"Как мисли тийнейджърът? Практическа детска психология за модерни родители" на Танит Кери и д-р Ангард Ръдкин (откъс)

Издателство "Книгомания"

Издателство "Книгомания"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Как мисли тийнейджърът? Практическа детска психология за модерни родители" с автори Танит Кери и д-р Ангард Ръдкин, предоставен от издателство "Книгомания".


Мозъкът на тийнейджъра създава нови мрежи, хормоните бушуват, поривът към самостоятелност зове - назрява перфектна буря за семейни конфликти. Родителите са изправени пред трудна задача. Но има помощ.
Тази практична книга за отглеждане на тийнейджъри в днешния свят взема под внимание научните открития за този етап на развитие, "превежда" поведението на подрастващите и показва на родителите как е най-добре да реагират в момента и дългосрочно.


Книгата представя над 100 ежедневни сценария, описващи реални ситуации - как да постъпите, когато тийнейджърът затръшне вратата на стаята си пред лицето ви, как да се справите с тревогите за онлайн безопасността, за натиска на връстниците, за учебната работа, секса и много други.
Научете как да създавате атмосфера на подкрепа и да общувате уверено с тийнейджъра, за да му помогнете да посрещне житейските предизвикателства.
Наръчникът "Как мисли тийнейджърът?" се превърна в настолно четиво за немалко родители, чиито деца в момента преминават в т.нар. трудна възраст. Изданието е част от международна копродукция на престижното издателство DK и продължение на вече популярната у нас книга "Как мисли детето?". Авторите Танит Кери и клиничният психолог д-р Ангард Ръдкин отново предлагат практическа детска психология за модерни родители, като на страниците на "Как мисли тийнейджърът?" "разиграват" над 100 сценария на най-често срещаните проблеми, с които ще се сблъскате, по време на съзряването на вашето дете от 13 до 18 години.


Ценното в наръчника са предложените отговори, които ви насочват как да действате в момента на случването и в дългосрочен план. Сценариите са съпътствани и от съвети, за да ви предпазят да не уязвите неволно тийнейджъра и това да се превърне в емоционален проблем в бъдеще.


Книгата е разделена на три части, като последователно се проследява какво се случва в мозъка на подрастващите в различните възрастови групи: 13-14 години, 15-16 години и 17-18 години. Макар умовете им да не се характеризират с разсъдливост и предсказуемост, изследванията на съвременната наука никога досега не е била толкова развита, че да ни даде научни обяснения защо децата реагират по съответния начин. В ситуациите в книгата се редуват "тя" и "той" роли, но повечето ситуации се отнасят и до двата пола.


Предложените над 100 ежедневни сценария, в част от които със сигурност сте били участници, целят да се потуши напрежението, да се избегнат или предвидят тревожни ситуации и да ви дадат идея за стратегия в дългосрочен план как да подобрите взаимоотношенията си с тийнейджъра. Не забравяйте, че на първо място трябва да покажете съпричастност, да общувате открито и да внесете усещане за спокойствие и сигурност, а не с нотка на раздразнение да обобщавате, че и други имат същия проблем - така само ще превърнете проблемните моменти в "експлозивни".


Този интензивен период на растеж има и положителна страна - способността за учене е много по-голяма. Затова авторите съветват родителите да намалят "натякването" и да внимават с прекомерните наказания, защото така карат тийнейджъра да "изключи" или да превключи в режим "борба или бягство", което няма да доведе до нищо градивно в общуването ви. По-уместно е да се предложи подкрепа, напътствия и изслушване.


Грешен подход на родителя е да се подведе и да потушава всички бунтове на младия човек и да премине към абсолютна закрила и "опекунство" - така пък го лишавате да се превърне в самостоятелна личност, която умее да поема отговорност за постъпките си и умее да се справя и без вас. Приемете, че в този период мозъкът им се развива и са устроени да търсят вълнения и да рискуват. Енергията и оптимизмът им ще внесат живителна в струя във вашия собствен живот, казват авторите на "Как мисли тийнейджърът?".


• 13-14-годишните: Все още разчита на подкрепата на родителите си, преустройството на мозъка и хормоналните "приливи" причиняват прибързани действия, реакции и думи. Най-често срещаните ситуации в този период се отнасят до подреждането на стаята, хигиенните навици и външните промени на тялото, социалните мрежи, проблеми с приятелите, сравняването с успеха на останалите деца в класа и др.
• 15-16-годишните: Приятелствата укрепват, тийнейджърът е уверен, но все още е импулсивен и поема необмислени рискове. Най-често срещаните ситуации в този период се отнасят до експериментите с външния вид, джобните пари, темата за безопасния секс, проблеми с храненето, подкрепата при учене и отношенията с учителите, родителите като коректив.
• 17-18-годишните: Тийнейджърът мисли все по-рационално и уравновесено, проявява повече емпатия, която ви сближава. Най-често срещаните ситуации в този период се отнасят до корекции по тялото и желание за татуировки, състояния на тревожност и депресия, наркотиците и тютюнопушенето, нощуването на интимни партньори вкъщи, безпокойство за бъдещето и др.


Как мисли тийнейджърът? Практическа детска психология за модерни родители
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Откъс от "Как мисли тийнейджърът? Практическа детска психология за модерни родители" на Танит Кери и д-р Ангард Ръдкин


ИСКАМ НОВ ТЕЛЕФОН


За по-малките тийнейджъри е важно да се чувстват приобщени и одобрявани. Детето ви усвоява социални умения и създава нови приятелства. С вещите, които има, понякога "откупва" чувство за принадлежност.


Сценарий: Дъщеря ви се оплаква, че старият телефон "я излага".


За повечето деца да получат смартфон е ритуално събитие, бележещо началото на гимназиалния етап. То обаче подхранва съревнование кой има най-новия модел. Смартфоните са ценена и видима вещ, понеже са постоянно в ръката на тийнейджъра. В резултат са символ номер 1 за статута му.


Вероятно си мислите: Отчитате, че джаджите и телефонните й сметки ви струват достатъчно. Възможно е обаче да се разтревожите, че ще се чувства унизена пред приятелите си, защото не можете да й осигурите нов телефон.


Какво мисли тя:

 • Телефонът й вероятно изпълнява отлично предназначението си, а именно - при нужда да се свързва с вас и вие с нея. Тя обаче общува чрез него и да има най-новия модел й се струва важно. Възможно е да се дразни, че старият е бавен особено ако приятелите й зареждат по-бързо приложенията и снимките си.
 • Възможно е да иска най-новия модел, за да впечатли връстниците си.
 • Има изострена чувствителност по отношение на социалните сравнения. Вероятно се притеснява приятелите й да не помислят, че родителите й не могат да си позволят нов телефон.
 • Тийнейджърите са склонни да поставят на първо място своите нужди. Нищо чудно да смята, че именно на нея й се полага нов модел, дори вашият телефон да е по-стар.

Вместването сред връстниците е важно за тийнейджъра - вещите понякога подхранват чувството му за принадлежност.


Как да реагирате


В МОМЕНТА


Отчетете желанията й
Първият ви подтик вероятно е да кажете "не", но рискувате да я разстроите още повече. Покажете съпричастие с думите: "Разбирам колко много искаш нов телефон".


Проверете какво имат приятелите й
Тийнейджърите преувеличават. За да се ориентирате, попитайте колко нейни приятели имат нов модел - "всички" или само един съученик.


Разберете какъв е проблемът според нея
Тийнейджърите са склонни да виждат света в черно-бели краски. Дали "отписва" телефона си, защото му липсва определена функция? Или е необходим изцяло нов модел?


Обсъдете предимствата на по-старите телефони
Обяснете, че новият телефон увеличава риска да я ограбят, а и ще се притеснява да не го счупи.


В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН


Обсъждайте символите на социален "статут"
Вероятно смята, че най-модерният телефон ще й спечели популярност. Споделете, че според научните изследвания тийнейджърите се чувстват най-добре сред приятели с подобни притежания.


Покажете й как да разчиства снимките
Хилядите изображения забавят телефона. Научете я да изтрива излишните снимки, за да не го претоварват.


Давайте пример
Овладявайте порива да си купувате модерни джаджи. Говорете откъде идват стоките; обсъждайте етичната търговия и как консуматорството уврежда и природата, и човека.


Предложете й да го заслужи
Ако изпълнявате всяко желание, ще приема щедростта ви за даденост. Нека спестява за телефон до рождения си ден или й предложете начин да заработи известна сума.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 158 Любопитно

  Единственото което мисли юношата е как да си смени пола,и тва требе му се набива в главата 24 часа в денонощието!Що се отнася кво мисли некой си Тийнейджър,аз текава дума не знам.🙉🤡

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  от откъса си правя извода, че "практическата детска психология" е предназначена не за родители на подрастващи вагабонти, а за родители на жертви на потребителската мания, която е фактически ключова "западна ценност"

  и не разбирам как книгата би могла да помогне някому - ако цялата е като приведения тук пример

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 3. 3 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6297 Любопитно

  от откъса си правя извода, че "практическата детска психология" е предназначена не за родители на подрастващи вагабонти, а за родители на жертви на потребителската мания, която е фактически ключова "западна ценност"и не разбирам как книгата би могла да помогне някому - ако цялата е като приведения тук пример
  —цитат от коментар 2 на Николай Теллалов


  Наръчник за промиване на мозъци?

  ДБ: Време е да спечелим България
 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  До коментар [#3] от "Полковник Паликъщов":

  Ти нямаш нужда от такъв! :-)

 5. 5 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6297 Весело

  Като чета съветите на двамата автори излиза, че не аз, а те са ми родители!

  Трябвало да им влизам в положението, да дискутирам с тях за всяка нова джаджа, която искат? А една неокастрена ако знаете колко бързо помага!

  ДБ: Време е да спечелим България
 6. 6 Профил на zhb31648475
  zhb31648475
  Рейтинг: 14 Неутрално

  "Овладявайте порива да си купувате модерни джаджи. Говорете откъде идват стоките; обсъждайте етичната търговия и как консуматорството уврежда и природата, и човека."

  Четиво за гретисти, либерасти, хипита и пр. ненормалници, при това американски. В българската действителност звучи нелепо.

 7. 7 Профил на zhb31648475
  zhb31648475
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Стар завет, Притчи Соломонови. Универсални инструкции за родители и тинейджъри от всички епохи.

 8. 8 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  "модерни родители"

  Тоя израз някак доста западнодемакратично звучи.
  В книгата пише ли, че децата сами трябва да си определят пола?
  Или как да ги научим на евроатлантически ценности?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 9. 9 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Зачетох текста и сериозно се запитах, тези автори защо изобщо се занимават да пишат книги, като видимо НЕ могат да вършат това. Да се хванат с нещо, което им се отдава. Това е съчинение тип 8-ми, макс 9--ти клас. Направо потресаващо, че някой изобщо се е съгласил да издаде подобна бозица.

 10. 10 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 158 Любопитно

  До коментар [#9] от "stargate":

  Споко,дедко плаща за издаването на такива бозици.Иначе текива като Дичев,Дайната и Грънеца ще избягат с 200!🔯🥳👍

  Много съм прост
 11. 11 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Естествено момченцето е тъмничко, значи работата е ясна - либерастки бълвоч, който не става нито за родители, нито за деца.

 12. 12 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Книгата е писана за техните си тинеинжъри от Америката и няма как да е универсална. Така че е неприлижима тук, дори и да има нещо полезно в нея.

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 13. 13 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  "...Нека спестява за телефон до рождения си ден или й предложете начин да заработи известна сума." Ще вметна една бележка, та родителите да знаят, че начин да заработи известната сумичка, вече е бил предлаган нееднократно на дащеря им, а защо не и на сина им.

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Тинейджърът мисли точно като всеки друг, просто гледната точка е различна.

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Любопитно

  Ще е интересно коментиращите да напишат свои варианти по препоръките, например, какво казвате, когато 12-13 годишната ви дъщеря поиска нов телефон, или 14-15 годишната иска да доведе приятеля си у вас?

 16. 16 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#15] от "daskal1":

  На майка ти съм купувал аз навремето. Така че намери си някой балък да ти купува и на теб!

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Гневно

  До коментар [#16] от "Vency Mirchev":

  Майка ми от повече от десет години е на оня свят. Дали да ти пожелая скорошна среща или да ти кажа че си едно увредено същество?

 18. 18 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1348 Весело

  До коментар [#17] от "daskal1":


  Ще е интересно коментиращите да напишат свои варианти по препоръките, например, какво казвате, когато 12-13 годишната ви дъщеря поиска нов телефон, или 14-15 годишната иска да доведе приятеля си у вас?
  —цитат от коментар 15 на daskal1


  Нещо не се разбрахме!!! Оттговарям на хипотетичната ми дъщеря, която хипотетично иска нов телефон... Защо реши че искам да те обидя? Аз нямам нищо против теб, дори- напротив...

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6283 Весело

  До коментар [#15] от "daskal1":

  Моята изчака до 16 и го доведе...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6283 Весело

  До коментар [#15] от "daskal1":

  И казах, че жена и вятър не можеш да спреш, затова пуснах зелен семафор, а пушката я заключих.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  До коментар [#18] от "Vency Mirchev":
  Нещо не се разбрахме!
  >>> Има нещо такова, затова да се изказваме по-ясно.

 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  До коментар [#18] от "Vency Mirchev":

  Явно, помислих че отговорт е към мен защото беше директен, без предисловие за адресата. Нищо, случва се в този тип комуникация. И аз се извинявам за реакцията.

 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#15] от "daskal1":

  ако поиска такива неща, отговорите ми са:

  (за телефона)
  този с какво е крив? дай три основателни причини!
  (и ако каже такива - няма как, вземам й го)

  (за гаджето)
  даваш ли си сметка за последиците?

  (все пак човек би трябвало да знае детето си добре, може да прецени кои желания са моментни прищявки, кои истински и важни)
  (а и толкова ли е трудно да имаш доверие някому, когото си възпитал! е, ако позсъзнателно знаеш, че не си дал правилните лични примери и мирогледна насока - има основание... но е късно вече)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 24. 24 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#21] от "тулса":

  Имаше въпрос и аз дадох отговор. Какво не е ясно? А, да... Преди години ти беше жена, даже прати едни твои снимки от лондонските пъбове... Сега разбирам, че си мъж!!! На мен това не ми е ясно. Би ли пояснил, ако имаш желание?

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 25. 25 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3278 Весело

  До коментар [#24] от "Vency Mirchev":
  Какво не е ясно? А, да... Преди години ти беше жена, даже прати едни твои снимки от лондонските пъбове.
  >>> Всичко е ясно с вас. :) Пак пишете неща, на границата на безсмислицата, а после прощавате.... великодушно чуждото недоумение и даже обида. Какви снимки съм пратил от лондонски пъбове и на кого? На вас? Кога пък съм твърдял, че съм жена?

 26. 26 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1348 Гневно

  До коментар [#25] от "тулса":

  Колко Тулси има тук? Не говореè ли баба ти е еврейка? Предполагам че ника ти е служебен. Извън това Трол жалък, недей да говориш глупости, и да си измисляш неща за мен...Аз не съм на заплата тук и само си губя времето с олигофрени като теб. Затова спокойни мога да кажа, че ще ти еба пичката майна. Нищожество жалко. Това се отнася за теб а не за дущеря ти.

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Теллалов":

  Прав си с познаването на детето. После, ако позволиш, аз вярвам във включването на децата, и то възможно отрано, в обсъждането на семейните финанси и приоритетите, не в детайли и неща които те няма защо да знаят, но в един предварително дискутиран със съпругата/съпруга разговор, ако щеш сценарий. Децата са разумни ако се даде разумен тон в семейството отрано. Е, ще има тийнейджърски емоционални изригвания, важното е и при тях да не губим контрол над себе си, защото едно рязко и грубо навикване може да има много неприятни резултати за родителите.

 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  До коментар [#26] от "Vency Mirchev":

  Вероятно бъркате "тулса" с някой друг, аз поне чета неговите постове поне от 2010. Писал е за македонски роднини, за баба от родата на Панайот Хитов от Сливен, но не и за еврейка. Той е обвиняван, че двамата сме едно и също лице преди години, но не и някога да се е представял за жена.
  Определено му дължите извинение.

 29. 29 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3278 Любопитно

  До коментар [#26] от "Vency Mirchev":
  Затова спокойни мога да кажа, че ще ти еба пичката майна. Нищожество жалко. Това се отнася за теб а не за дущеря ти
  >>> Обогатявате представите ми за детската психология. Определено с откровенните си псувни будите трола в мен. Недейте! Може да съжалите после.

 30. 30 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  До коментар [#28] от "daskal1":
  но не и за еврейка. >> В интерес на истината, писал съм веднъж, че едната ми баба( ямболската) е родена и израсла в еврейската махала и знаеше малко ладино ( предполагам от своите еврейски приятелки). Точно не си спомням за този постинг, но може и да съм пуснал някоя шеговита хипотеза за еврейски произход. Колегата Мирчев бил много паметлив:)
  Не мога да отрека, че бурната му реакция ме озадачи. Ако беше мой хипотетичен син, щях да му издръпам ушите.

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  До коментар [#30] от "тулса":

  По някакво стечение на обстоятелствата имам някаква идея за евреите в Ямбол, и зная, че отношенията с българите от града са били доста добри. За някакво обособено еврейско "гето" не съм чувал, най-вероятно са били съседи и децата попиват езика, те са без предразсъдъци в това отношения. Имаше например германчета покрай строителството на завода за "ямболен" които бурзо усвоиха и говореха на чудесен български, за разлика от родителите си. Децата-преводачи на семейството са реалност и в наше село.

 32. 32 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  До коментар [#31] от "daskal1":
  За някакво обособено еврейско "гето" не съм чувал..
  >> А бе не знам за гето, но синагогата е била близко до дома им. Как се казваше там квартала..Каргона?

  п.п. Между другото сегашната ни къща е на 200 м от една синагога и е принадлежала на един прочут кантор. Явно...Зовът на кръвта ме накара да я купим.:)

 33. 33 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#28] от "daskal1":

  Тулса пусна навремето една галерия от Лондон, която не виждам, на снимките винаги имаше една жена, в бара имаше фигура на Дизраели. Случайно или не е ползвал женски род в някои от своите коментари. Самият му начин на коментиране и мислене е като или на жена. Мисля че имаше и друг коментар на който претендираше за еврейски произход, но е възможно и да греша за това. Предполагам че работите двамата за "Дневник" - от тук често ми пращат тролове да се заяждат с мен и аз си както обикновено си тръгвам...След година- две може да се появя пак...

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  До коментар [#33] от "Vency Mirchev":

  И двамата живеем на различни места в САЩ, така че явно не работим за "Дневник". Поне за мен писането в "Дневник" е едно разнообразие и развлечение.

 35. 35 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  До коментар [#33] от "Vency Mirchev":
  Затова спокойнo мога да кажа, че ще ти еба пичката майна. Нищожество жалко
  >>> Я да ви отговоря и аз спокойно, като истински мъж.:)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK