Матю Макконъхи: Вярвам, че всичко, което правим в живота си, е част от план

Матю Макконъхи

© "Бард"

Матю МакконъхиЗелени светлини" - автобиографичната книга на американския актьор, сценарист и продуцент Матю Макконъхи, излиза на български, съобщи издателство "Бард". Очаква се изданието да бъде достъпно в книжарниците след 17 май.


"Зелени светлини" беше публикувана в САЩ през октомври миналата година и бързо стана бестселър №1 на "Ню Йорк таймс" с продадени над 1 милион копия. Авторитетният "Гардиън" я определи за една от най-добрите книги на годината.


"Ренесансов човек на големия екран, Макконъхи показва, че е същият и на книга. Мистична и духовна, но най-вече просто чудесна, "Зелени светлини" е вдъхновен мемоар, който празнува идеята, че пътуването, а не крайната точка ни изпълва с удовлетворение", е оценката на писателя Майкъл Конъли.
Матю Макконъхи (51) започва кариерата си в началото на 90-те години. Големият пробив прави с превъплъщението си в адвокат Джейк Бриганс във филма "Време да убиваш" (1996) по романа на Джон Гришам. Има забележително присъствие в лентите "Контакт", "Амистад", "Сватбеният агент", "Царството на огъня", "Адвокатът с линкълна", "Клубът на купувачите от Далас", "Вълкът от Уолстрийт", поредицата "Истински детектив" и други.


За играта си в "Клубът на купувачите от Далас" е отличен с "Оскар". Носител е и на "Златен глобус", "Сатурн", "Сателит", "Златна камера", "Изборът на публиката" и награда на Гилдията на киноактьорите.


"Интересен и дълбок човек е Матю Макконъхи. Свободен дух. Истински пътешественик. Всеки описан миг от неговия живот завършва с това дали е бил зелена, жълта или червена светлина. Изключителен оптимист." Това заяви в предаването на БНР "Преди всички" Елена Кодинова - преводач на "Зелени светлини" .


Из "Зелени светлини" от Матю Макконъхи


Към живота


Матю Макконъхи: Зелени светлини
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Петдесет години живея този живот, от четиридесет и две се опитвам да разплета загадката му, а от трийсет и пет си водя дневници с подсказки за тази загадка. Бележки за успехи и провали, радости и мъки, неща, които ме карат да се дивя, и неща, които ме карат да се смея с глас. Трийсет пет години на осъзнаване, спомняне, разпознаване, събиране и записване какво ме е развълнувало или движило по пътя. Как да бъда справедлив. Как да съм по-малко стресиран. Как да се забавлявам. Как да наранявам хората по-малко. Как да се наранявам по-малко. Как да бъда добър човек. Как да получа това, което искам. Как да имам смисъл в живота. Как да бъда повече себе си.


Никога не съм си записвал, за да си спомням; винаги съм си записвал, за да забравя. Идеята да се върна назад към живота и размишленията си беше плашеща; не бях сигурен, че компанията ще ми хареса. Наскоро събрах кураж да седна с тези дневници и да разгледам трийсет и пет години писания за това какъв съм бил през последните петдесет. И знаете ли какво? Харесах се повече, отколкото си мислех. Смях се, плаках, осъзнах, че съм запомнил повече и съм забравил по-малко, отколкото очаквах.


Какво открих? Открих истории, на които съм станал свидетел и които съм преживял, уроци, които съм научил и забравил, стихотворения, молитви, рецепти, отговори на въпроси, които съм си задавал, напомняния за въпроси, които все още си задавам, потвърждения на определени съмнения, вярвания за значимите неща, теории за относителността и цяла куп клишета като от калникстикери. Открих последователни начини, по които съм подхождал към живота и които са ми носили повече удовлетворение навремето, а и сега.


Намерих надеждна тема.


Затова събрах тези дневници и си взех еднопосочен билет за усамотение в пустинята, където започнах да пиша това, което сега държите: албум, свидетелство, история на живота ми досега.


Нещата, които съм преживял, мечтал, преследвал, дал и получил.


Взривяващи истини, които са разтърсвали пространството и времето ми по начини, които не бих могъл да пренебрегна.


Договори, които съм сключвал със себе си, много от които спазвам, но повече все още се опитвам да изпълнявам.


Това са моите гледки и свидетелства, чувства и прозрения, постижения и срамове.


Милости, истини и красиви жестокости.


Инициации, покани, калибровки и дипломирания.


Какво ми се е разминало, за кое са ме хванали и как съм се намокрил, докато съм се опитвал да танцувам между капките.


Ритуали на израстването.


Всичките между или от двете страни на постоянството и отпускането, по пътя към науката на удоволствието в този велик експеримент, наречен живот.


Да се надяваме, че това е лекарство, което има добър вкус, два аспирина вместо болничен престой, космически кораб до Марс без нужда от пилотски лиценз, отиване на църква без необходимост да се преродиш, смях през сълзи.


Това е любовно обяснение.


Към живота.


Целта на душата е
движение към
единствения финал,
докато в ума ти е
само пристигането.
Това ни събира.


Как стигнах дотук?


Спечелих си няколко белега, докато минавах през това човешко родео. Понякога бях добър в него, понякога не бях толкова добър, било е и двете. Ето някои факти за мен, които ще ви помогнат да положите началото.


Аз съм най-малкият от трима братя и син на родители, които два пъти са се развеждали и три пъти са се женили един за друг.


Докато растяхме, си казвахме "обичам те". И бяхме искрени.


Когато бях на десет, ядох бой, докато от задника ми не потече кръв, защото си бях сложил фалшива татуировка от кутия с карамелизирани пуканки.


Когато за първи път заплаших, че ще избягам от къщи, родителите ми ми събраха багажа.


Баща ми го нямало в деня, в който съм се родил. Обадил се на майка ми и ѝ рекъл: "Искам само да ти кажа, ако е момче, да не го кръщаваш Кели".


Единственото, което винаги съм знаел, че искам да бъда, е баща.


Научих се да плувам, когато майка ми ме хвърли в река Лано и аз или щях да стигна до каменистия водопад на трийсет метра надолу по течението, или трябваше да стигна до брега. Стигнах до брега.


Винаги пръв си прокъсвах коленете на дънките.


Две години бях с най-много червени картони във футболната лига за деца до 12 години, а бях вратар.


Когато не спирах да мрънкам, че единствените ми маратонки са стари и демоде, майка ми казваше: "Ако продължаваш да хленчиш, ще те заведа да се запознаеш с момчето без крака!".


Бях изнуден да правя секс за първи път, когато бях на петнайсет. Бях сигурен, че ще отида в ада заради предбрачен секс. Днес съм само сигурен, че се надявам да не стане така.


Когато бях на осемнайсет, с мен блудства мъж, докато лежах в безсъзнание в багажника на ван.


Опитвал съм пейот в Реал де Каторсе в Мексико в клетка с пума.


Имам седемдесет и осем шева на челото, направени от ветеринар.


Имам четири сътресения на мозъка от падания от четири дървета, три от които по пълнолуние.


Удрях барабани бонго гол, докато ченгетата не ме арестуваха.


Съпротивлявал съм се при арест.


Кандидатствах в "Дюк", Тексаския университет в Остин, Южния методистки и "Грамблинг", за да поуча колежанско образование. Бях приет в три от четирите.


Никога не съм се чувствал жертва.


Имам много доказателства, че светът е в заговор да ме прави щастлив.


Винаги съм се измъквал от повече неща в живота, отколкото съм можел да мечтая.


Бил съм наивен, зъл и циничен. Но съм напълно безстрашен във вярата си в моята доброжелателност и в тази на човечеството, както и в общия знаменател на ценностите ни.


Вярвам, че истината е обидна само когато лъжем.


Израснал съм с екзистенциална ненормална логика, букет от сбъркани думи, пълни с измислена физика, защото ако не бе вярно, би трябвало да е.


Нямаше нищо измислено в любовта обаче. Любовта бе истинска. Понякога кървава, но никога под въпрос.


Рано се научих как да бъда пресметлив: как да раздавам картите.


Научих се на устойчивост, да понасям последствията, да бъда отговорен и да се трудя здраво. Научих се как да обичам, да се смея, да прощавам, да забравям, да се забавлявам и да се моля. Научих се как да се пазаря, да продавам, да обръщам късмета си, да превръщам провала в успех и да разтягам локуми. Научих се да преминавам през добри и лоши времена, прегръдки и удари, богатство и недоимък, любовни песни и обиди. Особено когато се изправях пред неизбежното.


Това е история как да бъдеш относителен с неизбежното.


Това е история за зелените светлини.


Това са първите петдесет години от моя живот, от моята биография досега по пътя към надгробното слово.


Идването на неизбежното: смъртта.


Всеобщ край, обединяваща крайна спирка.


Съществително без уважение.


Нашето надгробно слово.


Написано. Преживяно.


Подходът е относителен: живот.


Единствена процесия,


нашето лично пътешествие.


Глагол без уважение.


Нашата биография. Напиши я. Живей я.


Какво е зелена светлина?


Зелената светлина означава - давай, напред, продължавай, не спирай. Те са поставени на пътя, за да дават на потока от коли право да премине и когато са нагласени правилно, повече превозни средства хващат зелена вълна. Те казват - премини.


В живота те са потвърждение на нашия път. Те са одобрения, подкрепа, похвала, дар, бензин в нашия огън, браво, апетит. Те са пари в брой, раждане, пролет, здраве, успех, радост, устойчивост, невинност, ново начало. Ние обичаме зелените светлини. Те не се бъркат в посоката ни. Те са лесни. Те са босо лято. Те казват "да" и ни дават това, което искаме.


Зелените светлини могат да бъдат маскирани и като жълти и червени. Предупреждение, отклонение, пауза за размисъл, прекъсване, несъгласие, лошо храносмилане, болест, болка. Точка, удар с нож, намеса, провал, страдание, плесница в лицето, смърт. Ние не харесваме жълтите и червените светлини. Те ни забавят или спират полета ни. Те са тежки. Те са боса зима. Казват "не", но понякога ни дават това, от което имаме нужда.


Да хванеш зелена светлина е въпрос на умение: намерение, контекст, обмисляне, издръжливост, предчувствие, устойчивост, скорост и дисциплина. Можем да хванем зелена вълна, како просто видим къде са червените светлини в живота ни, а след това сменим курса, за да ги избегнем. Можем също така да си спечелим зелена светлина, да правим планове за нея. Можем да създадем нови и да ги планираме за в бъдеще - пътят на най-малкото съпротивление - чрез силата на волята, усърдна работа и изборите, които правим. Можем да сме отговорни за зелените светлини.


За да хванеш зелена светлина, трябва да уцелиш момента. Моментът на света и своя собствен. Когато сме в зоната, на същата честота и в същия поток. Можем да хванем зелена светлина и само заради късмет, защото сме на точното място в точното време. А за да са те повече в бъдеще, зависи от интуицията, кармата, съдбата. Понякога зелената светлина е предопределеност.


За да се движим по аутобана на живота по най-добрия възможен начин трябва да се променяме спрямо неизбежното в съответното време. Неизбежността на една ситуация не е променлива; когато приемем изхода на дадена ситуация като неизбежен, тогава променлив е начинът, по който избираме да се справим с нея. Или сме упорити и продължаваме да преследваме желания резултат, завъртаме се и поемаме по нов път към него, или се примиряваме и оставяме съдбата да спечели точка. Натискаме, променяме плановете в последната минута, или развяваме бялото знаме и отлагаме битката за друг ден.


Тайната на удовлетворението е в това кое от тези неща избираме и кога.


Това е изкуството на живота.


Вярвам, че всичко, което правим в живота си, е част от план. Понякога този план не се развива според очакванията, понякога се развива. Това също е част от плана. Осъзнаването му е само по себе си зелена светлина.


Проблемите, пред които се изправяме днес, след време ни изглеждат като благословии в житейското огледало за обратно виждане. Вчерашната червена светлина ни води до зелена светлина. Цялото разрушение ни води към съзидание, смъртта води към раждане, болката към удоволствие. В този живот или в другия след срива идва възход.


Важно е как гледаме на предизвикателството пред нас и как влизаме в него. Упоритост, завъртане или примирение. От нас зависи, всеки път изборът е наш.


Тази книга казва как да улавяме повече "да" в свят на "не"-та и как да разберем кога "не" всъщност означава "да". Това е книга за зелените светлини и осъзнаването, че жълтите и червените с течение на времето стават зелени.


Зелени светлини.


По план и нарочно... Късмет.


Ако исках само да седя и


да ви говоря...


щяхте ли да ме слушате? - Матю Макконъхи, на 12


Първа част


ИЗКРИВЕНА ЛОГИКА


Сряда вечер, 1974


Татко току-що се бе прибрал от работа. Мазната синя риза с надпис "Джим" на лявата предница вече е в пералнята и той седеше на масата по потник. Беше гладен. С братята ми вече бяхме яли и мама извади притоплената чиния от фурната и я бутна пред него.


- Още картофи, скъпа - каза той и бодна с вилицата.


Баща ми беше едър мъж. Метър деветдесет и пет, сто и двайсет килограма, "бойното му тегло", както казваше. "Ако отслабна, ще настина". На четиридесет и четири години тези 120 килограма се виждаха по места, които в тази сряда вечер майка ми не харесваше.


- Сигурен ли си, че искаш още картофи, дебелако? - изсумтя тя.


Аз се бях свил зад дивана във всекидневната и започвах да се изнервям.


Но татко, навел глава, продължаваше мълчаливо да яде.


- Я се виж с това шкембе. Разбира се, плюскай, дебелако - продължи тя, докато слагаше огромни количества картофено пюре в чинията му.


Това беше. БУМ! Татко вдигна масата до тавана, стана и подгони мама.


- По дяволите, Кейти, скъсвам си задника от работа по цял ден, прибирам се и просто искам да ям топла храна на спокойствие.


Това бе началото. Братята ми знаеха какво ще се случи, аз знаех какво ще се случи. Мама знаеше какво ще се случи, докато тичаше към телефона, окачен на стената в другия край на кухнята, за да набере 911.


- Не можеш да си затвориш устата, нали, Кейти? - мърмореше татко през стиснати зъби, показалецът му бе вдигнат към лицето ѝ, докато вървеше към нея през кухнята.


Когато наближи, мама грабна слушалката на телефона от стойката на стената и я хвърли към челото му.


Носът на татко се счупи, рукна кръв.


Мама изтича до един шкаф, извади дълъг две педи готварски нож и го насочи към него.


- Хайде, дебелако! Ще те разпоря от топките до главата!


Обикаляха се насред кухнята, мама размахваше дългия нож, татко с разкървавен нос и оголени зъби. Грабна една голяма бутилка кетчуп от плота, разви капачката и я размаха като меч.


- Хайде, дебелако! - предизвика го пак мама. - Ще те разпоря като прасе!


Татко застана в подигравателна матадорска поза и започна да размахва отворената бутилка към лицето и тялото на мама.


- Туше! - каза, докато пристъпваше от дясно на ляво.


Колкото повече я пръскаше с кетчуп и избягваше острия готварски нож, толкова повече мама се ядосваше.


- Туше отново! - дразнеше я татко, докато правеше червени ивици по нея и отбягваше атаката ѝ.


И се въртяха така, докато най-накрая гневът на мама не се превърна в умора. Вече цялата в кетчуп, тя пусна ножа на пода, изправи се и започна да бърше сълзите си и да си поема дъх.


Татко остави бутилката кетчуп, отпусна матадорската поза и избърса кръвта, която капеше от носа по ръката му.


Все още застанали един срещу друг и със свалени оръжия, те се взряха един в друг за миг; мама бършеше кетчупа от мокрите си очи, татко оставяше кръвта от носа му да капе по гърдите му. Секунди по-късно те се вплетоха в животинска прегръдка. След това паднаха на колене, после на покрития с кръв и кетчуп линолеум на кухненския под... и правиха любов. Червената светлина се превърна в зелена.


Така общуваха родителите ми.


Затова мама даде на татко покана за собствената им сватба и му каза:


- Имаш двайсет и четири часа, уведоми ме.


Затова майка ми и баща ми са се женили три пъти и са се развеждали два пъти - все двамата.


Затова баща ми счупи средния пръст на майка ми, докато се опитваше да го махне от лицето си четири пъти.


Ето така майка ми и баща ми се обичаха.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Весело

  Слава Богу, моите родители бяха по-малко идиоти от неговите...
  Но ако човек иска да разказва нещо БРУТАЛНО, и те ставаха...

  Еретик
 2. 2 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 398 Неутрално
 3. 3 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 398 Неутрално
 4. 4 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Аз па мислим,че всичко което правим е част от некакъв десен прект!🥳👍

  Много съм прост
 5. 5 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Весело

  Аз па мислим,че всичко което правим е част от некакъв десен прект!🥳👍
  —цитат от коментар 4 на Тошо Кочев


  Десен проект за лява ръка, ако трябва да сме точни ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 6. 6 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Весело

  ММкК кефи, както винаги!

  Мараба, С-ДС доносници!
 7. 7 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Весело

  майко мила :)
  —цитат от коментар 2 на koliok5


  Не псувай майка си на майка, ако обичаш ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  До коментар [#6] от "Манчо":

  Води се за един от най-интелигентните артисти сред по-известните.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Весело

  Слава Богу, моите родители бяха по-малко идиоти от неговите... Но ако човек иска да разказва нещо БРУТАЛНО, и те ставаха...
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  Хванал си цаката - тънкостта не е в нещата, а в оня, който ги преживява ;)
  Почитания!

  Мараба, С-ДС доносници!
 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Напоследък всеки УС актьор/музикант/"звезда" прави книга/филм за себе си (някои дори нямат 25г още), защо мислят, че другите нямат труден живот, всеки сам си взима решенията, ако твоите родители са правили тъпи решения - тяхна вина, вероятно малко и на обществото, което не е поддало сигнал до съответните институции. След това си сам и каквото решиш това е, тая глава е там с причина, не е закачалка за шапки.

 11. 11 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  На мен би ми било интересно да прочета.

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  До коментар [#7] от "Манчо":

  "Не псувай майка си на майка, ако обичаш "
  ==============
  С брат ми се бяхме разбрали преди много години, че не бива. Обща е.

  Еретик
 13. 13 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 847 Неутрално


  Напоследък всеки УС актьор/музикант/"звезда" прави книга/филм за себе си (някои дори нямат 25г още), защо мислят, че другите нямат труден живот, всеки сам си взима решенията, ако твоите родители са правили тъпи решения - тяхна вина, вероятно малко и на обществото, което не е поддало сигнал до съответните институции. След това си сам и каквото решиш това е, тая глава е там с причина, не е закачалка за шапки.
  —цитат от коментар 10 на chepokalipsis  Хем е така, хем не е. Аз съм израснал в много добро семейство. Не винаги съм оценявал комфорта, който са ми осигурявали, но по едно време се замислих. Почти нищо не съм постигнал сам. Честно казано, ако зависеше от мен изцяло, надали щях да свърша добре. Не е все тая дали някой винаги до теб в трудни моменти, дали можеш да разчиташ на семейството си, дали са ти осигурявали необходимото като дете, а и по късно. Доста не си харесват работата, но кретат години наред от немай къде и спират да се развиват, докато други чакат подходящия момент, а мама и татко плащат междувременно. Тези, последните, не са напълно отговорни за успехите си, даже много често изобщо не са отговорни за успехите си. Защо тогава други да са напълно отговорни за провалите си?

 14. 14 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Рядко тъп...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  Първоначалното ми отношение към книгата беше като към имитация на схемата с книгата на Барак Обама след речта му на конференцията на Демократическата Партия. Причина - приказките, че Мат МакКонахи се готви да се кандидатира за губернатор на Тексас, Реално, тази книга го прави недосегаем за търсещите да разкрият сензации за кандидата, тук той сам го прави. Не съм изцяло убеден че не е така.
  А иначе аз го харесвам много като актьор от школата с идеите на Станиславски. Ако някой има съмнения, нека си спомни за филма му като болен от СПИН където беше останал кожа и кости за да играе ролята. Студентите му в сегашната му роля на гост-преподавател по коно го обожават. Има нещо в него което привлича.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#15] от "daskal1":

  Виждаш ли с какви неща занимават аудиторията.....?
  Докато в момента....жертвите в Палестина са вече 25....9 от които деца...

  Bukalemun
 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Да ти кажа за жеттвите около Ерусалим обвинявам организаторите които правят пари и политически капитал от това. И израелската администрация не направи добра подготовка за да разясни за какво става въпрос, но това вече е практически четвърто поколение от люлката възпитавано да мрази евреите и да се опитва да ги нарани както може, а най-добре да ги убие. Е, израелците от своя страна реагират, не искат да мрат ...

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  За да демонстрирам отношението, ето виж как палестинските младежи са като хищници срещу сам израелец в кола. Няма да пиша за обстрелването с ракети от Газа, това за мен е далеч по-показателно и директно
  https://www.reuters.com/world/middle-east/palestinians-stone-israeli-car-which-crashes-jerusalem-seethes-2021-05-10/

 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2242 Весело

  Матю остаряваш !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  "Това е книга за зелените светлини и осъзнаването, че жълтите и червените с течение на времето стават зелени."

  Харесах въведението към романа - написано занимателно, увлекателно, интелигентно, позитивно. Надявам се цялото му съдържание да е на такова ниво.
  През т. г. би следвало да можем да гледаме нов сериал на НВО, адаптация по последния роман на Гришам "Време за милост". Романите с герой Джейк Бриганс са ми сред любимите от творчеството на Гришам.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 21. 21 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  Всичко е в Божиите ръце, по Божия воля.

 22. 22 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 847 Весело

  Всичко е в Божиите ръце, по Божия воля.
  —цитат от коментар 21 на Тsonkooo


  Демек, в ръцете на един диктатор.

 23. 23 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#15] от "daskal1":Виждаш ли с какви неща занимават аудиторията.....? Докато в момента....жертвите в Палестина са вече 25....9 от които деца...
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Да, деца... Ама като родителите на същите тези деца обстрелват децата на израелците и им поставят бомби, дума не обелваш, нали? Не че израелците са света вода, в никакъв случай. Тези от фанатизъм си причиниха национален траур наскоро. Същите са като фанатизираните мюслими. Ама, Ети-експерте по международните въпроси, кажи, бате, що палестинците не си отидат в Палестина като не са желани в Израел, към го дирят там? Към го дирят в Европа пакистанци, араби и африканци, които не се молят по пет на ден, а в промеждутъците обмислят атаки? Кой им е казал, че са добре дошли, освен дементните германци и техните плюшени мечета?

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Винаги съм харесвал този тип без да знам защо!
  Сега знам - защото е пич!

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Весело

  Този човек е малко луд, слушал съм го няколко пъти ама все не разбирам какво иска да каже?!

  klimentm
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Весело

  До коментар [#15] от "daskal1":Виждаш ли с какви неща занимават аудиторията.....? Докато в момента....жертвите в Палестина са вече 25....9 от които деца...
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  “Всеки жъне каквото е посял!”

  Древна шумерска мъдрост

  klimentm
 27. 27 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#13] от "ТумбаЛумба":

  За един е проблем, че няма какво да яде, за друг, че иска да отида на кино, но няма време от работа, отстрани не са съпоставими, но всеки води своя си живот. Аз не бих казал, че съм постигнал много, но живея по-добре от доста други, мога да постигна още доста, но не виждам смисъл на тоя етап от живота си, да си давам зор.

 28. 28 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#13] от "ТумбаЛумба":За един е проблем, че няма какво да яде, за друг, че иска да отида на кино, но няма време от работа, отстрани не са съпоставими, но всеки води своя си живот. Аз не бих казал, че съм постигнал много, но живея по-добре от доста други, мога да постигна още доста, но не виждам смисъл на тоя етап от живота си, да си давам зор.
  —цитат от коментар 27 на chepokalipsis


  Така е на пръв поглед, ама на втори... Всеки си води своя живот въз основата на два принципа. Рядко някой си гради живота въз основа на третия възможен. В общи линии, първия принцип е да напредваш за сметка на някой друг, а вторият принцип е да не напредваш заради някой друг. Рядко някой е напълно отговорен за провалите си и успехите си. Това го могат само престъпниците и гениите. Идеята ми е, не е все тая защо напредваш или защо не напредваш. Виждаме как в България напредват всички, които едва са завършили средно и изглеждат като току-що изписани от панделата. Няма как в това да няма нещо нередно, нали? Докато техните противоположности или са изпаднали или водят несигурен живот. Днес имаш бизнес, утре - нямаш, защото някой може да реши да ти го затрие след като си изразил позиция. Днес имаш работа като журналист, да речем, утре - нямаш. Как точно всеки е отговорен за провалите си, ако някой непрекъснато стои на пътя ти? И похвално ли е, ако успяваш в такава среда? Значи, трябва да правиш нещо, което не е наред, за да не ти влияе такава среда, да си "стабиуен". Не ти, де, не те познавам, принципно говоря. Познавам някои много "успели" в България, на различни позиции. Всички до един са най-малкото грозни нагаждачи, съучастници на блатни чудовища, които биха си мълчали и за убийство, ако не е в техен личен интерес, а те обикновено нямат никакъв интерес да заемат каквато и да позиция. Всичките им приятелства са приятелства по първични интереси, за хранилката, не непременно държавна. Но иначе се представят за много съвестни граждани, защото държат на фалшивата си репутация, то и друга нямат. Ако по времето, когато са започнали да си градят бизнесите, имаше фейсбук, щяха да им изкарат на показ мръсното бельо, но междувременно го поизпраха и се поочовечиха. Е, лесно е, бате, да се очовечиш като си си нахранил алчния гъз. Лесно е и да си смел и инициативен, ако имаш солиден гръб. За мен такива не са примери за успели хора, какво остава пък самостоятелно успели.

 29. 29 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Човек винаги трябва да има план.
  https://www.youtube.com/watch?v=Xeq1iUKMXfM

  🤟🏻

 30. 30 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Жан Виденов е далеч по-свестен от Матю Маконъхи. И двамата са на по педесе..

  Марс е изконна Американска територия!
 31. 31 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Всички се извъдиха големи писачи!

 32. 32 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#28] от "ТумбаЛумба":

  Аз работя в малка ИТ фирма, където просто няма на кого да се подмазваш, шефовете ми, ми плащат да върша работа, не да се подмазвам. Всички си говорим на малки имена, обикновено тия фирми с подмазване, се обръщаш с шефа си с г-н Х, бил съм и в такива, но пак не съм се подмазвал, колкото аз имам нужда от работа, толкова и те имат нужда от работници.

 33. 33 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Голям образ е Матю.

  Panta rhei....
 34. 34 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 562 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK