Маркиян Камиш: Малцина знаят за нелегалните събирачи на скрап в Чернобил

Маркиян Камиш

© Скрийншот, YouTube

Маркиян КамишТекстът е препубликуван от "Тоест". Заглавието е на "Дневник".


Маркиян Камиш (р. 1988) e автор на книгите "Разходка в Зоната" (2015) и "Скрап от Зоната" (2017), плод на нелегалните му изследвания на пространството около Чернобил. У нас втората от двете творби се появи наскоро в издателство "Парадокс", в превод от украински на Лилия Желева и под редакцията на Албена Стаменова. Първата предстои да бъде публикувана през ноември т.г. от същото издателство.


"Скрап от Зоната" е неподкупен разказ за съвременните последствия от политическата лудост, свързана с аварията на 26 април 1986 г. За тайния мрачен живот в съвременната Чернобилска забранена зона, останал скрит от автобусните турове на масовия туризъм, за предимствата на литературата спрямо журналистиката при интерпретирането на ядрената трагедия в Чернобил и какъв скрап ни остави СССР - с украинския писател разговаря Марин Бодаков.
Разликата между нас двамата е, че аз съм роден преди аварията Чернобил, а Вие - след нея. За един и същ Чернобил ли говорят различните поколения? Вие и баща Ви например?


- За баща ми инцидентът и ликвидацията бяха нещо като война (има дори и израз "война с невидим враг"): "голямо събитие", в което той е бил участник и след което не се е върнал на това място. Същото може да се каже за стотиците хиляди ликвидатори на последиците от чернобилската авария.


За поколението съвременници на инцидента през първото десетилетие на ХХI век Чернобил беше тъмна точка в непозната земя, а през второто десетилетие той беше картографиран и преоткрит. За моето поколение Зоната е постоянна величина: не е събитие, а константа - феноменален географски обект и мощен магнит за медийно внимание.


И ако през последните пет години, благодарение на [Светлана] Алексиевич, [Сергей] Плохий и поредицата на HBO, западният мейнстрийм нанесе Чернобил на картата и осъзна мащабите на катастрофата от 1986 г. и последващата ликвидация, то в Украйна през последните 15 години тече "откриване" на съвременната Зона: пограничен район, в който съжителстват крадци на метал, бракониери, сталкери, полиция и други. Доста мрачно място, останало извън тесните пътеки на законния туризъм и автобусните турове.


Кои са предимствата на литературата спрямо журналистиката, когато днес интерпретираме ядрената трагедия в Чернобил?


Чернобилски сталкер: Скрап от Зоната
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Инструментите на литературата са по-широкообхватни. Позволяват да се отиде отвъд.


По-лесно е да се обясни това не като работа с трагедията (моите проучвания се отнасят до съвременната Зона и нямат връзка с трагедията), а чрез Хънтър Томпсън, чиято работа много обичам. Романът му "Проклятието на Лоно" е преднамерено смешна и зла малка книжка, в която мачизмът и делириумът са само примамка за читателя, като сюжет на притча - удобни стъпки, които водят към същественото. В тази книга той пътува до Хавай по възложена от редакцията задача: да пише за маратона [на Хонолулу от 1980 г.]. Томпсън бързо свършва работата, но остава на острова много дълго след това. Защото, за разлика от останалите драскачи, той отлично осъзнава, че можеш да стигнеш до сърцето на едно място само ако останеш там - докато полудееш.


И той остава: пилеейки пари, печелейки врагове и помпайки се с наркотици. Още в първите дни започва истинското потапяне на Томпсън в Хавай в опит да стигне до дъното на мита за Лоно: някогашния бог, който според преданията е обещал да се завърне и за когото местните някога сметнали Джеймс Кук. Накрая Томпсън вбесява хавайците толкова много, че в един момент сам се превръща в проклятие и в Лоно. С огромна тояга той удря земята, разбивайки я парче по парче, докато самотни островчета не се подават от водата - малки проблясъци на умствена яснота сред океан от лудост.


В този момент той е по-близо до Хавай от всеки друг.


Къде се намират Вашите книги за Чернобил спрямо другите книги по въпроса?


- Оценката на книгите ми е работа на литературните критици, не моя. Но ако имате предвид по какво книгите ми се различават от останалите - аз пиша за модерната, тъмна страна на Зоната, която не се показва при екскурзиите.


Повечето книги за Чернобил са написани за миналото, за атомната трагедия и ликвидирането на последиците. Съвременните разкази често са литература на "първия контакт" - човекът е дошъл веднъж или няколко пъти, направил си е някои заключения и е написал история.


Аз стоях в Зоната до полудяване. Много ритми и процеси в Зоната не се виждат веднага. Например малцина знаят за нелегалните събирачи на метален скрап. Знаят само, че те "крадат метал", но да отидеш при тези хора, да пиеш многократно с тях водка - не съм видял и едничък материал, ни една статия за мародерите на Чернобил. Така че аз разказах тази история.


Какви изпитания пред морала, пред човечността и човешкостта изобщо поставя съвременното състояние на Зоната на отчуждение?


- За да ме разберете по-добре, е важно да спрете да възприемате Зоната като "място", като "точка на картата". Тя е комплексен социокултурен феномен, разпалван от митовете за табу, от ореола на мистерия и тера инкогнита. В същото време тя е мощен притегателен център на медийно внимание и магнит, който привлича хората към себе си.


Тя е и първокласна инженерна платформа, където проекти на световно ниво (като новия обезопасителен саркофаг) се осъществяват благодарение на цяла общност от няколко хиляди души, обединени около защитата на Зоната (пожарникари, полиция), нейното изучаване (еколози, радиобиолози) и много други. Зоната работи като комплексен механизъм.


Разбира се, подобна система изисква хибридни, комплексни решения. Например няма никаква нужда да се скандира "трябва да забраните автобусния туризъм в Зоната, това е неморално, като посещение в Аушвиц". Но районът на Аушвиц е само няколко квадратни километра, а районът на Зоната е хиляда пъти по-голям.


Нужно е адекватно решение. Действително безвкусният туризъм трябва да се редуцира и да се замени с пешеходни турове на място (50 километра пеша е добра цена да платиш за възможността да видиш последиците от имперската ядрена политика). Важно е да се консервира под формата на музей малка, но съществена част от Зоната, като Припят, самата АЕЦ "Чернобил" и [секретният военен обект] "Чернобил-2", те да бъдат добавени към Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, а останалата територия да се превърне в биосферен резерват (това вече е направено). Разбира се, нужно е и място за музей на съветската империя, която стана причината тази част от Украйна сега да е замърсена от радиация. Отличен урок за всички украинци да не дават власт на Москва.


Какво значи да си сталкер в Чернобил? Какви промени в психиката Ви донесе това? И прочее, Вашите набези в забраненото пространство промениха ли разбирането Ви за политика, култура, изкуство?


- Аз съм израснал в Чернобилската зона, младостта ми е минала в нелегални обиколки там. Започнах веднага след завършване на университета: търсех материал за роман. Подобни пътувания често са изпълнени с алкохол, наркотици и лудост. Това оставя своята следа. Но в Зоната престанах да бъда циник. Отново се научих да се наслаждавам на простите неща и на малките сантиментални открития. Да забелязвам значими детайли в едно забравено блато, което се превърна във всичко за мен и което кръщавам с имена. Всяко мое пътуване там е поклонение.


Видял съм свят и обичам класическата литература, но именно възможността да сравнявам направи очевиден факта, че не бих могъл да обичам нищо по-силно от Зоната. Зоната е феноменална, изключителна, всепоглъщаща. Иска да изчезнеш в нея. Затова аз изчезнах.


Днес темата за Чернобил вече навлиза в масовата култура. Виждате ли опасности в това?


- Глобализацията и културният обмен са процеси, които не бива, а и не може да бъдат спрени. Разбира се, като всеки мейнстрийм, това също може да приеме грозни форми. Като многолюдния автобусен туризъм с тонове рекламни материали и неадекватни сувенири например. Не е много вероятно кичозната буря да отмине скоро - просто ми се иска всичко да изглежда по-спокойно.


Чернобилска молитва
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Много хора искат да криминализират нелегалните пътувания в Зоната, но аз, напротив, бих ограничил законния автобусен туризъм. Тук изключвам обикновените туристи и онези ентусиасти, които наистина искат да видят мястото на ядрената катастрофа - те ще бъдат накарани да ходят (в компанията на гид историк) 50 км пеша с раница на гърба. Това формира известна почит към Зоната. Уважение без фалшив, демонстративен патос. Човек се изморява по пътя, от гида научава много за Зоната и се радва да види Припят. И така обиква изоставения град.


Как оценявате ролята на Михаил Горбачов в чернобилската авария - и неговата политика на гласност и перестройка? Какъв скрап ни остави СССР?


- Разпадането на СССР е огромен успех. Тази грозна, чудовищна империя на абсурда, глупостта и злото. Този ходещ труп, който не можеше да се отърве от нефтената си зависимост и накрая сам се довърши с чернобилската парна експлозия.


Полунощ в Чернобил
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Баща ми жертва здравето си след поетите дози през 1987 г. като ликвидатор в Чернобил и Чернобилската атомна електроцентрала. Дядо ми се е борил за освобождението на Украйна от нацистките нашественици (бил е редник и е бил ранен в стомаха), но до края на дните си мразеше Русия и Съветския съюз заради ужасното им отношение към собствените им хора, заради тоталитаризма и жестокостта, украинофобията и ненавистта към украинския език. В моето семейство 10-15 души (дори не ги помнят всичките!) са загинали по време на украинския геноцид, известен на света като Гладомор, организиран от Сталин през 1932-1933 г. като отмъщение за селските бунтове


Разпадането на политическия скрап, наречен Съветски съюз, през 1991 г. беше истинско празненство.


Превод от английски Александра Костова

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1320 Весело

  Нашите патладжани са ненадминати колекционери, имат магнитни свойства🥳

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Дядо ми се е борил за освобождението на Украйна от нацистките нашественици
  ==============================================================
  Под командването на маршал Сталин и в състава на съветския Трети украински фронт.

  Свободата, Санчо...
 4. 4 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Значи скоро ще видим цигани с по три крака и четири ръце.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Като гледам коментар № 2 и 3... още има хора изпитващи носталгия по "величието" на СССР... русофилията си е патологично състояние, засегнало трайно мозъка...

 7. 7 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  Катастрофата в Чернобил беше голяма, 1 реактор се стопи!

  А във Фукушима колко се стопиха?

 8. 8 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Катастрофата в Чернобил беше голяма, 1 реактор се стопи!А във Фукушима колко се стопиха?
  —цитат от коментар 7 на Дария Колев


  Злата Ви ирония противопоставя Чернобил на Фукушима. Колко трябва да си болен душевно, за да търсиш противопоставяне в две от най-големите човешки трагедии на съвремието? Какво значение има къде са се случили? Какво значение има какъв език говорят хората, които са били сполетени от трагедията?
  Тържеството на овладяването на една от най-мощните познати днес на човека енергии и ужасът на загубата на контрол върху нея. Това е истината за трагедията. Всичко друго са дребни, мизерни заяждания на нищожни същества, които никога в живота си не са се докосвали до истински големите неща в този живот. Знаете ли Вие какво е да търсиш същността на материята и енергията, да направиш фундаментално откритие, да направиш гигантски пробив в техниката, да поемеш най-тежки отговорности пред човечеството, и да бъдеш сполетян от такъв малшанс? Толкова хора се самоубиха заради тези трагедии, велики инватори, едни от най-големите умове на човечеството, поели неимоверната отговорност за хиляди човешки съдби. Злобните заяждания на дребни душици са толкова жалки, че не си заслужава да се споменават. Презирам Ви.

 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 995 Неутрално

  “ да видиш последиците от имперската ядрена политика”
  ——
  Хубаво, украинецът си е в правото да има пристрастия, па дори и тесногръди и непривични за един писател, ма що си мисли, че ядрените катастрофи са запазена марка на оная там империя?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  hasmokar
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 19. 19 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  Пак дописка за Фукушима...

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Чернобил е крайната екологична и културна метафора на Украйна в СССР. Най- ограбената,унищожена , окрадена и "омърсена земя" .

  Мн.хубаво интервю от умен човек , макар и да използва старите идеи за Зоната ,сталкери и.прочие / неслучайно толкова любимив бившия СССР /. Личи му , че не съвременен руснак.Ще прегледам книжката , дано е добър писател..

  Тесногръд???.. смотла ..

 28. 28 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Чернобил е крайната екологична и културна метафора на Украйна в СССР. Най- ограбената,унищожена , окрадена и "омърсена земя" .

  Мн.хубаво интервю от умен човек , макар и да използва старите идеи за Зоната ,сталкери и.прочие / неслучайно толкова любимив бившия СССР /. Личи му , че не съвременен руснак.Ще прегледам книжката , дано е добър писател..

  Тесногръд???.. смотла ..

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#16] от "Incremental Fraud":

  Три туризма е вкарала..... И то само в едно изречение.....!
  Това е трудна задача....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Весело

  До коментар [#4] от "piliferus":

  Стига бе. Ще крадат още повече и ще бягат по - бързо.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  До коментар [#8] от "vankata1":

  Няма противопоставяне. Просто се сравнява. За Чернобил се говори и пише почти непрекъснато, за Фукушима се замълча. А там продължават да се изливат хиляди тонове радиоактивна вода в океана ежеседмично. Тя се разнася из целия пасифик.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#31] от "Incremental Fraud":

  Чакай че съм писал грешно.....
  Не туризма, а турцизма.....
  Остави мъгела...... Той е токсичен.....

  Bukalemun
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Катастрофата в Чернобил беше голяма, 1 реактор се стопи!А във Фукушима колко се стопиха?
  —цитат от коментар 7 на Дария Колев


  Фукушима си имаше реални причини за катастрофата - огромно цунами.
  С Чернобил е съвсем различно - просто лошо проектиране и мерки за сигурност.
  И най-важно.
  В Япония веднага уведомиха населението, а в Украйна, както и тук, съветската власт мълчеше, мълчеше и мълчеше...
  Ето това са основните разлики.
  Тоест, комунистите са убийци по дефиниция.

 40. 40 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Много малко се говори за това на младите, почти нищо не знаят.
  Милениалите съвсем.
  Мислят си, че винаги сме били демикрация и Слави Трифонов е само някаква забавалка.
  А пък то - баш комуниста на комунистите, реабилитирал ги на бял кон, с измами, разбира се.

 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  "Самата АЕЦ "Чернобил"..."


  Другото име е АЕЦ "Владимир Илич Ленин"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 42 Профил на coy341048611
  coy341048611
  Рейтинг: 385 Неутрално

  "Разпадането на политическия скрап, наречен Съветски съюз, през 1991 г. беше истинско празненство."

  Празненство за интелигентните и образовани хора, за младите и свободолюбиви. Само за една шепа партийни шумкари, концлагера наречен Съветски съюз беше нещо хубаво. До днес още си спомнят с умиление и текезесарска жалост за кебапчетата по 5 стотинки. Не напразно за комунистите в България останаха да гласуват само промитите пенсионери.

 43. 43 Профил на coy341048611
  coy341048611
  Рейтинг: 385 Неутрално

  "Разпадането на политическия скрап, наречен Съветски съюз, през 1991 г. беше истинско празненство."

  Празненство за интелигентните и образовани хора, за младите и свободолюбиви. Само за една шепа партийни шумкари, концлагера наречен Съветски съюз беше нещо хубаво. До днес още си спомнят с умиление и текезесарска жалост за кебапчетата по 5 стотинки. Не напразно за комунистите в България останаха да гласуват само промитите пенсионери.

 44. 44 Профил на coy341048611
  coy341048611
  Рейтинг: 385 Неутрално

  "Разпадането на СССР е огромен успех. Тази грозна, чудовищна империя на абсурда, глупостта и злото. Този ходещ труп, който не можеше да се отърве от нефтената си зависимост и накрая сам се довърши с чернобилската парна експлозия."

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Катастрофата в Чернобил беше голяма, 1 реактор се стопи!А във Фукушима колко се стопиха?
  —цитат от коментар 7 на Дария Колев


  в Чернобил няма ядрена авария - само химически изгоря графита в реактора, докато във Фукушима аварията е ядрена и не е приключила да трови Света с благодатна американска радиация. Освен това частниците УМИШЛЕНО не разрешиха да се наводни централата и да се предотврати аварията , докато "комунистическите сатрапи" и "извратените комсомолци" овладяха аварията и спасиха Европа.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на coy341048611
  coy341048611
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Руската пропаганда няма мира. Сега на путеноидните тролчета им се втълпява да сравняват чернобил с фокушима. Велики опорки, няма спор. Дай им само пропаганда, дезинформация и откровенни лъжи. Фукушима вече не трови нищо, дори икономиката на Япония не пострада сериозно. Чернобил беше началото на края на империята на злото, нямат място за сравнение, политическите, морални и медицински последствия от двете аварии.

  Само промити мозъци, облъчени със съветската пропаганда може да сравняват двете неща. Ние си ги знаем колко им е умствения капацитет, ама айде малко от малко да се вземете в ръце :)

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 370 Любопитно

  До коментар [#46] от "coy341048611":

  Умен си,не мое се отрече!🥳👍
  Фъкушима вече не трови нищо,защото японската радиация е екологически чиста!😎👍

  Много съм прост
 49. 49 Профил на coy341048611
  coy341048611
  Рейтинг: 385 Неутрално

  [quote#47:"dark'star"][/quote]

  Кои са загубили войната? САЩ и Великобтритания ли? Май сте в грешка. Онзи сатрап и масов убиец Сталин, след войната благодари на САЩ и заявява, че без тяхната помощ никога нямше да успеят.

  Дори загубилата войната Германия, само за няколко години пак се превръща в икономическия гигант на Европа, а в русийката, 80 г. по късно, младото поколение се чуди как да емигрира към "гнилия запад", при гейовете и лезбийките. :) Щото едните произвеждат мерцедеси, а другите....май че нищо съществено :)

 50. 50 Профил на coy341048611
  coy341048611
  Рейтинг: 385 Весело

  Елементарно сравнение направете. Всеки може да сравни начина на живот в Северна и Южна Корея. източна и западна Германия. Източна и западна Европа.

  Навсякъде, където страните са били окупирани от САЩ и русийката. Мисля че няма място за сравнение ;) За жалост, ние още сме под руска окупация, агенциите за сигурност и дори президента са очевидни Кремълски слуги. После да не се чудим защо сме в дъното на Европа по всички показатели, и заплатите в България са колкото в Русия.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#47] от "dark'star":
  подобна риторика е НЕДОПУСТИМА относно войниците на Съюзниците , независимо дали са от СССР, САЩ, Британия, Китай (Чан Кайши) или съдействащи им партизани
  :-) да ви припомня : Нашите спечелиха, а вашите загубиха тази война !

  [quote#47:"dark'star"][/quote]

  Да загубихме....септември 44 та ни обявиха война и ни окупираха....Ваша микост откъде средноазиатците ли се родее.....килима на стената Ви ли е закован ?....онзи ден празнувахте ли победата с балалайка върху кокалите на загиналите ?.....победител.........

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 756 Неутрално

  "Отличен урок за всички украинци да не дават власт на Москва."

  Не само за украинците , а за всички народи , които през годините изпитаха на гърба си азиатската варварщина , подлост и притворство......

 55. 55 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#45] от "dark'star":

  Покривът на реактора в Чернобил беше отнесен от ВЗРИВ...

  В АЕЦ "Фукушима" стана авария точно защото цунами,(тоест вода) се стовари върху централата... Японските проектанти на централата просто са забравили за опасността от цунами...

 56. 56 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#53] от "dark'star":

  САЩ се съюзяват със СССР,защото се страхуват от икономическата и културна мощ на хитлеристка Германия...

 57. 57 Профил на coy341048611
  coy341048611
  Рейтинг: 385 Неутрално

  а великата помощ за която неуморно плещите е сравнима с помощта на Монголия

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  За великата помощ си казва самия Сталин след войната, съмнявам се да е сравнима с монголската, предвид икономическите разлики между двете страни. 4000 самолета и камиони, милиони тонове храни, лекарства и други неща от първа необходимост. И още други милиони тонове потопени заедно с корабите от германските подводници.

  Да не говорим че САЩ сами се справят с Япония, която ако беше оставена на мира, да нападне СССР от изток, нали се сещате какъв език щяха да учат сега в русийката? :)

  Но на вас неблагодарността ви е вродена черта. Не напразно всички руснаци под 30 години искат да живеят другаде. Жените особено правят бракове с кой ли не и къде ли не само да се махнат от родната им русийка. :) Но можете ли да ги обвинявате? Може ли да сравнявате начина на живот в свободните и цивилизовани страни, с този в русийката?

 58. 58 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Яко претопляне на манджи стари. Гледам и Агджа изкара пак некой долар. Добре де, нали я разрушихте Империята на злото преди 30 години. Що продължава тоя квич?

 59. 59 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Няма какво толкова да се коментира как се е случило, не и след прекрасния сериал. Самовлюбени, пияни шефчета, отказващи да чуят предупрежденията на специалистите, малоумни партийни секретари, ръсещи евтина пропаганда, пожертвани 18-годишни момчета, информационно затъмнение и комунистическа дебилщина.

  В интерес на истината и японските сатрапи от Фукушима не останаха по-долу, то им е в ДНК-то. И за тях животът на обикновения човек е без значение, служенето на друг е висша ценност, а харакирито е въпрос на чест. В резултат на което, в продължение на година лъгаха собствения си народ, че плодовете, зеленчуците и рибата по пазарите в Токио са чисти от радиация...е, поне онези от тях, които не разполагаха с гайгеров брояч. И не е вярно, че са казали пълната истина,точно частният оператор на Фукушима си затрая, после правителството си изми ръцете с тях. За капак, от 2011 насам, са изхвърлили милиони тонове радиоактивна вода в океана. Как пък ме се намери един активист на Грийнпийс и подобни нефелници да ги заклейми?

 60. 60 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  ...За Чернобил се говори и пише почти непрекъснато, за Фукушима се замълча. А там продължават да се изливат хиляди тонове радиоактивна вода в океана ежеседмично. Тя се разнася из целия пасифик.
  —цитат от коментар 32 на Vlado Nikolov


  Като познаваме твойте убеждения, най-вероятно се притесняваш за подводните ядрени ракетоносци от Тихоокеанския флот мамашата ти. Току виж се прецакали от радиацията и няма да има кой да ни унищожи десетократно.

 61. 61 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#6] от "shilliew":

  на тоя сигурно матушката му е избягала от СССР рускиня...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 62. 62 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#59] от "klecho":Не е само до ДНК, въпреки, че го има и този момент. Не е само и до идеология. Каква е идеологията, която затри хиляди млади войничета при ядрените опити и в САЩ и в СССР. Каква е идеологията, която затри милиони от местното население при "усвояването" на двете Америка, Индия, Африка? Пари, пари, пари... Другото са красиви думи за плебса-комунизъм, демокрация, ценности, Бог...

 63. 63 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  в Чернобил няма ядрена авария - само химически изгоря графита в реактора, докато във Фукушима аварията е ядрена
  —цитат от коментар 45 на dark'star


  Бай Таньо, остарял си и си станал срам за радиолюбителите от ДОСО. Ето виж тук, на езика на мамашата ти, учените се страхуват защото има признаци, че са започнали отново ядрените реакции в разрушения чернобилски реактор:

  https://www.gazeta.ru/science/2021/05/12_a_13590482.shtml

 64. 64 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#53] от "dark'star":

  Никита Хрушчов:
  „Ако САЩ не ни бяха помогнали, нямаше да спечелим войната. Един срещу друг с нацистка Германия на Хитлер нямаше да можем да издържим на кръвопролитията и щяхме да загубим войната. Никой не говори открито за това нещо, а мисля, че Сталин никога не остави писмена следа за собственото си мнение. Мога все пак да кажа, че той няколко пъти е изразявал подобно мнение пред мен“.

  Ограмотявайте се малко, преди да пишете глупости, типични за руски тролове.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 65. 65 Профил на mr.freez1
  mr.freez1
  Рейтинг: 0 Разстроено

  От най-голямата и многобройна страна в Европа по времето на СССР след палтения от Запада преврат Украйна се превърна в страна -аутсайдер, инструмент на американските мании за световна доминация, изправена пред гражданска война полуразрушена страна, с озлобени до ненормалност от бедност и мизерия хора като този Маркиян, фанатизирани до крайност от американската болест на русофобията. Освен злоба и ненавист нищо друго не може да роди днешна Украйна.
  —цитат от коментар 2 на Bornagain


  Бах мааму,украинците ако са озлобени от бедност,тогава руските скотове отдавна са станали върколаци...

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#64] от "hamiltonf":

  А САЩ и Британия щяха ли да спечелят вйната без СССР .!.
  :-) не липсват и речи с британски и американски благодарости за СССР
  ЧЕТЕТЕ ... обикновено помага , ако не си увреден пещерен русофоб

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 68. 68 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Този е на видима възраст да гони мацки по 18 часа на ден. Ама явно не му пускат, та се е заел с пълни простотии.

 69. 69 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bornagain":

  На всички победители фон Манщайн праща поздрави от отвъдното. И къде са СССР, Югославия и Чехословакия сега, а къде е Германия? Плачете комундери.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 70. 70 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 844 Неутрално

  "Разпадането на политическия скрап, наречен Съветски съюз, през 1991 г. беше истинско празненство."Празненство за интелигентните и образовани хора, за младите и свободолюбиви. Само за една шепа партийни шумкари, концлагера наречен Съветски съюз беше нещо хубаво. До днес още си спомнят с умиление и текезесарска жалост за кебапчетата по 5 стотинки. Не напразно за комунистите в България останаха да гласуват само промитите пенсионери.
  —цитат от коментар 42 на coy341048611


  ++++++++++++++++++++

 71. 71 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 844 Гневно

  [quote#45:"dark'star"][/quote


  в Чернобил няма ядрена авария - само химически изгоря графита в реактора, докато във Фукушима аварията е ядрена и не е приключила да трови Света с благодатна американска радиация. Освен това частниците УМИШЛЕНО не разрешиха да се наводни централата и да се предотврати аварията , докато "комунистическите сатрапи" и "извратените комсомолци" овладяха аварията и спасиха Европа.

  Ндааа,в Чернобил няма ядрена авария.Палячо,пак ли издебна сестрата да пишеш идиотии?Безработен палячо...

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 844 Разстроено

  До коментар [#49] от "coy341048611":ЪХЪ ... а без СССР Британия и САЩ щяха да учат немски :-) Някой ти е пуснал миксер в мозъка - за това Британия и САЩ избират СССР за съюзник заедно с партизаните комунета на Мао, Тито + комунетата от Франция и Италия ... за предпочитане е пред зомбирани фашета :-) а великата помощ за която неуморно плещите е сравнима с помощта на Монголия
  —цитат от коментар 53 на dark'star


  Деменцийо,пий ги тия пусти хапчета бе,тая простотия за Монголия си постнал барем 100 пъти.Ще те глобят ве,м@лоумник...
  На,чети-https://www.168chasa.bg/article/5585835

 74. 74 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 844 Разстроено

  [quote#60:"gianni"][/quote] ...За Чернобил се говори и пише почти непрекъснато, за Фукушима се замълча. А там продължават да се изливат хиляди тонове радиоактивна вода в океана ежеседмично. Тя се разнася из целия пасифик.

  —цитат от коментар 32 на Vlado Nikolov


  Като познаваме твойте убеждения, най-вероятно се притесняваш за подводните ядрени ракетоносци от Тихоокеанския флот мамашата ти. Току виж се прецакали от радиацията и няма да има кой да ни унищожи десетократно.


  Она утонула...

 75. 75 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 844 Разстроено

  [quote#63:"gianni"][/quote] в Чернобил няма ядрена авария - само химически изгоря графита в реактора, докато във Фукушима аварията е ядрена

  —цитат от коментар 45 на dark'star


  Бай Таньо, остарял си и си станал срам за радиолюбителите от ДОСО. Ето виж тук, на езика на мамашата ти, учените се страхуват защото има признаци, че са започнали отново ядрените реакции в разрушения чернобилски реактор:

  https://www.gazeta.ru/science/2021/05/12_a_13590482.shtml

  Нда,одъртя хайванина.Алцхаймера го почна.Дъртозата не прощава...

 76. 76 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Проблемът с износа на скрап от чернобилската зона съществува още от времето на СССР. Доколко този проблем е голям, следва ли да ограничим вноса на стомана от Украйна?

  Eddie lives... somewhere in time!
 77. 77 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1017 Весело

  Сталкери в действие.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 78. 78 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bornagain":На всички победители фон Манщайн праща поздрави от отвъдното. И къде са СССР, Югославия и Чехословакия сега, а къде е Германия? Плачете комундери.
  —цитат от коментар 69 на Consumer


  Там, където е и Британската Империя, която всъщност е повела парада.

 79. 79 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  [quote#78:"ivanpopov"][/quote]

  парада го оведе Френската колониална империя
  = отидоха при Австроунгария и Османската империя

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 80. 80 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#67] от "dark'star":

  Да почнем отначало. Не можеш да отречеш Ленд-лийза. Дори не е необходимо да говорим за легендарните Вилиси и Студебейкъри, които изнесоха логистиката на Червената армия. Нито за Хърикейните, които имат огромна роля във въздушните битки именно в началото, когато
  стотици самолети са унищожени по летищата. Масовите И-шаци са мишени а Як-1 са в малки количества.
  По-важни са съоръженията, технологичното оборудване, материалите. Знаеш ли, че от другия край на света са доставяни локомотиви и вагони, стругове, антибиотици, консерви телешко, ботуши....Колосално логистично усилие.
  Извън това каквото и да са ти казвали, войната в Европа си тече и ангажира войски на райха, които иначе биха били на изток.
  САЩ, тяхната война(срещу Япония) си я печелят. Спокойно можеха да не воюват срещу Германия и щяха да приключат дори още по-рано. На другия край на света и най-голямата икономическа мощ в света и събрали най-добрите учени, избягали от Европа, чакай Човекът във високия замък да се сбъдне. По-интересни е Британия. Хитлер никога не е имал нужният капацитет да прецапа канала, да прехвърли и задържи войски от другата страна. А вече и с намесата на САЩ и прехвърляне на техни войски, това става невъзможна мисия.
  Демек, всеки има своята роля.

 81. 81 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2549 Любопитно

  До коментар [#78] от "ivanpopov":

  Има една отчетлива разлика, там където е била британската и съответно болшевишко-колхозния кенеф СССР.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 82. 82 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Добре де. Пропагнда ,пропаганда, поне да бяхте дали и нещо
  за самата книга, а не само :СССР, Сталин. Дневник е срам за журналистиката!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 83. 83 Профил на old school
  old school
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Интересно този метален скрап, който се изнася нелегално и най-вероятно е радиоактивен, къде отива впоследствие?

 84. 84 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  До коментар [#60] от "gianni":

  Доста тъп коментар. Има предупреждения за НЕупотреба на риба и рибни ПРОДУКТИ от определени райони в пасифика. Точно заради изтичането на радиоактивна вода. Течението Куросиво пренася тази вода по западните брегове на Канада и САЩ.

 85. 85 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  [quote#78:"ivanpopov"]
  —цитат от коментар 79 на dark'star
  парада го оведе Френската колониална империя= отидоха при Австроунгария и Османската империя[/quote]

  Е то тогава трябва да погледнем и към Испания. А тръгнем ли да се връщаме, ще стигнем чак до Рим.

 86. 86 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  Катастрофата в Чернобил беше голяма, 1 реактор се стопи!А във Фукушима колко се стопиха?
  —цитат от коментар 7 на Дария Колев


  От Фукушима изтече доста радиоактивна вода в океана ама това е някак демократично а за бруталната украинската корупция са виновни Ленин, Сталин и Брежнев(роден край Днепропетровск)!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 87. 87 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#64] от "hamiltonf":А САЩ и Британия щяха ли да спечелят вйната без СССР .!. :-)
  —цитат от коментар 67 на dark'star


  Хитлер въобще нямаше да я започне, без подкрепата на Сталин и СССР! :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK