"Приказки" на Братя Грим (откъс)

Издателство "Колибри"

Издателство "Колибри"В рубриката "Четиво" Дневник публикува откъс от "Приказки", с автор Братя Грим, предоставен от Издателство "Колибри"


Издателство "Колибри" предлага на читателите великолепно ново издание с твърди корици на любимите приказки на Братя Грим.


В настоящото издание са включени най-известните приказки на Братя Грим, любими на поколения малки читатели, в превод на сладкодумния разказвач Димитър Стоевски. Към удоволствието от общуването с приказните герои се добавя насладата от досега с богатата и омайна българска реч, излязла изпод перото на един от най-добрите познавачи и интерпретатори на немскоезична литература, претворил множество класически творби, които са неотменна част от българската култура.
Братя Грим са Якоб (1785-1863) и Вилхелм (1786-1859) Грим, родени в Ханау до Франкфурт. Учат във Фридрихгимназиум в Касел. По-късно и двамата преподават в Марбургския университет. Там създават общност от учени, които си поставят за цел да записват из цяла Германия песни, легенди, обичаи, вярвания, за да бъдат събрани преди да изчезнат. Проектът на Грим всъщност не постига успех във все още силно раздробената Германия. През 1812 г. публикуват сборника с немски приказки "Детски и семейни приказки", а две години по-късно и втори том, с което записват имената си в аналите на световната литература.


Превод Димитър Стоевски
Художественото оформление е дело на Мира Мирославова и Кирил Златков


Откъс от "Приказки" на Братя Грим


ТРИМАТА БРАТЯ


Живял някога един баща, който имал трима сина, но нямал никакъв друг имот освен къщата, в която живеели. Разбирал той, че след смъртта му всеки един от синовете ще иска да вземе къщата, но обичал еднакво и тримата и не знаел как да постъпи, та да не наскърби никого. Не искал също да продаде къщата и да подели парите между синовете си, защото била наследство от дядо и баба. Най-после намислил нещо, събрал синовете си и им рекъл:


- Пръснете се по света и нека всеки се потруди да изучи някакъв занаят. Като се завърнете, ще дам къщата на оногова, който е станал най-добър майстор.


Съгласили се синовете и големият решил да стане подковач на коне, вторият - бръснар, а третият - фехтовач. После насрочили деня, когато пак щели да се съберат вкъщи, и тръгнали на път. Случило се, че всеки от тях попаднал на добър майстор и изучил добре занаята си. Подковачът подковавал царските коне и си мислел: "Непременно аз ще взема къщата".


Бръснарят бръснел все видни хора и също си мислел, че къщата ще стане негова. Фехтовачът понесъл не един удар, но стискал зъби и не се сърдел, защото също си мислел: "Ако се плаша и не искам да ме докосне сабя, никога няма да взема къщата". Минало уреченото време и те отново се събрали при баща си. Но не знаели как да намерят най-добра сгода да покажат сръчността си, та седнали да се посъветват помежду си. Както седели, изведнъж през полето притичал заек.


- Ха - викнал бръснарят, - заекът ми иде тъкмо навреме!


Извадил паничката и сапуна и почнал да разбива пяна, докато заекът ги наближил. После го насапунисал и го обръснал, като търчал презглава редом с него, подрязал му мустаците и нито го порязал, нито му причинил някаква друга болка.


- Хареса ми това - рекъл бащата - и ако другите двама не се потрудят както трябва, къщата ще бъде твоя.
Не минало много време, ето че по пътя затрополила кола, в която седял един господин и конят препускал като бесен.


- Сега, татко, ще видиш какво умея пък аз! - рекъл подковачът. Хукнал подир колата, отпрал четирите подкови на лудешки препусналия кон и все така бегом му заковал четири нови подкови.
- Бива те и тебе, юначага си - рекъл бащата, - не падаш по-долу от брата си по сръчност. Просто не зная кому да дам къщата.
Обадил се тогава третият:
- Татко, почакай да видиш какво мога и аз!


И тъй като завалял дъжд, третият брат извадил сабята си и почнал да я върти тъй бързо над главата си, че върху него не паднала нито една дъждовна капка. Дъждът се усилвал непрекъснато и накрая станал толкова силен, като че от небето изливали ведра с вода. Но третият син въртял все по-бързо и по-бързо сабята си и останал напълно сух, сякаш седял под здрава стряха. Удивил се бащата, като видял това, и рекъл:
- Ти показа най-голям майсторлък, затова къщата ще бъде твоя!


Другите двама братя не възразили, защото така се били уговорили по-рано. И тъй като много се обичали, то и тримата останали да живеят заедно в бащината къща и да упражняват в нея занятието си. И тримата били се изучили добре и били много сръчни, та напечелили много пари. Живели така честито до дълбоки старини. И когато единият се разболял и умрял, другите двама не могли да го прежалят и накрая също се разболели и умрели. И тъй като приживе и тримата били много сръчни и много се обичали, погребали ги в един гроб.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1921 Неутрално  Работа, работа, работа....


 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нинов":

  Тези писачи на приказки Братята Грим,са основните строители на немският характер и култура... Евала за което.

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  Доста елементарна биографична справка за братя Грим - "завършили гимназия и преподавали в университет". Те не само са завършили Марбургския Университет, но постявят основата на една нова област на изследвания в началото на 19 век като преподаватели и изследователи в него - фолклоризма като наука, с приноси в културните, лексикографските и филологическите знания. Събираните от тях приказки в тогавашните условия за базата за тези изследвания в условията на малките княжества със свои диалекти и специфични традиции, от които по-късно е образувана Германия.
  Ако някой погледне академичните издания ще се увери, че доста от проказките са пълни с истории кооито не са много подходящи за деца с елементите на примитивна жестокост, насилие, бедност и подобни характеристики на живота на простолюдието в тези времена.

 4. 4 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нинов":Работа, работа, работа....
  >>> и накрая общ гроб:)

 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":

  мен приказки за Хитър Петър ме кефят повече.

 6. 6 Профил на vmy29649565
  vmy29649565
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Хубави приказки, не тъжни и депресиращи като на Андерсен.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#2] от "deaf":мен приказки за Хитър Петър ме кефят повече.
  —цитат от коментар 5 на Нинов  До коментар [#5] от "Нинов":

  Особено тези в комикса от соца "Дъга",бяха много смешни...

 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4068 Любопитно

  До коментар [#4] от "тулса":

  Защо общ гроб? Братята са погребани в съсседни гробове в гобището на църквата Св. Матей" (Alter St.-Matthäus-Kirchhof ) в квартал Шонеберг в Берлин, гробището на "тайните съветници". Там е погребан и физикът Кирхов, че и атентаторът срещу Хитлер Клаус фон Штауфенберг.

 9. 9 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  До коментар [#8] от "daskal1":
  ".... И тъй като приживе и тримата били много сръчни и много се обичали, погребали ги в един гроб...."

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4068 Весело

  До коментар [#9] от "тулса":

  Не съм разбрал, извинения.
  Наистина типична нещастна история дори в опита за оптимизъм на братя Грим - трима мъже живеят в една къща, работят, умират стари ергени и са погребани в обще гроб. А къщата?

 11. 11 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":А къщата?
  >>> Къщата? Може би за ...клетите бежанци?:)

 12. 12 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  Мисля, че би могло да се намери друг завършек на приказката, доказващ огромната братска обич.
  Още информация за живота на братята Якоб и Вилхелм Грим:
  https://atrakcia.bg/article/1-avangart/1895

  А колко приказки е "разказал" Николай Райнов...

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 13. 13 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3524 Любопитно

  До коментар [#1] от "Нинов":

  От няколко века немците са индоктринирани в работа и самостоятелно справяне с трудностите, без помощта на родителите. Обаче така ли е в действителност, особено в съвременните условия? Например, според твоите наблюдения в наши дни има ли често съвременни Хензел и Гретел изоставени сами в тъмната гора да се оправят сами в живота или много разчитат на родителския дом и кредитна карта?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4068 Весело

  До коментар [#12] от "bramasole":

  В рамките на шегата дали да кажем на читателя истината, че принцесата във версията на братя Грим не целува жабока, а го удря о стената? Или пък че не мащехата, а майката на Снежанка е вероломната злобна людоедка?

 15. 15 Профил на Помuяр
  Помuяр
  Рейтинг: 662 Любопитно

  Би ми се искало да прочета оригиналните разкази. "Утвърдените" са прекрасни, разбира се, но прекалено наивни.

  Тъпак и дегенерат. Аполитичен безродник. Депресиран... от собствената си тъпота.
 16. 16 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3347 Весело

  До коментар [#14] от "daskal1":

  В рамките съвсем не на шегата съм в състояние да измисля куп гаднярски сюжети, защото днес поглеждах към геймърския лаптоп и най-новата осма версия на една култова комп. игра, Resident Evil.

  С уговорката, че ябълковият пай ми се получава винаги добре:
  Адам изяде ябълка и получи Ева. Снежанка изяде ябълка и получи принц. Аз направих пай от ябълки и всички получиха разстройство.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4068 Весело

  До коментар [#16] от "bramasole":

  Шегата позволява да се кажат истини, за които някои по-мнителни хора се обиждат.
  Например: Защо Адам и Ева не са били китайци?
  Защото щяха да изядат змията, не ябълката. :-)

 18. 18 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3347 Весело

  До коментар [#17] от "daskal1":

  А от китайското правителство са заявили, че появата на нов щам на коронавируса в Англия била нарушение на авторските права.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#13] от "vesolr":

  Голяма част от съвременните германци също живеят в хотел "Мама". Трендът е световен.

 20. 20 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  До коментар [#12] от "bramasole":А колко приказки е "разказал" Николай Райнов//
  >>Не може да са повече отколкото разказаните от колегата Даскал1:)

 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4068 Весело

  До коментар [#20] от "тулса":

  Но, да отбележим главното:безплатно. :-)

 22. 22 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3347 Весело

  До коментар [#21] от "daskal1":

  Моля за извинение, обаче няма как да съм наясно по тази тема, не ли.
  Оценявам позитивното Ви отношение към мене, но и през ума не ми минава да се обърна към Вас двамата с "колега", както се е изразил г-н Тулса. Зная вица за Айнщайн и младия самоуверен физик, затова споделям, че ревматичните болежки не са ме нападнали все още.
  Иначе, сериозно - мисля, че творчеството на Н. Райнов е недооценено и днес у нас.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4068 Весело

  До коментар [#22] от "bramasole":

  Права сте за леконравното ни отношение с колегата "Тулса" към творчествоото на Николай Райнов. Да потърсим, или поне лично аз, извинение пред вас, че по "уикендовицата" релаксацията ни е неконтролирана съдържателно за сметка на доброто настроение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK