"Обитаемият остров" на Аркадий и Борис Стругацки с ново издание

"Обитаемият остров" на Аркадий и Борис Стругацки с ново издание

© "Сиела"Обитаемият остров" - един от най-популярните и скандални романи на Аркадий и Борис Стругацки, излиза в ново издание на "Сиела". Книгата, която се явява първа част на цикъла "Камерер", руските фантасти пишат през 1969 г.


На български романът излиза за първи път в превод на Георги Георгиев през 1981 г. като издание на "Отечество". "Обитаемият остров" е преиздаден и през 2009 г. от "Инфодар" след успеха на екранизацията на класиката година по-рано.


И изданието на "Сиела" ползва превода на Георги Георгиев, а корицата е реверанс към легендарната поредица от времето на социализма "Библиотека Галактика", казват от "Сиела". Тя е дело на художника Дамян Дамянов.
Идеята за "Обитаемият остров" възниква през юни 1967 г., а е написан за 6 месеца през 1969 г. И този роман на братята Стругацки е бил подложен на строга цензура.


"В списание "Нева" поискаха: да се съкрати; да се изхвърлят думи като "родина", "патриот", "отечество"; че е невъзможно Мак да забрави името Хитлер; да се изясни на ролята на Скитника; да се подчертае наличието на социално неравенство в Страната на бащите; да се замени Галактическата комисия за сигурност с друг термин (съкращение!) ", споделя в интервю Борис Стругацки.


След като "Нева" публикува своята версия през 1969 г., редакцията е задръстена от доноси и обвинения в антисъветизъм.


Цензурата настоявала авторите да елиминират всички намеци за реалностите в СССР и да премахнат руските имена на героите. Така Максим Ростиславски става Максим Камерер, Павел Григориевич се превърща в Рудолф Сикорски и т.н. Според библиографа Юри Флейшман (1961 - 2020), сочен за най-големия познавач на творчеството и живота на братя Стругацки, те са коригирали романа на 896 места.


След публикуването на "Обитаемият остров" през януари 1971 г. близо десетилетие книги на Стругацки почти не са издавани в СССР.


Из "Обитаемият остров" от братя Стругацки


Първа глава


Обитаемият остров
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Максим открехна люка, подаде се и предпазливо погледна небето. Тукашното небе беше ниско и някак твърдо, без лекомислената прозрачност,която намеква за безкрайността на Космоса - не, това беше истинска библейска твърд, гладка и непроницаема. Тази твърд, несъмнено опираща се върху раменете на местния Атлант, равномерно фосфоресцираше. Максим потърси в зенита дупката, пробита от кораба, но там се разливаха само две големи черни петна - като капки туш във вода. Той широко разтвори люка и скочи във високата изсъхна- ла трева.


Въздухът беше горещ и сух, миришеше на прах, старо желязо, отъпкана зеленина, живот. И на смърт също миришеше - стара и непонятна. Тревата беше висока до кръста; недалеч тъмнееха храсталаци, на места стърчаха унили криви дървета. Беше почти светло, като през ярка лунна нощ на Земята, но нямаше лунни сенки, нямаше я лунната мъглива синева. Всичко беше сиво, прашно, плоско. Корабът стоеше на дъното на огромна котловина с полегати склонове. Околната местност забележимо се надигаше към размития неясен хоризонт и това беше странно, защото някъде наблизо течеше река, голяма спокойна река, течеше на запад, нагоре по склона на котловината.


Максим заобиколи кораба, докосвайки с длан студения, леко влажен борд. Откри следи от удари точно там, където предполагаше. Дълбока неприятна вдлъбнатина под индикаторния пръстен - това беше, когато нещо внезапно подхвърли и наклони кораба така, че киберпилотът се обиди и Максим спешно трябваше да поеме управлението. И драскотина близо до десния обектив - десет секунди по­късно, когато корабът полегна напред и ослепя с едното око. Максим отново погледна към зенита. Черните петна сега едвам се виждаха. Метеоритна атака в стратосферата - вероятност 0,0, 0... но всяко вероятно събитие някога се случва, нали?...


Максим се пъхна в кабината, превключи управлението на авторемонт, задейства експрес­лабораторията, излезе и тръгна към реката. Приключение, наистина, но въпреки това - скука. У нас в ГСТ дори приключенията са рутина. Метеоритна атака, радиационна атака, авария при кацането. Авария при кацането, метеоритна атака, радиационна атака... Приключения на тялото.


Високата чуплива трева шумолеше и хрупаше под краката, бодливи семена се вкопчваха в шортите. С дразнещ звън налетя облак мушици, поблъска се пред лицето и изостана. Възрастните солидни люде не участват в Групата за Свободно Търсене. Те имат свои, възрастни, солидни занимания. Те знаят, че всички тези чужди планети в своята същност са достатъчно еднообразни и досадни.


Еднообразно­досадни. Досадно­еднообразни... Разбира се, ако си на двайсет години, ако не умееш нищо като хората, ако не знаеш конкретно какво всъщност би искал да умееш, ако не си се научил да цениш най­голямото свое богатство - времето, ако нямаш и не ти се предвиждат някакви особени таланти, ако доминанта на твоята същност, както и преди десет години, остават ръцете и краката, а не главата, ако си толкова примитивен и си въобразяваш, че на неизвестните планети може да се намери някаква неизвестна на Земята скъпоценност, ако, ако, ако... е, тогава... разбира се. Тогава вземи каталога, отвори го на коя да е страница, забий пръст в кой да е ред и лети, когато искаш.


Откривай нова планета, наричай я със собственото си име, определяй физически характеристики, сражавай се с чудовища, стига да се намират, влизай в контакт, стига да има с кого, робинзонствай, ако няма никого... И не че всичко е напразно. Ще ти благодарят, ще ти кажат, че си внесъл според силите си нещо ново, ще те повика за подробен разговор някой виден специалист...


Учениците от началните класове ще те гледат с обожание, но учителят при среща ще те пита само: "Ти още ли си в ГСТ?" - и ще смени темата, защото отговорността за това, че още си в ГСТ, той поема върху себе си.


А баща ти ще каже: "Хм...", и неуверено ще ти предложи място на лаборант; майка ти ще каже: "Макси, ти нали хубаво рисуваше едно време...", а Петер ще каже: "Колко смяташ да караш така? Засрами се!"; а Джени ще каже: "Запознай се, това е мъжът ми". И всички ще бъдат прави - освен теб. И ти ще се върнеш в Управлението на ГСТ. Стараейки се да не гледаш към двамата също такива бездарници, които се ровят в каталозите, ще вземеш поредния том, ще отвориш слепешком на коя да е страница и ще забиеш пръст...


Преди да се спусне по стръмния бряг към реката, Максим се огледа. Отзад се изправяше тревата, която бе стъпкал, кривите дървета чернееха на фона на небето, светеше малкото кръгче на отворения люк. Всичко беше много привично. "И нека - каза си той. - Нека... Хубаво ще е, ако открия тук цивилизация, която да бъде могъща, древна и мъдра. И човешка..." Той слезе до реката.


Реката наистина беше голяма, бавна и с просто око се виждаше как тя тече от изток и се изкачва към запад. (Обаче рефракцията тук е чудовищна...) И се виждаше, че другият бряг е полегат и обрасъл с гъст тръстак, а на километър нагоре по течението от водата стърчат някакви стълбове и криви греди, изкривени ажурни опори, обвити с мъхести растения.


"Цивилизация" - помисли си Максим без особен възторг. Наоколо се усещаше много желязо и още нещо - непонятно, задушно - и когато загреба малко вода в дланта си, Максим разбра, че това е радиация, доста силна и зловредна. Реката носеше от изток радиоактивни вещества; и беше ясно, че ползата от тази цивилизация няма да е особено голяма, че пак не е намерил това, което би искал, че с контакт няма защо да се заема, по­добре да направи стандартните анализи, един­два пъти да облети планетата по екватора и да изчезва, а на Земята да преда- де материалите на сериозните, много патили чичковци от Съвета за галактическа сигурност и по­бързо да забрави всичко това.


Да забрави всичко това...


Той с отвращение отръска пръсти, избърса ги с пясък, после приседна и се замисли. Опита се да си представи жителите на тази планета - едва ли благоденстваща планета. Някъде зад горите имаше град - едва ли благополучен град, - мръсни заводи, износени реактори, изхвърлящи в реката радиоактивна помия, грозни диви къщи с железни покриви, много стени и малко прозорци, между къщите - мръсни дворове, затрупани с боклук и трупове на домашни животни, голям ров около града и подемни мостове Впрочем не, това е било преди реакторите.


И хора. Той се опита да си представи тези хора, но не можа. Знаеше само, че са прекалено облечени, те бяха направо опаковани в дебел груб плат и носеха високи бели якички, които претриваха шията. А после видя стъпки върху пясъка.


Това бяха следи от боси крака. Някой беше слязъл по брега и отплувал по реката. Някой с големи широки стъпала, тежък, кривокрак, тромав - несъмнено хуманоид, но с по шест пръста на краката. Стенейки, пъшкайки, е слязъл от стръмния бряг, минал е по пясъка, с плисък се е потопил в радиоактивната вода и пръхтейки, е заплувал към другия бряг, към тръстака. Без да сваля високата бяла якичка...


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Невероятен роман, и най-добрата новина която съм виждал в Гневник от години. Тази приключенска история е добър вход в една серия от романи които задават много сложни и мрачни въпроси за мястото на хората във вселената.

 2. 2 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 673 Неутрално

  А, да, и по статията се разбира че автора не е чел книгата.

 3. 3 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Разстроено

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Цензурата спала...
  Престъпно спокойно.

  Река нагоре не тече.

  По-лошо.
  Запад горе напояван упояван... наша сметка.

  Ние какво.
  Долен запад?

  "някъде наблизо течеше река,
  голяма спокойна река,
  течеше на запад,
  нагоре по склона на котловината."

 4. 4 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2200 Любопитно

  Нямах представа, че има филм по книгата!
  Дано да е съхранен сюжета.
  Не бих искам да гледам поредните простотии
  на някакви "сценаристи" променили персонажи,
  действия, идеята, която писателите са имали!

 5. 5 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#4] от "vagabond66":

  Филма е руски, брат.

 6. 6 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Баси какви дивотии тоталитарна действителност е принуждавала талантливи писатели да пишат...

  И като напишат, тоталитурата пише квото си знае и публикува от името на писателите.

  А след век или два, фалшификарци публикуват фалшификацията
  като автентична антика

 7. 7 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Браво! Тази книга е класика в научната фантастика, а и филмът не е лош.

  CONTADOR GRATUITO!
 8. 8 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#5] от "smotlixx":

  Благодаря, ще го потърся още сега.

 9. 9 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  Преводът не е никак лош. Книгата съм препрочитал многократно, както и "Трудно е да бъдеш бог". Не знам защо толкова се опитват да изкарат братята Стругацки някакви особени дисиденти и сега ровят в детайли като...как щял да се казва Максим Камерер, ако злата цензура не била натиснала авторите да направят смяна на името.
  В ранното си творчество, а и по-късно, Стругацки не подлагат на съмнение тържеството на комунистическите идеи в бъдещето. Борис Стругацки до последно защищаваше идеята за възпитанието на децата извън семейството в интернати от мъдри самоотвержени възпитатели.

 10. 10 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2200 Весело

  Току що го намерих!
  Хайде на любителите на фантастиката!
  Доколкото разбрах това е първа част,
  а май има и втора.

  Приятно гледане!

  https://www.youtube.com/watch?v=SZhXZvHcGac

 11. 11 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 437 Неутрално
 12. 12 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#9] от "тулса":

  Да, Максим Камерер е свръхчовек и плод на победилия комунизъм в светлото бъдеще... Но тоталирното военизирано общество на Саракш е Русия днес, повече от всяка друга държава.

 13. 13 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  До коментар [#12] от "smotlixx":
  Не мога да отрека, че Огненосните творци действат решително.:) Сега намерих едно интервю със сина на Борис Стругацкий и внука му( арестуван за участие в протестна акция)
  https://sobesednik.ru/kultura-i-tv/20170725-andrey-strugackiy-vlast-ne-boyus-a-prezirayu
  В частност, синът на Борис се изказва и защо протестира по-будната младеж:
  – Андрей, как думаете, почему в последнее время в подобных акциях стало участвовать больше молодежи?

  – Я думаю, молодежных протестов следовало ожидать. Ведь тот дикий коктейль из позднего «Совка» и агрессивного средневекового религиозного мракобесия, который усердно впаривает населению наша любезная власть, – это совсем не для молодых! Они подобного абсолютно не понимают и воспринимают как некую злую фантастику вроде Мордора. Нынешняя молодежь с головой погружена в современные технологии, открыта миру, любо­знательна. Ролевые игры в светлое прошлое им совершенно неинтересны. Мне кажется, что молодым надоело наблюдать этот паноптикум – вот они и вышли на протестные акции....

 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#10] от "vagabond66":

  Каква фантастика?
  Това си е чиста Путинска Рассия!

  klimentm
 15. 15 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#13] от "тулса":

  А кои са тия с белите подводници дето колекционират глави, или това е в бъдещето..

 16. 16 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  До коментар [#15] от "smotlixx":
  >> Тези с белите подводници са ..атлантици или пацифици:) Явно, че са имали предвид Япония, по която по-големият брат е бил специалист- японист.

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#10] от "vagabond66":

  Мерси..... :)....
  Измина доста време откак не съм гледал руски филм на бг субтитри....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Глупав руский филм, не си губи времето.
  Виж нещо на Марвел - класна работа!

  klimentm
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#18] от "klimentm":

  Обичам глупавите филми.....особено руските.....
  В тях има нещо отрезвяващо.....
  Това не е грях, нали....!

  Bukalemun
 20. 20 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti mehter":
  Този филм е под режисурата на сина на Сергей Бондарчук -Фьодор. Има някои много успешни филми, като Девета рота( на афгански мотиви).

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#20] от "тулса":

  Знам го....но той е нещо от по новите времена....
  Не знам по какви причини, но имаше един период в който руското "кино студио" правеше добри работи.....
  Като " Д'Артанян и тримата мускетари".....например....
  За разлика от книгата, филма беше нещо като музикална комедия....
  Интересен избор....!

  Bukalemun
 22. 22 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  До коментар [#21] от "eti mehter":
  Сигурно имаш предвид този филм:
  https://bit.ly/3DePlJR
  Там играеха добри актьори като М.Боярский , М.Терехова, О.Табаков, А.Фрейндлих. Песните също бяха част от чара на филма. Първата част на тази трилогия е излязла 1979. Последната излязла след почти 30 години.

 23. 23 Профил на Ipokurp
  Ipokurp
  Рейтинг: 81 Неутрално

  До коментар [#5] от "smotlixx":Благодаря, ще го потърся още сега.
  —цитат от коментар 8 на vagabond66


  Аз го имам, но на касетка.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#22] от "тулса":

  Именно.....!
  Това бяха златните времена на (все още) черно белия тв екран....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#9] от "тулса":

  Борис Стругацки до последно защищаваше идеята за възпитанието на децата извън семейството в интернати от мъдри самоотвержени възпитатели
  ========
  По ония времена това бе един от малкото начини да се бориш против системата.....без тя да го усети.....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  Радостна новина за читателите. Братя Стругацки си заслужават да им отделиш няколко часа за четене.

 27. 27 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Нямах представа, че има филм по книгата!Дано да е съхранен сюжета.Не бих искам да гледам поредните простотиина някакви "сценаристи" променили персонажи,действия, идеята, която писателите са имали!
  —цитат от коментар 4 на vagabond66


  Така развалиха Пикник край пътя с филма Сталкер.

 28. 28 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Винаги съм се чудел как не са затворили и двамата братя за антисъветизъм. Той лъха от всичките им романи, които съм чел. Ясно ми е било, че са понапудрили едно-друуго, та да излезе, но трябва здраво да си затваряш и двете очи, за да не го видиш в творбите им.

  А идеята за общото възпитание на децата не е на комунистите. Първи я е формулирал Платон в "Държавата". Само че на края на диалозите си, като "Държавата" и "Законите", както и на "Симпозион" Платон дава ясно да се рабере, че това са само интелектуални конструкции в главите на пируващия атински елит...

  E PLVRIBVS VNVM
 29. 29 Профил на sa6ka_grey
  sa6ka_grey
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Нямах представа, че има филм по книгата!Дано да е съхранен сюжета.Не бих искам да гледам поредните простотиина някакви "сценаристи" променили персонажи,действия, идеята, която писателите са имали!
  —цитат от коментар 4 на vagabond66


  Филма е доста зле направен и заслужено си получи ниски оценки. Само виж главния герой и сигурно веднага ще се откажеш да го гледаш
  https://www.youtube.com/watch?v=Ld32yEhuURY

  Ако мразиш себе си, ти ще мразиш и останалите
 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#22] от "тулса":


  До коментар [#28] от "PavelCZ":

  Комунистите целят да унищожат семейството,(виж "Комунистически манифест"),и затова настройват враждебно децата към родителите им. Това няма общо с интернатите.
  Впрочем и днес аристократичният елит на Англия например,още от малка възраст всяка година праща децата си в интернати за дълго време. Но не къса с тях и не гледа на тях сякаш са чарк от машина за изграждане на светлото бъдеще.

  Филмът постнат по-горе за мен е бавен,неясен и не може да пресъздаде романа. При повечето фантастични филми направени по творбите на писатели е така...

 31. 31 Профил на smarty_v
  smarty_v
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#27] от "3biri":

  Все едно да кажеш, че "Сиянието" на Кубрик е развалил книгата. И двата филма са повече от добри, заради точно това, че не следват дословно какво се случва в изходния материал.

 32. 32 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Комунетата са омачкали и братя Стругацки!!!

 33. 33 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Скандален, Обитаемият остров да бе да...Иначе е е шедьовър като повече от нещата писани на АБС. Филмът също не беше лош, даже може да се каже добър.

  А преиздаването на цикъла Камерер е едно от най-хубавите неща.

 34. 34 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Прегледах филма , придържа се към сюжета на книгата. Но, предпочитам книгата 😊... Това е едно от произведенията, които ми е направило силно впечатление като ученик.

  agent
 35. 35 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 88 Неутрално

  Всички тези разговори за цензура правят невярното внушение, че Сиела е издала някаква нова нецензурирана версия. Такива версии (както и липсващи глави, доработки) са издирвани много през годините, но не са намерени.
  826 поправки за книга от такъв ранг са общо взето дреболия. Самите Стругацки неведнъж поправят текстовете си до степен на пълната им подмяна. Например Охлюв на склона, частта с Перец първоначално е с Леонид Горбовски и като съдържание е тотално различна. Има само отделни пасажи и описания които остават в по-късния вариант с Перец.
  Също не е вярно, че заради Обитаемият остров не ги издават през 70те.
  Това е времето когато те пишат Куца съдба и Обреченият град. Причината за липсата на публикации са множеството пререкания и влошени отношение с определени ключови фигури в писателските и издателски среди.

 36. 36 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 88 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ronald Reagan":

  Филмът е едно голямо гомно. Освен че е изключително зле като кинематография е пълен с безсмислени и самоцелни заемки от Матрицата.
  Въобще, Стругацки не са нещо което стои добре на екран.
  "Трудно е да бъдеш бог" на Герман е най-отвратителния филм евър. Не можах и 15 мин да изгледам от него.
  Прословития Сталкер на Тарковски също е... как да се изразя по-меко... нещо което аз лично не разбирам защо някой изобщо харесва. От цялата повест е взета само някаква смътна идея, което е деформирана с религиозен подтекст и поднесена нечистоплътно и нескопосано. Стигнаха до Стаята на желанията и не влязоха в нея, щото извеснъж, видиш ли, осъзнали колко са дребни и нищожни душици, недостойни да им се изпълни желание, бля...

 37. 37 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  нищо не е било цензурирано в никоя от книгите на АБС, освен от самите тях

  Борис съчинява тази легенда, след като Аркадий напуска този свят

  АБС винаги са били галеници на съветската върхушка

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#9] от "тулса":

  тържеството на БОЛШЕВИШКИТЕ идеи (които са държавнокапиталистически)

  ако ще говориш за комунизъм - говори за Кропоткин

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 811 Весело

  Подходът да облъчваш населението и да му организираш сеанси по възторг два пъти дневно, като междувременно ловиш и инвентаризираш отклоненията си е перфектна форма на диктатура и много добра антитеза на петминутките на омразата от 1984.
  П.П. Сцената с Максим и Гай на бялата подводница и атаката на дисцип-трегерите, за да разчистят пътя на армейците са ми любимите моменти...

 40. 40 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ronald Reagan":

  Винаги книгата е по - добра от филма по нея.

 41. 41 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#12] от "smotlixx":

  в победил комунизъм не може да има тайна полиция и идея за прогресорство

  вж. "Час Быка" от Иван Ефремов
  вж. "Червената звезда" от Александър Богданов (лично мразен от контрареволюционера Ленин)
  вж. дори "Кей Пакс" - ама не филма, а книгите

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 42. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#13] от "тулса":

  ясно
  и там младежта за нищо сериозно не става

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 43. 43 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Ще си я взема интересно ми е какво е във оригиналната версия на
  тази много интересна книга !!!

 44. 44 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ivailo Ivanov":

  В "Сталкер" изключително много се набляга на психологическите преживявания. Действието е по - скоро фон.

 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#14] от "klimentm":

  не е

  ако Саракш прилича на нещо, то е на Сталинския СССР в самото навечерие на войната

  Путинова Русия... ами на нищо свястно и ясно не прилича
  на мафиотски вертеп

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 46. 46 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#16] от "тулса":

  не просто японист
  а японист на служба в КГБ

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  за какво са ти субтитри!?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 48. 48 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#43] от "valtoro":

  Ако можеш да я прочетеш на руски, ще видиш разликата с българското издание.

 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#20] от "тулса":

  единственият успешен негов филм е "Притяжение"

  всичко останало е... оставя противоречиво впечатление

  е, и жена му е "успешен проект"
  играе роля на роботка в сериала "Лучше чем люди" (който сериал се лашка от добро нещо за гледане до ужасно печална тъпня - на моменти)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 50. 50 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  глупости на търкалета

  АБС никога не са се "борили със системата"
  те бяха напълно доволни от нея
  чат пат си позволяваха да иронизират над второстепенни неща
  но против основите й - нищо не казваха, дори напротив - укрепваха ги с внушенията от "Полдень", че бъдещето ще е практически като настоящето, но навсякъде ще е Москва, Ленинград и Киев, без дивотийката на типично провинциалния Мухосранск...

  рязък контраст с Ефремов, който стига до стресналия го извод, че от СССР няма да поникне светло бъдеще, а единствено Торманс

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 51. 51 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Имаше тогава една цяла издателска линия само с фантастика, меки корици, Ст. Лем, Стругацки, А. Кларк, Р. Бредбъри, някой помни ли я, книгите общо взето само под щанда се намираха..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 52. 52 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#27] от "3biri":


  Така развалиха Пикник край пътя с филма Сталкер.
  —цитат от коментар 27 на 3biri


  Наскоро изгледах "Денят на трифидите".
  Някаква английска версия в две части.
  Пълна боза. Отвратителна работа.

 53. 53 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Едни от най-добрите фантасти, редом с Азимов, Шекли, Саймък...

  Що часове отидоха като ученик с техните книги!

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 54. 54 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Мммммасаракш бе ! :)
  С оглед последните събития в Афганистан, книгата е много поучителна. За кандидат-прогресорите.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 55. 55 Профил на Един заблуден
  Един заблуден
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#10] от "vagabond66":

  Отвратителен сюжет и заснемане...

 56. 56 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#53] от "libretto":

  но редом с Ефремов, Лем и дори Громов - отиват на точното си място

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Книгата просто преразказва отново вече казани неща.За мен е очевидна връзката и с 1984 на Оруел просто е подплътена с типичните похвати на руската и савецка литература
  Стругацки не съм харесвал кой знае колко дори в онези години когато превеждаха двама трима автори. За тях важи правилото че в царството на слепите едноокия е цар

  klimentm
 58. 58 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#54] от "schwimmwagen":

  Ако в "Обитаемият остров" главният герой е прогресор, чийто цели са трудно разбираеми за туземците, то в следващата книга той се бори с точно такива прогресори, които се опитват да въздействат върху земната цивилизация с непонятни за земните жители намерения. Трилогията за Максим Камерер е показателна за еволюцията на Стругацки. В първата част има доста приключенско действие,то във втората "екшъна" е само фон на философските разсъждения, а в третата част практически липсва.

  Eddie lives... somewhere in time!
 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#55] от "Един заблуден":

  Вярно! Типичен руски филм

  klimentm
 60. 60 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#58] от "tigervi":

  Аз не виждам кой знае какви философски разсъждения, преливане на пусто в празно и предъвкване на азбучни неща

  klimentm
 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  До коментар [#46] от "Николай Теллалов":
  ....на служба в КГБ
  >>> Ето го и Аркадий по време на службата:
  https://bit.ly/2WdACgS
  Интересно, че началото на успешната им литературна дейност е свързана и с протекцията на прославен контраразузнавач по японското направление и писател Роман Ким. Той, заедно с И.Ефремов, препоръчват Стругацки за членове на Съюза на пистелите.
  Небезивестният фантаст Казанцев яростно се съпротивлявал на приемането им, защото били идейно дълбоко порочни и вредни. Прав е бил.:)

 62. 62 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#60] от "klimentm":

  А отговорите на елементарните въпроси не винаги са прости. Въпросът за намесата в чуждия свят е актуален и сега. Трябва ли да помагаме на изостаналите народи да се цивилизоват или да ги оставим в мизерията? Трябва ли да позволим на другите да налагат върху нас своите норми на поведение, дали нетърпимост от талибаните или толерантност от европейците?

  Eddie lives... somewhere in time!
 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#62] от "tigervi":

  Философът Хегел е отговорил вече на тези въпроси.
  Пък и историята на човешката цивилизация също, всяко ново всяка нова идея са се раждали трудно и болезнено

  klimentm
 64. 64 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#63] от "klimentm":

  Хегел?!
  пфу!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 65. 65 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#61] от "тулса":

  абе и Казанцев беше верноподаник, но поне светлото бъдеще го рисуваше без тайни служби и имперски мераци!

  а неговите "Фаэты" прочетох на... 8 години! Хайде, осем и половина бяха, зимната ваканция след нова година, докопал съм книгата от библиотеката, почти през цялото време имаше виелици...
  беше ми направила много силно впечатление

  малко по-късно дойдоха АБС
  бях във възторг от тях... но помня първото стъписване - в 4-и клас, чета "Полдень", стигам до момента, в който един тулуп стои пред препариран извънземен звяр, за който има съмнения, че е бил извънземен космонавт, когото е гръмнал по грешка... и чак изтръпнах: това ли е светлото бъдеще? да се разкарват идиоти с пушки по чужди планети да трепят чудати същества за тръпка?
  но чак след 5-6 години почнах да осъзнавам, че идейно с АБС имам малко общо, дори напротив. Не са моите писатели и това е, при все че например чисто като стил пишат по-добре от мнозина.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Разстроено

  До коментар [#28] от "PavelCZ":

  Винаги съм се чудел как не са затворили и двамата братя за антисъветизъм
  ========
  Имаше много варианти за борба против тогавашната система.....
  За съжаление много от тях отпаднаха и се загубиха във времето...
  Останаха най допотопните...които бяха употребени ЕДВА СЛЕД събарянето на една берлинска стена.....
  Интелектуалната загуба в това отношение е несъизмерима....

  Bukalemun
 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#47] от "Николай Теллалов":

  за какво са ти субтитри!?
  =======
  За опресняване на данните....
  Субтитрите са много полезен критерий на отношението към една творба.
  За съжаление.....през последните години и те станаха инструмент за манипулация спрямо идните поколения.....

  Bukalemun
 68. 68 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#54] от "schwimmwagen":Ако в "Обитаемият остров" главният герой е прогресор, чийто цели са трудно разбираеми за туземците, то в следващата книга той се бори с точно такива прогресори, които се опитват да въздействат върху земната цивилизация с непонятни за земните жители намерения. Трилогията за Максим Камерер е показателна за еволюцията на Стругацки. В първата част има доста приключенско действие,то във втората "екшъна" е само фон на философските разсъждения, а в третата част практически липсва.
  —цитат от коментар 58 на tigervi


  Главният герой не е прогресор, следващите книги става. В "островът" друг е прогресорът.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 69. 69 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Книгата просто преразказва отново вече казани неща.За мен е очевидна връзката и с 1984 на Оруел просто е подплътена с типичните похвати на руската и савецка литератураСтругацки не съм харесвал кой знае колко дори в онези години когато превеждаха двама трима автори. За тях важи правилото че в царството на слепите едноокия е цар
  —цитат от коментар 57 на klimentm


  Тая па боза Оруел, дето всеки момент знаеш, какво ще стане нататък . Може да е велик за американска домакиня, стигнала до 15ттата си книга.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 70. 70 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 88 Неутрално

  До коментар [#65] от "Николай Теллалов":

  " това ли е светлото бъдеще? да се разкарват идиоти с пушки по чужди планети да трепят чудати същества за тръпка?"

  Стругацки имат два етапа на творчеството - етап в който изразяват идеи (неправилно наричан ранен) и етап в който задават въпроси и морални дилеми. Ако бяха останали само с първия си етап, вероятно щяха да са малко известни второразрядни автори, за които малцина щяха да си спомнят.
  Показателно е, че отношението ти към тях като към автори се базира само и единствено на неща писани преди 1963та, където този етап общо взето приключва.
  Но както казва един техен герой - "разбирането не е за всеки"(цитат по памет и по смисъл)

 71. 71 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#67] от "eti mehter":

  не можеш просто да признаеш, че си зле с руския
  все едно е нещо срамно!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#70] от "Ivailo Ivanov":

  Иво, не ми чети празни лекции

  мнението ми за АБС е "за цялото им творчество", не заради "грешките на растежа"

  казах го ясно - техният мироглед се бие с моя; и мирогледът им до 60-те, и след 60-те - без разлика

  не съм обявил тях за "грешни", а себе си за "праведен"
  просто НЕ СА МОИТЕ автори
  толкоз

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 73. 73 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#69] от "schwimmwagen":

  В книгите им нито има нови идеи нито някаква визия за бъдещето на вида ни
  Ако не бяха фантастика щяха да са съвсем скучни

  klimentm
 74. 74 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#63] от "klimentm":

  Хегел може и да е отговорил, но някои не го четат, а други не са съгласни с него. ;)

  Eddie lives... somewhere in time!
 75. 75 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#68] от "schwimmwagen":

  Всъщност Максим Камерер е първият прогресор. След неговите изпълнения на Земята се създава специална служба занимаваща се с контактите със слаборазвити общества, а служителите, които работят на терен, са наречени прогресори. В "Бръмбар в мравуняка" Максим вече е служител на нещо като КГБ и се занимава с извънземни прогресори.

  Eddie lives... somewhere in time!
 76. 76 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 88 Неутрално

  До коментар [#72] от "Николай Теллалов":

  Не ти чета лекции, само ти казвам, че те не проповядват никакъв мироглед, така че сравняваш краставици с празна щайга.
  Да четеш произведения които поставят въпроси е наистина скучно, ако вече знаеш всички отговори.

 77. 77 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#69] от "schwimmwagen":В книгите им нито има нови идеи нито някаква визия за бъдещето на вида ниАко не бяха фантастика щяха да са съвсем скучни
  —цитат от коментар 73 на klimentm


  В художествената литература ако търсиш визии за бъдещето, дълбоко си се объркал.
  Добро,зло,любов,омраза, душата човешка.. - това са темите, в които ако вникнеш поне малко, ще ти стане ясно , колко безпредменти са всякакви визии и идеи за бъдещето.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 78. 78 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 88 Неутрално

  До коментар [#73] от "klimentm":

  Ти си като Шарения Мърльо, който каквото и да се случи - не се учудва на нищо.
  На мен лично ми е трудно да посоча произведения от кой да е период на фантастиката с наистина нови идеи. Има такива, да, но те са рядкост.
  А виж при Стругацки ми е трудно да посоча произведение без нова, уникална идея зад него. Разбира се, трябва да се вземе предвид и контекстът на времето.

 79. 79 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 88 Неутрално

  До коментар [#77] от "schwimmwagen":

  Всъщност, при Стругацки визии за бъдещето има колкото искаш. Дори да се абстрахираме от света на "Пладне 22 век" пак има изобилие от примери.
  -Светът който е описан като неизбежното историческо необходимо бъдеще в Охлюв на склона
  -Флората от Натоварени със зло е модел на бъдеще кото ние непонятен и поради това - подложен на изкореняване.
  -Времето на дъжна и умните деца са друг модел на бъдещето. Повестта разглежда на философско ниво конфликтът на това бъдеще с прогнилото настояще
  -Модел на бъдещето е описан дори в Понеделник започва в събота, макар и в по-фентъзи сатиричен вид.
  -вертикалният прогрес на людените е всъщност един разказ за едно провалено (може би) бъдеще.

 80. 80 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#77] от "schwimmwagen":

  Нали жанра е научна фантастика ако и да е художествена литиратура и дори след като днес определението за този жанр е ИЗКЛ широко?
  Нима не бива да ни интересува бъдещето на нашият вид и да се ограничим само с човешките емоции и преживявания?!

  klimentm
 81. 81 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#76] от "Ivailo Ivanov":

  всеки проповядва мирогледа си
  неизбежно е

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 82. 82 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#77] от "schwimmwagen":

  много фаталистично

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK