"Заговорът срещу Ленин. Историята на една непозната война" на Барнс Кар (откъс)

Издателство "Ера"

Издателство "Ера"В рубриката "Четиво" Дневник публикува откъс от "Заговорът срещу Ленин.
Историята на една непозната война", с автор Барнс Кар, предоставен от Издателство "Ера"


Когато през октомври 1917 г. Ленин взема властта и извежда Русия от Първата световна война, съюзниците трябва да предприемат действия срещу нарастващото му влияние. По нареждане на лидерите във Вашингтон, Париж и Лондон няколко оперативни служители в Москва подготвят опасния заговор.


Това е историята на шепа тайни агенти и на руснаци, противници на режима, които възнамеряват да превземат Москва, воюват срещу Червената армия и организират държавен преврат срещу съветския лидер Владимир Илич Ленин. Целта на съюзниците е да поставят техен избраник, който да върне Русия във войната срещу Германия. Последствията са ужасяващи - хиляди са арестувани и разстреляни, както военни, така и цивилни.
Операцията остава в историята като един от най-дръзките шпионски заговори. Историците я считат за неофициалното начало на Студената война. Барнс Кар прави единствено по рода си, изключително задълбочено изследване по темата. Той подбира неизвестни досега подробности от архивите на 20-ти век, за да ни разкаже за печалните събития.


Заговорът срещу Ленин. Историята на една непозната война
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Из "Заговорът срещу Ленин. Историята на една непозната война", Барнс Кар


"Застреляха Ленин!"
Петък, 30 август 1918 г., е кървав ден за съветския водач, за един от висшите му служители и за някои от най-ожесточените му врагове. Денят започва със стрелба и завършва със стрелба. Когато всичко свършва, шефът на ЧК е мъртъв, а Ленин лежи окървавен на алеята на един завод с два куршума в тялото. Изглежда, че в атентата участват агенти на съюзниците, или поне дърпат конците.


Мойсей Соломонович Урицки е първият застрелян в този ден. Убиецът е Леонид Акимович Каненгисер, 20-годишен поет и революционер. Бащата на Леонид е уважаван и заможен петроградски инженер, към когото хората се обръщат с традиционното "ваша чест". Майката на Леонид е лекарка. У дома имат слуги и говорят повече на френски, отколкото на руски или идиш. Леонид, или на галено Льоня, завършва гимназия "Гуревич" в Петроград през 1913 г. Две години по-късно се присъединява към така наречената Народна социалистическа работническа партия.


За известно време Каненгисер е юнкер в Михайловското артилерийско училище в Петроград. По-късно твърди, че е имал връзки с антиболшевишка група, наречена Съюз на юнкерите-социалисти на Петроградския военен окръг. При избухването на революцията през февруари 1917 г. той е студент в Политехническия институт "Петър Велики". Льоня се възхищава на Керенски и е един от юнкерите, които се опитват да защитят Зимния дворец от болшевишкия преврат. После тръгва на кръстоносен поход срещу червените. Заявява, че е готов да жертва живота си в борбата.


"Синът ми Леонид винаги е бил много импулсивен още от дете и е имал изблици на изключителна възбуда, в които стигаше до наглост - казва по-късно пред ЧК баща му, Аким Самуилович Каненгисер. - Затова възпитанието му беше много трудно, обезпокоително начинание."


Леонид започва да пише поезия в юношеските си години. Малко преди революцията той рецитира някои от произведенията си в "Спирката на комедиантите", сутеренно кабаре на "Марсово поле" № 7, тренировъчния плац на армията близо до Летния дворец в Петроград. Думата "спирка" вероятно означава непостоянно място. Експресионистичната картина на Сергей Судейкин "Спирката на комедиантите" изобразява слабо осветена сцена, на която има шут, маскиран арфист и гола жена, гледаща в огледало.


В кабарето Льоня успява да се отърка в литературни величия като Анна Ахматова, Борис Пастернак и други корифеи на Сребърната епоха[1] на руската култура от началото на XX в. Освен това често посещава клуб на име "Бездомното куче". Но това е "зловещо, срамно място", както казват от ЧК, което не трябва да се бърка с прочутото едноименно литературно кафене, затворено в началото на войната. От ЧК твърдят, че Льоня нямал истински поетичен талант, но обичал да общува с хора, които имат. Въпреки това петроградският литературно-политически месечник "Северни записки" публикува негови стихове.


По-големият брат на Каненгисер, Сергей, се самоубива през 1917 г. Друг негов брат, делегат на Петроградския съвет, случайно се застрелва, докато зарежда револвера си. Младежите от семейство Каненгисер са "неуравновесени", както по-късно се изказва един техен познат пред ЧК. "Един ден, когато говорехме за Бог - спомня си за Льоня неговият приятел Владимир Гинзбург, - той ми каза, че Бог съществува и ми заръча да прочета Евангелието, в което според него бил намерил нещо специално."


През лятото на 1918 г. Каненгисер започва да скита далеч от дома. Казва на баща си, че има приятелка. В чекисткото му досие тя е вписана като Палада Олимповна Богданова-Белская, поетеса, която провежда литературни четения в дома си. В ЧК я определят като легендарна прелъстителка, бохемка и "шарло" (на френски "клоун"). "Безнадеждна графоманка и нимфоманка, която обичаше както мъже, така и жени - пише в досието ѝ. - Влачеше след себе си цял керван от самоубийци - обожателите си, които е изоставила... Компенсираше липсата на талант с плодовитост и екзалтация." В досието се споменава слухът, че Палада била любовница на бомбаджията на Савинков Игор Сазонов точно преди да убият Плеве.


Когато стават любовници, Палада е на трийсет, а Льоня - на деветнайсет. Тя използва всеки повод да задържи вниманието му, включително като му пише дълги писма (графоманията). Бащата на Льоня се тревожи от дългите отсъствия на сина си и импулсивната му и романтична натура. Младежът води потаен живот, но отрича да е участвал в каквито и да било антиболшевишки дейности. Майка му обаче е убедена, че играе някаква опасна игра.


Но защо Каненгисер убива Урицки?


Според една версия от ЧК са публикували списък с двайсет и пет души, които са екзекутирали, и Льоня открива, че един от тях е неговият хомосексуален любовник. Друга история гласи, че заповедите за разстрел на двайсет и петимата са подписани от Урицки и Александър Соломонович Йосилевич и че Льоня е бил съкрушен при мисълта, че евреи убиват евреи.


Но ЧК има друга теория. Според тях Урицки е убит, защото е знаел, че Каненгисер и негови революционни другари тайно са организирали отряд от атентатори и планират преврат в Петроград.


***


Мъжът, застрелян от Льоня, Мойсей Урицки, е украинец и първоначално е меншевик. През войната преминава на страната на болшевиките. Говори се, че бил пламенен революционер и човек с неразбиваема логика, деен, ожесточен болшевишки фанатик.


"Той осмиваше всички онези красноречиви речи, пълни с патос за великото и красивото - спомня си за него Анатолий Луначарски, министър на просвещението и изкуството при Ленин. - Гордееше се с уравновесеността си и обичаше да играе с нея, дори стигайки до очевиден цинизъм... За него нямаше живот извън работническото движение. Огромната му политическа страст не къкреше или бълбукаше... Затова той я изразяваше единствено с действие - изключително ефективно действие."


Като началник на ЧК в Петроград Урицки използва арести и екзекуции в опит да изчисти града от антисъветската съпротива. Той е техният "най-страшен враг", казва Луначарски. Урицки бил против екзекуциите, но ги приема като целесъобразни. Луначарски го смята за добър и любезен човек, който върши "неблагодарна" работа.


Сутринта на 30 август Каненгисер се прибира вкъщи за няколко часа и играе шах с болния си баща. Льоня изглежда напрегнат и разтревожен. Разстройва се, когато изгубва партията. Слага си черно кожено яке и фуражка със студентската си значка и в десет часа тръгва към "Марсово поле", за да наеме велосипед. След това отива пред службата на Урицки в Комисариата на вътрешните работи на Дворцовия площад. Носи револвер "Колт", който има от три месеца.


Льоня пристига при Урицки в 10,30. Оставя велосипеда отвън, после влиза тихо и сяда в приемната. Изпушва цигара, гледайки колелото си. Половин час по-късно влиза Урицки с костюм и вратовръзка. Льоня става и изважда револвера от джоба на куртката си. Стреля веднъж. Куршумът улучва Урицки в окото.


Изстрелът проехтява оглушително в малкото фоайе. Помещението се изпълва с дим, Урицки пада и от раната бликва кръв. Настава паника. Льоня побягва навън и се качва на колелото. Операторът на асансьора хуква след него, докато той яростно върти педалите към Александровския площад. Група чекисти скачат в автомобил и се включват в преследването.


Когато всички излизат на площада, чекистите извикват на Льоня да спре. Няколко войници наблизо стрелят по него. В суматохата един от войниците изважда сабята си и се втурва към друг войник.
- Не мен! - извиква той. - Онзи с колелото!


Льоня пресича площада и продължава по улица "Мошкова". Чекистите вземат втора кола, принадлежаща на германското консулство. Стрелят по Льоня. Той също стреля. Завива рязко в една пресечка на улица "Милионна", пада от велосипеда и си навехва крака. Накуцвайки, изтичва в един заден двор и намира отворен вход на близката жилищна сграда. Хуква нагоре по вътрешните стълби и почва да чука по вратите.


Чекистите и войниците нахлуват в улицата, като стрелят напосоки. Най-сетне един княз от стария режим отваря вратата си и вижда пред себе си в коридора отчаяния младеж, облян в пот.
- Гонят ме! - извиква Льоня. - Спасете ме!
- Махай се - отговаря князът и затръшва вратата.
Льоня почуква на друга врата.
- Спасете ме! - извиква.
- Не мога - отговарят му.


Накрая Льоня нахлува в един апартамент, като изплашва жената вътре, и грабва едно палто, което облича върху куртката си. Опитва се да се измъкне по главното стълбище на сградата, но чекистите го хващат там, отнемат револвера му и го задържат. Натоварват го в колата и го отвеждат в щаба.


[1] Авторът визира т.нар. поети от "Сребърния век", творили в началото на ХХ век, едни от най-талантливите руски лирици. - Б. ред.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  дневник започнаха най-безсрамно да пробутват болшевишка литература

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1105 Разстроено

  Какъв велик човек, а накрая го тръшна сифилиса🤥🤥

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Па те само евреи бе - и "добрите" и "лошите" :))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  До коментар [#1] от "clarkv622":

  Каква "болшевишка литература"? Барнс Кар е американски журналист, живее в Тексас, книгата е за проекта одобрен от американския президент Уудроу Уилсън за заговорът на срещу болшевишката власт в Русия, последвана от въоръжен експедиционен корпус .
  Ето резюмето в Амазон, откъдето може да се купи книгата, няма и 19 долара в електронното издание:
  "The Lenin Plot: The Unknown Story of America's War Against Russia Kindle Edition
  by Barnes Carr (Author) Format: Kindle Edition
  It remains the most audacious spy plot in American history—a bold and extremely dangerous operation to invade Russia, defeat the Red Army, and mount a coup in Moscow against Soviet dictator Vladimir Ilich Lenin. After that, leaders in Washington, Paris, and London aimed to install their own Allied-friendly dictator in Moscow as a means to get Russia back into the war effort against Germany. The Lenin Plot had the “entire approval” of President Woodrow Wilson. As he ordered a military invasion of Russia, he gave the American ambassador, the U.S. Consul General in Moscow, and other State Department operatives a free hand to pursue their covert action against Lenin. The result was thousands of deaths, both military and civilian, on both sides. A must-read for anyone seeking to understand the true beginning of the Cold War, The Lenin Plot tells the shocking story of this untold episode in American history in fascinating and striking detail.
  https://www.amazon.com/dp/B07VYNC4RT/ref=dp-kindle-redirect?_encoding=UTF8&btkr=1

 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Заговорът в подкрепа на Ленин от германеца Вилхелм срещу беатовчед му Ники е много по интересен.
  По социалистическо време тази история с влака от швейцария до Русия силно се премълчаваше.

 6. 6 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#3] от "schwimmwagen":

  и доста хомосексуализъм... Изобщо това е доста сериозно историческо проучване, направо учебник на революционното движение

 7. 7 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2029 Любопитно

  Дневник вече официално обърнахте палачинката. Да не минахте на руски рубли? Един от най-големите убийци в световната история искат да го изкарат жертва на лошите западни държави.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 8. 8 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 631 Неутрално

  "В страстните си мечтания за световна революция Владимир Илич Ленин ясно разбираше, че първата крачка към осъществяването им трябва да бъде въоръженото превземане на някоя държава - с всичките й ресурси, с икономическия й потенциал и, естествено, със златните й запаси. При това той съвсем нямаше предвид Русия с вечния й икономически дефицит, с огромния й държавен дълг и празната й хазна. Ленин се оглеждаше все към Швейцария, тази малка страна му се струваше идеална за осъществяване на плановете му за световно господство. Тя бе разположена в центъра на Европа, многоезична (готов Интернационал!), със златните си пипала бе заграбила целия свят чрез международната банкова система. В замислите на вожда тъкмо Швейцария трябваше да стане тази база, откъдето революцията ще започне победния си марш по цяла Европа, а за да си пробива път ще използва за таран хилядите тонове швейцарско злато. Специалистите са на мнение, че "цюрихските" мечтания на Ленин са предизвикани от безпаричието му, тъй като след смъртта на неговата майка финансовите преводи от Русия секнали, а сам да печели пари за препитание той просто не умеел. Тези обстоятелства предизвикали изостряне на шизофренията му, придружено от сладостни видения на бронирани сейфове от швейцарските банки. Обаче в лапите на пролетарския вожд не попадна Швейцария, а, за съжаление, Русия, бързо и ефективно превърната в плацдарм за световната революция."

  Така започва знаменитата книга на Игор Бунич, преведена на всички земни езици които поддържат писменост - Златото на Партията

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно

  А коментарите са само 7......
  Трудно ли е без опорни точки.....дами и господа....?
  Друго си е да беше за Навални.....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 102 Неутрално

  До коментар [#2] от "venci4":

  не е имало ваксини...

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 11. 11 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 102 Неутрално

  До коментар [#7] от "kvasimodo":

  малко ги е яд, че основите на национал-болшевизма, поставени с началото на ПСВ, се пропукват и ги тресе лека параноя, че може и да загубят класовата борба, която отдавна са решили, че е спечелена.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 12. 12 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 102 Неутрално

  за да поясня за национал-болшевизма : за германия хитлер е това, което е ленин за русия - сталин е бил - за кратко - единствената преграда пред тези два престъпни режима.
  русия, и до ден-днешен, се тресе от национал-болшевизъм, а тоя парад днес е няква гавра с историята.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 13. 13 Профил на Encho B_
  Encho B_
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ленин е идеолог на една човеконенавистна идеология, поставила си за цел да промени обществото като го моделира според утопиите, които изповядва., Той твърди пред своите последователи, че по време на Първата световна война, която ще изтощи националните държави, войниците трябва да извършат преврати в страните си и на тяхно място ще бъде създадена една голяма интернационална държава на работниците и селяните, ръководени (разбира се) от комунистическата партия. Теориите на Ленин не се потвърждават на практика и тази престъпна идеология е материализирана единствено в (наскоро излязлата от феодализма) Русия от болшевико-комунистите чрез преврат през 1917 година. Но революции (т.е. преврати) в останалите държави няма. И тогава Ленин казва: „Щом Световната революция не се осъществи през Първата световна война, ние ще трябва да организираме втора“ (световна война). Новосъздадената от комунистите държава е наречена СССР и основната и цел е да наложи комунизма по целия свят, като насилствено (с оръжие) присъедини към себе си останалите (капиталистически) държави, които са обявени за „враждебни“, „експлоататорски“, „империалистически“ и пр. идеологически клишета. През цялото съществуване на СССР обществено-икономическият живот на страната е подчинен на подготовка, предизвикване и осъществяване на завещаната от Ленин цел – Втората световна война, чрез която да се наложи комунизма по света.

 14. 14 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#7] от "kvasimodo":

  Е, чак пък Ленин да е от “най-големите убийци”, посмали малко.
  Добре е да се прочете малко за гражданската война в Русия, каквото и да ти е мнението за болшевиките, външната намеса от “здравите сили” няма как да я пренебрегнеш.
  Ленин не е Сталин, Ленин не е виновен накъде завива Русия след смъртта му.
  Книгата наистина изглежда интересна, историята е добре да се чете и почти никога не е черно-бяла.

 15. 15 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 102 Неутрално

  До коментар [#13] от "Encho B_":

  след разправата с буржоазията работниците посегнаха и на селяните, поне "у нас"

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 16. 16 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  Знам че светската Турска държава ще е вечно благодарна на Ленин, все пак той предотврати да не бъдете прегазени от гърците.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 17. 17 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Жалко, че не е бил елиминиран....

 18. 18 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#14] от "enterfornone":

  ???
  Преди години излязоха писма от Ленин. Стилът е - да се разстрелят, непременно да се обесят, да им се вземе хлябът и подобни дивотии. Не бил убиец. Стига с тази пропаганда за добричкият чичко. Бил е негодяй проповядващ омраза, убийства в името на идеята, а като капак и с обратни наклонности - прочетете писмота на Крупская до Бухарин и писъмцата разменяни между другарите Ленин и Бухарин.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 19. 19 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Любопитно

  По нареждане на лидерите във Вашингтон, Париж и Лондон няколко оперативни служители в Москва подготвят опасния заговор.

  Целта на съюзниците е да поставят техен избраник, който да върне Русия във войната срещу Германия. Последствията са ужасяващи - хиляди са арестувани и разстреляни, както военни, така и цивилни.
  _________________________________________________________________

  Западните служби излиза, че отдавна се месят във вътрешните работи на Русия? Операцията по доктрината "Режим чейндж"обаче се оказва неуспешна!

  Впрочемкой в 21 век се интересува от съдбата на мумията пред Кремъл?

 20. 20 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Любопитно

  [quote#13:"Encho B_"]Ленин е идеолог на една човеконенавистна идеология, поставила си за цел да промени обществото като го моделира според утопиите, които ... /quote]

  ... измисля немецът от еврейски произход Карл Маркс! Според Маркс ще избухне световна революция на пролетариата.

  В родният му град Триер скоро монтираха гигантска статия, подарена от Китай!

 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  Учудващо е нежеланието да се научи нещо ново и да се предъвкват лозунги и клишета. Тук става въпрос за двете операции, Северната в Арахангелск и Американският Експедиционен корпус в Сибир 1918-1920 г. Президент Уидроу Уилсън с тези две интервенции по 5 хиляди войници е целял доста неща, като например Сибирската операция цели спасяване на Чешкия легион от 40 хиляди души които заедно с руските сили на Колчак действат срещи болшевиките; втори елемент на плана е бил създаване на демократично и приятелско правителство; третият - да се попречи на японската имперска войска която тогава е около Байкал да установи свой постоянен плацдарм. Архангелската операция иска да засили атаман Семьонов. Там са и британски и канадски военни. Е, и двете операции пропадат, а японците се изтеглят едва 1922 г.
  Тук много повече може да се анализира дейността на Троцки който реално създава Червената Армия.

 22. 22 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Мъжът, застрелян от Льоня, Мойсей Урицки, е украинец ...
  >>> Брей! И Мойсей ли бил украинец:)

 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Болшевишки работи.
  Революции, убийства, затриване на понятието народ, религия за сметка на това ЛБГТИ++ и т.н.
  И тогава и сега са същите.
  По това си личат най-много.

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK