"Да спасим земята" на Мария Манеру (откъс)

Денят на Земята се отбелязва всяка година на 22 април

© "Пан"

Денят на Земята се отбелязва всяка година на 22 априлВ рубриката "Четиво" Дневник публикува откъс от "Да спасим земята", с автор Мария Манеру, предоставен от Издателство "ПАН"


Денят на Земята се отбелязва всяка година на 22 април. За първи път Денят се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът е обявен за международен, а България е една от първите страни, присъединили се към тази инициатива.


Целта на Денят на Земята е създаването на най-голямото световно движение за опазване на околната среда, което да води до позитивна промяна за хората и планетата, свързвайки над 75 000 партньори от повече от 190 държави и ангажира повече от половин милиард души.
Темата на Денят на Земята за 2021 г. е възстановяване на нашата Земя.


Да спасим Земята
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Откъс от "Да спасим земята" на Мария Манеру


Да започнем с един лесен тест:


Кое харесвате повече?
А. Животните или Б. Компютрите


Какво предпочитате?
А. Да отидете на излет сред природата или Б. Да останете да играете с конзолата


Къде се чувствате по-добре?
А. На плаж и в планината или Б. В града


Ако имате повече положителни отговори А, вие обичате природата и "Да спасим Земята" е вашата книга. Ако положителните ви отговори са предимно Б, имате много да учите, така че тази книга е и за вас.


Все повече слушаме и четем за рециклирането, прекалената употреба на пластмаса, загиващите коралови рифове, и цялостното замърсяване на нашата планета. Иска ни се като възрастни да създадем в децата отговорно отношение към околната среда. Но често срещаме трудности с обясненията. Това предизвикателство мотивира издателите от "ПАН" да се спрат на едно от хитовите заглавия за деца в момента. С достъпния си език и изобилие от любопитни факти, "Да спасим Земята" въвежда безпроблемно детето в света на екологията.


От авторката Мария Манеру научаваме за климатичните промени, озоновия слой, устойчивата мобилност, какво да правим с акумулатори и батерии, възобновяемите енергийни източници, космическите отпадъци, металните опаковки и пластмасата. Няма как да не споменем и илюстрациите. Цветното и модерно визуално оформление, в стил инфографика, прекрасно допълват информативните акценти на книгата.


"Да спасим Земята" кара детето да се чувства загрижено и ангажирано с големите екологични проблеми, с които се сблъскваме - климатичните промени, озоновата дупка, замърсяването. Запознава ги с възобновяемите енергийни източници като Слънцето и вятъра, които не се изчерпват и не замърсяват околната среда.


В края на всяка глава детето ще намери различни съвети и конкретни задачи за екосъобразен живот - да се придвижваме с колело вместо с кола, да консумираме по-малко и отговорно, да рециклираме и използваме повторно материалите, за да намалим с общи усилия боклука, който произвеждаме.


"Да спасим Земята" е незаменимият пътеводител за всяко дете, моето мечтае да стане супергерой-природозащитник.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK