Нахлуване в личното

Чуждата критика смело нарича романа "Хиляди очи" на Саманта Швеблин "гениален".

© "Лабиринт"

Чуждата критика смело нарича романа "Хиляди очи" на Саманта Швеблин "гениален".Текстът е препубликуван от "Литературен вестник".


"Хиляди очи" е нова книга на един от най-интересните гласове в съвременната световна литература - Саманта Швеблин. След "Отрова" това е второто заглавие на писателката, което излиза на български в издателство "Лабиринт" и в превод на Захари Омайников. И макар че "Отрова" е сред финалистите в Международния "Ман Букър" през 2017 г. и определено е една от най-впечатляващите екоантиутопии, в България книгата като че ли остана доста незабелязана.


Не по-различна е и съдбата на "Хиляди очи", нищо че тя продължава да затвърждава представата за Швеблин като майсторка на антиутопиите и интересните експерименти със сюрреалистичното, характерни за стила й. Чуждата критика смело нарича романа "гениален", той също е сред номинираните за Международния "Ман Букър" и се радва на огромно количество рецензии в чуждите вестници и списания. Но у нас, като изключим няколкото препоръки на отделни сайтове, месеци след появата на книгата липсват сериозни рецензии за нея.
В този смисъл Саманта Швеблин се очертава като поредното име, което е много дискутирано навън и слабо забелязано у нас. Дано поне книгата да се продава, макар че на българската публика не й влияят особено нито наградите, нито номинациите. Ние все още сме в ерата, в която чакаме някоя известна личност от шоубизнеса да посочи коя е любимата й книга, за да поискат хората да си купят и да я четат.


Но да се върнем към "Хиляди очи", роман, който се фокусира именно върху виртуалното общество. Появила се е нова мода - на кентъкитата. Това са плюшени играчки във вид на зайци, панди, къртичета, гарвани, в които са инсталирани камери, и тези полуроботизирани същества, изпълняващи ролята на домашни любимци, се разхождат из къщите на хората, които са си ги купили.


Това се случва навсякъде по света, като всяко кентъки има двама потребители, които не се познават, обитават различни територии и са свързани само чрез играчката. Купилият си кентъки не знае кой стои зад камерата, но този с камерата има привилегията да обитава и да наблюдава чуждия дом, чуждия живот, но като полуням гост. Кентъкитата не говорят, издават само звуци, крият се, а понякога и се изключват, за да прекъснат връзката.


Много въпроси могат да се зададат за смисъла на това начинание. И различните истории, които Швеблин обединява, дават различни отговори. Понякога връзката наистина може да е спасителна и макар и илюзорна, да тушира самотата, да облекчава последните мигове (една от малкото позитивни истории е за един умиращ и любовта, която получава от своето кентъки, зад което се крие малко момче).


Но - да го подчертаем - този тип истории са изключение. В повечето случаи при Швеблин става дума за воайорство, което не просто усложнява живота, но води до неприятни прозрения за себе си и взривява ежедневието, задълбава самотата, оголва нуждата от реално общуване, от реална обич. На този фон една от най-зловещите истории е за старчески дом, в който служителите - за да разнообразят обитателите му - купуват две кентъкита. Но тези кентъкита не желаят да се включат в този живот, не желаят да помогнат на старците и се "самоубиват", без да дадат възможност да се експериментира с любовта.


Защото - имплицира романът - жестокостта, безразличието са много по-разпространени от емпатията. Така се стига и до резонния въпрос на една от героините в романа - защо този тип воайорства не се използват за някакви разкрития, а е нужно да се влиза в частното, за да се види как друг човек мие зъбите си или се съблича, за да си легне. Тоест до тези твърде човешки истории, които показват една твърде нелицеприятна природа.


Хиляди очи
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Затова и завладяването на света от тези приспособления, тази наглед невинна и замислена уж с добри цели игра е безпощадна критика на съвремието ни. Точно както уж Фейсбук е доброволен и милиони хора доброволно постват снимки от ежедневието си и описват преживяванията си, нарушавайки онази тънка нишка, която се нарича лично пространство, точно така и тук Швеблин представя капитулацията пред доброволното воайорство.


Романът прераства в критика към съвременното разпищолване и предателство пред тайната на съкровеното, пред скритото лично, както и в критика на новата глобализация, изведена до своята абсолютност и абсурдност. Защото тук вече не става дума за унификация, тук всякаква идея за частно, интимно пространство е заличена, индивидуалността е тотално заплашена, тя е на пълен показ, а и чуждите очи могат и се намесват, както си поискат, не зачитайки субективното. Нещо повече, самото общуване е проблематизирано.


Тръгва се сякаш от идеята за опитомяването от "Малкият принц" и радостта да бъдеш "нечий домашен любимец", за да се стигне до прозрението, че това е невъзможно, че другостта на другия не се понася и приема, че всеки "аз" иска да налага своите правила и закони и всъщност срещата е невъзможна.


Отрова
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

За писането на Швеблин е много характерен метафизичният ужас, който абсурдните ситуации пораждат - малко в стил Кафка или Кларис Лиспектор (една писателка, която Швеблин не крие, че харесва), затова и новата глобализация води не просто до невъзможни срещи, води до срещи, които пораждат насилие, собственическо отношение, обсебване на нечия самоличност.


Или най-малкото - до желание да нараняваш другия, да го лишаваш от любов. Затова и крайният ефект е хичкоковски в този тънък по обем, но обширен като истински епос роман (както отново го характеризира чуждата критика), в който има толкова много частни истории, всяка от които може да послужи за самостоятелен сюжет. Но и всяка от които потвърждава проблематичността на настоящето.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Добре дошли в "Прекрасният нов свят"!!!
  Преди години се опитвах да обясня на познат, че дигиталният свят не е мечта, а стъпка към трансхуманизма, към смъртта на човешкото...не се разбрахме!

 2. 2 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 925 Неутрално

  "Хиляди очи" наричахме консервите с копърка.

 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  "Кентъкитата" са за оправдание на държавите и корпорациите, които ни наблюдават непрекъснато и в интернет, и извън него. Днешните кентъкита са предавания като Биг Брадър, видеокамери на живо, споделянето на всичко във Фейсбук и т.н. Общото между тях е, че обикновените хора се превръщат във воайори по своя воля. И ако ти сам избираш да си такъв, то тогава защо да критикуваш корпорациите, че те следят навсякъде?

  Е, докато при днешните "кентъкита" всичко става със съгласието на индивида да бъде наблюдаван, при държавите и корпорациите това НЕ Е точно така...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  "Интернет на нещата

  През 2017 година се разбира, че „умните“ телевизори на американската компания Vizio, изпращат информация на фирмата-производител за това кои канали са били гледани на тях. Въпреки, че информацията не е могла да се асоциира с конкретно име, самата идея че домашната техника може да шпионира, е меко казано смущаваща. Със сигурност подобна практика не е изключение, просто се е случило така, че е изтекла информация за конкретната компания. Този случай може да послужи като модел за формиране на представа за т.нар. „Интернет на Нещата“(IoT), който вече навлиза в нашето ежедневие. Идеята в него е всички налични уреди да бъдат свързани в мрежата и да предават данни в нея, както и да се създадат безброй нови джаджи, сензори и устройства, които да правят същото. Така животът на индивида ще бъде максимално разголен. Всички „умни“ уреди всъщност ще шпионират хората и предават данните на IT компаниите, които биха могли да ги направят публични. Чрез някой умен часовник например, корпорациите могат да знаят телесната ви температура и кръвно налягане в даден момент(например когато сте на среща, правите секс, когато шефът ви възлага неприятна задача, или пък гоните някой нов Pokemon...). Тези данни могат да бъдат споделени с всеки - с вашия шеф например. Всъщност, с абсолютно всеки, дори с вашата съпруга или съпруг, оосбено ако има нещо, което да криете от нея/него. Винаги могат да се случат „неволни“ изтичания на информация, по някакви неподозирани канали, след серия от случайности... Няма да има място където индивида би могъл да се скрие. Няма да има лично пространство или тайни. Индивидът ще е отворен за „браузване“ от страна на всеки. Възможностите са безкрайни.

  В какво ли общество ще живеем тогава? Дали в строго тоталитарно и догматично, където късметът, съдбата и живота на човек зависят от произвола на корпорациите или някой „Свръхмозък“, или в освободено и либерално, което е толерантно към личния живот на човек и човешките особености, така че „мръсното бельо“ на никого вече няма да прави впечатление. Според мен първата възможност е твърде уморителна за човека, а втората стои по близо до човешката природа. Всеки има нужда от лично пространство и ако технологиите го унищожат, сочещият с пръст ще се досети, че и той може да бъде посочен. И понеже автоцензурата е твърде уморителна, двадесет и четири часа в денонощието, седем дни в седмицата, то развитието на една култура на толерантност и приемане на човека, такъв какъвто е, е по вероятно от възникването на тотална автоцензура, контрол и самоконтрол. "


  https://unbrain.eu/?bg

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

  А бе хора спрете се с тези налудничави теории! ПО ЗАКОН само държавата има право да подслушва. Какво ще рече това? Че ако ти или някоя корпорация,или който и да е,те хванат да послушваш и следиш някого,ще те пратят в панделата.

 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  Как можеш да докажеш че си подслушван? А в интернет това може да се замаскира с някаква многословна и мъглява формулировка, та когато без да я четеи или осмисляш, натискаш бутона "съгласен", то този който те подслушва не може вече да бъде подведен под отговорност.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#6] от "Боян Таксиров":

  Ако аз съм значим обществено човек,(писател,бизнесмен,лидер на партия и т.н.),ще взема мерки и много лесно ще докажа ако някой ме следи,(аферата "Уотъргейт"),но тъй като не съм,нямам причина да се притеснявам ако някой ме следи.

 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Имаш причина. Този който се добере до товята лична информация добива контрол над живота ти.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Весело

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  Ама аз не съм значим човек,освен за десетината мои най-близки приятели,в добрият смисъл на думата "значим". Кой и за какво ще ме контролира през лаптопа ми,например?! Приятелката ми ли?! Защо да го прави?!Тя ме обича. И как ще стане? Тя и без това знае моите слаби места. Ще разбере колко пари имам в банката? Еми тя знае колко. Или от лаптопа ми ще научи,че не понасям копър,ще сложи в таратора и аз като хапна от него,ще получа инфаркт. За да ми отмъсти за нещо си.

 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  Е, щом си толкова безобиден явно няма за какво чак толкова да те контролират. Просто ще те поддържат в това ти състояние.
  Но системата базирана на социален инженеринг(това не е хакване на пароли, а социален контрол, промениха понятието) се стреми да управлява социалните процеси дори и на ниско ниво. Идеята е да не може случайни явления да се развият и внесат хаос в плановете, налагани от правителства и корпорации. А тези планове не са в тон с човешката природа, идеали и стремежи. Налаганият социален ред, култура, порядки разглеждат човека като продукт, като обект на въздействия, материал, и така го деградират. Затова се налага як контрол, нещата да не излезнат от релси. А контролът е най як, когато е невидим. За това помага съвременната наука, в частност психологията, социологията, статистиката и т.н. Хората биват програмирани чрез внушения, несигурност, кондициониране, стрес и какво ли още не. Бихейвиоризмът и неговите концепции за човека като резултат от въздействия и среда, са в пълна употреба.

  Това разбира се, води до колапс, но корпорациите още смятат, че могат да надхитрят природата и Живота.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":

  Социалното инженерство никога не постига целите си.

  Социалните инженери не разбират,че няма никакъв смисъл (и е невъзможно) да контролират населението,защото тях Реалността ги налага по главите. И друго - опасността за тях не идва от народа,а тяхното обкръжение. Пример,Орбан е бил стипендиант на Сорос. После се обръща срещу него...

 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":

  Ами не разбират и затова продължават да се опитват. Нагонът за власт при някои хора е много силно застъпен.
  Навлиза нова технология. Този който я контролира си казва "Супер, сега вече мога да властвам над плебеите. Аз съм Бог!"
  Когато нещата се сговнят, което винаги става, почват да ти обясняват ква била цената на Цивилизацията.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 13. 13 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 872 Неутрално

  сдрасти, амели,
  спузнах се вертикално по кументара ти, че водката е на свършване... а вапросат ми е, дали след кументара ти има смисал дори да се спузна и по кументирваното четиво? ама чесно, че тва литратурните ора сте голями шоумени. щото, да ти кажа, тва е кусура на такъви четива - че си е чиста загуба на водка да ги читеш след като можи да са управиш, сори за сексоалния моабет, само с един кратък кументар кат твоя. дори да са управиш по на ниво, отколкот ако та управи г-жа и г-ца еблин. чакаме отгувор, оспехи занапреде по кортовете.

  боянски, има некои ора които дават сичко и оспяват да превърнат порока си в единсвеното нещо което им дава неква автентичност и осещане на значимосс, за достоинство. хахаха. самохвалещите се бг ебачи например. а има хора, а и народи, а и даржави, които правят същото от тва че са малки, незначими. не им отнемай моля те тази отеха..... оспехи занапреде.

 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#13] от "betona":

  и тва е нешто бетоне.
  што да им гу отнемаме. кво ште им дадем в замяна?
  прикаски и ваздух.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 15. 15 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#14] от "Боян Таксиров":

  на 9 бири сме а и още . исвинявай ако сме кзали нещо грежно. оная книшка която ми беше казла още не сме я , но сме сигорни че е убава. оспехи занапреде.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK