ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

"Елементарно, Уотсън!": Всичко за Шерлок Холмс в един том

Знаменитият детектив е герой в 56 разказа и 4 романа, написани от сър Артър Конан Дойл

© Издателство

Знаменитият детектив е герой в 56 разказа и 4 романа, написани от сър Артър Конан ДойлШерлок Холмс. Пълно издание" събира всички творби, посветени на знаменития детектив и неговия специален помощник д-р Уотсън. Новото издание е с твърди корици и обем от около 1000 страници.


Шерлок Холмс е герой в 56 разказа и 4 романа, написани от сър Артър Конан Дойл (1859-1930) в периода 1887 - 1927 г.. В повечето от тях той е само съпътстващ детектив, който помага на полицията в разследването на странни случаи. Той работи редом с инспектор Лестрейд, но в същото време е описан като пълна противоположност на тогавашния лондонски полицай. Той действа дедуктивно, почти не разследва местопрестъпленията, а често от дома си разкрива голям процент от случаите.


Негов приятел и помощник е д-р Джон Уотсън, армейски лекар, който се е завърнал от тежка военна служба - това е описано в "Етюд в червено", където двамта герои се срещат за пръв път. Почти всички истории Конан Дойл пресъздава през разказа на Джон Уотсън, като от фабулата на разказите става ясно, че Уотсън пише и публикува историите за своя приятел.
"В големия том ще откриете произведения като "Баскервилското куче", "Морският договор", "Манастирското училище", "Етюд в червено", "Загадката на лъвската грива", "Смъртна схватка", "Норуудският строител", "Танцуващите човечета", "Долината на страха", "Знакът на четиримата", уточняват от ИК "Труд".


Интересен факт е, че няколко души са вдъхновили сър Конан Дойл да създаде образа на прочутия детектив - студентът по патология Брайън Чарлс Уолтър, преподавателят от Единбургския университет Джоузеф Бел, прочутият физик Ърнест Ръдърфорд, както и Йожен Франсоа Видок - известен престъпник, основал първата детективска агенция.


Из "Изчезването на лейди Франсис Карфакс" от Артър Конан Дойл


Шерлок Холмс. Пълно издание
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

- Но защо ви влече турското? - попита господин Шерлок Холмс, втренчен в ботите ми.


Седях опънат на един стол с тръстикова облегалка и протегнатите ми крака бяха привлекли вечно будното му внимание.


- Английски са - възразих аз изненадан. - Взех ги от "Латимърс" на Оксфорд стрийт.


- Банята! - уточни той. - Банята! Защо избрахте разпускащата и скъпа турска баня пред ободряващата нашенска вана?


- Защото през последните няколко дни ревматизмът ми се обажда и ме кара да се чувствам стар. Турската баня е онова, което наричаме "алтернативна медицина" - свежо ново начало, очистване на организма. Между другото, Холмс - добавих, - не се и съмнявам, че връзката между ботите ми и турската баня е повече от очевидна за логичен ум като вашия, но все пак ще съм ви признателен, ако ми я разясните.


- Логиката съвсем не е мътна, Уотсън - палаво ми намигна Холмс. - Все едно да ви попитам с кого си поделихте файтона сутринта. Заключението, че не сте били сам, е повече от елементарно.


- Не смятам, че подобен пресен пример обяснява въпроса ми - сопнах се леко.


- Браво, Уотсън! Изключително достойно и логично възражение. Да видим сега какви бяха опорните точки. Нека караме отзад напред, а именно от файтона. Забележете как са изпръскани само рамото и левия ръкав на палтото ви. Ако бяхте седели в средата на файтона, вероятно никак нямаше да се опръскате, а и да бяхте, капчиците едва ли щяха да са тъй симетрични. Ето защо очевидно сте седели от края, следователно с вас е имало някой.


- Това е повече от очевидно.


- Абсурдно просто даже!


- Добре, но каква е връзката между ботите и банята?


- Същото толкова елементарна - дори дете би я видяло. Вие имате навика да си връзвате обувките по определен начин. В случая обаче забелязвам, че са завързани особено старателно с двойна фльонга, което не ви е присъщо. Следователно сте се събували. Кой ги е вързал след това? Някой обущар или момчето от банята. Едва ли е бил обущар, понеже ботите ви са почти нови. Какво остава в такъв случай? Версията с банята. Абсурдно, нали? Ето как в цялата работа е намесена турската баня.


- И за какво беше всичко това?


- Казахте ми, че сте ходили на баня, за да се разнообразите. Нека ви предложа една по-различна промяна. Как би ви се отразила Лозана, драги ми Уотсън? Билети първа класа с покритие на всички разходи, и то при много изгодни условия.


- Великолепно! Но защо?


Холмс се облегна в креслото и извади бележника си от джоба.


- Един от най-опасните видове в света - поде той - е странстващата жена без приятели. Тя е истински безобидна и често най-способната сред всички смъртни, ала неизбежно подстрекава другите към престъпления. Безпомощна е. Не се задържа на едно място. Разполага със задоволителни средства да се мести от страна в страна и от хотел в хотел. Често се губи из лабиринти от разни затънтени пансиони и общежития. Тя е заблудена кокошка в свят от лисици. Ако я изядат, едва ли някой ще забележи. Имам сериозни опасения, че нещо злокобно е сполетяло лейди Франсис Карфакс.


Отдъхнах си, когато тези общи приказки се канализираха в конкретна посока. Холмс преглеждаше записките си.


- Лейди Франсис - продължи той - е последната жива потомка на покойния граф Ръфтън. Както си спомняте, недвижимото имущество в семейството бе разпределено по мъжка линия. Тя получила някакви ограничени средства, но и забележителни испански бижута от сребро и фино шлифовани диаманти, към които имала особен сантимент - толкова силен, че отказвала да ги остави на съхранение в банка и винаги ги носела със себе си. Лейди Франсис е все още хубава жена в началото на средната възраст, но поради някакви странни стечения на обстоятелствата е направо жалко подобие на красавицата отпреди двайсет години.


- Но какво й се е случило?


- Ах, какво ли се е случило с лейди Франсис? Дали е жива или мъртва? Точно в това е въпросът. Дамата имала установени навици и от четири години през две седмици неизменно пишела до старата си гувернантка госпожица Добни, която отдавна е пенсионерка и живее в Камбъруел. Именно тя се свърза с мен. Само дето вече почти от пет седмици възрастната жена не е получила и ред от дамата. Последното й писмо било изпратено от хотел "Насионал" в Лозана. Явно лейди Франсис си е тръгнала оттам, без да остави друг адрес. Семейството е много притеснено. Изключително заможни са и няма да пестят средства, стига да разрешим проблема.


- Госпожица Добни ли е единственият източник на информация? Не може дамата да не си е кореспондирала и с други хора.


- Със сигурност си е кореспондирала с още някого, Уотсън, и това е банката. Неомъжените дами се налага да преживяват сами, така че спестовните им книжки представляват нещо като сбит дневник. Лейди Франсис ползва услугите на банка "Силвестърс". Прегледах сметката й. С предпоследния си чек е платила сметката в Лозана, но изтеглената сума била значителна и вероятно са й останали пари в брой. След това е теглила само веднъж.


- До кого е адресирала чека и къде?


- До госпожица Мари Девин. Няма сведения откъде е издаден чекът. Осребрен е в банка "Креди Лионе" в Монпелие преди по-малко от три седмици. Сумата възлизала на петдесет паунда.
- А коя е госпожица Мари Девин?


- Успях да проуча и това. Госпожица Мари Девин била прислужницата на лейди Франсис Карфакс. Още не е изяснено защо дамата й е изплатила въпросния чек. Не се и съмнявам обаче, че вашите проучвания съвсем скоро ще осветлят този въпрос.


- Моите проучвания ли?


- Именно затова ще е здравословната ви експедиция до Лозана. Знаете, че не мога да пътувам извън Лондон, докато старият Ейбръхамс е в подобно окаяно състояние между живота и смъртта. Освен това като цяло не е разумно да напускам страната. В Скотланд ярд ще скучаят без мен, пък и престъпният свят тутакси ще се възрадва. Така че вървете, драги ми Уотсън. Скромните ми наставления ще възлизат на екстравагантната тарифа от два пенса на дума и денонощно ще са на ваше разположение от другата страна на континенталната телеграфска служба.


Два дни по-късно се озовах в хотел "Насионал" в Лозана, където бях повече от добре посрещнат от прочутия управител Мозер. По думите му лейди Франсис била тяхна гостенка в продължение на няколко седмици.


Всички, с които се запознала, много я харесали. Не била на повече от четирийсет години. Все още била хубава и си личало, че на младини била прекрасна жена. Мозер не знаеше нищо за каквито и да било ценни бижута, но камериерките забелязали, че тежкият куфар в стаята на дамата неизменно бил старателно заключен. Мари Девин, прислужницата й, привличала не по-малко внимание от господарката си. Оказа се сгодена за един от оберкелнерите в хотела, така че не бе трудно да се сдобия с адреса й. Живееше на Рю де Тражан №11 в Монпелие. Записвайки тези подробности, си помислих, че дори Холмс не събира фактите си така бързо.


Само едно ъгълче от разследването ми още тънеше в сянка. Нямаше как да осветля причината за внезапното изчезване на дамата. Тя била особено щастлива в Лозана. Имало всички основания да се смята, че щяла да прекара там сезона в луксозния си хотелски апартамент с изглед към езерото. И въпреки това си бе тръгнала едва ден след като безсмислено бе предплатила наема за седмица наред. Единствено Жул Вибар, годеникът на прислужницата й, имаше версия по въпроса.


Според него внезапното й напускане се дължало на някакъв висок и тъмен брадат мъж, който посетил хотела ден или два преди това. Un sauvage - un ve´ritable sauvage! , развълнува се Вибар. Въпросният тип си бил наел квартира другаде в града. Забелязали го да води разпален разговор с мадам на алеята край езерото.


После я потърсил в хотела. Тя отказала да го приеме. Бил англичанин, но никой не разбрал как се казва. След това мадам напуснала хотела начаса. Не само Жул Вибар, а и любимата му помислили, че това посещение и заминаването на мадам са взаимосвързани. Жул не коментира само един въпрос, а именно защо Мари бе напуснала господарката си. Не можеше или не искаше да каже нищо по въпроса. Ако съм искал да разбера, да съм бил идел в Монпелие лично да я попитам.


Така завърши първият етап от разследването ми. През втория се заех да издирвам мястото, където бе отишла лейди Франсис Карфакс, след като бе напуснала Лозана. Въпросът явно бе забулен в тайна, която потвърждаваше идеята, че дамата си бе заминала с цел да се отърве от някого. Защо иначе багажът й да не бъде открито адресиран до Баден? И тя, и вещите й се бяха добрали до рейнския спа курорт по странни маршрути. Сдобих се с тази информацията от местния клон на агенция "Кук". Ето така се отправих към Баден, след като изпратих на Холмс отчет за напредъка си и съответно получих от него телеграма с полуиронична похвала.


В Баден не бе трудно да хвана следата. В продължение на две седмици лейди Франсис отседнала в "Енглишер Хоф". Докато била там, се запознала с някой си доктор Шлесингер, мисионер в Южна Америка, и съпругата му. Като повечето самотни дами лейди Франсис намирала утеха и поле за изява в религията. Забележителната личност на доктор Шлесингер, сърдечната му отдаденост на вярата, както и фактът, че се възстановявал от болест, която прихванал, упражнявайки апостолските си задължения, дълбоко трогнали дамата.


Тя помагала на госпожа Шлесингер в грижите за лекуващия се светец. По думите на управителя въпросният господин прекарвал дните си, проснат на шезлонг на верандата, двустранно заобиколен от обгрижващите го дами. Работел по картографирането на Светите земи, като конкретно щял да обърне внимание на царството на мидианитите, за което пишел и монография. След като здравословното му състояние значително се подобрило, господинът и съпругата му се върнали в Лондон, придружавани от лейди Франсис. Това се случило точно преди три седмици и оттогава управителят не бил чувал нищо по въпроса.


Колкото до прислужницата на дамата - Мари, същата си тръгнала няколко дни по-рано, обляна в сълзи, след като уведомила останалите момичета, че завинаги напуска поста си. Преди да замине, доктор Шлесингер платил сметката на цялата компания.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK