Диърдри Мари Капоне: Истината за моя чичо Ал е в книгата ми

"Чичо Ал Капоне" е биографична книга за легендарния мафиот

© Hybrid Books

"Чичо Ал Капоне" е биографична книга за легендарния мафиотАз съм Капоне. Дядо ми е Ралф Капоне - официално обявен през 1930 г. от Чикагската комисия за борба с престъпността за Обществен враг №3. Всъщност съм праплеменницата на неговия партньор, по-малък брат и Обществен враг №1 - Ал Капоне.


През по-голямата част от живота си не споделях с готовност тази информация. Всъщност полагах неимоверни усилия да скрия, че нося името Капоне, което причини неописуеми душевни страдания на мнозина от нашата фамилия. През 1972-ра, когато станах на 30, напуснах Чикаго и оставих зад гърба си семейната история. Започнах нов живот в Минесота, като направих всичко възможно никой, освен моя съпруг Боб, да не разбере за потеклото ми. Успях..."


Това са думи на Диърдри Мари Капоне (81) - последната от всеизвестната мафиотска фамилия, която носи все още фамилното име Капоне.
Биографичната й книга за легендарния мафиот "Чичо Ал Капоне" (2010, 2015") излиза на български в превод на Росица Тодорова и като издание на Hybrid Books.


Въпреки че на Ал Капоне са посветени десетки книги и филми и образът му е митологизиран, Диърдри Мари Капоне представя автентичната историята на неговия живот и на голямото семейство. В повествованието са смесват личните й спомени с добре известните фактите, но изопачени според нея по един или друг начин от изследователи през последните десетилетия. Твърденията й са базирани на многобройни разговори с нейните лели, чичовци и братовчеди.


Тя дава ясен и недвусмислен отговор на въпроса какво е да си част от неаполитанската фамилия и как се преодоляват страховете от позорното петно, което носи името Капоне.


В "Чичо Ал Капоне" ще ви отведа там, където малцина са допускани. Ще минем покрай телохранителите и ще влезем в дома на Капоне на Преъри авеню 7244 в Чикаго. Ще отседнем в дървената хижа, построена специално за чичо Ал, за да се възстанови след годините в затвора в Уисконсин, както и в дома му в Маями, Флорида, където умира. Ще ви разкажа подробности за хората от семейството си, които, надявам се, ще ви помогнат да ги разберете и да усетите колко трудно ми беше да израсна с името Капоне. Не съм сторила нищо лошо, но "понесох греховете на предците си", пише Диърдри Капоне.


Разказът й обхваща ранните години на семейството, прекарани в неаполитанското селце Ангри в Италия, до последните дни на Ал, в които е повален от сифилиса.


"И макар обществото да е запознато в детайли с деяния като клането на св. Валентин или с филантропските му прояви, когато организира кухни в Чикаго за най-бедните, в "Чичо Ал Капоне" читателите ще се запознаят с различния Капоне. Не с Ал Убиеца или Ал Мафиота, а с чичо Ал - добродушния роднина, който поставя семейството си на пиедестал", казват от издателство Hybrid Books.


В книгата са публикувани се и много семейни снимки. Изданието се предлага както с меки, така и с твърди корици.


Из "Чичо Ал Капоне" от Диърдри Мари Капоне


Чичо Ал Капоне (меки корици)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Когато някой влиза в Алкатрас, му се дава номер и от този момент нататък той е неговата идентичност. Човекът става номер. Обръщат се към него с номера му, той отговаря на номера си и във всички документи, свързани с него, е отбелязан номерът. Това е номер, който всеки затворник ще помни до деня на смъртта си - всеки, с изключение на чичо Ал.


Само майката на Ал, съпругата и синът му имат позволение да го посещават. На дядо Ралф е забранено, защото е осъждан престъпник. Пътуването от Чикаго до Сан Франциско с влак трае няколко дни и е много скъпо, но баба Териза и леля Мей се опитват да координират посещенията си така, че Ал да има възможно най-много време с тях.


Първите посетители са леля Мей и Сони. Сони все още е момче и да види баща си в тези ужасяващи условия, за него е преживяване, което променя целия му живот. Той е тийнейджър, отгледан в лукс от предана и мила майка, учи в частно училище, построено с доларите на баща му. Баща му бил крал на Чикаго и цар на обществото в Маями, а сега Сони трябва да го гледа унизен да води живот, неподобаващ на никое човешко същество. Години по-късно самият Сони ми разказа със сълзи в очите за посещенията си в Алкатрас.


Следващият посетител е баба Териза. Първо трябва да напише писмо до директора, в което да даде желаната от нея дата за посещение. На шейсет и шестгодишна възраст тя пътува с влак сама през цялата страна до пристанището на Сан Франциско, където взема ферибота през ледените води до острова. Когато е писала писмото с исканата от нея дата, не е могла да предвиди какво ще е времето. За нещастие, в онзи конкретен ден в залива има силен вятър, който клати жестоко ферибота.


Тя е уплашена и стресната, но е и жена, преживяла много и е решена да види обичния си син. Когато най-сетне фериботът пристига, трябва да изкачи стръмни стълби, да даде за проверка палтото и багажа си и да мине през метален детектор. Алармата му се включва и тя трябва да понесе унижението на личното претърсване. Метален банел в корсета є задействал алармата.


След като влиза в стаята, за да се види със сина си - №85, трябва да седне на стол с лице към метална стена с малко прозорче. Под прозорчето има прорези, през които може да чува гласа му, но вижда много малка част от лицето му. Той се опитва да се надигне, колкото може, по-нагоре, за да види тя очите му. Разказвала ми е, че след това посещение плакала и редила молитви, прехвърляйки зърната на броеницата си по целия път обратно до Чикаго.


Между посещенията цялото семейство Капоне поддържа връзка с Ал чрез писма, но дори и кореспонденцията им е ограничавана от правилата на Алкатрас. На затворниците никога не се позволява да четат написани ръкописно писма. Персоналът на затвора чете всяко писмо от тях след това някой служител го преписва на машина, и чак тогава го предават. Това е предпазна мярка срещу скрити кодирани съобщения, но изглежда жестоко, като си представиш, че не можеш да видиш дори почерка на любим човек или да откриеш парфюма му върху листа.


На затворниците е позволено да пишат по едно писмо на седмица, и то само до най-близките си роднини. Тези писма също се проверяват от персонала. Мога само да си представя клюките. Знаели са всичко за всеки затворник и вероятно са го използвали срещу тях, когато е било необходимо.


Следва копие от писмо, което леля Мей изпратила на чичо Ал. Забележете споменаването на моя баща.


Капоне . 85 4-15-37


Мой скъпи съпруже,


Сега е три и половина следобед. Браун тъкмо се върна у дома с Джоан, но Сони останал в училище, за да поиграе малко хандбал. Браун ще отиде по-късно за него. Той е добре, скъпи, и се справя добре в училище.


Тази сутрин Сони получи писмо от някакви приятели на Ралфи. Много хубаво писмо във връзка с Нотър Дам. Сони и аз сме благодарни, но що се отнася до Сони, той ще избере сам колеж според своите наклонности и предпочитания. Такъв си е той, прави нещата сам. Ще иде на места, където може да влезе и иска да бъде харесван заради себе си.


Разбира се, не боли някой да каже добра дума за някого и знам, че приятелите на Ралф ще направят това за Сони, но Сони никога преди не е имал нужда от помощ и е минавал от клас в клас без помощ, харесван е бил и уважаван от всички, защото е добро момче и уважава правилата и наредбите и не си въобразява, че знае всичко. Сигурна съм, че ще се справи, скъпи. Монахините и свещеникът имат много добро мнение за него, а родителите на съучениците му се радват да им гостува той много повече от всеки друг. Скъпи, само тесногръди хора, които не могат да мислят, прегазват другите, без да си дават сметка защо го правят.


Чичо Ал Капоне (твърди корици)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Няма нищо, за което да се срамуваме на този свят, и сме горди с нашия татко. Затова искам синът ни да излезе пред света и да се изправи пред всички и да им каже кой е и те да го приемат такъв, какъвто е. Ще има много препятствия, с които ще се сблъска в живота си, и съм сигурна, че ще се справи с тях, и в крайна сметка ще е още по-уважаван.


О, скъпи, мога да продължа до безкрайност да ти пиша за нещата, които са в ума ми, но знам, че разбираш как се чувствам и как искам нашият син да бъде човек уважаван от всички само заради него самия, защото пред него е целият му живот и той заслужава шанс като всеки друг на този свят. Затова никога не го спирам да прави всичко, което поиска, и винаги ще му помагам. Преди никой не се е тревожел за неговия успех или добруване, затова и сега не го очаквам. Ние ще се справим.


Добре, мили, надявам се, че си ОК. В крайна сметка на този свят има двама души, за които се тревожа и за които живея, и те са моят съпруг и моят син.


Бог да те благослови - обичам те, Любов, и целувки
Винаги


Твоя съпруга и синВсичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 967 Неутрално

  След като реабилитираха Чингис хан вчера, днес Ал Капоне, утре ще изкочи някоя внучка на Хитлер и ще ни обясни, какъв хуманист бил дядо и.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 2. 2 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1257 Весело

  мда, очаквам излизането на *чичо" Ал Тиквоне !
  със златна сигнатура !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 3. 3 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  За семейството ....един стои 8 часа пред ...стуг , друг 12 часа пред компютър....трети пече хляб ...заради семейството .....Но ...има една етична философска категория ...Морал ....да всички работим за семействата си , но Ал не е примера на който бих се възхитил за семейното му съпричастие......

 4. 4 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1818 Весело

  Аааа у нас , Васил Божков,
  уж постоянно нападан от
  "независимите медии" за "мафиот",
  печели повече от три процента на
  "демократичните ни избори"?!?!?
  Ако се яви фамилията "Капоне" на избори
  по нашите земи ,
  от раз ще хване поне 15%!!!
  Все пак не е късно да го направят на място,
  където ще бъдат обичани, уважавани и избирани!!!!

 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#3] от "KRAFTWERK":

  Всъщност, какво е семейство?
  С жена ми работим за нас двамата, не за някакво "семейство".

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 6. 6 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 967 Весело

  До коментар [#4] от "vagabond66":

  Май имаше еднаКапон, явно са пропуснали буква.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 7. 7 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  До коментар [#4] от "vagabond66":

  Сега сериозно!
  Няма как, да съществува "мафия"
  без "държавна подкрепа"!
  В Италия, след като "фашиста Дучето"
  се заел да управлява,
  "мафията' бързо се спихнала!
  После с помощта на
  САЩ -Съветските Американски Щати,
  много бързо се възстановила!
  Даже взела дейно участие,
  срещу "капитализма и фашизма"!
  Дано въпросната книга
  покаже нещо истинско и не лъжовно!
  Иначе глупостите са запълнили ефира тотално!

 8. 8 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боян Таксиров":


  До коментар [#3] от "KRAFTWERK":Всъщност, какво е семейство?С жена ми работим за нас двамата, не за някакво "семейство".
  —цитат от коментар 5 на Боян Таксиров


  Предполагам имате и двамата родители , братя или сестри и деца , ако не , дано господ Ви даде....и сте съпричастни към тях в случай на беда или нужда ....та това се приема за ....свмейство в широкия смисъл.....

 9. 9 Профил на Шулц
  Шулц
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#3] от "KRAFTWERK":Всъщност, какво е семейство?С жена ми работим за нас двамата, не за някакво "семейство".
  —цитат от коментар 5 на Боян Таксиров


  Момче, ама ти сериозно ли?

 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#9] от "Шулц":

  Най сериозно. Наистина питам.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 11. 11 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1818 Весело

  До коментар [#6] от "Bullet":


  До коментар [#4] от "vagabond66":Май имаше еднаКапон, явно са пропуснали буква.
  —цитат от коментар 6 на Bullet


  Аааа, още я има!
  Доколкото разбрах,
  зависи от кой район,
  как ще си наредят листите?!?
  Иначе в Пловдив
  другарката "Капоне" е на второ място,
  в уникалното предизборно сдружение,
  - "мутри вън"?!?
  "Капоне" е против "мутрите" ?!?
  Пия и плача, - плача и пия!

 12. 12 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Бабата е решила да кешира от чичо си ... Тя не е била родена , когато се случват събитията , които се описват в този пасаж ...

 13. 13 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  мда, очаквам излизането на *чичо" Ал Тиквоне !
  със златна сигнатура !
  —цитат от коментар 2 на Dark Avenger alias Дечо Пора


  На предната корица може да има снимка на пистолет, кюлчета и 500 еврови банкноти и като си я сложиш в нощното шкафче изглежда точно като шкафчето на на Баце 😂 😂

 14. 14 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Иначе, май и на ББ му стана време да започне да си пише мемоарите ...

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4485 Любопитно

  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":

  Формално погледнато, то ти и жена ти сте именно това "семейство", уредбите на отношенията в което се регулират от "Семейното Право" . В зависимот от инсититуционализацията можете да бъдете "Брачно семейство" при подписан брак, или "Безбрачно семейно съжителство" при липса на документиран брак.

 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Той обичаше хората.
  Първо: Фамилията.

  Не във чиния.
  На Пиедестал.

  "Диърдри Мари Капоне:
  Истината за моя чичо Ал е в книгата ми"

 17. 17 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Ква книга ве, душа?

  Доктор Михайлов го срещнал при дуваря в Банки

 18. 18 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#4] от "vagabond66":

  Аааа у нас , Васил Божков,
  уж постоянно нападан от
  "независимите медии" за "мафиот",
  печели повече от три процента на
  "демократичните ни избори"?!?!?

  В секция ми имаше 10 гласа за Божков.
  9 от тях на хартия.
  В секцията 50% от гласовете бяха с машина.
  Търкачите на билетчета не си губят навиците.

 19. 19 Профил на stest
  stest
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Аааа у нас , Васил Божков,уж постоянно нападан от "независимите медии" за "мафиот",печели повече от три процента на "демократичните ни избори"?!?!?Ако се яви фамилията "Капоне" на изборипо нашите земи ,от раз ще хване поне 15%!!!Все пак не е късно да го направят на място,където ще бъдат обичани, уважавани и избирани!!!!
  —цитат от коментар 4 на vagabond66


  А най-големият мафиот у нас пък спечели 25 %.

 20. 20 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  Мисля, че в света има достатъчно велики личности, чиито мемоари или биографии трябва да бъдат преведени на български. Точно сълзливи семейни спомени за един закоравял убиец не ме вълнуват особено.

 21. 21 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1628 Весело

  До коментар [#1] от "Bullet":

  Ма то ко сравним Хитлер със съвременната фармо индустрия си е така. Невинно пеленаче е.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 22. 22 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1311 Весело

  Всъщност, какво е семейство?С жена ми работим за нас двамата, не за някакво "семейство".
  —цитат от коментар 5 на Боян Таксиров


  Кой е "жената" при вас?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 23. 23 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1818 Весело

  До коментар [#18] от "Красимир Андонов":


  До коментар [#4] от "vagabond66":Аааа у нас , Васил Божков,уж постоянно нападан от"независимите медии" за "мафиот",печели повече от три процента на"демократичните ни избори"?!?!?В секция ми имаше 10 гласа за Божков.9 от тях на хартия.В секцията 50% от гласовете бяха с машина.Търкачите на билетчета не си губят навиците.
  —цитат от коментар 18 на Красимир Андонов


  В най-близкото ми фамилно обкръжение,
  имам същество, което
  открито ми заяви,
  че господина Божков бил "ново лице"!
  После дочух от моята майка,
  че въпросното лице приема Божков ,
  като умен и успял човек,
  който заслужава подкрепа,
  защото е кадърен и заслужил богатството си!
  Останах потресен от разсъжденията му!
  Същото лице преди години,
  гласуваше за другарят Б.Б.,
  защото щял да резне главичките на "комунистите"!
  От има-няма 3-4 години,
  се чудеше, как да свалят тиквата,
  защото само той събирал парите и не давал на никого!
  Такъв ни е матрЯла!
  Ужасссст!

 24. 24 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1818 Любопитно

  До коментар [#19] от "stest":

  А най-големият мафиот у нас пък спечели 25 %
  —цитат от коментар 19 на stest
  За този коментар сте на 100% прав


  До коментар [#23] от "vagabond66":

  Само да се допълня към коментара ми
  под номер 23.
  Пак същото лице,
  гласувало за мутрата Б.Б.,
  няма никакви проблеми да пусне бюлетина за следващата мутра!
  Та въобще не се учудвам на изборните резултати по нашите земи.
  МАтряла е такъв!


 25. 25 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 922 Любопитно

  А кога "Мис Гащи" ще ни каже истината за чичо Бойко?🤡

  Много съм прост
 26. 26 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Ал не е бил чак толкова велик, защото се опитва да го играе мафиот в ню йорк и бързо му свиват сърмите и забягва в чикаго! Иначе всички мафиоти са боклуци и доказани психопати

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4471 Весело

  До коментар [#26] от "royal_sperm":

  На колко години е като му "свили сърмите", и шеф на банда ли е бил?! Тролеща история...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK