"Изкуството да не правиш нищо" на Софи Минчили (откъс)

Издателство "Сиела"

Издателство "Сиела"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Изкуството да не правиш нищо" с автор Софи Минчили, предоставен от издателство "Сиела".


Как да живеем според Dolce Far Niente в "Изкуството да не правиш нищо" от Софи Минчили.


Наръчникът "Изкуството да не правиш нищо" от Софи Минчили ни учи как да изпитваме удоволствие от la dolce vita (ит. - сладкия живот).
По книжарниците излезе "Изкуството да не правиш нищо" от Софи Минчили - въведение в принципите на италианската лайфстайл философия Dolce Far Niente.


Неделните обеди, ритуалът на пазаруването, сезонното хранене, насладата от прясната паста, пицата, виното и сиренето - това ли са всички аспекти на италианската култура? Какво прави идеята за лято под небето на Тоскана толкова привлекателнa? А Рим - една от най-популярните туристически дестинации? Защо Италия е една от страните с най-висока продължителност на живота в света?


Италианците са овладели изкуството на Dolce Far Niente - буквално "сладостта да не правиш нищо". Но какво е Dolce Far Niente? Това е способността да позволявате на ума си да се изключи от стреса на забързаната корпоративна среда. Да забравите за малко належащите работни и домашни задачи и да изпитате удоволствието на момента. Да позволите на спокойствието да стане част от живота ви, да се научите да живеете бавно и да оставяте място за насладата.


В "Изкуството да не правиш нищо" италианската авторка от американски произход Софи Минчили въвежда цял свят в принципите на Dolce Far Niente.


Разделен на три глави - Храна, Семейство и приятели и Свободно време - наръчникът започва от кулинарните изкушения на Италия, учейки ни как да изпитаме напълно удоволствието от това да готвим за себе си и другите. Следват близките хора и колко е важно да живееш живота си, заобиколен от любов. Разбира се, италианците се отнасят много сериозно към свободното си време, затова последната глава ни учи на изкуството да се отпускаме.


Допълнена с редица рецепти за истински традиционен доматен сос, паста и коктейли, снимки от цяла Италия и информация за големи фестивали на кулинарията и италианската култура, книгата на Минчили "Изкуството да не правиш нищо" ни показва как да забавим темпото за един по-пълноценен, по-дълъг и по-щастлив живот.


Изкуството да не правиш нищо
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Из "Изкуството да не правиш нищо" на Софи Минчили


КАК МОГА ДА ПРИЛОЖА НЯКОИ ОТ ТЕЗИ ПРИНЦИПИ В ЖИВОТА СИ?


Храната е възможно най-лесният начин да попиете (буквално) понятието Dolce Far Niente. През всичките тези години, прекарани на маса в Италия, мисля, че никой и никога не ме е карал да бързам, докато се храня. Било то в Северна или в Южна Италия, в града или провинцията, по време на обяд или вечеря, храната е нещо, на което трябва да се наслаждаваме колкото се може по-бавно.


Ето няколко начина, по които може да включите Dolce Far Niente в своя живот, посредством храната:


1. Яжте повече паста
Заради диетите и манията по отслабането пастата беше демонизирана на много места по света. Но в Италия пастата не е враг и нейната всекидневна консумация е единствената диета, която италианците познават.


Умереното ядене на паста в действителност може да се окаже полезно за вас, но в Италия тя е нещо много повече от източник на калории и въглехидрати; тя олицетворява семейството, обедните почивки и е най-близкото до любовта нещо (за мен). Да сготвите чиния паста за някой друг, също така е недвусмислен знак за обич. В Италия един от най-добрите начини да покажете на някого, че имате чувства към него, е да му сготвите (било то паста или нещо друго), защото това показва, че сте посветили време и сте направили усилие да го накарате да се чувства сит и щастлив. Ако някой ми приготви чиния с превъзходна паста, веднага се влюбвам.


Опитайте се да внесете радост в живота си по италианския начин, като включите паста в седмичната си диета. Живеем само веднъж и трябва да се наслаждаваме на живота и чрез храната, която ни кара да се чувстваме щастливи. Може би е малко прекалено да възприемете италианската обедна традиция да ядете паста всеки ден, но може да се опитате да го правите два пъти седмично? Както видяхме, голяма част от Dolce Far Niente в Италия означава да седнеш да се нахраниш и просто да се насладиш на храната, която е пред теб и ти носи радост. Когато ядем любимите си неща, ние се чувстваме по-щастливи и спокойни.


2. Опитайте се да готвите сезонно
С разпространението на супермаркетите ние свикнахме да намираме всичко, което искаме, по всяко време на годината. И когато не можем да открием онова, което търсим, ни обхваща чувство на тревожност и отчаяние. Опитайте вместо това да се върнете към нещата такива, каквито са били някога (и все още са в много страни): направете проучване онлайн и отпечатайте календар на продуктите според сезона. След това го закачете на стената в дома си и вижте дали ще успеете да се храните според сезона.


Това е интересно предизвикателство, което ви свързва със земята и може да ви накара да откриете нови плодове и зеленчуци, с които да изпробвате рецептите си. Ако имате възможност, опитайте се да ходите всяка седмица на местния фермерски пазар и разговаряйте с продавачите за всеки продукт, който ви е непознат, а може и да поискате от тях някакви указания как се готви. Още по-добре, отидете на пазара без списък или предварителна идея какво искате да приготвите и вижте с какво ще се върнете вкъщи.


3. Направете пазаруването забавно
Пазаруването на храна не трябва да бъде тягостно домашно задължение. Мислете за него като за забавление и като начин да забравите целия стрес, който съпътства живота и работата. За италианците пазаруването на храна е начин да излязат от дома и офиса си, да прекарат време навън и да се сприятелят с продавачи от квартала. Създайте своя собствена мрежа от продавачи, като установите връзка с всеки един от тях: това, че ги познавате, ще превърне вашето пазаруване в по-вълнуващо и социално събитие.


4. Прегледайте стари рецепти
Има ли рецепти, които помните от детството си? Може би нещо, което майка ви или баба ви е готвила за вас? Нещо, което винаги поръчвате в любимия си ресторант независимо от всичко? Или любимото ви ястие от онази лятна ваканция, когато сте били у приятелите си? Спомнете си за тези храни и се опитайте да ги възпроизведете у дома си (няма значение, ако не бъдат точното им копие). Мислите за тях ще предизвикат у вас щастливи спомени, а докато ги ядете, ще им вдъхнете живот.


5. Хранете се заедно с роднини или приятели
Всички сме го правили - установяваме, че закъсняваме за някаква среща и нямаме време да седнем да се нахраним. Така че грабваме нещо, което можем да хапнем на крак, и макар да можем да напълним временно стомаха си, това с нищо не допринася за общото ни физическо и душевно здраве. Когато се храним заедно обаче, нашият мозък получава посланието, че сме щастливи и на сигурно място, така че нашето тяло се изпълва с позитивни хормони и емоции. Нещо повече, храненето в компания е благоприятно и за здравето ни. Когато ядем сами, обикновено избираме нещо бързо и засищащо, но когато сме с други хора, както показват изследванията, се храним по-бавно и по-здравословно. Казано накратко: яденето с роднини и приятели подобрява настроението ви.


6. Създайте своя неделна традиция
Неделята е денят, в който италианците мързелуват и се глезят; в крайна сметка, само веднъж се живее! В една от неделите на месеца си направете свой специален pranzo della Domenica (неделен обяд - ит.) и поканете приятели и роднини да споделят храната с вас.
Насладете се на четири различни блюда и изпийте много вино с тях. Вижте колко време ще успеете да седите на масата, като се храните и се смеете (личният ми рекорд е четири часа и половина).


7. Позволете си истинска обедна почивка
Често препускаме през работния си ден, докато чакаме часовникът да ни каже, че е време да се приберем у дома. Но какво ще стане, ако се опитаме да го направим малко по-приятен? Чудесен начин за това е да си вземем пълна обедна почивка, най-добре около 60 минути. Знам, че това невинаги е възможно, но ако можете да си го позволите, резултатите са невероятни! Когато станете от бюрото си и се отдадете на пълноценен едночасов обяд, мозъкът ви ще се освежи и няма да изпитвате онова чувство на замаяност и умора следобеда. Резултатът?


Ще бъдете в състояние да свършите повече неща през остатъка от деня. Отдалечаването от бюрото има също така и физически ползи: когато поглъщате храна пред компютъра, това не ви дава възможност да смелите правилно храната. Като отделите достатъчно време и може би като се разходите за кратко след обяда, давате възможност на вашия организъм да преработи ефективно храната. Мислете за обедната почивка като за грижа за вас самите и ще бъдете възнаградени, когато се почувствате щастливи, здрави и освежени.


8. Зареждайте кухненския шкаф
Ключът към успеха при редовните гощавки с роднини и приятели е добре зареденият кухненски шкаф. Така готвенето за група хора става по-малко стресиращо и по-забавно. Освен това ще ви спести и време (повечето продукти в шкафа имат дълъг срок на годност). Както отбелязах и преди, приготвянето на храна за някого е върховен знак за любов и привързаност. Да доставите удоволствие на вашите роднини и приятели с домашно приготвена храна, е неразривна част от Dolce Far Niente. Изисква време, грижа и търпение, но всички те биват възнаградени с усмивките по лицата на вашите гости, когато опитат първата хапка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  олеле

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 2. 2 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 537 Неутрално
 3. 3 Профил на opl03649627
  opl03649627
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Пълни глупости и клишета за прости лелки от големия град.

 4. 4 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1400 Любопитно

  До коментар [#3] от "opl03649627":Пълни глупости и клишета за прости лелки от големия град.

  от ДБ?

 5. 5 Профил на opl03649627
  opl03649627
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#4] от "bruno__dante":

  Именно.

 6. 6 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Аз пък обичам работата. Както казва Дж. Джеръм, мога с часове да седя да гледам как някой работи.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 7. 7 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2609 Весело

  След първите 10 страници на "Изкуството да не ти пука" вече не чета за изкуство :D :D

 8. 8 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  слаб 2 с 2222222222222222222222222222222222222 МИНОСА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK