Една книга не е достатъчно само да е умна. В нея трябва да има любов

Вивиана Асса

© Личен архив

Вивиана АссаВ поредицата "Книжен плъх" в рубриката "Книги" гостува Вивиана Асса - журналист, редактор и автор. Работила е в Агенция "София прес" и вестник "Ние, жените". Носител е на наградата за разказ в конкурса, организиран от Форума на жените от Средиземноморието, Марсилия, 2002 г. Сборникът й с разкази "Любовни убийства" има две издания. Последната й книга - "Моят Шабат", беше отличена с Националната литературна награда "Христо Г. Данов" в категория "Автор на българска художествена литература" през 2020 г.


Защо четете?


- Не съм се замисляла. Може би защото от много малка се заслушвах в житейските истории. Когато още не можех да чета, осъзнах, че не всеки човек умее да разказва истории. Така с времето започнах да си подбирам и разказвачите. Освен това обичам много музиката.
Слогът на думите правят композицията в изречението, освен това създават хармонията в речта, насищат я с чувства. Помагат ти да потопиш душата си във философията на въпросите, които си задава всеки човек. И също така има мелодия и ритъм. Едва ли ще го формулирам добре, но музиката или по-точно звученето в изказа е много важна за четящия човек.


Спомням си, че още когато бях неопитна журналистка, за да напиша по-вълнуващо материала си подбирах думите според звученето и по някога то не се покриваше съвсем със смисъла. А ако се замислим за смисъла на думите, това също е голяма абстракция. Но се отплеснах. Чета, защото съм любопитна да чуя още нещо.


Какво четете?


Биньо Иванов, представен от Енчо Мутафов
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Започвам да чета каквото ми попадне, но разбира се не всичко дочитам. През последните години започнах работа като пиар в софийското читалище "Гоце Делчев". В това читалище има много богата библиотека.
И досега обичам да замествам библиотекарката, участвах в преподредбата на книгите по теми и държави. Открих много интересни томчета, върнах се към някои позабравени, други преоткрих. Не мога да кажа, че имам някаква система в четенето. По-скоро ми е приятно да чета.


Как избирате четива?


Записки. 1970 - 1993
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Мисля, че отговорих. Не ги откривам, май те ме намират.


Какво за четене има върху нощното ви шкафче?


- Сега ще проверя, обикновено най-отгоре стоят книгите, които съм си поставила за цел да прочета, а не тези, които са ме погълнали и съм ги изгълтала.


Всички и никой
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Коя е последната книга, която ви впечатли?


- "Минава - заминава" от Рада Москова. Много я харесвам, все се каня да ѝ напиша нещо, и все нямам време.


Какъв е вашият ритуал, свързан с четенето - кога, къде, колко?


- Не зная кога, къде и колко. Чета в леглото, откакто се помня. Но напоследък имам проблеми с очите и май ще трябва да се разделя с ритуалите си.


Електронна книга, аудио или на хартия?


- Преди доста години моя братовчедка, която живее в Америка, ми каза, че докато пътувала между континентите си четяла електронната книга, в която преди да замине си подбрала десетки нови заглавия, които искала да прочете.


И си замечтах за "ридър". Хем е мъничък и не ти тежи в ръката, хем можеш да си определяш големината на шрифта, хем можеш да си напъхаш вътре колкото искаш книги. А и не е нужно да сечеш дръвчетата. Но и до днес си чета по традиционния начин, удоволствията от книгата ги получавам благодарение на жертвоприношението на гората. Може би защото съм класически читател.


Четете ли на друг език освен на български? Има ли разлика в преживяването? Ако имате избор, какво предпочитате, оригинала или превода?


- За жалост чета само на български, защото не знам достатъчно добре езиците, които съм учила и които говоря. Но ако имах избор, естествено, бих чела всички любими автори в оригинал. Излишно е да обяснявам защо.


Какво търсите в книгите - емоция, знание, развлечение, интелектуално предизвикателство?


- Вероятно от всичко по малко, и по много. Защото четенето е вид лакомия и те поглъща.


Предпочитаният от вас жанр?


- Талантливо написаното четиво. Може да е стих или проза, мемоарна книга или роман, историческо четиво или някакъв трактат, но да се леят думите като песен, а не да се спъваш в тях, докато препускаш през редовете, да има хумор, кръвообращение, душа.


Коя е най-добрата книга, която сте получавали като подарък или препоръка?


Дивите лебеди и други приказки
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Приказките на Андерсен, бях трети клас, родителите ми я подариха за Нова година. Не съм изпитвала по-голямо удоволствие от четенето. Имах едно местенце между печката и кухненския бюфет, седях с томчето на малкото си столче. Печката бумтеше, съчките вътре пукаха, огънят лумваше с безброй блестящи езици, които ми разказваха един през друг вълшебствата на Андерсен.


А аз чезнех в приказните въртележки на фигурките по замръзналото стъкло на прозореца. И до днес се мъча да махна от окото си стъкълцето, което изкривява представата ни за живота. Може би така е по-лесно да се живее. Но тогава, за първи път усетих удоволствието от четенето и унесът в мъдростта на разказа.


Любимият ви литературен герой?


- Тривиално. Малкият принц. В тази книга има всичко, което трябва да знае всеки човек. Според мен.


На кои автори се възхищавате най-много, в това число поети, сценаристи, журналисти?


- Много са: Сред българските: Димитър Талев, Константин Павлов, Радичков и още харесвам много Биньо Иванов и Борис Христов и други.


Как съхранявате книгите си?


- Не съм пример за подражание. Вечно търся някоя книга и често се налага, ако ми потрябва много, да я купя отново.


Коя е последната книга, която ви разсмя?


Козидор
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- "Козидор", на един млад автор Николай Русев. С него бяхме номинирани тази година за наградата на "Хеликон". Зачетох я от любопитство, като бях почти сигурна, че ще я оставя на петата, шестата страница, но много се смях до края.


Изненадах се като разбрах, че това е първата книга на този автор. Доста сръчно написана, а по професия той е хотелиер, представете си. Но със сигурност е сладкодумец. Ще прочета и новия му сатиричен роман "Сотир Пазвански". Да видим.


Коя ви разплака?


Сърдечен арест
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Последната стихосбирка на София Несторова "Сърдечен арест", Бог да я прости. Много плаках.


Последната книга, която ви разочарова?


- Нищо не може да ме разочарова, преди много да ме е очаровало.


Кой бихте искали да напише историята на вашия живот?


- Май, бих искала да е Стефан Цвайг, но пък той дали ще иска? Животът ми е доста скучен за новела или роман. Освен това се е самоубил преди много години и няма да стане.


Как ще се казва вашата автобиография?


Моят Шабат
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

- Засега се казва "Моят Шабат". Утре може би ще е нещо друго.


Една книга, която не успяхте да дочетете до края?


- Не си струва да ги помня. Много са.


Кое класическо литературно произведение никога не сте чели (и ви е неудобно от това)?


- Срам ме е, но и там списъкът е дълъг.


Коя книга няма да спрете да препрочитате?


- "Сто години самота", дори само заради заглавието.


Как се променя вкусът ви във времето?


- Пак е свързано с музиката. В началото обичах мелодичните книги, после открих класиката, след нея етно-ритмите, минах към рока, към джаза, отново се върнах при мелодиката на шансона и така. Всяко четиво следва зрелостта на четящия.


Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга напоследък?


- Най-интересните и най-съществените неща си мисля, че не ги учим от книгите. Учим ги от всекидневието, а книгите (умните от тях), ни ги формулират. Но пък и за да заприлича на изкуство една книга не е достатъчно само да е умна. В нея трябва да има любов, да има словоохотливост, която от своя страна да не е разточителна.


Уф, не знам, но според мен, трябва да има нещо божествено, нещо библейско, да наподобява нещо, което е свързано с участието на Вечния, да е свързано, ако щете, с метаморфозата на Реброто в Ева, да го има и изкушението от сладкия плод на ябълката и коварството на змията Така си мисля, а може би греша.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK