"Под ритъма на музиката Мата Хари сваляше един по един воалите"

Откъс от романа "Мата Хари на Ан Браганс.

© "Емас"

Откъс от романа "Мата Хари на Ан Браганс.Дневник" публикува откъс от романа "Мата Хари" на Ан Браганс, предоставен от издателство "Емас". Книгата е от поредицата "Известните жени в историята".


Името на нидерланската стриптизьорка и куртизанка Мата Хари стана популярно в България благодарение на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обясни, че жената, която е снимала кюлчетата злато и пачките в евро в неговите покои в резиденция Бояна, е "като Мата Хари".


Всъщност зад псевдонима Мата Хари стои Маргарета Гертруда Зеле, родена през 1876 г. в Нидерландия. Много млада сключва брак с офицер от колониалните войски и заминава с него за островите Ява и Суматра. Но след развода заради безпаричие става танцьорка и сама започва да изгражда легендарния си имидж. С екзотичния си външен вид и предизвикателно поведение става звезда и в "столицата на разврата" Париж.
Шпионската й дейност също е забулена в загадки. На 13 февруари 1917 г. е арестувана от френското контраразузнаване за връзки с Германия. Съдена е, твърдяла е, че е работила само за Франция. Екзекутирана е на 15 октомври 1917 г.


Из "Мата Хари" от Ан Браганс


ИДОЛЪТ НА САЛОНИТЕ


Мата Хари
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Баронеса Киреевски е не само способен импресарио и съвършена господарка на дома. Тя се хвали, че има леко перо и добросъвестно си води дневник, в който записва забележителни събития и впечатления. На 6 септември 1905 година, седнала на своето малко бюро, тя отбелязва:


Вчерашният успех на скъпата ни Мата Хари оправда и дори надхвърли моите очаквания. Наистина това беше истински триумф, макар небето да се оказа твърде немилостиво, принуждавайки ни да се оттеглим в големия салон. Тези летни бури, връхлитащи без предупреждение, са бич и за най-съобразителната домакиня. Насред следобеда, под проливния дъжд, моите хора трябваше да разтурят направеното същата сутрин в градината: големият безпорядък изнерви изключително много всички ни.


Бях принудена да се върна в къщата, да дам нови нареждания и да импровизирам. Понеже нашата приятелка щеше да танцува боса, наредих да разхвърлят на пода килим от цветя и зеленина от Хосрой и Бахтиари, докато на тавана опънаха моите исфахански килими с флорални орнаменти на аленочервен фон.


После, за да приключа с оформлението на предназначеното за изпълнителката пространство и да допълня илюзията за ориенталски декор, хората ми окачиха отстрани флагчета с втъкани златни и сребърни нишки.


И накрая стената, която щеше да служи за заден декор на изпълнението на Мата Хари, беше драпирана с тежък черен сатен. Последната добавка привидно противоречеше на решението ми да създам около танцьорката нещо като ниша с богата и контрастираща хармония. Въпреки това не съжалявам за тази идея, защото тя до голяма степен допринесе за успеха на сценичния ефект, който очаквах.


В крайна сметка не съжалявам, че тези елементи осуетиха първоначалния ми проект: ако бяхме останали в градината, нямаше да мога да разиграя така сянката и светлината.


Към осем часа гостите ми започнаха да пристигат. Въвеждахме ги и ги настанявахме в ярко осветения салон. Толкова бяха възбудени от мисълта, че най-после ще видят как танцува Мата Хари, че шумно заеха местата си на столовете, подредени срещу "ориенталската ниша" и отделени от нея чрез моята цветна украса от гардении и орхидеи.


В кадилници гореше тамян и парфюмът му вече се носеше из въздуха. Когато всички се настаниха - бяха около шейсет души - дадох знак на моите хора, които отговаряха за светлинните ефекти. Веднага стана тъмно, абсолютно плътна тъмнина, която предизвика изненада. Заглъхнаха и последните гласове и настана мъртвешка тишина. Заслепени от тъмнината, всички бяха вперили поглед към дъното на залата, където щеше да се появи Мата Хари. Тогава проехтя първият гонг - мощен, дълго резонира.


Краищата на черната драперия се отдръпнаха по средата и Божествената се появи, докато на другия край на салона, абсолютно едновременно с нея светна първият свещник.


От човек на човек сред обезумялото от възхита множество премина възторжена тръпка. Нашата танцьорка беше почти неразличима, едва я виждаха - вече светна вторият свещник, после третият, но този неподвижен силует, омотан в златни воали, отрупан с бижута като идол, се открояваше пред нощния сатен като същинска звезда.


Близо до мен мъжки глас пошушна: "Това е Венера на небосвода". В момента този глас изразяваше онова, което всички изпитваха при фееричната поява. Тя стоеше там, без да помръдне, по-неподвижна от каменна богиня, чакаше музиката да я поеме, да й придаде движение.


Първата нота се издигна от ситара с бликването на огъня от шестия свещник, най-близкия до сцената, накъдето бяха съсредоточени всички погледи. Ах, как биеше сърцето ми в тези мигове, тъй се боях от липса на синхрон! Но не се получи никакво разминаване; точно инструктирани, моите хора действаха перфектно и аз се насладих като другите на предложеното ни чудо.


Там звуците на ситара сякаш я освободиха от магия и статуята започваше да се движи. Поклащайки се бавно, тя издигаше дългите си ръце, опасани с гривни, сякаш извайваше въздуха с разперени пръсти, придаваше на тялото си невиждани вълнообразни движения и в полумрака, раздиран от трепкащите пламъци на свещниците, сред изпаренията на тамяна, издигащи се от кандилото, едва забуленото женско тяло представляваше истинска нажежена материя, жарава, в която се разпалваха всички желания...


Трябва да уточня, че подобно на моите гости и аз бях държана в неведение по отношение на костюма, в който щеше да бъде облечена нашата танцьорка, така че споделих всеобщата изненада, когато тя се появи пред нас.


Дотогава бях виждала Мата Хари само в ежедневни дрехи и трябва да отбележа, че носеше тоалетите си с несъмнена грация и елегантност. Ала такава, каквато се появи тук, обвита в тънки воали, в които се отразяваха златните отблясъци на флагчетата, тя излъчваше красота, която спира дъха.


Стоях права, за да контролирам постоянно светлинната "синхронизация", и за да виждам добре, се приближих до музикантите, които бяха в една ниша близо до сцената. Все така под ритъма на музиката, Мата Хари сваляше един по един воалите, които я обвиваха, и с трептящи движения и извивки ни представяше необикновено преобразяване: освободена от кожата си, пред очите ни се раждаше една жена-змия. С изключение на няколко ивици ефирен газ, закрепени на ханша й с колан, отрупан със скъпоценни камъни, ажурените кожени чашки, които прикриваха гърдите й, и тежките бижута индийска изработка, с които беше накичена, Мата Хари се излагаше пред погледите ни в първичната си и пищна голота.


Докато изпълняваше последните танцови фигури, аз се обърнах към публиката, любопитна да проследя реакцията й: всички лица ми се сториха белязани от еднакво болезнено и възторжено напрежение, измъчени от порочно и трудно за прикриване вълнение. Вече не виждах лицата или познатите профили на моите приятели, а изпити от рязкото покачване на желанието тебеширени образи, обезцветени маски, побъркани от страст. Във въздуха витаеше грозно потръпване на плът,


При последния звън на гонга запалиха отново електрическите лампи и в рамките на няколко секунди тази плътнобяла светлина, ослепителна след толкова тъмнина, принуди очите да се адаптират и, направо ги подлуди. Те се присвиваха, примигваха или трепкаха с клепачи по най-смешен начин. Сред разпръснатите в безпорядък столове моите гости започнаха да се насочват към подготвения встрани бюфет - процесия от сомнамбули, в която всеки, отърсвайки се от болезненото си вцепенение, се опитваше да нагласи на устните си я подобаваща усмивка, я някоя духовита дума. Отново бяхме светско общество.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1406 Весело
 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2014 Разстроено

  Кви Жени и кви Маже е имало а сеги....

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Мда... екзекутирана....

 4. 4 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 470 Весело

  Оня ритъм на музиката не може да се сравни с чалгата
  на чийто фон ги обладава наш Буци

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  След този откъс човек се чуди как Бойко Борисов е успял така юнашки и антиромантично да откърти в присъствието на Мата Хари.

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  Под ритъма на чалгата Мата Хари прекрачи спящия напреко на възглавниците премиер, извади телефончето и се развъртя из премиерската резиденция: щрак-щрак-щрак!

  А наемателят Гешев така и не я разбра коя е...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3766 Весело

  Воалите ...

  В нашият случай става дума за гащите!

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  " А наемателят Гешев така и не я разбра коя е..."

  Откъде знаеш, може и той да има някакви отношения с Мата Хари, които не е прилично да се оповестяват публично !

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3766 Весело

  Оня ритъм на музиката не може да се сравни с чалгатана чийто фон ги обладава наш Буци
  —цитат от коментар 4 на vjo23696630


  Уморен от врЪтенье с жипката из пусти ливади до вдън гори Тилилейски на ползу роду, затуй!

  Та Севда, та Севда ТВ, па изобилна логорея от жакузита-макузита и всякакви алабализми, па и да ги друсаш и ония тулупи отзад в багажника, че и "интервю" да им спряташ ...
  Лесно ли е, ъм?!

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3766 Весело

  До коментар [#9] от "xm...":

  Опс!
  Горното беше към

  След този откъс човек се чуди как Бойко Борисов е успял така юнашки и антиромантично да откърти в присъствието на Мата Хари.
  —цитат от коментар 5 на spiegel


  Сорри!

 11. 11 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  Само да не е бил някой Матьо Хари.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3766 Весело

  Само да не е бил някой Матьо Хари.
  —цитат от коментар 11 на 3biri


  Най-вероятно просто някой мЕто.
  Може и от Илиянци ...

 13. 13 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#8] от "samoedin":

  Нищо чудно, те в мутренско-милиционерските среди така си ги менкат Мата Харитата, имайки предвид, че и на Каскета изгрота е била от подобен сой...

  Жената до главния прокурор Иван Гешев е направила впечатляваща кариера от танцьорка на пилон до адвокат, като пътьом е работила за лидер на организирана престъпна група и за фирма на Ковачки – установи проверка на „Биволъ“. Тя се прочу и с имотните врътки за придобиване на рекордно евтин апартамент от прокурорския свидетел Ваклин.

  Детелина Филипова Ханчева е родом от Севлиево. През 2002 г. тя влиза в новините като танцьорка в нощен бар в зимния курорт Боровец, похитена от известния самоковски бандит Юрий Галев. Инцидентът се случва на 21 срещу 22 Януари 2002 (виж тук). Бойко Борисов, тогава в качеството си на главен секретар на МВР съобщава, че Галев ги е завлякъл от заведение в апартамент в София.

 14. 14 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Бойко сега ще си татуира Мата Хари на задните части.

 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2585 Весело

  "Всъщност зад псевдонима Мата Хари стои Маргарета Гертруда Зеле"

  И нашата Мата Хари е с немскоезично артистично име Маги Бадер от Червените фенери на Доган!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1801 Весело

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  "...Под ритъма на музиката Мата Хари сваляше един по един мутрите..."

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 17. 17 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Съмнявам се, че въпреки аналогиите с Мата Хари Бокочовекът или Каскетът знаят нещо за истинската героиня. Това не се преподава в школата в Симеоново и едва ли свързаните с нея факти дори попадат в списъка на "Допълнителна литература".
  Тъй като обаче липсата на четене и анализа на прочетеното са освободили значителна част от дяловете на мозъка им, то те посвещват тези работни пространства на измислянето на псевдоистории и фикции.
  Всъщност, вместо Мата Хари, може и да е г-н Хари, който да е напил и дрогирал премиера, да се е възползвал от телото му и след това да е нащракал кадрите. Какво пречи? Да не би ББ сам да зоговори за клопката на Мата Хари, защото може била господин? А, ако това се признае - няма връщане назад. Избирателите му може и да са прости, но поне са консервативни и биха простили мъжкарски отклонения с красива госпожа, но не и с приятен господин - драг-кралица.
  Изобщо не е проста работата.

  CONTADOR GRATUITO!
 18. 18 Профил на eu_geto
  eu_geto
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Бойко сега ще си татуира Мата Хари на задните части.
  —цитат от коментар 14 на pro_bono


  По-добре да не си прави задните части красиви, че ако стигне до затвора....

  И не ме гледай българино строго, че ще носиш защото явно моеш да носиш много.
 19. 19 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  А нашата Мата Хари се укрива при Пунта Мара където няма да я сполети участта на оригинала.

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 818 Весело

  Нашата плеймейтка беше почти неразличима, едва я виждаше - вече светна второто кюлче злато, после третото от чекмеджето, но този неподвижен силует, омотан в златни воали, отрупан с бижута като идол, се открояваше пред кюлчетата злато и пачките от 500 еврови банкноти като същинска звезда.

  Миша
 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3833 Весело

  “Мата Космата и бандата на Кратунковците”

  Нашумял сериал от 80 те!!!

  klimentm
 22. 22 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1566 Весело

  “Мата Космата и бандата на Кратунковците”Нашумял сериал от 80 те!!!
  —цитат от коментар 21 на klimentm


  Именно заради красивото заиграване с думите, БНТ не смеят да го пуснат толкова време. А, така би зарадвал децата!
  https://www.youtube.com/watch?v=hVbZId6BxWc

  CONTADOR GRATUITO!
 23. 23 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 959 Весело

  "Под ритъма на чалгата Мата Хари сваляше един по един воалите"...

  А в това време Баце с 200... в ду**рата!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Гледах нещо по телевизията, че Мата Хари най-вече се е мотала сред офицерите и никаква свястна информация не е добила и предала. Не е ясно дали германците въобще са знаели, че е тяхна шпионка.

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  До коментар [#24] от "blondofil":

  Мата Хари е по-скоро в графата "Драйфус".
  Жертва на пропагандните нужди ...

 26. 26 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  До коментар [#25] от "xm...":

  нещо такова. всички сме чували за великите военни анти-успехи на френчитата и логичната нижда от оправдания за некадърността

 27. 27 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Спомен от тазгодишната Евровизия:

  Efendi - Mata Hari

  https://www.youtube.com/watch?v=HSiZmR1c7Q4

  Сам съм, други няма...
 28. 28 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 828 Весело

  До коментар [#15] от "Julian Mall":

  "Всъщност зад псевдонима Мата Хари стои Маргарета Гертруда Зеле"И нашата Мата Хари е с немскоезично артистично име Маги Бадер от Червените фенери на Доган!
  —цитат от коментар 15 на Julian Mall


  Това Бадер е от Баядерка сигур, надали е немскоезично.

  Да не се бърка с Андреас Бадер от R.A.F.

 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  До коментар [#26] от "blondofil":

  Мдам.
  И даже войската яко се бунтува.
  Та как да не им разобличиш и гръмнеш един виден шпионин?

 30. 30 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  За титлата „Мата Хари“ се води люта битка между Даниел Митов,
  Тома Биков, Георги Харизанов, Харалан Александров, Емил Кошлуков,
  Любен Дилов, Калин Вельов, Недялко Недялко, Антоний Гълъбов и още много други платени доставчици на услуги на ГЕРБ.

 31. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Целомъдрена, обаче, в спортекпип, в Бояна,
  влачИ ценна информация.

  Всеугодно всех разведки и колеги многолетни.
  За прозрачност, за народа.

  Настоящий публицист!

  "Пулицър" награда твърдо не й мърда,
  ако в журито... не мърди, т.е. читави

  "Под ритъма на музиката Мата Хари
  сваляше един по един воалите"

 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Сладко да спинкаш и сънуваш полвинка...
  Природна даденост на цар в царедворЕц.

  До коментар [#5] от "spiegel":

  След този откъс човек се чуди как Бойко Борисов е успял така юнашки
  и антиромантично да откърти в присъствието на Мата Хари.

 33. 33 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ей, какви мръсници имаше едно време... :)

 34. 34 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1085 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK