"Беше време да погледнем към звездите" – мечтата на Ричард Брансън от 1999 г.

"Беше време да погледнем към звездите" – мечтата на Ричард Брансън от 1999 г.

© AMG Publishing"Дневник" публикува откъс от автобиографията на британския предприемач Ричард Брансън, издадена на български през 2019 г. от "AMG Publishing". На 11 юли известният милиардер полетя на пътническия самолет-ракета на компанията си "Върджин галактик" (Virgin Galactic). Ракетата се издигна на над 80 км в първия изцяло попълнен екипаж за тестов полет до ръба на Космоса.


Брансън иска да развива космически туризъм и се надява, че това е само първият от множество полети, които планира . Той твърди, че има продадени 600 билета за около 150 милиона долара.


Из "Как открих наивността си" от Ричард Брансън


1999
Остров Некер, вечерта на Нова година, 1998 г. Бях в спалнята си и се опитвах да направя списък със спешните задачи. Докато се взирах в празния лист, в Голямата къща отново и отново звучеше гръмко една песен на Принс от 1982 г. В нея се пееше, че 1998-а е в своя край и че започва 1999-а - последната година от хилядолетието.


Новогодишните празненства вървяха с пълна пара. Дъщеря ми Холи отговаряше за празника на нашето семейство и приятели. Чувах звъна на чашите, когато съпругата ми Джоан вдигаше тостове с гостите, докато четиринайсетгодишният ни син Сам тичаше наоколо и ѝ се пречкаше. Чуваха се обичайните звуци на семейния живот, за които бях благодарен, като се имат предвид приключенията ми от последните седмици.
Пет дни по-рано, в Деня на подаръците, бях пристигнал на острова освежен от последното си летене с балон с топъл въздух.


Как открих наивността си
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Истински късмет беше, че съм жив. На 18 декември със Стив Фосет бяхме излетели от Маракеш с надеждата да осъществим околосветско пътуване, което да счупи съществуващия рекорд. Това, което последва, беше смесица от високорисково приключение и дипломация - имахме нужда от някои услуги, когато балонът ни промени курса си и навлязохме в либийското въздушно пространство, после отмениха разрешителното ни да летим над Китай и трябваше да го възстановим, докато се носехме над Непал. Накрая, когато наближихме Пасифика, вятърът ни издуха обратно и ни принуди да кацнем в океана, близо до Хавай. Прекарах Коледа там, а на следващия ден отлетях за Некер.


В сигурността на дома ни и с наближаването не само на края на годината, но и на хилядолетието, започнах да мисля едновременно за миналото и да гледам в бъдещето. Както много пъти досега, наистина нямах никаква идея какво предстои в живота ми на предприемач. Бях създал и продал най-големия независим музикален лейбъл в света, упорито се бях борил да превърна Virgin Atlantic в най-добрата авиокомпания на планетата. Virgin Group беше нараснала от няколко компании до над сто, а аз се бях превърнал от войнстващо хипи в горд баща и бизнесмен. Умът ми започваше да се върти около други проекти, нови амбиции и още по-големи мечти.


В разстояние на девет месеца щяхме да пуснем девет нови компании и щяхме да започнем да превръщаме Virgin във всеобхватния световен бранд, който е днес.


Беше време за ново начало и да погледнем към звездите.


***
Как станахте милионер? Често ми задават този въпрос и откакто основах Virgin Atlantic през 1984 г., отговорът е един и същ:


"Станете милиардер и основете авиокомпания".


Първите петнадесет години на Virgin Atlantic бяха приказка за възходи и падения, за вълнение, иновации и оцеляване. Бяхме отнели от мощта на British Airways и за разлика от компаниите преди нас, искахме да разкажем приказката докрай. Всъщност спечелихме едно от най-големите съдебни дела в историята на Великобритания, след като с мръсните си номерца BА се опитаха да ни изхвърлят от бизнеса. Това беше една кампания, която останалите участници в индустрията нарекоха "Операция Барбара". Защо я наричаха така? Защото Барбара Картланд е написала много романи за девици с отнета невинност.


След като оцеляхме в тези най-тежки времена, за пръв път от много време почувствах свободата да обмисля нови хоризонти за марката Virgin. Много експерти ще ви кажат, че отнема около година да създадете един бизнес от нулата - от първоначалната идея, през планирането, маркетинговото проучване, разработването и стартирането. Никога не съм бил съгласен с този установен ред.


Ако зависеше от мен, всеки, който го следва, трябва да спре да се занимава с тези глупости.


Когато бях невинен тийнейджър, основахме звукозаписната компания с поръчки по пощата за няколко дни, а дори по-сложни бизнеси като Virgin Atlantic изминават пътя от идеята до излитането за седмици. Като цяло ни харесва да работим бързо: да изпробваме идеята, да проверим дали ни пасва, и ако не, бързо да преминем към следващата.


Най-добре работя, когато умът ми има възможност да скача от тема в тема в бърза последователност. Това поддържа нещата живи и е удивително колко често добрите идеи в една компания идват от съвсем различни бизнеси.


Когато се оттеглих от оперативното управление на Virgin Atlantic, можех да се концентрирам върху бъдещето на Virgin. Оказа се, че то е по-интересно дори от онова, което аз си бях представял.


Новият век се оказа безпрецедентно продуктивен, дори по нашите стандарти. След първия ми тласък като музикален импресарио и втория като основател на авиокомпания, третата вълна в кариерата ми на глобален предприемач беше да започна да действам целенасочено. Някои от компаниите, по-точно Virgin Blue (сега Australia), Virginmoney.com, Virgin Wines и Virgin Mobile Australia се превърнаха в големи успехи. В онзи момент бяхме стартирали и други - Virgin Clothing, Virgin Brides, Virgin Cola, Virgin Vodka и Virgin Vie cosmetics, които щяха да изчезнат през следващите няколко години. Но провалите въобще не ме отказват. Всички бяха много забавни и научих от тях много важни уроци.


Някои бизнеси се превърнаха в неуспешни дейности. Virgin Cars, нашата автомобилна компания, беше ефективна в продължение на няколко години и стана напълно нeработеща само за една нощ. Бяхме построили бизнес модела така, че да купуваме коли от Холандия и Белгия, но внасянето им за продажба във Великобритания беше провалено от комбинация от рестриктивни практики на големите автомобилни производители и променливите стойности на валутите. V.Shop, малки музикални магазини, които отворихме след като ребрандирахме Our Price, така и не потръгнаха, както се случи и с други наши проекти като Virgin Student, Virgin Energy и Virgin Travelstore. Дот-ком балонът все още се раздуваше, но не успя да ни засегне. Тъй като основният ни бизнес си остана стабилен, брандът не пострада от тези малки провали.


А аз успявах да прекарам повече време с младото си семейство и да се наслаждавам малко повече на живота. Нямах усещането, че имам да доказвам нещо и се чувствах все по-добре в кожата си. Бях сигурен, че ако поредният бизнес не се получи, на хоризонта неизменно ще се появи друг.


Бяхме започнали да виждаме в кои ключови ниши можем да разширим дела на марката, но все още ми трябваше време да разбера колко е гъвкав брандът Virgin, кои са областите, в които би могъл да успее и в кои - да се провали. Оптималните места бяха онези, в които можехме да се разграничим от конкуренцията както в услугите, така и в продуктите, и в които имаше истински глад за промяна.


Все още ни предстоеше дълъг път до изграждането на структурираната стратегия, която имаме днес, и трябваше да минем през много върхове и пропасти, за да разберем какво работи.


С финансовия ресурс, който ни осигури продажбата на Virgin Records, и с подема, който битката с ВА ни даде, без да искаме, Virgin Atlantic продължаваше да расте на популярност и на печалба.


Бизнесът на бъдещето
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Бях твърдо решен да привлечем капитал. Флотата ни вече се състоеше от двадесет и осем самолета и в края на 1999 г. се съгласихме да продадем 49% от компанията на Singapore Airlines за 600 милиона паунда в брой. Това щеше да ни даде възможност да инвестираме в нови бизнеси и да реинвестираме в клиентското обслужване на Virgin Atlantic и да запазим контролния пакет в компанията.


Вече бяхме станали първата компания, която въведе видеоплеърите в гърба на облегалките. Сега станахме първата компанията в света, която пусна Airbus А340-600 и представихме нови успешни линии във всички посоки - от Лас Вегас до Санта Лучия, от Делхи до Барбадос и от Шанхай до Кейптаун.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  мда, някой е гледал оня ден полета на брансън по телевизора и днес, хоп - северномакедонец в космоса. тия с много езици биха казали - monkey see, monkey do

 2. 2 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#1] от "karatista":

  Колкото трябва, толкова ще направим. И детски градини, и деца, и астронавти.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 3. 3 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1080 Разстроено

  Еронията е, че човек без семейство и деца ще построи детски градини и болница за деца.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 4. 4 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 859 Весело

  мда, някой е гледал оня ден полета на брансън по телевизора и днес, хоп - северномакедонец в космоса. тия с много езици биха казали - monkey see, monkey do
  —цитат от коментар 1 на karatista


  Почетният ще ги качи на летящата си чиния. Злите езици говорят, че е скатана в царичина дупка.

 5. 5 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Слави обеща да ни качи сред звездите.

  През *великото* приватизаторско време в завода ми пристигнаха новите *собственици* - Николай Банев и сие (АКБ форест). Събраха ни вишистите в една зала и ни обещаха ............ черешката - имаме поръчки от Пентагона. Какво се случи в действителност - източиха го и останалото на скраб.
  Сетих се затова защото Славчовото ми е познато обещаваш ......хеликоптери.......... черешка - космонавти. Накрая държавата на скраб.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 6. 6 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Н.Банев беше тоя когото кризата свали от самолета в Майбаха¡

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 7. 7 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Космоса и звездите са прекалено малки за да поберат балканската мачо комплексарщина.
  Когато Брансън говори да изпрати някой в космоса, той говори човечеството като цяло, и той конкретно, да построи апарати които могат да ни закарат там.
  Когато Слави говори да изпрати някой в космоса, той говори някой друг да построи космодрума, и апаратите, и да свърши цялата работа, след което да му се подмажем да ни даде "национална квота" за да пратим наш човек, и накрая да се тупаме в гърдите колко много сме постигнали.

 8. 8 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 122 Неутрално

  Н.Банев беше тоя когото кризата свали от самолета в Майбаха¡
  —цитат от коментар 6 на Красимир Андонов


  Тихо сега Ицко да му спре запорите та да живне с другите олигархчета малко....

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  На космоса само Бай Ганьо му липсва...

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  "Беше време да погледнем към звездите"
  90 км не е поглед към звездите, не е и доближаване, в предвид гигантските разстояния в Космоса, тези 90 км за просто един нов бизнес, който с нищо не помага на науката...
  направете поне една обиколка около Земята, иначе си остава просто един суборбитален полет, по-слаб от този на Алан Шепърд през 1961г.

 11. 11 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3145 Неутрално

  До коментар [#10] от "честита НОВА промяна":

  Съгласен съм. Това, което прави Мъск е несравнимо с Брансън. Брансън направи една доста добра авиокомпания, летял съм с нея няколко пъти и наистина съм впечатлен от обслужването и професионалима. Мъск, обаче е на светлинни години напред във всяко едно отношение.

  Пазете се от доносника vesolr
 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Весело

  Беше време да погледнем към звездите

  - Слави Трифонов харесва това!

 13. 13 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Весело

  До коментар [#2] от "proventuss":

  Най-големият приоритет за България трябва да бъдат гробищата. Нови гробища - колкото трябва -толкова. Щото с тази най-висока в света смъртност закъде сме!
  Умиранията в България са повече от два пъти повече от ражданията - как може, значи, детските градини да бъдат приоритет!

 14. 14 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Аз гледах цялото начинание на нета и честно казано ми се видя малко не както очаквах. След два часа самолетно издигане до около 15 километра ги пуснаха и за около 1 мин летяха с включен двигател под стръмен наклон. После изключиха двигателя и 3-4 минути се подритваха в безтегловност из кабината след което си седнаха по местата за да кацнат като самолет. Все още се чудя дали ракетката на Безос която лети 2 и половина минути право нагоре, след което откачат капсулата и са около 3 минути в безтегловност и след общо 10 минути кацат с парашути не е по-емоционално и близко до реален космически полет преживяване.

  Най-хубавото и на двете концепции е че със скорости не по-високи от 3 пъти тази на звука нищо не стига до орбита и няма опасност от допълнително замърсяване на околоземното пространство защото ако правят по полет на ден това щеше да е голям проблем. Успех в начинанието.

  Очакваме Безос на 20 юли и първите туристи на Мъск в орбита през септември.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 15. 15 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Време беше да изхарчиш парите на данъкоплатците, които миналата година ти спасиха нефелната компания с 1,2 Милиарда паунда. Ама ти стреляй ракети в космоса щото пак баламурниците и държавната мафия ще те спасят следващия път като фалираш

  https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/virgin-atlantic-saved-airline-bailout-deal-rescue-package-richard-branson-a9687941.html

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Странна е цивилизацията в която живеем...

  Гледаме да усвоим космоса, а с един микро организъм не можем да се справиме.

  Bukalemun
 17. 17 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Благодарение на Слави и ние вече смело можем да погледнем към звездите.

  Гешефт например смело отваря мултитемпературниия охладител, вади вино, налива чаша и отпива на двора, гледайки звездното небе. Малкият Мук ще е премиер, дали не е време за още един шкаф?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Този човек, който няма никакво по сегашните стандарти образование, очевидно има качества за да прави добър бизнес - с какво и как, не е толкова важно. Ако е толкова проста работа - направете и го вие, имам предвид критиците на Брансън, сравненията с Мъск и т.н.
  Ето нашия Пенчев. със стените за катерене направи нещо подобно. Ама било по-малко - малко, малко, ама като за у нас никак не е малко.
  Та с критиките е най-лесно, ама да направиш нещо реално, че и да успееш е различно, нали така:)?

 19. 19 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Кучката Жучка от породата Лайка даде на науката и човечеството отговори на ключови въпросителни. И със смъртта си допринесе за бъдещите относително безопасни за човек експерименти.
  За разлика от куфари като този и Безос , биологична баластра и безполезен товар, чиято единствена мисия е да начешат милиардердерското си его в никому непотребна ексурзия без риск и без полза.
  За съжаление Жучка загина, а Безос ще се завърне обратно, въпреки петициата, подписана от над 700 хил. души да не го прави и да си остане завинаги в открития космос.

 20. 20 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Едни се борят с глобалното затопляне и с климатичните промени и въвеждат еконорми, ограничават емисиите на автомобили и производства, други горят тонове гориво за кеф.

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Весело

  До коментар [#19] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  "За съжаление, Жучка загина"?! Що, не се знаеше предварително ли? Или пък със съветски космонавти, не знаеха и те, и ръководителите, че не са 30:70?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Брансън се щипе с Безос а SpaceX са най-малко с 10 години напред с материяла в сравнение с тези двете. Взети заедно!

 23. 23 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Съвсем официално това не се води космос, според дефиницията, линията на Карман - космосът започва над 100 км над повърхността на Земята, където орбиталните сили вземат превес над земната гравитация. А те са се изкачили на подорбитална височина, на 88 км. Цялата работа е един ПР.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK