"Пловдив чете" се открива на 14 юни

Чуждестранни гости на фестивала са писателите Иван Андрусяк и Сашко Насев.

© ''Жанет 45''

Чуждестранни гости на фестивала са писателите Иван Андрусяк и Сашко Насев.Деветнадесетото издание на литературния фестивал "Пловдив чете" ще се проведе от 14 до 20 юни. Програмата на фестивалната седмица включва повече от 65 културни събития.


Официалното откриване ще е на 14 юни (понеделник), от 20:00 ч. в Античния театър с концерт на група "Акага" и хор "Детска китка" при Общински детски комплекс - Пловдив. По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени наградите "Орфеев венец" за съвременна поезия, както и "Златна четка" за най-добро художествено оформление на книга.


Две литературни срещи дават началото на фестивалната атмосфера за четящите хора в Пловдив преди 14 юни: среща с Емил Стоицов и неговата книга "Записки из губернския град Филипопол 1878 - 1879 г." днес,10 юни, от 18 ч. в Постоянна експозиция "Енчо Пиронков" и среща с проф. Александър Шурбанов в разговор за неговата нова книга "Закуска с нар", издадена по случай неговия 80-годишен юбилей, в конферентната зала на Народна библиотека "Иван Вазов" на 11 юни от 18 ч.
На 14 юни от 17:00 ч. в Къща музей "Христо Г. Данов" ще се проведе традиционното връчване на Националните литературни награди "Христо Г. Данов".


Закуска с нар
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете


В дните между 14 и 20 юни представяния на книгите си ще имат знакови за българската литература имена като Захари Карабашлиев, Георги Борисов, Алек Попов, Христо Карастоянов, Иван Странджев, Йордан Костурков, Катерина Хапсали, Деметра Дулева, Красимир Димовски, Светлозар Желев, Райна Маркова, Богдан Русев и още много други.


Записки из губернския град Филипопол 1878 - 1879 година
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете


На "Пловдив чете" гостуват писателите Петко Славов, Миа Сердарева, Деляна Манева.


"Очакваме и премиерата на брой №24 на любимото издание за изкуство и култура - списание "Нула 32", както и разговор за участието на списание "Страница" в литературния живот и процеса на четене и разбиране на художествената литература", казват организаторите от "Жанет 45".


Във "Флука - Австрийски културен павилион", открита сцена за изкуство и култура, ще се изявят поети от различни поколения в един споделен Поетичен следобед, който за втора година е организиран от "Пловдив чете". Младите поети Александър Габровски, Димитър Ганев, Габриела Манова и Лилия Йовнова ще представят новите си стихосбирки за първи път в Пловдив.


В Литературен кът на площад "Централен" в близост до шатрите на Алеята на книгата ще се провеждат събития с фокус детска литература, някои от които включват театър, музикално оформление от Y&M - Melodic Project и представяния на книги за деца и младежи, както и разговори с хора от българските литературни среди. Ще гостуват Валентина Стоева от фондация "Детски книги", Йорданка Белева, Цанко Лалев и Тони Бейн. В партньорство с "Кинематограф.BG" ще има възможност пловдивчани и гости на града да се насладят на късометражни филми в градски условия.


В рамките на фестивала ще се проведат и редица срещи и разговори, посветени на изкуството на превода и книгата, спектакли, пърформанси, четения. Ще се състои традиционното от няколко години връчване на наградите "Читател на годината от 5 до 105" на Народна библиотека "Иван Вазов".


Срещи с дявола
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Чуждестранни гости на "Пловдив чете" през 2021 г. са украинският писател Иван Андрусяк, носител на националната награда "Леся Украинка", номиниран за наградата "Ханс Кристиан Андерсен" (2020), включен в селекцията на най-добрите книги в света за деца White Ravens с книгата си "28 дни от живота на Катерицата", и македонският писател Сашко Насев, който ще представи книгата си "Срещи с Дявола".


Близо 60 български издателства са включени в пловдивската Алея на книгата в 20 книжни шатри, разположени на площад "Централен". Събитието се организира с подкрепата на община Пловдив и в партньорство с Асоциация "Българска книга".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK