Станислав Лем: Бях предвидил разпад на Съветския съюз през първата четвърт на ХХI век

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Добре, че комунизма реши да го опровергае и се гътна няколко десетилетия по-рано.

 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  В стремежа си към сигурност, предвидимост и ефективност всяка система се опитва да сведе населението до добитък, да деградира човека, за да може да го програмира и контролира. Това се прави по явно или по прикрито, но се прави. В едно свое есе за еволюцията на военните системи -

  http://chitanka.info/text/31327-voennite-sistemi-na-xxi-vek/2

  Станислав Лем изразява идеята, че най ефективни са многобройните просто и хитроумно устроени единици, които действат координирано. Че при войника рефлексът и инстинктът са по важни от интелекта. Наскоро препрочетох това есе и се замислих, че същото важи и за работника. Икономиката няма нужда от интелигентни работници, а само от сръчни такива. Така че съвременните социални системи целят да моделират мнозинството от хората с оглед на тази цел. За по интелектуалните дейности пък се създават т.нар. "професионални идиоти" - хора много добри в своите области и илитерати и дори инвалиди извън своя профил. Над тях стоят тези, определени да упражняват контрол. Това се прави с цел "ефективност", дори когато преследването на тази ефективност причинява деградацията на мнозинството от населението.

  Та понеже в статията става дума за ГДР - било е практика един от двамата съпрузи да е сътрудник на ЩАЗИ и да докладва и манипулира "половинката си". Както се вижда, немците пак са се престарали и са съзздали по уродлив ред и от този в Съветския Съюз.

  Ето какво пише и активистът Брандън Смит за подобни практики:

  "Не се разсейвайте от маловажни неудобства и лични проблеми

  В разцвета на комунистическа власт в ГДР тайната полиция Щази използвала тактика, наречена Zersetzung2. Тактиката на Zersetzung била да се използват коварни манипулации в живота на специфична мишена, с цел да се пречи на нейните умения да участва дейно в дисидентски дейности. От Щази пращали агенти по домовете на хората да пренареждат предмети или да имитират влизане с взлом. Често прибягвали до опити за създаване на емоционални конфликти – със съпругата, семейството, приятелите, като и с бизнес партньорите. Целта е да отклониш жертвата от вниманието ? върху политическа или социална работа за сметка на маловажни неприятности.
  Личните неприятности – дали естествени или планирани от структури като Щази – са разрушителни само когато им осигурите твърде много легитимност и внимание. Някои хора прекалено се фокусират в личните си сапунени сериали и тази слабост е често използвана от правителствени елементи.
  Истината е, че нашите домашен бит и сблъсъци са второстепенни, когато става въпрос за отстояване на нашите принципи и култура срещу поробване и незачитане. Романтични проблеми, семейни спорове и навлизане в личното пространство са маловажни в сравнение с опазването на свободата, с мисията да се пробуждат хората, да се противодейства срещу индоктринацията на масите и ако е необходимо – физическо отстраняване на елита от власт3. Не бива да ни разсейват още семейството и приятелите, стоящи на пътя ни или манипулирани да го правят."

  http://mutricata.blogspot.com/2017/03/blog-post_43.html

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Веднага се сетих за библиотека "Галактика" и разказа "Алтруизин"! Четох го с часове като тинейджър защото от смях не можех да продължавам напред. Наскоро го четох пак- оказа се много философско сериозен!

 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 508 Неутрално

  10 септември ли?

  Stanisław Herman Lem ur. 12 lub 13 września 1921 we Lwowie


  Дневник? а?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 508 Неутрално

  е, като изключа глупавата грешка с рождената дата на Лем, статията е приемлива

  четете Лем и осмисляйте какво е казвал!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 6. 6 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  Разбира се, че темата е интересна, както и откъсите от книгата с интервютата.
  Все пак да не забравяме, че Лем беше самобитен философ и футурист и разглеждаше и други, много по-актуални днес теми от разпада на съветската система.
  Един интересен факт за Лем. Не знаех, че неговият АйКю бил 180.

  "The glory of God is intelligence"
 7. 7 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  "Макар че най-големи заслуги за упадъка на ГДР има самият Горбачов..."

  Мда. В общи линии номенклатурата не искаше вече социализъм, защото това е система, чиито идеологически канони я ограничаваха в икономическото и замогване.
  Дори да станеш най-големия партиен началник, си оставаш просто бюрократ ограничен от бюрократично-идеологическата система. Можеш да имаш апартамент, вила, още някой апартамент за децата и "Волга", в краен случмай западна кола "Форд" или нещо подобно. Т.е. на нивото си на един собственик на кафене или бар при капитализма.
  Затова решиха да се разберат с правилните хора на Запад и да станат "като тях", това беше целият преход.

  https://www.vbox7.com/play:187a8c12bd
 8. 8 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  „Демокрация в Русия? Защо се занимавате с глупости?
  В Русия така и така никога няма да има демокрация."
  www.dw.com/bg/демокрация-в-русия-защо-се-занимавате-с-глупости/a-35884510
  ………………….
  Жириновски обяснява настоящата ситуацията в РФ:
  „Сталински режим в чист вид“
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=497&v=imhPF0x4o-M&feature=emb_logo

 9. 9 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  "Макар че най-големи заслуги за упадъка на ГДР има самият Горбачов..."Мда. В общи линии номенклатурата не искаше вече социализъм, защото това е система, чиито идеологически канони я ограничаваха в икономическото и замогване. Дори да станеш най-големия партиен началник, си оставаш просто бюрократ ограничен от бюрократично-идеологическата система. Можеш да имаш апартамент, вила, още някой апартамент за децата и "Волга", в краен случмай западна кола "Форд" или нещо подобно. Т.е. на нивото си на един собственик на кафене или бар при капитализма.Затова решиха да се разберат с правилните хора на Запад и да станат "като тях", това беше целият преход.
  —цитат от коментар 7 на georgievb


  +1
  Тук нали синчетата на политбюро , някъде 84-85 г, се бяха оборудвали с мазда кабриолет от ограничените бройки внесени от кореком. За около половин година народът се пулеше по улицата, като ги видеше. После от КПСС им набиха канчето на разпищолилите се БеКаПейци и маздите рязко изчезнаха :)
  Те това е олицетворението на катарзиса на "демократичните промени".

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2437 Весело

  До коментар [#2] от "Боян Таксиров":

  "Та понеже в статията става дума за ГДР "

  Това, "Politik gehr vor der Wirtschaft" не е за ГДР, а за "локомотива на Европа".
  Друг въпрос е, че може да се отнася за ГДР ...след окупацията. Та дори за нас:
  "По определението на министъра те били "феодални старци, които си стоят там и събират заплати". Според Дянков също така "науката не е основно нещо по време на криза"."
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/11/15/816148_simeon_diankov_v_ban_sa_feodalni_starci/

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  До коментар [#4] от "Николай Теллалов":

  Да, ражда се в Лвов на 13 септември, но, според Лем, променят датата на 12 поради суеверен страх. Интересното е, че семейството на Лем е с еврейски корени, но той расте и се възпитава като католик. Баща му, ларингологът Самуел Лем, е от богато семейство, но, като лекар в Австро-Унгарската армия (Лвов е бил в тази зона) е попаднал в руски плен и е бил интерниран в Централна Азия. След войната е ясно, Съветите заграбват Лвов и семейството започва един труден живот. Така че няма причини да обича съветите.
  Сигурно съм и пристрастен, защото обичам творчеството на Лем, бил съм на няколко литературни срещи с него преди доста години.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2732 Неутрално

  Не се разбира кога точно Лем е прозрял,че СССР ще се разпадне в началото на 21век и най-вече,защо не е показал някакви свои записки с това прозрение,щото все пак не може да се вярва само на едната честна дума.


  До коментар [#7] от "georgievb":

  Откъде-накъде Горбачов ,който само четири години беше на власт,е виновен за упадъка на ГДР,а не Хрушчов например?!

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2732 Неутрално

  Не се разбира кога точно Лем е прозрял,че СССР ще се разпадне в началото на 21век и най-вече,защо не е показал някакви свои записки с това прозрение,щото все пак не може да се вярва само на едната честна дума.


  До коментар [#7] от "georgievb":

  Откъде-накъде Горбачов ,който само четири години беше на власт,е виновен за упадъка на ГДР,а не Хрушчов например?!

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  Книгата ""Świat na krawędzi" е издадена 2000-та година. Прочетете я и ще разберете.
  И, макар че отмина с няколко дни, но все пак е 100-годишнината от рождението на Станислав Лем.

 15. 15 Профил на 5g
  5g
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И баба Ванга така казваше, Бог душата ѝ да прости...

 16. 16 Профил на ivo.prokopiev
  ivo.prokopiev
  Рейтинг: 8 Весело

  Е, в първата четвърт на XXI век ще има голям разпад на нещо, но въпреки гения си той не е разбрал кое точно - все пак е обикновен човек, а не Ванга...

  Ще се разпадне т.н "Запад" - и това го показва сайта deagel.com, който още през 2014 година направи прогнози за населението и икономическата мощ на западните демокрации (както и на всяка друга държава) за 2025 година.

  След като прогнозите им са на път да се сбъднат, наскоро компетентните органи им набиха канчетата, сайта изчезна за около седмица. а след като се появи отново прогнозите бяха изчезнали - но това няма да е проблем за интернет-саввите читатели на дневник, които могат да ги намерят в архивиран вид тук и там...
  По памет прогнозите за населението в 2025:
  САЩ - 99 милиона
  УК - 14 милиона
  Израел - 4 милиона

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2732 Неутрално

  До коментар [#14] от "daskal1":

  Предвиждането на Лем може да е предвиждане само ако го е направил ПРЕДИ да се разпадне СССР.
  Аз някъде между 1987-88г. усещах с кожата си страхотното социално напрежение и,че обществото ще се взриви и комунизма скоро ще бере ядове,но за съжаление тогава не записах черно на бяло тези свои усещания и затова избягвам да ги споменавам,защото хората,които не ме познават,няма да ми повярват.
  Впрочем и през 2006г. усещах задаващата се икономическа КРИЗА.

 18. 18 Профил на ivo.prokopiev
  ivo.prokopiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "ivo.prokopiev":

  Да ви улесня търсенето
  https://web.archive.org/web/20210116210506/https://www.deagel.com/forecast

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  Смели руски икономисти от Ленинград го предсказаха още 1978 година на основата на данните за разходите на СССР за военни нужди. Е, уволниха ги, но дискусията продължи. Подобно предложение за отделянето на християнската част на СССР от мюсюлманската, и по-специално на тези от не-интегрираната Средна/Централна Азия (не татарите) беше дискутирано 2 години по късно от демографите на база статистиката по раждаемостта и прираста на населението. С други думи винаги е имало смели хора които не са се побояли да анализират.
  А Лем в доста от книгите си описва разпада на диктаторски общества и тези в които изолирани елити изолират гражданина.

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2437 Весело

  До коментар [#2] от "Боян Таксиров":

  "Станислав Лем изразява идеята, че най ефективни са многобройните просто и хитроумно устроени единици, които действат координирано. Че при войника рефлексът и инстинктът са по важни от интелекта."

  Не казва точно това. Дори твърди обратното, в случая на стратегията за надмощие - многобройните елементи създават несигурност, ако се наложи да действат координирано.

  "Икономиката няма нужда от интелигентни работници, а само от сръчни такива."
  Така са мислели и великите египетски фараони, строейки пирамиди (като израз на мощта на фараона). Дошъл Александър Македонски и предложил "свобода", при което второстепенни египетски домашен бит и сблъсъци взели превес над въпроса за отстояване на фараонските принципи и култура "срещу поробване и незачитане" (македонската култура не е била толкова поробваща като фараонската).
  Историко-икономически погледнато, Египетската империя е била в десетки пъти по-успешна от Македонската, която е погубила за миг. Но възможността да се получат нови знания (и богатство с тях) мотивира хората да преразгледат принципите и да ги променят (от геоцентризъм към хелиоцентризъм или към безкрайна пулсираща или разбягваща се Вселена).
  Икономиката не е даденост - безценните в стойност пирамиди, сега нямат (икономическа) стойност. Също така са били и без стойност изобретенията на Леонардо да Винчи - нямало кой да ги разбере, да се заинтересува. Тогава щели са да го изгорят на клада за "неприемливи фантазии". Та, ако имате неинтелигентни работници, няма никога да разберат какво им казвате (какви новости да се направят), колкото и да са сръчни в производството на пирони/пластмасови копчета за дрехи. Но ако сте много настоятелен, то биха Ви "изгорили на клада" (стачка, революция, гилотина ... което най-много би Ви подхождало според техните представи. Най-сръчните ще предложат намушкаване за нула време).

 21. 21 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боян Таксиров":"Станислав Лем изразява идеята, че най ефективни са многобройните просто и хитроумно устроени единици, които действат координирано. Че при войника рефлексът и инстинктът са по важни от интелекта."Не казва точно това. Дори твърди обратното, в случая на стратегията за надмощие - многобройните елементи създават несигурност, ако се наложи да действат координирано."Икономиката няма нужда от интелигентни работници, а само от сръчни такива."Така са мислели и великите египетски фараони, строейки пирамиди (като израз на мощта на фараона). Дошъл Александър Македонски и предложил "свобода", при което второстепенни египетски домашен бит и сблъсъци взели превес над въпроса за отстояване на фараонските принципи и култура "срещу поробване и незачитане" (македонската култура не е била толкова поробваща като фараонската).Историко-икономически погледнато, Египетската империя е била в десетки пъти по-успешна от Македонската, която е погубила за миг. Но възможността да се получат нови знания (и богатство с тях) мотивира хората да преразгледат принципите и да ги променят (от геоцентризъм към хелиоцентризъм или към безкрайна пулсираща или разбягваща се Вселена).Икономиката не е даденост - безценните в стойност пирамиди, сега нямат (икономическа) стойност. Също така са били и без стойност изобретенията на Леонардо да Винчи - нямало кой да ги разбере, да се заинтересува. Тогава щели са да го изгорят на клада за "неприемливи фантазии". Та, ако имате неинтелигентни работници, няма никога да разберат какво им казвате (какви новости да се направят), колкото и да са сръчни в производството на пирони/пластмасови копчета за дрехи. Но ако сте много настоятелен, то биха Ви "изгорили на клада" (стачка, революция, гилотина ... което най-много би Ви подхождало според техните представи. Най-сръчните ще предложат намушкаване за нула време).
  —цитат от коментар 20 на wanderer


  съжалявам ,че ще те разочаровам, ама това е един тъп бълвоч. В Египет са престанали да строят пирамиди от около 2000 години пред рождението на Сашето Велики. Леонардо пък, не само че на никой не му е и минавало през главата да го гори, а е и бил на почит в обществото , на каквато в съвремения свят никой учен или артист не се е радвал . Той и Микеланджело са били живи богове за съвременниците си.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2732 Неутрално

  До коментар [#19] от "daskal1":

  Сега като се замислих,Лем трябва да се срамува от...българските селяни. В "Задочните..." на великият Георги Марков,той споделя за някакви селяни непосредствено след "9-ти септември",които му казали че комунизмът няма да проработи. А се сетих и за един поп от нашето село от така наречените "диви" попове,който изнесе опелото на погребението на дядо ми. Та той ми каза,че неговият баща - също поп - му казал,че комунистическият режим ще изкара най-много 50 години и след това ще дойдат американците...! Сгрешил е с пет години.
  Но пръв който прогнозира бързата катастрофа на комунизма е Ницше,който в края на 19-ти век казва,че той може да се наложи само със "жестоко насилие" и само за "кратко време".

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2732 Неутрално

  До коментар [#21] от "schwimmwagen":

  Чакайте малко!!! Сигурно ли е че Пирамидите са построени от египтяните и въобще от хора?! Питам сериозно.

 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  когато написах възмутения коментар, в статията пишеше ДЕСЕТИ септември

  усетиха се да се поправят

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  До коментар [#21] от "schwimmwagen":Чакайте малко!!! Сигурно ли е че Пирамидите са построени от египтяните и въобще от хора?! Питам сериозно.
  —цитат от коментар 23 на deaf


  Е ми .. по тоя въпрос не мога се произнеса : ) Мога само да посоча смущаващи факти :
  Населението на Египет по цялото протежение на Нил по време на Хеопс , според различни изчислениея е от 1.2млн до 1.5 мл. В всеко случай по малко от София .
  От първите нескопосани опити за пирамида с височина 20-30 метра, през разни мастити, но калпави опити та до перфектният мастодонт Хеопсовата са има няма 200 г. После изведнъж рязко губят интерес.
  Защо няма следи от монументални дворци и крепости. Все пак ако строиш гробница , като Хеопсовата , редно е и двореца/крепостта ти , да са нещо подобно.
  Не са само пирамидите. Минойската цивилизация е не по малко изумителна. Около 500 след Хеопс на Крит има огромен дворец с бани, водопровод и канализация . 2000 години преди Христа. 3500 години по късно, вече по времето на Ренесанса, принцесите акат в дупка от специална кула, която е изнесана напред , та кралското лайно да цопне извън крепостната стена. 3700 години по късно величественият Версай няма нито един кенеф, облекчават се в кофи по ъглите.

  Та много неща не знаем, за да се произнасяме категорично.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#7] от "georgievb":

  ако наистина бе имало социализъм, нямаше да съществува номенклатура

  реално бе държавен капитализъм
  номенклатурата поиска частен - и го получи, както там, така и у нас
  което намеква, че марксистите никога не са били комунисти

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2732 Неутрално

  До коментар [#25] от "schwimmwagen":

  +++

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2732 Неутрално

  До коментар [#26] от "Николай Теллалов":

  Държавен капитализъм е дървено желязо. Аман!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK