"Моят смартфон са книгите"

Ваньо Меев

© портал

Ваньо Меев"Дневник" препубликува от "Портал Култура" интервюто на писателя Деян Енев с бившия книжар от площад "Славейков" Ваньо Меев.


Три години откак закриха книжния пазар на площад "Славейков. Ти дълги години продаваше книги там. Беше един от активистите, които се бориха с общината за оцеляването му. Защо ликвидираха книжния пазар, какъв е твоят отговор? (Ремонтът си е ремонт, книжният пазар можеше отново да заработи след една година, каквото, впрочем беше изричното обещание.)


- Не искам да правя политически коментар, но исторически факт е, че всяко слабо управление първо посяга на културата. Но проблемът, мисля, е някъде другаде. Защо ние, читателите и цялата българска интелигенция го позволихме? 500 години робство не успяха да пречупят българското у българина, а шепа неграмотни мутри го направиха! Трябва ли да се съгласим с фразата на П. Славейков "Не сме народ, а мърша!"
Разкажи какво се случи с теб, след като загуби препитанието си? Какви работи смени - доколкото знам, караше такси, после изкара инсулт, после ти се наложи да работиш като пазач? Как я караш сега?


- Когато работех на площада, ми се налагаше да ходя по адреси, за да изкупувам книги. За 20 г. аз бях посетил над 10 000 адреса.Така опознах София до последната уличка и всеки блок.Така се реших да стана таксиметров шофьор. Работата беше напрегната и неблагодарна. Но винаги имах книга в колата. Цялото това напрежение ми докара инсулт, с което изгубих 75% от работоспособността си. Сега съм охрана, която нищо не охранява, а извършва цялата счетоводна дейност в голям завод. На ден изписвам милион цифри. Все пак е някаква интелектуална дейност. Мозъкът работи, а през свободното време - чете!


Познавах доста от продавачите на книги на "Славейков". По мое мнение, ти беше един от най-задълбочените познавачи на книжната продукция през изтеклите десетилетия и като такъв, безценен за клиентите. Как се създава един добър продавач на книги, какъвто беше ти, сподели твоя опит?


- Продавач на каквото и да е било се създава от неволята. Но вкуса към литературата човек сам си изгражда. Винаги съм твърдял следното: не е достатъчно да прочетеш куп хубави книги по списък, предложен от някой друг. Разковничето е да прочетеш много по-голям куп лоши книги и така да изградиш свой собствен път към първия куп. Извинете ме за досадната тавтология, която използвах!


Какви са литературните ти вкусове, изграждани през дългите години на работа с книгите?


От Индия
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

- Харесвам писатели, които пишат не заради самия сюжет, а такива, които съумяват да изградят всяка фраза до съвършенство. Обичам да чета магическия реализъм на латиноамериканските гении, както и екзистенциализма на европейските писатели. На мнение съм, че тънката граница между двете направления е прекрачена от Херман Хесе, който създава един вид европейски магически реализъм. Харесвам също добре написана сатира и хубавата фантастика. Кратките разкази, написани от големи майстори, най-много ме карат да съм жив и мислещ човек.


Остава ли ти сега време да четеш или грижата за насъщния те е притиснала до стената?


- Не притежавам смартфон, който да ми губи времето. Моят смартфон са книгите.


Можеш ли да обясниш кратичко и ясно - защо е важно човек да чете?


- Може да прозвучи старомодно, но знанието е сила. И то се придобива с четене на книги, а не с ровене в интернет!

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Закриването на книжния пазар на Славейков - дело не само на ГЕРБ, но и на останалите в общинския съвет - е непростимо престъпление към града, към културата и към хората.

 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  в интернет също има книги

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 3. 3 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Загубата на книжният пазар е изключителна тежка и неприятна.
  Там човек можеше да намери всичко, още по важно е да се отбележи че Книжният Пазар на площад Славейков генерираше бизнес за всички прилежащи бизнеси в околноста.
  За един бизнес най важното нещо е “location, location, location”, човеко потокът от възможни клиенти и туристи на Столицата не съществува днес и от това губят всички бизнеси в околноста.

 4. 4 Профил на frantotti
  frantotti
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Цял площат и то с книги - кому е притрябвало това днес в България…? Направо и там един Кауфланд да льоснат.

  Жалко за един от символите на духа на София.

 5. 5 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2115 Весело

  Помня го! Да е жив и здрав! Смартфоните не пречат на четенето.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Всъщност книжният пазар беше закрит от Интернет.
  Достъпът до книгите се премести от площада, в мрежата.
  Светът се мени. Някога книжарниците генерираха сериозни печалби, а сега...

 7. 7 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Истина е че днес човек може да има хилядо томна библиотека, /стига да има толкова общи интереси/ на своят iPhone, Samsung and etc., но това не прави по малко важно така наречените бизнеси “brick and mortar”.
  За Столицата такива пазари, букинстки средища са уникални, които допринасят за бизнеса and the living space of the Capital of Bulgaria.

 8. 8 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Браво!
  Както се казва, дошло време да казваме какво НЕ четем и да четем не само това, което ни харесва!

 9. 9 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Уви, прав е. Всички, които нонстоп зяпат телефоните си, само се преструват, че четат. Постоянно си купуват книги, ама я прочетат една цяла годишно, я не. Не е важно само дали четеш, но и как и какво, та изобщо не мога да се съглася, че трябва да се изчетат много лоши книги. Умният човек няма нужда от много лоши книги, стигат му и пет-шест. За останалите - може би, ама те така или иначе не усещат нужда да развиват вкуса си. И много рядко някой може да се самовъзпитава в каквото и да било, по-скоро си трябват важните издания, които възпитават вкус, ама тях отдавна ги няма, само подобия.

 10. 10 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Ако си говорим честно, книжният пазар на Славейков беше нещо изключително важно и необходимо през 90-те, но през новия век се превърна в един излишен панаир, който изглеждаше като сбирщина на търгаши, а не като място за потапяне във вълшебното море от литература.
  Кашони, найлони, ръждясали сергии, купища избелели "нови" книги, мръсотия...
  Вече имаме толкова великолепни книжарници, където на сухо и уютно можеш да разгърнеш неизбелелите от слънце и мокрени от дъжд томове.
  Имаме и интернет, откъдето можеш да си напазаруваш един камион книги за няколко минути.
  Ако ще се връща нещо на Славейков, може да са 3-4 сергии с антикварни книги, подобни на тези в Париж, но изградени по модерен начин, който хем да предпазва книгите, хем да предразполага минаващите да ги гледат и купуват.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 11. 11 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Ще кажа само, че на тоя т.нар.книжен пазар мнозинството от продавачите бяха големи простаци.

 12. 12 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#9] от "ТумбаЛумба":

  а кои и защо са напраскали минозчета на кументара??

 13. 13 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#11] от "voodoo_child":

  куректно, хлапе. но както сам знаиш куличесвото голема прустотиа не намалява, а само мени ормата и локациата си. ало, хеликон, искаш ли да направя класация на агресивната простащина и безбрежно невежество на краставичарките в обектите ви в четири голями бг града? бесспорно от дузина гудина най катигорично на първо место са другарките колбасарки в големата ти книжарница у центъро в централния бг град.

  от друга страна, хлапе, неуспорим факт е, че славеков даде двамата наи голями бг книжари. ама дали и колко ги даде или те са исмъкнаха от него е вапроса...

 14. 14 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 970 Неутрално

  хаха, тва "книжарските" бисери на книжарките хаха в цетралната голема "книжарница" хахаха на хеликона в плд са нумеро уно. зарад туй винаги кугато ида в оня еснафски град не изпущам цирка им.

  питаш нящо за нещо. отгувор: виште в интринет.
  или: може ли да видя онуй нящо? ами виште го в интринет.
  а ся чакам да напраскате минозчета. за всеко минозче ше цитирам по едно бисерче. или случка в вапросния пловдивчански централен хеликон с видни бг личнусти. сиреч, спукойно, слагайте си колкото щете минозчета. айде, бре!

 15. 15 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  До коментар [#13] от "betona":куректно, хлапе. но както сам знаиш куличесвото голема прустотиа не намалява, а само мени ормата и локациата си. ало, хеликон, искаш ли да направя класация на агресивната простащина и безбрежно невежество на краставичарките в обектите ви в четири голями бг града? бесспорно от дузина гудина най катигорично на първо место са другарките колбасарки в големата ти книжарница у центъро в централния бг град.

  от друга страна, хлапе, неуспорим факт е, че славеков даде двамата наи голями бг книжари. ама дали и колко ги даде или те са исмъкнаха от него е вапроса...

  Тъкмо обратното зная - че не "само мени форма и локация", а стремглаво нараства и се изпълва с ново и ново съдържание, придобива качествено нови характер, обхват и престиж. Изобщо този феномен става съпоставим със steresis, privatio boni и има хляб за много професури, но, уви, топките са кът.
  А кои са тези феноменални книжари, събеседнико любезни, и какво ги прави големи? Любопитно е да узная, тъй като тия заведения (ако те имат такива) почти не ги посещавам.


 16. 16 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#15] от "voodoo_child":

  много добре казано.

  айде ся глупусти, бистра със заведението до кристал няма как да не я знаиш. а веско си нема заведение, а е сервитор в една верига. ама не ми е много актуялна инфромацията. а са голями поради липсата на онези неща, които правят книжарките краставичарки малки. тях имах внапредвид, макар че има още един-двама които не са съвсем за изхвърляне.

  ама като зяпам как като гуведа се оставяме да ни набутват все повече в тая шибана ситоация се запитвам дали изобщо хората читат и дали в един савсем скорошен мумент ще имаме квато и да е въсможност да сме свубодни в нея.

 17. 17 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  До коментар [#16] от "betona":

  Четат хората, четат,няма да се отчайваш! Но факт - масата бидоха сварени като жаби, на бавен огън и без болка, но тъй е било и тъй ще бъде, поради което скорошният момент за някои е настъпил, за други ... докато сме живи, ще сме свободни, за после аз нямам грижа.
  Виж, това Бистра заведението го знам, бях на една книжна премиера преди две години отпред под колоните имаше хубаво домашно винце )), но не мога да оценя качества, защото ако влизам вътре аз не питам никого за нищо ...тъй де, да няма разочарования. От много години чета такъв вид литератури, че и без друго рискът да си остана без отговор е повишен. Жалко, че няма вече онези антикварни книжарници от нашето студентско време. Не че там не бяха едни далавераджии, обаче беше интересно, а и ставаха много хубави запознанства със сродни читатели. Ей са ми дойде една история, че аз като хвана молива и той тръгва сам да пише, но стана дълго и тургам точката. 18. 18 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#17] от "voodoo_child":
  благударя много.
  не се утчаивам, но не спуделям отпимизма ти. ако бехме некаде на маса и бира бих те запитал некои неща и много бих се радвал ако би ме усветлил, че нали сме убикновен бетонжия....

  относително втората част на кументара ти също имам кво да кажа. но когато днесник иде и пита и пита докато получи отгувор кви са тия вуенни самулети дето се мандахерцат ниско ниско над и около голямите бг градуве тогава и ас ше му саздавам садържание за негува пруслава и изгода фрии ъв чардж.

 19. 19 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 914 Неутрално

  На тоя търгаш му личи, че е прочел купища тъпи книги. Като се почнат едни такива лиготии, едни такива заклинания - неговия смартфон били книгите, хайде холан... Та аз дори не знам какво е смартфон... И хем си чета книгите, хем имам нещо, което може би е смартфон... аз си му викам телефон впрочем...
  И във фейсбука ги гледам - писателки, писатели, поетеси, читатели... Единия седнал на ръба на пропаст, един хубав залез отсреща, а той, моля ти се, забил поглед в книга. Други пък правят кампания " с книга на плажа"... Трети сложили снимка - книга, чаша вино, свещ, цвете и пачавра... Други пък снимка отнякъде на библиотека с три милиона тома - това била мечтаната им домашна библиотека...
  Абе, байно, ако четеш - чети си, ако ще се лигавиш по тоя начин, сигурно си от тези, които си губят времето с купища тъпи книги, от които нямаш грам файда

 20. 20 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#14] от "betona":

  и в моя град бургас основната книжарница, практически монополист, е хеликон, където наистина са краставичарки, ама даже и краставичарите се опитват да си хвалят стоката, тези са все едно продават трамвайни билети братче

 21. 21 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  До коментар [#18] от "betona":

  И аз благодаря.
  Но жалко.

 22. 22 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1442 Весело

  До коментар [#19] от "Митев":. Трети сложили снимка - книга, чаша вино, свещ, цвете и пачавра...

  :)))
  Казал го е класикът: "над камината - икона, над иконата- корона, над короната - орел!"

 23. 23 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#22] от "voodoo_child":

  самия митев също е класис както става ясну от горнуто... ко да се напраи, водиме с негу неравна битка с спротното невежесво. явну не саму с спротното. оспехи занапреде.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK