Съвременни европейски автори ще са на фокус в Нощта на литературата

Хепънингът ще се проведе на 12 май и в него ще се включат 14 български града

Хепънингът ще се проведе на 12 май и в него ще се включат 14 български градаНови български преводи на съвременна европейска литература ще бъдат представени на юбилейната десета "Нощ на литературата".


Литературният хепънинг ще се проведе на 12 май и в него ще се включат 14 български града - Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, София, Стара Загора и Шумен. Четенията ще започнат в 18:00 ч. като един откъс ще се повтаря на конкретно място до 21:30 ч.


Кварталът
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Откъсите от книгите са избрани от главните организатори на "Нощта на литературата": Чешкият център, Столичната община, Австрийското посолство, Посолството на Белгия, Британският съвет, "Гьоте институт", Датското посолство, Представителството на Европейската комисия в България, Посолството на Ирландия, Институтът "Сервантес", Италиански културен институт, Полският институт, Институтът "Камойш", Културно-информационният център на Република Северна Македония, Посолството на Република Словения, Унгарският културен институт, Френският институт в България, Посолството на Конфедерация Швейцария, Посолството на Швеция и фондацията "Детски книги".
"Заради ограниченото време и многото читателски гнезда препоръчваме всеки предварително да се запознае с откъсите, четците и местата, за да набележи своя маршрут. Слушателите ще имат възможност да избират измежду откъси от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, черногорски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски, френски, норвежки", казват организаторите.


Нарисува за децата Вадим Лазаркевич
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


В София ще има общо 20 читателски гнезда в диапазона на ул. "Любен Каравелов", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Васил Левски", ул. "Цар Иван Шишман" и ул. "Граф Игнатиев". Само в столицата ще се чете и детска книга от български автор, чието издание е подкрепено по столичната програма "Култура". Нов елемент, отново за София, е осъществяването на превод на жестов език в избрани места, благодарение на Съюза на глухите в България и Младежката организация към СГБ.


Подробна информация за събитието може да бъде открита на страницата noshtnaliteraturata.com чрез #Хаштаг тийн маршрут.


В помощ на публиката на всяка една от локациите ще има доброволци, които освен че ще напътстват, ще следят за спазване на противоепидемичните мерки и ще контролират достъпа.


Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK