Необикновените приключения на един инженер в концлагерния свят

Милко Икономов в романа си "Обратната страна на медала" дорисува картината на социалистическия ад

© Фондация „Остров Белене”

Милко Икономов в романа си "Обратната страна на медала" дорисува картината на социалистическия адТекстът е препубликуван от сайта "Диалог". Книгата "Обратната страна на медала" не се разпространява в книжарниците, но може да бъде поръчана през фейсбук страницата на фондация "Остров Белене".


Борислав Скочев е автор на мащабното изследване "Концлагерът Белене. Островът, който уби свободния човек".


Вече съществува немалък масив от свидетелства за комунистическите лагери. Само в последните две години бяха публикувани спомените на Георги Радев - "Прекършен живот", на Митьо Делчев - "Изпепелена младост", на Иван Тутев - "От бездънната бездна", на Иван Йорданов - "Живях праведно в усилно време". Всяка от тези книги добавя ново знание и нов ракурс към концлагерния ад. Наскоро излезе и книгата на Милко Икономов "Обратната страна на медала".
Ръкописът на Милко Икономов, завършен на 15 август 1985 г., е съхраняван от журналиста Свилен Пътов и през 1991 г. като един от съставителите на "Българският ГУЛАГ" той включва в сборника няколко кратки откъса. Очевидно е подготвял издаването му в самостоятелна книга, но същата година загина. Години по-късно семейството му дарява ръкописа на Фондация "Остров Белене". В началото на тази година фондацията издаде книгата благодарение на даренията на граждани и организации, които подкрепят нейната дейност.


Необикновените приключения на един инженер в концлагерния свят
Откъсите в "Българският ГУЛАГ" ме смущаваха, тъй като са съвсем различни по тон и стил от останалите лагерни разкази. Бях поканен от Фондация "Остров Белене" да редактирам книгата и докато четях ръкописа, все по-добре го разбирах и все по-високо го оценявах.


Сред личните свидетелства за комунистическите концлагери у нас няма подобно произведение. Милко Икономов е избрал формата на пикаресков роман, в който героят преживява поредица от злочести приключения, но и щастливи избавления. Неговият герой е представител на вече унищожената от съветското нашествие културна и европейска България и това го превръща в дразнител за примитивното комунистическо общество. Така попада в полезрението на Държавна сигурност и тя го поставя пред избора на джунглата: да изядеш или да бъдеш изяден. Тъй като не е способен да избере първото, пътят му към лагера е предопределен.


Героят се озовава в съвсем нов свят и трябва в ход да учи как е правилно да се спи на голите дъски в килията, как да понесе най-малко щети от милиционерския побой "за добре дошъл", как да залъже глада или да крие, че е инженер, защото в лагера тази титла се дава само от лагерните началници...


Опитите на героя да си обясни по рационален и привичен за външния свят начин произвола на насилието и алогичните решения на милиционерското началство са един от сатиричните похвати на романа. Лагерният свят най-откровено и най-завършено проявява абсурда и хаотичността на социализма, безкултурието и примитивизма на овластените да упражняват държавното насилие, кокошкарската предприемчивост на "възпитателите на новия социалистически човек", феодализирали концлагерното стопанство и робския труд за личната си изгода.


Иронията, сарказмът, самоиронията са характерни и за "Куциян" на Йордан Вълчев, и за "Белене" на Стефан Бочев, а почти всички лагерни спомени разказват случаи, които граничат с анекдота, защото говорят за отсъствието на логика в тоталитарното насилие и за абсолютната власт на простака-милиционер над човешкия живот. Но тази пикарескова сатира е изградена като роман-анекдот, както сам авторът го определя. Тя е колаж от разказите на няколко лагеристи и поредица от анекдотични случки, някои от които са варианти на популярни през 50-те и 60-те години политически анекдоти.


Това ни най-малко не накърнява фактологичната историческа точност за типичните случаи на политическото въдворяване, за концлагерния бит, за всички важни моменти от втория период на концлагера "Белене" - въдворяването на младежите-"хулигани" през януари-февруари 1958 г., въдворените по Унгарските събития "унгарци", жестокият побой над пристигащите на острова младежи, вербуването, експлоатацията на лагеристкия труд по селата в района и т.н. С пародийни или собствените си имена са представени и действителните лагерни началници - полк. Иван Тричков (полк. Тръцков), кап. Петър Гогов (кап. Гугов), майор Иван Лалчев, кап. Горанов.


Книгата е много ценна за изследователя. Но нейната главна стойност е в сатиричното изобличение. Както политическият анекдот е начинът човек да каже опасната политическа истина и да тържествува морално над насилника, така и този роман, писан в години, когато комунистическият режим изглеждаше вечен, "разчиства сметките" на автора с мъчителите му и с управляващите България примитиви, овластени от съветския си господар. Такъв е и анекдотичният край на романа - ушите на Тодор Живков и останалите от държавното ръководство са пораснали неимоверно от жестокото им опъване от съветските съветници и техните мъки се оказват по-големи от мъките на концлагеристите.


В края на романа има част, в която сатирата отстъпва на кошмара. Това са записките на Боян Михайлов или по-точно записките на лагерист, станал свидетел на неговото убийство. Боян Михайлов е реална личност, една от установените жертви на убийствата в Ловешкия концлагер. Студент във Виена, през 1947 г. е задържан от руснаците и изпратен в концлагер в Сибир. През 1956 г. му е разрешено да се завърне в България. Отказва да сътрудничи на Държавна сигурност и на 8 февруари 1958 г. е арестуван и изпратен в ТВО "Белене". При закриването на ТВО "Белене" през октомври 1959 г. Боян Михайлов е включен в списъка на 166-те "непоправими рецидивисти", които не подлежат на освобождаване, и е изпратен в преместения край Ловеч концлагер. Убит е на 13 юли 1961 г.


Тази част на книгата е разказ от първо лице за последните три дни от живота на Боян Михайлов, за прочитането от оперативния работник от Държавна сигурност Газдов на името му в списъка на набелязаните за убиване, за обречената му битка с групата убийци на Шако Циганина. Това е един от най-потресаващите текстове за Ловешкия лагер, които съм чел. В него няма място за сатира, в разказа за Ловешкия лагер може да присъства само ужасът.


Концлагерът „Белене“ 1949-1987
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Тази толкова различна част на сатиричната книга представя паралелна на авторовата съдба, но в трагичен вариант. И Милко Икономов, и Боян Михайлов са студенти във Виена, и двамата са арестувани от съветските окупатори, и двамата са принудително отведени от Виена - единият в България, а другият в Съветския съюз, но оцелелият в ГУЛАГ Боян Михайлов не оцелява в Ловеч.


Така Милко Икономов дорисува картината на социалистическия ад, в чийто девети кръг е имал късмета да не попадне. Онзи ад, скрит под лозунгите, манифестациите и конгресите на БКП, в който Гогов, Газдов и Шако Циганина са аватари на Тодор Живков и истинските строители на социализма в България.

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Е, за сметка на това пък при режима на Боко всичко е любов :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 3. 3 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Не знам дали са "приключения", все едно за някаква приказка става дума, но със сигурност българският комунизъм, като генна модификация на съветски комунизъм, не е достатъчно познат на бг сапиенса. Липсват исторически маркери за зверствата на българските комундели, няма ги в досатъчна степен по учебниците.
  В БГ продължава да стои паметника на бай тошо, на който днешните му наследници ходят та поднасят цветя. Стърчат и тровят обществото паметниците на северноазиатските хуни, страната продължава да е под диктатурата на комунистически символи, нещо непростимо за 21 век. Сегашният министър на културата се опитва да възкреси грозното туловище на Бузлуджа, сякаш чавка му е изпила мозъка, та не се сеща, че преди 30 години е набивал подметки покрай мавзолея на терориста ГДимитров...
  Искам да чуя и да видя най сетне една политическа сила, която ще изрине тази нискокачествена и ретроградна смет и ще я прати физически на бунището. Тя и за рециклиране не става.

 4. 4 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#1] от "blondofil":

  Аз па чакам спомените на Тиквундера, как е бъркал в ушите на любимия диктатор. Това поне е документирано. Чакам и сдухания гербаджийски електорат да поднесе малко факти около антикомунизма на Тиквата. Щото за 30 години, само Костов и Иванов не може да са виновни. Та Костов да е по виновен от Виденов или от банкянския фелдфебел.

 5. 5 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Моят род, за щастие нямаше хора в лагери.
  Нашият Прадядо го убиха на 10.09.1944г.
  Най- долните "комунисти"- Дупнишкия регион.
  Ние сме опетнени с убийство, тоест сме почти заличени.
  Затова, аз , все пак съм запазил желание за едно общо отмъщение. Без значение , че повечето "стари другари" са мъртви от старост, но искам някакво отмъщение над техните роднини, разните там деца , внуци....
  Все ми е едно кой от тях, но е добре да платят същата цена.
  Викаха ни, преди двадесетина години, ...........държавата дава обезщетение за убит ....за Прадедо ни, 5 000 лева, ..............на наследници.
  Отказахме тая полюция.
  Затова, като чуя, че некой от демократичната общност/сегашната/ бил дете на бкп, на цк ...даже, че бил роден той или родителя му в масква и т.н., за мен всичко е ясно......Той не е като нас.
  Реално, никой от семействата на пострадалите , наречени " жертви" на т.н. "комунизъм" не бе допуснат във властта. Реално, убитите не са представени в НС, а обилно са представени убийците и ................ родовете им де.....
  Както и да е, ние ще чакаме още.
  Затова , ние не се припознаваме в желеви, костови, агови, и т.н и т.н.
  Дори Дертлиев, който лежа по лагери е стотици пъти по - заслужил от тия.....
  Сега слушах "речта" на майката на Хр. Иванов................... за Меди , Меди Доганов, нейния приятел..........., и понеже съм доста опитен вече, в откриване на червена сган, веднага я отсях...........Тая жена, обяснява, че Меди е бил несправедливо затворен от главния тогава прокурор...... В 1989 или 1990 да си пред медии/то свободни медии няма тогава/ и да нападаш главния комунистически прокурор/със сигурност кръвник и убиец на хора....белгари де/, това значи само едно.... Че някой още по- голям от главния прокурор/ който е бкп, ранг цк/ е зад гърба ти......... Е , тогава по- голям убиец и кръвник беше само кпсс и кгб...........
  Еми нали те смениха тодор живков, с вътрешен преврат. .....съветските другари........
  Нещата са ясни.
  Вечна памет за убитите от простаците "комунисти", никакво помирение и прошка /а и радев, копейкин, нинова и подобните не я искат/ за небългарите, членове и поддръжници на бкп/бсп и подобни.

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1341 Весело

  Е, за сметка на това пък при режима на Боко всичко е любов :))
  —цитат от коментар 2 на Боян Таксиров


  Викаш, по- добре лагерите, а? Като на длан си ми ясен- отроче на дърта, но бездарна комунистическа семка, от ония, които нито преди комунизма, нито по времето му, нито след него, са успели да постигнат нещо съществено в мизерното си съществуване, постоянно мрънкащи и негодуващи срещу всеки и всяко управление, а дежурните виновни са или американският империализъм, или евреите..
  Ти нали щеше да бягаш в Германия, минаха ли ти мераците?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 459 Разстроено

  едни прости мръсници!

 8. 8 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  До коментар [#3] от "SSS":

  Интересът към Бузлуджа е от чужбина, а сградата е по принцип нефункционална - мрамор, тъмно, влажно, студено.

 9. 9 Профил на В истината вярваме
  В истината вярваме
  Рейтинг: 48 Разстроено

  До коментар [#5] от "grayeagle":

  Страхотен текст, абсолютно Ви подкрепям.

  В истината вярваме
 10. 10 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  Моят род, за щастие нямаше хора в лагери.Нашият Прадядо го убиха на 10.09.1944г.Най- долните "комунисти"- Дупнишкия регион.Ние сме опетнени с убийство, тоест сме почти заличени.Затова, аз , все пак съм запазил желание за едно общо отмъщение. Без значение , че повечето "стари другари" са мъртви от старост, но искам някакво отмъщение над техните роднини, разните там деца , внуци....Все ми е едно кой от тях, но е добре да платят същата цена. Викаха ни, преди двадесетина години, ...........държавата дава обезщетение за убит ....за Прадедо ни, 5 000 лева, ..............на наследници. Отказахме тая полюция. Затова, като чуя, че некой от демократичната общност/сегашната/ бил дете на бкп, на цк ...даже, че бил роден той или родителя му в масква и т.н., за мен всичко е ясно......Той не е като нас. Реално, никой от семействата на пострадалите , наречени " жертви" на т.н. "комунизъм" не бе допуснат във властта. Реално, убитите не са представени в НС, а обилно са представени убийците и ................ родовете им де..... Както и да е, ние ще чакаме още. Затова , ние не се припознаваме в желеви, костови, агови, и т.н и т.н.Дори Дертлиев, който лежа по лагери е стотици пъти по - заслужил от тия.....Сега слушах "речта" на майката на Хр. Иванов................... за Меди , Меди Доганов, нейния приятел..........., и понеже съм доста опитен вече, в откриване на червена сган, веднага я отсях...........Тая жена, обяснява, че Меди е бил несправедливо затворен от главния тогава прокурор...... В 1989 или 1990 да си пред медии/то свободни медии няма тогава/ и да нападаш главния комунистически прокурор/със сигурност кръвник и убиец на хора....белгари де/, това значи само едно.... Че някой още по- голям от главния прокурор/ който е бкп, ранг цк/ е зад гърба ти......... Е , тогава по- голям убиец и кръвник беше само кпсс и кгб...........Еми нали те смениха тодор живков, с вътрешен преврат. .....съветските другари........Нещата са ясни.Вечна памет за убитите от простаците "комунисти", никакво помирение и прошка /а и радев, копейкин, нинова и подобните не я искат/ за небългарите, членове и поддръжници на бкп/бсп и подобни.
  —цитат от коментар 5 на grayeagle


  "Както и да е, ние ще чакаме още.
  Затова , ние не се припознаваме в желеви, костови, агови, и т.н и т.н."

  Нямаше наказание, нямаше възмездие, отдавна се отказахме да го чакаме. Партията им е в парламента, скоро ще я посочат за "почтена". И не можем да обясним на децата си защо го допуснахме, защо само в България за убийците не дойде 10 ноември.

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  До коментар [#10] от "Галя Станчева":

  И не можем да обясним на децата си защо го допуснахме, защо само в България за убийците не дойде 10 ноември.

  Сложихте напело на СДС преподавател по марксизъм ленинизъм, не ееин а двама, какво очаквахте да се случи, да подгонят комунистите, ли?

 12. 12 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Ади пак глупости на търкалета. Ко било ставало в един лагер и заключения за същността на комунизма. Да не говорим за призивите “око за око, утрепано за утрепано по кръвна линия”. Ситуацията е “лагерници и пазачи” … класическия Станфордски експеримент със добавени национални черти … примитивизма на обикновения българин. Дори да не сте слушали никога казармени истории от по-възрастните, всички видяхме едно скорошно видео на мацка в униформа ритаща в захлас арестувани на земята

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 13. 13 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  ....Нямаше наказание, нямаше възмездие, отдавна се отказахме да го чакаме. Партията им е в парламента, скоро ще я посочат за "почтена". И не можем да обясним на децата си защо го допуснахме, защо само в България за убийците не дойде 10 ноември.
  —цитат от коментар 10 на Галя Станчева

  Допуснахме го, защото ни внушиха, че "новите" трябва да бъдат кристално чисти и честни, и тъй като кристално чистите и четните живеят само в "Утопия" (някакви имагинерни градове-мечти) в 2001г. ни върнаха копелетата на червените крадци, всички скрити зад високата фигура на потомствения аристократ Симеон Сакс-Кобург-Готта, наредени в колона по един, последвани по-късно от други червени, и най-накрая заменени от един пазвантин-верен слуга на внуците на убийците от Белене и Скравена.


 14. 14 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#13] от "pontius_glarus":

  Трябва да приемем, че кристално чисти и честни няма. Никъде! Нито у нас, нито в Германия, нито в Люксембург! Но е възможно да има добри закони и ефикасни институции, които да изискват спазването им. И тогава дори не само честните, но и по-малко честните ще правят усилия да спазват някакви норми на добро поведение. И страната ни ще стане едно хубаво място за живеене, не само за чужденци-пенсионери, каквито напоследък забелязваме все по-често, но и за младите ни българи.

 15. 15 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  .....Ситуацията е “лагерници и пазачи” … класическия Станфордски експеримент със добавени национални черти … примитивизма на обикновения българин. Дори да не сте слушали никога казармени истории от по-възрастните, всички видяхме едно скорошно видео на мацка в униформа ритаща в захлас арестувани на земята
  —цитат от коментар 12 на Gretel


  Примитивизъм? Има го и при другите народи. Само че при другите нации има законодателство, което не толерира примитивизма (не вярвай, че там го няма!). Докато у нас реално няма санкции за примитивите - за съжаление. И затова "мацката" в захлас ритала - за съжаление милиционерщината преобладава сред полицаите. И в наши дни.

 16. 16 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Най-малкото, което можеше да бъде направено, трябваше да е лишаването от право на пенсия на всички партийни функционери.
  Вярно, че те повечето измряха, но беше много гадно да виждаш бивши партийни секретари зачервени и опънали шкембетата и тъй като бяха добре гледани доживяха да дълбока старост.
  А бяха служили само на СССР и на партията си.
  Този грях го слагам на Иван Костов и на Жельо Желев.

 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1685 Любопитно

  До коментар [#16] от "jmf29537805":

  Това,което трябваше да се направи, се нарича лустрация. Комунистите и техните роднини да не бъдат допускани до властта за определен период от време -както в Германия.
  Тогава нямаше да има червени куфарчета с пари, мутри и наказателни отряди...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 18. 18 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 124 Неутрално

  До коментар [#17] от "mitko11":

  На днешния ден (23 септември) 1923г. Народът превзема
  гр.Михайловград (сега Монтана) по време на въстание срещу фашистите в България.

 19. 19 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Затова, аз , все пак съм запазил желание за едно общо отмъщение. Без значение , че повечето "стари другари" са мъртви от старост, но искам някакво отмъщение над техните роднини, разните там деца , внуци....Все ми е едно кой от тях, но е добре да платят същата цена.
  —цитат от коментар 5 на grayeagle

  Моят пък прапрадядо е казвал: "Не искам да го знам кой е убиеца, не искам отмъщение. Аз сега ще отмъстя на него, после неговите деца на моите."

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на kxm38695246
  kxm38695246
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Единин пендел вврва, че Димитров е запалил Райхстага, не вярва, че паметника на Бузлуджа има архитектурна стойност, може би обсебен от същия селски битовизъм, в който обвинява избилите културната и европейска същност на българина, другия пък вендета иска…. От де ви копат такива в 21 век ве! 30 години не ставате за никъв чеп, освен дс борите кимунизъма

 22. 22 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#5] от "grayeagle":

  Шапо,greyeagle!!

 23. 23 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#5] от "grayeagle":

  Ники Малък Мук Василев ,Петър Илиев- синове на касапи от ДС.
  Смятат ,че да са във властта е тяхно наследствено право.
  И даже не се усещат колко са отвратителни.

 24. 24 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#6] от "venci4":

  Пак ли ходиш по петите ми? Музата за вулгарни рими нещо я загуби, но не и тази да "твориш" "истината" за мен.
  Характерно за тролските нищожества като теб е, че в безсилието си обръщат всичко на лични нападки. Няма значение кой съм и какво съм или не съм постигнал в живота, по отношение на това, което пиша тук. Критикувай мнението, не автора му. Все пак за твое сведение съм програмист, докато ти най вероятно си единствено лизач и трол, едва ли имаш каквито и да е други умения.

  В Германия вече бях. НЕ ме устройва.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 25. 25 Профил на д-р Гален
  д-р Гален
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Всяко време си има своите прегрешения с оправдания за това време. Но всички си спомняма карти на България с черепите пуснати от тези които сега реват тук в тази статия. Щом сте такива праведници защо не пишете за зверствата на вашите хора преди девети. Разбрахме, че комунистите били примитивни, вие не сте сравнете броя на жертвите и от двете страни. Сравнете и на европейско ниво. Нека има справедлива оценка. Знам, че комунистите са вършили престъпления, но повечето са били заради отмъщение след 09.09.44; Вашите са вършили същото , но срещу заплащане. След 1989г -имаше писания за десетки, стотици хиляди убити и малтретирани, сега нещо ги намалихте значително.

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Разстроено

  Най-трагичната и грозна страница в новата история на Отечеството!!!

 27. 27 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Що бе, както каза П. Стоянов разликата била, че немало банани по магазините и хората не можели да пътуват. Да, да за бившият президент става въпрос...

 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Е, за сметка на това пък при режима на Боко всичко е любов :))
  —цитат от коментар 2 на Боян Таксиров


  Светът е една зверилница. Зверовете са във всеки затвор и не само. В комунистическата казарма беше почти същото. В сегашната не знам как е. Много войничета загинаха на мирния фронт, а голяма част се осакатиха или получиха хронични заболявания. При това без всякаква политическа намеса. Ползването на човешкото злосторничество за политически цели не е съвсем справедливо. То не е и добронамерено. Да изграждаш собствен бизнес върху човешките страдания и унижения не е почтено.

 29. 29 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#28] от "Judjuk":

  Това, което си описал е нормалното състояние на нещата, но затова сме хора, да се борим с нечовешката система и да не и позволим да ни деградира и превърне в добитък.
  Прави каквото трябва, а да става каквото ще.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 30. 30 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До 18:"bib45647808"...:На днешния ден (23 септември) 1923г. Народът превзема гр.Михайловград (сега Монтана) по време на въстание срещу фашистите в България...."

  И след няколко дена, Георги Димитров-Тарабата, и Д. Благоев, доволни от свършената работа (че са забили нож в в тялото на все още неукрепналата България след ПСВ) бягат в Сърбия. За да получат възнаграждението си.

 31. 31 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#30] от "pontius_glarus":

  Спомняте ли си мавзолея на Гошо Тарабата? Една неголяма, но стабилна сграда с колонада, някакво подобие на античен храм. И вътре, тялото на вожда балсамирано в стъклена витрина.
  Имаше и друга картина - от задната страна Мавзолея - 2 групи по шест гробни места - отляво и отдясно, където да бъдат положени партийни величия. нещо като тайната вечеря - в средата Христос (витрината с Гошо Тарабата), от двете му страни 12-те апостоли - смях! Комуненцата бяха решили от идеологията си да направят нова религия. Не бе случайно, че те ВЯРВАХА в партията си, дори и когато грешеше.

 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Има свидетелства на концлагеристи,но няма никакви,абсолютно никакви държавни ДОКУМЕНТИ в архивите доказващи,че са съществували комунистическите лагери. Комунистите са унищожили всички документи свързани с концлагерите.

 33. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#17] от "mitko11":На днешния ден (23 септември) 1923г. Народът превзема гр.Михайловград (сега Монтана) по време на въстание срещу фашистите в България.
  —цитат от коментар 18 на bib45647808


  По това време фашизъм още не е имало в Италия , ти говориш за фашистите в България. Впрочем наченки на фашизъм е имало и в България по време на управлението на Стамболийски. Земеделците на Стамболийски са предшественици на фашистката партия в Италия. Ранният Мусолини и Стамболийски си приличат като две капки вода.

 34. 34 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  И аз нещо да добавя: за съжаление родовата памет е изтрита, когато разбрах, че дядо ми е бил уволнен по политически причини заради агитация и гласуване за опозицията, а брат му и сестра му са били в концлагер, вече нямаше никой жив от тях. Нямаше ги да разкажат спомените си, а преди промените тези неща се пазеха в тайна, защото комунистите си отмъщаваха на децата на репресираните.
  Братовчедите на баща ми не са допуснати да следват в университет, а баща им и докрая си остана с убежденията си, заради които е бил в лагер. Тогава не го разбирахме, бяхме с промити мозъци.
  Ако можех бих поздравила предците си за гражданската доблест и за вярата им, че България е могла да стане демократична държава.

 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#30] от "pontius_glarus":
  "И след няколко дена, Георги Димитров-Тарабата, и Д. Благоев, доволни от свършената работа (че са забили нож в в тялото на все още неукрепналата България след ПСВ) бягат в Сърбия. За да получат възнаграждението си."

  Терористичната им дейност в България, обаче не свършва до тук. Комунистите извършват серия от атентати и убийства на български политици , за да се стигне до най-големия в света терористичен акт по това време , взривяването на църквата "Света Неделя" по време на служба при което загиват стотици мъже , жени и деца.

 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Има свидетелства на концлагеристи,но няма никакви,абсолютно никакви държавни ДОКУМЕНТИ в архивите доказващи,че са съществували комунистическите лагери. Комунистите са унищожили всички документи свързани с концлагерите.
  —цитат от коментар 32 на deaf


  Мисля , че не си прав. В книгата на Борислав Скочев "Концлагерът Белене. Островът, който уби свободния човек" има посочени много документи за възникването и функционирането на концлагерът Белене. Книгата е мащабно документално изследване на концлагера , а не само спомени на концлагеристи.

 37. 37 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  До коментар [#18] от "bib45647808":

  А Гео Милев пише поемата "Септември", за което е убит в Дирекцията на полицията. Като се замисля много събития с национално значение са станали през септември, предимно насилствени и кървави, а септември в България е прекрасен месец, време за почивка на море или планина. Всичко си имаме, защо този стремеж към насилие и власт.

 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#36] от "tacheaux":

  След "10-ти" един от концлагеристите отива при прокурора Татарчев с искане да му признаят годините в концлагера за трудов стаж,но прокурора казва,че няма никакви документи за съществуването на лагерите.

 39. 39 Профил на Аллен Даллес
  Аллен Даллес
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#12] от "Gretel":

  Пак не си видяла гората от взиране в дърветата.
  САМОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ТАКИВА ЛАГЕРИ И ИЗПРАЩАНЕТО, УБИВАНЕТО ТАМ НА ХОРА, КОИТО СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ИМАТ СОБСТВЕН МИРОГЛЕД, ПОНЯКОГА - САМО ЗАРАДИ ДЪЛГИТЕ ИМ КОСИ - Е ЧУДОВИЩНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

  Сега разбра ли?

  Антиквар - човек, който се бори против тиквите.
 40. 40 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  До коментар [#38] от "deaf":

  Именно и на места са ги изпращали нарочно в лагерите, защото в съда остават документи, а може и да не бъдат осъдени.

 41. 41 Профил на Аллен Даллес
  Аллен Даллес
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#31] от "pontius_glarus":

  В предговора на една от своите книги Светлана Алексиевич пише точно същото - че комунетата са се опитали да променят човека - библейския Адам - на генетично ниво едва ли не и да го превърнат в нов, комунистически Адам.
  Резултатът се вижда и днес - чукундури, родени от червеното знаме и откърмени от партията-майка. Такива, които трудно бихме могли да определим като индивиди, ако се придържаме към дефиницията на това понятие. Безмозъчни биороботи.

  Антиквар - човек, който се бори против тиквите.
 42. 42 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Все пак РСО(развито социалистическо общество) бе построен от инженери учили в Германия. Тормозени и преследвани, те правеха каквото трябва за държавата и народа си. Типичен пример е инж. Иван Иванов, велик хидро инженер.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 43. 43 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#38] от "deaf":

  Книгата на Борислав Скочев за Белене излиза много след Татарчев. Тя е резултат от могогодишен изследователски труд на автора и проучване на много документи.

 44. 44 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#43] от "tacheaux":

  Татрчев може и да е излъгал,но не виждам защо му е да лъже в случая!
  От друга страна,доколкото знам вече няма никаква материална следа от концлагерите. Комунистите всичко са "почистили" и изравнили със земята. (За разлика от нацистките концлагери.) Никой не е правил следователско разследване дали с труповете на концлагеристите са хранени прасетата. А може лесно да се намерят и изровят костите на концлагеристите дъвкани от прасетата. Така след време комунистите може да кажат,че концлагерите са лъжа и мит.

 45. 45 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#5] от "grayeagle":

  Всеки трябва да прочете този пост и хубаво да го осмисли. После ще разбере защо дереджето на територията е такова.

  Дядо ми не е бил в лагер, но са го бастисали по друг начин, който накрая го е загробил.

  Изключително посредствени като хора са дошли на щиковете на РККА след 9и, до толкова че малкото достойни сред хората с леви убеждения са бастисани от своите - примери бол.

  Най-жалкото е че няма възмездие за деянията им - нямаше лустрация, нямаше съд, нямаше дори съжаление за злодеянията.

 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#44] от "deaf":

  От друга страна,доколкото знам вече няма никаква материална следа от концлагерите.
  =======
  Концлагери винаги ще има.... Друг е въпроса че не ги наричаме така...

  Всъщност пролетарския интернационал бе принуден да мутира.....и то благодарение на #### науката....
  Интернета например.....
  Именно благодарение на него....една шепа хора бяха принудени да съборят берлинската стена....
  Представяш ли си....годината да е 2021....и една символична бариера да съществува заедно с една глобална теле комуникационна мрежа......?

  Bukalemun
 47. 47 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#46] от "eti mehter":

  Да ама не,(по Бочаров). Берлинската стена беше възможна само защото през 20-ти век имаше ТЕХНОЛОГИЯТА да бъде построена. Берлинската стена не е само бетон,а и минни заграждения,мрежи с електричество по тях,датчици за движение и т.н. През миналите векове и хилядолетия технически не е било възможно да се изгради такава стена като Берлинската. Не че не са искали някои психопати...

 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#44] от "deaf":

  Оставам с впечатлението , че не си чел книгата на Скочев за Белене. Но не е само тя. Има издадена доста литература за комунистическите лагери на смъртта и многобройни свидетелски показания.
  Преди години излезе поредица от четири тома с мотото "Писахме да се знае" , издателство "Работилница за книжнина" на покойния Васил Станилов, редактор на вестник ПроАнти.
  Първата книга от тази поредица е озаглавена "Без съд и присъда". В нея са събрани разказите на свидетели, записали трагичната гибел на хилядите жертви на кървавата вакханалия веднага след фаталната дата 9.9.1944г., когато са избити без съд и присъда над 30 хиляди хора от стопанския и духовен елит на нацията. Всички те дори не са дочакали "справедливостта", наречена „народен съд".
  Втората книга - "Жертвите на "народния" съд", е посветена на хилядите набедени от деветосептемврийските превратаджии, че са виновни за Втората световна война и последиците от нея.
  Третата книга - "През ада на лагерите", съдържа както лични спомени, така и записани разкази на преминалите през ада на стотиците концентрационни лагери.
  "Чистките и преследването" е четвъртата книга, в която са включени не по-малко ужасяващи и абсурдни истории за хората, попаднали под ударите на опиянените от властта комунисти.

 49. 49 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#48] от "tacheaux":

  Уфф,мразим когато някой не чете коментарите! Прочети пак какво написах. Че няма ДЪРЖАВНИ документи за съществуването на лагерите. Те са изгорени и унищожени. Свидетелските показания са едно,но щеше да е много по-добре ако бяха останали и държавни документи.
  Аз например,през соца направих опит да избягам през границата,но ме хванаха. Днес когато отидох в ДС,оттам ми казаха,че нямали мое досие! Най-вероятно всички документи са унищожени. Тоест,аз днес не мога да докажа ДОКУМЕНТАЛНО,че съм правил опит да избягам през границата. Сега предполагам разбираш какво казвам.

 50. 50 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2581 Гневно

  Защо ревете за убитите комунисти?! Всички до един имат паметници под път и над път, а партията им продължава да им се кланя като на светци.

  Комунистическият им пРезидент отказа да почете паметта на убитите без съд и присъда по време на комунистическия терор - тази година. Да, през 2021 г. отказа да ги почете. И тук всякакви пишман демократи ще го преизбират. Срам!

  И спрете да дрънкате, че няма комунизъм. В главите ви е, а както каза Кутев - като спин е - предава се по наследство.

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Любопитно

  До коментар [#47] от "deaf":

  Берлинската стена не е само бетон,а и минни заграждения,мрежи с електричество по тях,датчици за движение и т.н
  ========
  Имах предвид най вече "берлинска стена" в главите на хората....

  Ако днес можеш да се чатиш с някой пролетар от Уганда.....то до преди 30 години само медии като DW можеха да ни казват къде какво става....
  И нямахме никакви други шансове освен да им вярваме....понеже репертоара между реалността и истината бе нещо като открит чек....пред всяка тогавашна медия.....
  Вярвахме на всичко което се чуваше,....без да се съмняваме че мълчанието е силното оръжие на една медия......

  Bukalemun
 52. 52 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#49] от "deaf":
  " Прочети пак какво написах. Че няма ДЪРЖАВНИ документи за съществуването на лагерите. Те са изгорени и унищожени. "

  Прочети и аз какво написах. Че ИМА ДЪРЖАВНИ документи за съществуването на лагерите и те са посочени в книгата на Скочев. Не всичко е згорено и унищожено. Татарчев не е излъгал. По негово време тези документи все още не са били известни.
  Що се отнася до нацистките лагери, за тях действително не са запазени никакви документи от нацистката държава. Холокоста е признат само по свидетелски показания.

 53. 53 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#39] от "Аллен Даллес":

  “ САМОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ТАКИВА ЛАГЕРИ … Е ЧУДОВИЩНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.”
  ——
  Ами не, не е непременно чудовищно, а не знам дали е и престъпление, законово. Ако наште лагери наричаш “чудовищни” то как ша наречеш немските от войната или тези на камбоджанските хмери?

  Много емоционални и чувствителни сте станали това, българските мъже, бетер сълзливи домакини пред телевизора със супените сериали. Земи си едно валерианче да са успокоиш и намали размера на буквите. Работата на сяка държава е насилието и няма смисъл да цивриш заради това.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#47] от "deaf":
  "През миналите векове и хилядолетия технически не е било възможно да се изгради такава стена като Берлинската."

  Глупости. Китайската стена е много по-грандиозна като размери и дължина и е построена много векове преди ХХ век.

 55. 55 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  До коментар [#23] от "makemydayy":

  Ники Малък Мук Василев ,Петър Илиев- синове на касапи от ДС.
  Смятат ,че да са във властта е тяхно наследствено право.
  И даже не се усещат колко са отвратителни.

  Христо Иванов обаче е съвсем друга работа. Произхожда от прогресивно семейство.

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#37] от "Тsonkooo":
  "Гео Милев пише поемата "Септември", за което е убит в Дирекцията на полицията"

  Не се знае как е убит Гео Милев , но това става след кървавия атентат в църквата "Света Неделя" , в който загиват стотици мъже , жени и деца. До този момент това е бил най-големия атентат в света , с най-много жертви. Гео Милев вместо да осъди този атентат , той възпява комунистическите терористи и атентатори в поемите си.

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  "унищожената от съветското нашествие културна и европейска България"
  Толкова унищожена, че вече 80 години не може да се възстанови. Затова простотията, алчността, бездуховността и лицемерието ни заливат отвсякъде. Младите трябва да изучават тези книги в училище, а историята да се пренапише, както е наистина. Само който не е изживял ужаса на комунистическия ад, може да говори за освободителката Съветска армия с признателност и колко хубаво било при социализма.

 58. 58 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#5] от "grayeagle":

  "...Затова , ние не се припознаваме в желеви, костови, агови, и т.н и т.н...."

  Така е, и в търсене на кристално "чисти и честни" стигнахме до Доган, пандизчията от Панкрац, и мозъците като Петър Илиев и учиндолския мъжкар.

 59. 59 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#47] от "deaf":Берлинската стена не е само бетон,а и минни заграждения,мрежи с електричество по тях,датчици за движение и т.н========Имах предвид най вече "берлинска стена" в главите на хората....Ако днес можеш да се чатиш с някой пролетар от Уганда.....то до преди 30 години само медии като DW можеха да ни казват къде какво става....И нямахме никакви други шансове освен да им вярваме....понеже репертоара между реалността и истината бе нещо като открит чек....пред всяка тогавашна медия.....Вярвахме на всичко което се чуваше,....без да се съмняваме че мълчанието е силното оръжие на една медия......
  —цитат от коментар 51 на eti mehter  До коментар [#51] от "eti mehter":

  Не е така. Медиите бяха собственост на комунистите. Как може да вярваш на комунист като Тодор Живков,например? Отгоре на това границите бяха затворени отвътре! Е,как може да вярваш на комунистите,които ти разправят за "страданията" на работниците в Амстердам или Париж,когато ти забраняват да отидеш до там и да се убедиш сам?

 60. 60 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#47] от "deaf":"През миналите векове и хилядолетия технически не е било възможно да се изгради такава стена като Берлинската."Глупости. Китайската стена е много по-грандиозна като размери и дължина и е построена много векове преди ХХ век.
  —цитат от коментар 54 на tacheaux  До коментар [#54] от "tacheaux":

  Китайската страна е изградена за защита от ВЪНШНО нападение и няма нищо общо с Берлинската. Китайската стена е разположена само на северната граница на Китай. Тоест,китайците са можели спокойно да напуснат Китай през другите граници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK