Излиза книга за Цветана Манева

Част от тиража е лимитиран и с колекционерска стойност

© "Книгомания"

Част от тиража е лимитиран и с колекционерска стойностКнига за известната актриса Цветана Манева излиза до дни, съобщи издателство "Книгомания". Автори на "Тя, Цветана Манева" са журналистът Георги Тошев и драматургът Яна Борисова.


Изданието е цветно, с твърди корици и обложка, включва над 200 фотографии, някои от които се публикуват за първи път. Част от тиража е лимитиран и с колекционерска стойност: съдържа три пощенски картички от личния архив на актрисата, непубликувани досега и уникален аудиозапис саундтрак с монолог от пиесата "Тъгата на кралиците" от Яна Борисова в изпълнение на Цветана Манева на фона на музиката на Милен Кукошаров - пиесата "Облаци".


Любопитното е, че Цветана Манева е отказала на Георги Тошев да разкаже в монологична форма историята на живота си. Затова са помолени нейни приятели и колеги да споделят впечатленията си от нея, но не във формата на интервюта, а с писма, писани и изпратени лично до актрисата. По този начин съавтори на книгата са Явор Милушев, Галин Стоев, Любен Гройс, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Теодора Духовникова, Стефан Вълдобрев, проф. Атанас Атанасов, Снежина Петрова, Възкресия Вихърова и много други. Писмо има и от Йордан Радичков.
"Формата е много свободна на тази книга. За мен е експеримент, никога не съм правил подобна книга, но смятам, че резултатът в тези триста и няколко страници е доста любопитен. И смятам, че дава не изцяло завършен образ, но дава един много пълнокръвен, пълноценен образ на Цветана Манева", разказа пред БНР Георги Тошев.


"Тя, Цветана Манева" ще има премиера на 26 май (сряда) от 19 ч. в столичния театър "Азарян". Специален гост на събитието ще бъде Цветана Манева.


"Входът е с покани, които ще бъдат раздавани на място. Приканваме публиката да носи и свои лични предпазни средства за премиерата", уточняват организаторите.


Из "Тя, Цветана Манева" от Георги Тошев и Яна Борисова


Нашите разговори започват преди 25 години. В кафето "703" на ул. "Шишман", в дома ѝ, на фестивала БИТЕФ в Белград, на театралния фестивал във Варна, на площада в Авиньон... Тези разговори нямат дата. Имат смисъл. Тази книга е за смисъла и спомените, родени от разговорите с една умна жена. За уроците. И паметта като времеубежище за чувствата.


Георги Тошев


Тя, Цветана Манева (твърди корици)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


***
Познавам Цветана, не помня вече от колко години. Мисля, че няма никакво значение броя години, ако усещаш някой толкова близък, колкото аз усещам нея. Възможно ли e да има човек, който те възхищава, респектира те, вдъхновява те, но едновременно с това между вас да има огромната емоционална прилика, доверие и личен комфорт?


Оказа се, че е възможно. Когато Георги Тошев ме покани да напишем заедно книга за Цветана Манева, аз изпитах едновременно вълнение и увереност, че трябва да бъде точно така.


Първата ми среща с Цветана по повод книгата, беше в разгара на пандемията от коронавирус. Всички бяхме прекарали месеци наред затворени в къщите си, излизахме рядко, носехме маски на лицата си, а театрите работеха при много тежки условия с почти празни зали. Усещането за настоящето беше особена тема, а идеята за бъдещето се разми, размаза се и се превърна в нещо като петно на Роршах. Артистите бяха една от най-ощетените групи на обществото и никой нямаше представа, кога ще свърши всичко това.


Заварих Цветана в минорно състояние. Също като другите и тя не беше излизала много отдавна и настроението ѝ беше силно повлияно от липсата на свобода, контакти и ясна картина за това, което предстои. Ако не я познавах добре, бих си помислила, че е в депресия или поне, че е много тъжна.


Тя, Цветана Манева (колекционерско издание)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Но Цветана е изключителна, дори когато страда. Тя владее достойно емоциите си, не товари никого с тях, винаги е изправена, красива, а гласът ѝ буди респект и покой едновременно. Нямам представа как го прави и какво ѝ коства, но когато влязох в дома ѝ усетих красотата на тъгата ѝ.


Разговорите ни винаги са били интересни. Този път продължиха с дни. Преливаха от тема в тема и никоя от нас двете не искаше те да приключват. Бяхме две героини, различни, но свързани, корабокруширали на остров, който в случая беше дома на Цветана и докато там отвън се вихреше океан от проблеми, ние седяхме една срещу друга и си говорехме за театър. И не само за това, разбира се.


Говорехме си за "Хората от Оз", за пиесата, за колегите на Цветана от спектакъла, за живота, за страховете, мечтите, за нещата, които са ни вълнували и ни вълнуват... Началото никак не беше лесно...


Яна БорисоваВсичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Вьзпираничка на някогашното пловдивско училище Лиляна Димитрова сте забравили да напишете в коментарите си за автобиографията.

 2. 2 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 557 Неутрално

  никога не съм я гледал на сцена , видях я в живия живот веднъж тя и явор прегърнати на една спирка изпиващи се с поглед , млади красиви !!! повече от четирдесет години минаха а спомена си седи , вълшебно нереален ....................

 3. 3 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Много красива и интересна жена. По-добре е други да пишат за нея, по-сладко е, а и е права, че винаги ще има съмнение дали казва истината. Хората често виждат в себе си качества, които не притежават, колкото и да им се иска.

 4. 4 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Защо ли се сещам за една епиграма на Радой Ралин:
  "Багряна поетеса
  на два режима метреса."
  та и Цекана Манева така.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 5. 5 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#4] от "amerikanbastard":

  И още нещо е казал Радой Ралин:
  "По страшен от спина, по-жилав от рака,
  сега за сега се оказа простака."

 6. 6 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Слушал съм интервюта и с Явор и с Цветана.
  Толкова посредственост лъха от тях и безпочвено самочувстивие
  та се чудя от чии зор ще трябва и да им четем биографиите.
  Тия двамата бяха делегати на някакъв конгрес на БКП.
  Просто нямам думи.
  В другите бевши соц страни такива като тях нямат дори лице да се покажат на публика.
  Все едно да са били на конгрес на национал-социалистическата партия на Хитлер.

 7. 7 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#5] от "Араламбене му е майката":

  Манева е избирана и два поредни мандата за кандидат-член на ЦК на БКП – на XII и XIII конгрес.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 8. 8 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Весело

  До коментар [#7] от "amerikanbastard":

  Е, и? Аз от тринайстия конгрес имам чудесни спомени.
  Падна ми се на изпита по БКП. Казвам: "Тринайстия конгрес се проведе в новопостроения НДК, в неговата централна зала, която събира 3000 участници. Ъ-ъ-ъ... Проведе се от... ъ-ъ-ъ..."
  След две минути мълчание доцентът вика. "Тъй. Нещо за автоматизация, кибернетизация да сте чували?"
  Аз: "Ами да! Автоматизация, кибернетизация... Освен това и комплексния подход..."
  След още две минути, през които доцентът се взира в студенската ми книжка, а там оценките тройка-тройка-тройка: "Е, налага се да развалим поредицата."
  Аз, примирено: "Е, щом се налага... Септември на поправката пак ще се видим..."
  Доцентът, учудено: "Не, защо, аз четворка ще Ви пиша, това имам предвид."
  Това е той Тринайстия конгрес.
  Та какво за Цветана Манева?

 9. 9 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 722 Любопитно

  Тази публикация с каква цел е не разбираме...!?
  Георги Тошев...него даже не искаме да го обсъждаме...!!!!!
  Тази Яна Борисова....даже не сме я чували...!?!?
  А пропо, този смешко-пътешественик г. тошев описал ли е в книгата как Цветана шофира от пловдив до софия с бутилка бренди между краката си (това е от преди 1989 год.)
  Та, дневник....молим ви....не занимавайте доволно грамотни, интелигетни читатели като нас с глупости около този.....няма да го определяме какъв е.....г.тошев....в различни равнини сме с него....и на светлинни години пак от него....!
  А сега чакаме дебилни минуси.....

 10. 10 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Весело

  До коментар [#7] от "amerikanbastard":Е, и? Аз от тринайстия конгрес имам чудесни спомени. Падна ми се на изпита по БКП. Казвам: "Тринайстия конгрес се проведе в новопостроения НДК, в неговата централна зала, която събира 3000 участници. Ъ-ъ-ъ... Проведе се от... ъ-ъ-ъ..."След две минути мълчание доцентът вика. "Тъй. Нещо за автоматизация, кибернетизация да сте чували?"Аз: "Ами да! Автоматизация, кибернетизация... Освен това и комплексния подход..."След още две минути, през които доцентът се взира в студенската ми книжка, а там оценките тройка-тройка-тройка: "Е, налага се да развалим поредицата."Аз, примирено: "Е, щом се налага... Септември на поправката пак ще се видим..."Доцентът, учудено: "Не, защо, аз четворка ще Ви пиша, това имам предвид."Това е той Тринайстия конгрес.Та какво за Цветана Манева?
  —цитат от коментар 8 на Араламбене му е майката


  Добре, бе, защо не ги пишете тези истории някъде, па вложете малко старание, какво ми разказвате по форумите, мързеливци?

 11. 11 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 655 Неутрално
 12. 12 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Манева е комунистка, подписва някакви декларации за подкрепа на протеста и в същото време получи някаква доживотно благодаяние от държавата!

 13. 13 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#5] от "Араламбене му е майката":Манева е избирана и два поредни мандата за кандидат-член на ЦК на БКП – на XII и XIII конгрес.
  —цитат от коментар 7 на amerikanbastard


  Ама верно ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK