Как да бъдем здрави и щастливи: съветите на един кардиолог

Могат ли чувства като щастие или надежда, гняв или презрение да влияят на здравето ни? Отговорът е в книгата "Здравето е въпрос и на чувства".

© Дойче веле

Могат ли чувства като щастие или надежда, гняв или презрение да влияят на здравето ни? Отговорът е в книгата "Здравето е въпрос и на чувства".Текстът е препубликуван от "Дойче веле".


Какви чувства вълнуват пациента на болничното легло - от това лекарите обикновено не се интересуват особено. Те взимат решенията си за терапията главно на базата на научните познания и доказаните факти. Дълги години така постъпвал и опитният кардиолог Албрехт Хемпел от Дрезден. Но няколко случая от практиката му го накарали да преосмисли убежденията си. При двама пациенти той констатирал, че чисто "медицинският ремонт" на организма не е достатъчен за пълното им възстановяване. "Нашите чувства ни отварят вратите към пълноценен и здравословен живот," пише доктор Хемпел в своята книга "Здравето е въпрос и на чувства".


Има различни възгледи за видовете чувства, но според Албрехт Хемпел главните са шест: любов, щастие, злоба (а понякога и ярост), тъга, ревност и страх. Ние изпитваме тези чувства буквално с цялото си тяло. И обикновено ги делим на приятни и неприятни. Сред положителните са любовта, надеждата, увереността, щастието, а сред отрицателните - злобата, тъгата, ревността, завистта, страхът. Но нещата изобщо не са толкова прости, твърди д-р Хемпел, който е професор по интегративна медицина.
За "трудните" чувства


Съвършено изненадващо е твърдението му, че лоши чувства всъщност няма: "Независимо дали чувствата са приятни или неприятни - всички те са послания, откриващи дверите към нашия живот. Те са мост на Аза към настоящето." Вместо за "отрицателни чувства" Хемпел предпочита да говори за "сложни", "трудни" или "проблематични". Болезнено чувство човек може да изпита дори във връзка с някоя изцяло положителна и радостна ситуация или с иначе позитивно натоварено понятие. В определени случаи спомените за една любов от миналото причиняват именно болка, за едно изгубено приятелство - страдание, а думата "празник" може, в зависимост от ситуацията, да ни преизпълни с тъга. Всичко опира до индивидуалния "каталог на чувствата".


Тъкмо "трудните чувства" изострят нашето внимание, те ни предупреждават, че трябва да действаме, да променим нещо. Затова и не бива да ги пренебрегваме или потискаме, защото иначе те могат да си "отмъстят". Ревността, обидата, срамът, угризенията на съвестта, скръбта или непреодолимият страх отнемат до 70% от жизнената ни енергия и снижават съпротивителната способност на имунната ни система, твърди професор Хемпел. Затова, вместо да ги потискаме или игнорираме, ние трябва да се опитаме да ги разберем и да ти насочим в друго, по-конструктивно русло.


От опита си като кардиолог, д-р Хемпел е установил, че много пациенти се чувстват жертва на обстоятелствата, изпитват вина заради някакво печално събитие или пък заради собствената си несъстоятелност. Други пък са склонни да обвиняват целия свят за своите неволи. Да живееш с миналото и с грешките от досегашния си живот, това означава изобщо да не живееш, сигурен е лекарят. Той сравнява тази ситуация с пътник в карета, която се тегли от два впряга. Предният впряг (приятните чувства) се опитва да го откара напред, към бъдещето, докато задният (трудните чувства) дърпа назад към тъгите и неволите от миналото. Ясно е какво следва. В най-добрия случай - застой, тъпчене на място. В най-лошия случай организмът реагира и настъпват сериозни заболявания.


Всичко е в нашите ръце


Ако обаче съумеем да боравим със собствените си чувства, ние имаме много по-добър шанс за здравословен и щастлив живот. Всичко е в нашие ръце, казва професорът и ни съветва да пристъпим към дела, да се опитваме да трансформираме "трудните чувства" в положителни.


За това помагат и определени упражнения. Професор Хемпел предлага редовно да анализираме преживените ситуации и изпитаните чувства. В семейството, например, е много ценно всеки край масата за вечеря да разкаже за преживяното и да изслуша другите, без да ги прекъсва. На работа пък колегите могат по същия начин да обсъдят случилото се през седмицата. Лекарят предлага и нещо особено оригинално: за всяко изпитано чувство слагайте по едно стъклено топче в някакъв съд, а накрая на деня със сигурност ще се удивите от броя на топчетата. Помислете над това, призовава лекарят.


"Дневник на чувствата"


Професор Хемпел е привърженик на интегративната медицина, тоест - на синтеза между традиционни и нови медицински подходи. Изхождайки от този възглед, той препоръчва на всички, които искат да останат в добро физическо и психическо здраве, да си водят "дневник на чувствата", в който всеки ден да отговарят на пет въпроса:


1. Как се чувствах днес?


2. Имах ли през днешния ден трудни, сложни чувства?


Вашето здраве е във вашите ръце
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

3. Ако да: може ли в тази ситуация да се постъпи и по различен начин?


4. Ако бях постъпил другояче, щеше ли да има нужда да се извинявам пред някого?


5. Ако реша да не променям нищо: по какъв начин мога да се дистанцирам от това трудно чувство и да се върна към себе си?


Когато празнуваме собственото си щастие, ние славим живота и укрепваме собственото си здраве," обобщава професор Хемпел в своята книга. Някои от неговите съвети изглеждат необичайни, други - банални, но все пак си струва човек да се замисли над тях.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1179 Весело

  Част от това трябва да се препрати на съпругите и половинките, пък разгеле разберат, защо мъжете пият. Има си обяснение за всичко - или си жертва на световния заговор, или се жертваш за световното благо, но никой не те разбира.

  CONTADOR GRATUITO!
 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Не е лошо, вкл. и простия план за анализ на деня.

  Също бих обобщил така:

  1) Няма лоши хора, има болни хора.
  2) Смехът е здраве / който се смее зло не мисли.
  3) Залудо работи залудо не стой.
  4) Малко щастие от един шоколад или една цигара често си струва вредата.
  5) Оти да се косим, като че ми мине?
  6) Ревност, злоба и комплекси не убиват, но могат да мъчат цял живот - човек и околните му.
  7) Страхът е в основата на много други отклонения.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Не се женете! Съветите на един кардиолог.

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 4. 4 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2876 Любопитно

  "Да живееш с миналото и с грешките от досегашния си живот, това означава изобщо да не живееш, сигурен е лекарят."

  Не разбрах, лекарят отрекъл ли се е от опита? Скъсал ли е дипломата по медицина от миналото?
  Щото, ако се е отрекъл от опита си, няма за какво да четем едни мисли на един крайно неопитен човек, кажи-речи, родил се днес сутринта.

 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Не се женете! Съветите на един кардиолог.
  —цитат от коментар 3 на Абсент


  Въпреки, че ще въздържа чак да препоръчам обратното, ще си позволя да напомня, че старите хора обикновено най-много съжаляват за нещата, които са могли, но не са направили в живота си, а не за онези, които са направили с имперфектен резултат

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2259 Любопитно

  Защо трябва да си на болничното легло, че да помислят упълномощените от теб, какво ти е необходимо за нормален, щастлив живот......

 7. 7 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 784 Неутрално

  50-100 грама хубава ичкия на ден помага.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Колев":

  Болните хора са лошите хора.

  "Залудо работи,залудо не стой"

  Нуждата постоянно да вършиш нещо е болестна.


  До коментар [#4] от "wanderer":

  Опит означава лош опит.

 9. 9 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Колев":Болните хора са лошите хора."Залудо работи,залудо не стой"Нуждата постоянно да вършиш нещо е болестна.До коментар [#4] от "wanderer":Опит означава лош опит.
  —цитат от коментар 8 на deaf


  не мисля, че смисъла на поговорката има каквото и да било общо с нуждата.

  По-скоро в е посока на "движението е живот".

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#9] от "Боби Колев":

  Колега,прочети внимателно и кажи какъв е смисъла на "ЗАЛУДО работи"?! Как може безсмисленият (залудо) труд да повдигне жизненият ти тонус?!

 11. 11 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Как да бъдем здрави и щастливи: съветите на един кардиолог?!

  можем, когато се опитваме да живеем балансирано т.е. да бъдем себе си и да не се опитваме да бъдем няКОЙ друг, защото това се харесва на някой, който е важен за нас!

  Могат ли чувствата като: (щастие или надежда), (гняв или презрение) да влияят на здравето ни?
  да могат и още как въпроса е дали ще им позволим да ни влиаят!

  Какви чувства вълнуват пациента на болничното легло - от това лекарите обикновено не се интересуват особено! (а би трябвало, но е естественно когото са се превърнали в търговци на здраве е не всички, но по-голяма част от тях!) Те взимат решенията си за терапията главно на базата на научните познания и доказаните факти. Дълги години така постъпвал и опитният кардиолог Албрехт Хемпел от Дрезден. Но няколко случая от практиката му го накарали да преосмисли убежденията си. При двама пациенти той констатирал, че чисто "медицинският ремонт" на организма не е достатъчен за пълното им възстановяване. "Нашите чувства ни отварят вратите към пълноценен и здравословен живот," пише доктор Хемпел в своята книга "Здравето е въпрос и на чувства"!

  Има различни възгледи за видовете чувства, но според него главните са шест: любов, щастие, злоба (а понякога и ярост!), тъга, ревност и страх. Ние изпитваме тези чувства буквално с цялото си тяло. И обикновено ги делим на приятни и неприятни. Сред положителните са любовта, надеждата, увереността, щастието, а сред отрицателните - злобата, тъгата, ревността, завистта, страхът! Но нещата изобщо не са толкова прости. (да почти винаги е така нещата не са само черно-бели винаги има нюанси, които ако не се отчитат "губим"! )


 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#9] от "Боби Колев":Колега,прочети внимателно и кажи какъв е смисъла на "ЗАЛУДО работи"?! Как може безсмисленият (залудо) труд да повдигне жизненият ти тонус?!
  —цитат от коментар 10 на deaf


  Не намирам никакъв проблем с концепцията.

  Когато ти е тъпо и нищо не ти се прави е по-добре да пуснеш прахосмукачка, да пуснеш пералня или да прекопаеш градината от това да седиш да гледаш в една точка.

  Ей-това значи и поне за мен работи.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  Смисълът на поговорката е че ако не работиш е срамно и ако трябва работи за без пари "за лудо" , отколкото да стоиш. Тази поговорка се вкарва в полза на чорбаджиите, които са се опитвали да не плащат, особено на младите, под предлог че при тях си се научил да работиш. Силно застъпена в творчеството на Елин Пелин и Йордан Йовков, които въпреки че описват беднотията и мизерията в живота на обикновения работник, и косъм не дават да падне от главата на алчния, скръндзав чорбаджия - защото тя природата, той Бог, си знае работата и така е решил - трай, работи "за лудо" и се мъчи като грешник. Комунизмът у нас оттам черпи идеи.

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Любопитно

  Никой не споменава ролята на медицинските сестри...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Дрън-дрън. Всеки трябва сам да изгради философията, чрез която да възприема живота.
  Написаните рецепти като горната дефинират робската психология на примирението(приемането).
  За тези, които носят в себе си робското чувство, вероятно би работила, но за други натури би била вредна защото ще ги противопостави на същността им.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 16. 16 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  По добре богат и здрав, oтколкото беден и болен.

  По-добре в малко барче на малък коняк, отколкото в голям завод пред голям стан.

 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Да, съветите са валидни, но... само ако човек е здрав или не страда от тежко или нелечимо заболяване. Ако е в разцвета на силите си и не знае какво да прави с живота си не е кой знае какво непреодолимо изпитание след като промяната на ситуацията зависи от него.
  Човек може да контролира живота си само когато нещата зависят от него. Обреченият няма как да е щастлив и доволен.
  Затова най-големите изпитания в живота са тежки болести и смърт на близък човек.

 18. 18 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  “Ревността, обидата, срамът, угризенията на съвестта, скръбта или непреодолимият страх отнемат до 70% от жизнената ни енергия и снижават съпротивителната способност на имунната ни система”

  Как това се връзва с огромния страх който беше насаден сред хората около корона пландемията? Страх, срам и угризения на съвестта ако си хванал тази не особено опасна зараза и ето ти го лекото покачване на смъртността. Самата Кашлица не е нищо особено.

 19. 19 Профил на men341055232
  men341055232
  Рейтинг: 0 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK