Мечок, таралеж и баба в една лятна компания

Книжката "Лошият цар е същински кошмар" разиграва стройна психологическа схема за справяне със страха.

© Издателство Timelines

Книжката "Лошият цар е същински кошмар" разиграва стройна психологическа схема за справяне със страха.Текстът е препубликуван от "Литературен вестник".


Гледах един гледан филм - Cache, или "Скришна игра" от 2005 на режисьора Михаел Ханеке с Даниел Отьой и с любимата ми Жулиет Бинош. Интелигентско семейство е в шок, защото се оказва следено от неизвестен. Те не знаят срещу какво се изправят и как да се защитят. Друг, различен от техния, е езикът на опасността. Като голям и зъл бял мечок, изправен на задните си лапи и готов да нападне. Но и на никого не му идва на ум да прояви съпричастност към онзи, чийто живот е провален. Защото заплахата си е заплаха и пред нея занемяваме. Последна справка: ковид пандемията и дните на изолация. Нещо трябва да мине под прозореца ни и в добрия случай - да замине, но какво е то и кога точно ще се случи.


Подобна скришна игра ни занимава в детската книжка, която малката ми дъщеря чете - "Заек и мечка", пета част (другите четири са вече прочетени от 2018-а насам), наречена "Лошият цар е същински кошмар" от Джулиан Гоф с илюстрации на Джим Фийлд. Тук вече наистина пристига в гората големият бял мечок. Разбира се, неочаквано. Обявява се за цар и останалите животинки имат два избора - да бъдат изядени или да станат роби (веднага да построят дворец).
Не помагат готовността за приятелство, вежливостта, опитите за разбирателство. Настъпва истинска горска криза. Решава я най-страхливото животно - заекът. Отива да търси своя предишен враг, вълка, и да призове глутница вълци на помощ. Но вълкът, при това гладен, му слага корона и вълшебен меч, репетират бой с изкуствен мечок от сняг и заекът се научава да бъде смел. Събира другите животни и се изправят срещу узурпатора. Помага единствено любовта към себе си.


Заек и Мечка 5: Лошият цар е същински кошмар
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Книжката разиграва една стройна психологическа схема за справяне със страха. Внася я в гората, предрешена в образите на симпатичните животни, заек, мечка, полевка, совичка, мишок, бобър.


Нямам намерение да сравнявам детски книжки, но ето още една серия с животни, този път пътешественици, и то с мисия. НадЕжко е таралежче хлебар, което меси хляб на различни места по света с добри помощници. Добрата компания посещава православни светилища, разказва истории на светци и важни за християнската култура събития. Таралежите НадЕжко и Нина, двете светулки, гълъбите пътуват в България, Грузия, Турция, Витлеем, Гърция.


Те събират около себе си все нови и нови приятели и вдъхновени от разказа и православната молитва, вършат добри и полезни за общността неща, като това да помогнат в детска болница, да зарадват семейство в беда, да превърнат стара мелница в център за подкрепа и игра на децата. Това са прекрасни примери за сближаване на хората и животните с основната идея да дават любов и радост на другите.


В "Заек и мечка" имаше справяне с личностни проблеми и научаване на любов към себе си, в серията на НадЕжко, освен преодоляване с помощта на другите на лични скърби и объркване, има и изпитан подход - от уважението към другия да построиш общност с мисия. В тази серия са издадени вече 5 книжки. В тях има авторски рисунки с пастели, географски карти на местата, а също и традиционни рецепти за хляб и сладкиши. Езикът на книжките е разказен и не толкова строго нормативен.


Авторката на книжките за НадЕжко, д-р Надежда Савова-Григорова е вдъхновяваща личност, самата тя човек не само на думите, но и на творческите дейности, в центъра на които стои мрежата "Хлебни къщи", която тя създава.


Баба Дрямка
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Съвсем скоро дойде у нас и дремещата "Баба" на Йорданка Белева. Това е разказ за момиченце, което се ражда с феномена да приспива другите. А е "баба", защото в албума със снимки има бебе, което се оказва баба ти. Този, сякаш вълшебен, а иначе съвсем реален, поглед към старостта и към детството едновременно, смалява и уголемява. Много ценна находка, която по-нататък ще съчетае Спящата красавица и Пипи Дългото чорапче. Компресират се и животи, и случки. Набързо казано, Баба Дрямка е различно дете, което се научава да общува с другите и да бъде прието в групата. Разбира се, в началото тя има самотно детство.


После обаче се научава да извлича ползи от странния навик да приспива другите, превръща го в лично благо. Тя измисля примамливи игри. Първата е Захарни минути, когато приспива персонала в сладкарницата и децата си вземат сладки на корем. Друга компресираща игра е да свива Годината в секунди от различни сезони.


Така яденето на круши мигом се сменя със сняг. Тя прави от училището само едно Голямо междучасие и влизането в цирка, в киното или в ледената пързалка става през Отворени врати. И коя е любимата игра на баба Дрямка? Лесно ще се досетим, тя е "Поравно за всички". Защото всяко дете иска да има и за него любов.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  лятна компания, пък на корицата - сняг

  странни са ми тия нови детски приказки...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Православна(и не само) пропаганда в детски приказки?

  Гнусно.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Ето я и версията на мечока:

  Животните се сбрали,
  и на мечока казАли:
  Мечок, имаш избори два,
  роб ни ставаш ти сега,
  но награда има за това,
  нашето приятелство, вежливостта.
  Бъди цивилизован и отзивчив,
  и от мечок горски, див,
  стани добитък полужив.
  Всичко твое наше става,
  иначе егоист си, до самозабрава.
  Трябва много да се то строи,
  и мислим това да вършиш ти.
  Туй нарича се цивилизация, култура,
  стига си мислил само с к*ра,
  инак за варварин ша та обявим,
  и бавно ша те обезглавим...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боян Таксиров":

  повече от гнусно

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK