Човекът Литернет си тръгна

Георги Чобанов (1961 - 2021)

© портал

Георги Чобанов (1961 - 2021)Текстът е препубликуван от "Портал Култура".


Пробвам да заглуша болката от загубата на приятеля Георги Чобанов с думи. Дори като изписвам това, се съмнявам в достоверността ѝ.


Помня времето, когато съграждаше сайта за литература. В едно горещо лято четях някакви абстрактни езиковедски модели и му предлагах безумни идеи. Той винаги бавно, обмислено и крайно реалистично приемаше или отхвърляше. Чудех се как може толкова уравновесен и земен човек като него да се захваща с такава фантасмагорична работа. Той създаде първия литературен сайт в България и работеше денонощно в него.
За мен Жоро Чобанов беше пример за упоритост и постоянство. Няколко години празнувахме рождените дни на Литернет със събирания на живо, дълги маси от ентусиасти, въпреки че той беше аскет по природа и не обичаше шумните и кресливи неща. Но тогава времената си бяха по-шумни и априори трябваше с телата си да доказваме една или друга позиция.


Оказа се, че с търпение и отговорност той успя да събере около себе си и сайта най-различни групи литератори, да ги обедини и да създаде едно цялостно пространство за публикуване, четене и търсене на книги. С Литернет българската литература имаше център и свобода. Ще може ли сега, в памет на Георги Чобанов, литературната ни общност да не се разединява повече от това, което вече я е споходило през годините от началото на 90-те досега?


Жоро има стабилно семейство и ценности. Много се гордееше с двамата си сина, математик и програмист, които работеха на престижни университетски позиции. Той тихо и почтено отстояваше своите не особено популярни нравствени принципи.


Понякога се срещахме на разни литературни премиери във Варна и отдалече се споглеждахме, защото знаехме защо сме там. Той не посещаваше повечето литературни събития в града, подбираше случаите, които да го изведат от тихата му работна стая. За да тръгне да пътува пък, трябваше наистина много да си струва. Имаше вкус и много добра преценка за ситуацията.


Много пъти съм се допитвала до него за разни политически или морални казуси. При новината вчера за тръгването му от този свят, с Мира Душкова разменихме почти едни и същи думи за неговата помощ и подкрепа. Георги Чобанов за мен и сигурно за мнозина литературни приятели е бил бащински точен и отзивчив. Исках мнението му, за да се ориентирам по време на протестите и другите политически и литературни неразбории, за псевдоимена и псевдоконкурси. Той беше много смел през последната политическа година.


Знаех, че Жоро Чобанов е някъде там, в стаята си, и ако нещо се наложи да го попитам, той веднага ще ми отговори. Вече виждам тази идваща празнина. Дали и сега ще мога да го питам кой кой е и дали ще ми отговори, ако вече не се е заел да дигитализира някоя небесна литература. Когато преди години си смени жилището от крайния квартал "Владислав Варненчик", където много пъти бях ходила, в квартал "Левски", все ме канеше да отида на гости. Така и не отидох. Сега набързо пак си смени жилището. Е, някой ден...

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Ако не вярваш в Ковид, не може да умреш от ковид.

 2. 2 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално
 3. 3 Профил на mediaworld
  mediaworld
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Знаех сайта, минавал съм през него. Не съм го ползвал редовно/често. Нито знаех кой стои зад него.
  Тесктът е трогателен.
  Царство му небесно на човека!
  Респект за постигнатото и това, което явно е бил като човек!

  Иначе - тъжно е, че материали за такива хора се пишат по такива поводи. И събират по-малко коментари от ежедневните политически изстъпления от всички страни.

 4. 4 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Светла му памет. Обичам да чета Литернет.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 5. 5 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Бог да го прости!
  Беше изключителен преподавател.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  "Той тихо и почтено отстояваше своите не особено популярни нравствени принципи."

  Свестните хора никога не са в светлината на прожекторите ! Не считат за необходимо да живеят в суетата и човешката бутафория ! Което не значи, че нямат нравствени ценности и принципи за отстояване ! Е, не агресивно, кресливо, помпозно, но все пак достатъчно твърдо, за да е ясно, че ги вярват и държат на тях ! И когато си отидат оттук,именно тези принципи остават най - важното там, при Бога ! А тук дребнотемието, суетата, дребнавщината и злобата продължават да определят дневния ред в обществото като цяло ! Но само тук.......

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  И само в спомен на Георги Чобанов един малък откъс от неговия труд " "МАЙЦЕ СИ" В СВЕТЛИНАТА НА ЕДИН ОБРАЗ":


  И действително, беглото проследяване на лирическия "сюжет" показва, че стихотворението "Майце си" ползва за своя матрица известната притча за блудния син от "Евангелието на Лука". Излизането от лоното на рода, както и в притчата, се заплаща скъпо - синът е застигнат от майчините клетви: да се скита неразбран и самотен по света. Ето защо, след екзистенциално фаталния избор, за него няма друг изход освен да се завърне у дома - "в прегръдки твои мили да падна", "баща и сестра и братя мили // аз да прегърна". Чувствайки се виновен за "отлъчието" си, приемайки майчините проклятия като божие наказание и орисия, изправен пред алтернативата: вечно скиталчество или смърт, лирическият персонаж избира смъртта. Последното му желание ("желба") е да умре сред свои, да умре простен - прегръдката е знак освен за завръщане и знак за прошка.  https://liternet.bg/publish/gchobanov/botev1.htm


  Нека да почива душата му в мир, там където всички се изправяме пред Бог и вечността !

 8. 8 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Ако не вярваш в Ковид, не може да умреш от ковид.
  —цитат от коментар 1 на blondofil


  И с катастрофите е така. Наистина- от катастрофа никой не е умрял. Казват- умитали от нефункциониращи органи, щото- размазани и разкъсани органи- не функционират. Но да умреш от ковид или от катастрофа- абсурд! 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 9. 9 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1573 Неутрално
 10. 10 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Сайтът Литернет е истинска съкровищница, която ползвах и ще ползвам. Не знаех за приноса на Чобанов в създаването и функционирането на сайта. Преклон пред паметта му и дано неговите съратници продължат успешно делото му.

 11. 11 Профил на dilyantski
  dilyantski
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Аз съм Дилян Еленков. Това няма никакво значение. Казвам го само поради това, че днес съм какъвто съм благодарение на Георги Чобанов. Той публикува първия ми разказ, по който направиха един от първите ми филми. От тогава създадохме някаква връзка по пощата... Последното му писмо е от 19-ти март тази година... Беше както критичен, така и благосклонно разположен към моите текстове. Ще му бъда вечно благодарен! Светъл път, Г. /както обичаше да се подписва/.

 12. 12 Профил на dilyantski
  dilyantski
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Аз съм Дилян Еленков. Това няма никакво значение. Казвам го само поради това, че днес съм какъвто съм благодарение на Георги Чобанов. Той публикува първия ми разказ, по който направиха един от първите ми филми. От тогава създадохме някаква връзка по пощата... Последното му писмо е от 19-ти март тази година... Беше както критичен, така и благосклонно разположен към моите текстове. Ще му бъда вечно благодарен! Светъл път, Г. /както обичаше да се подписва/.

 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Това е голяма загуба за българската литература. Още една голяма загуба заради престъпното поведение на Бойко Борисов към епидемията. Ето какво пише самият Георги Чобанов две седмици преди да стане жертва на болестта:

  "На БОДРЯЧЕСКИТЕ изказвания (ЛЪЖИ) на министър Костадин Ангелов и Борисов противостоят ежедневните заключителни думи на Спешна помощ след направен преглед:
  "НЕ МОЖЕМ ДА ВИ ЗАКАРАМЕ В БОЛНИЦА, НЯМА МЕСТА! Лекувайте се у дома."
  Това е законът на джунглата. Всеки да се оправя сам. Държавата я няма. Който оживее, оживее. Останалите са бройка в статистиката и парцел в гробищата."

 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  А ето и част от последния му постинг във фейсбук профила му:

  "БОЕЦ публикува НОВ АУДИОЗАПИС - ДИМИТЪР ЛАМБОВСКИ И СТОЯН МАВРОДИЕВ разкриват как се случват нещата зад кулисите!
  Ужасяващи са нещата. „Щипват“ си по 300-400 000 лева от проектчета, финасирани с вашите пари. Хранят Шиши с рестото. Буда стиска властта и осигурява безнаказаност и пъноводие на корупционната река! Всъщност за оставка и избори решава Пеевски, Борисов вече е само изпълнител! "

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK