Защо къщите в Гърция са бели, а прозорците шарени - отговорите в "Гръцко синьо"

Наксос

© Анита Димитрова

НаксосИзлезе първата книга на Анита Димитрова от вестник "Сега". Тя е озаглавена "Гръцко синьо. Не съвсем пътеводител" и е подходяща както за напреднали, така и за начинаещи любители на екзотиката в Гърция.


Пътешествието на Анита Димитрова обхваща 32 близки и далечни дестинации - от Тасос и Халкидики до непознатите южни острови, които тя е посетила. В изданието са публикувани 250 цветни фотографии, съчетани с полезни съвети за плаването по море, местната кухня и историческите забележителности.


"В "Гръцко синьо" няма да откриете реклама на гръцката туристическа индустрия или на хотелски комплекси", уточняват от издателство "Сиела".
А редакторът Веселина Седларска добавя, че книгата спестява време за проучване и предпазва от неволни грешки.


"Вярна на журналистическия си навик, Анита Димитрова няма изречение без точна информация и по силата на опита си като кинокритик тя не се притеснява да споделя както най-доброто от синя Гърция, така и някои сенки, нанесени от ненаситния туризъм", казва Седларска.


Из "Гръцко синьо" от Анита Димитрова


Врата към морето


НАКСОС


Гръцко синьо. Не съвсем пътеводител
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Кое е сърцето на Гърция - античната Атина? Оракулът в Делфи? Митичният Пелопонес? Изгубеният византийски метрополис Константинопол?


Ако сте виждали едно-единствено изображение от Гърция, това едва ли е Партенонът на Акропола. По-вероятно е да става дума за пейзаж с тебеширенобели къщи, пръснати безредно по склона, на фона на мастиленосиньо море и почти толкова синьо небе. Може да има и църква със син купол.


Това е архетипната представа за Гърция по целия свят. Много често неподготвеният турист (срещала съм този въпрос стотици пъти) тръгва към Халкидики, Тасос, Родос или Йонийските острови, питайки: ще намеря ли там тази гледка?


Отговорът, разбира се, е не. Това не е типичната природа и архитектура в по-голямата част от страната. Всички тези кадри са заснети на едно място: Цикладските острови, разпръснат архипелаг в Егейско море, югоизточно от Атина. Най-вероятно е снимката да е от Санторини, но може да бъде и от Миконос, Парос, Наксос, Иос...


Цикладите са общо 220 острова, обитаеми са само една десета от тях. Името им идва от гръцката дума за "кръг", тъй като са опасали свещения остров Делос, където преди близо 3000 години са извършвали богослужения в чест на Аполон. Естествено, кръг е силно казано. В предкласическата епоха тук властвала цикладската цивилизация, оставила в наследство изумителни с простотата на своите линии мраморни фигурки.


Повечето от тези артефакти на 5000 години са изваяни от мрамора, добиван чак до XX в. на Наксос, един от центровете на цикладската цивилизация. Той е най-големият по площ остров в архипелага, втори по брой на населението и с най-плодородната земя. Това донякъде (но не съвсем) го е защитило от нашествието на туризма.


Нито един гост, който влиза в пристанището на Наксос по море, не може да пропусне най-импозантното творение, създадено от неговия мрамор. Това е античната врата Портара, извисяваща се над малкото островче Палатия (днес свързано със сушата с алея). С размери 6 на 3.5 м и чудовищни колони, тежащи по 20 т всяка, портата е трябвало да бъде вход към храм на Аполон, съответстващ на нейното величие. Този храм никога не е бил завършен. Но Портара е устояла на превратностите на времето и стои там и днес, улавяща окото на залеза всяка вечер, и тази гледка привлича ежедневно безброй туристи през летния сезон.


Столицата в подножието също се нарича Наксос и през лятото е кипящ от живот пристанищен град, по чиято твърде пренаселена променада се точи дълга редица ресторанти, барове, магазинчета и агенции за продажба на фериботни билети.


Венецианците, владели Наксос в продължение на векове, са изградили в най-високата му точка типичната за тях крепост - Кастро. Нейните лабиринти са най-интересната част от града, с църкви от различни епохи и заведения с панорамни гледки. В двореца от 1627 г., по-късно превърнат във френско католическо училище (там е учил и писателят Никос Казандзакис), днес Археологическият музей излага местни образци на цикладското изкуство.


На север е живописният квартал "Грота", изграден върху скалист бряг, брулен безмилостно от вятъра, а в най-южната част на града започва това, за което туристите са дошли: плажът.


От пръв поглед е ясно с какво ги привлича Наксос. От широки и плитки, с фин златист пясък, през сърфистки лагуни с вятър, до закътани скалисти ивици, достъпни по стръмни пътеки, прозрачни заливи с "меки" камъни, заоблени от вълните... Плажовете на Наксос стигат за всички.


Плажът в рамките на града се нарича Агиос Георгиос и около него са изникнали многобройни хотели и къщи за гости. На юг пясъчната ивица продължава с Агиос Прокопиос - най-синия, Агия Анна - най-плиткия, и дюните на Плака - най-просторния, продължаващ повече от 4 км. Около тази почти непрекъсната ивица бял пясък е съсредоточена туристическата индустрия на Наксос - настаняване, заведения, развлечения, къмпинги... Цени има за всеки джоб, а големи хотели липсват - всяка сграда стои на цикладските естетически позиции и е безупречно белосана и декорирана.


Навярно малцина знаят, че така типичната палитра от бяло и синьо се е получила случайно. Човек би предположил, че белите къщи със сини прозорци и врати са създадени по подобие на гръцкия флаг, но това не е така. През 1938 г. в Гърция избухва холерна епидемия, по време на която диктаторът Метаксас нарежда всички сгради да бъдат варосани с противоепидемична цел.


Негасената вар е известна от столетия като широкодостъпен дезинфектант в строителството и бита.
Решението се оказало практично, тъй като светлият цвят отразява светлината и държи по-хладно вътре в стаите. Така че гърците продължили да белосват къщурките си, а за синьото... обикновено дървените части били вапцвани с цвят, останал от ежегодното боядисване на семейната лодка. И не е задължително да са сини, както ще се убеди всеки, който отиде на Цикладите лично.


Другото са маркетингово-патриотични нововъведения, задействани, след като през 70-те и 80-те години на XX в. туризмът в Гърция започва да се развива стремително.


Излизайки от туристическата част на Наксос, къщите са все така бели, но островът става предимно земеделски. Местните се гордеят с картофите си, с които гарнират всяко ястие, и казват, че като техните в Гърция втори няма. Мен ако питат - картофи като картофи.


Произвеждат се интересни местни сирена - арсенико, ксинотиро и гравиера, а в двора ни на Плака растяха пъпеши, домати и чушки, с които домакините редовно ни даряваха.


По пътищата необезпокоявани се разхождат петли и кокошки.


Във вътрешността на Наксос има десетки селца, които заслужават посещение и няколко снимки - от белия Апирантос, където дори улиците са настлани с мрамор, до Халки, Вивлос, Мони, Филоти, Коронос, Кинидарос...


Тук-там сред тях могат да се наблюдават останки от венециански кули, църкви в разнообразни стилове, както и двата куроса - огромни статуи на млади мъже, също от мрамор. По-малката, 7-метрова, се намира в Меланес, а тази над северното крайбрежно селце Аполонас е по-дълга от 10 м, но и двете отдавна лежат съборени на земята.


Освен с неокласическа архитектура старата столица Халки привлича посетители с над 100-годишната дестилерия за китрон - тръпчив сладък ликьор от плодовете и листата на местен цитрус.


Любителите на по-диви плажове могат да ги потърсят на североизток - в Аполонас и Муцуна, а също и на юг в Пиргаки, Алико и Агиасо. Може би най-красивият по залез плаж е (кой знае защо нареченият така) Хавай край Алико. До пясъка се стига по нелека пътека през червеникавите скали. Продължението на Плака, дългият Кастраки, е популярен сред сърфистите заради изобилието от вятър.


Малкото селце Муцуна някога е било пристанище за товарене на шмиргела от близките кариери. (На Наксос е добиван не само мрамор; той е бил основното находище на този супер твърд абразивен материал.) Днес то впечатлява главно с тишината и с ресторантите си. Край изоставените кранове на порта има две традиционни таверни, а по-встрани малкият хотел "Острия" предлага една от най-изисканите кухни на острова.


Защо къщите в Гърция са бели, а прозорците шарени - отговорите в "Гръцко синьо"

© Анита Димитрова


Наксос е голям, разнообразен, леснодостъпен остров, приветлив към семейства с деца и отличен избор както за активна, така и за мързелива плажна почивка. Главният му недостатък - като на всеки егейски остров - е, че може да бъде ветровит. По-вероятно е мелтемът да ви развали почивката през юли или август, но понякога духа и през другите месеци. Всъщност е изцяло въпрос на късмет. Цените не са от най-ниските в Гърция, както е навсякъде на Цикладите, но срещу тях се получават добро обслужване и щедри порции.


Защо къщите в Гърция са бели, а прозорците шарени - отговорите в "Гръцко синьо"

© Анита Димитрова


Плаването отнема между три и пет и половина часа, а може да се кацне и със самолет. Не навсякъде инфраструктурата е добре развита и до по-закътаните места се стига по черни или главозамайващо тесни пътища, но основните маршрути са редовно обслужени от автобуси. Например от столицата по Плака и Агия Анна върви рейс на всеки час, чак до 1-2 след полунощ.


Наксос може да бъде начална точка за плавания до малките Циклади, Аморгос, Миконос и Делос или до отсрещния Парос, който има още повече туристи и по-бохемски дух.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  А защо в България къщите са бели с черна или тъмнокафява дограма ???

  [email protected]
 2. 2 Профил на dik10648677
  dik10648677
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това жълтопаветно слюноотделяне на тема Гърция е вече досадно. Защо си били варосвали къщите в бяло. А, де? Гърция = Кресна с море за повечето българи, каква екзотика? Има неколко хубави острова и полуострова на север, с борови гори, чисто море и пр. На юг - иди-дойди. Толкова.

 3. 3 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 145 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Гърците ( и не само те) боядисват дограмата синя
  за да плашат мухите!

  До коментар [#2] от "dik10648677":

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Ако нещо ми харесва, никога не го споделям, дори с приятели във фейса. А тук и книга даже. Човек ако иска да запази нещо по-дълго такова, каквото е харесал не трябва да качва нищо в нета. Тези места преди години бяха за пътешественици и хора с буден, приключенски дух. Сега са модни в интернет и разбираш ли "мъст сий ин...". Всякакви тюфлеци обикалят места към, които нямат отношение и цоцат от ограничените природни ресурси, а уж готините гърци изпозастрояват яко всичко. На Миконос например няма нито един плаж вече без къщи. На другите острови е подобно и продължава с бесни темпове.

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Книгата е приятна. На мен лично ми харесва. Очаквам след време и други такива, предвид натрупания опит на стотици хиляди нашенци при почивки, живот и работа на юг от Кулата. Някои от тях споделят преживяванията си само онлайн (а някои по-дълги постове в блогове са досадни за четене, друго би било, ако са на книга). Преди време имаше и специално списание "Go Greece!/Иди в Гърция!", но по неизвестна причина спря преди няколко години. Чат-пат има и някои книжлета на нашенки, които работят по гръцките домове, но те са по-скоро лично творчество, отколкото информативни. Пътеводителите на "Нъшънъл Джиографик" за Гърция са интересни, но този на г-жа Димитрова ми е още по-любопитен и близък.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#10] от "falcone":

  Следват нашия пример, макар че там търсенето е наистина огромно и то от цял свят. Гърция като марка е много по-разпознаваема по света, отколкото България или траките.

  Колкото до споделянето на интересни места - предостатъчно пътеводители има и за Родината ни, както онлайн, така и като книги. Дали едно готино място може да остане в тайна при днешната мобилност и масовост на туризма - едва ли. По-скоро дано ръстът на населението по света се забави, щото сами ще си докараме Апокалипсиса, без значение от климатични промени и природни бедствия.

 13. 13 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Защото крие дефектите по дървото.

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#3] от "bib45647808":

  Така е. Варосването на сградите и боядисването на дограмата имат чисто практически смисъл, не толкова за красота (това е по-скоро допълнителен ефект) и така е по цялото Средиземноморие.

 15. 15 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Поинтересувайте се малко какво е ставало с българите на гръцкия остров Трикери и тогава ще спрете да се захласвате по гръцките острови. Предполагам, че авторката не го е описала в книгата си. Иначе щеше да се наименова - Гръцко черно.

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#15] от "The Island":

  Кой го интересува такива неща!? Гърция ги зове...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#15] от "The Island":

  Така е, не го е описала, но споменава Трикери мимоходом. Трагедии с нашенци е имало в цяла Северна Гърция. Уж вече това е затворена страница между двата народа.

 18. 18 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  "А редакторът Весела Седларска добавя, че книгата спестява време за проучване и предпазва от неволни грешки."

  Веселина Седларска е уважавана заради обективността си журналистка, писала за "Клуб Z", "Редута" и др. медии. Да се изписва името ѝ грешно е неуважително и неколегиално.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 19. 19 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Щото не пускат агитката на 'уески да ги изрисува с графити!

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#10] от "falcone":

  Те тюфлеците не четат книги :)

  Отделно всички тези места са дълбоко известни отдавна. Авторката не ги открива. :)

 21. 21 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#20] от "realguru":

  Така е. Проблемът не е само в нейната книга. Глобализмът съсипа прекрасни места.
  Питър Мей също пише за известния Прованс през 80те и началото на 90те и му връчват дори Почетния легион. Сега из Прованс е фраш с британци, американци, руснаци...
  Иначе Миконос и Санторини са Дисниленд - пълен ташак. Из водите и по плажовете, по които няма заведения е пълно с пластмаса. А гърците са готови да застроят цялото си крайбрежие.

 22. 22 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 172 Неутрално

  Ако не беше туризма, до Санторини и Миконос даже ферибот нямаше да пътува. Правейки тези иначе голи и безполезни острови световна туристическа дестинация, гърците само показват колко са хитри.

 23. 23 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Ако и в България всичкавото разумно и неразумно застрояване по морето боядисаме в бяло, ще е малко по- търпимо за очите.

 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Ще добавя, че от няколко години у нас съществува българо-гръцко Сдружение за приятелство и културни мостове "Аристотел", което също се опитва да заздрави връзките между двата народа.

 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Къщите са бели за да им приличат на българското овче сирене което са некадърни да си направят.😛

 26. 26 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Дървета нещо не виждам? Нито сянка.

 27. 27 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Дневник, няма ли да ни напишете един репортаж за остров Трикери? И да оставите някоя китка на българските гробове?

 28. 28 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  В Гърция е хубаво, защото няма софийски предприемачи. Иначе набързо щяха да спретнат кварталче като манастирски ливади, без тротоари, без пътеки, направо през тревата.

 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  До коментар [#17] от "Читател":
  "Трагедии с нашенци е имало в цяла Северна Гърция. Уж вече това е затворена страница между двата народа."

  Сам казваш УЖ. Щото гърците продължават с активната си дебългаризация на районите в Северна Гърция , населени с българомохамедани. Тях в момента ги потурчват насилствено , само и само да не са българи. А уж гърците били приятели на България и врагове на Турция.
  Но вместо да пишем за това , издаваме такива захаросани рекламни книги за Гърция.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Бялото отразява най-добре слънчевите лъчи.

 31. 31 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Ако не беше туризма, до Санторини и Миконос даже ферибот нямаше да пътува. Правейки тези иначе голи и безполезни острови световна туристическа дестинация, гърците само показват колко са хитри.
  —цитат от коментар 22 на potop


  За разлика от българските предприемачи, които строят хотели и ресторанти, на плажа, точно на пясъка. С канализация в пясъка или морето. По БДС.

 32. 32 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Може да плювате по Гърция колкото си искате, но е факт, че масовия български турист я предпочита пред други съседни дестинации и има защо. А това, че на някой не му харесва истината си е негов проблем, Гърция е прекрасна (България - също)...

 33. 33 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  "...А това, че на някой не му харесва истината си е негов проблем, Гърция е прекрасна (България - също)... "

  Ще ти обясня, Гърция е прекрасна, защото там българите, особено шопите нямат думата.

 34. 34 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  "...А това, че на някой не му харесва истината си е негов проблем, Гърция е прекрасна (България - също)... "Ще ти обясня, Гърция е прекрасна, защото там българите, особено шопите нямат думата.
  —цитат от коментар 33 на pontius_glarus


  България на 3 морета!

  какъв късмет, че на времето ни спряха. Иначе всичко щеше да бъде застроено, по български, с високи хотели покрай плажовете и на плажовете, и 2-етажни къщички навътре.

  И експерти да обясняват що е то плаж, що е то дюни, и що е то ниви.

 35. 35 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#18] от "bramasole":

  а бе ей тва са савременните мацки- наместо да иди нещо да работи тя обикаля и щрака за чузда сметка. а стойкаджиева ака седларска я хвали. а енев на кво мнение е? лаладжии лицемерни.

 36. 36 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#35] от "betona":

  Едно умно нещо ще ти кажа,Бетона, само не се обиждай :))) - не се чувствай длъжен почти винаги да изразяваш отрицателни мнения.
  Предполагам, че Деян Енев би написал кратичък разказ за един странен тип, който си пийвал узото в малко гръцко селце и, съзерцавайки морето, си спомнял нек`ви истории. А в мозъка на читателя ще се загнезди я философска мисъл, я повод за мислене след изчитането му.
  Добре е, че от "Дневник" са коригирали грешката си.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 37. 37 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#36] от "bramasole":

  о, въсмошно е да го направи. и не му слагам още отсега 2 с миноси само щото му ходатаистваш.
  а бе можи да сме са убъркал нещо в горния кументар, анита е мацка, а и седалска е наш чоек. оспехи занапреде.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK