Елиф Шафак посвети новия си роман на разделения Кипър

Елиф Шафак посвети новия си роман на разделения Кипър


Дни след световната премиера на "Островът на изгубените дървета" новият роман на Елиф Шафак, излезе на български в превод на Красимира Абаджиева, съобщи издателство "Егмонт".


За първи път известната турска писателка се обръща към болезнената история на разделения Кипър. Събитията се развиват през 1974 г., скоро след като на острова избухва война. В центъра на повествованието е тайната любовна връзка между Костас, който е кипърец от гръцки произход, и Дефне, кипърка от турски произход. Години по-късно тяхната дъщеря, която живее в Лондон, се сблъска с травмите, причинени от семейните предразсъдъци.


"Прекрасен, разбиващ сърцето роман, съсредоточен върху мрачните тайни на гражданските войни и злините на екстремизма: Кипър, злочести любовници, погубени любими, наранени деца. Откъсване", пише канадската писателка Маргарет Атууд за "Островът на изгубените дървета".
Елиф Шафак (49) е автор на 19 книги, като 12 от тях са романи. Тя пише както на английски, така и на турски език, а творбите ѝ са преведени на 55 езика.


Романът ѝ "10 минути и 38 секунди в този странен свят" е номиниран за наградите "Букър" и Ondaatje Prize на Кралското литературно общество във Великобритания, а книжарниците Blackwell го обявяват за книга на годината. Книгата ѝ "Любов" е включена от Би Би Си в престижната селекция от "100 романа, които промениха нашия свят".


Елиф Шафак

© "Егмонт"

Елиф Шафак


Елиф Шафак е доктор по политически науки и е преподавала в Турция, САЩ и Обединеното кралство, където е и почетен член на колежа "Сейнт Ан", Оксфорд. Тя е член и вицепрезидент на Кралското литературно общество, участва в Съвета по творческа икономика към Световния икономически форум, както е основател и член на Европейския съвет за международни отношения. Радетел за равенството на жените, на правата на ЛГБТК+ и на свободата на словото, Шафак е вдъхновяващ оратор и двукратен лектор на ТED Global.


Удостоена е с титлата Chevalier des Arts et des Letters за приноса й към значими публикации в цял свят, а през 2017 г. Politico я избира за една от дванайсетте личности, които биха направили света по-добър. Елиф Шафак е била част от жури за много литературни награди, била е председател и на Welcome Prize, а сега е в журито на наградата ПЕН/Набоков.


Британският драматург и писател Ханиф Курейши я определя като "една от най-добрите писателки в света днес".


Из "Островът на изгубените дървета" от Елиф Шафак


Остров


Островът на изгубените дървета
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Имало едно време някъде там, в далечния край на Средиземно море, един остров - толкова красив и син, че пътешествениците, пилигримите, кръстоносците и търговците се влюбвали в него и искали или да останат завинаги, или да го вържат с конопено въже и да го вземат със себе си.


Може би легенди...


Ала легендите са създадени, за да ни разкажат онова, което историята е забравила.


Преди много години заминах от този остров със самолет, в мек черен кожен куфар, но така и не се завърнах. Осинових си друга страна - Англия - и в нея израснах и заживях, но всеки божи ден копнея да се върна. У дома. В моя майчин край.


Сигурно е още там, където го оставих, надига се и потъва с вълните, които се разбиват и пенят по скалистия бряг. На кръстопът между три континента - Европа, Африка, Азия, но и Леванта, тази огромна недостъпна територия, изчезнала от съвременната карта на света.


Картите са двуизмерни, с произволни символи и очертани граници, които сочат кой ни е приятел и кой враг, кой заслужава обичта ни, кой омразата и кой пълното ни безразличие.


Картографията е синоним на истории, разказани от победители. Защото няма истории, разказани от победени.


Ето как си го спомням: златни плажове, тюркоазено море, лазурни небеса. Всяка година морските костенурки идваха на брега, за да снесат яйцата си в ситния като пудра пясък. Вятърът в късния следобед донасяше лъх на гардении, циклами, лавандула и орлови нокти. Окрилени от присъщата единствено на мечтателите надежда, към небето пълзяха плетениците на глициниите. Неизменната целувка на нощта върху кожата носеше жасминов дъх.


Тамошната луна беше по-близо до земята, висеше ярка и нежна над покривите и стелеше блясък върху тесните алеи и калдъръмените улици. И все пак сенките намираха начин да се промъкват. Шепот на съзаклятие и подозрение се носеше в тъмата, тъй като островът беше разцепен на две - северна и южна част, с преобладаващи различни езици, различен живот и различна памет - и когато островитяните се молеха, молитвите им рядко бяха отправени към един и същи бог.


Като прорязана в сърцето, столицата беше разделена с ограда. Покрай демаркационната линия - границата - се редяха порутени къщи с дупки от куршуми, опустели дворове с рани от избухнали гранати, запуснати и изоставени магазини със заковани витрини, провиснали на пантите резбовани врати, ръждясали и прашни коли от едно друго време Пътищата бяха преградени с бодлива тел, чували с пясък, варели с цимент, противотанкови ровове и наблюдателници. Улиците свършваха неочаквано - като недовършени мисли и недоразгадани чувства.


Когато не патрулираха, войниците стояха и пазеха с автомати в ръка. Млади, отегчени, самотни мъже от различни краища на света, които се бяха озовали на острова, без да знаят нищо за този далечен край и сложната му история. На стените бяха изписани с големи букви и ярки цветове предупреждения и забрани:


П Р Е М И Н А В А Н Е Т О Д О Т У К
НЕ ВЛИЗАЙ. ОГРАНИЧЕНА ЗОНА
СНИМАНЕТО ЗАБРАНЕНО


Имаше и надраскани с тебешир "пояснения":


Добре дошли в ничия земя


Разделящата Кипър и патрулираната от войските на Обединените нации буферна зона беше дълга сто седемдесет и седем километра и широка от шест километра до няколко метра. Тя минаваше през какво ли не - изоставени села, крайбрежни местности, блата, незасети ниви, борови гори, плодородни поля, медни рудници, археологически разкопки. Лъкатушеше като призрак на древна река, но колкото по-близо бе до столицата, ставаше все по-забележима, биеща на очи и натрапчива.
Никозия. Единствената разделена столица в света.


Това звучеше дори положително, сякаш градът беше специален и едва ли не уникален, противопоставящ се на земното притегляне като устремената нагоре песъчинка в мига на обръщането на пясъчния часовник. Всъщност Никозия не правеше изключение от предишните и бъдещите сегрегирани места и разделени общности. Но за времето, за което ви разказвам, тя беше единствена.
Последният разделен град в Европа.


Моят роден град.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Кога Туркия ще прекрати окупацията на Кипър????

  Комунистите са виновни!
 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Весело

  До коментар [#1] от "Крадливото ромче":

  Когато Шафак стане писател на качествена литература, а не на евтини сапунки на кило.

 3. 3 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 144 Неутрално

  До коментар [#1] от "Крадливото ромче":

  А беше време когато Шафак не ги пишеше по този начин нещата, но талибаните напредват ли напредват. Трябва да се мисли от далеко. А Кипър е окупиран, както и Афганистан.

 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  тя е фина жена, готина, умна
  препоръчвам

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Любопитно

  До коментар [#3] от "geometar":

  "А Кипър е окупиран, както и Афганистан."

  От кого е окупиран Афганистан?

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  тя е фина жена, готина, умнапрепоръчвам
  —цитат от коментар 4 на Николай Теллалов


  Аз съм чел "Любов" и още един роман, чието име забравих и съм впечатлен!

 7. 7 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#1] от "Крадливото ромче":Когато Шафак стане писател на качествена литература, а не на евтини сапунки на кило.
  —цитат от коментар 2 на Deaddark


  Сакън!
  Елиф Шафак се превърна в новата фейсбук-икона, която фейсбук-зомбитата от женски пол масово припознаха, измествайки своя доскорешен идол Паулу Коелю.
  Сега е модно да се цитира Шафак, и също, както преди с Коелю, всичко, което цитиращият е чел от Шафак са нейни цитати от другите потребители.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  Сменила си е прическата.....
  Явно е от годините....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Весело

  До коментар [#7] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  Голям рев са ревали за "Копелето от Истанбул" - сега то идва да ги сложи на мястото им. И не е само. Модерно е днес да съчувстваме на престъпник, станал такъв поради тежко минало и нито дума за хората с тежко минало, дето устискват да останат добри - те не са интересни.

 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Весело

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Накара ме да погледна - два кичура разлика. А има повече ботокс от холивудска актриса трета възраст.

 11. 11 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 145 Весело

  До коментар [#10] от "Deaddark":

  Сърби ли те майсъла, а? Ползвай нагорещена керемида, помагало казват,

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 12. 12 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  До коментар [#6] от "vassilun":

  Започвала съм да чета и други нейни романи, но дочетох с интерес единствено "Любов". Духовна книга, чрез която читателят се запознава с Мевляна Руми, със смисъла на суфизма, исляма, дервишите. Ясно защо романът “Любов” е писан дълго, над 15 години. Заслужава си всички присъдени му награди.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#6] от "vassilun":

  на мен първо ми се случи да я видя на живо, на връчването на М-тел мастърс или нещо такова, връчване на награди, от списание "8" ме бяха номинирали

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 14. 14 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Чел съм интервю с нея - определено е много интелигентна.
  Не съм посягал към романите и, понеже предпочитам по-леки четива.

 15. 15 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Интересно, защо героите й не са ЛГБТ+-

 16. 16 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 985 Неутрално

  ИНАЧЕ

  нищо тюркско няма в нея. 100 5-на европейка, както половината (ако не и повече) от жителите на Турция.

  При бъргарските турци процентът на европеоидите надвишава 80% . Още Мидхад паша го е обяснил...
  По тази причина кемалистите измислят легендата, че чистокръвните турци (тюрките) били русоляви. Всъщност са монголоиди....чистокръвните (могат да се наблюдават, напр. в Казахстан, където почни не са поели европейска кръв)

 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Весело

  До коментар [#11] от "Ogyges":

  Не става ли вече - стани джендър, пак да си в играта. Така и така се кефиш на карабини с рязана цев. После 'що ИТН и ГЕРБ са на първите места - народа си обича чалгийката, на хартия тоже. Абе чети си я чалгата, само не се репчи че отбираш от литература.

 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#16] от "ogp03622986":

  това какво общо има с темата?

  човек е такъв, какъвто се самоопределя

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 19. 19 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 145 Весело

  До коментар [#17] от "Deaddark":

  За майсъла ти говорим, че се възпалява кагато стане дума за светски лица. Ти си искаш чаламбата, какво да ви правим, дотам ви стигна цивилизацията. След 400 г. може и да се очовечите.

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 20. 20 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ogyges":

  По-зле от джендър с Фи 12 санта, като твоя милост, не можем да станем. Може и да нЕмаме 'ного интелект, но малко от малко ни се намира - на теб никак, ти нЕма как да имаш интелект, с четене на буламачи не става. Поне заради теб научих к'во е майсъл - явно те мъчат много, разбираемо, с твоята чалгарска злоба - колко са лоши другите, че не те смятат за умен, 'щото си си написал името сал с две грешки - малкото име. Наистина са жалки чалга читателите, дето казват - аз чета, ассам умян - и к'во четете - чалга булшит - Куелю, Шафак, Шелдън, Колинс, Ролингс - айде да не изброявам, че то чалга творци да ги ринеш с лопата като на сто крави отпадъците. Сложила оФцата костУмче, гримирали я като пластмасов манекен и написала една про(та сълзлива историйка - и айде стадото - брууч-брууч - да блее възторжено. Навремето мислех че по-просто съдържание от О'Хенри няма - ала се запознах с Куелю, после Шафак, Шелдън, Колинс и т.н. - все писачи на кило и никакви творци. Да се чуди човек как комерса и консуматорството превзеха литературата, в т.ч. и наградите. Ама то Боб Дилън взе Нобел, 'що Шафак да не вземе нещо - Опра с орден Стара Планина.

  Аре жив и здрав и там, лекувай майсъла, че явно ти е проблем!

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Весело

  До коментар [#10] от "Deaddark":

  Накара ме да погледна
  =======
  О, извинявай....за наказанието
  А оня дето те посвещава е мърлляч и фен на фейка.....
  Не майсъл, а маясъл.....
  Навик му е.... :).... Не му се сърди....
  Съдба....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Интересно, защо героите й не са ЛГБТ+-
  —цитат от коментар 15 на ogp03622986


  Е, дайте и малко време, едва през 2017 г. се самоопредели като бисексуална.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK