Умният глупак Джордж Бърнард Шоу

Джордж Бърнард Шоу

© Свободна Европа

Джордж Бърнард ШоуТекстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Джордж Бърнард Шоу


Драматург (1856 - 1950)


Произход: Ирландия, средна класа
Образование: на 15 г. напуска училище и се самообразова


Интереси: социализъм, вегетарианство, пацифизъм, театър, музикална и литературна критика


Най-известни творби: "Професията на мисис Уорънс", "Света Жана", "Пигмалион"


Постижения: кръстник на Театъра на абсурда, майстор на парадокса


Признание: Нобел за литература - 1925, "Оскар" за филма "Пигмалион" по едноименната му пиеса - 1938


"Умен глупак" е най-краткото описание за Джордж Бърнард Шоу. Трудно е да се схване сложният му характер, при който брилянтното му слово тръби антихуманни идеи. Или как измисленото щастие на соцбъдещето го ослепява за реалното нещастие в соцнастоящето. Как идеята за равни права на жените и социален напредък се съчетава с подкрепа за евгениката. Само един приятел твърди, че разбира Шоу напълно, макар да не е съгласен с нито една от неговите идеи. Но все пак Шоу е първият човек и с Нобел за литература, и с "Оскар" за кино, "кръстник" е на театъра на абсурда и всепризнат майстор на парадокса.


Джордж Бърнард Шоу е роден през 1856 в Дъблин. Баща му, Джордж, рано се отдава на алкохола, но се жени за добрата зестра на 22-годишната Лусинда. Тя ражда три деца, но презира мъжа си, а на него не му пука.


Шоу описва този живот като "беден, но безгрижен". Грижа му е само, че, покрай певческия си талант, майка му се сближава с Джордж Лий, диригент и учител. Той цял живот се съмнява чии син е и мрази името Джордж, макар че наследява чувството за хумор от пияницата Джордж, а от музиканта Джордж прихваща знания за музиката и връзки с артистичния свят.


Бърнард Шоу мрази училището, на 15 г. го зарязва и работи във фирма за недвижими имоти. Събира наеми и вижда онази мизерия, в сравнение с която бедността е лукс. Оттук, казват, идва афинитетът му към социални въпроси.


На 20 г. отива в Лондон, живее при майка си, а Лий му намира временни работи. Дава уроци по пиано, образова се в Британския музей и започва да пише романи, но те са отхвърлени. Има и още промени. За да скрие белег от едра шарка, пуска си брада. Става вегетарианец и участва във "Фабианското общество" - социалистически дискусионен клуб на хора, които смятат, че социализмът може да се постигне по еволюционен път.


Шоу е запознат с марксизма и държи разпалени социалистически речи в Хайд парк. Пише манифест на Фабианското общество, а също музикална и театрална критика. И тъй като с романите не става, минава към драмата.


През 1894 г. е първият успех с комедията "Оръжията и човекът". Критиката я намира "прекалено дълга, отвратително героична и патриотична и безсърдечно интелектуална". Но публиката я харесва. Вдъхновен от Ибсен и готов за скандали, Шоу пише "Професията на Мисис Уорънс". Героинята е бивша проститутка и съдържателка на публичен дом. Дъщеря ѝ се кара с гаджето си заради експлоататорското му семейство, но чак после научава за начина, по който майка ѝ си вади парите.


Заради провокативната тема, пиесата, както и още две от "неприятните" пиеси на Шоу не получава лиценз. Но той пише и четири "приятни" в опит да пробие, а после пиесите му не слизат от сцената до смъртта му през 1950. През 1925 г., след появата на "Света Жана", той получава Нобел за литература, с мотива: "Творчеството му е белязано от идеализъм и човечност, а стимулиращата му сатира прелива от странна поетична красота". През 1938 г. пък "Пигмалион", филмовата версия на най-известната пиеса на Шоу, взима "Оскар" за най-добър сценарий.


За 60 години творческа дейност, той сътворява 63 пиеси, отделно политически текстове, дневници и 250 000 писма. Бърнард Шоу описва обаче не е един, а два свята - жените и политиката. Застъпва се за еманципация, близък е с феминистки, често исканията им са лозунги в пиесите му. Героините му са силни и свободомислещи, дават на актрисите възможност да играят алтернативни на традиционните роли, налагат модели на социална промяна. А с доста от тези актриси и феминистки, Шоу има интимни връзки.


Той е привлекателен мъж, лондонски вестник го описва: "Висок, слаб, леден, с бяло лице и твърд, ясен, безплътен глас". Не Шоу преследва жените, те него. А той се оставя да бъде съблазнен от добро сърце. Трезвеник и вегетарианец, девствеността е другата му мания. Пази своята до 29, но ученичка на майка му го кани на кафе и следва: "Неспособен бях да проявя бруталност и да я отхвърля". На 42 се жени за феминистката Шарлоте Пейн-Таунсенд, с предбрачен договор за пълен отказ от секс. Бракът остава неконсумиран, а те са щастливи заедно 45 години, въпреки че Шоу има други връзки.


Политическите възгледи на Шоу също са препъни-камък за разбирането му. В разгара на Първата Световна война той излиза с пацифистка статия - британците да не се бият с германците, сякаш вече е възможно. Словото му е страстно и силно, но здравомислещите британци решават, че се е чалнал и авторитетът му рязко спада.


След войната Шоу вижда, че еволюционният подход не носи социализъм в Англия и се захласва по социалистическите диктатори - говори със симпатия за Мусолини и Сталин. 77-годишен и световно известен, през 1931 отива на рекламно пътуване в СССР, среща се със Сталин и възхвалява съветския комунизъм. А когато на Запад излиза писмо от руски писатели с молба за морална подкрепа, нарича ги лигльовци, които не виждат светлите хоризонти, към които ги водят умните и добродетелни съветски ръководители.


Накрая стига до мили думи за Хитлер: "Изключително интелигентен и способен мъж", и до възхвала за нацистите, че "се справят" с непълноценните хора.


През 1950 г. Джордж Бърнард Шоу, красив и здрав мъж на 94, умира от бъбречна недостатъчност след нелеп инцидент - пада от стълба, докато подрязва плодно дръвче. Иронията никога не свършва.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Весело

  Харесва Хитлер
  Харесва Мусолини
  Харесва Сталин
  Харесва пакта Рибентроп-Молотов
  Публично неглижира затворените от Сталин руски писатели
  Смята ваксинирането за мръсно магьосничество срещу бедните
  Иначе ми творбите му харесват :)
  Умен глупак наистина :)))

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Весело

  Почти всички големи интелектуалци подсъзнателно или съвсем осъзнато подкрепят тоталитарните режими считайки че само те могат да им осигурят нужното признание и отценка.

  klimentm
 3. 3 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Нищо не съм чел от него. Мой любимец е друг Шоу- Ъруин Шоу и то само заради "Богат, беден" и продължението му.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 4. 4 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#2] от "klimentm":

  Ако имаш сърце, жаловито сърце искам да кажа...Не влагам смисъл, че може да убиеш човек или да обереш банка....Та, ако имаш сърце и се живял и видял, то ти би подкрепял социализма, пък бил той и диктатура и прочие... Защото хората страдат, животните страдат, а разни прасета говорят за демокрация...

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vency Mirchev":
  До коментар [#2] от "klimentm":

  “ако имаш сърце и се живял и видял, то ти би подкрепял социализма”
  ——
  Хубава бележка, ама няма шанс да фани дикиш с такова като Климето

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 738 Неутрално

  "Умният глупак Джордж Бърнард Шоу"

  Не знам колко е бил умен глупак, но знам, че е бил полезен идиот, от когото се е възползвал Сталин. За съветска пропаганда.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  Умен, или глупав. Добър, или лош. Няма значение. Той Е Бърнард Шоу. Светът го знае и цени.

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Лесно е да харесваш социалистическите чудовища Сталин, Хитлер и Мусолини, когато живееш в демокрация. На въпрос защо не отиде да живее в Съветския съюз, щом смята, че там е раят, хитрецът Шоу отговорил, че той е стар грешник и повече му подхожда адът в Англия.

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Подлият глупак е по-близо до истината.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#2] от "klimentm":Ако имаш сърце, жаловито сърце искам да кажа...
  —цитат от коментар 4 на Vency Mirchev


  Не е лошо да имаш поне една капка акъл, тавариш

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Харолд Пинтър е същият случай. Много се разочаровах от него, когато преди години четох едно негово интервю, в което той харесва и оправдава всичко, което една част от нас ни отвращава и заклеймяваме. По същото време тук бяха Робърт Плант и Джими Пейдж, които нямат претенции да са интелектуалци. Слушах интервюто на Робърт Плант и се възхитих от честността, искреността и задълбочесността на този човек, когато коментира комунизма и това, което сме преживели.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2804 Весело

  Една ,,МИС "незнамсиквоси пище на Шоу с предложение за женитба; ,,Децата ни ще бъдат красиви като мен и умни като Вас "
  Той отговаря : ,, А ако са умни като Вас и красиви като мен ?"

 13. 13 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vency Mirchev":

  Аз също харесах и "Богат, беден", и "Просяк, крадец".
  Мене ме впечатли "Хляб по водите". Роман за това, какво печелиш, като губиш или обратното; за това, как винаги заплащаме с нещо друго, когато реализираме свои мечти. Има го в Читанка.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 14. 14 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  ахаха, чак сега се осетих че имало двама раслични наречени щоу.... ахахахаха смех голем. благодарско.

 15. 15 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 923 Весело

  ахаха, чак сега се осетих че имало двама раслични наречени щоу.... ахахахаха смех голем. благодарско.
  —цитат от коментар 14 на betona


  Трима са бе, Славито на Шоу не го ли знайш? Ай ся смей са!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK