Мемоарите на Вера Мутафчиева са сред най-ценните

Мемоарите на Вера Мутафчиева са сред най-ценните

© ''Жанет 45''Текстът е препубликуван от рубриката на "Тоест" - "На второ четене". Тя е за книги, публикувани преди поне година, които редакцията желае да препоръча. Заглавието е на "Дневник".


"Бивалици" и "Небивалици" от Вера Мутафчиева


"Избрани произведения", том 11 и 12, изд. "Жанет 45", 2009


Сигурен съм, че Вера Мутафчиева не се нуждае от представяне, но мемоарите ѝ заслужават да бъдат четени и препрочитани. Попаднах на тях едновременно случайно и закономерно. Благодарен съм за това си откритие от изложбата за Борис и Славка Деневи на Свобода Цекова и Антон Стайков. Там имаше цитат от "Бивалици" за Славка Денева, с която Вера Мутафчиева е била близка.
Безспорно това е най-важната ми читателска среща тази година. Подобно откровено и спонтанно възхищение изпитвам към Константин Павлов, Георги Рупчев и Димитър Воев. Намерих това, което съм търсил и откривал в толкова много чужди автори и литература - честност, интересен език, дълбочина, непосредственост, хубави истории и изчерпателност. А да открия нещо, към което да почувствам безрезервна и безусловна симпатия и любов, ми се е случвало няма и пет пъти...


Вера Мутафчиева. Избрани произведения - том 11: Бивалици I. Бивалици II
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Шок е за мен наличието на тези мемоари. Впечатляваща е смелостта, с която Мутафчиева обяснява себе си. Чел съм множество дневници и автобиографии на писатели от това време и случаят с тях не е такъв. Не мога да скрия, че от месеци наред препоръчвам тези два тома на всеки, когото срещам на живо или онлайн.


В писането на Вера Мутафчиева има мащаб, детайли и най-вече всекидневие. Не е метафорично, абстрактно и мътно, а конкретно. Централно е това, което принципно остава заметено или премълчано - българската помийна яма от тайни и травми. Тук тя е извадена на преден план и на показ - в цялата си сложност и противоречивост. В цялата си нищета и мизерия - материална, морална и духовна. В цялата си красота на съпротива чрез работа и устойчивост.


Близо хиляда страници с болезнени прозрения. Ако някой иска да разбере какво е било тогава и защо е такова днес - нека ги прочете. Майсторски и човешки книги от историк и писател. От всички десетки хиляди мемоарни, лични и интимни страници за паметта и живота, които съм прелиствал, тези са сред най-ценните. В личната си библиотека ги поставям редом до Кнаусгор и Пруст.


"Бивалици" ме отвя още от началото. С безкомпромисност към себе си и към епохата. С толкова хубавия и сочен език - и хумор. Хабер си нямах, че това ще ми се случи. След целия потоп от литература, която няма общо с реалността, камо ли с българската, камо ли с преживяваната от живи хора, освен номинално - това беше експлозия. Тежък естетически и социален симптом е, когато литературата и писателите са разкачени от реалност, правдоподобност и честност. А те, донякъде поне, са базата, фундаментът и предпоставките за изкуство. Все по-масово обаче те отсъстват от книгите. Но в мемоарите на Вера Мутафчиева - с лопата да ги ринеш.


Спомените ѝ са изповедно честни. Те покриват времето от запознанството на родителите ѝ до деня, в който Мутафчиева пише последните страници. В тях са силата на духа ѝ; ужасът от януарските бомби от Втората световна война; бедното ѝ детство; професорското ѝ семейство; собствените ѝ бракове, раждането на децата ѝ; личните и работните ѝ малки и големи трагедии, болести, посрещани с ирония; признанието, че винаги е била невътрешен човек и "царица на автогола"; борбата до края със системата и с безкрайната злонамереност, посредственост и наглост.


На всеки, за когото фактът, че Вера Мутафчиева е вербувана от Държавна сигурност, би представлявал проблем да прочете книгите или да се съмнява в качествата им, бих казал, че именно заради това не ги четох толкова години. Прочитът ми беше и през призмата на този биографичен факт - книгите отговарят и на тези въпроси. Ужасно съжалих, че не съм ги чел по-рано. Най-малкото защото това писане слага в малкия си джоб цялата съвременна българска литература.


Рядко използвам суперлативи, по-скоро никога, но защо точно в този случай? Защото показва как се е живяло преди и след 9 септември и преди и след 10 ноември в света на университета и на академичния, литературния и филмовия елит. Разказва какви са били структурите и безумието на тези осакатяващо лоши среди. И защо са такива и днес.


Едва като прочетох томовете на Мутафчиева, се потвърдиха почти всичките ми интуиции за тези елити. Споделях с Марин Бодаков как ми влияят те и че се усещам още по-категорично на страната на бачкаторите в културата, към които се числя и за които говори и Мутафчиева. Марин ми каза: "Прав си. Там ни е мястото. И Радичков беше там." Тогава осъзнах и че нямаме интелектуалци с аршина на Вера Мутафчиева.


Попитах Марин защо никой не е писал за тези книги, освен Ани Илков, който прочете на представянето им кратък текст, публикуван след това във вестник "Култура". Отговори ми лаконично: "Аз ще ги препрочета. Тогава четях ръкописа ѝ. И да, тя е световна писателка. Тя, Радичков, Коста [Павлов]... Несвойствени за нашите места. Тя беше удрян човек и здрав човек. Обясняваше ми, че само работата я спасява. Тя беше много умна жена. И нещастна."


Мир на страха ни
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Преди време, на представянето на "История на българското изобразително изкуство" на Кирил Кръстев, Иво Милев сподели, че у нас елитът се подменя на 30-40 години, но общото между всички е отказът от обобщения и от поемане на отговорност. Вера Мутафчиева разказва като писател, обобщава като историк и поема отговорност.


Доколкото си спомням
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

През тази седмица беше 15 септември и още по-силно усетих мисията в сърцевината на "Бивалици". Чисто учителска, даже по-скоро даскалска. Да разкаже неразказана история, да държи за ръката и да казва: "Няма страшно, колкото можеш" и така неусетно да тръгнеш по своя път. Поне за мен тези книги учат на самообладание, вдъхват кураж и даряват много познание. На всеки, който вече ги е прочел, бих препоръчал "Доколкото си спомням" на Георги Данаилов, "Дървото на живота" на Станка Пенчева, "Ние - негероите" на Рада Москова и "Мир на страха ни" на Георги Мишев, за да може да види приликите и разликите.


Към края си пестях страниците. Не исках да свършват. Ако някой се чуди защо в този текст няма цитати от книгите, отговарям: когато чета на хартия, си прегъвам страниците, където има нещо изключително, някакъв ценен къс от думи и фрази; в този случай прегънах почти изцяло и двата тома. Трудно ми е да цитирам, защото спокойно бих преписал целите книги.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на astarta
  astarta
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Действително имаме много малко творци от калибъра на Вера Мутафчиева, мир на праха й. Език, мироглед, стил. Проза, която ме е пленявала и продължава да го прави. Вярвам, че и мемоарите й ще осветлят детайли около артистичния, културния, политическия и социалния живот на страната за няколко десетилетия. Считам, че са естествен завършек на усещането ни за г-жа Мутафчиева.

  "На света няма нито един паралел, който да не е убеден, че може да стане екватор, стига да му дадат право на това." Марк Твен
 2. 2 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 893 Любопитно

  Интересни и стойностни книги.
  Този път Дневник са на ниво, ама да не им набиват канчето!
  Май е поприключило договорчето с Колибри та са пропуснали да ни информират за някоя "изключителна" книга дето се опитва да ни убеждава колко е велика я Фрида Кало я някоя друга подобна дама.

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2902 Неутрално
 4. 4 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Навремето четох “Бивалиците» с удоволствие. После Мутафчиева беше осветена като доносничка на ДС: нещо, за което дума не обелва в мемоарите. А всяка непочтеност обезсмисля жанра. Още повече, че в мемоарите тя се представят като безкрайно почтена и успяла вьпреки репресиите над нея и семейството й. Оказа се льжкиня и самохвалка. Бог да я прости.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 5. 5 Профил на iraah
  iraah
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Срещата ми с тези томове беше на "Аполония". Имах щастието когато ги разглеждах на щанда на "Жанет 45" да бъде г-жа Божана Апостолова. С нейния познат ентусиазъм тя ме убеди, че ще бъда много доволна ако си купя единия том, а защо не и двата. Послушах я и дори ми даде автограф на книгата. Морето мина на заден план, потънах в тези спомени, сякаш написани от събеседничка и близка, която ми ги разказва. Та така до края. Сигурно е въпрос на личен вкус да четеш чужди спомени и тъги, и радости, но написани от хора значими, с белег оставен от тях. Отдавна ми е любима предложената по-горе книга на Г. Данаилов, а чета бавно и полека тази на Г. Мишев. Напълно подкрепям автора, Вера Мутафчиева е прекрасен писател и много силен човек.

 6. 6 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Рядко използвам суперлативи, по-скоро никога, но защо точно в този случай?" - странно, бех останал с наобратното вчепетление. сметах те за стефко суперлатива. ама сифгор сме са убъркали.
  а като изчееме статийката ше кументирваме и нея.

 7. 7 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#5] от "iraah":

  е, г-жа апостолова е можела и още некои бая, ама бая интиресни неща да ти раскаже които ги нема в бивалиците....

 8. 8 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#4] от "7777":

  кво праиш ма мацка?

 9. 9 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#1] от "astarta":

  а тая гудина баре една книшка чете ли или само са хвалиш?

 10. 10 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#2] от "nhh18551388":

  а ти кво читеш сига?

 11. 11 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 701 Неутрално

  сички сте мушеници, и автури, и кументатори, и читатели. ама ви отбирам. а тия които ви считат за мушеници а себе си - не, са дваж по голями мушеници. сички сте от наи лошия неспасяем вид мушеници. знаите ли куи са те? ами нали сичко знаите, нема нушда да ви касваме. невежи високомерни цървули.

 12. 12 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Сигурен съм, че Вера Мутафчиева не се нуждае от представяне, но мемоарите ѝ заслужават да бъдат четени и препрочитани. Попаднах на тях едновременно случайно и закономерно. Благодарен съм за това си откритие от изложбата за Борис и Славка Деневи на Свобода Цекова и Антон Стайков. Там имаше цитат от "Бивалици" за Славка Денева, с която Вера Мутафчиева е била близка.

  а бе ти си умно мумче, а не мунчо. верно ли че сига я уткриваш? ама чесно, стойкасджпийството не ме кефи. васмошно е. ас така слобчайрнпо и закунумерно открих че ако дубавя в халбата бира една голема водка напитката става далеч по интиресна .

 13. 13 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Безспорно това е най-важната ми читателска среща тази година. - я кажи за нечиталеските, за некоя по засукана фръцла, остаи ги тия глупусти.

 14. 14 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 701 Неутрално

  ми се е случвало няма и пет пъти... -
  въсмошно е. ама ме любупитен кои са другите 4. зами напишии за тех като ктажиш увуда, че вдите ли , съчинянвам туй по мулба на г-н бетона. много ше ма ланскаиш.

 15. 15 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Шок е за мен наличието на тези мемоари. Впечатляваща е смелостта, с която Мутафчиева обяснява себе си.

  а ю факин кидин ми?

 16. 16 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 701 Неутрално

  стефко исвини ама ма марзи да нта чита нататък. земи иди некаде да напраиш неколо дена трудув сташ, живеи и работи с прустаци, можи и да отбереш нещо. а аку ,спееи и да не станиш високемерлен след т,й можи да напишжиш нещо дето стрлува-

 17. 17 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#2] от "nhh18551388":а ти кво читеш сига?
  —цитат от коментар 10 на betona


  Ще ми препоръчаш нещо от издателството на стария комуняга Джеки Вагенщайна, нали?
  Как Фрида Кало се съвокуплява с Леон Бронщайн, например.

 18. 18 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#17] от "nhh18551388":

  ти сига искаш да ти саветвам нещо или ли касваш кво да ти кажа?

 19. 19 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#17] от "nhh18551388":

  виш сига, запитах те кво читеш. чакаме да кажиш. лубупитен сме.

 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Мемоарите едва ще ги чета, но историческите и романи са най добрите !!!

 21. 21 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#8] от "betona":

  Благодаря, добре съм, бетоне. Ти какво четеш тези дни?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 22. 22 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#21] от "7777":

  невероятна си.
  нищо не чета.

 23. 23 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Навремето четох “Бивалиците» с удоволствие. После Мутафчиева беше осветена като доносничка на ДС: нещо, за което дума не обелва в мемоарите. А всяка непочтеност обезсмисля жанра. Още повече, че в мемоарите тя се представят като безкрайно почтена и успяла вьпреки репресиите над нея и семейството й. Оказа се льжкиня и самохвалка. Бог да я прости.
  —цитат от коментар 4 на 7777


  Всички сме грешни. Христос е казал: „Който от вас е без грях, нека пръв хвърли камък“.
  Може и да е "донасяла" на ДС, а може и някой офицер да го е изфабрикувал. Ако се е съгласила, не знаем обстоятелствата, а по това време нещата не са били толкова ясни като черно и бяло, както се изкарват в момента.
  Аз не бих заклеймил творец като нея. Дори и да се е съгласила да донася, може и нищо да не е донесла, не знаем фактите.

 24. 24 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#23] от "vankata1":

  Нямам нищо против творчеството й или проучванията й за османизма: там тя е получила признанието и на читателите си, и на колегите си историци. Но като не си готов да говориш за обвързаностите си с ДС, не пиши мемоар, и по-точно не пиши мемоар, в който се изкарваш за безкрайно репресирана, ама някак си преуспяваща въпреки режима. Защото тя е била част от режима. Доносите й, според публикации, са изпълвали четири тома и си спомням, когато я осветиха, че имаше коментари из пресата живота на колко хора е съсипала. Хайде, да кажем, че това е субективно. Фактът е, че тя е талантлива писателка и историчка, която се е продала, в следсвтие на което се е ползвала от всички привилегии на режима. Добре - такъв избор е направила. Обаче мемоарът и е "ах, аз най-красивата, най-умната, най-онеправданата, ама успях някак си." Друг път.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 25. 25 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Не пропускайте книгата(книгите) и на баща й, големият български византолог проф. Петър Мутафчиев и особено * Книга за Българите* (дано да съм цитирал заглавието правилно). Ше разберете много истини за българите и особено за темата-табу в България - Византия. Петър Мутафчиев умира през 1942 и няма как да е сътрудничил с ДС

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 26. 26 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  По отношение на Вера Мутафчиева и ДС - Държавна Сигурност не е измислена и организирана от Вера Мутафчиева. Държавна Сигурност е репресивен орган на Политбюра на ЦК на БКП и също така е служила за събиране и анализиране на данни за България, извършила е множества престъпления навред. Но вината за ДС не е на Вера Мутафчиева а на обитателите на Партийния Дом в София. То май че централата на ДС беше на гърба на Партийния Дом, за да е под ръка.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK