"Заповед за арест" е книга за Русия на Путин, но и за България

Банално е да се каже, че тази книга се чете на един дъх, но е точно така – дори нещо повече, тя се чете, оставяйки те без дъх

© "Слънце"

Банално е да се каже, че тази книга се чете на един дъх, но е точно така – дори нещо повече, тя се чете, оставяйки те без дъх"Дневник" публикува със съкращения ревюто на Николай Слатински от профила му във "Фейсбук".


Прочел съм безброй книги. Но точно такава не бях чел!


Горещо я препоръчвам на всички - и на русофили, и на русофоби; и на разумно мислещи, и на изначално предубедени; и на силно ангажирани, и на напълно безразлични; и на много информирани, и на малко знаещи.
Банално е да се каже, че тази книга се чете на един дъх, но е точно така - дори нещо повече, тя се чете, оставяйки те без дъх.


С какво ли за Русия не съм се запознал от какви ли не публикации, но книгата на Браудър ме разби. Тя наистина е разтърсваща.


В нея може да се намери информация за най-различни драматични процеси и явления.


Може да се види как бившите социалистически държави извадиха на тезгяха за приватизиране колосална собственост и най-ловките, най-бързо ориетиращите се, най-смелите и просто най-късметлиите в някакъв много икономически и финансов смисъл играчи удариха кьоравото. Включително младият и все още нищо не постигнал в живота си Браудър.


Може да се види отвътре и отвън огромна част от истината за великата криминална революция, която бе съпътстваща част от Прехода в държави като Русия, но и с мисъл по аналогия - като България.


Може да се види с оголена до месо яснота безпощадността на мафията на властта и властта на мафията в Русия.


Може да се види колко далеч е Путинова Русия от нормалността, законноста, демократичността и порядъчността в спазването на приетите за разбиращи се от само себе си стандарти за демократичност и правова държава.


Може да се види цялата предистория на закона "Магнитски"


Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете


А като казах за закона "Магнитски", по-невнимателният български читател би останал в известно неведение - какво общо има този закон със санкциите, които бяха наложени на някои българи?


На по-невнимателния наш читател мога да дам само един съвет - да прочете по-внимателно тази книга.


В същото време ще кажа на онези, които се интересуват от моето мнение, че под мекия (досега) авторитаризъм на Бойко Борисов, слял в единен ръководен център и в една неподлежаща на контрол личност трите власти в нашата държава, ние се бяхме запътили към нашенска, ББ (българо-банкянска) форма на суров и безпощаден политически режим, в някои най-съществени черти напомнящ режима, за който ни разказва книгата на Браудър.


Не само се бяхме запътили, но вече навлизахме в него. Още малко и той щеше да стане непроменима родна реалност. И тогава трудно щяхме да се измъкнем от лепкавите му и стискащи като клещи пипала.


Интервю с диктатор
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Да, при този режим, в който ние постепенно навлизахме, може и да не постъпваха толкова жестоко и кръвожадно, както при описания в книгата "Заповед за арест" режим на Путин, но отнемаха бизнеси; насъскваха контролните, данъчните, финансовите, ревизорските, контраразузнавателните служби да съсипват икономически неугодните личности; спускаха чадър на пълна недосегаемост за Бойко Борисов и неговото обкръжение, както и онези, за които той казваше да не бъдат пипани; проваляха кариери на иначе мислещи; изхвърляха от политиката достойни хора; задушаваха в скъпо платени прегръдки продажни персони, които си създаваха в началото име, критикувайки Бойко Борисов и неговия режим; охулваха и омаскаряваха с марионетните медии почтени имена и критично мислещи граждани.


Не бива да имаме никаква илюзия - проолигархичният авторитаризъм на Бойко Борисов и Со. (б)е мек, защото и като (относително) мек той вършеше чудесна работа на Бойко Борисов и Со.


Още малко да бе останал на власт, да бе досвърхконцентрирал финансова, институционална, медийна и свързана с "тайните" служби мощ, този режим щеше, ако се налага, а то щеше неизбежно да се налага, да обърне другия край, да започне да се превръща в по-твърд авторитаризъм, да прилага сила и насилие, да слага в ред далеч по-здраво и по-болезнено.


Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късно
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

В този смисъл книгата на Браудър може и да е за Русия на Путин, но тя е спомен от бъдещето за България на Бойко Борисов.


Ето това може да ни очаква не в някакво далечно бъдеще, а в много по-скорошно бъдеще, ако партиите в парламента (без ГЕРБ и ДПС) не седнат на една маса и не започнат час по-скоро да мислят как в близките седмица-две по най-добрия начин да се реализира третият мандат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK