"Агентът, който победи Абвера" на Хачик Хутлубян (откъс)

Издателство "Премиум букс"

Издателство "Премиум букс"В рубриката "Четиво" Дневник публикува откъс от "Агентът, който победи Абвера", с автор Хачик Хутлубян, предоставен от Издателство "Премиум букс"


Роман за съветския разузнавач, който предотврати убийството на Сталин, Рузвелт и Чърчил


1943 година. Техеран се подготвя за историческа среща на Голямата тройка - Сталин, Рузвелт и Чърчил. Хитлер нарежда на своите агенти да унищожат тримата политици. Започва забележителна и много опасна игра на специалните служби.
На съветския разузнавач Кеворк Вартанян е възложено да открие и обезвреди изпълнителите на замисленото покушение срещу съюзните лидери. След дълга и крайно сложна борба с нацистките агенти Кеворк успява да влезе в дирите на незабележим гробокопач от арменско гробище. По-нататъшната разработка на този човек установява, че това е немският агент Франц Майер, който подготвя план за проникване на територията на британското посолство. Именно там трябва да се съберат Тримата големи по случай 69-ия рожден ден на Уинстън Чърчил на 30 ноември 1943 година.


Всеки час може да бъде фатален...


ПОДВИГ. ЛЮБОВ. ЛЕГЕНДА.


"Това е съвършено невероятната, пленителна история за младостта на изтъкнатия разузнавач Кеворк Вартанян и неговата спътница в живота Гохар. За легендарните съпрузи е разказано искрено и с топлота. Аз, като професионален разузнавач, мога да потвърдя, че тънкостите и нюансите на шпионската работа тук са описани с цялата им достоверност, което е крайно важно за разбиране на тази дейност..."
Елена Вавилова, полковник от Службата за външно разузнаване на Руската федерация, работила 25 години в нелегалност, авторка на книгата "Жената, която умее да пази тайни"


Книгата е базирана на спомените на двама легендарни разузнавачи - Героя на Съветския съюз Кеворк Андреевич Вартанян и Гохар Левоновна Вартанян. В сюжета са използвани материали от документални източници, работи на руски учени, писатели документалисти и журналисти, посветени на проблеми от историята на Втората световна война.


Агентът, който победи Абвера
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Откъс от "Агентът, който победи Абвера" на Хачик Хутлубян


На петия ден някъде към обяд Шекспир и Казанфар седяха в чайната с разтворена шахматна дъска пред себе си.
Щом се появеше Аптекаря, Казанфар трябваше бързичко да матира Шекспир, на висок глас да го посъветва да научи как се движат фигурите и да си тръгне.


Момчетата бяха чакали вече около четиресет минути, когато Аптекаря влезе в чайната. Минавайки покрай Шекспир, той дори не погледна в неговата посока. Нещо повече, след като си поръча зелен чай, Аптекаря се извърна гърбом, преструвайки се, че не го познава.
Казанфар "матира противника си" и излезе от чайната.


От другата страна на улицата Жора затягаше гайките на багажника на велосипеда си.
- Аптекаря не влиза в контакт с Шекспир - прошепна Казанфар, когато приближи. - Престори се, че не го познава.
- Разбрах. Гохар, ще дойдеш, когато Аптекаря излезе от чайната!
- Добре.


Това, което се случи няколко минути по-късно, когато Аптекаря напусна чайната, изненада всички. Той отиде при търговеца на плодове, където стоеше Гохар, но без да обърне внимание на вчерашната си позната, купи пет портокала и си тръгна.
- А пък каза, че няма да ме подмине, хм... - изсмя се Гохар подире му.
Жора, който наблюдаваше какво се случва, след минута каза:
- Не е той.


- В какъв смисъл? - не разбра Казанфар. - Какво значи "не е той"? Това е Аптекаря.
- Да. Аптекаря. От днес установяваме денонощно наблюдение за него. Ние с Айказ ще дежурим до къщата, където живее.


През останалата част от деня до здрач момчетата държаха жилището на Аптекаря "под надзор". А с настъпването на тъмнината се качиха на покрива на съседната къща, откъдето се виждаха прозорците му на втория етаж. За щастие, къщите в Иран са с плоски покриви. Мнозина дори празнуват сватби върху тях...


Айказ заспа около един сутринта. В три Жора го побутна, нареди да го събуди в пет часа и заспа. Вътрешният му часовник се оказа по-надежден от Айказ: сам се събуди точно в пет и за втори път тази нощ разбута приятеля си.
За да не се затворят очите му пак, той помоли Айказ да каже някои от любимите си стихове. Отначало това се стори на Айказ странно.


Къде е той с кожената си топка и къде са те, стиховете? Но се замисли и започна да си спомня по малко, макар и предимно детски. Половин час по-късно, когато започна сериозно да се вдъхновява, внезапно прозорците отсреща светнаха. Аптекаря ги разтвори, дръпна завесите, изникна като на длан по къси гащета и фланелка и започна да прави гимнастика.


В този момент се случи нещо, което накара Айказ да забрави думите на едно от любимите си стихотворения. Зад Аптекаря се показа... друг Аптекар. По-точно негов двойник, който също се зае със сутрешната си гимнастика.
- Ощипи ме! Ти също ли виждаш раздвоено или наистина са двама? - с интонацията на окончателно объркан човек прошепна слисано Айказ.


- Това имах предвид вчера, когато казах, че не е той - но не бях напълно сигурен. Сега съм убеден. Трябва да предупредим момчетата. Айказ, ще им предадеш, че работим по предишната схема. Но ти и аз оставаме тук, за да наблюдаваме втория Аптекар...


Това, което групата на Амир успя да разбере, изненада дори врелия и кипял Агаянц. Оказа се, че Аптекарите са двама братя близнаци. Единият излизал от къщата и "отвеждал" групата за наблюдение със себе си, като се разхождал безцелно из града, без да общува с никого, а другият в това време се срещал с нужните му хора. Амир и другарите му успяха да разкрият и двамата Аптекари, както и всички техни агенти, включително високопоставени ирански служители и военни. Те бяха арестувани от съветските специални служби и в крайна сметка презавербувани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на julesta
    julesta
    Рейтинг: 499 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK