Сергей Магнитски: Руските истории никога нямат щастлив край

Книгата "Заповед за арест"е публикувана на английски през 2015 г. Руското издание е оппечатано в Украйна.

© "Слънце"

Книгата "Заповед за арест"е публикувана на английски през 2015 г. Руското издание е оппечатано в Украйна.Преди седмица САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски" на шестима българи и на десетки фирми, свързани с тях.


Кой е Сергей Магнитски и каква е неговата съдба разказва книгата "Как станах враг номер едно на Путин" от Бил Браудър - основател и изпълнителен директор на "Хермитидж кепитъл мениджмънт".


"Дневник" публикува отзиви за книгата и откъс от нея, предоставени от издателство "Слънце". Преводът е на Павел Талев.
,
ОТЗИВИ


"Непринудената, безкомпромисна книга на Браудър описва стремглавия възход и гибелното падение на един капиталист, който се натъква на неподходящите хора и плаща твърде висока цена... Рискованите залози гарантират пикантна история." - New York Times
***


Завладяващо свидетелство за пътешествието на Браудър из ранните години на руския капитализъм... Започва като образователен роман, завършва като древногръцка трагедия... "Руските истории никога нямат щастлив край", казва Магнитски на Браудър в най-незабравимата реплика от книгата. Може би нямат, но са изключително вдъхновяващи. - Washington Post
***


Неудържима лична нападка към Кремъл. - Financial Times
***


"Безмилостно свидетелство за възхода, падението и преобразяването на господин Браудър от надут финансист в изтъкнат защитник на човешките права." - The Economist
***


"Докато се носи из света на големите пари в Ню Йорк и Лондон, а после из по-сенчестата страна на живота в Москва, "Заповед за арест" понякога подлага на изпитание доверчивостта. Но точно както Браудър се е превърнал от мениджър на хеджфонд в защитник на човешките права, така и тази история за кураж, подправен с щипка маниакалност, е за истинското настояще... Той ни напомня, че понякога героизмът се крие на неподозирани места. Браудър заслужава нашето уважение." - The Independent
***


"Заповед за арест" е драматично, трогателно, остросюжетно свидетелство за това как смъртта на Магнитски превръща Браудър от мениджър на хеджфонд в борец за правата на хората по целия свят." - The Guardian


Из "Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин" от Бил Браудър


ДЕВЕТАТА БОЖА ЗАПОВЕД


Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

На 24 ноември 2008-а рано сутринта три екипа полицаи от Министерството на вътрешните работи, подчинени на подполковник Артьом Кузнецов, се отправили към различни части на Москва. Единият се насочил към дома на Сергей. Другите два били изпратени в апартаментите на младши юристи, подчинени на Сергей във "Файърстоун Дънкън".


Когато Ирина Перихина, една от младшите юристи, чула да се чука на вратата, тя седяла пред тоалетната масичка. Като всяка уважаваща себе си тридесетгодишна рускиня, не можела да допусне да разговаря с някого без грим на лицето. Не отговорила и продължила да се гримира и да си слага червило. Когато най-накрая приключила и отишла при вратата, там нямало никого. Полицаите се отказали и си тръгнали, защото помислили, че апартаментът е празен.


Борис Самолов, друг от юристите на Сергей, за късмет не живеел на посочения от него адрес, когато почукали там. Така избегнал срещата с полицията.


Но Сергей си бил вкъщи заедно с осемгодишния си син Никита. Приготвял се за работа, а Никита за училище. По-големият му син, Станислав, вече бил излязъл. Съпругата му Наташа не се чувствала добре в онази сутрин и отишла на лекар.


Когато се почукало, Сергей отворил вратата и видял трима полицаи. Отдръпнал се и ги пропуснал да влязат.


Семейството на Магнитски живеело в скромен апартамент с две спални на улица "Покровка" в центъра на Москва. През следващите осем часа полицаите обърнали апартамента наопаки. Когато Наташа се върнала от лекаря, била изумена и изплашена, но не и Сергей. Докато седели в стаята на Никита, той ѝ прошепнал:


- Не се безпокой. Не съм направил нищо лошо. Не могат да ми направят нищо.


Полицаите били все още там, когато Станислав се върнал от училище. Ядосал се, но Сергей го уверил със спокоен глас, че всичко ще се оправи.


Полицаите приключили обиска в четири следобед. Иззели всички лични папки и компютри на Сергей, семейни снимки, комплект детски компактдискове и дори колекция от книжни модели на самолети и скицник на Никита. След това арестували Сергей. Когато го отвеждали, той се обърнал към жена си и децата, успял да се усмихне и казал, че скоро ще се върне.


Така започнало трагичното изпитание на Сергей Магнитски. Научавах малко по малко за него в продължение на няколко месеца, но не преставах да мисля за него.


Научих в реално време за обиска в дома му. На 24 ноември следобед Вадим се втурна паникьосан в кабинета ми.


- Бил, трябва веднага да се съберем в съвещателната зала!


Последвах го. Знаех какво ще ми каже. Иван, Едуард и Владимир бяха вече там. Веднага щом затворих вра-тата, Вадим каза:


- Сергей е бил арестуван.


- По дяволите!


Отпуснах се в най-близкия стол, а устата ми пресъхна. В главата ми изплуваха десетки въпроси и образи. Къде го държат? На какво основание? Какво са измислили срещу него?


- Какво ще стане по-нататък, Едуард? - попитах аз.


- Ще го разпитат и или ще го пуснат под гаранция, или ще го оставят в следствения арест. Почти сигурно е, че ще е второто.


- Какво представляват тези места?


Едуард въздъхна и избегна погледа ми.


- Не са добри, Бил. Определено не са добри.


- Колко дълго могат да го държат?


- До една година.


- Една година? Без да са го обвинили?


- Да.


Въображението ми се развихри. Сетих се за американския телевизионен сериал "Затворът Оз", в който юрист, получил образованието си в Харвард, беше хвърлен във фиктивен затвор на щата Ню Йорк в компанията на ужасни криминални престъпници. Това беше само телевизионно шоу, но неописуемите неща, които се случиха на този герой, ме накараха да потреперя, когато се замислих какво ще трябва да изтърпи Сергей.


Щяха ли да го измъчват? Щяха ли да го изнасилят? Как един кротък, ерудиран юрист от средната класа ще преживее такава ситуация?


Трябваше да направя всичко, за да го измъкна от-там.


Първата ми стъпка беше да му намеря защитник.


Свързахме се с Дмитрий Харитонов, известен адвокат от родния му град. Наехме го веднага. Предположих, че ще сподели с нас всяка информация, до която успее да се добере, но той беше крайно предпазлив. Беше сигурен, че телефонът му се подслушва и имейлите му се следят. Искаше да общува с нас само лично, а това можеше да стане едва когато пристигнеше в Лондон в средата на януари. Намирах тази уговорка за твърде незадоволителна, но щом това беше адвокатът, когото Сергей искаше, не можех да споря.


Следващата ми стъпка беше да се видя с Майкъл Дейвънпорт, новия ръководител на отдела за Русия в Министерството на външните работи. Беше юрист, завършил Кеймбридж, приблизително на моята възраст. За разлика от предшественика му Саймън Смит не го харесвах много. Бях се срещал с него няколко пъти за кратко във връзка с неприятностите ни с руснаците, но той гледаше на мен като на бизнесмен, получил това, което си е заслужил в Русия, и който не заслужава вниманието на английското правителство.


Сега, когато ставаше въпрос за уязвимо човешко същество, се надявах отношението му да се промени.


Отидох в кабинета му на "Кинг Чарлз Стрийт" и той ме въведе вътре. Посочи съвещателната маса и седнахме един срещу друг. Помоли помощника си да донесе чай и след това попита:


- Какво мога да направя за вас, господин Браудър?


- Имам лоши новини от Русия - отговорих тихо.


- Какво се е случило?


- Един от юристите ми, Сергей Магнитски, е бил арестуван.


Дейвънпорт се стресна.


- Един от юристите ви, казвате?


- Да. Сергей разкри голямата измама с връщане на вече платени данъци, за която ви разказах по-рано през годината. А сега служителите на Вътрешното министерство, извършили престъплението, го държат в ареста.


- На какво основание?


- Все още се опитваме да разберем това. Но ако трябва да гадая, сигурно ще е за укриване на данъци. Така действат тези хора.


- Това е много лошо. Моля ви, разкажете ми всичко, което трябва да знам.


Разказах му подробностите, а той си водеше бележки. Когато свърших, категорично обеща:


- Ще повдигнем този въпрос в подходящ момент пред колегите в Русия.


Вече си бях имал работа с достатъчно дипломати, за да съм наясно какво означава този стандартен отговор на Външното министерство: "Няма да си мръднем и пръста за вас".


Срещата не продължи още дълго. Бързо излязох, качих се в едно такси и се отправих обратно към офиса. Докато минавах през Трафалгар Скуеър, телефонът ми иззвъня. Беше Вадим.


- Бил, току-що получих лоши новини от нашия източник Аслан.


- Какви?


- Каза ми, че Вътрешното министерство определило девет старши следователи да работят по случая със Сергей. Девет!


- Какво означава това?


- Обикновено по едно криминално дело работи един или най-много двама. Ако е много голямо, могат да станат трима или четирима. Само извънредно голямо политическо дело, като това за ЮКОС, може да има девет следователи.


- По дяволите!


- Има още нещо. Той каза също, че началникът на Отдел "К" при ФСБ Виктор Воронин бил лично отговорен за ареста на Сергей.


- Мамка му! - изругах тихо и затворих.


Сергей беше в голяма беда.


Заседанието за определяне на мярката за Сергей се състояло в Тверския районен съд в Москва два дни след като го арестуваха. Полицията нямала доказателства за извършено престъпление и никакво законно основание да го държи в ареста. Сергей и адвокатите му бяха на мнение, че при такова съшито с бели конци дело със сигурност ще бъде пуснат под гаранция.


Когато се събрали в съда, срещу тях застанал нов следовател от Вътрешното министерство, тридесет и една годишният майор Олег Силченко. Имал толкова момчешки вид, че изглеждал дори некомпетентен да дава показания пред съда. В кантората "Файърстоун Дънкън" би могъл да бъде най-много стажант в данъчното звено на Сергей, или пък да е току-що завършил семестриално студент в Московския държавен университет.


Силченко заявил, че има опасност Сергей да избяга, и като доказателство размахал "съобщение" от Отдел "К", в което се твърдяло, че той е подал молба за английска виза и си резервирал билет за полет до Киев. И двете твърдения били измислени. Сергей посочил, че не е подавал молба за английска виза, което може лесно да се докаже със справка в английското посолство. След това преминал на твърдението за резервацията за Киев, но съдията не му позволил да довърши.


- Нямам причина да се съмнявам в информацията, предадена от разследващите органи - казал той. После наредил, предвид предстоящия съдебен процес, Сергей да бъде задържан. Извели го от съда с белезници на ръцете и го качили в затворническа кола. Прекарал десет дни в място, което така и не разбрал точно къде се намира, а след това бил прехвърлен в затвор, известен просто като московски изолатор № 5, където щял да бъде държан през следващите два месеца.


Когато пристигнал там, бил затворен в килия с още четиринадесет затворници, но само с осем легла. Лампите светели по двадесет и четири часа в денонощието и затворниците спели на смени. Това се правело с цел той и другите задържани да бъдат лишени от сън. Вероятно Силченко си мислел, че след седмица борба за дюшек със закоравели престъпници Сергей, един високообразован адвокат по данъчни нарушения, ще направи всичко, което следователят пожелае.


Обаче грешал.


През следващите два месеца Сергей бил местен многократно от едно помещение в друго. Във всяка следваща килия условията били по-лоши. В една нямало отопление и липсвали стъкла на прозорците, които да спират арктическия студ. Било толкова студено, че Сергей за малко не умрял от студ. Тоалетните, които представлявали дупки в земята, не били преградени от сектора за спане. Каналът често се задръствал и мръсотията се разливала по пода. В една килия единственият контакт се намирал до тоалетната и се на-лагало да топли вода в чайника, надвесен над вонящия клозет.


В друга килия Сергей използвал пластмасова купа, за да прикрива тоалетната, но през нощта един плъх я изгризал и голяма част от мръсотията се раз-ляла по пода, което принудило него и съкилийника му да стоят като маймуни върху леглото и на стола.


По-лош от физическите неудобства бил психическият тормоз. Сергей бил човек, привързан към семейството си, но Силченко отказвал да му разреши какъвто и да било контакт с близките му. Когато подал молба да го посетят жена му и майка му, Силченко отговорил:


- Отхвърлям молбата ти, защото може да попречи на следствието.


Тогава Сергей поискал разрешение да говори с осем-годишния си син по телефона.


- Молбата ти се отхвърля - казал Силченко. - Синът ти е твърде малък да води телефонен разговор.


Силченко отказал и посещение на лелята на Сергей, защото той "не можел да докаже, че тя му е роднина".
Причината за тези откази на Силченко била проста: да принуди Сергей да оттегли показанията си срещу Кузнецов и Карпов. Обаче той така и не го направил и при всеки негов отказ Силченко правел условията му още по-лоши, като го изолирал все повече от живота, който познавал, и от свободата, на която се радвал до неотдавна.


Едва на съдебното заседание през януари 2009 година за определяне на мярката за задържане на Сергей научихме за ужасните условия, при които е бил поставен, за пълната изолация от семейството и за лошото отношение към него в ръцете на Силченко. Едва тогава научихме и за категоричния му отказ да се отрече от показанията си и започнахме да добиваме представа колко силен човек е Сергей.


Въпреки че по-голямата част от информацията, която получихме през онзи януари, беше изключително зловеща, имаше и малко положителни новини. Докато местели непрекъснато Сергей от едно място на друго, по едно време попаднал в една килия с арменец, обвинен в извършване на кражба с взлом. Той се подготвял за процес и отчаяно се нуждаел от правна помощ. Без каквито и да било книги по такива въпроси и без други източници Сергей успял да напише на съкилийника си една смислена защита. Когато арменецът се явил в съда, изненадващо бил оправдан и пуснат на свобода. Тази новина бързо се разпространила и акциите на Сергей пред другите затворници рязко се покачили. За една нощ станал най-популярната и най-добре защитената личност в изолатора.


След като научих, че затворниците не го тормозят, ужасните образи от телевизионния сериал "Затворът Оз" поне отчасти започнаха да избледняват и можех да спя малко по-спокойно.


Но за нещастие властите продължили да го тормозят.


В края на февруари Силченко тайно преместил Сергей в специален арест, наречен изолатор за временно задържане (ИВЗ1). Той бил извън главната система за задържане, където полицията можела да прави каквото си поиска със задържаните. Подозирахме, че тъкмо там Силченко и ФСБ се опитват да принудят Сергей да подпише фалшиво признание. Нямахме представа какво са правили с него там, но подозирахме най-лошото.


През следващите два-три месеца не получихме никакви други новини за него. Единственото, което знаехме със сигурност, беше, че независимо какво са правили Силченко и другите служители от Вътрешното министерство, Сергей отказал да подпише всичко, което поставяли пред него. Когато Силченко го карал да разобличи някого, той му отговарял: "Ще разоблича онези служители, които извършиха престъпленията". След време Силченко вероятно си е дал сметка, че сериозно е подценил този кротък адвокат.


Колкото повече измъчвали Сергей, толкова по-силен ставал духът му. В писмо до майка си той написал: "Мамо, не се тревожи прекалено за мен. Понякога моята психическа устойчивост ме изненадва. Имам чувството, че мога да издържа всичко".


Сергей не се пречупил. Но докато волята му била несломима, тялото не било. В началото на април отново го преместили, този път в затвора "Матроска тишина". Там започнал да изпитва остри болки в стомаха. Те продължавали с часове, той често повръщал.


В средата на юни вече бил отслабнал с двадесет килограма. Бил болен. Но ние нямахме представа от какво.


Докато задържането на Сергей продължаваше през цялата пролет, част от мен искаше той просто да даде на Вътрешното министерство каквото искат. Така може би щеше да увеличи проблемите ми с руските власти, но това щеше да бъде дреболия, ако можеше да излезе от онази адска дупка и да се върне при семейството си.


С всеки изминал ден все по-отчаяно исках да го освободя от затвора. Тъй като не можех да направя нищо
в Русия, единственото, което ми оставаше, беше да опитам всички възможности на Запад.


Английското правителство беше дало ясно да се разбере, че няма да направи почти нищо, за да помогне на Сергей, затова започнах да търся международни организации, които биха могли да го сторят. Първата солидна възможност дойде от Съвета на Европа, многонационална организация, която се занимава с проблеми, свързани с правата на човека. В централата ѝ в Страсбург бяха представени четиридесет и седем европейски страни членки, в това число и Русия. Една германска парламентарна депутатка, бивш министър на правосъдието, Сабине Лойтхойзер-Шнаренбергер, неотдавна беше определена от Съвета да извърши разследване на руската правна система и тя търсеше знакови примери за доклада си.


Давахме си сметка, че наши съперници за вниманието ѝ щяха да бъдат много други жертви на руската правна система. По онова време в Русия несправедливо бяха хвърлени в затвора около 300 000 души, затова не хранехме големи надежди, но адвокатите ни се свързаха с кабинета ѝ и тя се съгласи на среща.


Непосредствено преди нея прекарах една седмица, за да подготвя изложение, което посочваше всяко престъпно действие и как то е довело до вземането на Сергей за заложник и отношението към него по време на задържането му. Когато тя се запозна с ясно изложените факти и голямото изобилие от доказателства, веднага се съгласи да се заеме със случая.


През април 2009 година тя изпрати дълъг списък с въпроси на руските правозащитни органи. Това беше положителна стъпка, тъй като дори фактът, че Съветът на Европа задава въпроси на руското правителство за Сергей, можеше евентуално да доведе до освобождаването му или поне той да бъде поставен при по-добри условия.


За съжаление не стана нито едното, нито другото. Руските власти отказаха лична среща на Лойтхой-зер-Шнаренбергер и тя беше принудена да изпрати в писмен вид въпросите си. След дълго мълчание получи отговорите им.


Нейният първи въпрос гласеше: "Защо е бил арестуван Сергей Магнитски?"


Отговорът: "Сергей Магнитски не е бил арестуван". Разбира се, че беше арестуван. Той се намираше в техен затвор. Не можех да си представя какво са си мислили руснаците, когато са ѝ дали такъв отговор. Вторият въпрос беше: "Защо е бил арестуван от служителя на МВР Кузнецов, срещу когото преди ареста той е дал показания?"


Тя получи не по-малко смешен отговор: "В московското МВР не работи служител с такова име".


Ние имахме доказателства, че Кузнецов работи във Вътрешното министерство от много години! Сигурно бяха взели госпожа Лойтхойзер-Шнаренбергер за голяма глупачка.


Почти всички други въпроси получиха подобни абсурдни и неверни отговори.


Тя щеше да включи тези лъжи и абсурди в окончателния си доклад, но той нямаше да бъде готов до август, а Сергей не разполагаше с много време. Продължих да търся други организации и намерих две влиятелни юридически сдружения, които можеха да се намесят: Международната адвокатска асоциация и Английското юридическо общество. След като чуха историята на Сергей и се запознаха с документите ни, всяка от тях изпрати писмо до президента Медведев и до главния прокурор Юрий Чайка с настояване за освобождаването на Сергей.


Отново хранех големи надежди, че тяхната намеса ще помогне, но отново бях разочарован. От кабинета на главния прокурор отговориха на юридическото общество така: "Разгледахме молбата ви и не намерихме основание за прокурорска намеса". Руските власти дори не си направиха труда да отговорят на другите писма.


Продължих да търся възможности и се насочих към Америка. През юни 2009 година бях поканен във Вашингтон да направя изложение пред американския Хелзинкски комитет, независима правителствена агенция, чиято работа е да следи за правата на човека в страните от бившия Съветски блок. По онова време той се оглавяваше от сенатора демократ от Мериленд Бен Кардин. Целта на слушането беше да се реши кои случаи трябва да влязат в списъка на президента Обама за предстоящата му среща с президента Медведев.


Това беше първата възможност да запозная такава влиятелна институция на американската политическа сцена със случая на Сергей. Направих изложението и сенаторите и конгресмените бяха шокирани от изпитанието, на което е подложен Сергей. За нещастие, един член на Хелзинкския комитет, млад човек на име Кайл Паркър, реши да не включва историята на Сергей в писмото на Комитета до президента Обама. Според Паркър имало твърде много други въпроси, които били по-належащи.


След този опит си дадох сметка, че за да привлечем вниманието към положението на Сергей, трябваше да заинтригуваме медиите. До този момент за него бяха излезли само няколко материала и всичките бяха писани малко след като той беше арестуван. Колкото и да се опитвах, журналистите просто не проявяваха интерес. При толкова лоши неща, които ставаха в Русия, те не виждаха какво ново може да каже една история на адвокат, намиращ се в затвора. Всеки опит да ги запозная със заплетените подробности по случая на Сергей срещаше пълното им безразличие.


Бях изчерпал списъка от чуждестранни кореспонденти в Русия, когато попаднах на Филип Пан, млад репортер на "Вашингтон Пост". За разлика от другите, той беше нов в Москва и неговата чувствителност не беше притъпена. Веднага оцени какъв резонанс би имала историята на Сергей.


От началото на юли до август 2009 година той разговаря поотделно с хората от нашия екип, прегледа документацията и направи всичко, което е по силите му, за да получи отговор от руските власти. В началото на август беше събрал достатъчно разобличителен материал.


На 13 август "Вашингтон Пост" публикува материала му "Трима юристи преследвани след разкритие за откраднати фирми". Той обвини руското правителство в голяма финансова измама и подробно обясни за скалъпените съдебни дела срещу Сергей, Едуард и Владимир, целящи да се прикрие престъплението.


Обикновено след подобно разкритие за корупция би се вдигнал голям шум, но в случая последва мъртва тишина. Руснаците останаха напълно невъзмутими и безразлични. Нещо по-лошо, руската преса изобщо не реагира на публикацията. Журналистите в Русия изглежда бяха твърде уплашени да пишат за каквото и да било, свързано с мен. Бях като радиоактивен.


Приблизително по същото време, когато излезе материалът във "Вашингтон Пост", Лойтхойзер-Шнаренбергер публикува доклада си. Също като Филип Пан тя разобличаваше една по една всички руски лъжи, ­описваше измамата с кражбата на пари от вече платени данъци и как Сергей е бил арестуван под фалшив претекст и малтретиран в руския изолатор. Накрая тя заявяваше: "Не мога да не подозирам, че тази координирана атака се ползва с подкрепата на висши официални лица, които са се възползвали от постоянни слабости в системата на наказателното съдопроизводство в Руската федерация".


Докладът ѝ беше изчерпателен и унищожителен, но и той не предизвика никаква реакция. Руснаците го посрещнаха с оглушително мълчание. На хората, които тормозеха Сергей, не им пукаше.


Дълго обсъждахме какво да правим по-нататък. С традиционните адвокатски средства не бяхме стигнали доникъде и идеите ни се изчерпваха. Тогава моята двадесет и четири годишна секретарка се показа на вратата и каза:


- Съжалявам за прекъсването, но чувах какво си говорите. Някога минавало ли ви е през ум да направите видеоматериал за YouTube?


През 2009 година почти нямах представа какво е YouTube, затова тя донесе лаптопа си и ни показа как действа.


Тъй като не бяхме постигнали никакъв успех другаде, изглежда, си струваше да опитаме. Събрахме информацията, с която разполагахме за измамата, написахме текст и се получи четиринадесетминутен видеоматериал. Той обясняваше с прости думи как полицията и престъпниците бяха успели да откраднат 230 милиона долара от руската хазна и как бяха арестували Сергей, когато той разкри престъплението.


Направихме две версии - на руски и на английски. Тук нещата бяха по-ясни и по-лесно разбираеми от всичко, правено досега, и подозирах, че когато материалът излезе, ще направи голямо впечатление.


Постарах се да излезе колкото може по-бързо, но първо се нуждаех от одобрението на Сергей, тъй като именно той беше най-много изложен на евентуалните последици. Предадох копие от текста на адвоката му и с нетърпение очаквах да чуя дали е съгласен.


Обаче Сергей трябвало да се справя с по-неотложни проблеми.


През лятото на 2009-а здравето му сериозно се влошило. Лекарите в медицинското крило на "Матроска тишина" му поставили диагноза панкреатит, камъни в жлъчката и холецистит. Предписали изследване с ултразвук и евентуална хирургическа операция за 1 август 2009 година.


Но една седмица преди насроченото изследване майор Силченко решил да премести Сергей от "Матроска тишина" в Бутирка, максимално охраняван изолатор, който в съветско време е бил отправен пункт към лагерите за принудителен труд. Това място се ползваше със зловеща слава из цяла Русия. Беше нещо като затвора в Алкатрас, но по-лошо. Особено за Сергей, защото в Бутирка нямало болница за лечение на заболяванията му.


Онова, което е трябвало да изтърпи там, е можело да се сравни с романа на Солженицин "Архипелаг ГУЛАГ".
На 25 юли, веднага щом прекрачил през портала на Бутирка, помолил затворническата управа да бъде изпратен за медицинско лечение, но тя просто не му обърнала внимание. В продължение на седмици лежал в килията, а болките с всеки изминал ден ставали по-силни.


След това на 24 август в 4 часа сутринта болката в стомаха станала толкова остра, че не можел и да лежи. При всяко положение на тялото тя го пронизвала в слънчевия сплит и гърдите. Малко успокоение настъпвало само когато заставал на колене и се свивал на кълбо, поклащайки се насам-натам.


В 17,30 следобед същия ден неговият съкилийник Ерик се върнал от разпит. Сергей бил на леглото, превит на кълбо, и тихо стенел. Ерик го попитал какво му е, но Сергей бил толкова измъчван от болката, че не могъл да му отговори. Ерик се развикал за лекар. Пазачът го чул и обещал да извика някой, но не последвало нищо. Половин час по-късно Ерик затропал по решетките, за да привлече вниманието на пазача, но пак нямало отговор.


Час по-късно чул мъжки гласове:


- Коя килия? Ерик извикал:


- Двеста шестдесет и седем! Моля ви, елате веднага! - Обаче никой не дошъл.


През следващите часове болката на Сергей станала още по-непоносима. Той се превивал и по лицето му се стичали сълзи, когато най-накрая в 21,30 часа вечерта се появили двама пазачи, които отключили килията и го завели в лазарета.


Когато пристигнал, трябвало да чака половин час, докато сестрата бавно попълвала разни документи. Той стоял приклекнал, свит на две, за да облекчи болката. Когато сестрата най-сетне свършила, сърдито се обърнала към него:


- Е, защо си дошъл?


Сергей направо треперел и през стиснати зъби бавно казал:


- Имам непоносими болки. Много пъти настоявах за помощ, но от идването ми миналия месец така и не дойде лекар да ме прегледа.


Сестрата се разсърдила още повече.


- Какво искаш да кажеш с това, че не са те прегледали? Преглеждали ли са те в предишния изолатор?


- Да, и ми предписаха лечение и операция. Обаче тук не се случи нищо.


- Кога дойде при нас? Само преди месец! Какво искаш? Да те преглеждат всеки месец ли? Трябвало е да се лекуваш, когато си бил на свобода.


- Тогава не бях болен. Разболях се от тези болести в ареста.


- Не ми разправяй врели-некипели - казала тя и го отпратила, без да му окаже помощ. Последните ѝ думи били: - Ако имаш нужда от лечение, напиши писмо до лекаря.


Пазачите го върнали обратно в килията. След време болката стихнала и той се унесъл в неспокоен сън.


Вече било ясно, че управата нарочно не оказва медицинска помощ на Сергей. Използвала заболяването му в изолатора като оръдие срещу него. Знаели, че камъни в жлъчката предизвикват едни от най-силните болки, които може да изтърпи човек. На Запад можеш да изтърпиш най-много два часа, преди да извикаш "Бърза помощ", където лекарите веднага ще ти бият доза морфин и след това ще започнат да те лекуват.


А Сергей трябвало да издържи без болкоуспокояващи четири месеца. Това, което е трябвало да изтърпи, е било невъобразимо.


Той и адвокатите му написали повече от двадесет молби до всяко звено от правната система на Русия, в които отчаяно настоявали за медицински грижи. Повечето от тези молби останали без последствия, а отговорите, които получили, били направо шокиращи.


Майор Олег Силченко написал: "Напълно отхвърлям молбата за медицинско изследване".


Съдията в Тверския районен съд Алексей Криворучко отговорил: "Молбата ви за разглеждане на оплакванията за неоказано медицинско лечение и жестоко отношение се отхвърля".


Андрей Печегин от Главната прокуратурата отговорил: "Няма причина за намеса на прокурора".


Съдия Елена Сташина, една от съдиите, наредили продължителното задържане на Сергей, написала: "Намирам молбата ви за преглеждане на медицинските архиви и условията на задържане за несъстоятелна".


Докато Сергей бил подлаган постоянно на тези мъчения, при него започнал да идва на посещение човек, който отказвал да каже кой е и коя организация представлява. Когато този човек идвал, пазачите измъквали Сергей от килията и го отвеждали в задушна стая без прозорци:


- Направи каквото искат, или нещата ще стават все по-лоши.


Всеки път Сергей поглеждал изпитателно този човек, но отказвал да направи каквото той искал.


Никой не знае какви премеждия може да изтърпи човек, докато не е принуден да го направи. Аз самият не знам как бих постъпил при подобна ситуация, а и Сергей вероятно не е знаел, докато не се е изправил пред нея. Обаче при всяко нейно развитие, колкото и тежко да е било, той отказвал да наруши дадената клетва пред съда и да лъжесвидетелства. Сергей беше религиозен и не искаше да наруши Деветата Божа заповед: "Не лъжесвидетелствай". При никакви обстоятелства не се призна за виновен в престъпление, което не беше извършил, и не ме наклевети. Това изглежда е било за него по-отвратително и болезнено от физическото мъчение.


Беше невинен човек, лишен от всякакъв контакт с любимите си хора, измамен с помощта на закона, ограничаван от бюрокрацията, измъчван зад стените на затвора, болен, чието състояние постоянно се влошаваше. Но дори и при тези изключително тежки обстоятелства, когато е имал всички основателни причини да даде на мъчителите си това, което искат, той не го направи. Въпреки загубата на свободата, на здравето си, а след време и на живота си, той не изневери на своите идеали и на вярата си.


Не се предаде.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  И африканските са така. Не сте сами.

 2. 2 Профил на montale
  montale
  Рейтинг: 186 Неутрално

  "Русия без съмнение е азиатска държава, при това една от най-невежите, средновековни и позорно изостанали азиатски държави."

  В.И. Ленин

  източник: В.И. Ленин - Собрание сочинений, издательство Прогресс, Москва 1975

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  Тази книга, която от години препоръчвам на четящата публика във форума, е безпощадна дисекция на режима на Путин, който за 20 години върна Русия от прага на 21 век директно в Средновековието.

  Много се радвам, че е излязла на български - така ще стигне до повече български семейства като предупреждение за това, с което замалко се разминахме на 4 април.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  Пропуснахме през 1997-ма лустрацията и декомунизацията.
  Бяхме хуманни с мъчителите си.
  Днес обаче те изобщо не са хуманни - искат си заграбеното свое на всяка цена.
  И ние нямаме никакви лостове да им противостоим.
  Освен да се усмихваме и да носим цветя на гробищата...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Имам я отдавна (веднага след като я издадоха)!
  По-интересна е The less you know, the better you sleep - David Satter!
  Препоръчвам ви я!
  Друга интересна е Мак-Мафия на Миша Глени, а също и "Putin" - Richard Lourie!
  Наред с всичко друго описват как едно момче, играещо си с току що уловения плъх на стълбището на комуналката!

 6. 6 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#4] от "Петър Самсонов":

  Съгласен съм с вас, но изходът въобще не е БКП-2 (ГЕРБ)!

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  До коментар [#5] от "Tzar Vova Josei-ki":

  “Друга интересна е Мак-Мафия на Миша Глени, а също и "Putin" - Richard Lourie!”

  Първата съм я чел (и помня Миша Глени от ВВС), втората не.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1753 Весело

  "Русия без съмнение е азиатска държава, при това една от най-невежите, средновековни и позорно изостанали азиатски държави."В.И. Ленинизточник: В.И. Ленин - Собрание сочинений, издательство Прогресс, Москва 1975
  —цитат от коментар 2 на montale


  Това Вождът на световния пролетариат е казал за царска Русия.Така е обяснил необходимостта от ВОСР.
  Не , че нещо се е променило оттогава.

 9. 9 Профил на uej56649621
  uej56649621
  Рейтинг: 186 Неутрално

  И кои са тия "истории"? В народните приказки има достатъчно истории с щастлив край.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  До коментар [#4] от "Петър Самсонов":

  Няма как Луканов се беше договорил за "мирен преход", вместо безусловна капитулация.

 12. 12 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Значи знаете, че Путин е изборът на Березовски!
  Между другото! В книгата на Сатър, също е дадено, че Березовски е първия бустер на Путя!
  (И Путя за благодарност... малко го уби!)

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  До коментар [#12] от "Tzar Vova Josei-ki":

  “ Значи знаете, че Путин е изборът на Березовски!”

  И от благодарност го удуши във ваната му в Лондон.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1970 Весело

  До коментар [#10] от "vjo23696630":

  +++

  🤣🤣🤣

  Путинари, Сър!

 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  До коментар [#12] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Това изглежда почти като Иван Грозни убива сина си, ама с някои разлики

 16. 16 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Пресата постъпва много правилно като държи будно и нащрек Гражданското Общество като всеки ден публикува дописки за Асандж...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 970 Весело

  Бил Браудър беше разкрит чрез документалния филм на Некрасов - "Магнитски - какво се случва зад сцената" като организатор на измама за 230 милиона долара.
  А демократичният господин Брадър е заплашвал да съди европейски кина, които са прожектирали този филм, което говори красаноречиво за него.
  Разследване на Шпигел от ноември 2019-та също казва, че твърденията му нямат почва.
  Явно добрият стар Уилям е прибягнал до отчаяния вариант да публикува книжле със съчинения, след като вече няма как да краде по старите начини.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 19. 19 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Лев Толстой в дневниците си:
  "Ако някой ме попита - в коя държава бих предпочел да се родя, щях да отговоря - във всяка друга, само не в Русия"

 20. 20 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Някой бе казал , ( след като изчел Достоевски) ...Тези хора усмихват ли се ?....Тъжна история в тъжна държава с тъжен народ ....едната водка ги крепи.....

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  " Нейният първи въпрос гласеше: "Защо е бил арестуван Сергей Магнитски?"


  Отговорът: "Сергей Магнитски не е бил арестуван". Разбира се, че беше арестуван. Той се намираше в техен затвор. Не можех да си представя какво са си мислили руснаците, когато са ѝ дали такъв отговор. Вторият въпрос беше: "Защо е бил арестуван от служителя на МВР Кузнецов, срещу когото преди ареста той е дал показания?"


  Тя получи не по-малко смешен отговор: "В московското МВР не работи служител с такова име"."

  Ето един доста нагледен пример откъде гербиджа у нас се учи да живее в паралелна реалност и да лъже безугледно !

 22. 22 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  "Пропусвахме лустрацията и декомунизацията"
  В интирис на истината след като живях години наред при роднини в чужбина и през 80те се върнах тук, бях ужасен от промитите български мозъци. Там, където живях дълго /в Унгария/ никой не се натискаше да става комунист. Точно обратното - едва успяваха да кандърдишат някого, защото хората се срамуваха от това. Тук, за мой ужас се нагледах какво неистово натискане беше, как си подлиаха вода и си пишеха доноси, та да се докопат до червената книжка, която даваше възможност за израстване по служба и по-високи заплати.
  С две думи - как да се лустрираме - това общество го бяха промили тотално и му бяха източили мозъка.
  Не случайно днес се опитвт да вземат реванш.

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  До коментар [#20] от "KRAFTWERK":

  Господин Достоевски, беше отбелязал в дневниците си, че няма друг такъв освен руският човек който постоянно да повтаря не ми пука какво мислят другите за мене и в същото време най-много от всички да му пука какво казват за него. Един вид Недотам чаровно комплексирана мутра.
  Няма как да не вярваме на Достоевски, човекът се слави като голям познавач на човешката душа.

 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  Любимият спорт на рассийските чекисти е отнемане и рекетиране на печеливши бизнеси и компании, случаят стана известно защото Браудер е западняк и направи историята известна в целият свят.
  Такива обаче в Рассия има безброй. В момента друг американски бизнесмен е в затвора / Майкъл Клви/ с почти идентична история.

  klimentm
 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3632 Весело

  До коментар [#18] от "Taiga":

  Значи и американския Конгрес е бил заблуден от Браудър за да приеме такъв закон?!
  Ти да видиш, какъв изпечен лъжец?!

  klimentm
 26. 26 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1401 Весело

  До коментар [#18] от "Taiga":

  И така таваришч рядавой, защо все пак началниците ти убиха Магнитски?

 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1635 Любопитно

  Като че ли най-тояно описание на съветския режим и руската народопсихология дава Илия Бешков:

  "..Русинът има единствената потребност – да се похвали с нещо – каквото и да е – царизъм, болшевизъм, деизъм, атеизъм, анархизъм или нихилизъм, стига те да са „най-“ и да заплашват света, което отговаря тъкмо на страха му от света. Бои ли се русинът от света? Не, но той съзнава, че е ненавистен, непоносим или в най-добрия случай съжаляван в цивилизования свят, в който свят той няма дял и никакво участие в изграждането му през вековете. Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията.

  „Православна“ Русия води единадесет „освободителни“ войни, за да завоюва Полша, България и Турция, и като не успя – това правоверно православие бе заменено за 24 часа с болшевизъм, с атеистично православие, което започна нови „освободителни“ войни срещу България, Полша, Турция… и целия свят. Христос бе заменен със Сталин (досега успешно!). Иконките под ризите на мужика са заменени със Сталин, без да се е извършила някаква промяна в мозъка му. Църквите са пълни с „богомолци“ и всички те любят всеотдайно своя вожд и баща на човечеството, който е първият, откритият и най-ожесточеният хулител на Бога и Христа. Това би могло да се дължи на едно разюздано свободомислие, ако русинът можеше да мисли, но той е негоден за мислене – този процес за него е приключен или не е започнал.

  Един познат русин, избягал от революцията, поет, пушкинист, интелигентен и неокачествим мерзавец, идва редовно у дома, когато не успявам да се прикрия. Той се хвърля върху мен с християнско целувание, но не целува, а ме заставя да го целувам аз и то три пъти по трите от безбройните негови страни. Каква е тази отвратителна нужда. След напиването му, на тръгване той пристъпва към мен и ме хапе. Каква вулгарна нужда е пък тази? Напоследък изостави разговорите за Бога, стана болшевик, лектор по сталинизъм. И продължава да идва и да ме хапе…

  Кой е опорочил това нещастно същество? – то не е било никъде, освен в Русия. Та където и да е, то носи своята родна атмосфера – една ужасяваща глутница от бесове, които крещят думи от Пушкин, Блок, Достоевски, Маяковски, цитати от Ленин.

  Кому е нужно всичко това, освен на руснака, да се хвали, да дотяга и да заплашва света. Ако това е от полза, човек не би пропуснал да го вземе. Ако дори за самия руски човек е от полза, щеше да е налице резултат някакъв – но там, в душата на този нещастен човек, грозотата се наслагва всеки ден.

  Кой народ се е хвалил така нахално с едно православие, взето назаем, с една азбука, подарена му от българите, със социалистически атеизъм, взет от немския евреин Маркс, с поети от Абисиния и Шотландия, с художник (да речем Репин), чиято картина, изнесена от Русия, струва само разноските по превоза? Това се отнася до цялата руска живопис и не става дума за някакво майсторство, а за това, че в картината неизбежно се отразява същината на русина: лъжлив, нескромен, развратен, преднамерен. Русинът няма духовно състояние. Той писа по подражание дълго време за Бога и светия Дух, докато убеди и света, и себе си, че му липсва. От 30 години крещи за социализъм и труд, справедливост, правда, мир и благоденствие, за световно водачество, докато убеди света, че всичко това е пълна негова липса. Русинът е въобще нуждаещ се – той няма дар и когато е дълбоко убеден, че дава – той всъщност взема, защото откъде ще вземе бездарният, за да даде? Защо русинът отрече с новата си материалистическа идеология (по-право религия) дара Божий, именно защото му липсва. Та дарът Божий наистина не съществува за русина и у русина, и той излишно бе задължен и обременен с Него от властническата руска църква. Дарът Божий изисква боязън и смирение, а русинът е годен за животински страх и дързост.

  „Ради Христа“ – казва вярващият русин, прекръства се, убива с нож заспалия си приятел, взема му часовника и заминава. Продава часовника, напива се и плаче неудържимо за приятеля си, за да се похвали с него, със сълзите си, с „голямата“ си съвест, да се похвали, и то пред целия свят, със своята мерзост, с безкрайната си богата „душевна“ амплитуда. Това е огромното туловище на руския ихтиозавър с мъничка глава – ехидна и зла.

  „За Сталин!“ – казва сегашният русин, взима ти венчалния пръстен и часовника и заминава без изражение, без срам, без злина дори. Среща другиго, който се оказва без часовник. Русинът изважда десет часовника, които цъкат весело и безразборно в шепите му, и предлага настойчиво, с дълбоко осъзната добронамереност, да си избере който желае часовник. Трогателно! Горкият русин, той няма друго съзнание, освен на обиран и обирач. Между тези две фази стои неизбежното напиване – бързо, стихийно „до чертого“. Тогава той заплашва, хвали се и безутешно плаче.."

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 28. 28 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  "Тази книга, която от години препоръчвам на четящата публика във форума, е безпощадна дисекция на режима на Путин, който за 20 години върна Русия от прага на 21 век директно в Средновековието. "

  Не мога да реша за себе си, др. ГранТц искрено ли вярва на тази огромна лъжа поради липса на критично мислене или е част от лъжата.

  Браудър става враг на Путин по много тривилна причина - кражба на $230m от руската хазна (схема с tax credits), в която кражба г-н Магнитски - като счетоводител на Firestone Duncan, облужваща счетоводно Браудеровата Hermitage Capital Management - e съучастник. Първоначално е привлечен като свидетел, впоследствие като обвиняем. Никога не е бил wistleblower - схемата с източването е докладвана от Римма Старова, директор на една от кухите компании в Hermitage Capital Management - това става около 7 месеца преди привличането на Магнитски като свидетел.

  Ето филма на Андрей Некрасов, голям противник на Путин, The Magnitsky Act – Behind the Scenes (2016):

  https://www.youtube.com/watch?v=hIn-8_0oP0g

  Магнитски (според майка му, вж. филма) умира в затвора поради немарливост и липса на медицински грижи, но никога не е бил бит до смърт, както твърди Браудър. Не е "адвокат", никъде не е обвинявал някого б "кражба" на компаниите на Браудър, чрез които са източени $230m.

  Това е друго разследване на Der Spiegel, което отрича версиите на Браудър (2019):

  https://www.spiegel.de/international/world/the-case-of-sergei-magnitsky-anti-corruption-champion-or-corrupt-anti-hero-a-1297796.html

  Опровержение на "опровержението" на Браудър:

  https://www.spiegel.de/international/world/spiegel-responds-to-browder-criticisms-of-magnitsky-story-a-1301716.html

  След скандала с източването и разрива на Браудър с HSBC, зад чийто гръб е разиграна схемата, за което HSBC заплати $17m на руснаците и понесе удар върху репутациятз си в Русия, Браудът е pariah/untouchable (Dalit) в инвестиционните среди. Днес е известен единствено като автор на този pulp fiction, който така е впечатлил др. ГранТц

 29. 29 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Многоинтересно четиво за руски тролове.

  "Защо е бил арестуван Сергей Магнитски?"

  Отговорът: "Сергей Магнитски не е бил арестуван". Разбира се, че беше арестуван. Той се намираше в техен затвор. Не можех да си представя какво са си мислили руснаците, когато са ѝ дали такъв отговор. Вторият въпрос беше: "Защо е бил арестуван от служителя на МВР Кузнецов, срещу когото преди ареста той е дал показания?"

  Тя получи не по-малко смешен отговор: "В московското МВР не работи служител с такова име".

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3632 Весело

  До коментар [#28] от "bellend":

  “.......но никога не е бил бит до смърт, както твърди Браудър“

  Както се казваше в безсмъртният стар виц:

  “ Днешната милиция не бие, но снощната биеше яко!”

  klimentm
 31. 31 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#30] от "klimentm":

  Ще направите добре да напуснете белетристиката на Браудър. Има достатъчно документи за причините за смъртта на Магнитски в затвора - и те не са тези на Браудър, които преповтаряте. Погледнете и филма в частта на интервюто на Некрасов с г-н Андреас Грос, изготвил доклада за Магнитски на Парламентарната асамблея на Европарламента (2:06 във филма). Винаги има предел на играта с емоциите, от който нататък или има факти, или фантазии без покритие

 32. 32 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Прекрасен текст!!!
  Рубладжии, четете и подсмърчайте!!!
  Сега разбирате ли защо североизточните степи и блата винаги ще са извън Цивилизацията?!

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  До коментар [#27] от "mitko11":

  Гениален текст, благодаря ти, че отново го пусна.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  Може би някога ще имат щастлив край.

 35. 35 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Руският главен прокурор Юрий Чайка гостува в България явно за да научи нашите на същите техники. Изглежда, че е успял.

  подпис
 36. 36 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2981 Весело

  До коментар [#31] от "bellend":

  Отново пригласяне на путинстката пропаганда, кел сюрприз.
  Ти за факти по-добре не говори, щото куп лъжи изрече през годините. Твоята предубеденост не е равносилна на факти.
  Апропо, кво стана с Дърам и неговото разследване? А с делото във ВС което уж беше с голяма вероятност да бъде разгледано?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 37. 37 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  "Сергей Магнитски: Руските истории никога нямат щастлив край"

  Един от блестящите руски умове от първата половина на XIX век, Пьотър Чаадаев, пише в едно от своите "Философски писма" за Русия, че "Историята ѝ е мрачна, а бъдещето - съмнително". Потресаващата история на Сергей Магнитски е сред доказателствата за това.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Россия умом не понять.

 39. 39 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 634 Неутрално

  "Русия без съмнение е азиатска държава, при това една от най-невежите, средновековни и позорно изостанали азиатски държави."В.И. Ленинизточник: В.И. Ленин - Собрание сочинений, издательство Прогресс, Москва 1975
  —цитат от коментар 2 на montale


  И само 40 г. след ВОСР, Русия /СССР/стана втората най- могъща и икономически силна страна в света. С образовано и цивилизовано население. Не ми се мисли какво щеше да е ако беше останал царския режим. Най- вероятно нямаше да съществува в този си вид. Едва ли има в световната история друг такъв период за толкова кратко време, толкова много хора на толкова голяма територия да бъдат вкарани буквално от средновековието в 20 век. Забележително!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK