Лудостта е тайната на гения

Една О’Брайън

© Скрийншот, YouTube

Една О’БрайънТекстът е препубликуван от "Артакция".


Джеймс Джойс, най-влиятелният представител на модернизма в западноевропейската литература от първата половина на 20 век, е благодатен обект на биографичен разказ - колкото заради безспорния си талант, толкова и заради болезнените странности в своя характер.


За него са написани доста книги, но доскоро само една, при това от най-скромните, е била издадена на български език. Сега обаче Иглика Василева, нашата изключителна преводачка на невъзможния "Одисей", е подготвила друга, при това сред най-добрите, биографии на Джойс. Нейната авторка е Една О'Брайън, навярно най-известната ирландска писателка, родена в 1930 г. (половин век след Джойс), но все още публикуваща нови книги.
За шест десетилетия тя е създала двайсетина романа, осем сборника с разкази, пиеси, две биографични книги, а преди осем години издава и книга със спомени за своя живот. Нейният принос към историята на ирландската литература обикновено се дефинира като смелост да се пише открито за интимните преживявания на обикновения човек, преди всичко - на жените от нейното поколение.


Джеймс Джойс
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Срещата на Една О'Брайън с Джойс изглежда продиктувана от външни обстоятелства: в края на 20 век голямото издателство Penguin й възлага да напише биография на нейния именит съотечественик. Специфичното в тази поръчка е изискването за краткост, тъй като биографиите на Джойс обикновено надхвърлят 500 страници. Най-"тежката" между тях, тази на Ричард Елман, е направо смазваща по обем и авторитет; в своите близо 900 страници тя казва почти всичко, което може да бъде казано, и го придружава с многобройни писма. По какъв път да тръгне тогава една писателка, самата тя вече известен автор на проза?


През 1999 г. се появява нейната книга с нищожен обем от 220 страници; тя е наречена биография, но не прилича на нищо, което е правено върху Джойс до онзи момент.


Творбата на Една О'Брайън е самостоятелен роман, който носи специфичните характеристики на нейния белетристичен почерк: одухотворен, малко приповдигнат за днешните вкусове, лирично-есеистичен, живописно портретиращ духовния свят на героите. Някои я наричат "портрет на едно чудовище". Наистина, авторката не се поколебава да освети и най-тъмните кътчета в психиката, най-отблъскващите прояви в поведението на Джойс.


Читателят е въвлечен в перипетиите на един болезнен житейски спектакъл - от мизерното детство и непривлекателните родители към необузданата младост на един почти секс маниак до потискащия егоцентризъм, арогантността, безотговорното и дори жестоко държане на Джойс в неговите зрели години.


Човек може да си помисли, че Една О'Брайън разчиства някакви свои сметки с големия ирландски класик. Но всъщност не е така; Джойс е най-силното влияние, което е изпитвала върху своето творчество, тя дори се чувства сродна с него, най-малкото заради неподражаемата съдба да се родиш ирландец.


Що се отнася до нейния биографичен подход, Една О'Брайън го обяснява така:


Ирландски приказки
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Това, което исках да направя с Джойс, беше да достигна, така както успява човек насън, до нещо скрито у нас, недостижимо на дневна светлина или със средствата на обикновения език. Трябваше да се потопя в Джойс."


И какво успява да види в най-тъмните пластове на неговата душа? Най-общо може да се формулира по следния начин: Геният не е просто талант, той съдържа в себе си невъзможността да бъдеш "нормален". Изключителният писател може да бъде чудовище в обикновения нравствен смисъл - това е цената на неговата гениалност.


Можем да се съгласим, можем и да отхвърлим романтическата патетика в това заключение. Във всички случаи пред читателя израства един жив, достоверен в своите странности, добре обрисуван герой. Той става нашият Джойс - поне докато не се появи на български език някоя от другите биографиите.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4446 Неутрално

  Една О'Брайън ми направи добро впечатление с коментарите си в новата филмова серия за живота на Ърнест Хемингуей. Балансирана, с интересни анализи. Ще се опитам да прочета написаното от нея, макар да си признавам, че "Одисей" на Джойс ме измъчи.

 2. 2 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#1] от "daskal1":

  а, няма смисал. нито улис, нито жойс ше ги расбереш наповече, нито ше започнат да те кефят наповече. инак илюзия че си научил нещо ше имаш наповече.

 3. 3 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#1] от "daskal1":
  тва е се едно да глеаш нешънъл гиографик или дискавъри и да си въобразяваш че започваш да отбираш няшто от историа, географиа, и т.н. с две думи- големи глурусти, да ма извинява иглика.

 4. 4 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  ох, ох, ох, сега забилязах че миленчето го е напльокала тва отгоре.... ясноооо :)

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4446 Весело

  До коментар [#4] от "betona":

  Изцяло съм "на тъмно" за връзките на Миленчето с темата, но много хвали "изключителната" Иглика Василева. Ти знаеш ли нещо повече?

 6. 6 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#5] от "daskal1":

  за кое? дали е "изключителна" ли? да. други въпроси? :)
  впрочем миленче също не е за изхвърляне, ама има някои как да го река.... вървежни идиологически отклонениа... :)

 7. 7 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#5] от "daskal1":
  До коментар [#6] от "betona":

  а, и нищо, ама нищо не расбира от англ р-ра, оше по-малко от жойс. като почти всички, само с няколко изключяния, бг разбирани на англ и западна л-ра, впрочем.

 8. 8 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не съм убеден, че всеки гений е луд.

  По-скоро лудостта е тайната на всеки психопат и на всяка откачалка.

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4446 Весело

  До коментар [#2] от "betona":

  Бетон, аз не съм казвал, че имам проблеми с разбирането на "Улисес" (Одисей), аз имах проблеми да го прочета. За разбиране не съм се и напъвал, все пак това е автор на интелектуалния елит в Париж от 1920-те, където той довършва , по неговия израз, “bitch-of-a-mother” book. :-)

 10. 10 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":

  даскале, дай да не се хвалиме... ако знаиш бетона с колко неща има затрудзнение.... :) впрочем като свеж бриз си сред сички тия разбирачки.... :)

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  " Геният не е просто талант, той съдържа в себе си невъзможността да бъдеш "нормален". Изключителният писател може да бъде чудовище в обикновения нравствен смисъл - това е цената на неговата гениалност."

  Напълно вярно. Геният не е нормален затова , защото е гений. Гениалността винаги избива като някаква особеност в характера на гениалния човек. Някои страдат от аутизъм, като Нютон , други са леко инфантилни , като Моцарт , трети са направо луди , като Гьодел , най-големия математик на ХХ век, няколко пъти лежал в психиатрични отделения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK