50% критик, 50% читател

"Реших да ползвам романа на Марийке Лукас Райнефелд, за да си направя експеримент със себе си и да го прочета веднъж като критик и втори път като непрофесионален читател" - рецензия на Амелия Личева.

© ICU Publishing

"Реших да ползвам романа на Марийке Лукас Райнефелд, за да си направя експеримент със себе си и да го прочета веднъж като критик и втори път като непрофесионален читател" - рецензия на Амелия Личева.Текстът е препубликуван от "Литературен вестник".


Всяка рецензия за "Неудобството на вечерта" от Марийке Лукас Райнефелд, която се придържа към азбучното правило за добра рецензия - не да преразказва, а само да загатва сюжета и да се концентрира около езика и посланията на романа - може много да подведе неизкушените читатели и да ги накара да обвинят критика, че ги е подвел с препоръката си за това четиво.


Факт, с който англоезичната критика се е съобразила - било като представя доста разказвателни рецензии, които добре ориентират евентуалните читатели, било като внушава, че романът може да се окаже известно разочарование. В случая имаме предвид читателите в другите страни и отговорността пред тях, тъй като в родната си Нидерландия романът е бестселър, за което нека не подценяваме както дозата разпознаваемост на сюжета, така и гордостта от успеха на писател сънародник.
Реших да ползвам романа на Марийке Лукас Райнефелд, за да си направя експеримент със себе си и да го прочета веднъж като критик и втори път като непрофесионален читател, за когото четенето има за цел да носи предимно удоволствие. Запитах се къде минава онази граница, отвъд която критиката трябва да замълчи или ясно да покаже, че препоръчва дадена книга не за четене само по себе си, а само на читатели, които имат по-рационално отношение към литературата. Последното би й помогнало да популяризира работата си и да покаже, че иска да е в услуга на различните пластове в читателската общност, а не е подвластна на самоцелното писане.


И така, ако се опитам да се разполовя, ще си призная, че като читател "Неудобството на вечерта" донякъде ме отврати - прекалено натуралистична е, прекалено много са битовите подробности от един мизерен живот, за който е трудно да се повярва, че принадлежи на европейското настояще. Натурализмът никога не ми е бил по вкуса, не обичам да чета за примитивни герои и още по-примитивно поведение.


И това няма общо с темата за откриването на детската сексуалност, която се изтъква като фокус на романа. По-скоро има общо с невежеството, което тегне над всички герои и ги обрича. Поради тази причина "Неудобството на вечерта" звучи насилено, фантасмагорично и на читателя в мен му е неправдоподобно да възприеме персонажи от първите десетилетия на новия век някъде в Нидерландия, дотолкова ограничени и неуки, че не се водят дори от вярата (макар че очевидно следват един калвинистки бог), а от суеверието и са се разминали с всичко, което светът е постигнал като знания и технологии.


Допускам, че сходна би била реакцията и на други, посегнали към романа в търсене на интелектуално и естетическо удоволствие, а не изпитание. В подкрепа ще цитирам и някои коментари от българските форуми, появили се след публикуването на положителни рецензии за книгата:


Насилието ми се стори самоцелно. Всички в романа знаят, че са в роман - никой не говори и не се държи като истински човек.


Десетгодишната ни разказвачка определено не е на 10 - може би е на около 50...


Брутално, отвратително съдържание


... четох за сексуална ориентация и други глупости... Оказва се, че изкуството е просто подробност...


Само през последните година-две съм прочела няколко подобни книги, които по един или друг начин се вписват в нея, най-вече с експлоатацията на темата за детската/младежката сексуалност.


... искрените ми съболезнования, че ти се налага да четеш такива неща.


Едва ли ще препоръчам тази книга.


Разбира се, може да ми се възрази, че критиката е за това - да противодейства на подобен читателски подход. И е така. Когато обаче препоръчваме роман на широка читателска публика, а не на малък брой професионално изкушени от литературата, трябва да държим сметка за аршина, с който мерим. Една от големите причини за маргинализирането на литературната критика е подвеждането на широката публика с критерии, които нито са предназначени за нея, нито са й необходими.


Неудобството на вечерта
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Иначе да, сега критикът в мен няма как да не спори и с читателя в мен, и с другите читатели, чиито мнения цитирах. Защото професионалният прочит се абстрахира от буквалистичното четене и отвъд канавата е длъжен да разпознае в тази книга и много повече. Тя може да се чете като притча, тогава натурализмът е само от полза, улеснява надскачането и навлизането в алегориите. Но най-вече това "повече", което прави книгата на Марийке Лукас Райнефелд забележима, е нейният език (не че няма критици, които го характеризират като маниерен).


Богат, странен, изпъстрен със сравнения и метафори, поетичен, той е по детски причудлив, неочакван, като всички ония детски реплики с прекрасни образи, с които родителите на растящите деца така се гордеят. В него натурализмът също навлиза, защото често пъти сравненията са от бита на животните, но вкарани в механизмите на образното говорене, те го надскачат и предлагат една своеобразна оголеност. Така започва да се ражда и едно чудато, грубо битие, но толкова необичайно, че целият споменат натурализъм се преглъща и четенето следва своеобразното раждане на света чрез думите и погледа.


Нещо повече, говорим за език, който се оказва огледален на болката, страданието, чувството за вина и който някак издълбоко показва, че те могат да се изговарят. За разлика от родителите на Яс, които не разговарят помежду си и не разрешават да се споменава името на починалия им син, а ако говорят, говорят на и за животните, 10-годишното момиченце открива, че не е добре да се мълчи, че бесовете на тъгата, съвестта, лудостта, саморазрушението и нечовешката самота все пак могат да се изказват.


Вярно, когато няма кой да ги чуе, изговарянето не е спасително; но все пак крачката е направена и дори когато не срещне разбиране - внушава романът - трябва да се дава воля на всичко, което съзнанието регистрира.


Заради тази игра на говорене и мълчание, заради този суров, но и режещ и запомнящ се език, както и заради цялата сюрреалност на обрисувания свят "Неудобството на вечерта" печели високи оценки, признание, награди, сред които Международния "Ман Букър" за 2020 г.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Талев - Преспанските Камбани и томове

  За мен това е най-хубавото четиво литературно

 2. 2 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Брутално, отвратително съдържание
  ... четох за сексуална ориентация и други глупости... Оказва се, че изкуството е просто подробност...
  Само през последните година-две съм прочела няколко подобни книги, които по един или друг начин се вписват в нея, най-вече с експлоатацията на темата за детската/младежката сексуалност.
  _________________________________________________________________

  Съмнява ме, че днес младите четат някакви книги, но да се издават подобни произведения на изкуството е неморално!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Прочетохме 5% от рецензията.
  Напълно достатъчно.
  И отгорe...

  "50% критик, 50% читател"

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Весело

  А дали е морален Емил Зола например с бруталният си натурализъм?!

  klimentm
 6. 6 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Весело

  Четох преди време една рецензия на г-жа Личева тук и останах много впечатлен, този път не съм. Аз съм 100 процента критик, дори когато съм читател. Чел съм за удоволствие до 8-ми клас, след това винаги съм чел, за да не остана същия тъпак, да не съм един от многото. Чета, когато се усещам предизвикан. Чета, когато някой се опитва да ми завърти главата. Чета, когато някой ми казва нещо ново, независимо по какъв начин. Госпожо Личева, вие на колко години сте, че да четете за удоволствие? Нито сте малка, нито сте стара! Ма как не ви е срам да пишете такива глупости?! Сега, аз не съм чел тази книга и сигурно скоро няма да я прочета, ама на мен ми "неправдоподобно" възприеме ваши критики. "На читателя в мен му е неправдоподобно да възприеме персонажи" - що за израз е това? После, натуралистично било... Ма то едни от интересните и важни книги през 19-и век са натуралистични и все още стават за четене! После, примитивни били... Ама какво искате да кажете с това? Ма то и в Повелителят на мухите има едни примати, че и деца на всичкото отгоре, та да ти се отврати от деца... Ма нищо не разбрах от вашата рецензия. Хубаво не предадохте съдържанието на книгата, ама да бяхте предали какво точно мислите. И какво ме интересува какво мислят някакви анонимни тъпаци като мен, че ги цитирате? Аз ако искам мога по цял ден само тях да чета. Ако оценката ви ще ви зависи от нашето мнение, ма по-добре изобщо не се занимавайте с литература, нема смисъл!

 7. 7 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Весело

  А дали е морален Емил Зола например с бруталният си натурализъм?!
  —цитат от коментар 5 на klimentm


  Бате Клименте, и аз това си помислих, но ти ме изпревари за пореден път! Къде е нашият приятел, г-н Бетон, за да ни подкрепи и да върнем г-жа Личева в правия път?

 8. 8 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Весело

  А тази горката Марийка май е същата, която, след като я похейтиха, че е бяла, даже твърде бяла, а тръгнала да превежда черната графоманка Аманда Горман, се отказа от превода. Сред тази повсеместна мекотелщина не знам какви персонажи ще излязат в бъдеще, освен червеи.

 9. 9 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Руснаците върнаха България на картата на Европа. Отвоюваха е от отоманците турци. Защо ли, ами християни братя. Защо ли, ами защото цялата писменост и език е благодарение на България и техните царе.

 10. 10 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#6] от "ТумбаЛумба":

  “ Ма нищо не разбрах от вашата рецензия.“
  ——
  Ауу, че си взискателен! Жената го казва още в началото: “ много са битовите подробности от един мизерен живот”. Какво повече? Аз по нататък и не четох, че ми стана ясно, че не е книга за мене.

  За тоя ученически похват със смяната на шапките … или главите — един път критик, после хедонист или квото там —си прав, разбира се

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 11. 11 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Весело

  До коментар [#10] от "Gretel":

  Ми те битовите подробности наистина са толкова много, че на човек му се отщява да живее, а какво остава да чете. Захванах да чета откъс онлайн обаче... Не виждам нищо битово! Натурализъм и битовизъм са две различни неща. Наистина не вдявам какво иска да каже.

  Откъсът онлайн, многоуважаема Гретел, ми хареса, даже много! Много добре написано наистина, а банализирането на трагичното е съвсем умишлено - толкова е очевидно и толкова истинно. Нищо чудно, че са й дали Букър. Беше чудно като го дадоха на кака ни Зейди, която е такава многолистна досада... В продължение на часове може да редува той каза с тя каза, а пък той каза, а някой друг каза... Разбира се, ако как Зейди беше бяла, по-грозновата и не киснеше всеки ден в телевизии, щеше да види награда през крив макарон.

 12. 12 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Весело

  Сега, като премислям коментарите на г-жа Личева, започвам да се колебая какво не е наред с нея. Дали е сдала багажа или завижда заради нещо? За каква национална гордост говори? Наистина ли смята, че всички са комплексирани като българите? Ако цялата книга поддържа нивото, демонстрирано в този откъс, няма как да не е силна книга! Мисля, че авторката е много талантлива. Озадачава ме, че негодува заради персонажите. Били глупави... Ами защо да не са глупави? На умен човек какво може да му случи в един роман, освен някоя глупава любовна история?

 13. 13 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Весело

  Брутално, отвратително съдържание... четох за сексуална ориентация и други глупости... Оказва се, че изкуството е просто подробност...Само през последните година-две съм прочела няколко подобни книги, които по един или друг начин се вписват в нея, най-вече с експлоатацията на темата за детската/младежката сексуалност._________________________________________________________________ Съмнява ме, че днес младите четат някакви книги, но да се издават подобни произведения на изкуството е неморално!
  —цитат от коментар 2 на Дария Колев


  Експлоатацията на това, което наричат, детска сексуалност не започва от днес. Ама едно е да се проблематизира, друго е да се експлоатира, има разлика. В Европа масово са се женили след първия цикъл, така са оцелявали векове наред. Сексът изобщо не е бил удоволствие в повечето случаи. Не мисля, че ще имаме реална представа за сексуалността, докато не отпаднат разни социалните фактори. Ако човек е спокоен, не усеща някаква принуда, прави един избор, ако не е - може да направи какво ли не, но не и това, което иска, докато не забрави какво е искал. Но мисля, че момчетата и момичета са много различни. Като цяло, момичетата наистина съзряват по-бързо интелектуално и по-бавно сексуално, при момчетата е обратното. И друг път съм писал тук по въпроса, не искам да си спомням сред какви "деца" прекарах детството си. Все едно баща им беше Голдинг. Повечето момчета бяха напълно откачени, все едно се бяха родили такива. Ни следа от каквато и да е невинност, с две-три изключения, грозни души.

 14. 14 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Жан Клод Юнкер, най-големият европеец

  https://www.youtube.com/watch?v=ltokomw4UoQ

  смях от немският председател

 15. 15 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Вън мръсни англичани. Вън. Хич никой не му дреме за вас. Вън и си премеатете скапаният остров далеч от Европа тъпи говеда

 16. 16 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Онзикойто се смее е Шулц. Убеден съм

 17. 17 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Браво Юнкер. Е те това е мъж.

 18. 18 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Егейска България принадлежи на България.Как така беше дадена на Гърция след 2рата световна, ей така подарена им ?

 19. 19 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Гърците да връщат Егея на България, заедно със Солун.

  И македония

 20. 20 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Ердоган да връща Одринските земи чак до Истанбук. То е бъкгсрска територия. Осмснците нямат право в тези български земи. Чак до Истанбукл е бълкгарска е територия. Как така ще ми бъде турска ?

 21. 21 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Някакви си велики сили дето сега са за смях ще ми късали наши територии. Няма как Одрин да е турска. Или гръцка. България си е до две морета

  Ще ми викал насран французин ще микъсал наша теротория келеша Макрон. Затова сме с немците

 22. 22 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Те така простаците го направиха. Поеже Гърция беше в антантата им дадоха хубави земи до бяло море. А то беше наши земи.

  Русия им го даде така без нищо, щото те си искаха Берлин и затова на България им късаха.

  Политическа игра. Дадоха наши земибеломорието на гърците, ей така подарък.

 23. 23 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Те ни изнасилиха да си загубим наши територии по беломориоето. Но няма пък, Македония няма да признаем. Никакво признване, Македония ще мине в ЕС само през София. Ще признаят България иначе няма. Няма пък.

  Гърция 10 години се гърчи да признае името на Македония. И признаха че била северна македония. Глпаци. Това е България.

 24. 24 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#11] от "ТумбаЛумба":

  “ Откъсът онлайн, многоуважаема Гретел, ми хареса, даже много! ”
  ——
  Прочетох го това и викам дай да хвърля едно око. Само дето преди да натисна на копчето за сваляне прочетох синопсиса и окончателно се отказах. Аз сега гледам “Круела” … на Дисни и тая книга изглежда на другия полюс:
  “ Invoca a su hermano en extraños rituales, se pierde en compulsivos juegos eróticos, se desahoga torturando animales y fantasea con Dios y «el otro lado» en una búsqueda de sí misma y de alguien que la rescate.” Брр…

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#20] от "skw42563365":

  Ела пиле....ела.....
  Можеш да си подбираш земици чак в Анадола....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Чета за удоволствие и това не ми намалява критичността на оценката - повече удоволствие , по висока оценка. На мен ми убягва логиката, по силата на която едно произведение на изкуството, без значение в коя област, може да не доставя удоволствие, когато човек влиза в досег с него, но от критическа гледна точка да е голяма работа. Възниква въпроса, това произведение на изкуството за кого е писано/играно/композирано/рисувано и т.н. - за хората или за критиката?
  Събират се някаква група хора, наричат се критици и те определят кое е лошо или добро и кое е гениално- да не би да са някаква по-висша раса тези хора?

 27. 27 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#9] от "skw42563365":

  Путин, на среща с македонския президент Георге Иванов, казва:
  „В Русия днес е тържествен ден,
  Ден на славянската писменост,
  а тази писменост е дошла при нас от македонската земя", 24.05.2017 г.
  .........................
  Когато приемат Търновската конституция през 1879 г., Дондуков-Корсаков присъства на веселието по този случай и запитал Антим I:
  „Ваше блаженство, след като България вече е свободна, освободихме ви от турците, защо не се радвате, защо сте тъй умислен?”.
  „Ваше сиятелство - отговорил Антим I, вие ни освободихте от турците,
  това е хубаво, но си мисля - а кой ще ни освободи от вас?”

 28. 28 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Весело

  До коментар [#26] от "tsvetko_51":

  Ами по-висша класа са, ако са изчели повече книги от теб и имат повече знания. Иначе всеки се подиграва на Бойко, че прочел една книга, а не вижда, че той е същият като Бойко в качествено отношение, даже да е прочел пет по-важни книги. И преди съм писал по въпроса за удоволствието тук. Масовият читател разбира едно нещо под удоволствие и госпожата би трябвало да го знае, ама вместо това се впуска да защитава масовия читател. Ами то ако всички бяха такива, нямаше да има една хубава книга, публикувана през вековете. Почти всички големи романи, с много малко изключение, са тегави. Много ясно, че някои само имитират сложността на литературата, която не е масова, а други са на ръба, което ги прави изключения, но големите романи са тегави романи. Няма как да доставят удоволствие на нетрениран читател, просто много не смеят да си го признаят, а пък тези, които не израснали като читатели, си мислят, че някой им е длъжен с нещо, че някой специално заради тях трябва да пише, така че точно те да изпитат удоволствие, което показва за пореден път, че колкото си по-изостанал, толкова си по-нагъл. Нищо чудно, че България е такъв кенеф, пълен с всякакви разбирачи.

 29. 29 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#27] от "Боян Баянов":

  Добър е анекдота

  Малко по темата

  Тя не е точно българска азбука. Тя е славянска азбука, не е направена специално за българите както сигурно знаеш. Ние си й казваме българска азбука по очевидни причини но тя е славянска изначално.

  Но интересното е че кирилицата е единственият език/писменост създаден от светци. Т.е. може да се интерпретира като свята Божа писменост.

 30. 30 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Според мен не само критиците, но и непрофесионалните читатели понякога четат по тези два начина: хем оценяват език и композиция, хем самата история не им допада. За мен любопитното е, че свръхнатурализмът на Райнефелд, който като явление беше нов през деветдесетте години, все още върви. (Даже и един български автор се порбва със "Скритият живот на една помякиня" - порнография с елементи на разсъждение.) През 1995 г. Сара Кейн предизвика скандал с пиесата си Blasted в Лондон. Коментарите на зрителите, включително критиката, бяха сходни: самоцелно насилие и гнус; поетичен език. (Между другото Кейн, както и Райнфелд, е от силно религиозно семейство. Нейнте родители са евангелисти.) Кейн бързо беше разпозната като началото на тенденция (in-yer-face theatre), която още тогава не беше ограничена до театъра и явно още не е отшумяла напълно.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 31. 31 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 747 Весело

  Авторката остава да прочете романа още веднъж, като за първи път.

 32. 32 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Весело

  До коментар [#30] от "7777":

  Г-жа, вие чели ли сте я изобщо или само сте чели критики за нея? Май не, щото щяхте да знаете, че пиесата е скандална, защото пресъздава неща, за които се е мълчало по същото време. Този термин, дето сте го изкопирали, е толкоз куц, ама явно няма с какво да се замислите по въпроса, по-лесно е да се аргументираш през някой друг, който има някакъв авторитет, макар да говори пълни глупости. Защо пълни глупости? Защото добрият театър винаги е бил театър на конфронтацията, още от времето на древните гърци. Освен това пиесата е конструирана по начин, който няма нищо общо с начина, по който се пишат сензацийки. Или може би е скандална с това, че проблематизира войната и насилието върху жени, насилието изобщо - все неща, които не занимават такива като вас? Ако е така, това би било интересна гледна точка на жена - нали уж сте жена, макар че се съмнявам - ама не е неочаквана, щото си е заложена в българския манталитет и народно творчество. Като казвам народно, имам предвид всяко творчество, което се стреми да се хареса на народа. Тази рецензия на госпожа Личева също е народно творчество. Пиесата е трепач, ще се играе и след 50 години, а вие по-добре гледайте в некой фототапет. Не мърда, няма хора, няма насилие, няма хард толк. Чудя се само как такива като вас се занимават с литература, театър, кино, изкуство, не стига че сте задръстени като хора и си личи, че цял живот нищо не сте преживели даже емоционално, ами и нямате никакви познания, само претендирате, че имате такива, много си личи, при все че се стараете да изглежда обратното. Даже не знаете какво мислите, като говорим за преразкази, само се позовавате на чужди мнения, защото не можете да си направите някакви елементарни заключения сами.

 33. 33 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#30] от "7777":Г-жа, вие чели ли сте я изобщо или само сте чели критики за нея? ... Чудя се само как такива като вас се занимават с литература, театър, кино, изкуство, не стига че сте задръстени като хора и си личи, че цял живот нищо не сте преживели даже емоционално, ами и нямате никакви познания, само претендирате, че имате такива, много си личи, при все че се стараете да изглежда обратното. Даже не знаете какво мислите, като говорим за преразкази, само се позовавате на чужди мнения, защото не можете да си направите някакви елементарни заключения сами.
  —цитат от коментар 32 на ТумбаЛумба

  Ами защото животът е несправедлив. И ей на - такива като Вас остават недооценени и ограничени до това да раздават гениалните си мнения във форума на "Дневник," а пък на такива като мен и Амелия Личева ни плащат за нашите съвсем негениални мнения. Тъжно, ама факт. А пиесата съм я чела и съм гледала две различни продукции.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 34. 34 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Весело

  До коментар [#33] от "7777":

  Калм даун, душа. Нали разбираш какво означава калм даун в този контекст? Или да ти разясня от позицията на ограничен? Разбира се, животът е несправедлив! Най-несправедлив към онези, които не знаят какво не знаят и които не разбират къде стоят в общата картина. Не знам кой ви плаща точно, но със сигурност е по-скучен и по-безперспективен от вас. А че сте чели пиесата - не ви личи. Не направихте и много да ви проличи, съгласете се. За гледането - продукции, викате. Употребата на думата "продукции" говори достатъчно за начина, по който мислите. А къде сте ги гледали? На студентската сцена на Натфиз? Извинявайте, ако сте ме разбрали погрешно. Мисля си далеч по-лоши неща за вас.

 35. 35 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Весело

  До коментар [#34] от "ТумбаЛумба":

  Много Ви моля, не ми разяснявайте от позицията на ограничен. Разяснявайте ми от позицията на гениален. Вие нали затова сте във форума - да просветлите такива като мен. А то и ограничеността, и гениалността имат свойството да се разпищолват, ама вие недейте насила да се възспирате.
  Всъщност то и на Вас не Ви личи да сте чели пиесата, ама пък и не е нужно, щото нали сте гениален, пък и животът е несправедлив.

  Хайде, приятна вечер или каквото и да е при Вас, щото аз чела-недочела, имам да дописвам.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 36. 36 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Весело

  До коментар [#33] от "7777":

  Специален коментар за най-лошото. Най-лошото не е, че сте надменни квачки, които се гнусят от истината и мътят чужди яйца. Най-лошото е, че заради такива като вас няма високо ниво в България. И не ми казвайте, че аз допринасям за това с моите, нали, гениални мнения в някакъв си форум. Фалшификати като вас допринасят, вие изобщо не знаете кои сте, затова ви е много важно какво казва публиката, какво казват други критици, какво казват другите. Нулево ниво на реално развитие. Ама дори не знаете, че не знаете. Очевидно.

 37. 37 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#35] от "7777":

  Бас хващам, че сте тъпа халтураджийка, че пишете такива неща по-горното на конвейр. Къде си публикуваш гениалните текстове, душа? Дай пример. Запознат съм с почерка на всички читави автори в България и веднага щях да се досетя, ако си една от тях. Приличаш ми на фейсбук квачка, която си мисли, че е хванала господ за шушлека след 200 лайка. Познах, нали? Аре, ходи си допишеш поста във фейсбук.

 38. 38 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Весело

  Ма кажи на ограничения мен къде си гледала Сара Кейн преди това, ако не е в натфиз? Сара Кейн за последно се е играла в България преди поне 15 години. Май си една неограничена позьорка. Цитат, лъжа, цитат, лъжа.

 39. 39 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 758 Неутрално

  голями сте сладури :) оспехи занапреде! :)


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK