"Човечеството се нуждае от очовечаване"

Красимир Димовски

© Скрийншот, YouTube

Красимир ДимовскиТекстът е препубликуван от "Портал Култура".


Краси, да започнем така - как се чувстваш като автор на литературната сензация на годината? Премиерата на книгата ти "Момичето, което предсказваше миналото" в Пловдив премина под знака на думата "фурор", предстои представянето ѝ в София в "Перото" на 5 юли от 18.30 часа. Но дори само думите на Цанко Лалев, стар издател и значим поет, който написа възторжен отзив за нея във ФБ и който няма да седне да си хвърля думите на вятъра, са достатъчно основание да ти задам този въпрос.


- Това, което има значение в живота, не е какво ти се случва, а какво си спомняш и как си го спомняш. Маркес го е казал. И съм склонен да му повярвам. Мисля си, че моментният, животът в деня по-скоро е даден на човека, за да има все пак някаква база в материалния свят, където да се оползотвори мощната енергия на преживяното, на изминалото, на миналото. В преживяното се образува светът, който не е съставен от атоми. Така поради своята структура само този свят може да претендира за някаква форма на вечност, за безсмъртност.
Енергията на миналото обаче има значение, ако ни задвижва, за да изживеем повторно преживяното, да изцедим смисъла му, да задвижи поръждясалите понякога чаркове на помъдряването. На човек не му е дадено да обмисли актуалния свят, трябва му дистанция. Може да опитаме да анализираме днешния ден в коментари - политически, социални, икономически, но да го претворим като изкуство от днес за утре - ще ударим на камък. Така мисля. Макар че някои може и да го умеят.


Ако ползваме спомените обаче единствено за носталгия, за съжаление по отлетялото време и прочие, те могат да породят у нас тъга, а в по-лошия случай - депресия. И двете състояния не са творчески продуктивни.


Просто трябва да оползотвориш енергията на миналото, за да не стане тя зян из космическите пространства в човека.


Миналото, изживяното е много по-ценно от настоящето и бъдещето, защото носи енергията, а бъдещето носи само очакване. То е стаено в двигателите му, готови да произведат тази енергия, когато бъдещето стане минало.


Затова сега съм щастлив, защото се добрах до момиче, което предсказва миналото. То е единственото сред многото възрастни жени и мъже и още по-възрастни жени и мъже, дето предсказват бъдещето. Или поне се опитват да ни убедят в това.


Наговорих ти всичко това, опитвайки да ти отговоря простичко на въпроса, който ми зададе. Иначе да - приятно е това, дето си написал, да има успех, да чуваш похвали. Приятно е, да. Но това са неща от деня, чиято основна задача е да се превърне в минало, което да произведе енергия за немолекулярния свят.


Откъде може да извира вдъхновението за написването на подобна книга? Защото по моето скромно мнение това е книга, осенена свише.


Момичето, което предсказваше миналото
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

- Тъга по отминалото детство изпитва всеки, но за да посегнеш към перото, трябва да усетиш тъгата на въображението.


Да, тъгата на въображението е достатъчната причина и достатъчната вина да пропишеш, да пишеш.


Вече споменах за енергията на миналото. Понякога тази енергия се произвежда в съкратени срокове, например девет, десет години след раждането, така нареченото време на детството. При мен в този времеви откъслек тя беше толкова силна, че духовният ѝ реактор продължава да работи и до днес. Това си е късмет. Трябва обаче да имаш сетива, с които да я приемеш.


Първият допир до тази енергия е някаква форма на вдъхновение. То запалва човешките двигатели, после енергията ги движи. Първите десетина години от живота ми минаха в Яврово, там, в тази малка география, притисната между голямата планина Могила и малката Могилчица, има река, поляни, гора, дълбока пещера, римски мост, връх, който опира в ниското небе и когато поседиш на него, се пълниш със син цвят. Върхът се нарича Свети Илия, защото оттам идват светкавиците и след тях гръмотевиците, които всеки път правят буря, която със своята страховитост те изпълва с предчувствие за библейския потоп.


А когато през есента облаците слязат на земята и потънеш в гъстите мъгли, вече знаеш, че си на дъното на море. Като дете аз вече знаех какво е да си на дъното на морето, чак след много години станах гмуркач и се уверих, че дъното на морето е същото като това в Яврово, когато потъне в облаците. Така че в тази малка география имах почти всичко, което го има и в голямата география на планетата.


А в допълнение на това е и късметът като деца да правим и една умалена история - правехме войни съвсем не на шега, въоръжени с лъкове, със стрели, чиито остриета бяха подсилени с изрязани капачки за буркани, строяхме колиби от камък, като крепости, нападахме, завоювахме и отбранявахме.


Така преживяхме първата страст на човечеството - страстта към разрушение.


Преживяхме на по-следващ етап и втората страст - любовната, само че като полъх, но пак в тези войни. Този полъх се опитах да предам в разказа "Победителят".


Съпреживяхме и големите тайни на възрастните, красотата и еротиката от едно чудно хубаво момиче, което се стрелкаше полуголо из поляните, беше дошло с калайджиите.


После дойде видът на смъртта, първо като приказка за войните, а след това се разигра пред очите ни.


Така в тази малка география, която по нищо не отстъпваше на голямата, се разбушува един малък измислен свят, който по нищо не отстъпваше на реалния голям свят.


Просто трябваше да се опише.


Един писател казваше: "Родината на човека е детството". Какво пренасяме от детството си в истинския, в грубия ни живот на възрастни хора?


- Да, това е родината на човечеството, не е прародината му. Може би ще стане прародина след много векове, когато човечеството дотолкова се развие технологично, че вече няма да е човечество. Вероятно тогава властващият изкуствен интелект ще има смътен спомен за своята прародина. Ще бъде време на печал, която, за съжаление, няма да има кой да изпита.


Засега човекът си има родината на детството. А когато вечер погледнеш в бездънния звезден космос, разбираш, че тази родина не е никак малка утеха.


Повярвай ми, детето е най-мъдрият човек на планетата. Тази своя ненакърнена и неподправена мъдрост то носи от онзи свят, от който се е появило. Светът, за който нищо не знаем. Не е прав обаче Шекспир, че още никой не се е върнал оттам, за да ни го разкаже. Детето е човекът, който се връща оттам и ни го разказва. Само че ние, възрастните, нямаме ушите да го чуем, очите да го видим и ръце - да го допрем. Детето носи мъдростта от оня свят, познанията от оня свят, които са закодирани в него под формата на инстинкти. На безпогрешни инстинкти. При него знанието от онзи свят е абсолютно и живо, защото още е прясно, още е ненакърнено, нешлифовано, необорено. Затова детството е нашата родина. Всеобщата, велика наша родина.


После, когато пораснем, тя се превръща в държава.


А държавата има достатъчно свирепи институции, за да превърне детето в тухла в стената, както го опяха "Пинк Флойд". Да го шлифова, да го преправи по свой образ и подобие, да му определи кое е щастие и нещастие, а оттам то да опита дрогата на парите, на алчността, на завистта, на успеха - според актуалните модни тенденции, докато рухне от соломоновското прозрение, че всичко е суета на суетите. А от мъдростта, която е донесло от онзи свят, няма да остане и помен.


Затова и историите в "Момичето, което предсказваше миналото" са разказани от деца. Те съпреживяват света на големите, докато градят свой свят. Децата разказват за страстите на възрастните, а не както е общоприето - възрастните да разказват за детството си. Защото шлифованите възрастни няма и какво толкова да кажат, освен да се умиляват по отлетялото детство. А децата има какво да кажат. Пък и не се умиляват.


Сто години детство, както сполучливо се изрази Цанко Лалев.


Защо 30 години отказваше да се завърнеш в българската литература след появата на първите ти две книги в края на 80-те и началото на 90-те години? Ти носеше тихо журналистическия си кръст в грижа за насъщния, както впрочем правехме всички, но заедно с това можеше през няколко години да издаваш книга, подобно на нас. Ти обаче не го направи. Защо?


- Ами още след Декарт е почнала тази игра на прозрения: "Мисля, следователно съществувам", "Пиша, следователно съществувам" и прочие. Е, поне досега не съм чел "Издавам, следователно съществувам". (Смее се.) Сериозно казано обаче, няма никаква връзка между честотата на издаване и качеството на книгите. Може и всяка година да издаваш и книгите да са добри. Говоря за свестните писатели.


А за моето мълчание - не знам... Може би съм се доверявал на инстинкта на детето в мен, за който стана дума и който, надявам се, съм запазил. Той ми е казвал, че можеш да пишеш, без да издаваш за известно време - за едни трийсетина години, да речем. Те не са чак толкова много, ако питаш Момичето, което предсказваше миналото. Когато прозрем като него единността на времето, ще осъзнаем, че тези откъслеци, наречени години, са създадени единствено за ориентация на онази част от човечеството, която много държи да бъде ориентирана. За другата, която е по-любопитна за звездните ориентири, това няма чак толкова голямо значение.


Знаеш ли, когато нощем полегнеш на двора в Яврово и се загледаш в звездното небе, последното, което ти идва на ум, е да го споделиш с някого. Това, разбира се, не е хубаво. Възпитаните хора не правят така.


Медийното внимание сега изморява ли те, прегорял ли си вече за тия неща?


- Аз по презумпция съм прегорял, защото съм от този вид хора, които прегарят от топлината на прожекторите. Има и други, които великолепно виреят в тази топлина, покълват и се разлистват. Въпрос на различни таланти. Не казвам, че едното или другото е лошо. Сега например оная сграда ще се изпълни с 240 жадни за прожекторна светлина субекти и ще настане такова светене, че е възможно чак на народа да му просветне. (Смее се.)


По принцип обичам приглушената светлина, която граничи с тъмнината. Там въображението се чувства спокойно. Харесва ми да стоя в тъмната част на бара и да си мисля. Престоят обаче на границата с тъмнината не бива да бъде прекален, защото става опасен. В този смисъл съм признателен на младата ми жена, че ме измъкна оттам и сега пак си стоя, но дозирано.


А и когато една книга излезе от печат, тя вече не принадлежи само на теб - зад нея стои и голям екип от издателството, с чийто труд е честно да се съобразиш. И да правиш неща, които не са ти чак дотам приятни.


Стойо Вартоломеев и Валентин Георгиев от издателство "Хермес" и Младен Влашки през годините не спираха да се опитват да те върнат към истинското ти призвание, нека да им отдадем дължимото. Кое обаче наклони везната сега?


Да, Стойо Вартоломеев, Вальо и Младен Влашки правеха и невъзможното през годините, за да ме придърпват към публикуване. Спомням си, как Младен ме уговаряше да допиша новелата "Раждането на Адам" и да му я дам за списание "Страница" и го правеше толкова дълго и упорито, че мобилните оператори вероятно още го споменават с добро. Стойо Вартоломеев също положи много усилия в това творческо кандърдисване. Вальо също. Благодарен съм и на тримата. Разбира се, и на теб, човеко, ти също положи безкористни усилия през годините да не спирам да пиша. Е, сега издаването тръгна. Може и да е за добро.


Спомням си със страхотна носталгия гостуването ми в твоето красиво и стръмно село Яврово преди четвърт век. Ти имаше една барачка в двора, където пишеше...


Не е барачка, колиба е, каменна. Метър и половина на два и половина, има си вътре бюрце, легло, печка и два рафта за книги. Потънала е в зеленина и си е много добра. Правихме я с татко, когато бях в пети клас. Още ми върши работа.


Къде пишеш сега? Съумя ли времето и теб да превърне от аналогов в дигитален човек, или още се опъваш?


- При първа възможност пак там си пиша, в колибата. Само че в нея не си на ръба на тъмнината, както в бара, там си на ръба на светлината, понесла всичките цветове на тоя свят. Понесла е и тези, които не можеш да си въобразиш. Там е и цветът на самото въображение.


А на дигиталните удобства не се опъвам - пиша си на едно лаптопче, нося си го и в колибата, там има мрежа. Удобно е, че за най-малката справка вече не се налага да тичаш до библиотеката в града, тичаш само за големите справки. А и писането е безшумно, от пишещата машина птиците около колибата се стряскаха и отлитаха. Сега си стоят и надничат през прозорчето към мене, оглеждат ме и подсвирват, не знам дали от почуда, или за подсилване на цветовете. С тях има и една катерица, която е по-прагматична.


Радичков или Хайтов? Господинов или Русков?


- За това, кога една проза е станала, си имам едно простичко обяснение, малко примитивно, със заемка от рая. Писателят прави всякакви конструкции, всякакви чудесии с формата на повествованието - да си представим, че ги прави от глина. Всеки се търси стила и си ги конструира, мачка, разтегля и извърта според собствения си усет, въображение и мяра. Кога обаче идва определящият момент, дали една проза е станала? Ами моментът, когато на тая глинена направа трябва да се вдъхне душа, за да оживее. Казвам го с искрено примирение пред божественото, защото на човек не му е дадено да бъде божество, но му е дадено да вдъхва душа. Или поне на някои. Това е решаващият момент, когато глинената конструкция оживява, раздвижва се и кара читателят да отрони сълза, да се разсмее или да се препълни с гняв. Иначе, колкото и съвършена да е, си остава умозрителна глинена направа, която може да впечатли единствено някой друг майстор грънчар. Та това е - пишещият трябва да може да оживява глината.


А на четиримата писатели, които изброи, това им се отдава. И това е общото в различията им.


Аз написах един разказ, "Трудов стаж", който влезе в книгата ми "Лала Боса". Тук е мястото да изясня, че той е вдъхновен от периода, когато двамата с теб работехме в едно списание, чиято редакция се намираше на шестия етаж в един дълъг блок в "Дружба 1". Как гледаш на този период от живота си, когато се опитваше да завоюваш София?


- Чудесен разказ е този "Трудов стаж". Веднага долових първопричината за написването му. Това беше един див, приключенски, отчаяно неразбран и вдъхновяващ период. С дъх на опушен ентусиазъм, с дъх на еротика. Е, поне за някои...


Онази година си беше една машина за минало. В онзи кратък срок направихме толкова минало, че сега още дълго време ще го съпреживяваме и обмисляме. Може и да напишем нещо за него. В името на някоя и друга истина. Пикасо казва, че ако имаше само една истина, нямаше сто художници да нарисуват по сто различни начина една и съща ябълка. Вярвам му. Та тогава посегнах с детска страст към ябълката, която беше всичко друго, но не и самата София. То какво има за завоюване в нея. Виж, да завоюваш ябълката - това си е направо чест. Дори и тримата братя в този момент да спят.


Какво ново да очакваме в близко време от писателя Красимир Димовски? Питам те от името на всички, прочели вече "Момичето, което предсказваше миналото", защото твоята проза води до пристрастяване.


- Това за пристрастяването е добро - някои големи писатели го умеят. Надявам се един ден и при мене да се получи, и аз като другите пишещи си ходя с тази маршалска надежда в раницата.


Иначе текстовете, които занесох на моя издател Стойо Вартоломеев, се оказа, че са за три книги. Следващата, която вероятно ще види бял свят, е сборник с четири новели, казва се "Ловецът на русалки". И там преследвам цветовете на думите, доколкото мога. А по-следващата е роман, нарекох го "Дневникът на една П". Убеждават ме да сменя заглавието на всяка цена. Но не мога. Както казва Тезеят от романа: "Не можеш да спасиш този, който не иска да бъде спасен. Аз да не съм Христос, че да спасявам насила!" Склонен съм да му повярвам, защото той е видял как музиката тръгва между бедрата на едно момиче. Та така - мисля, че романът е корав и може да понесе някой скандал.


А после искам да напиша един роман за две успоредни превратни години. Дължа го на татко.


Засега обаче нека си поживее още "Момичето, което предсказваше миналото". Което знае възрастта на бог. Наскоро едно друго момиче с остър ум, след като беше прочело книгата, ми каза: "Знаех, че има адвокат на дявола, но не знаех, че има и адвокат на бога". Приех го като комплимент.


Иначе това са просто разкази за очовечаването.


А човечеството спешно се нуждае от очовечаване.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Не е вярно, че спомените са по важни от настоящето. Това ми звучи като брътвеж.
  Спомените са от някогашно настояще. Когато са се образували, са били преживяване, настояще. Ако човек живее в миналото, никога не може да има настояще, а оттам и минало.

  Що се отнася до очовечаването на човечеството, ами едва ли има някой, който да не е съгласен с това. Несъгласието идва, когато представите на хората за това очовечаване не само не съвпадат, ами си и противоречат.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 2. 2 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Това, което има значение в живота, не е какво ти се случва, а какво си спомняш и как си го спомняш.
  Прочетох до тук и ми стига. Човекът си има мнение, няма лошо, но това не е моят човек.
  Няма как настоящето да е по-малко важно от миналото, най-малкото защото миналото е вчерашното настояще от което следва, че ако настоящето не ти е важно, то и миналото не е.
  А иначе...миналото е без значение, то е затворена страница, само бъдещето е важно и по-точно илюзиите за него. И в това е тъгата на старостта, няма много бъдеще в нея и още по-малко илюзии за бъдещето

 3. 3 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3147 Неутрално

  "Човечеството се нуждае от очовечаване"
  ======================================
  Нека да започнем от политиците.......

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#3] от "AModoMio":

  "Рибата се вмирисва от главата".
  Политиците, притежавайки власт, задават тона на обществото. Ако те и техните политики са безчовечни, аморални и дори незаконни, как може да има ред, стабилност и дори общество?
  Всичко се разпада на враждуващи групички.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  статията прави противоречиво впечатление

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#3] от "AModoMio":

  не е възможно

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боян Таксиров":

  +++!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Любопитно

  "- За това, кога една проза е станала, си имам едно простичко обяснение, малко примитивно, със заемка от рая. Писателят прави всякакви конструкции, всякакви чудесии с формата на повествованието - да си представим, че ги прави от глина. Всеки се търси стила и си ги конструира, мачка, разтегля и извърта според собствения си усет, въображение и мяра. Кога обаче идва определящият момент, дали една проза е станала? Ами моментът, когато на тая глинена направа трябва да се вдъхне душа, за да оживее. Казвам го с искрено примирение пред божественото, защото на човек не му е дадено да бъде божество, но му е дадено да вдъхва душа. Или поне на някои. Това е решаващият момент, когато глинената конструкция оживява, раздвижва се и кара читателят да отрони сълза, да се разсмее или да се препълни с гняв. Иначе, колкото и съвършена да е, си остава умозрителна глинена направа, която може да впечатли единствено някой друг майстор грънчар. Та това е - пишещият трябва да може да оживява глината."

  Всички можем да оживотворяваме глината, но доколко ни допада това, което сътворяваме ? А дали сме доволни от собствения ни живот ? Той също се заключава в нас, глината на Бог, която той е вдъхновил за съществуване, за дела, за мисли, чувства.....Понякога е важно човек да осмисли какво всъщност създава и дали изобщо създава нещо, заслужаващо да го надживее........

 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  статията прави противоречиво впечатление
  —цитат от коментар 5 на Николай Теллалов


  Браво затова , че си я прочел цялата. Аз не си го причиних. Брътвежи не ми се четат.

 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  Срещнали се две планети. Едната се оплакала на другата , че се е заразила от човечество. Другата я успокоила , че и тя е била заразена със същия вирус , но той имал характеристиката да се самоунищожава.

  Извън този виц , за сведение , ако приемем че от образуването на планетата Земя са изминали 24 часа, то човечеството е възникнало в послезните 5 секунди на тези 24 часа.

 11. 11 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  "Цветовете на времето"???
  "Машина за минало"???
  WTF????
  A Хемингуей и Мейлър пишат просто и по същество...
  И затова са писатели ,а не
  словоблудници...

 12. 12 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  [quote#9:"tacheaux"][/quote]

  ...а иначе българската действителност ражда типажи с епична отвратителност и невъобразими,но реални, събития.
  Великолепен материал за великолепна проза...

 13. 13 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  ...просто човекът не се е потапял в лайната,а е карал по лекото.И за това не му се получава мисленето,независимо от наградите...

 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Весело

  И аз не харесвам прекаленото вторачване в миналото което замъглява настоящето. Според мен единствено меродавни са “днес” и “утре” другото е сладко упование на миналото незабравимо
  Изобщо нас общо взето много ни липсва истински разумен прагматизъм а не емоции

  klimentm
 15. 15 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3446 Неутрално

  Мисълта, че "Човечеството се нуждае от очовечаване" не се нуждае от доказателства, тя е аксиома.
  Не ми допадна тезата на Красимир Димовски, че миналото е много по-ценно от настоящето и бъдещето. Преди дни беше публикувано друго интервю на Деян Енев, с писателя Стефан Кисьов - в него имаше една /уж/ лековата нишка на разговора, но на мене ми допадна интересния и смислен диалог, гарниран с доза самоирония и чувство за хумор.
  Разказът "Трудов стаж", който се споменава в интервюто:
  https://kultura.bg/web/трудов-стаж/

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#14] от "klimentm":

  Ти....като един от форумните апологети на теорията "след мен и потоп"...си прав за себе си..... :)....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  Човек без минало е като флашка без данни.....
  Миналото не е вредно....дори когато е срамно за човечеството...

  Bukalemun
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  До коментар [#14] от "klimentm":

  Изобщо нас общо взето много ни липсва истински разумен прагматизъм а не емоции
  ======
  На мен не ми липсва....
  Що слагаш всички под общ знаменател?

  Никога не съм обвинявал братята Райд, че са изобретили първия самолет.
  Но появата на този летателен апарат е спомогнало (малко повече) за да се изнижат две световни войни.....една подир друга....

  Виждаш ли колко е лесно....!

  Bukalemun
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Весело

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Не, не позна! Житейската ми философия е тъкмо обратна, готов съм да заплатя по висока цена сега за да се недявам на по добро бъдеще.
  Братя Райт едва ли са знаели за какво ще бъде използван самолета им , самолета като такъв не е виновен за нищо той е само средство а не причина. С много открития е така

  klimentm
 20. 20 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Някой беше казъл че единственото което съществува е СЕГА, минало и бъдеще са само и единствено отраженията в огледалото.
  Нямам намерение да чета книгите на автора но словореда ми харесва :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK