Излезе биография на Сталин от един от най-добрите познавачи на епохата

Излезе биография на Сталин от един от най-добрите познавачи на епохата

© "Изток - Запад"Сталин. Нова биография на един диктатор" от Олег Хлевнюк, публикувана на руски преди 6 години, излезе и на български, съобщи издателство "Изток - Запад". Преводач е Владимир Игнатовски. Книгата се предлага с меки и твърди корици.


Олег Хлевнюк е един най-задълбочени познавачи Сталин и епохата. Той е главен специалист на Държавния архив на Руската федерация, както и водещ научен сътрудник в Международния център за история и социология на Втората световна война и нейните последици към Националния изследователски университет "Висше училище по икономика".


"За разлика от други автори, които се опитват да оправдаят престъпленията на Сталин или търсят лесен път към сърцето на читателя, избирайки пикантни детайли, Хлевнюк създава мащабен, детайлен и надежден портрет на вожда на Съветския съюз. Световноизвестен учен и отличен познавач на съветските архиви, авторът на практика доказва, че фактите са по-завладяващи и красноречиви от всяка измислица", се казва в анотацията на книгата, отличена с наградата "Просветител" (2015).
Книгата е за всички, които биха искали да разберат Сталин и неговата епоха, характера и логиката на действията на диктатора, оказал решително влияние върху развитието на света и на България.


ОТЗИВИ


"Тази брилянтна новаторска книга потвърждава, че Хлевнюк е може би най-добрият съвременен експерт по сталинисткия период." - Саймън Монтефиоре, автор на "Младият Сталин"


"Никой не познава толкова изтънко съветския режим по времето на Сталин, колкото Олег Хлевнюк. Неговата великолепна книга несъмнено ще стане еталон за бъдещите биографии на съветския диктатор." - Ян Плампер, автор на "Алхимията на властта. Култът към Сталин в изобразителното изкуство"


Из "Сталин. Нова биография на един диктатор" от Олег Хлевнюк


Нощта и утрото на 1 март 1953 г.


Близката вила


Последната вечеря на "петорката"


Сталин (меки корици)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


В събота, 28 февруари 1953 г., Сталин кани в Кремъл четирима съратници: Маленков, Берия, Хрушчов, Булганин. През последната половин година от живота на вожда тези четиримата, заедно със Сталин, са т.нар. ръководна група, "петорката". "Петорката" редовно се среща със Сталин. Другите негови стари приятели: Молотов, Микоян, Ворошилов, са в немилост. Сталин не искал да ги вижда.


Формирането на тесни групи ръководители с участието на съратници, избрани от вожда, е нормален метод за управлението на Сталин. Той обикновено наричал тези групи според броя на хората в тях: "петорка", "шесторка", "седморка", "осморка", "деветка". Групите ръководители, начело със Сталин, били фактически висшият орган на властта в СССР.


Формалните партийни и държавни структури отговаряли за всекидневното рутинно управление на страната, но те действали в сравнително тесни, определени отгоре рамки. За разлика от групите ръководители, те работели като обикновени бюрократични институти. Разграничаването на формалните и неформалните институти позволявало на диктатора да използва възможностите на разширяващата се бюрократична машина и в същото време да не изпуска основните лостове на висшата власт.


Сталин избягвал и най-малките процедурни затруднения, посочвал и променял състава на групата ръководители, определял удобните за него места и времето за заседания и "другарски" срещи. С други думи, той непосредствено и всеки ден контролирал централния възел на властта, като използвал патриархални методи, за да управлява своето лично "политическо стопанство". Й. Горлицки нарече това смесване на нормалните бюрократични институти с патримониалната власт на диктатора неопатримониална държава.


Така организираната система на висшата власт не би могла да съществува без постоянната заплаха от репресии, която гарантирала политическата лоялност на чиновниците и особения военномобилизационен стил на работа на апарата. Сталин здраво контролирал съветските служби за сигурност и във всеки момент можел да арестува или да разстреля когото поиска.


В тази книга има много такива примери за разправа даже с членове на висшето ръководство и с техни роднини. Една от характерните черти на диктатурата на Сталин е, че той е пръв при вземането на решения, без да е ограничен от правила и формални институции. Най-бързият и ефикасен начин за постигане на лични или служебни цели е непосредственото общуване с диктатора.


Но подобно общуване предполагало, че си допуснат до средищата, където се упражнява властта на Сталин, и тези места добиват за многобройните съветски чиновници и за членовете на висшето ръководство особен, може да се каже, сакрален характер. Средищата на властта на Сталин са имали собствена йерархия, кръг от посветени. Те са били неотменим компонент и от личността, и от диктатурата на Сталин.


Московският Кремъл е официалният символ на съветското правителство и на самия Сталин. За Кремъл знаели всички, но само малцина са бивали в кремълския кабинет на вожда. Това е голямо помещение с висока дъбова ламперия, разделено на две зони: работното бюро на Сталин и дълга маса за заседания.


Сред предметите в интериора по-интересни били един голям часовник (Сталин го поглеждал, за да провери дали посетителят е дошъл навреме) и гипсова посмъртна маска на Ленин на специална поставка под стъклен похлупак. На стените - портрети на Ленин и Маркс. По време на войната към тях добавили портретите на руските пълководци Суворов и Кутузов. Кабинетът бил отражение на консервативните навици на неговия стопанин и почти не се е променял.


Когато по време на войната заради нападенията на немската авиация в Кремъл трябвало да изкопаят бомбоубежище, в него направили копие на кабинета на Сталин: същите мебели, същите картини, същите пердета по несъществуващите прозорци. Вярно, че този кабинет бил много по-малък от оригиналния. За трийсет години през кабинета на Сталин в Кремъл са преминали около 3 хиляди души.


Най-често в кабинета са идвали най-близките му съратници, а сред посетителите били и ръководители на министерства, на предприятия, учени, представители на културата, ръководители на органите на държавна сигурност, военни, гости от чужбина и т.н.


Това е било най-достъпното сред средищата на властта на Сталин.


Но вечерта на 28 февруари 1953 г. Булганин, Берия, Маленков и Хрушчов, поканени от Сталин в Кремъл, не се качили в неговия кабинет. Сталин веднага ги завел в киносалона, място на властта за избрани и за най-близките. Това била малка зала за прожекции с 20 места, 7,5 на 17 метра, обзаведена през 1934 г. в бившата зимна градина на руските царе. Преди това съветските вождове гледали филми или извън Кремъл, в сградата на Управлението на кинематографията, или в Кремъл в малко помещение за прожекции на неми филми.


Сталин обичал да гледа филми заедно със съратниците си. Постепенно прожекциите се превърнали в своеобразен ритуал. Има уникален документ как са протичали срещите в новата кинозала през 1934-1936 г.: подробните записки на ръководителя на съветската кинематография Б. Шумяцки.


Той носел филмите за Сталин и неговите колеги и по време на прожекцията изслушвал техните забележки и препоръки. Бележките на Шумяцки ни дават възможност да разберем и дори да почувстваме атмосферата и правилата за поведение в тесния кръг от зрители в кремълския кинотеатър.


Обикновено прожекциите започвали късно вечерта и завършвали през нощ­та. Сталин седял най-отпред.


Около него сядали другите членове на висшето ръководство. По време на прожекцията и след нея активно коментирали фил­мите и хрониката. Първи винаги се изказвал Сталин. Той давал указания както за съдържанието на гледаните филми, така и по общи въпроси за развитието на съветската киноиндустрия и идеологическата политика.


Понякога канели и авторите на филмите, които щели да гледат. Това била висша форма за поощрение. Сталин поздравявал режисьорите за успешната работа и давал "съвети" как да се подобри филмът. Документите на Шумяцки ни карат да не се съмняваме, че срещите в кремълския кинотеатър не са били просто форма за отдих на съветските вождове, а и неформални заседания на висшия орган на властта, свързани с проблемите на културната и на идеологическата политика. Най-вероятно преди и след прожекцията Сталин е обсъждал и други държавни проблеми със съратниците си.


Записките на Шумяцки прекъсват в началото на 1937 г. Няма съмнение, че то е било някак свързано със засилването на терора в страната. Шумяцки е арестуван в началото на 1938 г. и разстрелян. Прожекциите при Сталин продължават, но за тях ние почти нищо не знаем. Изглежда, в края на живота на вожда кремълският кинотеатър се е превърнал в място за отдих и неформални заседания на тясната група ръководители.


Последното такова заседание на "петорката" било в събота на 28 февруари 1953 г.


След прожекцията, това вече било навик, Сталин канел съратниците да вечерят във вилата. Вилата във Волинско, предградие на столицата, била много близко. Затова ѝ казвали "близката". Средища на властта на Сталин периодично ставали много имения-вили и в Москва, и на юг, където той всяка година прекарвал дългите си отпуски. Но Сталин най-много харесвал "близката" вила. Тя е била едно от най-важните места в неговия живот и на властта му.


Първото жилище на Сталин е построено тук през 1933 г. По онова време пренасянето на новото място било част от големи промени в личния и в политическия му живот. Страшният глад, обхванал страната в началото на 30-те години като последица от политиката на колективизация, съвпада с трагедия в семейството на Сталин. През ноември 1932 г. се самоубива жената на Сталин Надежда Алилуева. Сталин скъсва с миналото и започва нов живот на ново място.


Близката вила била много пъти достроявана, стопанинът вземал активно участие в промените. Резултатът бил огромна къща, странно съчетание на стандартно-бюрократичен стил и прекомерен лукс. По думите на дъщерята на Сталин, Светлана, всички стаи си приличали и били "безлични". Рядко ползвали втория етаж, до който бил прокаран асансьор.


Любима стая на Сталин, поне през последните години от живота му, била т.нар. малка трапезария на първия етаж. В това просторно помещение от 76 м² имало правоъгълна маса, дълга три метра, диван, бюфет, кресла, масичка с телефони, камина. До камината били ловните пушки и окачен на стената бинокъл. На пода имало голям килим. От стаята се излизало на голяма остъклена веранда и на тераса. Светлана пише, че в тази стая Сталин спял и работел. Голямата маса била отрупана с книги и документи. Ако нямало гости, Сталин се хранел в края на масата. Държал лекарствата в бюфета със съдовете. Обичал да седи край камината. По негово нареждане в камината пекли месо на шиш. В тази стая Сталин приемал посетители. Тук получил съдбоносният удар, причинил смъртта му.


Около вилата на Сталин имало голям, двайсет хектара, парк. Сталин лично се занимавал с благоустрояването на парка и лично организирал стопанството на вилата. Той направил плана на парник за цитрусите. Грижел за засаждането на лозе, за отглеждането на дини, за развъждането на риба в езерото. По негово нареждане даже пращали в магазините в Москва част от реколтата дини.


В имението на Сталин имало коне, крави, кокошки, патици, малък пчелин. Работниците от охраната твърдят, че Сталин много и внимателно се грижел за това голямо стопанство, като се интересувал и от най-малките подробности. Запазени са стотици разпореждания на Сталин, записани от началника на стопанството във вилата, подполковник П. Лозгачов:


7 април 1950 г.: а) дините и пъпешите да се садят в сандъчета след 10 май; б) от средата на юли да се подрязват дините и пъпешите. [...] 20 април: [...] да се разредят елхите на пътеката от кухнята до езерото. [...] Царевицата да се сади през половин метър край главната къща и между ябълките до езерото, по-близо до беседката. Там да се сади бобът. [...] По краищата зеленчуковата градина да се садят патладжани, царевица, домати и т.н.


Лозгачов твърди, че подобни нареждания фактически е имало всеки ден. Всъщност Сталин е бил собственик на малко имение, с което предпочитал да се занимава сам, без да разчита на помощниците си. Той донякъде разпространявал този патриархален стил на управление и на своето "голямо стопанство" - Съветския съюз. Лично контролирал и разпределял ресурсите и резервите на държавата, като записвал най-важните неща в специално тефтерче.


Внимателно изучавал детайлите в сценариите за филмите, в архитектурните проекти и в тези за конструирането на военна техника. Докато прокарвал пътеки във вилата си, Сталин не забравял и улиците на Москва: "Казват, на площада на Арбат (където беше църквата пред киното) още няма павета (или асфалт). Това е позор. Един от най-оживените площади и целия в дупки! Натиснете и накарайте да завършат площада."


Сталин (твърди корици)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

И голямата зала (155 м²) - център на социалния живот във вилата на Сталин, е последица от неговите архитектурни нареждания. Това внушително помещение било създадено чрез обединяване на кабинета и полукръглата пристройка на една от терасите. В центъра на залата имало маса, дълга 7 метра, върху килим 12 на 6 метра. (Впрочем площта на този килим била колкото жилището, в което през 1953 г. живеели 16 средностатистически обикновени хора, тъй като тогава средната норма жилищна площ в съветските градове била 4,5 м² на човек.) Креслата и диваните били покрай стените. В голямата зала Сталин работел на масата или по диваните и на креслата. Но голямата зала била най-вече място за срещи и за редовните угощения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Еех , Борисич - къде е Сталин , къде си ти ....

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Интересно!
  В биографията на сатрапа със сигурност има множество тъмни петна, които руските комунета старателно са крили десетилетия.
  Ще е интересно да се прочете!

 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  Историята на ВСВ например е още в архивите с гриф строго секретно, там се крият много тайни които нивга няма да научим.
  Престъпленията на Хитлер бяха извадени наяве и осъдени за разлика от тези на тов. Коба

  klimentm
 4. 4 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Ще я прочета.
  Иначе се сетих как съм се смял филма "Смъртта на Сталин", толкова успешен подбор на тези големи холивудски актьори и по какъв начин наистина успяват да влязат в голите на тези болшевишки мишки и техния господар плъх!
  Ще си го пусна пак.

  ... с двеста...
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#3] от "klimentm":

  За съжаление наследниците на златната орда вадят избирателно от архивите си само документи, които обслужват само и единствено имперсктите им амбиции и пропагандните им войни и поради това на тях не може да се разчита и да им се има доверие.

 6. 6 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Поредният верен ленинец преминал, макар и със закъснение, на правилната страна на победителите.

  Свободата, Санчо...
 7. 7 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 880 Весело

  Чърчил: Сталин взе Русия на дървения плуг и я остави с атомната бомба.

  Winston Churchill said about him: “Stalin came to Russia with a wooden plough and left it in possession of nuclear weapons."

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Неутрално

  До коментар [#1] от "pro_bono":

  Сталин е на онзи свят.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 443 Любопитно

  Книгата е за всички, които биха искали да разберат Сталин и неговата епоха.....

  ако това изречение се промени така:Книгата е за всички, които биха искали да разберат ХИТЛЕР и неговата епоха.....
  всички ще оревът орталъка...............
  Ееее руска пропаганда,след 20 години ще има книга:Книгата е за всички, които биха искали да разберат ПУТИН и неговата епоха.....
  Авторът за да е работил към архива значи, заслужил наш дригар,е какво да очакват от този комуняга да плюе по друг комуняга естествено че няма да стане.

 10. 10 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Престъпленията на Хитлер бяха извадени наяве и осъдени за разлика от тези на тов. Коба
  —цитат от коментар 3 на klimentm

  Най- голямото престъпление на Сталин е в това, че разгроми "непобедимите" западни армии и спря планираното от Запада унищожение на Източна Европа. Както и че накара Запада да говори с нас както с равни. Затова сега на Запад се изпотяват само като чуят името Сталин

  Свободата, Санчо...
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Именно, тов маршал Жуков който гледал на армиите си като “разходен материал” пренаписа например няколко пъти спомените си за да паснат на времето и личността. Бил питал полк Брежнев какво е най добре да предприеме?!

  klimentm
 14. 14 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bornagain":

  Мдааа, а сега можеше ти да си този, който поръчва убийствата... Каква пропусната възможност, нали "другарю"?

  ... с двеста...
 15. 15 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bornagain":

  Измери си температурата.

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  До коментар [#7] от "Шоршо":

  Индустриализацията на Рассия струва милиони човешки живота, колективизацията също! Цената която са платили рассияните за безумните планове на Коба за световна революция е огромна!
  Глад, репресии, унижения и живот в концлагер

  klimentm
 17. 17 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#7] от "Шоршо":Индустриализацията на Рассия струва милиони човешки живота, колективизацията също! Цената която са платили рассияните за безумните планове на Коба за световна революция е огромна!Глад, репресии, унижения и живот в концлагер
  —цитат от коментар 16 на klimentm


  Абсолютен факт, но факт е също, че ако не беше Сталин и хората около него сега Русия нямаше да я има. Ударната модернизацията изисква жертви. Така че като се каже А, трябва да се каже и Б.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  До коментар [#10] от "Bornagain":

  Оставам без коментар, ако излках да се заяждам щях да питам за договора с Германия, за помощта на САЩ и Великобритания и други неща но не днес!

  klimentm
 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#16] от "klimentm":

  Това го слушаме 30 години ....За обратните аргументи ....?? Сега ще се постарая ...

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#15] от "taratanki":

  Спокойно, това му е обичайното състояние - нищо не може да се направи!!!

 22. 22 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2689 Весело

  До коментар [#10] от "Bornagain":

  По голяма глупост не бях чел, счупи всички тъпомери в.т.ч и съветските безаналогови. 😭
  И я напиши как точно е засегната България по времето на Хитлер, кои територии администрира или като всички синове на коминтерна ревеш за споминалата се Югославия.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 23. 23 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#17:"Шоршо"][/quote]

  С тази разлика, че никаква модернизация не е постигната от Сталин. Или поне е била пак изключително изостанала от останалия свят, където наистина са индустриализирали и модернизирали, дори и в страни, които също като СССР са били на нулата след световната война.
  Цели отрасли като кибернетиката например са били смятани са несъвместими с комунистическата доктрина, поради което днес Русия е много изостанала в хай-тек областта.

 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  До коментар [#23] от "redguy":

  Другарите Лисенко и Сие за наричали генетиката например “ буржуазна псевдонаука”!

  klimentm
 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  До коментар [#16] от "klimentm":

  Тази, първоначалната "индструализация" води само до милионни жертви и нищо, същинската индустриализация дължат на Алберт Кан, само през периода 1929-32 г. в инженери от САЩ построяват 571 индустриални съоръжения в цялата страна: от гигантски фабрики като тракторния завод в Челябинск, до малки работилници.
  Това са архитектите на Кан, които проектират и строят едни от първите големи промишлени предприятия в СССР – известният Сталинградски тракторен завод, който произвежда и ремонтира танковете Т-34 по време на Великата отечествена война. Заводът е построен в САЩ и транспортиран в СССР, а след това сглобен отново на съветска земя в рамките на шест месеца под ръководството на американски инженери.
  Вторият етап на "Индустриализацията" започва по време на Потдсамската конференция, по време на която, съветски инженерни кадри започват цялостен демонтаж на хиляди германски промишлени единици намиращи се в Съветската окупационна зона, разглобяват всичко, от най-малките детайли, товарят и в СССР.
  А, американските и немски стругове продължават да работят, дори и по на 80-90 год., бълват части за изтребители 4+а поколение...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Руските питомци вече са в делириум от кеф...И тръпнат от нетърпение да четат за идола си....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 27. 27 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  Етап възстановяване 1921 – 1928
  СССР надминава показателите от 1913
  Като национален доход 19%
  в Промишленоста 33%
  В селско стопанство с 32%
  Външен държавен дълг и резерви към 1928
  само към американски частни фирми повече от 350 милиона долара срещу всички резерви от 150 милиона долара, включително резерви от злато 138 тона
  Нямат модерни индустрии и технологии в редица сектори включително металообработващи машини, цветни метали металургия, химическа промишленост, авиационна индустрия, автомобилна индустрия, производство на селскостопанска техника, трактор промишленост
  43 години е продължителност на живота .Здравеопазване и образование от примитивен тип

 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Иначе Сталин въобще не е бил глупав, на трите най-важни срещи в кариерата му, тези в Техеран, Ялта и Потсдам, си изявява като сериозен дипломат, много подготвен, дори и в най-дребните детайли, за разлика от другите трима, Чърчил, и най-вече Рузвелт, постигал е всички набелязани цели, пускал е малки хапки, после пак твърдо е отстоявал и накрая е печелил това, което наистина е искал, дори с такава лекота постига всичко, че накрая се пробва и иска дори контрол над Дарданелите и Босфора. Естествено, лъжел е безскрупулно, и за доста от нещата, са му повярвали.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Сталинистите изплуваха във форума като изсъхнали фъшкии във вода.

 30. 30 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Изключително разхвърлян и силно безполезен текст. Биографията на Саймън Монтефиоре е много добра.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bornagain":

  По-голяма глупост не бях чувала.

 32. 32 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 724 Весело

  Аз пък ще изчакам Пасков да я прочете и да ѝ направи и посвети „съдържателен“ ютюб „анализ“.

  🙃

 33. 33 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bornagain":Оставам без коментар, ако излках да се заяждам щях да питам за договора с Германия, за помощта на САЩ и Великобритания и други неща но не днес!
  —цитат от коментар 19 на klimentm

  Оставаш щото освен американските опорки, друго не знаеш.

  Свободата, Санчо...
 34. 34 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Доста слаба книга, преглеждал съм немския превод. Който иска да научи истината за Сталин да пропете книгите на Юрий Жуков. Има ги само на руски.

 35. 35 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Изключително разхвърлян и силно безполезен текст. Биографията на Саймън Монтефиоре е много добра.
  —цитат от коментар 30 на blondofil


  Още по лъжлива с безуспешен опит да бъде скандална от тази на бившия ленинец от Украинската ССР.

  Свободата, Санчо...
 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  [quote#10:"Bornagain"][/quote]

  Малко да те образовам , че да не пишеш глупости:

  https://bg.rbth.com/history/328015-kapitalisti-v-pomosht-na-sssr

 37. 37 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  [quote#10:"Bornagain"]
  —цитат от коментар 36 на tacheaux
  Малко да те образовам , че да не пишеш глупости:https://bg.rbth.com/history/328015-kapitalisti-v-pomosht-na-sssr [/quote]
  Кой превзе Берлин през 1945 г. сигурно капиталистите ?

  Свободата, Санчо...
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#7] от "Шоршо":Индустриализацията на Рассия струва милиони човешки живота, колективизацията също! Цената която са платили рассияните за безумните планове на Коба за световна революция е огромна!Глад, репресии, унижения и живот в концлагер
  —цитат от коментар 16 на klimentm


  Колко жалко, че след като прочетеш документите по индустриализацията и колективизацията няма никакви милиони, а така - няколкостотин хиляди. Всичко на всичко няколкостотин хиляди за период от 30 години. Двойно по-жалко обаче, е че човека радетел за световна революция (Лев Давидович Бронщейн - Троцки) е убит точно по поръчение на Коба, който пък развил идеята за строеж на социализма в отделно взета страна.

  Вий драги сигурен ли сте надеждни ли са ви източниците на информация? Аз така чисто повърхностно погледнато веднага се вижда, че не са.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 41. 41 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  Етап СТАЛИН 1929 – 1953
  Първата европейска икономика и втората световна икономика 14 пъти икономически растеж, 13, 8 % средногодишен икономически растеж без годините на войната (световен лидер втемпове на икономически растеж през ХХ век) Външният публичен дълг отсъства. Резерви злато 2050 тона 2-ро място в света) Първо място в света по отношение на дела на машиностроенето в продуктите промишлеността (осигурена е пълна техническа и икономическа независимост) Първо място в света по селскостопанска механизация .Второ място в света по производителност на труда в индустрията
  Нови индустрии от световна класа ядрена, космическа, ракетна техника, самолетостроене, приборостроене, радиотехника, електронни,електрическо, химическо, машиностроене и др. Икономиката има най-много млад производствен и технологичен човешки ресурс
  СССР разполага с инженерни, технологични и научни кадри от световна класа с модерно образованието и здравеопазването , и те са висококачествени и достъпни
  Продължителността на живота за 52 години . Ръст на население - 46 милиона (200 милиона )
  Реално повече от 4 пъти ръст заплати. Повече от 5 пъти ръст на депозитите на гражданите в спестовни банки

 42. 42 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#7] от "Шоршо":
  "Чърчил: Сталин взе Русия на дървения плуг и я остави с атомната бомба."

  Пакистан без Сталин се сдоби с атомна бомба. Също и Индия.
  Що се отнася до Чърчил , неговата заслуга Русия да я остави с атомна бомба е голяма. С тези думи той сякаш сам се хвали. Гордее се , че е бил съюзник на сатрапа.

 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  Виж ти, Сталин бил запален градинар. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#13] от "klimentm":
  " маршал Жуков който гледал на армиите си като “разходен материал” пренаписа например няколко пъти спомените си за да паснат на времето и личността."

  Той и след смъртта си продължи да пише спомени.

 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Весело

  До коментар [#17] от "Шоршо":
  " ако не беше Сталин и хората около него сега Русия нямаше да я има."

  Същото важи и днес. Без Путин Русия няма да я има.

 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  До коментар [#41] от "dejmos":

  Всичко това дори да е вярно е без никаква файда
  Преди началото на ВСВ ссср разполага с най много танкове, най много артилерия, най много самолети и най голяма по численост армия но губи катастрофално всичко това в първите дни и месеци на войната!
  Коба е в шок и не се появява две седмици мислейки че ще бъде арестуван и убит, плановете му се оказват фантазий на болен мозък Хитлер не напада нито Англия или Франция както той си е представял а доскорошния си съюзник!

  klimentm
 47. 47 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  До коментар [#34] от "von_seeckt":

  За тази книга ли става дума:

  -Российский учёный, специалист по истории СССР 1920-х — 1950-х годов О. В. Хлевнюк дал следующую характеристику книге Ю. Н. Жукова «Иной Сталин. Политические реформы в СССР в 1933—1937 гг.»:

  "Фантастические картины террора как результата противостояния Сталина-реформатора, стремившегося дать стране демократию, и своекорыстных партийных бюрократов-ортодоксов, всячески притеснявших вождя, основаны на многочисленных ошибках, сверхвольном обращении с источниками, а также игнорировании реальных фактов, не вписывающихся в придуманную картину"?!

  - Доктор исторических наук Г. В. Костырченко (в ответ на интервью Жукова «Литературной газете», в котором он заявил, что Большой террор прекратился, когда в аппарате НКВД не осталось евреев):

  " Поскольку главный пафос почти всех исторических работ Юрия Жукова, изданных им в последние 15—17 лет, почти исключительно нацелен на морально-политическую реабилитацию Сталина, тому, что он поведал корреспонденту «ЛГ», удивляться не приходится. Правда, теперь он тщится оправдать диктатора, выставляя козлами отпущения за его преступления евреев"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 48. 48 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#46] от "klimentm":

  Слабо,обикновените фейкове. Запазена е дневника на секретаря, в,който са отбелязани всички,които Сталин е приел в Кремъл след 22 юни.

 49. 49 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#47] от "hamiltonf":

  Нормално мнение за либераст като хлевнюк,само дето книгите на Жуков цитират на 95 само архиви.

 50. 50 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#46] от "klimentm":

  До коментар [#48] от "von_seeckt":

  Не стреляйте по пианиста, той толкова може.

  "Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет её"
  Й. Сталин

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  До коментар [#48] от "von_seeckt":

  Къде е запазен?!
  В музей имени Сталина?!
  Тов Молотов обявява нападението а политбюро чака инструкции от “най мъдрия вожд” който е проспал всички предупреждения и е смятал себе си за “голям стрАтег” подобно на един друг днес в Кремъл

  klimentm
 52. 52 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#46] от "klimentm":

  Нали говорим какво е СССР преди ,и какво е СССР след като Сталин умира ! Тези неща с емоциите , моралните оценки са за друга история ...Тук говорим цифри ,които лесно се проверяват ...Сталин не е цвете , прави грешки които струват хиляди човешки животи . Но това е лидер ДЕМОНИЗИРАН от времето на Хрусчов , и въпреки всичко сега рейтинга му в Русия е 70% ... Руснаците слагат и едното и другото ...

 53. 53 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Виж ти, Сталин бил запален градинар. :-)
  —цитат от коментар 43 на Иво


  А Хитлер е бил талантлив художник.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  До коментар [#28] от "hamiltonf":

  За съжаление Рузвелт в Ялта е вече сериозно болен. Това обяснява доста от моментите в "разпределението на Европа". Не е ли символично, същото е с Уудроу Уилсън след Първата Световна когато "испанският грип" влияе на решенията.

 56. 56 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  Кои са хората които правят тези нови модели ....??
  Основен архитект - 1918 г «Послевоенные перспективы русской промышленности» В .И. Гриневецкого ( с 1914 года Директор Московского технического училища
  Първи икономически планове

  Първият в света макроикономически план за цялостно развитие енергетика и икономика В хода на практиката на внедряване, методология, технология, организация на планирането Екип, ръководен от Г. М. Кржижановски, който става първият ръководител на Държавната комисия за планиране от 1920 до 1930 година

  През периода 1946 - 1953 пробивът на най-новите технологии и нови индустрии : ядрени технологии , ракетни теологии , цялата радио електрона индустрия радиоелектронни проекти

  ЗАПЛАТИ -ПЛАН
  Ръст на заплати в зависимост от плана в проценти :
  5% повече заплата до 10 % преизпълнение
  10% повече заплата до 50% преизпълнение
  КОНКУРЕНЦИЯ
  Правителствена подкрепа за конкуренцията за развитието на конкуренцията на всички нива, включително предприятия, научни и образователни институции, здравеопазване и услуги,организации, индустрии, региони, трудови колективи ("движение на Стаханов"),
  Дори в силно концентриран СЕКТОР САМОЛЕТОСТРОЕНЕ - СТАРТИРАТ шест проекта (предприятия) Туполев, Яковлев, Илюшин, Антонов, Микоян и Гуревич (Сухой)

 57. 57 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  До коментар [#55] от "daskal1":

  Така е, за съжаление, отделно преговорите са били много изтощаващи, но той и по принцип не си е падал много по подробностите, дребните детайли, отделно, по същото време в САЩ симпатията към руснаците достига огромни висоти, съжалява ли са ги по чисто човешки начин, за милионите жертви и разрушения, искали са да им помогнат, затова и отстъпките са били огромни.
  Тази книга, "Свидетел на историята 1929-1969" на Чарлс Е. Болън е наистина уникално четиво, и за който има интерес към по-новата история, е направо задължителна.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 58. 58 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1680 Любопитно


  До коментар [#34] от "von_seeckt":

  По-скоро на Дмитрий Волкогонов.
  Триумф и трагедия
  Политически портрет на Й. В. Сталин

  Все пак от 1984 г. е бил заместник-началник на Главното политическо управление на Съветската армия (СА) и ВМФ. През 1988-1991 г. е бил началник на Института по военна история при Министерството на отбраната на СССР.
  .През 1990 г. е защитил докторска дисертация по история на тема „Сталинизмът: същност, генезис, еволюция“.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 59. 59 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1680 Любопитно

  До коментар [#42] от "tacheaux":

  Всъщност атомната бомба на СССР е направена пак от немец - Манфред фон Ардене...

  https://fakeoff.org/history/manfred-fon-ardenne-chelovek-kotoryy-podaril-sssr-yadernuyu-bombu

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  Хитлер не напада нито Англия или Франция както той си е представял а доскорошния си съюзник!
  —цитат от коментар 46 на klimentm


  Клименте, ти сериозно ли? Или просто се обърка нещо?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  До коментар [#53] от "tacheaux":

  Талантлив е силно казано, но все пак е изкарвял хляба си като е продавал свои катрички с изгледи и картини във Виена 1908-1913 г.
  https://www.wikiart.org/en/adolf-hitler

 62. 62 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1155 Весело

  «Я знаю, что после моей смерти на мою могилу нанесут кучу мусора, но ветер истории безжалостно развеет её!»

  Фалшив цитат ... но....

 63. 63 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#52] от "dejmos":

  викаш грешките на сталин стрували хиляди животи…
  ей това сталинистите сте огромни изроди и лъжци, щеще да е супер да си поживеете по онова време и да видите какво е било…

 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#53] от "tacheaux":

  Е, не чак толкова талантлив след като два пъти не са го приели във Виенската академия на изкуствата.

  Хитлер, по скоро е бил любител на животните.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Клименте, ти сериозно ли? Или просто се обърка нещо?
  —цитат от коментар 60 на Иво


  Нее, не-е-е-е, не се е объркал. Просто "Борис, не нанимай на это дело идиотов!"©.

  А вий драги Иво имате наченки на мислене, но ме е страх че в лоша компания на Клименти ще тръгнете надолу.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 66. 66 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#63] от "mekarshalev":

  Какво е било?

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Любопитно

  До коментар [#54] от "von_seeckt":


  Погледнете текста на ББС - https://www.bbc.com/russian/russia/2013/03/130301_stalin_history_versions
  та там е цитата:
  "Естественная кончина Сталина выглядит, извините за каламбур, вполне естественно. Он был немолод, курил, пил, превращал ночь в день, любил жирную и острую пищу и не любил обследоваться и лечиться."

 69. 69 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 820 Неутрално

  «Я знаю, что после моей смерти на мою могилу нанесут кучу мусора, но ветер истории безжалостно развеет её!»Фалшив цитат ... но....
  —цитат от коментар 62 на georgievb


  В смисъл фалшив? Я да се обърнем към първоизточниците:

  Сказано В. М. Молотову и А. Е. Голованову в 1943 г. Цит. по: Чуев Феликс. Ветер истории. В книге Феликса Чуева «Сто сорок бесед с Молотовым: Из дневника Ф. Чуева» (М., ТЕРРА, 1991, ISBN 5-85255-042-6) эта фраза дана со ссылкой на беседы автора с Молотовым 24 августа 1971 г. и 9 июня 1976 г. Также, присутствует в мемуарах А. Е. Голованова Тегеран. Встреча Большой тройки. в немного измененном виде и со ссылкой на беседу 5 или 6 декабря 1943 г. (о присутствии при беседе Молотова не упоминается): «— Я знаю,— начал он,— что, когда меня не будет, не один ушат грязи будет вылит на мою голову.— И, походив немного, продолжал: — Но я уверен, что ветер истории всё это развеет…»

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 70. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Весело

  А вий драги Иво имате наченки на мислене, но ме е страх че в лоша компания на Клименти ще тръгнете надолу.
  —цитат от коментар 65 на sablezub


  И вие драги Съблезъби тигре имате наченки на мислене, но ме е страх че в лоша компания на Борнагаини ще тръгнете надолу. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 71 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#70] от "Иво":

  Аз не съм в нея компания. Аз съм в добрата компания на архивни документи и книги по аналитика и логика.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 72. 72 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Етап възстановяване 1921 – 1928СССР надминава показателите от 1913 Като национален доход 19% в Промишленоста 33% В селско стопанство с 32% Външен държавен дълг и резерви към 1928 само към американски частни фирми повече от 350 милиона долара срещу всички резерви от 150 милиона долара, включително резерви от злато 138 тонаНямат модерни индустрии и технологии в редица сектори включително металообработващи машини, цветни метали металургия, химическа промишленост, авиационна индустрия, автомобилна индустрия, производство на селскостопанска техника, трактор промишленост43 години е продължителност на живота .Здравеопазване и образование от примитивен тип
  —цитат от коментар 27 на dejmos

  Я вземи проучи къде е била Царска Русия през 1917-та В СРАВНЕНИЕ С ОСТАНАЛИЯ СВЯТ, и едва след това ни цитирай данни за развитието на СССР.

 73. 73 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  До коментар [#60] от "Иво":

  Сигурно се е объркал. Преди много години като студент с група състуденти, финансирани като мен от полско-американски фондации, посетихме Ковънтри. От тогава в главата ми е останала фразата на екскурзовода, толкова анgлийски минимизираща ужаса na razru[eniqta :
  "During the Second Works War Blitzkrieg on November 14 and 15 1940 Coventry was QUITE EXTENSIVELY bombed by Luftflotte 3 . Two thirds of the homes in the city were destroyed>"

 74. 74 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#40:"sablezub"][/quote]

  Какви документи за индустриализация-жертвите на комунистическия терор са поне 25 милиона. А вероятно и много повече.
  Само на строежа на Беломор канал загиват 25 хиляди. А това става само за по-малко от 2 години.

 75. 75 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Интересно!В биографията на сатрапа със сигурност има множество тъмни петна, които руските комунета старателно са крили десетилетия.Ще е интересно да се прочете!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  +!++
  Сталин е бил колосален пич!🥳👍

  Много съм прост
 76. 76 Профил на knu201006282
  knu201006282
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Епиграми : 1 . След Девети заспа комунист , след Десети се събуди реформист . 2 . Престори се на десидент - за пост висок е претендент . 3 . От рублата отървани - за еврото заковани . Лъвът балкански залиня , но ни пораснаха крила . Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани.

 77. 77 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 820 Неутрално

  ... като студент с група състуденти, финансирани като мен от полско-американски фондации...
  —цитат от коментар 73 на daskal1


  О! Прелюбопитно изказване. Аз имам риторически въпрос към всички: Групата студенти, финансирани от полско-американски фондации коя гледна точка ще възприеме, тази на поляците и американците, или някоя друга, например тази ... на Индия? На Финландия?

  Да включим и допълнителни фактори - доколко групата като група е поддатлива на внушение. Доколко индивидите в нея са поддатливи индивидуално на същото. Доколко групата и всеки поотделно е ленив или ученолюбив да се запознае и с други гледни точки.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 78. 78 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#74] от "Мусаши":

  Ха,ха как ги изчисли жертвите?

 79. 79 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#72] от "Toshko Afrikanski":

  Къде е била?

 80. 80 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#74] от "Мусаши":Ха,ха как ги изчисли жертвите?
  —цитат от коментар 78 на von_seeckt


  Вероятно с шублер.🐵

  Много съм прост
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Какви документи за индустриализация-жертвите на комунистическия терор са поне 25 милиона. А вероятно и много повече. Само на строежа на Беломор канал загиват 25 хиляди. А това става само за по-малко от 2 години.
  —цитат от коментар 74 на Мусаши


  Уви и ах, не само документите не са ти силната страна, но и математиката. За да се получат 25 милиона от 25 хиляди коефициента на умножение е 1000 (хиляда). Ниво - пети, шести клас.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 83. 83 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  До коментар [#77] от "sablezub":

  Пораздувате със спекулациите, неприложими за 22-23 годишни младежи и девойки, при това не българи, а поляци, от страна декларативно проамериканска от 18 век насам.
  И, ако държите на подробности, ние бяхме част от магистърска , по днешному МБА програма, обучаваща се в Оксфорд един семестър по обмен платен от организяаторите, ние нямахме такивая пари. Да ви кажа ли коя година беше това? Ами подготвяше се промяната и бъдещата "Солидарност", без накой да ни е пълнил главата с идеологически глупости.
  След това и след вярна служба в БНА бях аспирант в Ленинград. А сега де... :-)

 84. 84 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#83] от "daskal1":

  От толкова много дървета не виждате никаква гора?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 85. 85 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#82:"sablezub"][/quote]

  Точно така-умножава се по 1000,дори и по повече. 25000 са само жертвите от един обект и само за година и половина.Сметни го за 35 години до смъртта на Сталин и хиляди обекти и доста неща ще ти се изяснят. Не случайно Солженицин е озаглавил книгата си"Архипелагът ГУЛаг".
  Знанията ти са ниво бабичка на пейката пред блока,тръгнал история да коментира.

 86. 86 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Весело

  До коментар [#84] от "sablezub":

  Възможно е. А не е ли възможно вие да грешите като се поитвате да наместите всеки в някакво чекмедже?
  ПП
  Ако питате дали някой в тази група е питаел тайни чувства на любов към съветския строй, дефинитивно отговорът е едно оглушително НЕ".
  Ако питате, дали мразя руснаците, същият отговор. Аз съм "Фил" - русофил, полониафил, американофил, българофил и въобще "човекофил".

 87. 87 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#63] от "mekarshalev":

  Това е заучено положение на комунистическите изроди. Грешка било...! Милиони са изтрепани, избити, по лагери и каторги. Милиони опостушени съдби на хора и семейства. И хоп! Грешка било... Виновни няма. Времето било такова. И все още има предостатъчно идиоти, които вярват в Сталин и комунизма.

  Бивш tww09306483.
 88. 88 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#87] от "Petleshev":

  Колко милиони?

 89. 89 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Отношението към Сталин не винаги е било еднозначно. Наскоро публкуваха архивни документи от който се вижда че Чърчил е планирал да нападне Съветските войски през юли 1945 за да си осигури контрол върху Полша и цяла Германия. От друга страна, след съртта на Сталин, The Times публикува хвалебствен некролог за него. Ето го линка по долуз е малка част от текста (преведен с Гугъл, сори)

  https://www.thetimes.co.uk/article/obituary-marshal-joseph-stalin-0zbdtrxcmfq

  "Смъртта на Сталин, подобно на смъртта на Ленин преди 29 години, бележи епоха в руската история. Рядко двама последователни владетели на велика държава са реагирали толкова абсолютно на променящите се нужди и са я управлявали толкова успешно през периоди на криза. Ленин беше начело през пет години революция, гражданска война и несигурно възстановяване. Сталин, дошъл на власт след революцията, пое задачата да организира и дисциплинира революционната държава и да изпълни революционните програми на плановата индустрия и колективизираното земеделие. По този начин той оборудва страната за посрещане на най-тежката външна опасност, която я заплашваше още от Наполеон, и я донесе триумфално през

 90. 90 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Весело

  До коментар [#75] от "Контрол на съзнанието":

  Това го чух за първи път от една девойка. Гледахме "Сътворението на света" и Господ завинтваше органа на Адам, когато тя възкликна давейки се от смях " Господи, голем си пич!" :-)

 91. 91 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#85] от "Мусаши":

  Ха,ха за разлика от тебе солженицин се е застраховал,изрично подчертава,че лъжите дето ги надраскал имат за основа писма на бивши лагерници, които незнайно как са останали живи. Т.е. Ако излезе някой с архивни данни веднага да каже, ами то такова,лагерниците така казаха.

 92. 92 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#86] от "daskal1":

  Паралелно ми е кой сте и какъв сте. Дори ми е в известна степен виолетово. Зададох въпроса си така, че всеки сам за себе си да помисли който го финансира, той същия ли ще го танцува или като как. Излезте от личното си чекмедже и вижте, че наоколо има и други хора. И други групи хора. Това е ГОРА, не са дървета, които ви пречат да я видите.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 93. 93 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Сьвременният руски историк Марк Семенович Солонин нарича лицето Йосиф Сталин людоед, евфемизъм на масов убиец!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 94. 94 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#88] от "von_seeckt":

  Айде...! Поредния сталинист живеещ в прогнилия Запад. :)))
  Поредния смешник, дето въздиша по комунизма, но няма никакво намерение да се пресели в рая на Земята, тоест в Съветския съюз. :)))

  Бивш tww09306483.
 95. 95 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Сьвременният руски историк Марк Семенович Солонин нарича лицето Йосиф Сталин людоед, евфемизъм на масов убиец!
  —цитат от коментар 93 на Сатана Ликующий


  Т.е. съвременният руски историк го е наблегнал на емоции, не на факти? Че то тогава нивото му е под нивото на свръх-известният историк Индиана Джоунс! Филми гледате ли? Цитирам: "Историята не се интересува от истината. Тя се интересува от фактите."

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#85] от "Мусаши":Ха,ха за разлика от тебе солженицин се е застраховал,изрично подчертава,че лъжите дето ги надраскал имат за основа писма на бивши лагерници, които незнайно как са останали живи. Т.е. Ако излезе някой с архивни данни веднага да каже, ами то такова,лагерниците така казаха.
  —цитат от коментар 91 на von_seeckt


  Само при Голодомора загиват 6 милиона души.Милиони загиват и след Октомврийският болшевишки преврат и по време на Гражданската война.
  Архивни документи чакай да получиш с точни данни. Та те не знаят колко са им жертвите през Втората световна война какво остава за загиналите в лагерите,които просто са били роби на комунистическият режим.

 98. 98 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#95] от "sablezub":

  Солонин специално се отнася внимателно към фактите само дето няма нито една книга относно людоедството Сталиново.

 99. 99 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#97] от "Мусаши":

  Демек нищо точно не можеш да кажеш и сам признаваш, че не трябва да те вземаме насериозно.

 100. 100 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#96] от "von_seeckt":

  Да де...! То това е по същество. Най-върлите сталинисти и червени боклуци обикновено живеят на Запад. Громите врага отвътре, а? Червени боклуци...! Въздишате по Сталин и Путин, ама задниците ви на топло в Цивилизацията. Хе-хе-хе-е-е-е-е...!
  Тръгнал си акъл да ръсиш...! Миризлив, стар ерген...! Айде у лево!

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK