"Баркод" - разкази за Унгария след 1989 г. и за нелепиците на соца

Историите на Кристина Тот са за скандали, аборти, срещи и раздели. За семейства, кучета, опити за самоубийства, зелени училища, съвест, Кафка, смърт и пътувания в чужбина.

© "Ерго"

Историите на Кристина Тот са за скандали, аборти, срещи и раздели. За семейства, кучета, опити за самоубийства, зелени училища, съвест, Кафка, смърт и пътувания в чужбина.Текстът е препубликуван от рубриката на "Тоест" - "На второ четене". Тя е за книги, публикувани преди поне година, които редакцията желае да препоръча. Заглавието е на "Дневник".


"Баркод" от Кристина Тот


Превод от унгарски Нели Димова, изд. "Ерго", 2012
Често съм се чудил защо някои наистина хубави книги - поне според мен, но често и не само според мен - нямат особен читателски успех в България. "Баркод" сякаш е една от тях. На пръв поглед тя би трябвало да се радва поне на известно любопитство.


Сборникът с 15 разказа, в които разказвачите са само жени, може да се чете и като роман (жанрът шампион в продажбите), който с лекота и известно количество болка може да бъде разбран и почувстван изключително добре в български контекст. Биографията на Кристина Тот също е впечатляваща и интересна - авторка е на около 30 книги, преведени на 16 езика; има множество национални и международни награди; живяла е във Франция в началото на 90-те; в един период от живота си се е издържала от създаване на стъклописи; пише поезия, проза, книги за деца, учебници и песни, прави преводи.


Не спирам да се питам: Дали причините за неизчерпания тираж на изданието се крият единствено в недостатъчна реклама и липса на медийно внимание за книги? Или защото авторът е жена? Или в нещо друго?


Баркод
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Самият сборник на Кристина Тот е добър и прецизен. Писането ѝ е много сгъстено - и в него буквално няма нищо излишно. Всяка от историите има като подзаглавие различен вид линия (пътна, кръвна, разделителна и т.н.) и може да се теоретизира за рамката на книгата, за логиката ѝ и как линиите оформят баркода на живота на героите. Но може и просто да се прочетат историите им. Линиите са най-често под формата на травма и рана - били те физически, психически или емоционални:


"... историята продължава, защото знаеше, че историите нямат край, само спират, проточват се като скрити болести, за да възкръснат някой ден и да започнат да разкъсват, избуяват, пробождат другаде, на друго място; и болката се предава от човек на човек с поколения, в такива случаи той наистина може да назове самата болест, да лекува подновеното заболяване."


За травмите се говори трудно - през зъби или през сълзи. За тях най-често се мълчи болезнено, докато те се разрастват видимо и невидимо. Ако един зъб боли, езикът често се навърта там. Голямата ценност на историите на Тот е, че в тях езикът разказва защо зъбът боли, защо може да се наложи да бъде изваден или лекуван, проследена е историята на заболяването. А то е - да се чувстваш чужденец в собствения си живот, страна и семейство.


Разказите са колкото за Унгария след 1989 г., толкова и за тоталитарното минало в Унгарската народна република и нелепиците, скуката и нечестността на соца:


"... през прозорците нахлуваше жежка майска светлина, бученето от отсрещния двор и уличният шум се смесваха с главоболно дългата тишина вътре, непоносими бяха цветарникът от ковано желязо, поставката за грамофона, черната дъска, непоносими бяха повтарящите се през половин метър зелени аморфни фигури по линолеума, непоносими бяха настоящето, бъдещето, миналото, изпяното ми име от етикетите на тетрадките, непоносимо беше задушното гадене, миризмата от спарилите се в найлоновите торбички закуски и просмукалите потта найлонови престилки, тебеширено топлият въздух, натежал от дишането на осемдесет деца."


Оршоя Коложи, една от интерпретаторите на книгата, казва, че "във вселената на "Баркод" настроенията, реакциите и сетивните впечатления са по-важни от самата история, която ги поражда и която им служи за фон". Но все пак истории има и те не са фон. Разказват за женското тяло от името на жената. За скандали, аборти, черен снежен човек, срещи и раздели. За семейства, кучета, опити за самоубийства, зелени училища, съвест, Кафка, смърт и пътувания в чужбина. За бездомници и закъсняла и недочакана грижа за деца и старци.


Разтърсих се в интернет, за да видя все пак какво е писано за книгата през годините, и най-интересното и ценно нещо, което открих, беше публикация от 2013 г. в блога на човек, когото даже се оказа, че познавам, при това от десетилетия. Виктор Марков, освен че е споделил честното си читателско впечатление, е намерил вече несъществуващо в YouTube интервю с Кристина Тот и е помолил преводачката на книгата Нели Димова да му преведе думите на писателката. На един от въпросите Тот отговаря:


"Аз се опитвам да бъда стегната не само в поезията, но и в прозата, стремя се към сбитост. За мен и прозата е един вид сбитост... Обикновено за моята проза казват, че има поетически език, което смятам за основна заблуда, според мен не е вярно. Това е едно критическо клише, което се подхранва от факта, че аз започнах като поетеса. Според мен това е един съвсем различен вид проза. Това е една по-строга прозаична реч."


В разказите има истинска мяра и майсторско нюансиране. Липсва сантименталност, освен ако някой не обърка честното до жестокост писане за прорезите във всекидневието с кичозна проява на клиширани чувства. Четейки, се подсещах за "Зелено и златно" и "Гошко" на Силвия Чолева, за "Детство" на Натали Сарот и за "Пубертет" на Анна Старобинец.


Зелено и златно
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Лично и интимно писане, което води към светли и тъмни кътчета, към неща, които непрекъснато премълчаваме, заобикаляме и прескачаме. След това се оказва, че са ни белязали за цял живот. И цял живот не говорим за тях, докато предаваме травмата си на следващо поколение или просто заразяваме с нея в магазина, на работа, в театъра, навсякъде.


Разтърсих се още из интернет и открих как през 2021 г. Кристина Тот е проявила неблагоразумието да вярва в свободата на словото в Унгария. През февруари писателката дава интервю за литературно издание и сред разгледаните теми е и тази за училищните програми по литература. Запитана коя книга би добавила към списъка със задължителните произведения в училище и коя би премахнала, Тот свободно и честно отговаря.


Нейните резерви към "Златният човек", роман на известния писател Мор Йокаи, който според нея не предава особено добре идеята, че жените могат да бъдат равни на мъжете, предизвикват скандал. Чрез медии, близки до властта, скандалът ескалира. Тот е публично заклеймена, че е презряла националното литературно наследство. Подложена е на расистки обиди (осиновила е ромско момиченце) и заплахи на улицата, пощенската ѝ кутия е пълнена с боклук, налага ѝ се да смени училището на дъщеря си. Писателката е маргинализирана, отменени са множество покани за нейни участия и публикации, губи университетската си работа.


Ако трябва да се тегли чертата, една друга причина за липсата на читателски успех на тази книга е и това, че свободата, дълбочината, честността, назоваването на нещата с техните имена са черти на този сборник с разкази, но не са често срещани по лицата на мъжете и жените във властта през последното десетилетие. Не са по лицата на институциите. Не са важни и за пазара. За съжаление, не са и по лицата на достатъчен брой хора, за да бъдат приети за нещо необходимо и нормално. Може би и затова такива книги остават непрочетени. Макар да са болезнено нужни.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Властта в Унгария през последните 10 г. успя да се авторизира до степен, при която ползва доста добре прийомите на соц-управлението, но се опитва да ги маскира и пробутва като дясна демократична политика. Разбира се обилно напоена с патриотарски акценти

 2. 2 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Той Георги Марков искаше така да направи България като тях чак клекна на мафията в БГ. Само че той работата му беше да съветва ГЕРБ срещумафията и да прави закони, а той се оказа един мижав никой тоалетно унгарско клекало и нищо повече

 3. 3 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Георги Марков беше пълен нещастник като Яне Янев, ходеше по студия при Ризова да хвалебства Борисов. Продажник мекере. Влезе и в ГЕРБ и нищо не направи, бил юрист ала баланици, зая чеп не ставаше освен да хвали жена си и Унгария. Анти-българин посмешище

 4. 4 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Ква Унгария ве, тука ако четеме нашата Емили (по Бодаков) , България е бетер фашистка Германия.

  .. за да услужи на Спонсора.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 5. 5 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Бил той Марко на кръглата маса последна дупка на кавала. Оня даже и българка не си взел и говори при Ризова колко са били готини Унгарките какъв велик народ. Освен Сидеров и Карадья по-голямо мекере аз не знам

 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 961 Неутрално

  “ Дали причините за неизчерпания тираж на изданието се крият …Или защото авторът е жена?”
  ——
  Ма ти вярно ли? Жинатъ, дет напрай Гери Потер къф ли тираж щеши да има ку беши мъш! … А може би темата за “нелепиците ( отде пък гу изкопа тоя русизъм!?) на соца” е интересна само за малка група пенсионери, които никога не са съ интересували от четене на квито и да било книги?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4075 Весело

  Унгария беше на светлинни години пред България по времето на соца.По всички показатели.

  klimentm
 8. 8 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Не спирам да се питам: Дали причините за неизчерпания тираж на изданието се крият единствено в недостатъчна реклама и липса на медийно внимание за книги? Или защото авторът е жена? Или в нещо друго?

  Или пък просто не става, без значение кво си мислиш ти? Що пък никой не си зададе тоя въпрос за една Фани Попова- Мутафова, примерно?

  Sic transit gloria mundi
 9. 9 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Има един голям проблем тука. По принцип тези схеми и грабежи не е крадене на наши пари. Тука се крадат европейски пари.

  Европейците глупави дават маса пари за проекти които тука у нас се вкарват в джобове. Но това не са наши пари, а техни. Така че проблема тука с нашата корупция е европейски. Иначе и ние може да се оплакваме че парите не стигат до нас с право.

  Прасетата Пеевски и Божков и Найденовци и прочие те крадат европейски пари. Европа дава, ние крадем и после живеем в Дубай. Пишем счетоводно че правим проекти в земеделие и прочие но на практика си е нашенско крадене.

  Та не са наши пари, но също така си пропиляваме шансовете. Заюото Европа ни дава тези пари за нещо, а те се вкарват в лични джобове и ние никакъв ефект не усещаме.

  Това е проблем не само на нашата прокуратура но и на наивитета на ЕС. Която общо взето е една организация безполезна като ООН от служители бюрократи които имат интерес да придвижват едни документи.

  Даже и на Кьовеши не вярвам вече

 10. 10 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Бюрократи на заплати дават пари оформят домукенти и се правят че всичко е наред. Наште хитър петър си крадат и те се правят че всичко е наред. И така си върви глупавият евро съюз на крадене.

  В България няма никакви пари. Единствените пари за крадене са тези на ЕС

 11. 11 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Краденето на бългсрски пари беше по времето на КТБ. Това бяха 100% наши пари откраднати от онзи престъпник пирамида с държвана подкрепа в Сърбия и около него интргите крадци. Даже Костов си слагаше парите там.

  Сега се краде яко парите на Европа. Те чак сега се усетиха да правят европейска прокуратура с Кьовеши щото мног се красяло от феодалите. Тя може и да е добра в Румъния но едва ли изобщо я бива в европейският апартчик на фалшиви бюрократи в ЕС които се правят че работят а всъщност си вземат едни заплати в техен интерес и ще я спъват.

  Нищо няма да направи Кьовеши, ама нищо. Щото целият ЕС е една смотана система без механизми за самоконтрол. Хвърлят едни пари на някакви насани правителства без никакъв контрол.

 12. 12 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Англия вече се усетиха там за какво крадене иде реч. И казаха майната ви на проекта ЕС.

  ЕС после дойде и се поправи и каза и каза "ами да май имаме нужда от прокуратура"

  Щото тея у Гърция и България крадат нас

 13. 13 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Смотан европейски съюз. Оная Меркел се целува с Борисов а после разбира как оня крал. Ми ще краде парите на неците, ти него прост ли го имаш. Ти си простата

 14. 14 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Дето се вика Меркел излезе една проста кифла. А бойко я използва да я цоца Ес милиарди, в гушите на фантоми фирми криещи се в Дубай.

 15. 15 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Спомням си я оная царската кифла, как й беше името.... една пача от царя европейка дето си направи даже нейна партия. Де си ма ?

 16. 16 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 724 Неутрално

  И същото с тези пачи мутри вън мая манолова която назначи пеевски в данс и оная другата осрана от движение 21. Пачи с претенции изгнили. Оная пък Дончева така се осра с ДПС че щяла да прави кабинет с тях. Не вярвам дори да влезнат повече в парламента тея пачи.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на hsw031061562
  hsw031061562
  Рейтинг: Любопитно

  До коментар [#2] от "skw42563365":

  До коментар [#3] от "skw42563365":

  Какво Ви е направил Георги Марков, и как това се съотнася с романа на Кристина Тот?

 21. 21 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 77 Неутрално

  който според нея не предава особено добре идеята, че жените могат да бъдат равни на мъжете,
  ============================================================
  Това са приказки на американците с цел да се оправдае присъствието на Хероу Мустафа като генерал -губернатор на България. Няма западна страна с изключние на победена и окупирана Германия, в която жените да бъдат представяни и допускани като управляващи.

  Свободата, Санчо...
 22. 22 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  "миризмата от спарилите се в найлоновите торбички закуски"
  Найлонови торбички през 89-а?
  Но пък може, тя Унгария и през 89-а и сега е доста по-напред от нас.

 23. 23 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 900 Неутрално

  "миризмата от спарилите се в найлоновите торбички закуски"Найлонови торбички през 89-а?Но пък може, тя Унгария и през 89-а и сега е доста по-напред от нас.
  —цитат от коментар 22 на Лео


  Aaa, не мо'й така за найлоновите торбички😃 Освен ако не си под 35 г' де😃! Още по мое време (до 1968) в Кореком ти даваха голяма рекламна найлонова торбички на Малборо или Кент при покупка на картон цигари (10 кутии)😃 И в София беше бая...шик(???) да се шматкаш с такава торбичка, в провинцията да не говорим😃😃😃! А на битака вървяха към 10 пъти цената им в комшийска Югославия-артикул № 1 в куфарната "международна" търговия.

  Относно статията-хвалебна рецензия на книга, БЕЗ ЕДИН абзац от нейното съдържание...Ами купете си я бе, хора, тиражът е неизчерпан😃
  До коментар [#22] от "Лео":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  До коментар [#22] от "Лео":

  доста по-напред от нас.
  ========
  Така беше, но и тогава и сега.....подобен израз в Унгария не съществува.
  За унгарците подобни класификаци "по напред /по назад" не са характерни.
  Те са си просто унгарци.....
  Затова запада ги ненавижда.....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на Станимира
  Станимира
  Рейтинг: 609 Разстроено

  Искрено се надявам авторът да не чете коментарите под статията.

  Радвам се, че “Дневник” са я препечатали, та мога някъде да кажа колко ми харесва, както и другите статии от тази поредица в “Тоест”. Глътка нормалност. Ще потърся книгата. Благодаря!

 26. 26 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 892 Неутрално

  _интерпретаторите_ на книгата, а?

 27. 27 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 900 Весело

  _интерпретаторите_ на книгата, а?
  —цитат от коментар 26 на Perkele


  Напомня ми "какво е искал да каже поетът" от мойте ученически години по време на върлия соц😃!

  Е, има напредък де: Тогава ни казвах, години наред, "какво е казал поетът" в ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ за четене литературни произведения.

  Тук "интерпретират" книга с неизчерпан тираж, която малцина са проччели.
  До коментар [#26] от "Perkele":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 28. 28 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Тиражът не е изчерпан поради желанието на определени кръгове за реставрация. Създаване на митове като колко добре било през комунизма и новоизлюпените глупаци се връзват. То е видимо от резултатите на последните избори. Лесно е да се хващаш на комунистическите лъжи, поднесени по различен начин, та дори и от стари к*рви.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 29. 29 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1237 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK