Чимиджими-чамиджоми, или за алегориите на Борис Априлов

Чимиджими-чамиджоми, или за алегориите на Борис Априлов


Текстът е препубликуван от "Портал Култура".


Борис Априлов (Атанас Василев Джавков, 1921-1996) е български писател, един от най-стойностните, творили в социалистическите години, през втората половина на ХХ век. Сред малкото представители е на българската маринистика, която го отвежда и до екологични теми; в тази посока той определено изпреварва времето си, един от първите, вкарал тази проблематика в произведенията си; достатъчно е само да чуем радиопиесата му "Трябва да спим на открито".


А поредицата му за Лиско - също записана в Радиотеатъра и издадена от "Балкантон" като грамофонна плоча, смятам за шедьовър на световната литература за деца. И съм убеден, че ако беше написана не на малкия български език, а на големия английски, нашето умно лисиче щеше да заеме мястото си до Мечо Пух, Чешърския котарак или Мечето Падингтън - толкова е свежа, бликаща от хумор, искрометна. Даже по особен начин провидческа: слушам и гледам настоящите български баталии и се сещам за една от приказките за Лиско, нарича се "Чими".


Приключенията на Лиско. Не пипай куфара. Чими. Часовникът
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Чими е съкратено от Чимиджими-чамиджоми - име толкова дълго и сложно, че двамата приятели Домби и Димби дори не могат да го изрекат: "Чимибими димирими и така нататък", го нарича Димби (за по-кратко "и така нататък" ние пък ще го съкратим на итн). Та този Чими с дългото име паднал в един варел и вика за помощ - иска да го спасяват. Ама така иска, сякаш всички са му длъжни - ултимативно, безпрекословно, инатливо. Питат го кой е, какъв е, какво представлява, голям ли е, малък ли е, ще ги изяде ли, когато излезе, а той си повтаря само едно и също от варела (който можем да възприемем и като телевизионен екран - монологичен и безответен); хич никакви диалози не го вълнуват: "Чимиджими-чамиджоми!


Приключенията на Лиско. Червената шапчица. Дупката. Питонът
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Чимиджими-чамиджоми!" Опитват се нашите приятели Димби и Домби да наченат все пак някакъв разговор, в преговори да влязат, към тях се присъединява и магаренцето Мокси - уж да помага, ама сърцето му трепка ли трепка, но отново нищо: съществото от варела (Мокси го определя не като същество, а като вещество) си повтаря своето "Чимиджими-чамиджоми", нарича ги глупаци и категорично ги отрязва за всичко, което смята, че няма отношение към неговото спасяване. Репчи се, бие се в гърдите и... и "Чимиджими-чамиджоми" итн...


Това безпардонно поведение обаче - освен че малко притеснява и ги кара да се страхуват "тримата глупаци" (според Чимиджими-чамиджоми) Домби, Димби и Мокси, ги води и до определени размисли - напълно логични и основателни. Най-прям е Мокси:


- Според мен най-добре е да си вървим. Оказа се, че това, което е вътре, не е нито животно, нито човек, нито предмет...


- Добре де, според теб какво е?


- Според мен това е едно НИЩО.


- Глупости!... Щом има име?


- И толкова дълго - добави Домби.


- Когато едно нещо е нищо, то няма име - рече Димби.


- Вятър! - отсече Мокси. - Срещал съм толкова НИЩОВЦИ с имена! Гледаш го, има си име, има си всичко, а пък - нищо... Според мен да си вървим. Ще ни навлече беля...


Мокси е толкова убеден, че трябва да се махат, че чак изпява:


Песничка за нищото


Гледаш - към теб идва нещо
Викаш си - е, туй е нещо.
Взираш се - то било нищо,
нищо, а пък идва към теб.


Питаш го - как си бе, нещо.
То разговаря горещо,
всъщност не казва ти нищо,
нищо, а говори си с теб.


От нищото нещо не става,
защото е нищо наглед.
Но с него може да се разговаря,
наред сякаш е всичко - наглед.


Гледаш - към теб идва нещо.
Викаш си - да, туй е нещо,
взираш се - всъщност е нищо,
нищо, пък идва срещу теб!


Лиско при квадратните същества
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Работата става напечена, спасяването се закучва, защото Чимиджими-чамиджоми отказва да влиза в каквито и да е преговори - едно си знае, едно си бае, обижда и ругае: "Много дрънкате!... Обсъждате!... Във варел ли съм попаднал, или на събрание?... Да го спасим ли, да не го ли?... Плямпате, плямпате, стоите, гледате!... Омръзна ми да ме спасявате!..." Тогава на сцената се появява Лиско, който е "умно животно" по общо мнение на тримата приятели-"глупаци" (по Чими). Той, разбира се, за разлика от тях, мигом запомня завъртяното име Чимиджимичамиджоми, дори го оценява по достойнство:


- Еха! Името ти е най-малко три метра. Трябва да се изговаря на почивки. Но звучи като музика (тогава чалгата още не е открита)... Я го повтори, да се насладя.


- Чимиджими-чамиджоми! - не без гордост отвърна гласът.


- Това се казва име!... Можеш да го започнеш в понеделник, а да го свършиш в сряда... Ако не почиваш, разбира се...


След което веднага се заема да го спасява. Другите го разубеждават, дори бягат, но винаги се връщат - приятел в нужда се познава, както се казва. Накрая Чимиджими-чамиджоми е спасен: вкарват във варела маркуч, пускат вода, а той, този Чимиджими-чамиджоми, целият прелива от удоволствие, кефи се, крещи и врещи, че нямало нищо по-хубаво от водата. Накрая се показва от варела и се оказва, че е обикновено жабче - вървяло си то по пътя, видяло варел, видяло дупка във варела, полюбопитствало и влязло в...


Сладка морска сол
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Димби, Домби и Мокси са чак разочаровани от несъответствието между една най-проста жаба и това така сложно, завъртяно и усукано име Чимиджими-чамиджоми. На всичкото отгоре Чимито си тръгва дори без да им благодари по достойнство. И започват да се питат тримата дали пък е трябвало да го спасяват, дали не е било по-добре да го оставят във варела. На което Лиско с всичката си мъдрост на умно животно им отговаря:


Лиско се смееше. После каза, че всъщност това е едно от най-интересните им приключения - не е малко да спасиш живота на един проклетник, защото всички спасени досега, поне в книгите, се оказват все добри същества, а да спасиш проклетник... Ехее!


Та такива ми ти работи - чимиджими-чамиджомски итн


А, и да не забравя: всякакви прилики с действителни лица и събития е случайна и непреднамерена. Ако някой някаква някак открие - за негова сметка си е...

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4979 Неутрално

  Хубаво стихотворение, за нищото и нещото.

 2. 2 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Тази приказка за чимиджими-чмиджоми ми е останала като белег от детството. И сега я използвам като пример за нещо много тъпо. Явно не съм бил на висотата да я оценя...

 3. 3 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Спомням си, че Домби "тренираше за часовник", като си поглеждаше ръката, понеже му бяха обещали, че ще му купят :)

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  "А, и да не забравя: всякакви прилики с действителни лица и събития е случайна и непреднамерена. Ако някой някаква някак открие - за негова сметка си е..."

  Ето нещо по въпроса:

  "Асоциации, припознаване и внушения

  Припознаването е един от основните похвати за внушения, който се използва в интернет и медиите. Както видяхме, почти всичко може да бъде предмет на внушение - може да ни се внушава например определена нагласа за самите нас, да ни се внуши определена представа за дадена ситуация или пък измамна идея за това какво мисли някой за нас, определена гледна точка, опасения от възможни рискове и опасности, емоции, желания, състояния и т.н. Припознаването създава асоциативна връзка между индивида, предмет на внушение, и обектът, който съдържа това, което се внушава или асоциацията за него.
  Най простият начин за постигане на внушение чрез припознаване е чрез сравнение на субекта с друг човек, реален или измислен герой, животно или някакъв обект. Целта е да се постигне идентификация на субекта с това, с което е сравнен. В това няма никаква „наука“, още от най ранни години децата се обиждат, оприличавайки се едно друго на какво ли не. Новото в случая е, когато такива внушения не се отправят директно, а се загатват, използват се в завоалиран контекст, настоятелно, методично и дълготрайно. Така субектът се приучава да се припознава дори и в най завоалираните намеци, което има по силен емоционален ефект, отколкото директното внушение. При такова припознаване човек може да започне да гледа на някои свои недостатъци през призмата на обекта, в който се е припознал, като по този начин те да бъдат акцентирани и преувеличени в съзнанието му. Това, във времето може да породи и психологически комплекс. "

  https://unbrain.eu/?bg

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 5. 5 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Тази приказка за чимиджими-чмиджоми ми е останала като белег от детството. И сега я използвам като пример за нещо много тъпо. Явно не съм бил на висотата да я оценя...
  —цитат от коментар 2 на potop


  Явно! Плочата я знам наизуст. За всяка житейска ситуация има подходящ цитат от Лиско.

  @)----,--'--
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":

  Съжалявам, Таксиров......
  В края на 'моята книга' , такъв сценарий няма....

  И.... " Ода на отчаянието"....подхожда много повече от "хакнатия мозък"....
  А началото на мъките започва от пасажа... "Научният прогрес направи тези болни амбиции възможни"......
  Което в тоя форум съм го повтарял многократно....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":


  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Да внушава нещо на хората може само жив човек,който притежава харизматично излъчване.

 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Научният прогрес винаги е нож с две остриета. Универсална и вечна рецепта за контрол няма. Еволюцията на една система за контрол води до еволюция и на субектите на този контрол, както и до непредвидими последици. Това важи още повече, когато системата е създадена и контролирана пак от хора. И НЛП(невролингвистично програмиране) например е бил замислен като "тайна наука", но някак си бе изтърван. Процесите се объркват.

  "Ода на отчаянието" не е подходящо заглавие. В края на книгата припомням мисълта(не е моя) "Прави каквото трябва, пък да става каквото ще", което не е отчаян вопъл, а просто мироглед и себеусещане.

  Всъщност, работното име беше "Краят на Индивида?"(като въпрос). Не вярвам това да е края, дори и да минем през Апокалипсис.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 9. 9 Профил на Ивайло Атанасов
  Ивайло Атанасов
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":

  Не помня на колко години прочетох "Чимиджими-чамиджоми". И до днес си спомням пасажи от книгата. Авторът Борис Априлов не ме е манипулирал а благодарение на него съм се изградил като човек.

 10. 10 Профил на Ивайло Атанасов
  Ивайло Атанасов
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Чели ли сте за Лиско?
  Явно не сте!
  Но тролите за жълтите ви копейки или ердоганки ( то е едно и също).

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3722 Весело

  Още помня името на медузата от "Лиско на море" - Глагоабазубадуза.

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Дано е така.....но вече съм започнал да се съмнявам че не е..... :(....
  В. Днешно време вече има технологии които с лекота могат да объркат индивида....кое е реалност и кое истина.....
  Например.....можеш да вървиш сред някаква пустиня, но около теб да има на всякъде палми и зеленина.....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3278 Любопитно

  Чимиджими-чамиджоми
  =======
  И все пак.....откъде е произхода на този израз......?
  Оказва се че при лазовете е често използван под формата lami cimi (лами Джими)......
  Лами Джими уок (lami cimi yok)....е често използван израз в Анадола....и означава "няма две мнения по въпроса"....
  Не е изключено тази лакардия да е останала от културното наследство на Византия.....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3278 Любопитно

  Израза дори се употребява и в песните....

  https://youtu.be/karKtgLY1D8

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK