"Не може да напускаш къщата, без да казваш къде отиваш"

"Кратко въведение в любовта" от Роналд де Суза тази не е добър избор за романтичен подарък.

© "Колибри"

"Кратко въведение в любовта" от Роналд де Суза тази не е добър избор за романтичен подарък.Текстът е препубликуван от рубриката на "Тоест" - "На второ четене". Тя е за книги, публикувани преди поне година, които редакцията желае да препоръча. Заглавието е на "Дневник".


"Кратко въведение в любовта" от Роналд де Суза


Превод от английски Паулина Мичева, изд. "Колибри" 2019
Да започнем оттам: това е от точно онези книги с мили заглавия, които да не подаряваш на обекта на любовта си, без да си я чел.


От една по-отдалечена гледна точка романтичната любов, за която предимно става дума в тази книга, започва да прилича на нещо твърде странно. В "Сън в лятна нощ" Шекспир може би казва няколко неща с образа на кралицата на феите, омагьосана да се влюби в мъж с магарешка глава. В тази книга философът Роналд де Суза често се обръща към Шекспир, за да обясни гледната си точка. Но говори и за друго - от история, през изследвания за настоящето, до спекулации за хапчета, които ще запазват любовта в дълготрайните отношения. Докато в една глава се говори подробно за Платон, в друга се споменава любовта между гризачите полевки, а има и няколко доста забавни комикса.


В самото начало, по подразбиране от заглавието (и професията на автора), очакваш от книгата да бъде много сериозна. Но бързо виждаш, че голяма част от нея е разказана през хумора. Той не го пести дори за собственото си поле - нарича една философска концепция "интелектуално героична, но комично абсурдна". В смешките обаче нерядко има и важни въпроси, често отвъд ръба на общоприетото за "нормално" или "морално" (като например, че причината да има табу срещу зоофилията е, че животните не могат да дадат съгласие за секс; но, пита авторът, щом държим на това, как успяват да ни дадат съгласие да бъдат убивани и изяждани?).


Още от самото начало авторът възприема много отдалечена гледна точка - сякаш рядко е срещал влюбен човек. Тази позиция по една тема, толкова близка до сърцата ни, понякога се оказва нелепа, но друг път - неочаквано предизвикателна. Защо се влюбваме точно в тези хора? Дали е наистина защото имаме списък с изисквания (все пак много лица отговарят на тази обява)? А и представете си, че се влюбвате в някого, а по-късно срещнете друг човек, който много по-пълно отговаря на изискванията и очакванията ви - е, но ние вече сме влюбени, което до известна степен ни имунизира срещу новата любов. С други думи, възможно е любовта да е повече въпрос на случайност.


Кратко въведение в любовта
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Или дори ако решим да прескочим леко обидния въпрос "кого", появява се проблем и в следващата стъпка: защо обичаме точно този човек? Защото е самият себе си? А ако той внезапно извърши нещо, което не отговаря на нашата представа за него, и все пак твърди, че е автентично - дали не е по-вярно тогава, че обичаме своята донякъде нереалистична представа за този човек? Но дори да решим да не размишляваме прекалено по тези въпроси, все пак ще се сблъскаме с реалността на живота с нашия партньор, в който известна част от нещата ще остават неразбираеми - ако не им отделим сериозно внимание:


"Идеята, че всеки влюбен е вкаран в сценарий, който партньорът му не е чел, може да обясни защо влюбените се натъкват на толкова големи проблеми, когато спорят. Дори и вие, уважаеми читатели, сигурно сте установявали, че вашите аргументи - толкова убедителни и напълно логични - остават абсолютно неразбрани за възлюбения ви, когото се опитвате да убедите в правотата си."


Вече започва да става ясно защо тази книга не е добър избор за романтичен подарък.


По дефиниция тя е пълна с много повече начални идеи, отколкото с докрай развити положения. Част е от огромната серия "Кратки въведения" на издателство Oxford University Press, от която до момента са излезли над 600 заглавия по много различни теми. В оригинал всички английски издания са с еднакви корици, в джобен формат, който се побира лесно в якето, и са съвсем кратки. На български това е втората книга, излязла с красиви типографии от Кирил Златков.


Но колкото и да е чудесно оформлението на българските издания, все пак съжалявам, че не са в оригиналния си дребен формат. Неразбираемо е защо у нас той толкова рядко се използва - сякаш всички много държат книгата да си тежи на мястото, а всъщност понякога точно размерът привлича с обещанието да бъде бързо и разбираемо четиво.


Книгата на канадския академик далеч не е бърза и разбираема. Оценявам желанието му да олекоти текста с шегите си, които на всичкото отгоре успяват да звучат съвсем неподправено, но заради опита му да ни въведе накратко (и все пак достатъчно широко) в тази тема, голяма част от нещата остават само маркирани. Разбира се, да се критикува това означава да се изпусне смисълът на серията с кратките въведения - те целят да бъдат отправна точка, а не дефинитивно изследване, след което вече е излишно да се пише.


Това е сборник с идеи - и както във всеки сборник някои са по-интересни от други. У мен ще останат няколко конкретни неща (вярвам, че биха били различни за всеки).


Едното беше цитираната авторка Лора Кипнис, която прави списък с реално споделените ѝ от партньори оплаквания за нещата, които "не им е позволено да правят". Де Суза цитира например:


"Не може да напускаш къщата, без да казваш къде отиваш". Не може да не предупреждаваш кога ще се върнеш. Не може да оставаш навън след полунощ или след единайсет, десет, или след времето за вечеря, или да не се прибираш веднага след работа. Не може да излизаш, когато на другия му се стои вкъщи. Не може да ходиш сам на купони."


В изследването на Кипнис списъкът продължава 9 страници. След като се разпознаеш в подобна лудост, може би разбираш защо книгата приключва с главата "Утопия", в която авторът излага тезата, че полигамните отношения са далеч повече за предпочитане и много по-реалистични за хората. Заглавието ѝ е много точно - този тип връзки наистина се оказват трудни за постигане от много хора. Съвсем като моногамните.


Другото нещо, което ще остане у мен, е наблюдението му, че ние искаме да бъдем желани просто така - без причина. В това се вижда донякъде нуждата ни нещата да останат малко необяснени. Което не означава, че е излишно усилие да видим собствените си предразсъдъци по темата и дори - ако имаме сили - да разбием няколко вкаменели клишета у себе си.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  "Не може да напускаш къщата, без да казваш къде отиваш"

  Винаги казвам това на най близките си, не е заради контрола.

  klimentm
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2824 Любопитно

  "Кратко въведение в любовта"

  Хм.... И тук ни въвеждат. Няма ли някой да напише как се излиза?

  Еретик
 3. 3 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1587 Весело

  Абсолютно правилно.....после ти писва да слушаш извинения !

 4. 4 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 743 Любопитно

  "Кратко въведение в любовта"!
  Дали Да (можеш) или да Не (можеш) да напускаш къщата си, без да казваш къде отиваш?!

  - ако това е въпрос, който ти когато си "влюбен" или без значение от това си задаваш, то ти можеш да реагираш на него по различен начин в зависимост дали го възприемаш като заповед?! (тогава естественно, че реакцията ти ще бъде негативна, като желание няКОЙ да те контролира!!!) или като молба? (т.е. като загриженост за теб! и тогава би трябвало да разбираш, че някой си "мисли" за теб и поради това иска да знае къде си! )


 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Напълно в реда на нещата е, когато някой излиза да спомене и къде отива.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5259 Неутрално

  Любовта винаги е случайна и често започва със сблъсък, затова според Маркес не трябва да полагаш прекалени усилия в нищо, най-хубавите неща стават абсолютно случайно. А когато всичко свърши, не плачи, а се усмихни, че ти се е случило. Не на всички се случва.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Анонса звучи интересно.
  Струва си да се прочете.

 8. 8 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1204 Весело

  аве кфо ша го въртим и сучем
  Ботйов го е рекъл ясно -
  "Ето защо идвах аз
  в тъмна нощ и грозен час:
  ще умре един от нас –
  ил мъжът ти или аз!"

 9. 9 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  "Не може да напускаш къщата, без да казваш къде отиваш. Не може да не предупреждаваш кога ще се върнеш. Не може да оставаш навън след полунощ или след единайсет, десет, или след времето за вечеря, или да не се прибираш веднага след работа. Не може да излизаш, когато на другия му се стои вкъщи. Не може да ходиш сам на купони."
  *
  Да предупреждаваш партньора си къде отиваш и кога ще се върнеш за да не се тревожи е съвсем разбираемо. Обаче другите "правила" са абсурдни.
  И той и тя могат да се срещат самостоятелно с приятели и колеги и да остават до късно с тях.
  Никой не е застрахован, че партньорът му няма да си намери нещо навън и дори да го напусне. Това са рисковете на живота, но това не значи, че трябва да се превърнем в параноици и да следим и контролираме партньора си.
  За съжаление, в живота има много такива случаи с психическо и физическо наилие поради ревност. В екстремните случаи се стига и до убийство.

 10. 10 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  "Не може да напускаш къщата, без да казваш къде отиваш. Не може да не предупреждаваш кога ще се върнеш. Не може да оставаш навън след полунощ или след единайсет, десет, или след времето за вечеря, или да не се прибираш веднага след работа. Не може да излизаш, когато на другия му се стои вкъщи. Не може да ходиш сам на купони."

  Това любов с психо гадже ли е, или мерки срещу короната...щото последната година това важи за доста хора - вечерен час, регистрация къде ходиш, без купони:)

 11. 11 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 656 Весело

  До коментар [#1] от "klimentm":

  Всеки обсесивен контролиращ отрича да е такъв.

  Понякога хората просто искат да сменят въздуха за час-два, без изобщо да знаят или да ги интересува къде отиват.

  Понякога съзнателно не искат да знаеш къде отиват. По принцип е тяхно право. Дори в случаите, когато не е така, не очаквай да ти кажат- принуждаваш ги да лъжат, това само създава проблеми.

  Вече за най-тежките (материално значими) случаи си има частни детективи.

 12. 12 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 578 Весело

  До коментар [#11] от "klecho":
  Право на всеки е да не казва къде отива, ама после започват едни подозрения... не помага за спокойния съвместен живот, това забелязах. Дори и да не ти каже нищо партньора, обикновено се натрупва напрежение и избива на друго място.

  забавление и приключение
 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#11] от "klecho":

  Не става въпрос да излезеш за час-два. Ако човек се събира с колеги и приятели и оатане до късно редно е да предупреди. Това се прави от уважение към партньора, който може да чака другия да вечерят заедно или да излязат.
  Когато човек си прави планове желателно е да ги споделя и съгласува с половинката си, в противен случай другият се чувства пренебрегнат. Всеки има правото да се среща и да прекарва време и с други хора извън семейството си.
  Всичко в една връзка се гради на доверието. Ако някой е подложен на постоянен психически тормоз с ревност и пълна обсебеност и контрол, със сигурност този човек ще иска да пракъсне такава токсична връзка.

 14. 14 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#13] от "pamela":

  Права си. Но дяволът е в детайлите. Другата страна също трябва да прояви разбиране. Предполагам, всеки от нас е бил и от двете страни на бариерата.

  Представи си ситуация- човек каже, че ще се прибере в 22ч00, но реално се прибере в 23ч07, междувременно получи 23 обаждания, а скандалът го чака още на вратата? Аз лично, след 2-3 подобни епизода, никога повече няма да се ангажирам с час на прибиране.

  Отделно, че огромният процент от извънбрачните връзки се случват по друго време на деня. По-конкретно 17ч00-19ч00 (има много хубав игрален филм по темата) или в обедната почивка.

  Например, на Запад, хотелите работят на две "смени"- 12ч00-15ч00 и 15ч00-12ч00 на другия ден. Цената за обедната "смяна" лесно достига 85% от цената за нощната, но клиенти далеч не липсват.

  Според анонимно допитване, направено наскоро, над 80% от участниците се оплакват, че са се разделили с любовниците си покрай Ковид кризата.

 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2824 Весело

  До коментар [#7] от "selqnin":

  "Анонса звучи интересно.
  Струва си да се прочете."
  ============
  Анонсът е да събере баламите. Ние тука не сме за въвеждане, това да не ти е Тийнпроблем.

  Еретик
 16. 16 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  слаб 2 с 222222222222222222222222 миноса.

  севде, на мурето набират келнерки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK