За честта на България

"Доблест и наказание. Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи" се чете на един дъх, стилът на Вили Лилков е великолепен, текстът е фактологично богат и заедно с това – изключително въздействащ" - рецензия на Росица Чернокожева

© "Сиела"

"Доблест и наказание. Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи" се чете на един дъх, стилът на Вили Лилков е великолепен, текстът е фактологично богат и заедно с това – изключително въздействащ" - рецензия на Росица ЧернокожеваТекстът е препубликуван от "Портал Култура".


Премиерата на тази книга бe на 15-и юни. Книгата е посветена на знайните и незнайни герои, отдали своята дан за спасяването на българските евреи. На корицата е изобразен трънен венец, асоциациите неизбежно навеждат към трънения венец на Христос и Разпятието. Към увенчаните със същия този венец глави на нашите сънародници евреи, както и на онези, които дръзват да им помогнат, за да ги спасят?


Вили Лилков пише тази книга от десетилетие. Тя въздейства най-вече със силата на фактите. За спасяването на българските евреи е писано много. Като почнем от възхитата и гордостта, че цар Борис и България не предават своите евреи на Германия, и стигнем до обвинението, че хиляди евреи от Беломорска Тракия и Македония са депортирани и загиват. Истината е може би някъде по средата.
Не може обаче да се отрече фактът, че е направено много, за да бъдат спасени тези български граждани. Авторът се стреми да бъде обективен, редейки биографични и житейски факти за знайни и незнайни личности. Да, неслучайно употребявам думата личности, заставайки зад своите съграждани евреи, те ясно заявяват своята гражданска позиция.


Книгата на Вили Лилков има структурата на справочник. В началото авторът се фокусира върху "Еврейският въпрос в България и обществената реакция" и "Антиеврейското законодателство". По-нататък следват текстове за около 60 личности, които помагат на евреите в годините на Втората световна война в различни български градове. Не са забравени духовенството, писателите, ротарианците. В специална глава авторът се спира на народните представители, защитили българските евреи, и тяхната съдба след 9-и септември 1944 г.


Особено силно е въздействието на текста "Писмото на честта". Тук се разказва как Димитър Пешев представя в писмо от 17 март 1943 г. въпроса за депортацията на българските евреи пред Народното събрание и събира в подкрепа 40 подписа на депутати от правителственото мнозинство. Писмото завършва с думите: "честта на България и нейния народ е не само въпрос на чувство - тя е преди всичко елемент на нейната политика.


Тя е политически капитал от най-голяма стойност и затова никому не е позволено да го разпилява без оправдание, което би се споделило от целия народ". Подобни силни и достойни думи може да напише само един достоен и културен политик, загрижен за съдбата на всеки отделен човек, гражданин на България, без да различава хората по вероизповедание. И Вили Лилков продължава още малко тази паметна история: "Знаменателни са думите на депутата от Брезник, запасния полковник Александър Симов, който подписва писмото и казва: честта на България е спасена!"


Този документален преди всичко, лишен от силни емоции наратив успява да предизвика у нас силно вълнение, преминавайки от история в история. Тъкмо защото се придържа към безпристрастните факти, а те са най-красноречиви, книгата предизвиква у нас силно съпричастие и възхита. Всички тези българи, посмели да подадат ръка на еврейските си съседи и съграждани, са платили за този свой избор или с живота си, или с присъди в концлагери и затвори, с отнемане на правото им на работа, на жилищата, имуществото, правото на пенсии - с други думи, с един разбит живот. Както е казано и в заглавието на книгата - те са наказани за своята доблест.


Доблест и наказание. Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

И тогава се прокрадва безверието - къде е справедливостта, къде е възмездието, къде е истината? Злото ли добрува? Едва ли. Рано или късно нещата си идват на мястото, излизат наяве, само че понякога това не става в рамките на един човешки живот. Но остават паметта и споменът, остава примерът, че си постъпил човешки и доблестно, дори пред лицето на смъртта или трудностите. Дори и да си бил наказан за това. Защото, ако я нямаше човечността, нямаше да го има и дневникът на Ане Франк. Светът нямаше да знае какво е саможертва и какво е съпричастност в онези тежки времена.


Книгата се чете на един дъх, стилът на автора е великолепен, текстът е фактологично богат и заедно с това - изключително въздействащ. Изданието е снабдено с много бележки, библиография, снимков материал.


Изключително силни са думите на Исак Гозес в послеслова на книгата: "Човек не знае какво да прави, когато затвори последната страница на тази книга. От една страна, му се иска да започне да я чете отново, от друга, да я затвори завинаги. Но както и да постъпим, тя съществува. И дори и да искаме, не можем да я забравим. Защото според мъдреците: "Толкова знаем, колкото помним!".


И една препоръка от анотацията на корицата, отново думи на Исак Гозес: "И ако някой все още не е убеден, че историята на Холокоста трябва да стане задължителен предмет в българските училища, то нека прочете книгата на Вили Лилков".

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Жалко, че Вили Лилков стана гербаджия. Някои хора като него така и не успяха да се отърсят от инстинктивната си омраза към БСП, без да отчитат факта, че ГЕРБ прилича на БКП много повече, отколкото БСП.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Много добра книга на Вили Лилков.
  Много полезно четиво за всички, които имат късата памет, наивността или неумността дори да си помислят да имат каквото и да било общо с комунетата!!!

 3. 3 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Мнеумността дори да си помислят да имат каквото и да било общо с комунетата!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin

  Комунетата не се ли тези дето спасиха евреите като пречупиха гръбнака на нацистите Щото ако не бяха комунетата да превземат Берлин и да накарат нацистите да капитулират безусловно, българските евреи си отиваха мърцина, въпреки писанията на Лилков.

  Свободата, Санчо...
 4. 4 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Вили разбра целта на Иванов.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости
 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3643 Весело

  До коментар [#3] от "Bornagain":

  СССР не спечили сам войната,не повтаряй днешните опорни точки на тов Путин!
  Впрочем концлагери с далеч по голямо население имаше и в самият ссср преди,по време и след ВСВ!

  klimentm
 6. 6 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Жалко, че Вили Лилков стана гербаджия. Някои хора като него така и не успяха да се отърсят от инстинктивната си омраза към БСП, без да отчитат факта, че ГЕРБ прилича на БКП много повече, отколкото БСП.
  —цитат от коментар 1 на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ


  Би ли ми казал ти (или някой друг) как да се откажа от инстинктивната си омраза към комунярите (НЕ КОМУНИСТИТЕ, КОМУНЯРИТЕ) от бкп (АКА бсп)?!?

  Тази книга вероятно няма да я прочета-просто не съм в България. Освен ако не се появи в читанка.

  Не съм съгласен с този абзац в статията:

  "...Всички тези българи, посмели да подадат ръка на еврейските си съседи и съграждани, са платили за този свой избор или с живота си, или с присъди в концлагери и затвори, с отнемане на правото им на работа, на жилищата, имуществото, правото на пенсии - с други думи, с един разбит живот. Както е казано и в заглавието на книгата - те са наказани за своята доблест...."

  Обективно погледнато-тези "платили" за своя избор да подадат ръка на евреите, да направят нещо за да не ги пратят в концлагерите, определено НЕ СА ВСИЧКИ такива.

  След 9/9 е имало терор срещу т.н. "бивши", които са били в елита на тогавашна България. НЕ защото са действали срещу депортацията на евреит, а защото са били от "бившите". Иронията е че за тях се е знаело че са направили нещо за евреите. НО се е знаело защото са били известни-народни представители, функционери в съсловни организации и т.п. Т.Н. "елит". И тях са ги гонели като "бивши", "класови врагове". Обикновенни хора помагали на евреите по някакъв начин НЕ СА страдали ЗАРАДИ ТОВА след 9/9.

  Знам това от разговори с български евреи в Израел след 68!
  До коментар [#1] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  П.С. Огорчен съм че спасяването на българските евреи остава почти неизвестно за "широката публика" извън България, и Израел в последните 2-30 г. Огорчен съм и че Израел (правителствата) пренебрегват това от години. С обикновените израелци нещата са различни...ОК, БЯХА различни през 60те и 70те години на миналия век. ТОВА знам от личен опит: Като ме усещаха по акцента че съм "българин"-отношението към мен РЯЗКО се подобряваше (когато попадах в разни "бози"): Тогавашните поколения помнеха че само от Царство България (па и съюзници на нацистка Германия) не са пращани евреи в конц'лагерите.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 7. 7 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#1] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  А, неговият партньор - отличния журналист Христо Христов пък стана човек на Цецерон. Ходи ги разбери, какви конспирации им се мотаят из главите и с какво ги лъжат.

  CONTADOR GRATUITO!
 8. 8
  Bornagain
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  До коментар [#3] от "Bornagain":СССР не спечили сам войната,не повтаряй днешните опорни точки на тов Путин!Впрочем концлагери с далеч по голямо население имаше и в самият ссср преди,по време и след ВСВ!
  —цитат от коментар 5 на klimentm

  Концлагери за евреи имаше в България и надписи "Входъ за евреи забраненъ" по време на войната. А Берлин е превзет от Съветската армия, докато немците масово се предават на Омар Бредли, до ю агрии, американ бой?

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bornagain":

  По-голям геноцид от този, който извършиха комундетата, няма в човешката история

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 878 Неутрално

  На 27 януари 1945 г. Първи украински фронт на Червената армия осовождава Освиенцим - най-големия и зловещ лагер за унищожение в човешката история. В него намират смъртта си от ръцета на нацистите и техните съюзници над милион евреи.

  Свободата, Санчо...
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#5] от "klimentm":

  А кой спечели войната - франсетата? Те нали са от победителите...

 13. 13 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#6] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  За да остане неизвестен този факт за широката публика значи българските евреи не са направили достатъчно за да се знае. Само може да се гадае каква е причината.

 14. 14
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5719 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 15. 15 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Куражлии са биле наште Ганьовци и тогава да се опънат на поредната простотия на прогресивните и уж най-модертите за времето си германци.

 16. 16 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 532 Неутрално

  "За спасяването на българските евреи е писано много. Като почнем от възхитата и гордостта, че цар Борис и България не предават своите евреи на Германия, и стигнем до обвинението, че хиляди евреи от Беломорска Тракия и Македония са депортирани и загиват. Истината е може би някъде по средата."

  Аха, само там ще е истината - някъде по средата -

  между влаковете и шлеповете, които откарват над 11 хил. човека на мъчителна и бавна смърт, защото великото царство отказва да ги признае за граждани и в крайна сметка за хора
  и
  останалите към 48 хил., които са тероризирани, унижавани, обирани както "по закон", така и кокошкарската, облагани с извънредно идиотски "еврейски" данъци, принуждавани да продават имоти и акции на безценица, изселвани и затваряни в трудови лагери.

  Дали ще може господа авторшата да я посочи точно къде е тая среда?

  И стига с това самодоволно тупане по гърдите, стига самохвалство, че на всичкото отгоре цупене и лигавене, как евреите, някои от тях де, не били желаели да признаят българския "героизъм" и пр. простотии. Цялата работа с т.нар. "спасяване" се състои в това, че съюзникът на Третия райх си е позволил, какво геройство, да покаже една троха суверинитет. То добре, че Хитлер или Химлер не са скръцнали със зъби, защото ако бяха, тогава съдбата и на тези 48-хиляди щеше да е като на онези от Македония, Беломорието и Пирот. Нищо че са с български паспорти. Те и таврийските българи са били с такива.

 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  И ако някой все още не е убеден, че историята на Холокоста трябва да стане задължителен предмет в българските училища, то нека прочете книгата на Вили Лилков"

  А ако някой още не е убеден че нашият български геноцид в Македония, организиран от комунистите и сърбите, трябва да се изучава в училищата, да прочете Жертвено Поколение" от Благородна Божинова

 18. 18 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 785 Неутрално

  много разбира, ня'кво корумпирано общинарче...

 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#6] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  “ как да се откажа от инстинктивната си омраза към комунярите”
  ——
  Ко ши риче туй, бе Муйше? Че не одобряваш кибуците ли? Фнимавай в картинката, ей!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 20. 20 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#6] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Съжалявам, на мнение съм че всички българи и не само сме си напатили колективно след 9/9 44та. Нали, изпуснати ползи и не само.

  This is the place where puddings die.
 21. 21 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#5] от "klimentm":

  “ концлагери с далеч по голямо население имаше и в самият ссср”
  ——
  И кво, бе климчо искаш да кажеш с туй? Чи руснаците са сатрапия, па н.в. Кралицата в Бурската война, Филипините, Куба, мириканските резервати и прочие ни съ, щот концлагерите им са били по-малки?

  Туй, момченцата, се си мерите размерите. На кой бил по-гулям. Боже, боже… Я оди да съзерцаваш буквичките в някой книжле … току някоя главна буква та светни за нящо си

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на yco341061336
  yco341061336
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще закупя книгата при първа възможност- аз съм почитател на Вили Лилков.

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3403 Любопитно

  До коментар [#6] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Тогавашните поколения помнеха че само от Царство България (па и съюзници на нацистка Германия) не са пращани евреи в конц'лагерите.
  ======
  Само ли....?
  Ей гиди неблагодарни.....
  Я кажи колко пъти ви гониха от Анадола, бре.....?
  Покажи поне един пример....!
  "тогавашните поколения" помниха ама ти изопачаваш.....
  Проблемите на балканските евреи започват след като Osmanlı вече губи Балканите като територия.....

  Ха кажи че не е верно....!!!

  Bukalemun
 26. 26 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Вчера по испанската телевизия гледах туристическо предаване от Истанбул. Испанската журналистка подаде микрофона и на една еврейка. После обясни, че тази жена е от евреите, които навремето испанците са изгонили, но Османлъ е приютила. След колко ли поколения турска журналистка може да ще каже същото за арменците?

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  Цялата работа с т.нар. "спасяване" се състои в това, че съюзникът на Третия райх си е позволил, какво геройство, да покаже една троха суверинитет.
  —цитат от коментар 16 на ddd


  Спасяването на българските евреи по време когато Белград обявява че е първият град свободен от еврей е геройство.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  чекаме рецензия през днешните събития
  за другата книга на Вили и Христо Христов -
  БИВШИ ХОРА

 29. 29 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Хубаво е да се прочете тази книга, но пак има изсилване от професорина Лилков.

  Не е вярно това, че обикновени хора помагали на евреи, след 9и са сгазени за това.

  Единият ми дядо е помагал, дружали са с няколко еверейски фамилии едните по спомен са Хибаум. След 9и е сгазен за това, че е бил предриемчив, богат, гл. счети на Тевекелиев...история дълга и нерадостна. За това комундерите цървуланковци са зло (не комунистите да се прави разлика).

  Колкото до благодарността на българските евереи, помнят, поне по-старото поколение, а и част от по-младото. Хора, на които дядо ми и баба ми са помогнали след промените дойдоха, ей така да се видят с нея и да си спомнят онези години.

  А във форума има и фашизоиди поне се видяха кои са.

 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#16] от "ddd":

  Точно така+++++++++++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  „Една от най-срамните страници в българската история
  Сценарият е писан в Кремъл: за да подчини Тито, Сталин е искал да му подари Пиринския край. А марионетното правителство на Георги Димитров е било готово да му я даде и така да извърши едно национално предателство.
  През есента на 1944 г. българите в Пиринския край и Вардарска Македония са подложени на нечувани репресии и гонения. Целта: да бъдат приобщени към признатата от Москва „македонска нация“, 03.06.2017 г. - dw.com/bg/една-от-най-срамните-страници-в-българската-история/a-39101888

 32. 32 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 626 Весело

  До коментар [#16] от "ddd":

  Мицко пак не си си взел хапчетата,успокой се-татаро-фашистичките окупатори са виновни за всичко,само дето античките съграждани на евреите ограбиха къщите им и нито един не си мръдна пръста даже подписка да направи против депортацията,като мръсните татари у българско....

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  До коментар [#12] от "Птоломей Едно":

  Абе, те ако не бяха американците и британците да пращат храна и оръжия, ако не беше открит от САЩ втория фронт, руснаците не знам къде щяха да са сега. В Русия дали знаят, че освен тях, във ВСВ са участвали още 61 държави и пряко участие на повече от 100 млн. души. Те победили...

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#26] от "half truth":

  После обясни, че тази жена е от евреите, които навремето испанците са изгонили, но Османлъ е приютила
  ======
  При Османлъ....това е било нещо нормално.....
  На никого не са му слагали медал или паметник, че е вършил подобни неща.
  В историята на Османлъ е пълно с подобни приключения....
  Само в периода 1890....1920....от Русия са избягали на юг огромно количество евреи,....числото на което и до ден днешен не е известно.....
  Причината за неизвестната бройка е вече окаяното състояние на самата империя....
  Тя не изневерявала до последния си ден да приютява хора изпаднали в социална неволя.....
  Това са били вече времената в които по света, лека полека се е угвърждавала националната държава....
  А националната държава.....е дала благоприятни условия за разрастването на национализма, расизма и ксенофобията....

  Bukalemun
 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#16] от "ddd":

  И стига с това самодоволно тупане по гърдите, стига самохвалство, че на всичкото отгоре цупене и лигавене, как евреите, някои от тях де, не били желаели да признаят българския "героизъм" и пр. простотии.
  ======
  Точно така е....!!!
  Да се помогне на човек, общество или народ не бива да е никакъв героизъм...
  Трябва да е най общо житейска ценност...без да се очакват някакви облаги след това....
  Термина /героизъм /е присъщ в идеологията на комунистическия интернационал....

  Bukalemun
 36. 36 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3263 Неутрално

  Отбелязвам стойностния текст на Р. Чернокожева! Този път тя е написала това, което чувства, и емоциите ѝ се усещат от читателя.
  Ще прочета книгата, като съм наясно, че със сигурност ще я чета /и преосмислям/ дълго, на един дъх не бих могла. Интересно ми е каква теза защитава В. Лилков относно Лиляна Паница, служителка на Комисариата по еврейските въпроси, която, рискувайки, уведомява своевременно еврейската общност за готвените депортации.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 37. 37 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Има много документи, от които става ясно от кого и как през 1943 г. са "експроприирани", по същия калъп стават и комунистическите грабежи след няколко години, имуществата на евреите в Македония, Беломорието и Пиротска околия.
  Документи има чвор писател, не читател.

  Протокол на комисията за изземване на скъпоценности и пари
  от жилищата на депортираните евреи от Кавала
  Кавала, 24 март 1943 г.
  Препис

  ПРОТОКОЛ
  Днес 24.ІІІ.1943 г. гр. Кавала комисията в състав: Представителя на
  Комисарството за еврейските въпроси инспектор Славчо х. Йончев, по-
  лицейският комендант гр. Кавала – Асен Трифонов, и касиерът на Б.н.
  банка Саздо Христов при вещо лице Магардич Филипян, провери иззетите
  от еврейските жилища пари, злато, скъпоценности, чужда валута, драхми
  сребро и разни медно-никелови монети и намери:

  1. Пари лева 5852 (пет хиляди осемстотин петдесет и два) лв.
  2. Злато 5 (пет) турски лири, ½ (половин) английска лира, една ма-
  хмудия и една малка жълтичка
  3. Ценности – обща стойност 7.500 (седем хиляди и петстотин) лв.
  4. Чужда валута един долар
  5. Драхми, банкноти 375.280 (триста седемдесет и пет хиляди двеста
  осемдесет) драхми
  6. Една торба № 2 с разни сребърни монети и предмети на обща стой-
  ност 5.000 (пет хиляди) лева
  7. Една торба № 3 съдържаща десет гердана имитация, една гривна
  имитация и две кутийки за лева 1.000 (хиляда)
  8. Един плик № 4 с пет джобни и един часовници за лева общо 2.000
  (две хиляди)
  9. Една торба № 5 съдържаща разни медно-никелови монети, тежещи
  27.300 кгр. на приблизителна стойност 3.000 (три хиляди) лева
  10. От продадени хранителни припаси, иззети от еврейските жилища
  лв. 17.973 (седемнадесет хиляди деветстотин седемдесет и три) л.
  За горното се състави настоящия протокол в два еднообразни екзем-
  пляра, от които единия се предаде на Господина Директора на Б.н. банка
  гр. Кавала, а вторият – на представителя на Комисарството за еврейските
  въпроси г. Славчо х. Йончев.
  Комисия: (подп.) 1. С. х. Йончев
  2. Ас. Трифонов

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK