"Нито за миг не отхвърлих детето си": какво е да си родител на човек от ЛГБТИ общността

"Нито за миг не отхвърлих детето си": какво е да си родител на човек от ЛГБТИ общността

© Крум Гюров"Дневник" публикува откъс от "Смелостта да бъдеш родител", с автор Оля Стоянова и издаден от организация "Действие" с финансовата подкрепа на Посолство на Нидерландия в България.


В събота, 12 юни 2021, по улиците на София отново ще премине "София прайд" - традиционното шествие в подкрепа на ЛГБТИ общността. Книгата "Смелостта да бъдеш родител" беше представена в сряда (9 юни). Тя представлява сборник с лични истории на родители, които споделят собствената си и дълбоко лична среща с разкриването на идентичността на своите деца.


"Тази необикновена книга всъщност е обикновена. Тя е за обичта на родителите към децата им и на децата към техните родители, тя е за щастието от споделения живот, тя е за повелята и свободата да бъдеш който си, тя е за уникалността и достойнството на всяко човешко същество. Това е книга за всички нас", казва в предговора на книгата посланикът на Нидерландия Беа тен Тъшър.
Историята на Станислава, майката на Стойо...


Имах чувството, че светът ми се срути. Причерня ми пред очите, мислех, че всеки момент ще припадна. Много трудно успях да запазя самообладание. Може би нито един родител не очаква да чуе това за детето си. Не че е лошо само по себе си, но всеки вътрешно малко или много се надява и иска детето му да е нормално - както ние си имаме момчетата, така и то да си създаде семейство със съпруга, деца, да чакаме заедно внуци.


Най-много ме притесни това, че живеем в малко населено място и всички се познаваме. Първата мисъл беше: "Какво ще кажат хората". Неизбежно е, няма как да подмина това. После пък обвинявах себе си, че не съм усетила нещо - защо не съм разбрала това по-рано, какво съм пропуснала да видя. Но нито за миг не отхвърлих детето си. Идваше ми да си блъскам главата. Яд ме беше, че не съм била близо до Стойо, че не сме говорили достатъчно за тези неща. Опитвах се да си спомня дали ме е питал нещо, а аз да съм го подминала. Чудех се дали знае, че никога не съм била против различните хора.


Брат му беше първият човек в нашето семейство, който научи. Стойо беше споделил с него и дори се бяха се уговорили да направим една онлайн връзка и той да бъде при нас, докато ни съобщава. Така, че ние с баща му не бяхме първите, които разбраха. След това се наложи ние да кажем на всички роднини. Аз се чувствах длъжна, исках да знаят от нас.Имам и три добри приятелки, които исках да го чуят от мен. Не знаех как точно ще реагират, но ги събрах вкъщи на питие и им казах, че имам да им съобщавам нещо много важно. Признах им, че синът ми е гей, и се разплаках. Още беше съвсем скоро, болеше ме от това, че не съм била до него. А приятелките ми ми казаха: "Ама това ли било?! Ти пък! Да ви е жив и здрав! Нищо не е станало! Браво! Всички да сте живи и здрави!" Така реагираха, съвсем нормално.В онзи период си дадох сметка, че това е моето дете. Момчето ми е живо и здраво и няма никакво значение кого обича, особено след като е щастливо. В малкото населено място така или иначе нещата бързо се разбират, затова реших, че който не приема детето ми, значи няма място и при мен.


По онова време Стойо не си беше в България. Нямаше го три години, беше в Норвегия, после в Африка. Но преди да тръгне оттук, се разбрахме да си казваме всичко честно и искрено, за да не се притесняваме един друг. Затова когато ни съобщи за себе си, той беше напълно искрен с всичко. Питах го за всичко, което ме интересуваше, и той ми отговаряше честно. Имах хиляди въпроси. Ако бяхме подготвени, може би някои неща щяхме да знаем предварително. Но ние имахме само обща информация, а тя не беше достатъчно и ми се искаше детето ми да е при мен, да задавам въпроси, да го питам и то да ми отговаря. Толкова ми липсваше. Мисля, че трябваше да сме един до друг, за да се изясни всичко.


Затова си мисля, че е хубаво да има групи, в които родителите да говорят и да си споделят.Знам, че има родители, на които им е много по-трудно. На баща му също му беше по-трудно, отколкото на мен. А може би трябва да има такива група и за децата, защото много от тях не се осмеляват да се открият, не смеят да направят тази крачка. Страхуват се да не бъдат отхвърлени. Трябва да има групи или места за срещи, разговори, публикации... и аз не знам какво точно. Но трябва да има нещо. Трябва да се говори за това с онези, които го преживяват по-трудно.


Защото има хора, които си казват - край, светът свърши! Но това е твоето дете и не трябва да ти пука за света. Ти го обичаш и кой каквото иска да си мисли.Изглежда, че в извън Балканите хората са по-либерални. Не мога да го твърдя със сигурност, но сигурно по тази причина синът ми не иска да живее в България. Вероятно някъде другаде ще има по-добър живот. А и аз тук се притеснявам за него физически, да не го нападнат, да не бъде унижен. Вярвам, че той е достатъчно самостоятелен, за да се справи с всичко сам, но физическата разправа ме притеснява. Истината е, че аз не познавам хора на моята възраст, които са били в еднополова двойка. Въобще не познавах такива хора - само неговите приятели, с които ме е срещал, са около мен. Познавам партньора му, виждаме се поне веднъж в месеца, ходим си на гости. Дори мисля, че го обичам като свое дете, защото е много мил, но и защото виждам, че детето ми е щастливо с него. Вече знам, че ако имам някакви въпроси, трябва да питам детето си. Трябва да бъдем близки с децата си, да се интересуваме от тях. Мисля, че когато покажеш отношение и се интересуваш, някак това ги предразполага да бъдат по-открити и да споделят всичко с теб. Просто трябва да ги обичаме.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 720 Неутрално
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на lanparty13
  lanparty13
  Рейтинг: 268 Неутрално
 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Стойо се е уредил с каквото трябва в Африка, на майка му съчувствам, на фондацията -- твърдо не. Както и на всякакви други фондации, не непременно със същия тематичен обхват.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 669 Неутрално


  Пожелавам им сила на родителите на деца с друга ориентация
  Важното е да не губят връзка с тях, а останалите ,въобще не ме интерсуват

  Неразбирането и злобата са част от нашето ежедневие

  Дали ,защото материално сме/ си по-добре, дали защото сме/ сте по -успели в живота, всичко зависи от нас и ние сме такива, каквито сме. Винаги ще се намерят хора, които да са различни от нас .

  Изобщо чуждото мнение никога не ме е вълнувало
  За мен по-важното е децата ми да са добре и щастливи и ние като родители да ги подкрепяме винаги.

  За неразбралите - проблема е техен  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 6. 6 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Пожелавам им сила на родителите на деца с друга ориентацияВажното е да не губят връзка с тях, а останалите ,въобще не ме интерсуватНеразбирането и злобата са част от нашето ежедневиеДали ,защото материално сме/ си по-добре, дали защото сме/ сте по -успели в живота, всичко зависи от нас и ние сме такива, каквито сме. Винаги ще се намерят хора, които да са различни от нас .Изобщо чуждото мнение никога не ме е вълнувалоЗа мен по-важното е децата ми да са добре и щастливи и ние като родители да ги подкрепяме винаги.За неразбралите - проблема е техен
  —цитат от коментар 5 на nessarox


  ТРудно ти се разбира. Разбрах единствено, че си говорителка на някаква група, на коя не разбрах, на групата на материално преуспелите ли, на групата от родители на деца с различна ориентация ли?

 7. 7 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Не виждам нищо страшно. Всички са здрави и се обичат. Нима е по-добре детето ти да се дрогира и убие друг човек с кола, която кара със 100км/ч?

 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1335 Любопитно

  Цялата дандания по медиите е, защото май утре ще има парад в София...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  "Не че е лошо само по себе си, но всеки вътрешно малко или много се надява и иска детето му да е нормално - както ние си имаме момчетата, така и то да си създаде семейство със съпруга, деца, да чакаме заедно внуци."
  *
  Много добре формулирано.
  Е, майките на момичета в това отношение са облагодетелствани, независимо от ориентацията им най-вероятно ще имат внуци.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  Боже опази, но като се случи трябва да го приемеш.

  Интересно, но в моята и фамилията на мъжа ми, погледнато 100 години назад, нямаме с друга сексуална ориентация освен нормалната.

  Какво се е случвало в други семейства за да има отклонения от нормалното?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#9] от "venci4":

  Навремето при соца имаше гейове и педераси.
  Първите бяха близки до червения елит и се събираха на подбрани места като апартамента на баба Цола на "Васил Левски" (тогава Толбухин), възвишено пиеха шампанско, обсъждава не по-малко възвишени проблеми и друсаха задници под звуците на дяволска музика.
  Вторите ги гонеше милицията из градските градинки, а с нейна благословия кварталните хулигани редовно им се отбиваха да им вземат левчетата и пиячката.
  Същото беше и с наркоманите.

  CONTADOR GRATUITO!
 15. 15 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 260 Неутрално

  препоръчвам ето този филм по темата https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fire _(1996_film)

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 16. 16 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2549 Весело

  До коментар [#11] от "klecho":

  Там е намерил каквото трябва, BBC.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 17. 17 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Значи пак Норвегия намесена с цялата история. Стойо от село отива в Норвегия и разбира случайно, че е гей! Съжалявам, трагично е, но ме напушва смях!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#11] от "klecho":

  То си е.

 20. 20 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Весело

  До коментар [#18] от "Митко Палаузофф":

  И още нещо.В Норвеги Стою преоткрива Исляма..

 21. 21 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#2] от "Моа Преател Тайпи":

  Ей!!! Дойде Прайд-а и само за к*р си мислиш.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Горките хора.
  Това си е истинско нещастие.
  В едно интервю Мариус Куркински каза че това е съсипало родителите му.
  А той, като чувствителен човек, също е бил нещастен от това че те са толкова смазани.
  За родителите е трагедия.

  Common sense !
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1417 Весело

  "после в Африка"

  Сигурно е било много страшно сред големите черни мамби, смелост голема е проявена!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 27. 27 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 669 Весело


  ТРудно ти се разбира. ..........................
  —цитат от коментар 6 на von_seeckt
  Затова още в първия пост писах :

  " За неразбралите -проблема е техен "

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Да е жива и здрава дамата! Ако не беше такъв родите, на почтена възраст би могла да изпита най-голямата радост - тази с внуците. Сега не ѝ остава нищо друго, освен да се хвали колко е щастлива без тях, сама да тръгне по прайдове и да разказва на съселяните си

 30. 30 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Да не дава Господ! Същото щеше да е, ако беше станал наркоман.

  dame
 31. 31 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#30] от "dame":

  Наркоманията май може да се лекува :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK