Стефан Русинов. Преводачът, който носи източните култури при българския читател

Стефан Русинов

© Свободна Европа

Стефан РусиновТекстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Той не се изморява да търси и отсява добрите романи. Макар и да са писани на другия край на света.


Стефан Русинов спечели в понеделник награда "Христо Г. Данов" за своите преводи от китайски на романите "Живи" на Ю Хуа и "Трите тела" от Лиу Цъсин.
Роден в Сливен, той завършва магистратура по превод и редакция в Софийския университет, а след това и още една - по съвременна китайска литература в Централнокитайския педагогически университет в Ухан.


За живота си в Китай той споделя, че средата е по-позитивна и окуражаваща, отколкото българската. "Там имаше много по-позитивно отношение към самия човек, той беше добър по подразбиране."


Стефан разказва и за любопитния навик на китайците да правят комплименти. "Самите комплименти и начинът, по който бяха отправени, ме караха да вярвам, че мога да стана онзи човек, който другият вижда у мен."


Трите тела
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Русинов е преводач и на други знакови китайски произведения като "Изплези си езика" на Ма Дзиен и "Изтезание със санталово дърво" на Нобеловия лауреат Мо Йен.


"Някакъв вътрешен двигател има със сигурност", казва той за мотивацията си да се занимава с преводи.


"Иначе, ако трябва да рационализирам дейността си по някакъв начин, за мен наличието на истории от всякакви светове и от всякакви култури е нещо много важно за една пълноценна и здравословна културна среда".


Неговата мисия не е лесна предвид факта, че преводаческата професия не е сред най-добре платените. Това "не е толкова български проблем или проблем на времената" според Стефан, тъй като преводачите винаги са били в неизгодна позиция.


Живи
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


"Разбира се, има страни, в които преводачите са по-добре обезпечени, отколкото в България. Но в крайна сметка сме в пазарна ситуация и преводът разчита на купувачи".


Русинов има преводи и от английски, сред които детската литература на Силвия Плат и "При дивите неща" на Морис Седак.


"Не съм сигурен, че зависи толкова от езиците, колкото от конкретния текст, който се превежда", казва той за разликата между превода от китайски и английски. "Има текстове на китайски, които ми идват много плавно, докато с някои от английски съм се мъчил много."


При дивите неща
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Интересно е, че английският понякога е по-труден. Когато превеждам от китайски, понеже той е толкова различен от българския, в някакъв смисъл се чувствам малко по-свободен", казва Стефан.


По негови наблюдения интересът на издателствата към преводи от китайски език почти липсва.


"Тоест, ако аз не се заровя и не изчета десет книги, за да подбера една, да я предложа на издателство и да мотивирам избора си, китайската литература на български език вероятно ще е твърде малко".


Затова наградата, казва Стефан, би трябвало да се сподели с издателствата "Колибри" и "Жанет 45".


"Книгите на езици, от които се превежда по-рядко, почти винаги се издават със субсидия. Ако няма субсидия за полска литература, ние сигурно ще четем полска литература страшно малко. Тези две книги бяха издадени без нито една стотинка субсидия."


Към момента Стефан води магистърски курс по художествен превод от китайски език в Софийския университет.


Той реализира свой подкаст, посветен на работата с художествен превод - "Бележка под линия". Стефан е автор и на собствена рубрика в онлайн медията "Тоест", където превежда публицистични текстове за Китай.


Освен превода, добрата литература и комплиментите, Стефан обича също планината и спорта. "Напоследък всяка година с приятели правим едноседмични пътешествия из някоя българска планина", казва той. "Обичам да се катеря из баирите".

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Свободната само с литература не беше ни залъгвала.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 2. 2 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 418 Гневно

  Ох, това е един от онези хора, които виждам, че са умни, ама същевременно не мога да разбера как може да са толкова глупави.

  "Разбира се, има страни, в които преводачите са по-добре обезпечени, отколкото в България. Но в крайна сметка сме в пазарна ситуация и преводът разчита на купувачи".

  Вместо да каже ясно и категорично, че това е нещо важно, нещо, което има добавена стойност, нещо, без което хиляди други неща няма да съществуват, дори няма да знаеш как да си ползваш техниката вкъщи, нещо, което трябва да бъде по-добре платено, той тръгнал да защитава пазарния принцип в държава, издигнала в култ чалгата, простотията, кльопачката и пиячката. Ми много ясно, че ще е такава "пазарната ситуация" като един чалгар, който не знае и български, е готов да си защитава "работата" много по-ревностно и много по-целенасочено, отколкото един преводач от два езика. Язък ви за всичкото!

 3. 3 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3907 Разстроено

  UNITE EU UNION

  Много култури станаха.
  Екстра културни станахме

 4. 4 Профил на o2411870
  o2411870
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Искрени благодарности на господин Русинов за преводите, особено за "Трите тела". Изненадах се, че въобще има превод на български, още повече от китайски на български.

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  До коментар [#3] от "dnevnikar":

  Преводачите които се занимават с източни култури трябва да са прости и нормални хора.....
  Ако са умни и красиви.....не става....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#2] от "ТумбаЛумба":

  “ Язък ви за всичкото!”
  ——
  Тука бъркаш, Тумби. Ловя бас, че човекът се кефи от това, което прави и би го правил и без пари.

  За това, че живеем в общество с перверзна ценностна система си прав. Общество, което в най-добрия случай, свежда удоволствието от работата до ранкирането кой онанира по-добре … в термини на милилитри изхвърлен флуид

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  До коментар [#2] от "ТумбаЛумба":

  "в държава, издигнала в култ чалгата, простотията, кльопачката и пиячката. Ми много ясно, че ще е такава "пазарната ситуация"
  ============
  Другата възможност е да мрънка и да проси пари от Минеков.
  По-добре ли е?
  Умните хора знаят с какво се захващат и какво печелят, лишавайки се от нещо. Иначе всички щяха да са адвокати и политици.

  Еретик
 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#2] от "ТумбаЛумба":

  Това, дали някой ще е добре платен или не, не зависи само от това, колко дипломи има. На едно 70% зависи от това, как умее да се "продаде" и дали би желал да върши нещо, само заради доброто заплащане.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#4] от "o2411870":

  Прозвуча ми като препоръка :)
  Ще я прочета.

  Common sense !
 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  "Там имаше много по-позитивно отношение към самия човек, той беше добър по подразбиране."

  Не знам защо човещината при нас девалвира за сметка на тарикатлъка и алчността.
  За нашия свят.

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  КАКТО КАЗВАТЕ В ТУРЦИЯ ЕВАЛЛА НА ТОЗИ чОВЕК ГОСПОД ДА ГО БЛАГОСЛОВИ.

 12. 12 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  хахахаха, слаб 2 с 222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222 миноса!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 13. 13 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 418 Весело
  До коментар [#2] от "ТумбаЛумба":“ Язък ви за всичкото!”——Тука бъркаш, Тумби. Ловя бас, че човекът се кефи от това, което прави и би го правил и без пари.За това, че живеем в общество с перверзна ценностна система си прав. Общество, което в най-добрия случай, свежда удоволствието от работата до ранкирането кой онанира по-добре … в термини на милилитри изхвърлен флуид
  —цитат от коментар 6 на Gretel


  Да, бе, без пари... Няколко страници може, ама цели книги, в продължение на години -напълно невъзможно... Правиш без пари нещата, които обичаш, докато си млад или ако някой те издържа, ако собственият ти живот не зависи от теб. Казвам, че ако се занимаваш с такива интелектуални дейности си длъжен да си знаеш цената и да я отстояваш, защото не става дума само за теб, а за развитието на самата дейност, с която се занимаваш, и с развитието на културата в една страна. Не е вярно, че положението навсякъде едно и също. Само в страните, в които няма отпор, става така.

 14. 14 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#2] от "ТумбаЛумба": "в държава, издигнала в култ чалгата, простотията, кльопачката и пиячката. Ми много ясно, че ще е такава "пазарната ситуация" ============ Другата възможност е да мрънка и да проси пари от Минеков. По-добре ли е? Умните хора знаят с какво се захващат и какво печелят, лишавайки се от нещо. Иначе всички щяха да са адвокати и политици.
  —цитат от коментар 7 на Костадин Иванов


  И що да не иска? В много големи страни и силни икономики вече сто години има какви ли не културни програми, в това число САЩ. В България обаче, където реално свободен пазар няма, всеки тръгнал да защитава някакви утопични пазарни принципи, видиш ли. Доста абсурдна ситуация, а не се иска кой знае какво да я схванеш, което я прави още по-абсурдна. Уж умни хора, а промити мозъци, две и две им се вижда 20, що така? Ми вие на практика си участвате активно във възпроизвеждането на моделите, от които после се оплаквате, докато много внимавате някой друг да не се оплаква повече от вас. Ми, хубаво, ако ви харесва да сте прошляци и най-големите малоумници да живеят по-добре от вас, карайте в същия дух. Проблемът е, че завличате и другите със себе си, защото така затвърждавате статуквото, не правите нищо, не променяте нищо.

 15. 15 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#2] от "ТумбаЛумба":
  До коментар [#13] от "ТумбаЛумба":
  До коментар [#14] от "ТумбаЛумба":

  хаха, лумба, ами че баш стефко русинов е неграмотен и самовлюбен чалгар бре..... ич не си наясно кой кой е и кво изсира и кви мангиги зема .... голем смех.

 16. 16 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#2] от "ТумбаЛумба":До коментар [#13] от "ТумбаЛумба":До коментар [#14] от "ТумбаЛумба":хаха, лумба, ами че баш стефко русинов е неграмотен и самовлюбен чалгар бре..... ич не си наясно кой кой е и кво изсира и кви мангиги зема .... голем смех.
  —цитат от коментар 15 на betona


  Г-н Бетон! С много неща явно не съм наясно, макар че доста ме озадачиха други негови изказвания преди време, само дето тогава не казА, че Китай е най-прекрасното място на света. Заподозрях го в угодничеството тогава, но все си мислех, че се дължи на факта, че е млад, но може и такъв да си е манталитетът му.

 17. 17 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#16] от "ТумбаЛумба":

  обаче сякаш не е агрисивен селендур като некои, които са и още по-негръмотни и самувлюбени. затува - оспехи занапреде!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK