"Сталин отчаяно не вярва" – 80 години от нападението на Германия срещу СССР

Откъс от книгата "Хитлер и Сталин: Тираните и Втората световна война" на Лорънс Рийс.

© "Сиела"

Откъс от книгата "Хитлер и Сталин: Тираните и Втората световна война" на Лорънс Рийс.Дневник" публикува откъс от изследването "Хитлер и Сталин: Тираните и Втората световна война" на британския историк Лорънс Рийс. Книгата излезе на български в навечерието на 80-годишнината от нападението на нацистка Германия над СССР. Издател е "Сиела", преводът е на Марин Загорчев.


Лорънс Рийс от десетилетия проучва историята на Втората световна война. В новата си книга "Хитлер и Сталин" той прави успоредно описание на политическите лидери на Германия и СССР в годините на Втората световна война. Авторът е използвал непубликувани досега документи, цитира свидетелски показания на войници от Червената армия и Вермахта, на цивилни, пострадали по време на войната, както и на хора, познавали лично Хитлер и Сталин.


Двамата диктатори в крайна сметка са двете страни на "една и съща монета".
Рийс успява да изгради убедителен портрет на злото, в който човешкото страдание се е използвало като политически инструмент и като средство за консолидиране на властта.


"Хитлер и Сталин: Тираните и Втората световна война" е шедьовър на един от най-добрите ни историци", казват от издателство "Penguin".


Лорънс Рийс (64) е възпитаник на Оксфордския университет. Работил е в телевизията на Би Би Си. От началото на 80-те години режисира множество документални филми, най-често за Втората световна война. Бил е главен редактор на списание "Би Би Си Хистъри", създател е на сайта ww2history.com. На български са публикувани книгите му "Холокостът. Нова история" и "Тайните на Втората световна война. Сталин, нацистите и Западът".


Из "Хитлер и Сталин: Тираните и Втората световна война" от Лорънс Рийс


6.
ИНВАЗИЯТА


Хитлер и Сталин - тираните и Втората световна война
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Когато влиза на съветска територия сутринта в неделя, 22 юни, Алберт Шнайдер вижда странна гледка: "Срещу нас вървяха военнопленници, по гащи и нощни ризи, може би 5% от тях носеха униформи и те - само наполовина облечени. Разбрах, че сме ги изненадали... бяха извадени от леглата".


Едва ли може да има по-добро описание на неадекватността на съветската реакция от това разкритие, че Червената армия е хваната - буквално - по гащи. Шнайдер, който служи в германско щурмово подразделение, влиза на съветска територия само няколко часа след първата атака. И гледката на червеноармейците, които се предават в плен по бельо, укрепва вярата му, че войната ще бъде спечелена бързо и "всички ще се върнем у дома най-много до една година".


Съветското ръководство получава потвърждение за инвазията малко след четири часа сутринта, когато германският посланик граф Шуленбург пристига в Кремъл. Той заявява на Молотов, че германците са навлезли на съветска територия, защото части на Червената армия били съсредоточени толкова близо до границата, че представлявали заплаха.


Нацистите и преди са прибягвали до фалшиви поводи, за да оправдаят агресията си, но този сега е такава откровена лъжа, че като че ли вече дори не се опитват да измислят нещо правдоподобно. Молотов, който според един от германците, придружаващи Шуленбург, "очевидно се бори с дълбоко вътрешно вълнение", отговаря, че Германия е нападнала страната му без причина, и добавя плачливо: "Не заслужавахме това".


След като научават за първото германско нахлуване през съветската граница, около 3.30 сутринта Тимошенко и Жуков настояват Сталин да бъде събуден в неговата дача. След като става от леглото, съветският диктатор незабавно отива в Кремъл и се среща там с малка група съветници, сред които Берия и Жуков.


Сталин все още отчаяно вярва, че не става дума за истинска инвазия. Преди да получи от Шуленбург потвърждение, че това е война, той предполага, че може да е "провокация" от страна на висшите функционери на Вермахта. Може би е направено зад гърба на Хитлер.


През последните няколко седмици Сталин пие повече от обичайното и според Жуков тази сутрин е бил потиснат. Това е разбираемо. Съветският лидер вижда как цялата му стратегия се разпада пред очите му. От момента на подписването на съветско-нацисткия пакт близо две години по-рано, той се опитва да стои настрани от войната между Германия и Съюзниците.


Показателно е, че не Сталин, а Молотов се обръща към съветския народ в деня на инвазията. Съветският външен министър, както видяхме, е човек, лишен от всякакво обаяние. Той изглежда уморен и речта му издава смайваща тъпота. Молотов говори как германците са предали нацистко-съветския пакт - който сега няма абсолютно никакво значение - и призовава народа да се обедини около болшевишката партия и "великия вожд" Сталин.


Няма как обикновените съветски граждани, които чуват речта на Молотов, да не се запитат - как Сталин смята да реагира на инвазията? Въпросът остава без отговор почти две седмици.


В ранните дни на нацисткото нахлуване нежеланието на Сталин да подготви съветските войски за отпор на германците и стремежът му да държи много подразделения на Червената армия близо до фронтовата линия довеждат до хаос. "Видяхме много самолети, експлодиращи бомби - казва Георгий Семеняк, който служи на границата. - За първи път в живота си видях да умират хора." Четири дни по-късно неговият отряд започва да се оттегля. "И не разбрахме... защо трябваше да се оттеглим. Беше необяснимо. Зловеща картина. През деня самолетите непрекъснато пускаха бомби върху отстъпващите войници. Отстъпващите войски се движеха в огромни колони. Всички те бяха млади мъже, на 20-22 години, въоръжени само с пушки, ръчни гранати и противогази."


Тайните на Втората световна война. Сталин, нацистите и западът
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Офицери изоставят хората си, като скачат в преминаващи автомобили, за да се опитат да избягат. И така, "когато наближихме Минск, нашето подразделение остана почти без командири. А без командири способността ни да се защитаваме беше толкова отслабена, че не можехме да направим нищо". Скоро след това Семеняк е пленен.


Германците постигат този пробив не защото армията им е напълно механизирана, а пък Съветите изостават технически. Всъщност съветската държава вече е изразходвала огромна сума пари за нова техника за Червената армия. Съветските войски имат по-добра артилерия от германците и въпреки че германците имат повече камиони, руснаците разполагат с повече танкове и самолети. Освен това по отношение на нетната численост между 1937 и 1941 г. Червената армия е нараснала почти четири пъти - от 1,1 на 4,2 милиона души.


Холокостът. Нова история
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Главната причина за бедствието е това, че Червената армия е парализирана. Командирите не само се страхуват да поемат инициатива, но и трябва да търпят намесата на "военно неграмотни" хора - както ги определя Константин Симонов - като Сталин и Лев Мехлис, жесток човек, начело на политическото ръководство на Червената армия.


За някои съветски офицери напрежението се оказва твърде голямо. В Украйна Хрушчов вижда как един командир се самоубива пред очите му, защото смята, че е дал погрешна заповед на механизираното си подразделение. "Подобни инциденти се случваха и с други командири - пише Хрушчов. - Такова беше положението. А не бяхме воювали дори десет дни."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (259)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Един луд не повярва на друг луд.Резултата - 100 милиона загубени човешки животи.

 2. 2 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Втората свтовна война е започната от сатрапите Хитлер и Сталин, които са имали намерение да си поделят Европа. Когато Сталин разбира, че Хитлер няма намерение да дели каквото и да е, се обръща срещу него.

 3. 3 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Сталин не вярва че Хитлер го е ИЗПРЕВАРИЛ!

 4. 4 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Това са пълни глупости. Само за първите 2 седмици Вермахта залавя повече от 1, 5 милион пленени съветски войски. Унищожени и обезврддени са над 3000 бронирани единици, 1800 самолета са обезврддени само на граничните летища. Ако съветското ръководство не е вярвало, че Германия ще нападне откъде са се появили тези десетки дивизии на границата? Пълни глупости и шарлатанство истории. Истината, е, че през 1941г Вермахта има най силната, армия в света, с най подготвените войници и офицери и най вече най добре изработена тактика за водене на, бой използвайки всички родове войски. Само година по рано те за 2 седмици буквално унищожават френската, британсйара белгийската и холандската армии и за 2 години завладяват Европа. Това, както и неопитността на Съветската армия да причина за временните поражения през 1941г. С придобиването на опит както и поради по-високия си резерв СССР обръщат войната след 1942 и в крайна сметка печелят Втората Световна Война. Намесата на англосаксонците през 1944 е само да запазят Западна Европа иначе към този момент войната е вече ясно накъде отива. Така че нанесените км историци по добре да спрат да си измислят глупости.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  До коментар [#1] от "pro_bono":

  " Един луд не повярва на друг луд.Резултата - 100 милиона загубени човешки животи."

  Тия много милиони човешки жертви ги е имало, просто защото са съществували тия двама кървави сатрапи на света, че са се добрали до властта, че са се окопали в нея ! И да са си повярвали, и да не са си повярвали, касапницата е била неизбежна ! Да не говорим, че и без война, Сталин е съсипал живота на десетки милиони руснаци, преди някой от неговото обкръжение, най - вероятно Берия, да го изпревари точно когато се е готвел за поредната чистка, която най - често е започвала измежду лекарите му..........

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Сталин и внук му Путин

 8. 8 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Какви ли не глупости се пишат от някои британски историци!?!
  Според тях основните военни действия са се водили при въздушните битки, съответно Британската империя е победила Германия. Другите нямали съществено участие.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  " Съветските войски имат по-добра артилерия от германците и въпреки че германците имат повече камиони, руснаците разполагат с повече танкове и самолети."?!
  Автора да сравнява нивото на Луфтвафе със съветските самолети е нелепо, а още по-нелепо е да се сравняват танковете, тези на Съветите буквално са били "консервни кутии", някои от които "отваряни" и по две наведнъж...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#3] от "bobbyperu":

  Да бе все едно 1940 Франция, Белгия и Холандия не бяха разбити бсрабар с Британската армия. А 1938 кокбсключи Мюнхенското споразумение с Хитлер и предаде Чехословакия, за да може Германия да им възможност да нападне СССР. И нека си спомним думите на Чърчил, че в интересите на, Британия е Германия и Русия да се избият, с англо саксите да помагат това избиване д, е по-дълго. Така че документирано е кой пуск проекта Хитлер и кой има интерес от него. Друг е въпрос, пе им излиза извън контрол по -късно...

 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  В СССР болшевиките са убили по време на режима си 60-80 млн. души.
  За това обаче рядко се пише.
  Много по антихуманен режим е комунизма от национал-социализма.

  ДБ=БКП
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  До коментар [#4] от "Daria ":

  "Намесата на англосаксонците през 1944 е само да запазят Западна Европа иначе към този момент войната е вече ясно накъде отива. Така че нанесените км историци по добре да спрат да си измислят глупости."


  Помощта, без която нямаше да има Велика отечествена война

  Три страни оказват изключителна помощ на Съветския съюз по време на Втората световна война (ВСВ): САЩ, Великобритания и Канада, като предоставят оръжие, оборудване, боеприпаси, суровини, храна, лекарства, дрехи и какво ли не. САЩ помагат съгласно приетия по-рано акт Ленд-лийз. По същество този акт е програма, опълномощаваща американския президент да предлага по определени правила помощ на всяка страна, чиято защита е преценена като жизненоважна. Одобреният от Конгреса акт е подписан от президента Рузвелт на 11 март 1941г. Помощите за СССР се осъществявали основно по 3 маршрута: през Северния/Южния Атлантически океан, от Персийския залив през Иран и през Тихия океан. Без претенции за пълнота и безспорна точност на величините, помощта, получавана от СССР до края на ВСВ по програмата Ленд-лийз, изглежда така:

  * Самолети: 18 700 броя;
  * Танкове и самоходни установки– 12 700 броя; Бронетранспортьори 7 000 бр.
  * Оръдия – 9600 броя; Противотанкови оръдия – 5000 броя; Зенитни оръдия – 8000 бр.
  * Камиони: 375 000 броя; Джипове – 51 000 броя; Мотоциклети – 35 000 броя;
  * Влекачи – 8000 броя;
  * Военни кораби – 281 броя; Транспортни кораби – 128 броя; Ледоразбивачи – 3 броя;
  * Готови барути – 123 хиляди тона; химикали за производство на барут150 хил. тона;
  * Стрелково оръжия - 150 000 бр; Картечници – 132 000 броя; Снаряди - 472 млн. броя;
  * Локомотиви – 2860 броя; Вагони – 11 700 броя; Релси 620 000 тона;
  * Нефтопродукти - 2,6 млн. тона;
  * Цветни метали – над 500 000 тона;
  * Взривни и химически вещества - 1,2 млн. тона;
  * Корабни радиолокационни станции (РЛС) – 550 бр. (плюс 640 от Великобритания);
  * Радиостанции - 35 800 броя;
  * Храни и продоволствие – повече от 4,5 млн. тона;
  * Металорежещи машини – 44 600 броя;

  Великобритания изпраща първия конвой с помощи още през юни 1941 година. А до май 1945 г. воюващата и сама получаваща помощи държава доставя 7000 самолета,
  27 бойни кораба, 5218 танка, 5000 противотанкови оръдия, 4020 камиона и линейки, самолетни двигатели на стойност 1,5 млрд. лири, 600 радара и сонара и стотици корабни оръдия. Също така храни, дрехи, медикаменти – 4 млн. тона, както и 15 милиона чифта обувки.

  Само през първата половина на 1942 г. Западът доставя на СССР три пъти повече танкове отколкото са унищожените от германците руски танкове. Предоставените американски самолети са в пъти повече от руските. Ескадрилата на героя на Съветския съюз Покришкин лети на американски изтребители Еъркобра. Директорът на Международния център за история и социология на Втората световна война Олег Будницки посочва, че Покришкин е свалил 48 от 59-те немски самолета летейки на изтребителите Еъркобра. Бензинът за самолетите също е доставян от съюзниците понеже СССР не могъл да призвежда бензин с високо октаново число.

  Руският историк Борис Соколов е категоричен, че „Без тези западни пратки СССР не само нямаше да е в състояние да спечели войната, но не би могъл дори да се противопостави на немците тъй като не е могъл сам да произведе достатъчно колоичество оръжие, военно оборудване, гориво и боеприпаси...“

  До лятото на 1942 г. танковите, авиационните и други заводи в СССР работят предимно с американски и английски материали. Повечето от съветските танкове Т-34 са изработени с английска стомана. Шасито на танка е лицензиран вариант на американския образец М1940 конструиран от Джон Кристи. През 1930 г. СССР закупува с необходимата документация два прототипа М1940 – без купол и оръдие, които поставят началото и дават правото на съветската страна да произвежда и продава за 10 години бързоходни танкове БТ. Прототипите на Кристи получават обозначение БТ-1, а първите серийно произвеждани копия – БТ-2. Подобрението на танковете БТ с увеличаване на бронята и мощността на въоръжението води появата на Т-34. До декември 1934 г. танковете БТ са с двигател М-5 аналог на американския Либерти, заменен по-късно с М-17Т – аналог на германския БМВ-6. Двигателят М-17Т се монтира на танк Т-34 до края на 1939 г. и по-късно – в периода октомври 1941г. до април 1942 г. Очевидно при започването на войната Т-34 е хибрид от американско шаси, германски двигател и съветски купол. Затова е, меко казано, нескромно твърдението, че Т-34 е изключителен продукт на съветските конструктори. Поради куп конструктивни недостатъци и обективни причини само за два месеца германците унищожават през 1941-ва всичките 1225 танка Т-34. През април 1942 г. два от 5-те най-добри танка Т-34 с дизелов двигател В-2 са изпратени за тестване във Великобритания и САЩ. На полигона Абърдийн в щата Мериленд първата повреда става на 60-тия километър – къса се верига. След 343 км танкът излязъл окончателно от строя. Животът на двигателя едвам надхвърлял 100 мото-часа. Не издържал теста той бил изоставен за музеен експонат. Т-34 ще стане далеч по-добър танк през 1943 г. след отсраняване на недостатъците му с помощта на американските специалисти, машини и материали за производство, и като такъв – много добър танк – ще има масово участие в бойните действия през 1944 година.
  Ако си произвел продукт който не отговаря на очакванията, не се помайваш, а го грабваш и хукваш при точните специалисти, та дори и да са отвъд океана. Обратно, ако продуктът е надеждно техническо произведение – не ходиш по специалисти, а ги каниш вкъщи като публика пред които да демонстрира своите неоспорими качества.
  Т-34 е „руски“ по произход колкото автомат Калашников – изобретен от Хуго Шмайзер и изработен по германски чертежи, от германски специалисти, на германски машини.

  Още през 1941 г. Червената армия губи 58% от автомобилите си. Съюзниците компенсират тези загуби като внасят 400 хил. автомобила. Без американските камиони и джипове настъпателните операции са били невъзможни тъй като СССР не е в състояние да задоволи нуждите си нито като обем нито като качество. Възпятите „Катюши“ са монтирани на американски камиони “Студебейкър”.

  Американците доставят общо 4 915 818 тона храни. Доставените от САЩ и Канада храни са били достатъчни да се издържа 10 милионна армия до края на войната. По съветски маниер значителна част от храните не са стигнали до войниците и гладуващото население. Една част се появяват в тъй наречените „затворени магазини“ предназначени само за висши партийци. Друга част се появява в ресторантите и дори на черния пазар.

  След капитулацията на Германия на 8 май 1945г. по програмата Ленд-лийз СССР получава освен 455 хил.т. нефтопродукти и тръби за 222 милиона долара, стругове, хидравлични преси, електрогенераторни станции и пр., които ще се окажат решаващи за старта на съветската газова промишленост.

  Общо 36 държави получават помощ по американската програма. Общият обем на отпуснатите лизингови активи е възлизал на 48 млрд. долара (11 млд. за СССР) по текущи цени или повече от 713 млрд. по цени през 2019 година. А помощта на САЩ, Великобритания и Канада за СССР отнесена към 2019 година е повече от 160 млрд. долара. Без помощта на Запада съветската страна я очаквало само едно – разгром. И това е било ясно на съветските ръководители. В края на войната маршал Жуков посочва: „Сега казват, че съюзниците никога не са ни помагали, но не трябва да се отрича, че американците ни доставяха толкова материали, без които ние не бихме могли да оформим резервите си и не бихме могли да продължим войната Нямахме експлозиви, барут. Нямаше с какво да зареждаме патроните на винтовките. Американците наистина ни спасиха с експлозивите и барута. А колко листова стомана ни доставяха! Нима бихме могли бързо да организираме производството на танкове, ако не беше американската помощ. А сега представят нещата така, сякаш сме имали всичко това в изобилие. Без американските камиони нямаше да има с какво да теглим нашата артилерия“. Това изказване на Жуков е цитирано в секретно донесение на председателя на КГБ В. Семичастни до Хрушчов, (книга „Маршалы и генсеки“ на Н. Зенкович, Москва, 1997, стр. 161-162).

  Според клаузите по Ленд-лийз не подлежат на заплащане доставените автомобили, военна техника, оръжие, боеприпаси, суровини и прочие унищожени или изгубени, но използвани по време на войната. Останалото след войната годно имущество трябва да се заплати напълно или частично чрез предоставени от САЩ безлихвени кредити. През 1947 г. дългът за плащане на СССР е определен на 2,6 млд. долара. През 1948г. е редуциран на 1,3 млд. долара, но СССР отказва да го заплати. През 1951г. е редуциран отново на 800 млн., но не се подписва договор. Договор за изплащане на дълга е подписан през 1972 г. за 722 млн. долара със срок на изплащане до 2001г. През 1973г. съветската страна отново спира изплащането след като е платила само 48 млн. долара. През 1990 г. е поредната редукция до 674 млн. със срок на погасяване до 2030г. Днес се счита че дългът на Русия като приемник на СССР е 100 млн.долара. Погасителните вноски досега са покрили едва 7% от дълга. Като се вземе предвид обезценяването на долара спрямо 1945г. изплатените от СССР/Русия суми са малко над 1%.

  Както е отбелязал самият Жуков, само няколко години след края на войната съветското чувството на признателност за изключителната помощ на западните страни е изчезнало напълно. Започналото още по време на войната омаловажаване ролята на Запада прераства в яростна пропаганда целяща да се скрие истината и заблудят хората в целия социалистически лагер, че Червената армия е била изоставена да се бие сама в най-тежките периоди от ВСВ, а западните страни започнали да помагат чак когато изходът на войната бил вече предрешен. Сталин, който нееднократно е изразявал своята признателност за оказваната помощ по време на ВСВ и лично пише благодарствено писмо до Рузвелт веднага след нацисткото нападение от 22 юни 1941 г., след войната поощрява и награждава разпространяващите лъжи за ролята на западната помощ.


  Както може да се очаква, Русия ще отрича всичко, което западните и съюзници са направили за нея и е помогнало да спечели войната !
  Ясно защо ! Гледаме днешна Русия и няма нужда от коментар......

 13. 13 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#4] от "Daria ":

  Пообъркала си историята малко:

  1.Войната на Източният фронт се обръща едва след Курск и то благодарение на огромните доставки на суровини,материали ,машини и т.н. по ленд лийз СССР набира сили и нараства производството на оръжие най-вече.

  2. Западният фронт е от 01.09.1939 г. и на него се водят битки в Европа, Африка и Атлантика почти 2 ГОДИНИ докато Хитлер и Сталин си карат медения месец!

 14. 14 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#8] от "Локомотив":

  Интересно защо британските историци не пишат какво се случи с бритсндко-френско-белгийско - холандската армии през 1940 и защо Германия завладява цяла Европа преди 1941. И интересно защо почти не пишат за Мюнхенската спогодба и предаването на Чехословакия? За това би трябвало да имат много интересни документи. Ана мълчат като партизанин на разпит.

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  Съветските изтребители са изцяло представлявани от морално остарели самолети като бипланите И-15, И-153 и моноплана И-16, но въпреки това според автора са били технически по от тези на Луфтвафе с техният основен изтребител Ме-109!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Североизточните никога не са се отличавали с титаничен интелект- грузинеца се е надявал бизнес патрьора му - шикългрубер да не го измами, а и е имал зад гърба си пакта "Рибентроп- Молотов", но.......

 17. 18 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 783 Любопитно

  До коментар [#2] от "Гражданин":
  Точно обратното , целта на комунизмът е световна революция и мечтата комунизмът да победи в целият свят .Когато Сталин нарушава договора Рибентроп-Молотов , навлиза в балтийските държави Литва, Латвия и Естония и те са присъединени към СССР. Същата съдба имат Бесарабия и Северна Буковина. Хитлер се паникьосва че червената армия е приближила прекалено близо до Плоещ основният доставчик на нефт за Германия бърза да нападне .Да не говорим че в същото време Сталин трупа войски към границата ,

 18. 19 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Тъй, тъй, Сталин и Хитлер.
  И никой друг.
  Колко удобно.
  И ни дума за това кой ги финансира, кой гледа отствари как две държави се самоизбиват и отслабват, а накрая на войната решаваш да се присъединиш към едните и да ни надуваш главата, че ти си победител.
  С чии капитали тия двамата воюваха ???
  И нещо друго, британският историк когато говори за Сталин и Хитлер ги нарича тирани, а когато говори за Чърчил и Рузвелт те вече не са тирани, а титани.
  Сигурно и Рокфелер и той е титан. Само че в разпалване на войни на чужд гръб и с чужди жертви, но с гарантирана печалба за него.

  кратък
 19. 20 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Сталин до последно не е можел да повярва, че Хитлер е такъв тъпак, затова не е вярвал. Просто не му се е вярвало, че германците отново ще се поставят в положевние да воюват на два фронта, а Хитлер си е мислел, че ще приключи със Сталин преди да има втори фронт.

 20. 21 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  ...
  ...Истината, е, че през 1941г Вермахта има най силната, армия в света, с най подготвените войници и офицери и най вече най добре изработена тактика за водене на, бой използвайки всички родове войски. Само година по рано те за 2 седмици буквално унищожават френската, британсйара белгийската и холандската армии и за 2 години завладяват Европа. ...
  ....
  —цитат от коментар 4 на Daria


  Виц: Няколко години след ВСВ в един старчески дом в ГФР си разговарят двама генерала-единия полеви командир, другия-от генералния щаб.

  Полевакът пита щабиста: Кажи ми, Ханс, след като имахме "най силната, армия в света, с най подготвените войници и офицери и най вече най добре изработена тактика за водене на, бой използвайки всички родове войски." ЗАЩО загубихме войната?

  Ханс отговаря: Заради еврейските генерали!

  -?!?...Ама как така, ние нямахме нито един еврейски генерал!

  Ханс: Така е, ние нямахме еврейски генерали, ама Сталин имаше такива😃!


  До коментар [#4] от "Daria ":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 21. 22 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 786 Весело

  До коментар [#4] от "Daria ":Пообъркала си историята малко:1.Войната на Източният фронт се обръща едва след Курск и то благодарение на огромните доставки на суровини,материали ,машини и т.н. по ленд лийз СССР набира сили и нараства производството на оръжие най-вече.2. Западният фронт е от 01.09.1939 г. и на него се водят битки в Европа, Африка и Атлантика почти 2 ГОДИНИ докато Хитлер и Сталин си карат медения месец!
  —цитат от коментар 13 на bobbyperu


  Хахаха, войната се била обърнала едва при Курск.
  Не го споменавай никъде, че ще ти се смеят.
  И я обясни какви сражения водиха Франция и Британия от септември 1939 до май 1940 г!?

 22. 23 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2384 Любопитно

  Втората свтовна война е започната от сатрапите Хитлер и Сталин, които са имали намерение да си поделят Европа. Когато Сталин разбира, че Хитлер няма намерение да дели каквото и да е, се обръща срещу него.
  —цитат от коментар 2 на Гражданин


  А кой ликвидира Чехословакия и Австрия? Сталин?

  Сам съм, други няма...
 23. 24 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#12] от "samoedin":

  Копи прйстването нр помага. Лен Лий за се заплаща и не е помощ затова се казва Ленд лийз ( наемам и отдаване лизинг) . Всичкото въоръжение получено по прохюграмите Ленд лийз е 11% от цялото въоръжение използвано от Съветската армия през 1941г. А и като с били толкова могъщи защо през 1940г Френско-бритсндко-белгийско - холандските войски капитулираха за 2 седмици пред Вермахта? А САЩ и Великобритания за 3 години не успяха д победят далеч по слабата от Германия, японска армия?

 24. 25 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#14] от "Daria ":

  Пишат, пишат ама ти не четеш! И да цитирам споменатия от теб Чърчил по повод Мюнхенското споразумение подписано от Чембърлейн:

  “Имахте да избирате между войната и позора. Избрахте позора. Но ще получите и войната!”

 25. 26 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#4] от "Daria ":

  Дека я четете тая история?
  То не че нацистите са силни, просто хората в СССР не желаят да воюват за Сталин и масово се предават в началото.
  Когато Хитлер обаче оставя към 2 млн. пленници да умрат от глад и жажда руснаците разбират че и Хитлер е изверг като Сталин.
  Хитлер просто е трябвало да въоръжи хората които се предават и да ги прати срещу Сталин на фронта. Това искат тези хора, но Хитлер го е страх да не се обърнат в последствие срещу него и не ги въоръжава. Оставя ги да загинат от глад и жажда лъжейки ги че ще ги закара в Германия и там ще ги пусне.
  Разбира се има РОА, но РОА е образувана не на руска територия, а в Германия и то предимно от синове и роднини на белогвардейци и на емигранти избягали от Русия след болшевишкият преврат.

  ДБ=БКП
 26. 27 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  И Сталин, и Хитлер са били психопати, начело на могъщи държави.
  Всяка диктатура, ако не се спре, води до там диктатора почти еднолично да определя съдбата на държава и народа, които управлява. И тогава, поради липса на коректив, започва натрупването на грешки, което в крайна сметка води до колапс...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 27. 28 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2384 Любопитно

  Министерство на външните работи на Съюза на ССР

  Съвършено секретно

  Нашите предложения към Англия и Франция от 17 април 1939 г.

  Публикува се за първи път

  Като смятаме предложението на Франция за приемливо по принцип и продължавайки мисълта на г-н Бон, а също желаейки да поставим солидна база под отношенията между трите държави, ние се опитваме да обединим английското и френското предложения в следните тезиси, които предлагаме за разглеждане на британското и френското правителства:

  1. Англия, Франция, СССР сключват помежду си съглашение със срок 5-10 години за задължението да оказват незабавно един на друг всякаква помощ, включително военна, в случай на агресия в Европа срещу която и да е от договарящите се държави.

  2. Англия, Франция, СССР се задължават да оказват всякаква, включително военна, помощ на източноевропейските държави, разположени между Балтийско и Черно море и граничещи с СССР, в случай на агресия срещу тези държави.

  3. Англия, Франция, СССР се задължават в най-кратък срок да обсъдят и да установят размерите и формите на военна помощ, оказвана на всяка от тези държави в изпълнение на §§ 1 и 2.

  4. Английското правителство разяснява, че в обещаната от него помощ за Полша се има предвид агресия изключително от страна на Германия.

  5. Съществуващият съюзнически договор между Полша и Румъния се обявява за действащ при всяка агресия срещу Полша и Румъния, или пък изобщо се отменя, като насочен срещу СССР.

  6. Англия, Франция, СССР се задължават, след откриването на военни действия да не встъпват в каквито и да било преговори и да не сключват мир с агресора отделно една от друга и без общо съгласие на всичките три държави…

  Предложенията са връчени на английския посланик в Москва Сийдс на 17 април и на министъра на външните работи на Франция Бон, на 19 април.

  Вярно. Проверено по инфотелеграма № 549, изпратена в Париж... и подписана от Литвинов (дело 3243, п. 244, фонд на 10-ти отдел, стр. 116-117).

  Сам съм, други няма...
 28. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#24] от "Daria ":

  Къде и кога са го платили?

  ДБ=БКП
 29. 30 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#13] от "bobbyperu":

  Ти май битката за Москва през 1931г, Сталинградската битка през 1942 си ги изпуснал нещо? Върни се в училище да училище, а не да пишеш нелепици. СССР почти едноличмобеоди война, с Германия до лятото на 1944. Отварянето на африканските и по-късно италиански фронтове не отнемат повече от 30 немски дивизии при положение че поддържат над 180 на източния фронт.

 30. 31 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#22] от "Локомотив":

  В пенсионерският клуб където се събирате старшините с крадени зелени чорапи няма да го казвам......просто харесвам интелигентна публика!

 31. 32 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Отговор на съветското правителство на предложенията на английското правителство

  8 май 1939 г.

  Публикува се за първи път

  Съветското правителство внимателно разгледа последните предложения на великобританското правителство, връчени на съветското представителство на 8 май, и стигна до заключението, че те не могат да послужат за основа на организирането на съпротивителен фронт на миролюбивите държави срещу по-нататъшно разгръщане на агресията в Европа.

  Мотиви за такова заключение:

  1. Английските предложения не съдържат в себе си принципа за взаимност в отношенията с СССР и го поставят в неравностойно положение, тъй като те не предвиждат задължение на Англия и Франция за гаранции за СССР в случай на пряко нападение над него от страна на агресорите, докато Англия, Франция, както и Полша, имат такава гаранция на основание на съществуващата между тях взаимност.

  2. Английските предложения разпространяват гаранцията за източноевропейските държави, граничещи с СССР, само върху Полша и Румъния, поради което северозападните граници на СССР от страната на Финландия, Естония, Латвия остават неприкрити.

  3. Липсата на гаранции за СССР от страна на Англия и Франция в случай на пряко нападение на агресорите - от една страна, и неприкритостта на северозападните граници на СССР - от друга страна, могат да станат провокиращ момент за насочване на агресията в посока на СССР.

  Съветското правителство счита, че за създаването на действителна бариера за миролюбивите държави срещу по-нататъшно разгръщане на агресия в Европа са необходими най-малкото три условия:

  1. Сключване между Англия, Франция и СССР на ефективен пакт за взаимопомощ срещу агресора;

  2. Гарантиране от страна на тези три велики държави за централна и източна Европа, намиращи се под заплахата на агресора, включвайки тук Латвия, Естония, Финландия;

  3. Без сключването на конкретно съглашение между Англия, Франция, СССР за формите и размерите на помощта, оказвана един на друг и на гарантираните държави, пактовете за взаимопомощ рискуват да увиснат във въздуха, както това показва опитът с Чехословакия.

  Сам съм, други няма...
 32. 33 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Западните коментатори кой знае защо забравят какво доведе до подписването на съветско-германския договор през 1939 г. И че преди това се е състоял Мюнхенският сговор - когато Англия и Франция през септември 1938 г. дават на Хитлер да разкъса Судетската област на Чехословакия. А вече в средата на март 1939 г. нацистка Германия - пак без да срещне съпротива от западните държави, завзема цялата територия на Чехия, създавайки от Словакия марионетна държава. В този период Москва единствена от всички велики европейски държави не изцапва ръцете си с договори с Хитлер.

  Но какво е трябвало да направи след това? Трябвало е да осигури своите национално-държавни интереси, да спре по-нататъшното движение на агресията на Хитлер на изток - към което впрочем така са се стремели Англия и Франция. В Москва са знаели, че следващата жертва на Хитлер ще бъде Полша, а след това Прибалтика. А това би означавало изход за германските войски към съветските граници, при това - в непосредствена близост до Ленинград, Минск, Киев, Одеса - много важни политически, индустриални и културни центрове на СССР. Москва прави по това време максимум усилия, за да създаде коалиция срещу агресора, но не намира разбиране в Лондон и Париж. Съветско-германският пакт от 1939 г. става отговор на мюнхенския сговор. Ако нямаше Мюнхен, нямаше да има и съветско-германски договор за ненападение. Ако се съди по архивните източници, в този момент в Кремъл са смятали по-вероятно събитията да се развият по сценария от Мюнхен: Англия и Франция да принудят Полша да отстъпи на Хитлер "Данцигския коридор" и тогава няма да има война. Сега, след 80 години, ние знаем, че Хитлер не е поискал да бъде сговорчив; не по-малко решително е било настроено и полското правителство, което "гордо и високомерно", както се изразява в мемоарите си Чърчил, отхвърля всички германски щения. Но през август 1939 г. събитията са могли да се развият по различни сценарии. Именно затова формулировките в секретния протокол към съветско-германския договор са толкова неопределени - "в случай на териториално-политическо преустройство…" Сталин се е стремял да не се обвързва със задължения пред Хитлер. Всъщност, подписвайки договор с Германия, СССР поема само едно задължение - да не напада Германия в продължение на 10 години. Толкоз.

  Сам съм, други няма...
 33. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Хванали ги по гащи! А къде да бъдат съветските войници в 04:10ч. сутринта (!) ако не в леглата си?
  Според Солонин Сталин е планирал да нападне на следващият ден,тоест на 23 юни,а според Суворов - на 06 юли,тоест след две седмици. И при двата варианта е нормално в 04:10ч съветските войници да са били в леглата си. По-голямата част от тях.


  До коментар [#13] от "bobbyperu":


  До коментар [#14] от "Daria ":

  Да оставим Мюнхенският договор на страна. По-важен е въпросът защо Англия и Франция са подстрекавали Полша да отхвърли СПРАВЕДЛИВИТЕ предложения на Хитлер за решаване на полско-германските проблеми?

 34. 35 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#30] от "Daria ":

  То СССР въобще ако не е бил запада е бил загубен. Ама такива комунистически учебници дето четете така ще пишат, че те комунистите не обичат истината.
  И до днес по съвецките путински медии се говорят точно тези лъжи.

  ДБ=БКП
 35. 36 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#25] от "bobbyperu":

  Ха все едно Великобритания не да знаели кой е Хитлер през 1938 г. Началникът на Абвера ( немското разузнаванеразузнаеанр) го разстрелват 1944 година когато Гестапо залавя връзката му да телеграфира информация в Британия. Т.е. лично началника на немското разузнаване работи за Великобритания през цялата война сма те не знаели кой е Хитлер и искали мир и предават Чехословакия :) смешно

 36. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Весело

  До коментар [#24] от "Daria ":

  " Копи прйстването нр помага. Лен Лий за се заплаща и не е помощ затова се казва Ленд лийз ( наемам и отдаване лизинг) . Всичкото въоръжение получено по прохюграмите Ленд лийз е 11% от цялото въоръжение използвано от Съветската армия през 1941г. А и като с били толкова могъщи защо през 1940г Френско-бритсндко-белгийско - холандските войски капитулираха за 2 седмици пред Вермахта? А САЩ и Великобритания за 3 години не успяха д победят далеч по слабата от Германия, японска армия?"

  Ако бяхте прочели статията докрай, щяхте да знаете, че и до днес Русия отказва да изплати дори и една нищожна част от предоставената и помощ, чрез която печели войната ! Другото, което сте го посочили, за 11 % е толкова смехотворно, че даже няма нужда да се коментира ! Ако на Русия са и предоставили близо 18 000 самолета американците и това било 11 % от собственото и въоръжение, излиза, че към онзи момент тя е притежавала авиация в размер на около 165 000 военни машини от всякакъв характер ! Същото се отнася и за танковете, минохвъргаките, военните камиони, джипове и т.н.....
  А за копи - пействането : помощта, която са получили болшевиките оф САЩ, Великобритания и Канада е толкова много, че просто и да искам не мога да я цитирам по памет ! Предполагам, че и мнозина други няма да се нагърбат с подобно начинание.......

 37. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  Много интересен откъс от книгата на този уважаван британски историк. Щеше ми се да бъде само малко по-дълъг. :-)

  Иначе, днес е важна годишнина от ВСВ. 22 юни 1941 г. (нападението на Германската нацистка империя над СССР) и 7 декември 1941 г. (нападението на Японската империя над САЩ) са най-ключовите дати за развитието на цялата война.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 39 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Путин през 2019 г.:

  Възниква първият въпрос - през цялото време говорим за пакта Молотов-Рибентроп след нашите европейски колеги. Въпросът е: нима това е единственият документ, подписан от една европейска страна (тогава Съветския съюз) с фашистка Германия? Оказва се, че това съвсем не е така. Аз просто ще ги изредя с ваше разрешение.
  И така, Декларация за неприлагането на сила между Германия и Полша. Това е т.нар. пакт Пилсудски-Хитлер. Подписан е през 1934 г. По същество това е договор за ненападение.
  След това е англо-германското морско съглашение от 1935 г. Великобритания предоставя на Хитлер възможност да има свой военен флот, което му е било забранено всъщност или сведено до минимум според резултатите от Първата световна война.
  След това е съвместната англо-германска декларация на Чембърлейн и Хитлер, подписана на 30 септември 1938 г., съгласувана от тях по инициатива на Чембърлейн. В нея се заявява, че подписаното Мюнхенско съглашение, а също англо-германското морско съглашение, символизират... и така нататък, и така нататък. Създаването на правова база между двете държави е продължавало.
  Това не е всичко. Френско-германската декларация, подписана на 6 декември 1938 година в Париж от министрите на външните работи на Франция и Германия Боне и Рибентроп.
  Накрая, договор между Литовската република и Германския райх, подписан на 22 март 1939 година в Берлин от министъра на външните работи на Литва и от същия Рибентроп, за това, че Клайпедският край отново се съединява с Германския райх.
  Варшава, 31 май 1938 година: "За поляците руснакът е варварин, азиатец, разрушителен и развращаващ елемент, с който всеки контакт е опасен, всеки компромис е смъртоносен".
  И договорът за ненападение между Германския райх и Латвия от 7 юни 1939 година.
  По този начин договорът между Съветския съюз и Германия е последният в редицата на тези, които са били подписани от другите европейски страни, уж заинтересовани от запазването на мира в Европа.

  https://pogled.info/avtorski/Hristo-Georgiev/otkade-izpalzya-chudovishteto-na-22-yuni-1941-g.130838

  Сам съм, други няма...
 39. 40 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Има ли в книгата нещо за преговорите и договорките между Великобритания и Хитлер, че англетата това обичайно го нямат. Голем зор и обещания докато го накарат да затъне в Русия.

 40. 41 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#30] от "Daria ":

  Моме руско ........не ми цитирай съветските лъжи....и като победихте при Москва перз 1941 г. между другото колко време си Асвабаждавахте територията.......3 години! Ако не беше ленд -лийза сега щеше да рецитираш Гьоте на родния му език без акцент!

 41. 42 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Втората свтовна война е започната от сатрапите Хитлер и Сталин, които са имали намерение да си поделят Европа. Когато Сталин разбира, че Хитлер няма намерение да дели каквото и да е, се обръща срещу него.
  —цитат от коментар 2 на Гражданин


  " Пактът за ненападение между Германия и Съветския съюз (на немски: Deutsch-sowjetischer Nichtangriffspakt; на руски: Договор о ненападении между Германией и Советским Союзом), известен също като Пакт Молотов – Рибентроп, е споразумение за ненападение [1] с решаващи исторически последици между СССР и Германия, сключено в Москва на 23 август 1939 г.

  От страна на Съветския съюз договорът е подписан от народния комисар на външните работи Вячеслав Молотов, а от тази на Германия – от министъра на външните работи Йоахим фон Рибентроп. На ратифицирането му присъства и Йосиф Сталин.

  Към споразумението е приложен таен допълнителен протокол за определяне границите на областите от взаимен интерес в Източна Европа в случай на „териториално и политическо преразпределение“.

  До 1989 г. от съветска страна съществуването на протокола се отрича, макар че копие от него е направено публично достояние след нареждане на президента на САЩ Хари Труман. Договорът е публикуван в САЩ за първи път от Louis Post-Dispatch на 22 май 1946 г., а във Великобритания – от в. Manchester Guardian. Това е част от официална публикация на Държавния департамент за съветско-германските отношения 1939 – 1941 г. Редактирани са от Raymond J. Zontag и James S. Beddie през януари 1948 г. Новооткрити оригинали са публикувани през 1993 г.

  Пактът за ненападение между Нацистка Германия и Съветския съюз е подписан след период на охлаждане на съветско-германските политически и икономически отношения, причинен от установяването на нацисткото управление в Германия на Адолф Хитлер, както и от въоръжените конфликти в Испанската гражданска война и при Халхин Гол на СССР с Япония.

  Договорът се превръща в политическа изненада за другите страни. Слуховете за съществуването на допълнително тайно споразумение идват малко след неговото подписване.

  Втората световна война започва на 1 септември 1939 г. Германия започва настъпление срещу Полша. На 17 септември 1939 г. по силата на допълнителния протокол към договора на територията на Полша нахлуват съветски войски. На 18 септември 1939 г. Германия и СССР излизат със съвместна декларация, подписана от Рибентроп, Сталин и Молотов, която гласи:

  „Правителствата на Райха и на СССР чрез подписания днес договор, като уреждат границите между двете държави вследствие разпадането на Полската държава и създавайки по този начин сигурна основа за продължителен мир в Източна Европа, единодушно изказват своето гледище, че е в интерес на всички народи да приключат положението на война, което съществува между Германия, от една страна, и Франция и Англия, от друга.
  Двете правителства, прочее, ще направят общи усилия да се постигне тази цел, колкото е възможно по-скоро. В случай че това не се достигне, ще се докаже, че Англия и Франция са отговорни за войната "

 42. 43 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Интервю със Сергей Иванов:

  - Какво ще кажете за версията, поддържана днес от редица историци, включително в Русия, според която Червената армия сама се е готвела да удари Германия през лятото на 1941 г., но Хитлер изпреварил Сталин? Нали на западните граници на СССР е била съсредоточена огромна групировка съветски войски, а нормална отбрана РККА не е имала, както след това показа настъплението на вермахта?

  - Това е фалшиво твърдение. При това достатъчно старо - за пръв път тази т.нар. версия изрича министърът на пропагандата на Третия райх Йозеф Гьобелс веднага след нападението над Съветския съюз. Руските и западните историци отдавна разобличиха тази нацистка лъжа. Без да навлизам в подробности, бих искал да посоча само една цифра: в началото на 1941 г. СССР е харчил една трета от произвеждания в страната цимент за построяване на отбранителни линии на новата западна граница (т.нар. линия на Молотов). Ако имахме намерение да нападаме, щяхме да харчим тези ресурси за нещо друго…

  Сам съм, други няма...
 43. 44 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#23] от "MilliVanilli":

  А Катин???

 44. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  Когато Сталин разбира, че Хитлер няма намерение да дели каквото и да е, се обръща срещу него.
  —цитат от коментар 2 на Гражданин


  Това въобще не е така. Всъщност Сталин и Хитлер си поделят по-голямата част от Източна Европа - Полша например, както балтийските републики. Там е нямало спорове. Имало е спор най-вече за бъдещето на Финландия и България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 46 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Абе какви са тези некомпетентни британски историци, които цитирате! Я вижте в колко български форуми и фейсбук групи какви по-големи разбирачи и експерти по въпроса има! Лорънс Оксфорда какво пък разбира!

 46. 47 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Алоу красивите историци я някой да светне как Хитлер през 1949г за две седмици успява буквално да унищожи общите армии на Франция, Великобритания, Белгия и Холандия и на практика завладява цяла Западна Европа ? После какъв е този мир който през 1938г предава Чехословакия на Хитлер и на практика запалва втората световна война? Сталин ли сключи спируьомрмието с Хитлер 1938 или англо-френските бсрабар с поляците. Това че планът им да напускат още 1938 да напускат Германия да нападне СССР като им дадат достъп през предадената Чехословакия не значи, че някой е забравил историята.

 47. 48 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#14] от "Daria ":
  "мълчат като партизанин на разпит"

  „Гешев: Комунистите обичат да се топят, а аз ги ловя.“

 48. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Любопитно

  А в същия ден, на Олимпийския стадион в Берлин, Шалке 04 губи финала на футболното първенство на Германия и шампион на Райха става Рапид Виена...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 49. 50 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Ако бяхте прочели статията докрай, щяхте да знаете, че и до днес Русия отказва да изплати дори и една нищожна част от предоставената и помощ, чрез която печели войната !
  —цитат от коментар 37 на samoedin


  Глупости! Към днешна дата дългът по ленд-лиза е изплатен до последния цент. Комай Великобритания не го е изплатила:

  В 1951 году американцы дважды снижали сумму платежа, которая стала равняться 800 млн $, однако советская сторона соглашалась уплатить только 300 млн $[48]. По мнению советского правительства, расчёт должен был вестись не в соответствии с реальной задолженностью, а на основе прецедента. Этим прецедентом должны были стать пропорции при определении долга между США и Великобританией, которые были закреплены ещё в марте 1946 года. В результате США согласились с предложениями СССР.
  Соглашение с СССР о порядке погашения долгов по ленд-лизу было заключено лишь в 1972 году[49]. По этому соглашению СССР обязался до 2001 года заплатить 722 млн $, включая проценты. К июлю 1973 года были осуществлены три платежа на общую сумму 48 млн $, после чего выплаты были прекращены в связи со вводом американской стороной дискриминационных мер в торговле с СССР (Поправка Джексона — Вэника). В июне 1990 года в ходе переговоров президентов США и СССР стороны вернулись к обсуждению долга[50]. Был установлен новый срок окончательного погашения задолженности — 2030 год, и сумма — 674 млн $ ..
  ... Технически долги СССР были разделены на долги правительствам (Парижский клуб) и долги частным банкам (Лондонский клуб); долг за ленд-лиз был долгом правительству США, то есть частью долга Парижскому клубу. Россия полностью погасила свою задолженность перед Парижским клубом 21 августа 2006 года[57]

  https://ru.wikipedia.org/wiki/Ленд-лиз #Долги_по_ленд-лизу_и_их_выплата

  Сам съм, други няма...
 50. 51 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  Ми не знам какво консервни кутии да ти преподавали история, но КВ-2 и ИС са танкове които са могли да бъдат обезврддени само с артилерия. Истината е, че Вермахта е била най боесписобната армия през 1941г. Те година по рано буквално унищожават общите британо-френско-брлгийско-холандски армии. И то така са унищожени, чр нищо не остава от тях. Говорим за над 5,5 милиона войници и офицери буквално пометени от Вермахта за 2 седмици.

 51. 52 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#48] от "Боян Баянов":

  Да накрая обаче Гешев и лапнал оловото.

 52. 53 Профил на hik131059121
  hik131059121
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Две думи на английски: LAND-LEASE! Руснаците трябва да направят икони на Рузвелт и да ги целуват во веки веков, защото без американска помощ сега Путя щеше да се пъчи в Якутск или на Камчатка. Но руската неблагодарност е пословична, а после искат нов да сме им благодарни за събития отпреди 150 години, не стига и че ни заробиха с половин век комунизъм, благодарение на който населението е толкова малоумно че цени евтиния кашкавал повече от свободата.

 53. 54 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#43] от "MilliVanilli":

  А въпросният Сергей Иванов как обяснява наличието на 4 милионна съветска армия със 20 000 танка, 18 000 самолета и 78 000 оръдия по новите граници след "освобождението" на Прибалтика, Полша и Бесарабия!

 54. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  Когато Сталин нарушава договора Рибентроп-Молотов , навлиза в балтийските държави Литва, Латвия и Естония и те са присъединени към СССР. Същата съдба имат Бесарабия и Северна Буковина.
  —цитат от коментар 18 на lout66


  Я да видим какво са се разбрали Сталин и Хитлер по отношение на балтийските републики и Молдова, и цитирам Пакта Рибентроп-Молотов:

  "Във връзка с подписването на Пакта за Ненападение между Германия и Съюза на съветските социалистически републики долуподписаните представители на двете Страни обсъдиха в строго конфиденциални беседи въпросите за разграничаване на техните сфери на влияние в Източна Европа. Тези беседи доведоха до съглашение в следващото:

  1. В случай на териториални и политически преобразувания в областите, принадлежащи на прибалтийските страни (Финландия, Естония, Латвия, Литва) северната граница на Литва ще се явява черта, разделяща сферите на влияние на Германия и СССР. В тази връзка заинтересоваността на Литва в района на Вилно се признава и от двете Страни
  ....
  3. Относно Югоизточна Европа Съветската страна указва своята заинтересованост към Бесарабия. Германската страна ясно заявява за пълната си политическа незаинтересованост към тези територии.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 56 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Цитат:
  "Хитлер и Сталин: Тираните и Втората световна война"

  -----
  Отдавна изтъркана теза на сатанистите за пренаписване на Историята...

 56. 57 Профил на hik131059121
  hik131059121
  Рейтинг: 272 Неутрално

  *ние да сме им благодарни (дгд китайските аутокоректори)

 57. 58 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1486 Неутрално  ВОЙНА в истинския смисъл на думата се е водила на Източния фронт и частично в Северна Африка.

  Немските войници са завзели Западна Европа марширувайки.
  С парадните дрехи.
  Чърчил е бил прекалено зает да измисля мъдри сентенции и не му е оставало време да води битка.
  В резултат на което Британия от Империя се превръща в остров.
  В Париж местните проститутки са унищожили повече германци, заразявайки ги с трипер, отколкото Съпротивата е ликвидирала нашественици.
  САЩ през цялото време са воювали с една островна държава.
  Избили са най-малко войници, но за сметка на това - най-много цивилни.
  Всъщност, избили са повече деца, жени и старци, отколкото военни.
  И това им е станало традиция до ден днешен.

 58. 59 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Весело

  До коментар [#50] от "MilliVanilli":

  " 1951 году американцы дважды снижали сумму платежа, которая стала равняться 800 млн $, однако советская сторона соглашалась уплатить только 300 млн $[48]. По мнению советского правительства, расчёт должен был вестись не в соответствии с реальной задолженностью, а на основе прецедента. Этим прецедентом должны были стать пропорции при определении долга между США и Великобританией, которые были закреплены ещё в марте 1946 года. В результате США согласились с предложениями СССР.
  Соглашение с СССР о порядке погашения долгов по ленд-лизу было заключено лишь в 1972 году[49]. По этому соглашению СССР обязался до 2001 года заплатить 722 млн $, включая проценты. К июлю 1973 года были осуществлены три платежа на общую сумму 48 млн $, после чего выплаты были прекращены в связи со вводом американской стороной дискриминационных мер в торговле с СССР (Поправка Джексона — Вэника). В июне 1990 года в ходе переговоров президентов США и СССР стороны вернулись к обсуждению долга[50]. Был установлен новый срок окончательного погашения задолженности — 2030 год, и сумма — 674 млн $ ..
  ... Технически долги СССР были разделены на долги правительствам (Парижский клуб) и долги частным банкам (Лондонский клуб); долг за ленд-лиз был долгом правительству США, то есть частью долга Парижскому клубу. Россия полностью погасила свою задолженность перед Парижским клубом 21 августа 2006 года[57]

  https://ru.wikipedia.org/wiki/Ленд-лиз #Долги_по_ленд-лизу_и_их_выплата"

  Дългът се счита погасен не когато длъжника го твърди, а когато го твърди кредитора ! Освен това пак ме карате да поствам неща, които вече посочих по - горе :

  Според клаузите по Ленд-лийз не подлежат на заплащане доставените автомобили, военна техника, оръжие, боеприпаси, суровини и прочие унищожени или изгубени, но използвани по време на войната. Останалото след войната годно имущество трябва да се заплати напълно или частично чрез предоставени от САЩ безлихвени кредити. През 1947 г. дългът за плащане на СССР е определен на 2,6 млд. долара. През 1948г. е редуциран на 1,3 млд. долара, но СССР отказва да го заплати. През 1951г. е редуциран отново на 800 млн., но не се подписва договор. Договор за изплащане на дълга е подписан през 1972 г. за 722 млн. долара със срок на изплащане до 2001г. През 1973г. съветската страна отново спира изплащането след като е платила само 48 млн. долара. През 1990 г. е поредната редукция до 674 млн. със срок на погасяване до 2030г. Днес се счита че дългът на Русия като приемник на СССР е 100 млн.долара. Погасителните вноски досега са покрили едва 7% от дълга. Като се вземе предвид обезценяването на долара спрямо 1945г. изплатените от СССР/Русия суми са малко над 1%.


  Нищо ! По малко, на части, така по има шанс да се попрочете нещо.......

 59. 60 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 443 Неутрално

  22.06.1941 - Из речта на Уинстън Чърчил /превод с гугъл транслейт/: "В 4 часа тази сутрин Хитлер нападна и нападна Русия. Всичките му обичайни формалности на коварство бяха спазени с внимателна техника. Договорът за ненападение бе подписан тържествено и беше в сила между двете страни. Германия не е подала оплакване за неизпълнението му. Под наметалото си на фалшива увереност германските армии се натрупаха с огромна сила по линия, простираща се от Бяло море до Черно море и техните въздушни флоти и бронирани дивизии бавно и методично заеха своите станции.
  Тогава изведнъж, без обявяване на война, дори без ултиматум, германските бомби заваляха от небето върху руските градове; германските войски нарушиха руските граници и един час по-късно германският посланик, който до предната вечер раздаваше своите уверения за приятелство, почти съюзничество, срещу руснаците, призова руския външен министър да му каже, че съществува военно състояние между Германия и Русия.
  Така се повтаря в далеч по-голям мащаб един и същи вид възмущение срещу всяка форма на подписана компактна и международна вяра, на която сме свидетели в Норвегия, в Дания, в Холандия, в Белгия и която съучастникът и чакалът на Хитлер Мусолини толкова вярно имитира в случаят с Гърция.

  Всичко това не беше изненада за мен. Всъщност дадох ясни и точни предупреждения на Сталин за това, което предстои. Дадох му предупреждения, както и преди на други. Мога само да се надявам, че тези предупреждения не са останали без внимание.
  Понастоящем знаем само, че руският народ защитава родната си почва и че лидерите му ги призовават да се съпротивляват докрай.
  Хитлер е чудовище на злото, ненаситно в жаждата си за кръв и грабеж. Не се задоволява с това, че цяла Европа е под петата му или иначе е тероризиран в различни форми на покорно подчинение, сега той трябва да пренесе работата си за касапство и опустошение сред огромното множество Русия и Азия. Ужасната военна машина, която ние и останалата част от цивилизования свят толкова глупаво, толкова легнало, така безразсъдно позволи на нацистките гангстери да се изграждат година след година от почти нищо - тази машина не може да стои на празен ход, за да не ръждяса или да не се разпадне. То трябва да бъде в непрекъснато движение, смила човешки животи и потъпква домовете и правата на стотици милиони мъже.
  Освен това трябва да се храни не само с плът, но и с масло. Така че сега този кръвожаден водолаз трябва да изстреля своите механизирани армии на нови полета за клане, грабеж и опустошение. Бедни, както са руските селяни, работници и войници, той трябва да им открадне всекидневния хляб. Той трябва да погълне реколтата им. Той трябва да им отнеме маслото, което задвижва техните плугове и по този начин да предизвика глад без пример в човешката история.
  И дори касапницата и разрухата, която победата му, ако той я спечели - макар и все още да не я е постигнал - ще доведе до руския народ, ще бъде само стъпка към опита да се потопят четири или петстотин милиона, които живеят в Китай и 350 000 000, които живеят в Индия, в тази бездънна яма на човешка деградация, над която се кичи дяволската емблема на свастиката.
  Не е много да се каже тук тази приятна лятна вечер, че животът и щастието на хиляда милиона допълнителни човешки същества сега са застрашени от брутално нацистко насилие. Това е достатъчно, за да ни затаи дъх.
  Но в момента ще ви покажа нещо друго, което се крие и нещо, което докосва почти почти живота на Великобритания и Съединените щати.
  Нацисткият режим не може да се различи от най-лошите характеристики на комунизма. Той е лишен от всякаква тема и принцип, с изключение на апетита и расовото господство. Превъзхожда във всички форми на човешко нечестие, в ефективността на своята жестокост и свирепа агресия. Никой не е по-последователен противник на комунизма от мен през последните двадесет и пет години. Няма да кажа думи, които съм говорил за това. Но всичко това изчезва преди спектакъла, който сега се разгръща.
  Миналото, с престъпленията, глупостите и трагедиите си проблясва. Виждам руските войници да стоят на прага на родната си земя и да пазят нивите, които бащите им са обработвали от незапомнени времена. Виждам ги да пазят домовете си; Миналото, с престъпленията, глупостите и трагедиите си проблясва. Виждам руските войници да стоят на прага на родната си земя и да пазят нивите, които бащите им са обработвали от незапомнени времена. Виждам ги да пазят домовете си; техните майки и съпруги се молят, а, да, тъй като има моменти, когато всички се молят за безопасността на близките си, за завръщането на хляба, на шампиона, на своите защитници.
  Виждам 10 000 села в Русия, където средствата за съществуване са били толкова изтръгнати от почвата, но където все още има първични човешки радости, където моми се смеят и децата играят, виждам как напредват към всичко това, в отвратителен натиск, нацистката война машина, с нейните звънки, щракащи с ток, изпъстрени пруски офицери, нейните хитри експертни агенти, прясно от крави и обвързване на дузина държави. Виждам също тъпите, пробити, послушни груби маси на хунската войнишка арка, пълзящи като рояк пълзящи скакалци. Виждам германските бомбардировачи и изтребители в небето, все още умни от много британски камшици, толкова щастливи да открият това, което според тях е по-лесна и по-сигурна плячка. И зад целия този блясък, зад цялата тази буря виждам онази малка група злодеи, които планираха, организираха и изстреляха тази катаракта на ужасите върху човечеството.
  И тогава съзнанието ми се връща през годините към дните, когато руските армии са били наши съюзници срещу същия смъртоносен враг, когато са се били с толкова храброст и постоянство и са помагали да спечелят победа, от всички дялове, в които, уви, са били , по наша вина, напълно отсечена.
  Преживях всичко това и ще ме извините, ако изразя чувствата си и вълнението от стари спомени. Но сега трябва да декларирам решението на правителството на Негово величество и съм сигурен, че това е решение, в което великите владения след време ще се съгласят. И за това трябва да говорим сега, веднага, без закъснение от един ден. Трябва да направя декларацията, но можете ли да се съмнявате каква ще бъде нашата политика?
  Имаме само една цел и една неотменима цел. Решени сме да унищожим Хитлер и всички остатъци от нацисткия режим. От това нищо няма да ни обърне. Нищо. Никога няма да се занимаваме; никога няма да преговаряме с Хитлер или някоя от неговата банда. Ще се бием с него по суша; ще се бием с него по море; ние ще се борим с него във въздуха, докато с Божията помощ не освободим земята от сянката му и не освободим народа й от игото му.
  Всеки човек или държава, който се бори срещу нацизма, ще получи нашата помощ. Всеки човек или държава, които маршируват с Хитлер, е нашият враг. Това се отнася не само за организираните държави, но и за всички представители на онази гнусна раса на квислингите, които се превръщат в инструментите и агентите на нацисткия режим срещу своите сънародници и срещу земите на тяхното раждане. Тези куислинги, както самите нацистки лидери, ако не бъдат изхвърлени от своите сънародници, което би спестило неприятности, ще бъдат доставени от нас на следващия ден на победата на справедливостта на съюзническите трибунали. Това е нашата политика и това е нашата декларация.
  Следователно от това следва, че ще окажем каквато и да е помощ на Русия и на руския народ. Ние ще апелираме към всички наши приятели и съюзници във всяка част на света да поемат същия курс и да го продължат, както трябва, вярно и твърдо до края.
  Ние предложихме на правителството на Съветска Русия всяка техническа или икономическа помощ, която е в нашата власт и която вероятно ще им бъде от полза. Ние ще бомбардираме Германия както през деня, така и през нощта във все по-голяма мярка, ще ги хвърляме всеки месец по-тежко изхвърляне на бомби и ще караме германския народ всеки месец да вкусва и да поглъща все по-голяма доза от мизерията, която са обсипали с човечеството.
  Забележително е, че само вчера Кралските военновъздушни сили, нанасяйки удар във вътрешността на Франция, са отсекли с много малка загуба за себе си двадесет и осем от хунските бойни машини във въздуха над френската земя, които са нахлули, осквернили и изповядват да държат.

  Но това е само начало. Отсега нататък основното разширяване на военновъздушните ни сили протича с набираща скорост. След още шест месеца тежестта на помощта, която получаваме от Съединените щати във военни материали от всякакъв вид, особено при тежки бомбардировачи, ще започне да се показва. Това не е класова война. Това е война, в която е ангажирана цялата Британска империя и Общността на нациите без разлика на раса, вяра или партия.

  За мен не е да говоря за действията на Съединените щати, но това ще кажа: Ако Хитлер си представи, че атаката му срещу Съветска Русия ще доведе до най-малкото разделение на целите или отслабване на усилията в големите демокрации, които са решени неговата гибел, той ужасно греши. Напротив, ние ще бъдем укрепени и насърчени в усилията ни да спасим човечеството от неговата тирания. Ние ще бъдем укрепени, а не отслабени в нашата решителност и в нашите ресурси. Но когато говорих преди няколко минути за кръвожадността на Хитлер и омразните апетити, които го подтикнаха или примамиха в руското му приключение, казах, че зад неговото възмущение стои един по-дълбок мотив. Той иска да унищожи руската сила, защото се надява, че ако успее в това, ще успее да върне основните сили на своята армия и военновъздушни сили от Изтока и да ги хвърли върху този остров, за който знае, че трябва да го завладее или да пострада наказанието за престъпленията му.
  Нахлуването му в Русия не е повече от прелюдия към опит за нахлуване на Британските острови. Той се надява, без съмнение, че всичко това може да бъде постигнато преди да дойде зимата и че той може да завладее Великобритания, преди флотите и въздушните сили на Съединените щати да се намесят. Той се надява, че може отново да повтори в по-голям мащаб от всякога този процес на унищожаване на враговете му един по един, чрез който толкова дълго е процъфтявал и просперирал, и че тогава сцената ще бъде ясна за последния акт, без който всичките му завоевания биха били напразни, а именно подчиняването на Западното полукълбо на неговата воля и на неговата система.
  Следователно руската опасност е нашата опасност и опасността на Съединените щати, точно както причината за всеки руснак, който се бори за своето огнище и дом, е причината за свободните хора и свободните народи във всяка четвърт от света.
  Нека научим уроците, които вече сме преподавали от такъв жесток опит. Нека удвоим усилията си и да ударим с обединена сила, докато животът и властта остават."

 60. 61 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  и въпреки че германците имат повече камиони,
  -------------------------
  Лъжа!
  Основно средство за придвижване на оръдия, муниции и продоволствие във Вермахта са конете, Гобелс е забранил в репортажите от фронта да се показват конски впрягове, за да се внуши, че немската бойна машина е изцяло механизирана.

 61. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  "Двамата диктатори в крайна сметка са двете страни на "една и съща монета".
  Само руснаците още не са го проумели.

 62. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#20] от "georgievb":

  Че Хитлер е бил глупак и е направил много грешен ход преди точно 80 г. е безспорно. Повечето негови генерали са го предупреждавали, че е грешка да се напада СССР след като Великобритания не е победена на Запад.

  Иначе през лятото на 1941 г. е имало вече нещо като втори фронт. Да припомня, че Германия воюва по това време срещу Великобритания в Северно море, във въздуха над Великобритания и разбира се в Средиземно море (от гръцките острови та чак до Малта).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 64 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#42] от "doroteus":

  А кой пък каза, че втората, световен война почва на 1.09.1939? А окупацията на Чехословакия след Мюнхенската спогодба и предаването на Чехословакия на Германия от англо-френците, откъдето идва българската поговорка Геранция-Франция. Истината е, че за британците е много неизгодно д се говори за това, че всъщност те дават газ на Хитлер и почват военните операции на, Вермахта след 1938г.

 64. 65 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Хванали ги по гащи! А къде да бъдат съветските войници в 04:10ч. сутринта (!) ако не в леглата си? Според Солонин Сталин е планирал да нападне на следващият ден,тоест на 23 юни,а според Суворов - на 06 юли,тоест след две седмици. И при двата варианта е нормално в 04:10ч съветските войници да са били в леглата си. По-голямата част от тях. До коментар [#13] от "bobbyperu":До коментар [#14] от "Daria ":Да оставим Мюнхенският договор на страна. По-важен е въпросът защо Англия и Франция са подстрекавали Полша да отхвърли СПРАВЕДЛИВИТЕ предложения на Хитлер за решаване на полско-германските проблеми?
  —цитат от коментар 34 на deaf


  Отговорът на този въпрос е много лесен. През март 1939г Хитлер нарушава Мюнхенското споразумение, като окупира Чехия и създава квази държава Словакия. Хитлер се подиграва на Англия, че нейните гаранции не стават и за тоалетна хартия.
  От тук на сетне никой не вярва на Хитлер

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 65. 66 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Две думи на английски: LAND-LEASE! Руснаците трябва да направят икони на Рузвелт и да ги целуват во веки веков, защото без американска помощ сега Путя щеше да се пъчи в Якутск или на Камчатка.
  —цитат от коментар 53 на hik131059121


  А къде щеше да Макрон и английската кралица?

  Пич, сега сеприозно. Я ми дай данни каква част от доставките по левн-лиза са стигнали до битката за Москва? Там се обърна тренда. Отговорът клони към нула цяло и три нули в перод...

  Сам съм, други няма...
 66. 67 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  Как Сталин и СССР се „биеше“ с Хитлер.

  На 7 май 1941 г. Виктор Савиных и още 9 съветски ученици от 14 до 17 години са арестувани за писмо до Сталин относно „недопустимостта на изпращането на зърно в Германия в момент, когато съветските хора гладуват“. Присъдата е 10 години в Колима.

  "Чуждестранен агент"
 67. 68 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 964 Неутрално

  добре че е бил брата сталин да изрине фашагите

 68. 69 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#54] от "bobbyperu":

  Сергей ти го обясни с цимента. С цимент се строят отбранителни съоръжения ако не знаеш...

  Сам съм, други няма...
 69. 70 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  "Двамата диктатори в крайна сметка са двете страни на "една и съща монета".Само руснаците още не са го проумели.
  —цитат от коментар 62 на Роси


  По-скоро тогава руснаците не са проумели как се произнася на немски: "Предавам се!"

  Западноевропейците обаче, явно са били по-начетени и бързо са се ориентирали в ситуацията.
  А, западноевропейките още по-бързо.

 70. 71 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Лорънс Рийс от десетилетия проучва историята на Втората световна война

  Лорънс Рийс може и да "проучва" от десетилетия ВСВ, но в неговите клиги има доста слаби страни.

  Който се интересува от началото на ВСВ да прочете "Операция Буря" от Игор Бунич.
  Там всичко е описано много достъпно, точно и с цитиране на документи.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 71. 72 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#4] от "Daria ":

  Готвели са се те да нападат, и са ги хванали със свалени гащи

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 72. 73 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 816 Неутрално

  "Нацистите и преди са прибягвали до фалшиви поводи, за да оправдаят агресията си, но този сега е такава откровена лъжа, че като че ли вече дори не се опитват да измислят нещо правдоподобно. "

  Това са глупости. Няма фалшиви поводи. Това е ясно за всеки, който си направи труда да прочете нотата, с която Германия обявява война на СССР. В нея освен чисто пропагандни, са изброени и съвсем реалните причини за германското нападение:

  - подривната дейност на СССР в Германия и в държавите, окупирани от Германия
  - окупацията на части от Финландия и Румъния, което не е предвидено в договора за дружба и за граници от 28.09.1939 г.
  - исканията на СССР за негови военни бази в България и в Турция - Варна, Бургас, Проливите
  - съветско-югославския договор от 05.04.1941 г.
  - концентрацията на съветски войски по съветско-германската и по съветско-румънската граница

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 73. 74 Профил на wsn491059612
  wsn491059612
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "Локомотив":Интересно защо британските историци не пишат какво се случи с бритсндко-френско-белгийско - холандската армии през 1940 и защо Германия завладява цяла Европа преди 1941. И интересно защо почти не пишат за Мюнхенската спогодба и предаването на Чехословакия? За това би трябвало да имат много интересни документи. Ана мълчат като партизанин на разпит.
  —цитат от коментар 14 на Daria


  Имат друг път. Като не им отърва губят документите. Като тези за мисията на Рудолф Хес в Англия, например..

 74. 75 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мариана Кълвачева":

  Е не е съвсем точно. Американски капитали в СССР има но до началото на 30-те. След разгрома на троцкидти-зиноеиевци-бухаринци и завземането на, властта от Сталин в СССР англо саксите почват да наливат в Хитлер. Не е случайно, че той точно тогава идва на, власт. Малко се знае, че британското разузнаване изнудва Хинденбург да назначи Хитлер за канцлер като го притискат с корупционна афера. Друг е въпроса че Лудият Хитлер в един момент им излиза извън контрол.

 75. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#25] от "bobbyperu":

  Наскоро гледах филма "Най-тъмния час" (The Darkest hour), по-рано не го гледах, защото бях скептичен за качествата му, но се оказа че не е толкова лош. Та, в този филм са представили много добре какви са били отношенията между Чембърлейн и Чърчил. Както и между Чърчил и тогавашния британски крал. И как всъщност Чърчил взима властта във Великобритания благодарение подкрепата на опозиционната Лейбъристка партия. И огромната съпротива на Консервативната партия, чиито лидер тогава е бил точно Чембърлейн (който се оказа, че е имал много добри отношения и с британския крал) Чърчил да стане МП на страната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 76. 77 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Азиатскатта жестокост на Русия към собствения и народ свърши добра работа.

 77. 78 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  ВРАГЪТ НА МОЯ ВРАГ, Е МОЯТ СЛЕДВАЩ ВРАГ
  Британската империя от началото на своя възход някъде през втората половина на 16 век и до ден днешен спазва едно основно правило. Всеки, който може да се превърне в конкурент за първото място дори на теория, веднага бива определян като цел номер едно. Отначало Испания, после Франция, след това Германия – всички веднага са сполетени от геополитическата захапка на английския булдог. Срещу всеки от тях веднага се организира коалиция от потенциалните му врагове, предвождана тайно или явно от Британия. Ако при това везните се наклонели опасно към създаването на нов претендент измежду вчерашните маши-съюзници, те веднага бивали обявявани за врагове и атакувани по същия начин. Тази модифицирана версия на широко известното „Разделяй и владей“ била прилагана с британска методичност и упоритост. Това позволило на страната в течение на векове да не допусне израстването на достоен конкурент. Когато си най-силен сред останалите, това е основната ти цел, пътят към достигането на която не бива да е осеян с предразсъдъци. Но Германия била враг от нова класа, вътрешните сили на развитие, които новият враг и стар съюзник в борбата срещу Франция показвал, били плашещи и гонели здравия сън на островния елит.
  САНКЦИИТЕ НЕ СА ОТ ВЧЕРА, ЗАЩОТО ЕВРОПА Е ОСТРОВ
  Геополитика млади ми читателю, както сам се досещаш, има нещо общо едновременно с географията и с политиката. Британия възлязла и си останала като морска империя, т.е. тя била с непобедим от другите претенденти флот. Е, какво пък толкова ще кажете вие? Ами спомнете си, трябват ви суровини и пазари, а вие сте в Европа. Всъщност този континент само изглежда голям, а на практика като се изключи Русия спрямо мащаба на населената СУША ЕВРОПА Е НИЩОЖНА И….Е ОБГРАДЕНА САМО ОТ МОРЕ, КАТО ИЗКЛЮЧИМ ПЪТЯ И НА ИЗТОК И ЮГОИЗТОК. НА ПРАКТИКА ВСЯКА СТОКА, КОЯТО НЯКОЙ ИСКА ДА ВНЕСЕ ИЛИ ИЗНЕСЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯТ КОНТИНЕНТ ОПИРА ДА ТОВА ДА СЕ ДВИЖИ ПО МОРЕ. НА ИЗТОК СТОЕЛИ ДВЕ ИМПЕРИИ – РУСКАТА И ОСМАНСКАТА, КОИТО БИЛИ НЕПРЕОДОЛИМА СТЕНА ПРЕД ВСЕКИ, КОЙТО РЕШИ ДА ПОТЪРСИ КОНТРОЛ НАД РЕСУРСИ И ПАЗАРИ В ТАЗИ ПОСОКА. ОТ ВСИЧКИ ДРУГИ СТРАНИ ГО ЧАКАЛ БРИТАНСКИЯ ФЛОТ.
  Пред тази ситуация се оказала например Наполеонова Франция, в която Британия веднага провидяла опасен конкурент за първото място. Сега САЩ, често подкрепени от същата Британия и ЕС налагат санкции на немирни от тяхна гледна точка страни. Всъщност англичаните правели същото – морска блокада, която затваряла техните потенциални конкуренти на острова Европа и насъсквала срещу тях останалите страни. Това не било трудно, защото както и Наполеон, така по-късно и Хитлер, затворените от блокадата „претенденти“ имали само един изход – на изток и югоизток, към Русия или Османската империя. Наполеон също направил така – първо към Египет, после към Москва. Да провокираш до непоносимост потенциалните конкуренти, докато не са набрали сили, а ти си много по-силен и след това да ги обявиш за „лоши“ и „агресивни“ станало патент за английската геополитика, похват след това доразвит и успешно многократно използван от наследника на трона – САЩ. Така че санкциите не са от вчера, а германците с тяхното Made in Germany трябвало да бъдат блокирани, провокирани и след това по тази схема унищожени.

  Из MADE IN GERMANY , ТЕНДЖЕРИ, ГЛОБАЛИЗАЦИЯ И БРЕКЗИТ
  Декември 2019 г. Борис Георгиев

 78. 79 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#52] от "Daria ":
  "Да накрая обаче Гешев и лапнал оловото"

  Има версии и че е оцелял.
  bg.wikipedia.org/wiki/Никола_Гешев
  (В сериала "На всеки километър", съществена сюжетна линия е,
  че Гешев е избягал.)

 79. 80 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  Путен ! Отвори архивите от ВСВ❗
  Но ето защо архивите в Путенланд никога няма да бъдат отворени:
  Танкова битка Дубно-Луцк-Броди. 23-30 юни 1941г.
  – Вермахт - 728 танка
  – Червената армия - 3400 - 3600 танка под командването на Жуков.
  Безвъзвратни загуби:
  – Вермахт - 85 танка
  – Червената армия - 2648 танка (човешки загуби не са публикувани)

  "Чуждестранен агент"
 80. 81 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  В СССР болшевиките са убили по време на режима си 60-80 млн. души. За това обаче рядко се пише.Много по антихуманен режим е комунизма от национал-социализма.
  —цитат от коментар 11 на anonimnii


  Не е редно да се използва момента за да се пишат небивалици. Имате ли източник за числата които споменавате? Ето Ви един сериозен източник от обществото Мемориал в Русия, предполагам че знаете за тяхната дисидентска дейност. По техни данни базирани на сериозна работа с архивите излиза че за всичките години са били арестувани общо 7 100 000 души, вклюцхващи и политически и рецидивисти. Цитирам от http://old.memo.ru/d/124360.html
  "Выступление председателя Правления Международного общества «Мемориал» Арсения Рогинского на круглом столе «Историк – между реальностью и памятью», который состоялся 25 мая 2012 г. в Днепропетровске в рамках «Литературной экспедиции».
  А по моим подсчетам за всю историю советской власти, от 1918 до 1987 года (последние аресты были в начале 1987-го), по сохранившимся документам получилось, что арестованных органами безопасности по всей стране было 7 миллионов 100 тысяч человек. При этом, среди них были арестованные не только по политическим статьям. И довольно много. Да, их арестовали органы безопасности, но органы безопасности арестовывали в разные годы и за бандитизм, контрабанду, фальшивомонетничество. И по многим другим «общеуголовным» статьям.

  Под все эти цифры есть папки с документами. В ежегодных отчетах органов безопасности значится: привлеченных – столько-то, в том числе с арестом, в том числе без ареста. Дальше начинается таблица движения арестованных. Прошло по законченным следственным делам – столько-то, в том числе, передано на особое совещание – столько-то, передано в суды и трибуналы – столько-то. В несудебные органы – столько-то. Бежало, умерло – вся статистика. Побегов, кстати, было очень мало.

 81. 82 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#66] от "MilliVanilli":

  Ами щом искаш към 06.12.1941 г. на Московският фронт има 1300 танка от които 400 британски или 30%, по отношение на изстребителите от общо 1950 британските са 550 или 28% от общата бройка! Освен това там са доставени 2400 бронирани машини или 81% от наличните и 9600 товарни камиони което дава 47% от общата бройка камиони! Достатъно информативно ли е за теб!

 82. 83 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Двама се карат, третият печели. Англия винаги печели. Кой даде пари на Хитлер? След 42 и откъм самолети и откъм танкове го минават съюзниците и капут.

  всичко е суета, Боку ни обра
 83. 84 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#26] от "anonimnii":

  А, защо го прави това Хитлер, знаеш ли!? Отговорът е ясен за всеки който е слушал речите на Хитлер, както и чел настолната "библия" на всеки нацист от онова време. Просто е, Хитлер и нацистката кървава идеология са определяли славяните за нисш народ, който подлежи на почти пълно унищожение, a останалите живи на робство. Впрочем това и са планували да направят нацистите в СССР, ето нещо да прочетеш по темата, дано освен турски знаеш и английски език:

  https://www.facinghistory.org/holocaust-and-human-behavior/chapter-8/invasion-soviet-union

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 84. 85 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Хитлер е бил психопат на метамфетамини. И БГ гризе дървото заради него - след войната де. Като влизат картечните мустанги тука и БГ авиацията приключва за 2 дена. Хитлер балък, хитлер капут. БГ винаги с губещия.

  всичко е суета, Боку ни обра
 85. 86 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#21] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  МОше, знам, че не сте способни нито на благодарност, нито на почтеност.
  Но запомни едно.
  Следващият път "дикаторът Сталин" няма да бърза да спре "диктатора Хитлер".
  Демократично ще го остави да свърши мръсната работа.
  И чак после ще се намеси, за да защити света и държавата си..

 86. 87 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#84] от "Иво":

  интересно пък ние сме им били същзници даже, и кога точно са смятали да ни поробят и избият?

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 87. 88 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Любопитно

  До коментар [#22] от "Локомотив":

  Май нищо не си чувал за войната в Африка?
  Междусъюзническата война от 22.06.1941 г. е ТРЕТИЯТ фронт от Втората световна война.
  Първият фронт започва през 1939г. в Европейския театър на военните действия .

  Вторият фронт се открива в Африка. През 1940 г. Бенито Мусолини и италианската армия се сражават срещу британци в Северна Африка. През февруари 1941 г. германските войски влизат в региона и започват военни действия в помощ на италианската армия.

  Третият фронт/Източният фронт/ започва с мащабното изпреварващо нахлуване на Хитлер в СССР на 22 юни 1941 г. Това не е изненада за СССР. Още от октомври 1940 г. се знае, че Германия ще влезе във война със СССР през май или юни 1941 г. Планът "Барбароса" изпреварва с две седмици плана "Гроза".

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 88. 89 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  Ами не си прав. По другата тема за самолетоносача, където се дърлих с запенените русофили писах за това. Например само Т-34 с всичките условности на първи версии и недоизкусурености са повече от всички немски танкове(нови и стари) на Източния фронт.
  Авиацията-към ония момент не всичко е било Ишаци, които сами по себе си всъщност са имали качества и могат да постигат успехи при грамотно използване. За 1941 са произведени над 1000 Як-1. Ил-2 също е произведен в стотици бройки. Изобщо, никъде чисто техническото изоставане не е било чак толкова голямо, че само то да доведе до катастрофата в началото. И да не може да бъде компенсирано от огромната численост.
  Проблем са били не толкова липсата на отделни качествени образци военна техника, колкото цялостното изоставане в техническото осигуряване(тия танкове и самолети са без радиостанция, няма камиони, които да снабдяват силите.......) и некадърно командване, което се дължи И на Сталин обезглавил неколкократно Червената армия

 89. 90 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мариана Кълвачева":

  Премести се от Сега да си ръсиш глупостите

 90. 91 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 771 Неутрално

  "Нацистите и преди са прибягвали до фалшиви поводи, за да оправдаят агресията си, но този сега е такава откровена лъжа, че като че ли вече дори не се опитват да измислят нещо правдоподобно. " Това са глупости. Няма фалшиви поводи. Това е ясно за всеки, който си направи труда да прочете нотата, с която Германия обявява война на СССР. В нея освен чисто пропагандни, са изброени и съвсем реалните причини за германското нападение:- подривната дейност на СССР в Германия и в държавите, окупирани от Германия- окупацията на части от Финландия и Румъния, което не е предвидено в договора за дружба и за граници от 28.09.1939 г.- исканията на СССР за негови военни бази в България и в Турция - Варна, Бургас, Проливите- съветско-югославския договор от 05.04.1941 г.- концентрацията на съветски войски по съветско-германската и по съветско-румънската граница
  —цитат от коментар 73 на ddd


  5 стинки и от мен:
  http://rkka.ru/maps/1941-1.jpg

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 91. 92 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1558 Весело

  До коментар [#12] от "samoedin":
  добре би било да споменете и източника, защото иначе е с тежест като ЕЖК

  ум море, глава шамандура
 92. 93 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1312 Весело
 93. 94 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#84] от "Иво":

  Е това са глупости. Тези в РОА са били руснаци.

  ДБ=БКП
 94. 95 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#53] от "hik131059121":

  Аз не мога да разбера защо някои хора като вас толкова много задълбават с този LAND-LEASE по отношение на СССР! До колкото знам пак по линия LAND-LEASE Великобритания получава три път повече стоки, продукти и оръжия от САЩ от колкото СССР. Това значи ли, че британците трябва да целуват ръцете на американците (използвам вашите думи)? Пак САЩ помагат на Китай в тяхната битка срещу Япония на Азиатския фронт. Днешните китайци трябва ли да целуват ръцете на американците!? И колко от тези три държави след края на войната се разплащат със САЩ?

  В крайна сметка, няма нищо по-нормално САЩ да помогне на своите съюзници, които в онзи момента са били Великобритания, СССР и разбира се Китай. Браво на американския конгрес (доминиран от демократите) и президент демократ (някой дори го наричат социалист) в лицето на Рузвелт от онова време, че помагат на своите съюзници по време на ВСВ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 95. 96 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#84] от "Иво":

  ... настолната нацистка "библия" "Моята борба"... *

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 96. 97 Профил на hik131059121
  hik131059121
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#66] от "MilliVanilli":

  Ето какво казва Борис Вадимович Соколов, руски историк:
  "On the whole the following conclusion can be drawn: that without these Western shipments under Lend-Lease the Soviet Union not only would not have been able to win the Great Patriotic War, it would not have been able even to oppose the German invaders, since it could not itself produce sufficient quantities of arms and military equipment or adequate supplies of fuel and ammunition. The Soviet authorities were well aware of this dependency on Lend-Lease. Thus, Stalin told Harry Hopkins [FDR's emissary to Moscow in July 1941] that the U.S.S.R. could not match Germany's might as an occupier of Europe and its resources"

  Предполагам, той знае повече от Мили Ванили за войната. Айде обратно у лево. :)

 97. 98 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Любопитно

  До коментар [#47] от "Daria ":

  А нещо да кажеш за това:

  ГЕНЕРАЛЬНОЕ СОГЛАШЕНИЕ

  О сотрудничестве, взаимопомощи, совместной деятельности.

  гор. Москва 11 ноября 1938 г.

  Народный Комиссариат Внутренних Дел Союза ССР, далее по тексту НКВД, в лице начальника Главного управления государственной безопасности, комиссара госбезопасности 1 ранга Лаврентия БЕРИЯ, с одной стороны, и Главное управление безопасности Национал-Социалистической рабочей партии Германии, в лице начальника четвёртого управления (ГЕСТАПО) Генриха МЮЛЛЕРА, на основании доверенности № 1-448/12-1, от 3 ноября 1938 г., выданной шефом Главного управления безопасности Рейхсфюрера СС Рейнхарда Гейдриха, далее по тексту ГЕСТАПО, с другой стороны, заключили настоящее генеральное соглашение о сотрудничестве, взаимопомощи, совместной деятельности между НКВД и ГЕСТАПО.

  § 1.

  п.1. Стороны видят необходимость в развитии тесного сотрудничества органов государственной безопасности СССР и Германии во имя безопасности и процветания обеих стран, укрепления добрососедских отношений, дружбы русского и немецкого народов, совместной деятельности, направленной на ведение беспощадной борьбы с общими врагами, ведущими планомерную политику по разжиганию войн, международных конфликтов и порабощению человечества.

  п. 2. Стороны, подписавшие настоящее соглашение, видят историческую необходимость такого решения и будут стараться делать всё для укрепления влияния и силовых позиций своих стран во всём мире. Не причиняя взаимного вреда.

  Принимая во внимание исторические процессы в развитии международных отношений, при которых СССР и Германия являются лидирующими странами, а также, что между нашими правительствами устанавливаются хорошие отношения, между народами крепнет дружба и сотрудничество, в то же время желание общих врагов СССР и Германии направлено на разобщение добрососедских отношений, разжигание недоверия, неприязни, откровенной вражды и реваншистских выпадов.

  НКВД и ГЕСТАПО поведут совместную деятельность в борьбе с общими врагами и будут информировать правительства своих стран о результатах такой деятельности.

  п.3. Сознавая, что происшедшие в последнее время перемены в мире представляют нашим странам уникальный шанс установить в мире новый порядок, основываясь на примате, желая придать динамизм отношениям между СССР и Германией, стороны договорились о нижеследующем:

  § 2.

  п. 1. НКВД и ГЕСТАПО будут развивать свои отношения во имя процветания дружбы и сотрудничества между нашими странами.

  п. 2. Стороны поведут совместную борьбу с общими основными врагами:

  — международным еврейством, его международной финансовой системой, иудаизмом и иудейским мировоззрением;

  — дегенерацией человечества, во имя оздоровления белой расы и создания евгенических механизмов расовой гигиены.

  п. 3. Виды и формы дегенерации, подлежащие стерилизации и уничтожению, стороны определили дополнительным протоколом № 1, являющимся неотъемлемой частью настоящего соглашения.

  § 3.

  п. 1. Стороны будут всемерно способствовать укреплению принципов социализма в СССР, национал-социализма в Германии и убеждены, что одним из основополагающих элементов безопасности является процесс милитаризации экономики, развитие военной промышленности и укрепление мощи и дееспособности вооружённых сил своих государств.

  п. 2. Стороны будут способствовать в развитии сотрудничества в военной области между нашими странами, а при необходимости войны способствовать проведению совместных разведывательных и контрразведывательных мероприятий на территории вражеских государств.

  § 4.

  п. 1. В случае возникновения ситуаций, создавших, по мнению одной из сторон, угрозу нашим странам, они будут информировать друг друга и незамедлительно вступать в контакт для согласования необходимых инициатив и проведения активных мероприятий для ослабления напряженности и для урегулирования таких ситуаций.

  § 5.

  п. 1. Стороны придают важное значение развитию и углублению профессиональной деятельности. Обмен опытом и встречи, командировки сотрудников обоих ведомств будут осуществляться на постоянной основе.

  п. 2. Руководители НКВД и ГЕСТАПО, сотрудники служб обоих ведомств будут иметь регулярные встречи для проведения консультаций, обсуждения иных мероприятий, способствующих развитию и углублению взаимоотношений между нашими странами.

  § 6.

  п. 1. Стороны будут способствовать расширению и углублению сотрудничества между нашими странами в областях:

  военной промышленности;

  самолётостроения;

  экономики;

  финансах;

  научно-технического сотрудничества;

  в области энергетики;

  науки и техники;

  в области сокровенных тайн, теозоологии, теософии, паранормальных и аномальных явлений, влияющих на социальные процессы и внутреннюю жизнь государств.

  § 7.

  п. 1. Каждая из сторон будет способствовать облегчению, насколько это возможно, на основе взаимности, визового режима въезда сотрудников обоих ведомств в наши страны.

  § 8.

  п. 1. Стороны будут заключать по мере необходимости дополнительные соглашения в целях реализации положений настоящего соглашения.

  § 9.

  п. 1. Настоящее соглашение вступает в силу в день его подписания сроком на пять лет и будет автоматически продлеваться на последующие пятилетние периоды.

  Текст соглашения отпечатан на русском и немецком языках в единственном экземпляре, каждый из которых имеет одинаковую силу, скреплен подписями и печатями представителей НКВД и ГЕСТАПО. Русский текст соглашения остается в НКВД, немецкий в ГЕСТАПО.

  Совершено в Москве, 11 ноября 1938 г. в 15 час. 40 мин.

  Подписи сторон:

  НАЧАЛЬНИК ГЛАВНОГО УПРАВЛЕНИЯ ГОСУДАРСТВЕННОЙ БЕЗОПАСНОСТИ НАРОДНОГО КОМИССАРИАТА ВНУТРЕННИХ ДЕЛ СССР КОМИССАР ГОСБЕЗОПАСНОСТИ 1 РАНГА (Л. БЕРИЯ). НАЧАЛЬНИК ЧЕТВЁРТОГО УПРАВЛЕНИЯ (ГЕСТАПО) ГЛАВНОГО УПРАВЛЕНИЯ БЕЗОПАСНОСТИ НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКОЙ РАБОЧЕЙ ПАРТИИ ГЕРМАНИИ БРИГАДЕНФЮРЕР СС (Г. МЮЛЛЕР)»

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 98. 99 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#60] от "elena_pipilota":

  Много силна реч на Чърчил!!! Елена, мерси за споделянето!

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 99. 100 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Както казва Юрген Ровер : "Ако по време на Втората световна война презервативите бяха достатъчно разпространени, в Западна Европа Нацистка Германия почти нямаше да даде жертви. "

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK