Астрид Линдгрен, която накрая си изчисти къщата

Астрид Линдгрен

© "Пан"

Астрид ЛиндгренТекстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Астрид Линдгрен, писател (1907 - 2002)


Произход: Швеция, средна класа


Образование: гимназия, курсове по машинопис
Кариера: журналист, секретарка, писател


Най-известни творби и герои: "Пипи Дългото чорапче", "Емил от Льонеберя", Карлсон, който живее на покрива", Кале Бломквист, Кати


Признание: Преведена на 70 езика, издадена в над 100 страни


"Човек не бива да води маймуни със себе си, когато отива някъде" - твърди Пипи. Но може ли да води маймуни, когато се връща?


Това трябваше да попитаме преди 2002 г., когато, едва на 94, Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче, наричана още Астрид Линдгрен, си тръгна и остави само половината отговори.


За да има фантастични приключения в обикновен свят като нашия, трябва наистина развинтено въображение. Да, неща като свободен дух, пишеща машинка и огромен талант, бликнал чак на 37, също помагат. Но основното е да си малко чалнат и да не ти пука как те възприемат другите, когато си себе си.


През 1999 г. Астрид Линдгрен е избрана за швед на столетието и казва: "Аз съм стар, умиращ човек, почти сляп и напълно луд. И този човек вие правите швед на столетието? Трябва да сте много предпазливи и с никого да не споделяте това, тъй като хората ще решат, че шведите не са наред."


Съвсем наред са, просто са възхитени от непреклонния дух на това момиче, което на 70 още се катери по дърветата, а на 80 лети с балон. През 1988 г. Линдгрен води кампания в защита на домашните животни и премиерът идва на среща.


Ако светът не беше лудница
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


"Много разумно да дойдете с охрана, човек никога не знае какво да очаква от мен, когато съм в такова настроение" - подмята тя и майчински потупва премиера Карлсон по бузата.


И защо не, тя е майка на истинския Карлсон, който живее на покрива и има перка на гърба - "красив, умен, прилично дебел мъж в разцвета на силите си". Тя ражда още и Роня, Емил от Льонеберя, Кале Бломквист, "Братята с лъвски сърца" - незабравими образи, които обогатиха детството на света.


Астрид е родена през 1907 г. в семейна ферма, има щастливо детство, пълно с крави, ливади, дървета и игри. После, горе-долу, ходи на училище, но на 16 го зарязва, отрязва си косата неприлично късо, носи панталони с високи ботуши и работи в местен вестник. Не ѝ дават много да пише, дори когато се залюбва с шефа - женен, с осем деца. За по-весело, Астрид забременява, маха се и, докато учи за секретарка в Стокхолм, прескача до Дания, за да роди.


Светлина просветва, когато се жени за Стюре Линдгрен, шеф на Кралския автомобилен клуб. Той осиновява сина ѝ, а се ражда и малката Карин. През 1941 г. тя е болна и иска истории, а уморената Астрид пита - за кого този път. И Карин изрича името, което ще завладее света - Пипи Дългото чорапче.


Докато Астрид разказва за Пипи, започва Втората Световна война. Тя е ужасена, работи за тайните служби като цензор на писма и вижда картината по-ясно. Доволна е от неутралитета на Швеция, но се срамува, че яде храна, за която мнозина в Европа само мечтаят.


Астрид ненавижда диктаторите, за нея това е война между чудовищата Хитлер и Сталин, но все пак пише: "За нас, шведите, отслабена Германия означава само, че руснаците ще ни стиснат за гушите. Бих предпочела до края на живота си да викам "Хайл Хитлер", отколкото руснаците да дойдат. Не мога да си представя нещо по-отвратително от това".


През 1944 г. Линдгрен завършва историите за Пипи и изпраща ръкописа на издател. Знае, че книгата разбива табута и слага бележка: "Надявам се да не ме предадете на социалните служби".


"Страхувах се чиновниците да не помислят - що за майка е тази, щом съчинява подобни истории" - казва по-късно тя.


Издателят мисли точно това. Той отказва ръкописа, за което започва да се хапе, щом "Рабен и Сьогрен" пускат Пипи и тя заживява шеметен живот.


Междувременно Астрид има проблеми с мъжа си, погребва го през 1952 г., а после и сина си, чиито депресии отключват рак.


Колекция „Астрид Линдгрен“
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"И аз съм готова да умра. С радост, но първо трябва да изчистя къщата" - казва в едно от последните си интервюта.


В Швеция, освен голяма литературна, Астрид Линдгрен е и голяма обществена фигура. Тя помага за първия в света закон, който забранява телесните наказания на деца и води кампания против безумната данъчна система. Тя е привърженик на управляващите социал-демократи, но през 1968 г. установява, че има нещо гнило - искат ѝ данък в размер 102 % от приходите. Линдгрен получава милиони от книгите си, но води скромен живот и пише в остра сатира:


"Нямам против да плащам 90 на сто от парите, но 102 е вече прекалено".


И това е същата Пипи, която казваше: "Аз например живея, само за да правя добро на другите хора. А другите хора - интересно те за какво живеят".

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izq46648498
  izq46648498
  Рейтинг: 325 Весело
 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Неутрално

  Страхотна! Всичките и книги са супер!

 3. 3 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Много дзобре! Редно е най-доброто, което човешкия род е сътворил да не се забравя и да се помни!
  .... Както и най-лошото,де.

 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  "За нас, шведите, отслабена Германия означава само, че руснаците ще ни стиснат за гушите. Бих предпочела до края на живота си да викам "Хайл Хитлер", отколкото руснаците да дойдат. Не мога да си представя нещо по-отвратително от това".

  Западните демокрации направиха всичко възможно руснаците да дойдат и "да ни стиснат за гушите". Шведите се отърваха от съветско робство , но цяла Източна Европа го преживя в продължение на половин век.

 5. 5 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  102% данъци дано НАП не вземет пример от Шведите

 6. 6 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тая Статия като че ли е единствения светъл лъч за деня!

 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  До коментар [#4] от "tacheaux":

  Но и нещо друго, Щвеция като неутрална печелеше добре от войната. Продаваше оръдейни цеви на желаещие и от двете страни, стига да са с пари, там "Форд" продаваше филтри за танковете на Ромел в Африка за да воюват със съюзниците...
  Аз помня добре и пощурялата финансова система за социална справедливост, когато талантите на Швеция се изнасяха в Испания и къде ли не, от Бегрман до Бйорн Борг...
  Пиша това защото трябва да си правим изводи от грешките на другите, а и "да не си създаваме идоли"...

 8. 8 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Обожавам Карлсон, чел съм трите части сигурно 30 пъти като дете и още толкова на сина ми докато не можеше още да чете добре.

  "Лисичата отрова" на госпожица Рог... "В твоите безсрамно скъпи кифлички би трябвало да има повече канела"... Всеки път се заливам от смях.

  Преди няколко години ходихме в Junibacken в Стокхолм и се трогнах до сълзи.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 9. 8 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  "За нас, шведите, отслабена Германия означава само, че руснаците ще ни стиснат за гушите. Бих предпочела до края на живота си да викам "Хайл Хитлер", отколкото руснаците да дойдат. .
  —цитат от коментар 4 на tacheaux


  Тъкмо се чудех, какво е накарало :"Свободна" европа да се сети за Линдгрен, като се знае, че в соросоидната медия нищо не се пуска случайно и този пасаж обясни всичко.
  Останалото е гарнитура.

 10. 10 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 213 Разстроено

  До коментар [#4] от "tacheaux":

  Западните демокрации направиха всичко възможно руснаците да дойдат и "да ни стиснат за гушите".
  —цитат от коментар 4 на tacheaux


  Днес се навършват 130 години от смъртта на човекът, казал: "Да бъде проклет денят, когато руски крак стъпи в България!".
  Поклон пред Захари Стоянов!

 11. 11 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#7] от "daskal1":

  Даскале!
  Аз за таланти на Швеция, признавам Алфред Нобел и Карл Лавал!

 12. 12 Профил на Constanza
  Constanza
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#8] от "nv":

  Обожавам Карлсон, чел съм трите части сигурно 30 пъти като дете и още толкова на сина ми докато не можеше още да чете добре.

  "Лисичата отрова" на госпожица Рог... "В твоите безсрамно скъпи кифлички би трябвало да има повече канела"... Всеки път се заливам от смях.

  Преди няколко години ходихме в Junibacken в Стокхолм и се трогнах до сълзи.


  **********

  Красиво.

 13. 13 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1793 Любопитно

  И каво, бащата на Пипи не е вече крал на нег*ите, ли? :)

 14. 14 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  И каво, бащата на Пипи не е вече крал на нег*ите, ли? :)
  —цитат от коментар 13 на imaligoogle_hr


  Остави се!
  В някой от щатите "Карлсон, който живее на покрива" е забранена книга.
  Подтиквала децата да се държат нагло и да не уважават бавачките си...

 15. 15 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Либералите, пак го обрънахте на русофобия, баси. Оти не коментирате нещо за негърскио крал, дето го променихте бе, лицемери.

 16. 16 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#7] от "daskal1":

  Забравяш основното желязната руда от Кируна,заради която беше окупирана и Норвегия от Германия

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  До коментар [#16] от "peen40":

  Не забравям все пак общувам с образована публика тук и за някои може да е обидно да пиша всеизвестни неща. И не съм писал за локомотивите продадени на Съветска Русия за злато като инвестиционнен фонд в развитиета на шведкста индустрия, нито за "гърбатите" шведи - дървари и ковачи в САЩ.
  Швеция ми даде много рано в моят жизнен път, нещо което помня с благодарност.
  Но, това не ми преяи да се шегувам, напротив. Например с чудото на шведското корабостроене от 17 век, корабът "Ваза", който потъва при излизане от пристанището през 1628 година, благодарение на което сега в Стокхолм има толкова запазен кораб-музей изваден след 333 години от дъното:-)
  https://www.vasamuseet.se/en

 18. 18 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2155 Весело

  Астрид ненавижда диктаторите, за нея това е война между чудовищата Хитлер и Сталин, но все пак пише: "За нас, шведите, отслабена Германия означава само, че руснаците ще ни стиснат за гушите. Бих предпочела до края на живота си да викам "Хайл Хитлер", отколкото руснаците да дойдат. Не мога да си представя нещо по-отвратително от това".

  *******************************

  Всъщност, текстът тактично пропуска факта, че АЛ е почитател на национал-социалистическата идея, гласува за шведските нацисти и храни дълбоки симпатии към Фюрера. Аналогично на членове на английската кралска фамилия, изпитващи гордост от това да са близки приятели с Хитлер и обожаващи да се снимат в поза "Хайл, Хитлер!", облечени в нацистки униформи.
  Що се отнася да умилителното човече Карлсон, доста изследователи на живота на АЛ са на мнение, че прототип на героя е Херман Гьоринг. На младини бъдещата писателка се запознава с младия летец-герой от ПСВ и.......дебеланкото с перка на гърба се появява след време, като спомен за една младежка любов.....
  Всичко това казвам напълно позитивно, а не с укор. Историята на Фюрера тепърва ще се пренаписва!

  Мараба, С-ДС доносници!
 19. 19 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1716 Любопитно

  До коментар [#11] от "inchhighliliput":

  да не е Карл Линей

 20. 20 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2155 Весело

  До коментар [#11] от "inchhighliliput":да не е Карл Линей
  —цитат от коментар 19 на 1001


  И Линей, и Лавал са част от много по-голямата група уникални шведи, дали несъразмерно / в сравнение с населението на тази държава/ голям принос за развитието на науката и културата в световен план. Пред шведите в това отношение са само евреите, мисля / но и те са много повече/.... Списъкът може да се допълни с още стотици имена и е абсолютно безсмислено да се спори кой е по-по-най, всички са значими по своему!

  Мараба, С-ДС доносници!
 21. 21 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  До коментар [#14] от "atmanpg":

  щот е хетеро бял мъж :)

 22. 22 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 207 Неутрално

  Престанете да бъдете расисти! Кансъл култура за Астрид!

 23. 23 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  "Бих предпочела до края на живота си да викам "Хайл Хитлер", отколкото руснаците да дойдат. Не мога да си представя нещо по-отвратително от това".

  За съжаление, България го изживя не само в представите си. За разлика от много западноевропейци, Линдгрен е имала абсолютно вярна преценка за Съветския съюз и комунизма.

 24. 24 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Швеция даде на света шведките. Всичко останало е просто бонус.

 25. 25 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#19] от "1001":


  До коментар [#11] от "inchhighliliput":да не е Карл Линей
  —цитат от коментар 19 на 1001


  Карл Лавал (Карл Густаф Патрик дьо Лавал) е изобретател в областта на турбините!
  Далече е от вашият бизнес с водата, но е близък с моя професионален живот!
  А ботаникът Карл Линей също не е за подценяване!

 26. 26 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Аз пък най си харесвам Роня и братята Лъвски сърца!

 27. 27 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#25] от "inchhighliliput":

  А Джон(Юхан) Ериксон и той е близко до бизнеса с водата :)

 28. 28 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 964 Неутрално

  силну надценен, вироятно защото всъщност е силно безупасен автур. а и шведците отдавна са наясно маркентинга.

 29. 29 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Емил от Льонеберя ми е най-любимата книга!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 30. 30 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 964 Неутрално

  браво . а коя ти е най нелюбимата?

 31. 31 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#30] от "betona":

  iivo , щото миносите на сафорумците можи да те убъркат - бравото е най искрено, убав исбор. а вапроса за наи нелябимата е изобщо, а не на астрид. и не е заяждане а любупитство. което се изостря верно е след неколко водки. оспехи занапреде.
  а бе исках да напраскам 2 с 222 миноса на дрогаря асенов които се едно кументира ударник от колхоза, ама алклохола ме рассея. сиреч, асенов - слаб 2. оспехи занапреде.

 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#19] от "1001":

  Потърси за така нареченото сопло на Лавал.

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#32] от "Petleshev":

  чакай сига, исксаш да кажиш че тиа щуротии ги отбираш?? евалла батка, риспект!!

 34. 34 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 964 Неутрално

  остави останалото ами едва сига забелязах кво заглавие е сложил тоя серсем асенов..... тъпо негарамотно и невежо неокомунистическо свинче, ко искаш....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK