Втори роман на Георги Господинов е номиниран за литературната награда "Стрега"

Наградата "Стрега" ще бъде връчена на церемония на 17 октомври в Торино

© ''Жанет 45''

Наградата "Стрега" ще бъде връчена на церемония на 17 октомври в ТориноРоманът на Георги Господинов "Времеубежище" е сред петте финалиста за наградата "Премио Стрега Еуропео" за преводни книги, съобщи издателство "Жанет 45".


Това е втора номинация за най-престижното италианско литературно отличие за българския писател - първата беше през 2014 г. за романа му "Физика на тъгата".


"Времеубежище" излезе през юни в Италия в превод на Джузепе дел Агата и с логото на издателство "Воланд". Наскоро рецензия в авторитетния вестник "Ла Република" определи българския писател като "Пруст, идващ от Изток".
Господинов ще се състезава с автори като румънската легенда Ана Бландиана и носителя на "Гонкур" Ерве льо Телие.


Времеубежище
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Наградата "Стрега" ще бъде връчена на церемония на 17 октомври в Торино като финален акцент от международния панаир на книгата. Преди това петимата писатели от България, Франция, Румъния, Испания и Германия ще представят номинираните си романи в Рим на Капитолийския хълм.


"Стрега" се присъжда ежегодно от жури, съставено от 20 италиански писатели, победители и финалисти на наградата. За европейското ѝ издание се номинират петима европейски писатели, преведени наскоро в Италия и спечелили важно национално признание в страните си. Предвижда се и награда за преводача на отличената книга, предоставяна от BPER Banca.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK