САЩ: опустошителният възход на едно опасно лекарство

САЩ: опустошителният възход на едно опасно лекарство

© benwbenwesthoff.comТекстът е препубликуван от "Дойче веле".


В САЩ кризата с опиоидите продължава да взима жертви - въпреки пандемията от коронавирус. Или по-скоро заради нея. Към проблема с хероина и медикаментите, отпускани по рецепта, сега се прибави и този с много по-опасния фентанил - синтетичен опиоид, който постепенно плъзва и из Европа.


В Америка опиоидната криза вилнее вече от 20 години. Всяка година там умират десетки хиляди от свръхдоза. В първите години те ставаха жертва предимно на болкоуспокояващи медикаменти, отпускани по рецепта, защото производителите и търговците на едро съзнателно премълчаваха опасността от привикване.
Фентанил - по-ефикасен и по-евтин


Междувременно обаче пазарът отдавна е превзет от фентанил - медикамент, който всъщност е предназначен за болни от рак в последен стадий. Активната субстанция е 100 пъти по-силна от морфина и може дори и в най-минимални дози да доведе до спиране на дихателната дейност. А междувременно фентанилът вече се смесва с почти всички останали нелегални наркотици, казва американският журналист Бен Вестхоф, който е написал книга за опустошителния възход на това лекарство. Книгата му, впрочем, сега излиза от печат и в Германия.


"Повечето хора всъщност не търсят фентанил, но той е толкова по-ефикасен и по-евтин, че търговците на дрога междувременно го смесват с хероин и всички останали наркотици като кокаин, кристал мет и разните болкоуспокояващи. Просто защото по този начин им излиза по-евтино", казва Вестхоф.


В книгата си той подробно описва възхода на тази смъртоносна дизайнерска дрога - от лабораториите, където се произвежда, до консуматорите и зависимите. За целта е провел десетки интервюта. Работил е и под прикритие, включително в китайския град Ухан, само че още преди да избухне пандемията с коронавирус.


"Аз, както и повечето американци, никога преди това не бях чувал за китайския град Ухан. Там посетих една фирма, която продава най-големите в света количества от суровините за производството на фентанил. Бях просто шокиран, когато видях как стотици млади хора, работещи в огромен офис, по цял ден не правят нищо друго освен да продават тези суровини съвсем официално - по телефона или чрез социалните медии. Всичко изглеждаше напълно професионално", разказва Вестхоф.


Американският автор не е учуден, че тъкмо Китай снабдява САЩ с наркотици, защото и тук важи онова, което се знае от други стоки: Китай ги произвежда значително по-евтино. Чрез мексиканските наркокартели или чрез поръчки в Даркнет и по пощата суровините после пристигат в САЩ, където тамошните търговци на наркотици ги превръщат в таблетки или прахчета. Този факт обяснява и защо толкова много наркозависими умират от свръхдози.


"Почти невъзможно е за химици-аматьори да смесват съставките в точно определени съотношения. Само фармацевтите могат подобно нещо", казва Вестхоф. "Но фентанил е толкова силен, че при обичайните методи на смесване възниква следният проблем - от първата доза понякога не усещаш никакви неблагоприятни ефекти, но следващата направо те умъртвява."


Един печален рекорд


Вестхоф е написал книгата си още преди пандемията от коронвирус. Но тя допълнително влоши ситуацията. Според официалните статистики, през 2020 са починали близо 90 000 души от свръхдоза - това е нов печален рекорд. В повече от половината случаи е ставало дума и за употреба на фентанил. А за разлика от началните години на опиоидната криза в Щатите отпреди две десетилетия, когато жертвите бяха предимно от най-бедните региони в страната, сега все по-голяма част от тях са от големите градове.


"Не всички хора имат приличен достъп до медицински грижи или до някаква помощ изобщо. А безработицата и депресивните заболявания много често карат хората да посягат към подобни наркотици", казва Вестхоф.


Фентанилът все още е предимно северноамерикански проблем, но това бързо може да се промени. "Мексиканските наркокартели са активни и в Европа и е само въпрос на време и там да започнат да смесват наркотици с фентанил, за да пестят пари", казва американският автор.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK