Първият роман на Йордан Радичков с ново издание

"Всички и никой" е единственото произведение с криминална тематика на писателя.

© "Нике"

"Всички и никой" е единственото произведение с криминална тематика на писателя.Всички и никой" - първият роман на Йордан Радичков от 1975 година и единствен текст на писателя с криминална тематика, излезе в ново издание, съобщи издателство "Нике" .


Книгата, вдъхновена от истински събития, разказва за тихото село Разбойна, в което един ден е открит трупът на местен жител.


Назначеният да разкрие убийството Иван Мравов започва своето разследване в същия ден, в който в селото пристигат неконтролируем табор с конекрадци, съмнителни иманяри, една мечка, два диви вола и самият дявол, който се материализира с умряла сврака в ръцете си.
"Всички и никой" вдъхновява театралния режисьор Крикор Азарян за единствения му опит в киното и през 1978 година се появява едноименният филм с участието на Велко Кънев, Григор Вачков, Константин Коцев, Катя Паскалева, Тодор Колев и други.


Заедно с това първият роман на Йордан Радичков ражда и една история, която започва да обикаля из страната и придобива свой собствен живот като хора из цяла България свидетелстват за реалността на споменатата по-долу бележка.


Книгата започва с писмо от разбойниците от село Косталево, които споделят, че все по-често във вилните зони, собствениците на къщи оставят бележка до разбойниците: "Молим да не разбивате вратите и заключалките, във вилата няма покъщина!".


Отговорът на разбойниците, четлив и грамотен, винаги следва: "Има-няма покъщина, ние сме длъжни да провериме!".


Из "Всички и никой" от Йордан Радичков


Писмо на Амин Филипов, изпратено по човек до автора във връзка с ръкописа "Всички и никой"


Всички и никой
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Човек не може да върви гол, той има срамни части! - пишеше ми Амин Филипов по едного от своите хора. - Само истината може да върви гола, но колцина човеци са имали куража да я погледнат? Според мене адовете на човека са повече от райовете му, тайните повече от явните, изгарят го те постоянно и денонощно, затова ги той постоянно и денонощно крие от нас, както заграбено злато се крие в земята, без да се постави отгоре му ни какъв знак.


Злодейците не поставят знакове върху тайните си съкровища, а когато умират, искат живите да поставят каменни знакове върху гробовете им. Ние обаче ще издириме и съкровищните места, и адовете, защото нищо не може да остане скрито за копачките на иманярите и защото водиме отподире си припадничави добитъци, и според предсказанието на припадничавия добитък се насочваме къде и как да копаеме.


Тъй ние открихме и оня тайно заровен човек, макар никой да не беше оставил знак отгоре му, а напротив - всички знаци бяха заличени. Лицето на тоя тайно заровен човек беше изгорено, убийците плиснали газ в лицето му и го подпалили.


И когато следователите попитаха убийците - мъж и жена - защо са плиснали газ в лицето и защо са го подпалили, ония признаха, че били чули, чели или видели по телевизията, че когато човек умира, той запечатва в очите си образите на хората около себе си и всичко видяно в последния миг на живота; или с други думи, той го фотографирва това, за да го отнесе със себе си за вечни времена. И ония, като се изплашили, че един ден властите могат да намерят убития и че в очите му ще видят кои са убийците, плисват газ върху очите му и го подпалват.


И като изгарят по тоя начин образите си, те го скриват в земята, а земята, преоравана от нас през целия ни живот, ни го върна обратно, за да бъде тоя човек погребан и да се тури каменен знак върху могилата му.


Жената, като видя всичко туй, обезумя, а ние с припадничавия добитък се взехме покрай водните воденици на село Разбойна, навлязохме в Кобилино бранище и навътре в гората открихме пещера и в пещерата намерихме скрити от някого кожени свитъци.


И нали нямаше никакъв белег оставен, а напротив, всичко беше затулено, не знаехме ние, че това са жития и страдания от времето на старите български царства, записани от калугери върху свитъците, скрити в пещерата по причина на чужди нашествия, и като не знаехме колко са те исторически поради нашето невежество, сметнахме, че нечист човек е укрил кожите, развихме ги, нарязахме ги още вътре в пещерата и направихме цървули от тях. И като се обухме в историческите цървули, щото всички до един бяхме обосяли от скитане, тръгнахме отново да търсим съкровищни места, без да знаем, че със съкровища сме обули нозете си и че по тоя начин сме станали още по­боси. Амин!


Писмо на разбойниците от село Косталево, Врачански окръг, изпратено по пощата до автора във връзка с ръкописа "Всички и никой"


Че сме ние разбойници, както анонимно ни води милицията в своите строго поверителни списъци и е разпратила секретни инструкции във всичките си милиционерски участъци, по това две мнения няма, но нашето разбойничество е за поминък, а на гражданите вилите им не са за поминък, щото като ги ние питаме "За поминък ли го строите това?", те не знаят какво е поминък, защото на свой ред ни попитват: "Как така за поминък?" А че то не е за поминък, си личи не само като го гледаш от селото, ами чак от Дунава да го гледаш си личи, че тая крайградска зона, наречена вилна, няма нищо общо с поминъка, а с всичко друго тя има общо.


Истина е, че ние не пребъркваме всичките вили - те са на брой осем хиляди - плъпнали по Веслеца, по Станка и по Дъбника, а пребъркваме само онуй, което се набива в очите ни, което стърчи високо в лозето като гювендия и още от далеч ти вика: "Мене, чичко!" Е, как тогава да се не отбиеш от пътя си, как да не пребараш, значи, такваз вила и прочие, щом тя те мами и т.н.!


Истина е, че мнозина, щом оберат лозята си, за едно с гроздето вдигат и много покъщнина от своите вили, заедно с килимите и с полилеите (разбирай полюлеите - б.а.), заключват с девет катинара вратите и ей такива големи табели окачват на вратите, като най­-грамотно написват на тях и най-­четливо с ей такива букви: "Молим да се не разбиват вратите и заключалките, във вилата няма покъщнина!"


Ние прочитаме и подписваме също така четливо и най-­грамотно: "Има-­няма покъщнина, ние сме длъжни да провериме!", и проверяваме, значи, и се оказва при проверката, че собствениците не пишат истината, ами обратното, тия надписи ги те турят за маскировка, да приспят нашата бдителност, да им повярваме и да отминеме, а някои предупреждават, че в двора има и куче. Ние обаче не вярваме на никакви предупредителни или грамотни надписи и независимо от това, дали има или няма покъщнина или куче, смятаме го за свой дълг да проверяваме, защото на нас това ни е поминъкът и щото сме убедени, че ако има задгробен живот, ние всичките ще бъдеме там - ония от крайградската вилна зона ще вървят преди нас и с ей такива големи букви ще пишат по вратите, че няма задгробен живот и има зло куче, а ние ще вървиме подир тях, значи, и ще дописваме: "Има-няма, ние сме длъжни да провериме!"


Ето по тоя начин ние и в задгробния живот ще си изкарваме поминъка!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Мутрата Борисов не го е чел, а пък в ДБ е настолна литература. Гласувайте за Женерала.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4310 Неутрално

  Вного "интелектуалци" си подволяват да го наричят "селяк", но това е един от най-големите български касици! Невероятен!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Вного "интелектуалци" си подволяват да го наричят "селяк", но това е един от най-големите български касици! Невероятен!
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Интересен е, ама невероятен не е.

 4. 4 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Аз виждам връзка със сегашната коруптна политическа система и политиците ни.
  Знаят, че от една бедна страна няма какво да се краде, ама те си мислят:
  "Има-­няма пари за крадене, ние сме длъжни да провериме!"

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3417 Весело

  До коментар [#3] от "ТумбаЛумба":

  Сладкодумец може би е по точно?

  klimentm
 6. 6 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Аз съм от това поколение, но никога не съм чувал нито за романа, нито за филма. При това съм чел значителна част от книгите на Радичков. Очевидно точно тази не е оставила следа в литературата и филмографията.

 7. 7 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Бягство от политбърдака към алигория и мистични привидения са характерни похвати на индиректния соцреализъм. Несмилаем за сценарии и прагматична "консумация" го прави не по-малко безценен за читателя. Супер си е!

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Светла му памет на Йордан Радичков!
  Един от най-българските писатели!!!

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Който е чел туй-онуй от него и е гледал постановките по неговите текстове, знае за какво става дума.
  Така и не мога да намеря обяснене за неговото и на Валери Петров членство до последно в БКП/БСП, но като пишещи хора са страхотни.

 10. 10 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":

  Прдали са се на комундетата, и не само те...

 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Вного "интелектуалци" си подволяват да го наричят "селяк", но това е един от най-големите български касици! Невероятен!
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  ++++++++++++++ Че кой друг в световната литература може да каже и разкаже повече с две букви?Две букви,числом и словом.В "Коженият калъф"-Вие ще ме изкарате че съм Айнщайн?-СИ отговаря някой.Върнах се да видя кой го е казал-служителката,която приема сигналите за повреди,телевизионният техник или техният началник-оказа се,че е началникът.За да станеш телефонист или телевизионен техник,най-малкото трябва да си чувал,че Айнщайн е човек,а не дума за мошеник.Началник,обаче,може да бъдеш и без да ти е известен този факт.

 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 808 Неутрално

  В този роман,струва ми се,хората се трупат да гледат брадвата,изложена за веществено доказателство,с която е извършено убийството.И бай Йордан Радичков уточнява:"Те,хората,брадва са виждали,но веществено доказателство не са."

 13. 13 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Обзалагам се, че Колибри ,издателството на дъртия комунист, понастоящем либерал Анжел Вагенщайн никога не би издало книга от този или подобни на него писатели.
  За български автори няма да получат финансиране отвън.

 14. 14 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 788 Весело

  Аз виждам връзка със сегашната коруптна политическа система и политиците ни.Знаят, че от една бедна страна няма какво да се краде, ама те си мислят: "Има-­няма пари за крадене, ние сме длъжни да провериме!"
  —цитат от коментар 4 на Дария Колев


  ++++++++++++++++++++++
  Добро попадение!

 15. 15 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Не знаех за този роман на Радичков. Звучи и забавен, и философски, и модерен.

 16. 16 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Мъдър си, бай Йордане Радичков.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK