Изпитвам силна симпатия към Юда на Амос Оз

Капка Кънева

© Надя Андреева

Капка КъневаВ поредицата "Книжен плъх" в рубриката "Книги" гостува Капка Кънева - художник, илюстратор, преподавател в Националната художествена академия. Специалист е в областта на хартиената пластика, илюстрацията и дизайна. Проектирала е много корици на книги за различни издателства - "Жанет 45", "Панорама", "Лист", Алтера", "Кръг" и др. Нейни творби са притежание на Националната художествена галерия в София, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Норвегия, Гърция, САЩ и др.


Капка Кънева е номинирана за авторитетната награда на името на Астрид Линдгрен, която се дава на автори и илюстратори на детска и юношеска литература.


Защо четете?
- За да преживея неща, които няма да ми се случат, и да опозная личности, които няма да срещна.


Какво четете?


- Основно художествена литература - романи, поезия, разкази. Интересувам се и от психология, механизми на възприятието, теория на изкуството, дизайн.


Как избирате четива?


- Попадат ми. Често и по работа.


Какво за четене има върху нощното ви шкафче?


- Коректура на автобиографията на Йосип Ости, в превод на Людмила Миндова, предстои ми да направя корицата й. Работила съм върху две стихосбирки на Ости, обичам поезията му. Интересно е да откриваш паралели между живота и литературата на личност, към която имаш отношение.


Ангелски езици
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Коя е последната книга, която ви впечатли?


- "Ангелски езици" от Димитър Динев. Бих я сравнила донякъде с "Мидълсекс" на Юдженидис, когото много харесвам - съвременна родова сага, режисирана като античен спектакъл.


Мидълсекс
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Какъв е вашият ритуал, свързан с четенето - кога, къде, колко?


- Не бих казала, че имам специален ритуал, свързан с четенето. Обичам да чета, докато пътувам или съм на почивка, може да се каже, че така разбирам думата "ваканция" - да бъда на слънце и с книга в ръка. Стръвен читател съм, трудно ми е да се откъсна от текст, който ме вълнува. Не умея, а и не си поставям за цел да дозирам четенето - ако чета някоя книга "на порции", значи не ми допада особено.


Електронна книга, аудио или на хартия?


- Определено на хартия, дори да е компютърна разпечатка. Слушането за мен не е четене - несъмнено достигаш до съдържанието, но процеса не го усещам сравним, а и не обичам друг да ми чете. Чета, разбира се, и на екран, включително и на телефона, но книжните тела ми харесват и ги предпочитам.


Юда
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Четете ли на друг език, освен на български? Има ли разлика в преживяването? Ако имате избор, какво предпочитате, оригинала или превода?


- Художествена литература мога да чета, освен на български, само на английски и на руски. Когато писах дисертацията си, открих важни за работата ми книги на френски и италиански и познанията ми стигнаха, за да ги използвам, но не бих могла да се насладя на художествена литература, написана на език, който не владея наистина добре.


Затова изпитвам дълбок респект и благодарност към труда на преводачите. Правила съм любителски опити да сравнявам различни преводи на един и същ текст помежду им и с оригинала и не знам дали бих могла да понеса отговорността, която тези професионалисти поемат.


Железния човек
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Преводачът се превръща в наместник на автора в една култура, в която неговият език е непознат, а всяка дума (без преувеличение) може да промени усещането от текста. Необходимо е истинско себеотрицание, за да съумееш да останеш докрай верен на автора, когото превеждаш, в интерес на срещата му с читателите.


Какво търсите в книгите - емоция, знание, развлечение, интелектуално предизвикателство?


- Книгите ми дават възможността да изживея стотици животи. Да обитавам паралелни реалности и времена - да общувам и да се обогатявам. В тях намирам усещане за свобода, но и принадлежност, споделеност. Работата ми по дизайна на книги добавя крачки в тази посока.


Предпочитаният от вас жанр?


- Роман. Също и по-кратките поетични форми.


Коя е най-добрата книга, която сте получавали като подарък или препоръка?


- "Среднощен пир на любовта" от Мишел Турние. Спрях се заради корицата (на любимата ми Яна Левиева) по време на един книжен панаир преди 20-тина години, а дамата на щанда силно ми я препоръча. В резултат прочетох почти всичко на Турние, което успях да открия.


Любимият ви литературен герой?


- Много ми е трудно да посоча един герой - дори само тези от детството ми са десетки. Изпитвам силна симпатия към Юда на Амос Оз - истински трагичен персонаж, съвсем различен от Юда на Казандзакис, да речем. Докосна ме и образът на дракона от "Железния човек" на Тед Хюз.


На кои автори се възхищавате най-много, в това число поети, сценаристи, журналисти?


- Астрид Линдгрен, Зигмунд Фройд, Уилям Шекспир, Чарлз Дарвин.


Как съхранявате книгите си?


- В библиотеки.


Коя е последната книга, която ви разсмя?


Захвърлен в природата
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- "Захвърлен в природата" на Милен Русков. Нея ми я четоха на глас, въпреки съпротивата ми.


Коя ви разплака?


- Отдавна не ми се е случвало да плача, четейки, но определени произведения на Казандзакис, Разцветников и Бродски са ме разплаквали повече от веднъж.


Последната книга, която ви разочарова?


- "Къщата на джамията" на Кадер Абдола. Препоръча ми я близък, чийто литературен вкус ценя, това прекалено завиши очакванията ми.


Кой бихте искали да напише историята на вашия живот?


- Някой с чувство за хумор, да речем Джером К. Джером или Роалд Дал.


Как ще се казва вашата автобиография?


- "Идеален ден за лов на рибка бананка".


Една книга, която не успяхте да дочетете до края?


- "Братоубийците" на Казандзакис - любим иначе автор.


Кое класическо литературно произведение никога не сте чели (и ви е неудобно от това)?


- "Одисей" на Джойс. Досега така и не съм стигнала до него, а бих искала да съм го чела, защото е повлиял силно съвременната литература и защото харесвам езика на Иглика Василева.


Коя книга няма да спрете да препрочитате?


Емил от Льонеберя
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

- "Емил от Льонеберя", с дъщеря ми много я обичаме. Няма да ми омръзнат и старогръцките митове и легенди, изобщо митологията.


Как се променя вкусът ви във времето?


- Както се променя вкусът ми към самото живеене, предполагам - постепенно се дистанцирам от преекспонираната и неавтентична драма.


Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга напоследък?


- От бележка под линия в "Под новия сърп" на Константин Балмонт научих, че през миналия век в Русия, интелектуалките, които пренебрегват семейните си задължения заради занимания с литература и наука, били наричани иронично "сини чорапи". Любопитна алтернатива на "книжен плъх", нали?


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Капка нали я пресентирахме преди няколко дена.

 2. 2 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1103 Неутрално
 3. 3 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Как се променя вкусът ви във времето?

  - Както се променя вкусът ми към самото живеене, предполагам - постепенно се дистанцирам от преекспонираната и неавтентична драма.

  а бе интревюто друго казва... тва бг хората, тия от интервютата, кога най-сетне ще научите че искреното ви скудоумие би било далеч по-секси и яко от префърцуненото ви суетно малоумие граничещо с безумие??!!

  смях, досада, отвращение и безкрайно съжаление извиквате.

 4. 4 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Капка нали я пресентирахме преди няколко дена.
  —цитат от коментар 1 на diq55699032


  Мани, бате, аз мислех, че става дума за Амос Оз, а то пак за тази. Аман! Всяка седмица ще ни пускат някоя изрязана фигурка, за да ни покажат що е туй шедьовър.

 5. 5 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#3] от "betona":

  Имаш право, отново. А на мен иначе по ми се нрави неавтентичната драма, отколкото напълно драматизираното кълцане на фигурки.

 6. 6 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1067 Любопитно

  Капка е естет.Препоръчвам и да прочете бестселъра на Радан Кънев.🥳

  Много съм прост
 7. 7 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 658 Весело

  ........художник, илюстратор, преподавател ...... Специалист е в областта на хартиената пластика, илюстрацията и дизайна.
  Превод в ефир:
  Самовлюбен и нахален претенциозник, самонарекъл се творец, тъй като не е способен да направи каквото и да е смислено от което обществото наистина има нужда.
  Всички наоколо са му длъжни само заради факта, че им живее.
  А те - нахалниците, искат от него дори да плаща данъци!
  Смееех!

 8. 8 Профил на SerenaLipuma
  SerenaLipuma
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Фройд е психиатър. Не е нито писател, нито сценарист, нито поет. Книгите му не са литература, а ръководства по психоанализа, лейди.

 9. 9 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Хубаво е, че има хора, които четат художествена литература. На повечето от много работа не им остава време.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Амос Оз беше изключително светла и мъдра личност!
  Светла му памет!!!

 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  Аз съм си избрал премиер сатанист, тя ще ме впечатлява със симпатия към Юда.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3622 Весело

  До коментар [#8] от "SerenaLipuma":

  "Фройд е психиатър. Не е нито писател, нито сценарист, нито поет. Книгите му не са литература, а ръководства по психоанализа, лейди."

  Съгласявам се с Вас.
  Обаче! Някои от отговорите на Капка Кънева ме притесниха. Може ли да иска автобиографията ѝ да бъде със заглавие "Идеален ден за лов на рибка бананка"?
  И ние сме чели Селинджър, не ли? Та да попитам - на дамата ѝ се ще да се нарича Сиймор или в главата ѝ се навъртат суицидни мисли?
  Мисля, че колкото по-естествени отговори дават интервюираните личности, толкова повече симпатии биха предизвикали.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 13. 13 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Фройд е психиатър. Не е нито писател, нито сценарист, нито поет. Книгите му не са литература, а ръководства по психоанализа, лейди.
  —цитат от коментар 8 на SerenaLipuma


  В САЩ смятат книгите на Фройд именно за литература, а научната им стойност поставят под въпрос. Неотдавна прочетох някъде, че голямото постижение на Фройд било това, че написл първия разказ за сексуалността на средната класа. Преди това за сексуалността се било пишело само в рамките на сексуалната патология с примери от живота на аристокрацията и работническата класа.

  Пак в САЩ Фройд си има фенове, които го четат в оригинал и много се прехласват по стила му.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 14. 14 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2296 Любопитно

  Докато Борис Казаков се намъдрува, форумът се налодува :).

  На мен пък ми хареса интервюто. Харесва ми, че Капка Кънева чете Фройд и Дарвин и ги оценява като стилисти. Харесват ми и хартиените й пластики, които "Дневник" показа. Весели почивни дни на всички.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 15. 15 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Налудува

  Извинявайте.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 16. 16 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 658 Весело

  До коментар [#15] от "7777":

  Като гледам фотото на кака Капка може и "надува".

 17. 17 Профил на Horikoshi
  Horikoshi
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Стига бе, и киселите старчета от "Кукленото шоу" звучат по-непредубедено от тия коментари.

  Да четеш Фройд и Дарвин като писатели е супер. И двамата разказват една история, създават митове, в които съвременното човечество вярва.
  Научните основания на тези разкази са отделен въпрос - не всяко научно откритие може да завладее човешкото въображение. Всеки ден се открива нещо. Но да смениш сюжета в главите на хората е друга работа. И за нея се иска И писателски талант, да.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK