Книга променя представата за Чингис хан като варварин

Ревизионистичният труд на Джак Уедърфорд създава нова представа за монголския военачалник - поставя го в основата на модерния свят

© "Изток - Запад"

Ревизионистичният труд на Джак Уедърфорд създава нова представа за монголския военачалник - поставя го в основата на модерния святЧингис хан и формирането на модерността" - най-известната книга на американския учен и автор на научно-популярна литература Джак Уедърфорд, излезе на български. Издател е "Изток - Запад", а преводът е на Мария Кондакова.


В САЩ "Чингис хан и формирането на модерността" е публикувана през 2004 г. и веднага става бестселър на "Ню Йорк таймс" в продължение на две седмици. Десет години по-късно тя е в топ 6 на "Ню Йорк таймс" за електронни книги.


Чингис хан (1162 - 1227) е основател на Монголската империя - най-голямата държава в човешката история. Могъщата му армия е била тактически и организационно на изключително високо ниво. Под предводителството на Чингис хан тя за двайсет и пет години успява да покори повече земи и народи, отколкото римляните за четири века.
В продължение на столетия Чингис хан е синоним на жестокост и варварство. В книгата си обаче Джак Уедърфорд показва една друга страна на монголския военачалник - тази на справедлив и прогресивен водач.


Създадената от него империя донася всъщност безпрецедентен подем на културните взаимодействия, разширяване на търговията и оказва силно влияние върху Европейския ренесанс. Чингис хан отменя изтезанията, дава универсална религиозна свобода и разрушава феодалните системи.


"Книгата започва от историята на неговия възход в една племенна култура, за да завърши с взривното развитие на цивилизацията, станало възможно благодарение на монголите. Този великолепен ревизионистичен исторически труд не само създава нова представа за един велик лидер, но и предизвиква представите ни за това как е формиран модерният свят", се казва в анотацията на изданието.


Джак Уедърфорд (75) е доктор по политически науки и бивш професор по антропология в "Макалистър колидж", Сейнт Пол. Сред най-популярните му заглавия са още: "История на парите" (изд. "Обсидиан"), "Как индианците преобразиха света" и биография на Чингис хан. Научните му изследвания са посветени на различни племенни култури и на историята на Монголия. Освен в САЩ Уедърфорд прекарва голяма част от времето си в Монголия.


Из "Чингис хан и формирането на модерността" от Джак Уедърфорд


Чингис хан е бил човек на действието.
"Уошингтън пост", 1989 г.


Чингис Хан и формирането на модерността
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

През 1937 г. душата на Чингис хан изчезва от будисткия манастир в Централна Монголия край Лунната река под черните склонове на планината Шанх, където верните лами са я пазили и почитали в продължение на векове. През 30-те години на XX век слугите на Сталин избиват около 30 000 монголци в поредица от кампании срещу тяхната култура и религия.


Войниците опустошават манастир след манастир, разстрелват монасите, изнасилват монахините, унищожават религиозните предмети, разграбват библиотеките, изгарят свещените писания и разрушават храмовете. Казват, че някой тайно измъкнал вместилището с душата на Чингис хан от манастира Шанх и го отнесъл на съхранение в столицата Улан Батор, където следите на реликвата накрая се изгубват.


През вековете в хълмистите, обрасли с трева степи във вът­решността на Азия, воинът скотовъдец носел Знаме на духа, сулде, направено от конски косми, взети от неговите най-добри жребци и завързани за дръжката на копие точно под острието. Навсякъде, където спирал да лагерува, воинът забивал пред входа си Знамето на духа като знак за своята идентичност и свой постоянен страж. Знамето на духа винаги стояло на открито, под Вечното синьо небе, което монголите издигали в култ.


Конските косми се веели на степния бриз, който духа почти постоянно, като улавяли мощта на вятъра, небето и слънцето, а знамето предавало тази мощ от природата на воина. Вятърът в конските косми вдъхновявал мечтите на боеца и му давал кураж да следва съдбата си. Развяваното и усуквано от вятъра знаме подканвало своя собственик да се стреми напред, примамвало го от едно място към друго, за да търси по-добри пасища, да изследва нови възможности и да се впуска в приключения, да гради собствената си съдба в живота си на този свят.


Мъжът и неговото Знаме на духа се преплитали в толкова тясно единство, че казвали, че след смъртта на воина неговият дух остава завинаги в тези конски кичури. Докато воинът бил жив, в знамето от конски косми се съдържала неговата съдба; в смъртта то ставало негова душа. Физическото тяло бързо преминавало във властта на природата, но душата живеела вечно в конските кичури, за да вдъхновява бъдещите поколения.


Чингис хан имал едно знаме от бели коне за мирно време и едно от черни коне, с което да води хората си във война. Бялото изчезнало на ранен етап от историята, но черното се запазило като хранилище на душата му.


През столетията след неговата смърт монголите продължавали да почитат знамето, в което живеела душата му. През XVI в. един от неговите потомци, ламата Дзанабадзар, построил манастира с тази специална мисия - да съхранява знамето, което се веело в него. В бури и урагани, нашествия и граждански войни повече от хиляда монаси от сектата "Жълта шапка" в тибетския будизъм пазили великото знаме, но се оказали безсилни пред тоталитарната политика на двайсетия век. Монасите били избити и Знамето на духа изчезнало.


Чингис хан не бил предопределен за своята съдба; той сам бил нейният творец. Твърде невероятно изглеждало някога да се сдобие с достатъчно коне, за да създаде Знаме на духа, и още по-малко - да следва това знаме по света. Момчето, което по-късно станало Чингис хан, израснало в свят на изключително насилие и племенни вражди, включващи убийства, похищения и поробване.


Син на прокудено семейство, оставено да умре в степта, той вероятно е срещал не повече от няколкостотин души в детството си и нямал никакво формално образование. От тази безмилостна среда изучил в ужасни подробности пълната гама на човешките емоции: желание, амбиция, жестокост. Още като дете убил своя по-голям полубрат, попаднал в плен и робство при враждебен клан и успял да избяга от похитителите си.


В подобни ужасяващи условия момчето проявило инстинкт за оцеляване и самосъхранение, но почти нищо не загатвало за бъдещите му постижения. Детето се бояло от кучета и лесно се разплаквало. По-малкият му брат бил по-силен от него, борел се и стрелял с лък по-добре; неговият полубрат го тормозел и командвал.


От тези обстоятелства, в които бил поставен - глад, унижение, отвличане и робство, - започнало неговото дълго изкачване към властта. Още преди да достигне пубертет, той създал двете най-важни връзки в живота си.


Заклел се във вечно приятелство и вярност с друго, малко по-голямо момче, което станало неговият най-близък другар в младостта, но станало най-заклетия му враг в зряла възраст; и открил момичето, което щял да обича цял живот и което щял да направи майка на императори. Способността да встъпва както в дружба, така и във вражда, която Чингис хан изградил на младини, се запазила през целия му живот и станала отличителна черта на неговия характер.


Мъчителните въпроси на любовта и бащинството, които възниквали под споделената завивка или в мъждукащата светлина на семейното огнище, се проектирали върху голямата сцена на световната история. Неговите лични цели, желания и страхове погълнали света.


Година след година той постепенно побеждавал всеки по-могъщ от себе си, докато покорил всяко от племената в степите на Монголия. На петдесет години - възраст, на която за повечето велики завоеватели дните на битки били вече минало - Чингис хан бил призован от Знамето на духа си да напусне границите на своята затънтена родина и да се изправи срещу армиите на цивилизованите народи, които от векове притеснявали номадските племена и ги обръщали в робство.


През останалите години от живота си той следвал това Знаме на духа към нови и нови победи през Гоби и Жълтата река до китайските царства, през турските и персийските земи в Централна Азия и през планините на Афганистан до река Инд.


В завоеванията, които извършвала едно след друго, монголската армия направила от войната междуконтинентална дейност, която се водела на различни фронтове на хиляди километри разстояние. В сравнение с новите бойни методи на Чингис хан бронираните рицари на средновековна Европа изглеждали отживелица и това довело до замяната им с отряди дисциплинирана конница, които се придвижвали съгласувано.


Вместо да разчита на отбранителни укрепления, той се възползвал блестящо от бързината и изненадата на бойното поле и усъвършенствал изкуството на обсадата до такава степен, че сложил край на епохата на градовете с крепостни стени. Чингис хан научил народа си не само да води бой на огромни разстояния, но и да поддържа кампаниите в продължение на години, десетилетия и в крайна сметка три поколения на постоянни сражения.


За двайсет и пет години монголската армия подчинила повече земи и хора, отколкото римляните били завладели за четиристотин години. Чингис хан, заедно със своите синове и внуци покорил най-гъсто населените цивилизации на XIII в. Независимо дали ги измерваме с общата численост на завладените народи, броя на анексираните страни или сумарната площ на завзетите територии, завоеванията на Чингис хан са двойно по-големи от тези на който и да е друг в историята.


Копитата на конете, които монголските воини яздили, са се врязвали във водите на всяка река и всяко езеро от Тихия океан до Средиземно море. В своя апогей империята обхващала между 28 и 31 милиона кв.км без прекъсване - област с приблизителните размери на африканския континент и значително по-голяма от Северна Америка, включително общата територия на САЩ, Канада, Мексико, Централна Америка и островите от Карибския басейн.


Тя се простирала от снежната тундра на Сибир до знойните равнини на Индия, от оризищата на Виетнам до житните полета на Унгария и от Корея до Балканския полуостров. По-голямата част от днешното население на света живее в страни, които са били завладени от монголите; на съвременната световна карта завоеванията на Чингис хан включват трийсет страни с повече от 3 милиарда души население.


Най-удивителният аспект на това постижение е, че цялото монголско племе под негово предводителство наброявало около един милион - по-малко, отколкото е работната сила на някои днешни корпорации. От тези милион души той набирал войската си, която се състояла от най-много 100 000 воини - маса, която спокойно би могла да се побере в някои от по-големите спортни стадиони на модерната епоха.


Американците могат да разберат постижението на Чингис хан, ако си представят, че Съединените щати са били основани не от група образовани търговци или богати плантатори, а от един от неграмотните роби в страната, който единствено със своята силна личност, харизма и решителност е успял да освободи Америка от чуждата власт, да обедини хората, да създаде азбука, да напише конституцията, да установи пълна религиозна свобода, да изобрети нова военна система, да осъществи военен поход от Канада до Бразилия и да прокара търговски пътища в свободна икономическа зона, която се простира на територията на различни континенти.


Във всеки аспект и от всяка гледна точка мащабът и обхватът на постигнатото от Чингис хан са предизвикателство за въображението и изпитание за ресурсите на научното обяснение.


Докато конницата му се носела в атака през тринайсетия век, Чингис хан преначертавал границите на света. Негов градивен материал бил не камъкът, а народите. Огромният брой малки царства не го удовлетворявали и той консолидирал по-малките страни в по-големи. В Източна Европа монголите обединили дванайсет славянски княжества и градове в една голяма руска държава. В Източна Азия в течение на три поколения те създали Китай, сливайки остатъците от династията Сун на юг със земите на джурчените в Манджурия, Тибет на запад, тангутското царство в съседство с Гоби и уйгурските области в Източен Туркестан.


С разширяването на властта си монголите създали страни като Корея и Индия, които са се съхранили до наши дни приблизително в границите, очертани от техните монголски завоеватели.


Империята на Чингис хан обединила и сляла множеството обкръжаващи го цивилизации в нов световен порядък. В момента, когато се родил, през 1162 г., Старият свят се състоял от редица регионални цивилизации, всяка от които на практика не познавала друга с изключение на най-близките си съседи. Никой в Китай не бил чувал за Европа, никой в Европа не бил чувал за Китай и, доколкото е известно, никой не бил извършвал пътешествие от едното място до другото. Към годината на смъртта му между тях съществували изградени от него дипломатически и търговски връзки, които са се запазили до днес.


Чингис хан разрушил феодалната система на аристократични привилегии и рождени права и изградил нова и уникална система, която се основавала на заслугите, верността и постиженията. Той организирал разединените и заспали търговски градове по Пътя на коприната в най-голямата зона за свободна търговия в историята.


Понижил данъците за всички и напълно освободил от тях лекарите, учителите, свещениците и образователните институции. Въвел редовно преброяване и създал първата международна пощенска система. Неговата империя не била от онези, които трупат богатства и съкровища; вместо това той разпределял придобитите в битка блага, така че да влязат отново в обращение в търговията.


Създал международни закони и признал властта на върховния закон на Вечното синьо небе над всички народи. В епоха, когато повечето владетели смятали, че стоят над закона, Чингис хан държал управниците да отговарят пред закона по същия начин, както и най-незначителният скотовъдец. Той разрешил религиозната свобода в своите владения, макар че изисквал абсолютна лоялност от своите поданици от всички религии в покорените земи.


Настоявал да се спазва законът и отменил изтезанията, но предприел големи кампании за издирване и изтребване на разбойници и убийци. Отказвал да държи заложници и вместо това въвел новаторската практика да се предоставя дипломатически имунитет на всички посланици и пратеници, включително тези от враждебни народи, с които воювал.


Чингис хан оставил империята си на толкова солидни основи, че тя продължила да расте още 150 години. След това, през вековете след нейното разпадане, неговите потомци продължили да управляват множество по-малки империи и големи страни - от Русия, Турция и Индия до Китай и Персия. Титлите им били еклектично разнообразни, включително хан, император, султан, цар, шах, емир и ДалайЛама. Следи от империята се запазили под управлението на неговите наследници в продължение на седем века.


От тях произхождат могулите, управлявали в Индия до 1857 г., когато британците прогонват император Бахадур Шах II и отрязват главите на двама от синовете и на внука му. Последният управляващ потомък на Чингис хан, Алим хан, емирът на Бухара, остава на власт в Узбекистан до 1920 г., когато е свален от надигащата се вълна на Съветската революция.


Историята осъжда повечето завоеватели на жалка и преждевременна смърт. Александър Велики умира на 33 години при мистериозни обстоятелства във Вавилон, докато неговите последователи избиват семейството му и си разделят земите му. Юлий Цезар пада под ударите на аристократи от собствения си кръг и бивши съюзници в залата на Римския сенат.


След като е принуден да преживее унищожението и отмяната на всички свои завоевания, самотният и озлобен Наполеон умира в уединение като затворник на един от най-отдалечените и недостъпни острови на планетата. Близо седемдесетгодишният Чингис хан обаче издъхнал в леглото си в своя стан, заобиколен от любящо семейство, верни приятели и предани войници, готови да рискуват живота си по негова заповед.


Той умрял през лятото на 1227 г., по време на кампания срещу тангутите по горното течение на Жълтата река - или, по думите на монголите, за които е отвратително самото споменаване на смърт или болест, тогава "се възкачил на небето".


Тайната, която обгръща причината за смъртта му години след нея, дала повод за спекулации и по-късно послужила за вдъхновение на легенди, които, покрити с патината на времето, често придобиват вида на исторически факт. Плано ди Карпини, първият европейски посланик при монголите, пише, че Чингис хан загинал, поразен от мълния.


Марко Поло, който пътувал над­лъж и нашир в Империята на монголите по време на управлението на Кубилай хан, внук на Чингис хан, съобщава, че Чингис хан умрял от получена рана от стрела в коляното. Някои твърдели, че са го отровили незнайни врагове. В друга версия се казва, че бил убит от магията на тунгутския цар, срещу когото воювал.


Според една от историите, които разпространяват неговите хулители, пленената тангутска царица поставила във вагината си приспособление, което при сексуалния акт на Чингис хан с нея откъснало половите му органи и той умрял в ужасни мъки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Не мисля, че Чингис хан е представян като варварин. По-скоро като човек, който е убил доста народ след завоеванията си. Но това е доста по-различно от "варварин".
  Като гледам и текста на статията, нищо ново не се казва за него.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  Досега не бях чувал за история като тази в последният абзац...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Разстроено

  Щом има вече автори готови да прославят и подобни кръвожадни владетели като Чингис хан, да чакаме скоро и такива които ще прославят и Сюлейман Великолепни който дарил култура на Европа бил първият европеец който искал да я обедини под властта на полумесеца разбира се!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 939 Любопитно

  Любопитно ми е какво е имал татуирано на гърба?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Весело

  Досега не бях чувал за история като тази в последният абзац...
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Имаше една италианска комедия разказваща подобна история от Средновековието!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Може това да е "номерът на китайката", тогава тангутка, но все тая.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Любопитно

  "Никой в Китай не бил чувал за Европа..."
  Ало, американците, стига с това повърхностно отношение към историята!
  "Пр I в. е установен морски търговски път между Европа и Китай, с посредничеството на васалната на Хан държава Цзяочжи и кхмерската държава Фунан. В потвърждение на това са и намерените находки на древноримски монети в делтата на Меконг (древното пристанище, споменато от Клавдий Птолемей като Катигара)."
  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Отношения_между_Китай_и_Римската_империя

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julian Mall":

  В Турция филм направиха за него и сигурно е възхваляващ, предполагам, може би само да го упракват, че бил женкар и пияница, но всички сме грешни.

 10. 10 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Внимавай, да не изпиташ!.:)

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  То и пътят на коприната не го е измислил Чингис хан, но ... Арабите също май са го играели посредници между Европа и Индия/Китай по не по отношение на подправките от Индия и коприната от Китай.

 13. 13 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 948 Неутрално

  В една друга книга, името и автора на която вече не се сещам (четох я преди повече от 10 години), беше описано, че убива доведеният си брат още като дете.

 14. 14 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  То всъщност не се произнася Ченгис, ама карай да върви.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Весело

  ..."Ало, американците, стига с това повърхностно отношение към историята!"
  —цитат от коментар 8 на Незнайко в Слънчевия град


  Не се впрягайте, де!
  Книжката е ... помните ли имаше едно време "Юношеска библиотека" ...
  Винету, Петкан ... таквизи ...

 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Разбира се, геноцидът на (десетки)милиони всъщност е доста цивилизовано и необходимо действие. Човекът вероятно просто не е имал друг избор :))

  Този професор по добре да подрязва поляната си, вместо да пише глупости.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 17. 17 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Доста глупости. "Само 100 000 конница". Та Византия и България в най големия си апогей вадят 30 000 конница. 100 хиляди конници, родени буквално на животното,перфектни с оръжието, желязна дисциплина и брилянтна военна тактика помита всичко. Отделно логистика невиждана до тогава. Скрити складове с провизии по пътя напред от специални отряди , които само с това се занимават.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 18. 18 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Чел съм друга версия - че с ножка го е клъцнала там.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Весело

  До коментар [#15] от "xm...":

  Да продължим с историко-аматьорщината: Самоил, македонскиот цар, Зборникот на Миладиновци - првата македонска книга, Гоце Делчев - македонскиот државник...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Големи глупости. Монголите са унищожили редица процъфтяващи ислямски държави в Средна Азия, Иран ,Ирак и Сирия. Убивали са мирното население като животни ползвайки тояги с метални глави. Бях чел , че при превземането на Багдат /или Дамаск/ не си спомням е било поискано от всеки монголски войник да донесе главата на убит местен жител. При щурм на крепостите са ползвали жив щит от местното население. Има достатъчно археологически доказателства как са избивали населението в завладените градове.
  Чел съм автори, които смятат, че ислямският свят би имал съвсем друго развитие ако не е бил спрян от тези варвари. През 11 -12 век там е процъфтявала науката за разлика от Европа. Мамелюците от Египет имат една от главните заслуги да спрат тезди варвари.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 21. 21 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  До коментар [#9] от "victortrt":

  Не ми се вярва. Прадедите на турците отиват в Мала Азия бягайки от ордите на Чингиз хан. Не са бягали от добро предполагам.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 22. 22 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 33 Весело

  След време може да напишат че и Ким Чен ун е бил демократ .😃

 23. 23 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#21] от "kvasimodo":

  Аз имах предвид Сюлейман Великолепни, за който говореше визирания от мен коментар.

 24. 24 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#16] от "Боян Таксиров":

  Общо взето е върнал арабите в първи клас. Някакъв обсаден град му предложили тонове злато само да ги остави на мира. Чингиз хана им отговорил , че принципно всичкото злато на света му принадлежи, как смеят да го подкупват с собственото му имане и веднага да отварят портите. Визионер е бил човекът, не може му се отрече :-).

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 25. 25 Профил на Simeon Stoyanov
  Simeon Stoyanov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Всъщност Чингис Хан не се отличава като нечуван варварин от други владетели по това време. Успешните му кампании обаче правят мащаба на екзекуциите много по-голям. При все това съм съгласен, че номадските племена причиняват повече разруха при своите завоевания поради естеството на военното си дело, а именно постоянно движение и настъпление във вражеска територия - т.е, за да избегнат въстания в тила си предпочитат да избият жителите в превзетите градове, вместо да оставят ценни потделения, които да пазят "мира". Това означава, колкото и грозно да звучи за човешки животи, че разликата е била в количеството, а не в качеството. Монголите са играли средновековната игра по-добре от всеки друг.

  Като цяло това е добре познат исторически феномен. От разстоянието на вековете е лесно да се пренебрегнат загубените животи и да се фокусираме върху позитивите, които достигат модерността - търговски връзки, разпространение на науката и идеите и други. Колко ли от съвремениците на монголите обаче биха били съгласни на този бартер? И макар да ни се струва лудо сега, дали по същата логика след 200 години няма да има книга "Хитлер: човекът дал старт на космическите изследвания"? Храна за размисъл.

 26. 26 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Даже са известни и по-ранни контакти - китайска хроника от средата на II в. за посланик, изпратен при тях от Марк Аврелий с дарове коруби от големи костенурки, рогове на носорози и др.красоти. Един друг автор, Майкъл Скот, добре описва епохата от гледна точка на свързаността и до голяма степен идентичните процеси, които са се развивали в империите от Рим, през Индия, до Китай, въпреки битуващата представа за откъснатост.

 27. 27 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  "през турските и персийските земи в Централна Азия ".
  Или превода е объркан, или автора се е объркал нещо.
  В Средна Азия е имало тюркоезично население, има го и сега, но това няма нищо общо с турците, освен езиковите сходства.

  Panta rhei....
 28. 28 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Чингиз хан е известен с неговата жестокост, която е присъща за азиатците. Прочетох откъс от тази книга и се хванах за главата. Все едно роман на Карл Май, абе направо Винету, ама вместо Винету, Чингис хан. Бил прогресивен, не бил варварин, направо кандидат за Нобелова награда за мир.

 29. 29 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#20] от "kvasimodo":

  Мамелюците са били корави ,но тва нямаше да ги спаси по на изток. Силата на монголите е в степите и полетата, Близкия Изток и източна Европа пресечения, влажен терен работи срещу тях. Отделно монголите не движат анблок, а на армии и отряди на стотици, понякога хиляди километри едни от други. Съответно колкото по на запад стигат, разпръскват се и силите стават по малобройни и по раздалечени. Сложносъставният им лък, който е ужасявал противниците, започва да се разпада в влажен климат.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Братовчед на прабългарите... конски опашки за знамена, тангристи...
  Ама българските учени учат, че българите нямали нищо общо с тюрките...

  ДБ=БКП
 31. 31 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  То защото Крум не е бил жесток варварин, да пие вино от човешки череп.

  ДБ=БКП
 32. 32 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#27] от "Molossian":

  Ами то на български се прави тази разлика, ама на английски и на турски няма разлика между тюрки и турци.

  ДБ=БКП
 33. 33 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#31] от "anonim440":

  От черепа на Василевс и аз бих пил :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Чекаме и за Сталин, Пол Под и Дебелото Ким :)

  Между другото построил ли е нещо? Щото след римляните доста построени неща има, дето и до сега си работят? ;)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Tower_of_Hercules

 35. 35 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Някой да напише и книга за българските зверства в Гърция. Там какво са вършили българските войници. Гърците и до днес говорят.

  ДБ=БКП
 36. 36 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  До коментар [#30] от "anonim440":

  Нямат. Тази идея идва от един инвентарен надпис на бойни атрибути. Имало в него много тюркски термини. След 1500 години, ако открият кореспонденция между наши системни администратори, вероятно ще кажат, че сме англо-саксонци...
  В нито една гравюра от ранните летописи, Българите не са рисувани с дръпнати очи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 37. 37 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Любопитно

  До коментар [#35] от "anonim440":

  15 000 ослепени войници от Василий Българоубиец, стига ли за начало на разговор?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 38 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#37] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ами никой не отрича, за Василий Българоубиец, за гърците е национален герой, има улици кръстени на него.
  И разбира се и неговото е варварство.

  ДБ=БКП
 39. 39 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#36] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не знам. Знам че като чета на уикипедия на руски и на английски за прабългарите пише че са тюрки. Даже вече и в българската уикипедия се прокрадват такива схващания.
  А иначе ще стане като при макетата, всеки пише какви са, но те си имат свой вариант.

  ДБ=БКП
 40. 40 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#31] от "anonim440":

  Изгорена столица и всички села и ниви, всичко живо избито, дори пеленачетата. С перце ли да го гали Крум. Ако го беше хванал жив вече щеше да е купон.

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#3] от "Julian Mall":

  "да чакаме скоро и такива които ще прославят и Сюлейман Великолепни който дарил култура на Европа бил първият европеец "

  Прославата вече е филмирана:
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2011/01/11/1023405_skandal_v_turciia_sus_serial_za_sjuleiman_velikolepni/
  "В него един от легендарните султани - Сюлейман І (наричан още Великолепни и Законотворец), е представен - според недоволните - като любител на алкохола и жените."
  Сиреч, е прародител на европейската еманципатия.

 42. 42 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  В днешно време папата щеше да му измие краката, а Меркел да проповядва толерантност към културните му особености.

 43. 43 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Не е лошо и на западно-български диалект да се издаде!

 44. 44 Профил на avram
  avram
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "С разширяването на властта си монголите създали страни като Корея и Индия които са се съхранили до наши дни приблизително в границите, очертани от техните монголски завоеватели."
  Това не е вярно. Личи си че авторът не е историк и някъде липсват познания. Но иначе интересна интерпретация за Чингис. Ясно е, че монголците са допринесли за модернизирането на света.
  Друго интерсно нещо е, че богът на монголците е Тенгри (Небе), бог и на прабългарите, както е известно.

 45. 45 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 798 Весело

  Дрън, дрън прогресивен и справедлив водач, ама малко нещо гнЪсен коляч, който успява да бъде по-жесток от всички останали колячи в онези жестоки времена. А колкото до успешните му военни кампании - ами успешни са, докато терена и държавното устройство на противниците му са на негова страна.
  Където има степи, където да се разгърне монголския башибозук и където има централизирани държави, които падат, като им превземеш столицата (например Китай) подходът на Чингис хан е успешен. В момента, в който се сблъсква с по-корави и мотивирани противници (мамелюците или европейците), цялото му военно изкуство се свежда до това колко мирен народ ще успее да изколи.
  А в Европа успяват да стигне до унгарската пуста, където е подходящ терен и пасище за монголските коне. И в един момент, монголци тагадъкат на кончетата си на един ден конна езда от Виена. Само че - дотам. Оттам нататък , следват планински терени и безброй замъци, пълни със свадливи рицари, за които няма по-голямо удоволствие от това, качен на бойният си кон (например дестрие, дето тежи колко две и половина монголски кранти), с трийсетина кила броня да прегазиш тайфа виещи монголци на дребни кончета. Особено ако последните няма къде да избягат, понеже терена не е степ, а гори, планини и тук-таме някоя ливада. в крайна сметка, след като умира, любящите му синове веднаг започват да се колят един-друг с похвално усърдие и когато се сещат отново за Европа, внезапно се оказва, че онези са направили малко нещо революция във военното дело и са намерили цаката на тълпите от конни стрелци: пики, щитове и арбалетчици. И малък, но организиран отряд тежка кавалерия, който в подходящият момент минава през тълпата монголци като дизел през поцинкована кофа. В крайна сметка, точно европейското военно изкуство разжалва монголците от Бич Божи до тайфа забавни маргинали от степите.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#31] от "anonim440":защото Крум не е бил жесток варварин, да пие вино от човешки череп.

  Всъщност съвсем не е сигурно, че е пил от черепа. Запознай се със сериозни изследвания. И - можеш да си направиш справка из библиотеките колко и кои със сигурност са го правили. Ще се изненадаш.

 48. 48 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#35] от "anonim440":15 000 ослепени войници от Василий Българоубиец, стига ли за начало на разговор?
  —цитат от коментар 37 на Незнайко в Слънчевия град


  И издавените от гърците български деца по беломорието.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 49. 49 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#35] от "anonim440":Някой да напише и книга за българските зверства в Гърция. "


  Освен ти да я напишеш, не виждам кой друг би се заел. Даже и грък.


 50. 50 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#47] от "voodoo_child":

  Дай жокер, де. И на нас ни е любопитно.

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Щом има вече автори готови да прославят и подобни кръвожадни владетели като Чингис хан, да чакаме скоро и такива които ще прославят и Сюлейман Великолепни който дарил култура на Европа бил първият европеец който искал да я обедини под властта на полумесеца разбира се!
  —цитат от коментар 3 на Julian Mall


  През 1994г. в Унгария откриват паметник на Сюлейман Великолепни (открили там и гроба му). Все пак да не забравяме, че неговото време е известно с "пакс отоманика" - в рамките на империята е бил установен невероятен ред, за разлика от земите на другите европейски страни.
  (въпреки всичко малко ще ми е криво да видя подобен паметник в Европа.)

 52. 52 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#45] от "Лудколю Деликолев":

  Тези рицари за които говориш - с кофа на главата и тяло в консерва се появяват късното средновековие , столетия след Чингиз хан и съществуват 100на години.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 53. 53 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Преди монголите границата между европейската и азиатската раса е била много, много по на изток.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 54. 54 Профил на avram
  avram
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#46] от "mekarshalev":

  Гунчо балкански, скрий се в тролската дупка от която изпълзя и се образовай малко преди да сричаш на клавиатурата..

 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  Вече е много много късно....
  Около десетина поколения са отраснали с фикс идеята, че Дженгиз Хан е бил най обикновен варварин....
  Още от малки, стотици милиони деца по света са буквално зомбирани с тази гнусна и долна лъжа.....която държи влага и до днес....
  Тази изопачена 'истина'.....е.наложена най вече благодарение на така наречената европейска цивилизация....

  Bukalemun
 56. 56 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#55] от "eti mehter":

  Ми, душа, ако бяхте превърнали някои източни части на света в "цивилизации", щяхте да имате повече гласност, а не само дюнери, кючеци, убийства на честта и религиозно "образование".

 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  Най-удивителният аспект на това постижение е, че цялото монголско племе под негово предводителство наброявало около един милион -
  =======
  Това обаче не е патент на Дженгиз Хан.....въпреки че големия пълководец се е възползвал максимално от този феномен.....
  Много по рано са се появили и други държави на тоя принцип, в това ти самата държава, България....

  Bukalemun
 58. 58 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Вече е много много късно....Около десетина поколения са отраснали с фикс идеята, че Дженгиз Хан е бил най обикновен варварин....Още от малки, стотици милиони деца по света са буквално зомбирани с тази гнусна и долна лъжа.....която държи влага и до днес.... Тази изопачена 'истина'.....е.наложена най вече благодарение на така наречената европейска цивилизация....
  —цитат от коментар 55 на eti mehter


  Е извинете, не знаехме, че е бил математик и астроном.

 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Весело

  До коментар [#55] от "eti mehter":

  Аз като ти казвах че историята това са сладки приказки не ми вярваше? Всичко е фантазии и съч по картинка!

  klimentm
 60. 60 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Весело

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":


  А защо в Рим няма намерени китайски монети?!

  klimentm
 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Разстроено

  До коментар [#59] от "klimentm":

  Няма грам логика в коментара ти....спрямо моя.....
  А историята е преди всичко избор.....
  Днешната европейска цивилизация е избрала като прототип историята на древна Елада....
  Жалко че цивилизацията на средно азиатските народи е нямала големия мерак да пише история..... :(....
  Това са били все конни народи които са правили история, а на други се падала честта да я пишат.....
  Ако по времето на Дженгиз Хан, монголите си имаха своя "Омир".....днес щяха да съществуват поне 10 монголски 'илиади'.....

  Bukalemun
 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  До коментар [#16] от "Боян Таксиров":

  Бояне, поляна не се подрязва, а се коси. Подрязват се храсти например. :-)
  Но, трябва да се съгляся с теб, че в текста авторът сигнализира едно типично "заболяване" на антрополози и етносоциолози, "отъждествяването на себе си с народа/племето за което пише/изследва". Доста пеани, а Чингиз хан (оригинално име Темюджин, което навярно също не е изписано правилно, като се има предвид монголската фонетика) е направил и много зло със своята модернизация насила по време на военния си феодализъм.

 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#62] от "daskal1":

  Зло....?.... :)....
  Какви ти са критериите за зло, Даскале.....?
  Под въздействието на научно техническия прогрес.....твоята цивилизация изобрети едно копче което след като бъде натиснато.....паднаха две бомби над Хирошима и Нагасаки...... За броени секунди измряха десетки хиляди души....
  Ако това не е зло.....какво е.... Как да го наречем....?

  Bukalemun
 64. 64 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не бил варварин, а руснак...

 65. 65 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  До коментар [#63] от "eti mehter":

  Абе "моята цивилизация" ви извади вас от смазване от Русия, ама да не започваме с глупости.
  В случая имах предвих кланетата на милиони жени, деца и старци в Харезмид , Персия през 1219 г., когато унищожава близо 3/4 от населението на страната. Общо се счита, че неговите войски са избили над 40 милиона души само в този регион на Азия, вкл. Китай. Той и турците е опердашил, та са се научили на нови бойни тактики и стратегии от него как с малка войска да подчиниш големи държави - клане наред дори на неголеми огнища на съпротива.

 66. 66 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#29] от "schwimmwagen":

  Решаващ фактор за спиране на монголите е била и поредната вълна на чумна епидемия.
  Всъщност те и тук имат пръст (среден) към враговете си, защото изстрелват с катапулти болни от чума във вражески позиции и по този начин предават вълната все по на запад, и в крайна сметка през Византия, до Европа.

 67. 67 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Весело

  До коментар [#63] от "eti mehter":

  Но и Европа не спа през това време, тук измислихме Аушвиц, ГУЛАГ а сега и гюленистите!
  Аз много често се питам що за създание е човек,дали е дявол или ангел?!

  klimentm
 68. 68 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 262 Весело

  Хммм... римляните са считали номадските германски племена, заселилите се гали и нахлуващите хуни, племена от северозападна, северна и средна Европа, за варвари. Варвари е определение, използвано за чужденци, думата произлиза от гръцки език, като повторение „бар-бар“ и първоначално е имала значение на чужд, негръцки (преходът от „б“ към „в“ е вследствие на промяната в произношението на буквата бета/вита в гръцкия.) За пръв път думата „варвари“ е използвана от Омир, който нарича племето кари буквално „варварофони“ сиреч „варвароезични“... та така казано накратко за варварите, но е историческа истина.
  Е и да не забравяме все пак, че на практика най-вече северозападните европейски „варвари“ заселват след 15 в. Америка, нали!
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 69. 69 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Но пък монголите днес пишат на азбуката ,която княз Борис и Цар Симеон Велики са създали в Плиска, Преслав , Охрид.
  Та нема кво да се прехласваме пред Чингиза, в такова чудо , като битката при Ахелой неговите войски не са участвали.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 70. 70 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 452 Весело

  До коментар [#60] от "klimentm":

  Защото Китай изнася коприна срещу злато и сребро, каквито има основно в монетите.
  А и от Рим всичко е отдавна взето и ограбено, то готи, вандали и какви ли не са го шушкали до шушка.

 71. 71 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  "неговите потомци продължили да управляват множество по-малки империи и големи страни - от Русия, Турция и Индия до Китай и Персия. "

  Да речем че е частично прав -около 25% за Русия, но Индия, Китай и Персия са си били ясно обособени държави няколко хилядолетия преди монголите.
  За пореден път се убеждавам че понятието "американски историк" е някакъв вид оксиморон.

  Panta rhei....
 72. 72 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#50] от "victortrt":

  Ами, виж в Тит Ливий, описан случай, виж в История на лангобардите на Павел Дякон - кой крал е пил от череп на келт. А и от черепа на княз Светослав се знае кой.
  А за Крум си е историческа фантазия.

 73. 73 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#52] от "schwimmwagen":


  До коментар [#45] от "Лудколю Деликолев": Тези рицари за които говориш - с кофа на главата и тяло в консерва се появяват късното средновековие , столетия след Чингиз хан и съществуват 100на години.
  —цитат от коментар 52 на schwimmwagen


  Точно тези рицари с кофите , Цат Калоян ги бие при Одрин през 1204 г ....или 2 години преди Чингис да стане Хан......

 74. 74 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#73] от "KRAFTWERK":

  Може и да са имали кофи на главите, но не са били "цялото тяло в консерва" /плътна метална броня/. По времето на Калоян рицарските доспехи включват гамбезон /ватенка/ и плетена ризница - при рицарите са защитени ръцете и краката, при нас само торсът и ръцете, но с по-добра защита. За шлемовете е ясно - всички имат, но само някои рицари имат "кофи", тяхната идея е за ги запазят при турнир, не толкова в реален бой.

 75. 75 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Много моля поставилия ми минус на предния ми коментар да се аргументира. Не че тая голяма надежда, но ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK