Започва летният сезон на Литературните маршрути в София

Водещи са Михаил Неделчев, Зорница Христова, Калоян Праматаров и Марин Бодаков

© "Прочети София"

Водещи са Михаил Неделчев, Зорница Христова, Калоян Праматаров и Марин БодаковЛитературните маршрути на фондация "Прочети София" започват своя трети сезон от градски разходки. Те съчетават литературната история с непознати факти за българските писатели и поети и променят перспективата към града - като литературна територия. Всъщност това са истории, разказани от писатели и поети, теоретици и литературни историци.


От 26 май до октомври тази година ще се проведат 12 маршрута с различни автори. За първи път нито едно от събитията и нито един от водещите в програмата няма да се повторят. Достъпът ще продължи да е свободен и без предварителни записвания (изключение прави Детският литературен маршрут, тъй като има вход за Националния археологически музей).


В първата част от интензивната лятна програма на Литературните маршрути ще се включат литературният историк проф. Михаил Неделчев, преводачката и писателка Зорница Христова, поетът, преводач и археолог Калоян Праматаров и поетът, преподавател и журналист Марин Бодаков.


Списанията "Мисъл" и "Златорог"
Кръгът "Мисъл"

© "Прочети София"

Кръгът "Мисъл"


Михаил Неделчев е вдъхновен от двете най-големи български литературни списания - "Мисъл" и неговия наследник "Златорог". Маршрутът ще започне на 26 май от 18.30 ч пред къщата на д-р Кръстев на ул. "Хан Аспарух" 67, където той ще разкаже повече за знаменитата литературна четворка от кръга "Мисъл".


Литературният тур ще продължи с творческия диалог между д-р Кръстев и неговия съсед Тодор Влайков - редакторът на списание "Демократически преглед" и кръстник на Пейо Яворов, а след още няколко спирки ще стигне и до мястото, на което се е намирала редакцията на "Златорог". Финалната точка на маршрута ще бъде къщата, в която е живял редакторът на списанието - Владимир Василев.


"Супергероите в древния свят"


Един ден в музея
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


Само три дни по-късно - на 29 май от 11.00 ч., Зорница Христова кани заедно с най-малките на обиколка по един неочакван Детски литературен маршрут. Той ще се проведе в Националния археологически институт с музей при БАН.


Маршрутът е вдъхновен от книгата "Един ден в музея" на Зорница Христова и Тодор Петев. Негова тема ще бъдат "Супергероите в древния свят". Ще има истории за богове, животни, за гладиатори и битки. Ще има, разбира се, и доста игри.


"Радой Ралин - безпощадният заговорник на смеха"


Радой: Смутителят на реда и тоягата на властта (+ CD)
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Радой Ралин - безпощадният заговорник на смеха" е заглавието, което Калоян Праматаров избира за своя Литературен маршрут, който ще се проведе на 9 юни от 18.30 ч. с начална точка: площад "Радой Ралин" в кв. "Изток" (бившето кино "Изток"). Разказът ще бъде свързан изцяло с биографията и творчеството на поета, или както го описва Калоян Праматаров:


"В творчеството на Димитър Стоянов, известен под псевдонима Радой Ралин, се отразява дългият, нелек и противоречив път на Човека, защитил своето право да се променя и да твори. Участник във Втората световна война и свидетел на наливането на основите на Народна република България, воден от своите вродени екстровертност и човеколюбие, Ралин бързо се разочарова от онези, "които съветваха поетите как да пишат, философите - как да мислят" (Александър Вутимски), и надига глас в защита на унизените и онеправданите, превръщайки се в един от най-разпознаваемите дисиденти на тоталитарния режим."


Ще бъдат четени и негови стихове, епиграми, апострофи, афоризми.


Марин Бодаков представя литературни критици и редактори


Темата на следващата литературна разходка ще е посветена на някои от известните литературни критици и редактори - хора, които са от изключителна важност за литературата и които често остават в сянката на писателите.


Неин водещ ще бъде Марин Бодаков, който ще очертае своеобразна карта на някои от най-важните редакции от литературната и културната периодика. Този Литературен маршрут ще се проведе на 16 юни от 18.30 ч., а началната му точка ще бъде ул. "Ангел Кънчев" 5.


През следващите месеци водещи на Литературните маршрути ще бъдат Лора Шумкова, Катя Зографова, Уил Бъкингам, Владимир Игнатов, Пламен В. Петров, Петя Кокудева, Димитър Кенаров и Пламен Дойнов. Тази година фондация "Прочети София" ще възстанови паметната плоча (изчезнала преди години) на писателя Константин Константинов на мястото, на което той е живял със сестра си - художничката Донка Константинова. Миналата година фондацията възстанови паметната плоча на Николай Лилиев. Да създава места на паметта, свързани с литературата в столицата, се превръща в една от основните каузи на фондацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK