Исабел Алиенде: Феминизмът е въстание срещу патриархата

Исабел Алиенде

© Скрийншот, YouTube

Исабел АлиендеТекстът е препубликуван от "Тоест". Заглавието е на "Дневник".


По повод новата книга на Исабел Алиенде "На жените с обич" (прев. Катя Диманова, София: изд. "Колибри", 2021) Марин Бодаков разговаря с чилийската писателка за мачизма и ползите от неговото оспорване.


Нямаше да прочета Вашата нова книга, ако 85-годишната ми майка не ми я беше дала с обяснението, че това е всичко, което тя би искала да каже за себе си като жена - и на сегашната си възраст. След като прочетох "На жените с обич", се почувствах като дядо Ви, на когото като малко момиче случайно сте подхвърляли вкъщи феминистки четива... Дали Вашите книги променят нагласите на мъжете?
- Признавате, че не бихте прочели книгата ми, ако не беше майка Ви. Думата "феминистка" плаши мъжете. Много малко от тях четат по темата по собствена инициатива, затова не мисля, че такъв тип книга може да допринесе особено за промяната на нагласата на мъжете, но пък може да промени тази на жените.


Ние учим поколения млади мъже на концепцията за равенство между половете в много части на света, но за жалост - не във всички. През целия си живот наблюдавам как културата се променя (бавно, няма спор) и има повече осъзнаване на мачизма.


Споделяте ли интуицията, че днес мачизмът бързо възвръща своите позиции и светът отново загрубява?


- Всеки път, когато има криза - като война, окупация, геоложко или политическо сътресение, глад, пандемия и т.н., - правата на жените системно се нарушават. Добър пример е случилото се в Афганистан с пристигането на талибаните, когато работещите жени трябваше да се заключат в домовете си, покрити от главата до петите. Насилието срещу жени е ендемично и се засилва при всяка спешна ситуация, така че трябва да останем нащрек и твърди. Не можем да свалим гарда.


Преди години експерти в Европейския парламент дискретно ми обясниха, че там думата "феминизъм" е неудобна, за разлика от "равенство". Има ли географски разлики в разбирането за феминизъм?


- Със сигурност тези "експерти" са били мъже. Феминизмът е въстание срещу патриархата. Целта е да се замени патриархатът със световно управление, в което мъжете и жените са равни по брой и с еднаква сила вземат решения; в което женските и мъжките ценности имат еднаква тежест. Когато стигнем до този момент, можем да говорим за равенство. Предстои ни дълъг път. Въпросът е не мъжете и жените да си приличат, а да се допълват и подкрепят. Става дума за промяна на света, става дума за еволюция.


Кои писателки бяха най-голям стимул във Вашето житейско развитие? И още: защо според Вас магическият реализъм безусловно завладя въображението на света? И какво е мястото на жените в него?


- Има много автори, които са повлияли на живота ми, независимо от пола им - повечето книги, които прочетох на младини обаче, бяха написани от мъже. Бумът на латиноамериканската литература беше чисто мъжки феномен; в него нямаше нито един женски глас.


Що се отнася до магическия реализъм, мисля, че той постигна своя разцвет по време на този прочут бум (60-80-те години на миналия век, приблизително в този период), но той вече излезе от мода и младите автори се отвращават от него. Може би по това време той привлече световното внимание, защото разшири представата за ежедневната реалност.


Магическият реализъм приема, че светът и животът са загадъчни, че нямаме обяснение или контрол над голяма част от случващото се. В Латинска Америка, където контролът, който имаме, е много изменчив, живеем в полумагическо измерение. Това е така и в много други региони на света - като Африка или Азия.


Ако Пабло Неруда не Ви беше тласнал към художествената литература, каква журналистика бихте искали да създавате? И с какво комуникацията между жените може да ни поучи, за да се подобри комуникацията изобщо?


- Не обърнах внимание на Неруда, когато през 1973 г. ми каза да се откажа от журналистиката и да се посветя на литературата. Написах първия си роман през 1981 г. Ако все още бях журналистка, бих искала да продължа с това, с което се занимавах преди: пишех статии основно по теми, засягащи жените, атакувах различни форми на дискриминация и несправедливост, оспорвах мачизма.


Жените общуват лесно на емоционално ниво. В рамките на пет минути след срещата жените си разказват живота, плачат и се смеят заедно, без да е необходимо да задават тон. Мъжете са предпазливи, страхуват се да не изглеждат сантиментални, преструват се, хвалят се, пропускат. Разбира се, това е обобщение, има изключения и от двете страни.


Българското заглавие на книгата е "На жените с обич". Какво щеше да бъде нейното съдържание, ако бяхте написали "На мъжете с обич"? И "с обич" ли щеше да бъде?


- Еха! Дадохте ми чудесна идея за следващата ми книга. На мъжете с обич... Би била книга с много любов, защото аз, общо взето, обичам мъжете - и някои по-специално. Феминизмът не е война срещу мъжкия пол, а срещу патриархалната система. В тази книга бих показала на потенциалните си читатели многото начини, по които патриархатът се разделя на класификации по пол, раса, религия, националност и хиляди други, за да контролира хората, и как мъжете също са жертви на тази система на потисничество.


На жените с обич
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Това би ги накарало да видят предимствата на замяната на патриархата с балансирана, устойчива, приобщаваща, разнообразна, егалитарна и недискриминираща цивилизация, където мирът, съпричастността, благоприличието и истината преобладават. Бих им казала какво искат жените, за да се научат да ни съблазняват и обичат.


Ако участвате в създаването на тълковен речник, как бихте описали думата "любов"?


- Любовта е това да поставиш друго същество или кауза над собствения си живот. Тя е апетитен вид лудост, която ни спасява от тоталното варварство.


Какви са най-големите подаръци, които Ви донесе възрастта, на която сте сега?


- Това, че приемам себе си изцяло, че живея с благодарност, че елиминирам излишното, че ценя важното и съм наясно, че смъртта чака пред вратата ми, което ме заставя да празнувам и да се грижа за всеки ден, сякаш ми е последен.


Аз съм баща на две дъщери. Какво ще ми препоръчате: как да възпитавам своите момичета в невероятното време от началото на пандемията насам?


- Нищо не разбирам от гледането на деца. Моите са отгледани от баби, лели, учители, домакини и др. Лекото пренебрегване е много полезно в детството, защото децата се учат да се справят сами и имат свободно време да мечтаят. Вярвам, че децата се учат, като вземат пример. Ако виждат доброта, честност, уважение и радост у възрастните, те естествено ги имитират. Също така те се учат и като правят грешки - и си носят последствията.


Не се притеснявайте за пандемията. Тя ще мине и спомените, с които ще останат дъщерите Ви, ще бъдат много по-хубави от Вашите. За тях това е вълшебна година, в която те са имали баща си през цялото време.


Преведе от испански: Анна Бодакова

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво Желев
  Иво Желев
  Рейтинг: 72 Весело

  Ми хубаво. Взимайте инструментите да копаете в мините или да работите като ТИРаджии и вече имаме равенство :)

 2. 2 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2085 Неутрално
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  "Нищо не разбирам от гледането на деца. Моите са отгледани от баби, лели, учители, домакини и др."

  Заета е да бъде феминистка :)

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Весело

  Не, възстание е срещу нормалността ! Но то има само един очакван ефект и то върху неговите участнички ! От възпитание, няма да го конкретизирам......

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  "Нищо не разбирам от гледането на деца. Моите са отгледани от баби, лели, учители, домакини и др."

  Добре че бабите не са били феминистки като тебе, тогава най-вероятно нямаше да се родиш. Ама това са подробности. :)

 6. 6 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Весело

  Ехооо, това горе е само реклама на книга, нека не четем само заглавието.

 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Нямам нищо против феминизма. Нека жените работят наравно с мъжете, нека не очакват мъжете да им кавалерстват, да им плащат сметките и да им купуват подаръци.
  А не сега, когато им отърва да са феминистки, да надават вой до небето, но когато не им отърва да очакват специално отношение.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 8. 8 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  "Целта е да се замени патриархатът със световно управление, в което мъжете и жените са равни по брой и с еднаква сила вземат решения."
  *
  Аз разбирам феминизма като създаване на общество, в което всички индивиди са равнопоставени и имат еднакви възможности за развитие. Оттам нататък всеки един индивид да се развива според способностите си за да може да достигне нивото, за което му стига интелекта и силите.
  Жените, жертва на домашно насилие трябва да престанат да търпят побоищата и униженията. Ако те не се осъзнаят и не си помогнат сами, никой не е в състояние да им помогне.
  Истината е, че за много неща в живота трябва силна воля и ако тя липсва никой няма да ти поднесе на тепсия това, който мислиш, че заслужаваш.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Уважавам и харесвам Исабел Алиенде, НО
  за нейно и за мое съжаление движението за равноправие на жените беше окупирано от комунетата и бе превърнато в част от една човеконенавстна идеология, а в последните десетилетия в посмешище!!!

 10. 10 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Равноправие, а не равенство. Това е истинската етика.

  Насилственото равенство е форма на социализъм.

 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боян Таксиров":

  И какво им пречи на мъжете по този начин да покажат своята любов и уважение? Жените също обичат да радват любимите си мъже с подаръци или с приготвяне на любимата им храна. Има и много други мили жестове един към друг така, че и двата пола да се чувстват обичани и уважавани, а не жените да гладат на мъжете като на банкомати, а мъжете на жените като на домашни прислужници.
  И преди някой отново да е изказал крилатата мисъл за квот за жени в мините, нека да си помисли поне за миг колко примитивно би било общество, очакващо от физически по-слабите индивиди да се товарят с тежък физически труд. Не че не го е имало преди: нашите баби са работели наравно с мъжете на полето, а след войните са вършели абсолютно всякаква работа.

 12. 12 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Нямам нищо против феминизма. Нека жените работят наравно с мъжете, нека не очакват мъжете да им кавалерстват, да им плащат сметките и да им купуват подаръци.А не сега, когато им отърва да са феминистки, да надават вой до небето, но когато не им отърва да очакват специално отношение.
  —цитат от коментар 7 на Боян Таксиров


  Феминизмът не е война срещу мъжкия пол, а срещу патриархалната система. В тази книга бих показала на потенциалните си читатели многото начини, по които патриархатът се разделя на класификации по пол, раса, религия, националност и хиляди други, за да контролира хората, и как мъжете също са жертви на тази система на потисничество.

 13. 13 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  "Целта е да се замени патриархатът със световно управление, в което мъжете и жените са равни по брой и с еднаква сила вземат решения"

  Така де.
  Поне в страната, в която живея, а и в другите където съм пребивавал, жените и мъжете имат абсолютно равни, да не кажа в определени случаи с превес на правата на жените.
  Всяка дама може да стане, каквато си иска.
  Президентка, министър-председателка и т.н.
  Началничка, собственичка и т.н.
  Всъщност много от тях се справят отлично.
  Е, въпросът ми е защо трябва да има квоти?

  Panta rhei....
 14. 14 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  "...Феминизмът не е война срещу мъжкия пол, а срещу патриархалната система. В тази книга бих показала на потенциалните си читатели многото начини, по които патриархатът се разделя на класификации по пол, раса, религия, националност и хиляди други, за да контролира хората, и как мъжете също са жертви на тази система на потисничество...."

  Ехааааа....! Те това е размах......
  Сега си представете матриархат..... светът под робството на менструацията.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 15. 15 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#11] от "pamela":

  А, не така. Равноправие във всяко отношение, а не когато на жените им отърва. Ако жената иска да печели наравно с мъжа, защо да очаква мъжът да и плаща сметките и да я обсипва с подаръци?
  Жената не е "слабия пол" когато иска да бъде шеф, за което се искат "топки", но изведнъж става "слабия пол" когато има опция да работи като шофьорка или кранистка, да речем.
  Това са двойни стандарти и лицемерие.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 16. 16 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 936 Весело

  "Нищо не разбирам от гледането на деца. Моите са отгледани от баби, лели, учители, домакини и др."Заета е да бъде феминистка :)
  —цитат от коментар 3 на realguru


  Как пък една кранистка на кулокран от тошково или една тъкачка -многомашинничка на три смени от тошково не разбра,че е била феминистка. Та и тогава при Тошо децата ги даваха в седмични ясли,че мама била върла феминистка. Добре,че има другарки чиновнички и писателки да ни го кажат днес.

 17. 17 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Забавно е как тя да си играе на фемистка , е проявила висша форма на сексизъм и пренебрежение към родните си от женски пол като им е оставила децата да ги гледат те, не просто да й помагат , а те да й ги изгледат, щом твърди , че нищо не разбира от деца .... Но то така било за тяхно добро , учели се на самостоятелност , което е абсурдно , защото и тя можеше да ги научи на самостоятелност , не че и да не беше пак нямаше да ги остави...

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Любопитно

  До коментар [#12] от "log_on":

  Според "каноните" на съвременният феминизъм мъжът е "насилник", дори когато поглежда жената без разрешение?!
  Според същият "канон" семейните мъже скоро ще трябва да имат нотариално заверено разрешително за да правят любов със съпругите си...!
  Според вас това нормално ли е?!

 19. 19 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Още една умнокрасивата революционерка!

 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Въставайте си. Ставаме педераси.

 21. 21 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 595 Неутрално

  "Целта е да се замени патриархатът със световно управление, в което мъжете и жените са равни по брой и с еднаква сила вземат решения" Така де.Поне в страната, в която живея, а и в другите където съм пребивавал, жените и мъжете имат абсолютно равни, да не кажа в определени случаи с превес на правата на жените.Всяка дама може да стане, каквато си иска.Президентка, министър-председателка и т.н.Началничка, собственичка и т.н.Всъщност много от тях се справят отлично.Е, въпросът ми е защо трябва да има квоти?
  —цитат от коментар 13 на Molossian


  Ако нямат квоти, левите партии ще изгубят смисъла от своето съществуване. Има един интересен разговор за един от " основателите " на Гринпийс в Канада. Та той говори реалната необходимост с която е създаден някога, и бизнес модела в който е превърнат няколко години след това то до ден днешен. Така и с феминизма - има проблем, решава се, но феминизнам остава да търси нови проблеми

  'progressives' is the politically correct word for communists
 22. 22 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#18] от "selqnin":

  Хич да не ти пука.Днес и бракове няма ,тъй че ''жена ти'' е чужда. Но пък има публични домове ,където жената е твоя и то за точно желаните минути време със съгласието и.

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#15] от "Боян Таксиров":

  А ако семейството има деца и жената им отделя много повече време, защото мъжът е зает да печели повече пари? Тогава искането да поеме го голяма финансова тежест е напълно справедливо.
  Като гледам и мъжете не се натискат за професии, изискващи физическа работа. Едва ли някой от пишещите тука е миньор, например. Обаче кой знае защо съветва жените да стават миньори.

 24. 24 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  До коментар [#18] от "selqnin":

  Не е нормално, но причината е мачовизма - който като крайност създава феминизма = докато има още коленичещи пред Св. Тимотей католически, протестантски и православни джендъри - ще има и феминизъм. Още по-зле - в Русия се наблюдава мачонацизъм и съответно това е предпоставка за феминацизъм. Мачото все жената му е виновна, дори да не е присъствала на събитието - пак ще я обвини че му е (рала в гащите. Като мачовизма изчезне, ще изчезне и феминацизма. По същия начин като изчезне ЛГБТ пропагандата по комунистически тертип, ще изчезне и хомофобията.

 25. 25 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#15] от "Боян Таксиров":А ако семейството има деца и жената им отделя много повече време, защото мъжът е зает да печели повече пари? Тогава искането да поеме го голяма финансова тежест е напълно справедливо. Като гледам и мъжете не се натискат за професии, изискващи физическа работа. Едва ли някой от пишещите тука е миньор, например. Обаче кой знае защо съветва жените да стават миньори.
  —цитат от коментар 23 на pamela


  Тук присъствашите са офис планктон с по две леви рце и бивши мъже -пенсионери. Тъй ,че не се шашкай от мненията.

 26. 26 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Любопитно

  До коментар [#20] от "blondofil":

  Религиозни или обикновени?

 27. 27 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#26] от "Deaddark":

  От тия дето жените не им дуднат, че са им длъжни.

 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#23] от "pamela":

  Това, което искам да кажа е, че ако феминизмът означава равноправие във всяко отношение - професионално, културно, социално, то тогава той не бива да бъде прилаган избирателно. Ти не говориш за феминизма, а за патриархалния модел, в който за жената са заделени едни дейности, а за мъжа други. При феминизма това трябва да е 50:50.
  Иначе имаме "cherry picking" - жените искат само позитивите от това равноправие, но не и негативите. А това не е честно.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#24] от "Deaddark":

  Надявам се дори вие си давате сметка, че не съществуват лесни и пости отговори на трудни и сложни въпроси!!!
  Очевидно е, че процесите са свързани, както и е очевидно, че в социалният свят нищо не "изчезва" просто такта !
  Иначе новите леви просто направиха грешката да търсят идентичността си през формиране на малцинства и "защита" на техните"права"!
  Очевидно не се вълнуват какво става с мнозинствата!!!

 30. 30 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  "Въпросът е не мъжете и жените да си приличат, а да се допълват и подкрепят."

  То в момента е така, а вие искате да го промените!

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Това, което имаме в момента е равноправие. Това, което искат е привилегировано отношение.

 33. 33 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  В цялата идея на т.н. феминизъм има две основни пукнатини:
  1. Патриархатът НЕ Е измислен със закон. Този модел произлиза от историческото развитието на обществените структури.
  2. Освен тоя патриархат, в който са се огледали феминистките, съществуват общности със силно изразен матриархат... Отново това е следствие на историческото развитие....

  Тази изкуствена война между половете е още един цвят в прайд знамето с дъгата. Интересно ми е обаче, как феминистките ще се справят с един транссексуален "мачо"? Хем с пенис, хем по душа с вагина... А? Сега той добър ли е, лош ли е?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 34. 34 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Любопитно

  До коментар [#29] от "selqnin":

  Нормално е за левите да искат по-малка разлика между мнозинството и малцинствата в него. Не е нормален комагитпроп метода им. Но съм забелязал че най-много срещу феминизма вият разни неандерталци по интелект мачовци. Мен лично феминизма да ме е жегнал два-три пъти през живота - не го смятам такава заплаха, че да се въоръжавам до зъби и да о(ирам форумите с антифеминистки бълвочи. Пак напомням - докато има мъже, дет' смятат че жената им е (рала в гащите - ще има и същите жени, дето мъжете са им виновни за всичко - вика му се баланс. Точно за това се отстранява проблема, а не се поддържа насила стабилност - проблема е мачовизма, отстранява се и феминизма ще отмине като симптом. Мачовците - като паразити, ще вият и скачат - но няма друг начин. От самотек няма да се оправят нещата - нека по(до)кажем че сме разумни.

 35. 35 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Весело

  До коментар [#27] от "blondofil":

  Препоръчвам развиване на качеството: "Избирателен слух" - да чувате от жените, каквото трябва, без мърморенето и дудненето. С тренировки се постига стабилно ниво.

 36. 36 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Весело

  А ето и любимата ми феминистка, с поредния ragging feminism manifesto:

  https://youtu.be/t0IaRnEgzIA

 37. 37 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#34] от "Deaddark":

  Изключителната претенция на левундерите, че човешката природа и естествен ред са сбъркани и те ще ги "поправят" доведоха до част от най-големите безумия и престъпления през 20-ти век!!!
  Опита да бъде разтурен естественият човешки ред, да се разтури семейството, да се дефинират хората чрез имагинерни идентичности са път към ада!!!
  Нищо добро не чака човека и света от тези дяволски конструкти!!!

 38. 38 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Феминизмът е докато се наложи да си отворят буркана с мед.

 39. 39 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#28] от "Боян Таксиров":

  Моята позиция е, че всеки трябва да се развива според способностите си, било то физически или интелектуални. При това положение дейности, изискващи физическа сила не са подходящи за физически слаби индивиди. Освен това съм категорично против всякакви квоти където и да било и за каквото и да било.
  Интересно дали пишещите тука, защитавайки "равноправието" като равно участие абсолютно във всички дейности биха искали жените и дъщерите им да работят в мините, като работници в строителството или докери?
  И щом жените не могат да вършат тези дейности, значи не заслужават равно третиране ако се занимават с дейности, в които не се изисква физическа сила. Поне такава логика се среща в този форум.

 40. 40 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Още една олд скуул феминистка, която е на три криви думи от това да я обявят за ТЕРФ.

  Всичко е за пари - лобирането за биологични жени се конкурира с лобирането за смяна на пола, а във второто сега се въртят бая горещи пари, докторски и фармацевтични интереси и НПО финансиране, та са доста озверели...

 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  "Целта е да се замени патриархатът със световно управление, в което мъжете и жените са равни по брой и с еднаква сила вземат решения".
  За силата и сега, в почти всички от страните където има различни форми на гласуване, и днес силата на гласа е еднаква.
  Но за равен брой като принцип е пълна дивотия. Все едно дали повече са едните или другите, важно е да са най- и по- подходящите за съответната работа.
  И нека си пише книги и ако има кой да ги купува и чете, пак по-добре, вместо въобще да не чете, но не разбира ли тази жена, че именно с подобни дивотии отблъсква хората, които и така уважават други пол.
  А за думи като революция даже не ми се коментира - има ли революция, която да не е оплескала нещата?

 42. 42 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#39] от "pamela":

  Що, има и яки жени - щангистки, гюлехвъргачки, боркини... Такива стават и за докерки :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 43. 43 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#11] от "pamela":

  За това как работят жените, направете сравнение сутрин как отиват облечени на работа. Мъжете в работни дрехи, жените с прическа, грим, маникюр, в тесни поли, на токчета, т. е. отиват не на работа, а да са хубави. Трудноподвижни, заради неудобни дрехи, без излишни физически дейности, за да не се разтече гримът и дългите нокти като статус за жени, на които не им се налага да полагат ръчен труд. Когато се наложи да се свърши нещо винаги те пращат при колегата, който всъщност работи за две заплати, но получава една.

 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Весело

  До коментар [#28] от "Боян Таксиров":

  Внимателно, Бояне, защото ако жените поискат, в рамките на твоите идеи за равноправие, да раждаме, майка ни жална... :-)

 45. 45 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Мьдро разсьждават не толкова интелигентен човек.

 46. 46 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 595 Неутрално

  :Нормално е за левите да искат по-малка разлика между мнозинството и малцинствата в него. Не е нормален комагитпроп метода им.
  —цитат от коментар 34 на Deaddark


  Помисли всичко което левите 'искат' , събери го и ще се светнеш, с, че левите са милион пъти по-лоши от колкото си даваш сметка.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 47. 47 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  "Нищо не разбирам от гледането на деца. Моите са отгледани от баби, лели, учители, домакини и др."Заета е да бъде феминистка :)
  —цитат от коментар 3 на realguru


  Не, жената е от средната класа в Чили, което предполага бавачки и пр. Но който е чел мемоарът й "Паула," е наясно, че тя изобщо не е пренебрегвала децата си. Напротив, мемоарът, портивно на изказването й, я показва като много грижовна майка и баба.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 48. 48 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Много съм доволна, че една от най-талантливите разказвачки на нашето време е дала интервю специално за българските читатели.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 49. 49 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Весело

  нека не очакват мъжете да им кавалерстват,
  —цитат от коментар 7 на Боян Таксиров


  Е, това на българския мъж му е най-тежкото - да кавалерства. Не се притеснявайте. Много българки изобщо не го очакват от вас.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 50. 50 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Весело

  [quote#12:"log_on"][/quote]

  Именно. Оатриархат има в Афганистан и в Саудитска Арабия. Като тези страни ли искаме да бъдем? КОй български баща иска дъщеря му да бъде третирана като човек второ качество? Едва ли има много такива.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 51. 51 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  В НС е хаос, какъвто не помним! Егати смяната на статуквото. Егати смяната на модела.

 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  В НС е хаос, какъвто не помним! Егати смяната на статуквото. Егати смяната на модела.
  —цитат от коментар 51 на Alarmstufe Rot


  Обърках статията. Извинявам се!

 53. 53 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#48] от "7777":

  "най-талантливите".... ама ти сериозно ли? чакам сериозен отгувор.

 54. 54 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#49] от "7777":

  седмичке, да не злоупотребяваш с виски или друго??

 55. 55 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#50] от "7777":

  виш ся, искаж ли да ти кажа къв ти е роблема?

 56. 56 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#51] от "Alarmstufe Rot":

  да шоу мъст гоу он.

 57. 57 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#53] от "betona":

  Да. Алиенде е изключително талантлива разказвачка. Сред най-талантливите живи писатели. Чела съм я на испански, езикът й е вълшебен.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 58. 58 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#54] от "betona":

  Може би трябва да започна. Може би след едно качествено уиски средният българин ще ми се стори същински лорд.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 59. 59 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#55] от "betona":

  Не.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 60. 60 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#44] от "daskal1":

  ама , даскале, те вече искат - да не рашдат. като мъжете. щото тва стопирвало интиленктуялната и социялната и профисиуналната и физическо-сексуялната им реялизация. губели бесценни години, които ги прецаквали спрямо мажете. даже гошко лозанков го рекламирва тва по радивото. ама ти иди и аскни некой специялист кво всъшност губят и кво пичелят ако рашдат и ако не. щото май, сякаш и наверно расминаването между тва кво касва идеологиата и кво казва нъуката е брутално сиреч на 180 градоса . ша ма исвиниш за бруталния искас.

 61. 61 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#57] от "7777":

  ти си луда. или пияна. или се ебаваш с бетона. или сичко зето заедно.

 62. 62 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#58] от "7777":

  ами не те саветвам. :)

 63. 63 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#59] от "7777":

  както кажеш.

 64. 64 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Весело

  До коментар [#60] от "betona":

  Бетон, май ще има реализация на модела от филма "Матрицата". Я виж какъв хубавец беше произвела системата за изкуствени хуманоиди :-)

 65. 65 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#64] от "daskal1":

  а бе даскале, сигор ше кажеш че се шегувам ама не сле зяпали мартрицата. чесно. и некак не е редно за зема отнушение.
  ич не ща да им се меся, нека се опраят. ама да се говори че бг хората не сме кавалери??!!! или че исабелка била талантлива.... ехехехе, с кво сме заслужили такъво отнушение??!! и тва да ми го казва седмицата. браво бе.

 66. 66 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#64] от "daskal1":

  а бе даскале, исках с тулсата да ви задам един въпрос ... наскоро в една статиа за нещо си имаше неква снимка , нсякаш от реутерса, на некъв огромен блок и дори блокове, абе като жилиштен конплекс в росиа.... верно ли че има такъви неща огромни? савсем се едно като в чайна....

 67. 67 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Весело

  До коментар [#65] от "betona":

  Бетон, аз отдавна подозирам, че това с кавалерството си е чиста проба женомразки егоизъм на мъжкото съсловие в Европата. Нека обясня, че да няма подозрения.
  Рицарите и аристократите са пускали жените да минат напред в едно опасно време, в което често някой е чакал зад вратат я с меч, боздуган, или друго нехиенично оръжие за да реши набързо наследствените въпроси. И какво, фрас жената по главата с него вместо кавалера. Измами и претенции ти казвам...:-)

 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Весело

  До коментар [#65] от "betona":

  И пропуснах за "Матрицата": гледах всички серии, и "Звездни войни", и "Хари Потър", и "Билбо Беггинз", пръстени и какво ли не, да не говорим за научна фантастика и британски дедЮктиви. Абе тотално съм си вдетинен за тези приказки, от дете съм си така :-)
  ПП
  И, при нас "тулсата" е по-навътре с жилищните въпроси в "росиа", аз съм от хотел-ресторанската гилдия.:-)

 69. 69 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#67] от "daskal1":

  тия номера са ми ясни... а и жените ако сме чесни са по-смели от нас та и бес да ги изпращаме сами стават авангард като е упасно. отделно са над нас и с други неща. ама отгде да ги знаи тия рабути седмицата... тя се захласва по исабелка.

 70. 70 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#68] от "daskal1":

  а бе искам да я зяпам ама няма как. сякаш си струва. мешдузвездните - също. началните серии. а за хари как се прежали .... ? :)))) билбо ич и не го зниме.

  е да ние двамата сме по интиресните неща :)) сига като отвориха локалите сме нонстоп . :)

 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Весело

  До коментар [#69] от "betona":

  А, ами нека, щом и е интересно, ама да споменем, че Салвадор Алиенде, чилийският президент и е бил кръстник на Изабел.
  А иначе тя е смела жена, я виж как ги реди тримата си поредни съпрузи, последният модел, Роджър Цукрас през 2019, бързичко след като вторият в редицата, Уили Гордън почина през март 2019 - е, тя с него се развела още 2015, ама все пак.
  Една добра хронология на http://isabelallende.com/en/timeline #2007

 72. 72 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#68] от "daskal1":
  До коментар [#70] от "betona":

  и даскале голем фен сме на мартрицата и мешдузвездните макър че не сме ги зяпали, и голем критикар на харито - макър че също не ме го зяпали.. :)))))))) а бе така е - както се касва като не си кавалер е лесно. :)

 73. 73 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Весело

  До коментар [#70] от "betona":

  За Хари Потър беше интересно, защото съпругата купи първата на френски, да учи малката език. И аз изчетох всичките книги тайно и на гювеч, както се казваше навремето, пък и изгледах филмите, заплес съм си и толкоз. И Станислав Лем, и Стругацки, и Рей Бредбъри, че и "Винету" трите тома съм препрочитал. Ясно е, че не ставам за премиер :-)

 74. 74 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#73] от "daskal1":

  чакай сига, хари на френцки? за да го учи? И кво стана? ако ти се касва.
  като исключим хари за останалите сме на едно мнение- дажи и сига с тех се забавлявам. ей тва са автори, а не разни кукавелки като исабелка, на седмицата любимката.

 75. 75 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Весело

  До коментар [#74] от "betona":

  Ами говори го отлично, зер мама плющеше камшика, после изкара година във Франция след като завърши бакалавърската. Абе както ти казваш, жените са най-по, ние сме инертни материали в живота.

 76. 76 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#75] от "daskal1":

  браво, но не сме и самнявал :). ама хари спомогна ли за това?
  ама и ти сега- не сме матрияли, ами се шефове. :)

 77. 77 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#75] от "daskal1":

  а бе нали знаиш че утиваш ли при жина требе си земеш камшика... инак не стаа раотата. ся, тука, ми е интиресно дали ше ми изтъркам кументара за тва- че да си напрая после кефа им ги изрецитирам некои неща от някой си.
  ама значи на мацката ти ич не й минават разни феминиски глупости... целящи затъпяването и обезвластяването на жените...

 78. 78 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  До коментар [#37] от "selqnin":

  Тогава да се върнем към природата - без огън, без дрехи, без инструменти - найс, а - това деснундерите нищо не схващате. Но докато ви има, ще има и левундери - и от двете радикални групи си пати човечеството.

 79. 79 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  До коментар [#46] от "AllLivesMatter":

  Сметнал съм го - защо мислиш ги сравнявам с комунисти - но как почна всичко - заради една шепа тъпи мачисти, дето като котка по гръб не щат да паднат и си трайкат като пр*днал глиган в тръстика по време на ловен сезон. И то така се почва - на групата тъпи мачисти се намери за баланс група тъпи феминистки - но мачистите решиха да зарибяват други, показвайки колко зле са феминистките - и мачистите се увеличиха, балансът увеличи и феминистките - и кат' лавина двете групи растат и се замерят с л@йн@, от което пати цялото човечество - това трябва да спре, 'щото излиза извън контрол.

 80. 80 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Весело

  До коментар [#67] от "daskal1":

  Мъжа защо пуска жената отпред - за да я огледа отзад.

 81. 81 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#80] от "Deaddark":

  интиресен вапрос надигаш. така е или поне жените тва си ваобразяват и ме дразнят с тази си простотия. затова винаги минавам пред тях. предпочитам да ме мислат за простак, отколкото за нещастник копнеещ за задника им. явно има все пак неква соета у бетона. :)

 82. 82 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#57] от "7777":

  а бе седмичке, откъде знаиш хиспански?? ако ти се касва.

 83. 83 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#82] от "betona":

  От университета. Беше ми вторият език, който се изискваше за всички филологии.

  А я ти кажи, бетоне, кои са живите автори, които ти смяташ за талантливи разказвачи?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 84. 84 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3215 Весело

  До коментар [#80] от "Deaddark":Мъжа защо пуска жената отпред - за да я огледа отзад
  >>>Всичко е относително, както ни учи Айнщайн. На тема жената, отпред и отзад, помня една руска закачка: Сзади понерка, спереди пенсионерка:)

 85. 85 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3215 Весело
 86. 86 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3215 Весело

  Някои жени не им е пречел мачизма да станат известни с творчеството си още в 17 век:
  .....................
  De Amor y de Discrecion
  (En que describe racionalmente los efectos irracionales del amor )

  Este amoroso tormento
  que en mi corazon se ve,
  se que lo siento, y no se
  la causa porque lo siento

  Siento una grаve agonia
  por lograr un devaneo,
  que empieza como deseo
  y para en melancolia....
  Сестра Хуана Инес де ла Круз

 87. 87 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  До коментар [#86] от "тулса":
  Хайде като съм казал А , да каза и Бе.:) Ето линк към статия в Британската енциклопедия за тази наистина невероятна жена:
  https://www.britannica.com/biography/Sor-Juana-Ines-de-la-Cruz
  ....Sor Juana celebrated woman as the seat of reason and knowledge rather than passion. Her famous poem “Hombres necios” (“Foolish Men”) accuses men of the illogical behavior that they criticize in women...

 88. 88 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Весело

  До коментар [#87] от "тулса":

  И какво сега, покрай бетона си направихме публично харакири и гласувахме за матриархата. Да не мислиш че ще има милост за нас? :-)

 89. 89 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Ох, още една милионерка, съсипана от патриархата... :(

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 90. 90 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#83] от "7777":

  хехе, стига бре. както знаиш не зная. ама ме кефи да кументирвам неща от които не отбирвам и да се напрая на интиресен. забавно ми е. исвинявай ако сме засегнали исабелка. на шега беше. инак сигор е както касваш. оспехи занапреде.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK