"Какво мислиш за мен?" Георги Господинов за лексикона през социализма

"Защо е важно да се занимаваме с лексиконите? Ами защото децата от тогава са пораснали и сега са родители", казва писателят.

© ''Жанет 45''

"Защо е важно да се занимаваме с лексиконите? Ами защото децата от тогава са пораснали и сега са родители", казва писателят.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Има две десетилетия в българската история, в които учителите конфискуват едни цветни тетрадки.


Сред монотонните учебни помагала, химикалки, униформи на социализма, все в едни и същи цветове, в един момент се появяват тетрадки, облепени с цветни изрезки от чуждестранни списания, в които се пише с флумастери и пастели и които обикалят от една ученическа чанта в друга. Режимът, разбира се, ги възприема като своеобразна заплаха.
Става дума за лексикона - емблематична за времето си субкултура. Той е тема на едно от изследванията в най-новата книга на Георги Господинов - "В пукнатините на канона".


Лексиконите съществуват от десетилетия, а някъде съществуват и до днес, но са особено значими през последните двайсетина години на комунизма.


Най-общо лексиконът представлява тетрадка, която всяко дете оформя със собствен дизайн. В нея то обикновено вписва около 20-30 въпроса, които би искало да зададе на свои приятели и близки. После им дава тетрадката, в която те да впишат своите отговори.


В пукнатините на каноните
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Образът на лексикона е по-автентичен, по-истински. Там споделяш за мечтания свят", казва Господинов пред "Свободна Европа". "Лексиконите са наистина прототип на социалните мрежи. Това бяха онези мрежи, в които ти си в своя балон, училището не бива да знае за лексикона".


Изследването "Лексиконът: към дискурса на детството и юношеството през социализма" първоначално се появява в по-кратък вариант в сборника "Трудният разказ: модели на автобиографично разказване за социализма между устното и писменото" със съставители Александър Кьосев и Даниела Колева.


То е плод на дългогодишно проучване, което включва архив от 40 лексикона и споменика. Голяма част от тях авторът е събрал самостоятелно, като изследването включва и интервюта с някои от собствениците на лексикони.


Какво мислиш за мен?


От една страна, казва Господинов, лексиконът има функцията на историческо свидетелство за това "как се самоопределя детето на късния соц, за какво мечтае" извън наложената социална рамка.


Освен стандартните въпроси за адрес, възраст, любим цвят или хоби например, някои от най-често задаваните и любими въпроси в изследваните лексикони са "имате ли си приятел/ка", "целували ли сте се" и най-вече "какво мислиш за мен?".


През тях получаваме отговори на "ключови за младия човек теми като любов, приятелство, целувки, секс, ревност", пише Господинов.


Друг любопитен момент от изследването са отговорите на въпроса "в коя държава бихте искали да живеете". Това са обичайно Франция, Италия, Гърция, но почти никога страни от социалистическия блок.


И не само - дори думата "социалистически" според изследването не се появява в речника на лексикона. Шаблонният език на режима отстъпва място на един по-опростен, по-личен разговор, в който не участват родители, учители и държава.


"Ъндърграунд акция на душата"


"Мисля, че това е моят и нашият неосъзнат опит да си имаме лично колективно пространство. Не просто лично време, аз в социализма съм си имала време за мен, но да имам лично, споделено време с другите. Това нещо се е направило от нас, няма никой отгоре, който да го задава като задача. То е почти някаква ъндърграунд акция на душата...", казва Диана И., една от интервюираните в изследването.


Така лексиконът се стреми да компенсира липсата на комуникация по теми, които социализмът определя като излишни.


"Моето поколение, особено по онова време, много трудно говореше за личните си неща. Много рядко в семейството се обсъждаха някакви твои екзистенциални тревоги, любови или разочарования.", казва Господинов.


"Самата идеология потискаше личния разказ. За всяка тоталитарна идеология е важен колективният разказ. Онова, което се различава от него, е пречка. То е лошото събитие, а идеологията предпочита нещата да текат гладко, да няма събития, защото събитието е спънка в системата", добавя той.


Все пак обаче системата се пропуква. "Човек така е устроен, че си намира свои ниши, свои пукнатини, в които може да оцелява. Една от тях е лексиконът. Другите са разговорите в кухните, в някоя друга стая на затворена врата, по кафенетата. Не може да се каже, че не е имало комуникация по време на социализма, но тя беше неофициална. Официалната комуникация беше проблем. Как да разговаряш на такъв дървен език, пълен с абстракции и клишета".


Защо е важно да се занимаваме с лексиконите?


Колекция „Георги Господинов“
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Изследването не изключва възможността след време децата да изоставят тази автентичност, за да могат да оцеляват в тоталитарното общество. Другата е просто да продължат да водят двойствен живот.


"Защо е важно да се занимаваме с лексиконите? Ами защото децата от тогава са пораснали и сега са родители. Всъщност има едно особено наследство, неизговорено, от онова време. А и защото това, което сега се случва, ако сега проявяваме онази така известна лицемерност да сме едни на едно място, други на друго и пред други институции, има своя корен", казва Господинов.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 968 Гневно

  А стига с тоя ГГ, няма ли други писатели в България?

 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Спинкат не обичащите Господинов - време е да е стегнете, оставете за малко Кирил, Канада или други интересни хора и събития и го ударете на култура, като например, колко е кофти човек и слаб писател е Господинов:). Аааа, и грантаджия:)

 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2837 Весело

  До коментар [#2] от "tsvetko_51":

  Георги Господинов може да е слаб, но не е писател.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Харесвам светоусещането и чувствителността на Георги Господинов!
  Харесвам стила му на писане!
  УВАЖЕНИЕ!!!

 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Не мога да повярвам, че някой възрастен вече човек ще се сети точно за това от детството си. Да попълвали сме ги, да оцветявахме по нещо, но да се представя това като феномен е абсолютно инфантилно. Никой не ни е гонел за това, никога не са били отнемани. Да се правят внушения и да се измислят значения е просто непочтено.

 6. 6 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Хубава книга! Читателят от нея може да научи как лексиконът е бил основно оръжие в борбата срещу комунизма и съветската заплаха

  Бог да благослови Америка за България!
 7. 7 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 866 Любопитно

  Вече втори ден нямаше писание за Господин Господинов.
  Тъкмо се питах какво става?

 8. 8 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1155 Весело

  "Има две десетилетия в българската история, в които учителите конфискуват едни цветни тетрадки."

  Нямам спомен да са конфискували лексикони в моя клас и училище, а също така, поне при нас, това беше момичешко занимание. Ние "мъжете" си имахме "по-сериозни" работи. Обичайно "женките" ни караха да отговаряме на въпроси за техните лексикони. Сега, ако някой от момченцата си е имал свой лексикон, това е друга работа.

 9. 9 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#6] от "Günther":

  Доста жалък опит да прикриеш простотията си с "ирония"...

  А иначе е точно така. Най-човеколюбивият строй се пукна като гноен цирей поради дребните кражби, дребните лъжи, дребните неудобства, дребните липси на всички едри дребни неща.

 10. 10 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Носталгия по отминалата младост... Скоро направихме среща на завършилите 8-ми клас, с някои не се познахме :(.
  Въпросът от тогавашните лексикони, който и досега ме впечатлява, "какво мислите за младежите на Запад".

  Eddie lives... somewhere in time!
 11. 11 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 971 Весело

  Я, научих що е то "лексикон"😃

  Не е това което чичко Гугъл казва в цитата на латиница😃:

  lex·i·con
  /ˈleksiˌkän,ˈleksiˌkən/
  Learn to pronounce
  noun
  noun: lexicon; plural noun: lexicons

  --------

  НЕ Е И ТОВА което пише в българската енциклопедия:

  Какво е лексикон:

  Като речник се нарича набор от думи, които правят до един език . Също като лексикон се обозначава и речникът на даден език . Думата като такава идва от гръцкия λεξικός (lexicós).

  А било тетрадичици които си разменяли съучениците в периода 69-89 с въпроси и отговори...

  ПОУМНЯ'Ф😃😃😃

  the vocabulary of a person, language, or branch of knowledge.
  "the size of the English lexicon"
  a dictionary, especially of Greek, Hebrew, Syriac, or Arabic.
  "a Greek–Latin lexicon"

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 12. 12 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 971 Весело

  Опс, копипейста от Гугъл изчезна, ТЕ го:

  un
  noun: lexicon; plural noun: lexicons

  the vocabulary of a person, language, or branch of knowledge.
  "the size of the English lexicon"
  a dictionary, especially of Greek, Hebrew, Syriac, or Arabic.
  "a Greek–Latin lexicon"
  h
  Similar:
  dictionary

  wordbook
  vocabulary list
  glossary
  wordfinder
  reference book
  phrase book
  concordance
  thesaurus

  encyclopedia
  Linguistics
  the complete set of meaningful units in a language.

  Origin

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 13. 13 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Лексиконите, роботите от празни кутии "Марлборо", празните корекомски дезодоранти подредени (вместо книги) в библиотеките, мечтата да те уредят за барман или бензинджия - еманация на провинциализма, от който още не сме се измъкнали.

 14. 14 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 448 Весело

  До коментар [#9] от "Bira":

  Нещо се засегнахте ли, мосю? Да не би отрядната председателка да е отказала да попълни вашият лексикон и от това ви е причинило силна душевна травма?

  Бог да благослови Америка за България!
 15. 15 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#13] от "john_3volta":

  "Влиза по потник, излиза в костюм" - кафеджия в ламаринена будка ;) .

  Eddie lives... somewhere in time!
 16. 16 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  До коментар [#7] от "nhh18551388":

  Стара латинска сентенция гласи, че дозата сама прави отровата. И моето мнение е, че се предозира с внимание спрямо Г. Господинов.
  На 22.09. Владимир Зарев получи наградата за духовен принос на името на Иван Вазов в деня на 100-годишнината от смъртта на Вазов, но за това събитие не прочетохме и ред в "Дневник".
  https://www.clubz.bg/118531-vladimir_zarev_s_nagradata_ivan_vazov

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Дневник да изровят и едновремешните пионерски и чавдарски обещания, примерно "да предам на вторични суровини 10 кила хартия или желязо" и тем подобни. И ще разобличат соца съвсем...

 18. 18 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  "лексиконът има функцията на историческо свидетелство"
  Повече вярвам на свидетелствата от архивите на ДС. Какво са мислили тийновете за другите и за себе си никога не е достоверно.

 19. 19 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Я, научих що е то "лексикон"😃Не е това което чичко Гугъл казва в цитата на латиница😃:lex·i·con/ˈleksiˌkän,ˈleksiˌkən/Learn to pronouncenounnoun: lexicon; plural noun: lexicons--------НЕ Е И ТОВА което пише в българската енциклопедия:Какво е лексикон:Като речник се нарича набор от думи, които правят до един език . Също като лексикон се обозначава и речникът на даден език . Думата като такава идва от гръцкия λεξικός (lexicós).А било тетрадичици които си разменяли съучениците в периода 69-89 с въпроси и отговори...ПОУМНЯ'Ф😃😃😃 the vocabulary of a person, language, or branch of knowledge. "the size of the English lexicon" a dictionary, especially of Greek, Hebrew, Syriac, or Arabic. "a Greek–Latin lexicon"
  —цитат от коментар 11 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Ах, колко е лоша тази Българска енциклопедия!
  Ако наистина сте бил живял в България и сте бил грамотен, вместо многословно да ни цитирате Уикито, като истина от последна инстанция, щяхте да знаете какво се има предвид в нашата страна когато се говори за Лексикон. Поне родителите Ви със сигурност щяха да знаят.
  Ако са били родени у нас, разбира се.

 20. 20 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Комунизмът с цялото му мракобесие успя да излъчи и у нас няколко големи творци в литературата, поемайки инерцията на дивия, ако щете демонски, социален патос от началото на 20 век - Ал. Геров, Емилиян Станев, ранният модернист Гео Милев или късният модернист Вежинов. Но либерал-болшевизмът е тотално бездарен. ГГ е толкова среден, да се изразя възпитано, и толко назад дори от български съвременни писатели, че шумът около него е фарс, гротеска, но не и нещо, което можем да приемем за нормално.

 21. 21 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  "Животът е компот, всеки се бори за сливата." Остави незаличим спимен в мен. В един лексикон го прочетох.

 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  "Режимът, разбира се, ги възприема като своеобразна заплаха."

  глупости
  много лоши неща могат с право да се кажат за въпросния режим, но това тук е пресилване меко казано

  "Моето поколение, особено по онова време, много трудно говореше за личните си неща. Много рядко в семейството се обсъждаха някакви твои екзистенциални тревоги, любови или разочарования."

  още една глупост - глупаво и некоректно обобщаване.


  всъщност статията просто рекламира книгата, а книгата ни занимава с едно недодялано и с преувеличено значение "изследване", което не изследва, а нагажда фактите според предварително измислени "изводи"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#5] от "ju.li":

  всъщност нормално е възрастен човек да се сети за какво ли не от детството си

  въпросът е да се сеща без да си доизмисля зорлем разни неща, които ги е нямало

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 24. 24 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#16] от "bramasole":

  Напълно съм съгласен. Господинов влезе в по-широките кръгове с неговите проекти, като "Инвентарна книга на социлизма" и сборника с лични истории. След това дойде "Естествен роман", който наистина е класа. Понататък обаче се вля в някакво общо течение на автори, които българският читател трудно разбира, а и то няма и какво да му се разбира толкова.

  CONTADOR GRATUITO!
 25. 25 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [quote#10:"tigervi"]Носталгия по отминалата младост... Скоро направихме среща на завършилите 8-ми клас, с някои не се познахме :(.......................................


  "Муцка, в събота бях на 20- годишнината от завършването. То не бяха гуши, мустаци, шкембета...., а пък за мъжете да не говорим."

 26. 26 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1144 Весело

  До коментар [#17] от "Хи-хи":

  И също 2-3 кг. кестени събирани в старите гробища на Варна.

 27. 27 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Усеша се леко уливане с това, че учител е конфискувал, някак политическо, тази шарена тетрадка. И аз нямам спомен това да е правено в класа.

 28. 28 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Когато от дете си станал направо дядка без някога да си бил мъж, деменцията те удря много рано.

 29. 29 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Хитро момче излезе Дичето.
  Намери начин как социализма да го храни докато е жив.

 30. 30 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А стига с тоя ГГ, няма ли други писатели в България?
  —цитат от коментар 1 на pinoccio


  Има, ама той е най-вървежен, другият е Бърдаров.

 31. 31 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 971 Весело

  Я, научих що е то "лексикон"😃Не е това което чичко Гугъл казва в цитата на латиница😃:lex·i·con/ˈleksiˌkän,ˈleksiˌkən/Learn to pronouncenounnoun: lexicon; plural noun: lexicons--------НЕ Е И ТОВА което пише в българската енциклопедия:Какво е лексикон:Като речник се нарича набор от думи, които правят до един език . Също като лексикон се обозначава и речникът на даден език . Думата като такава идва от гръцкия λεξικός (lexicós).А било тетрадичици които си разменяли съучениците в периода 69-89 с въпроси и отговори...ПОУМНЯ'Ф😃😃😃 the vocabulary of a person, language, or branch of knowledge. "the size of the English lexicon" a dictionary, especially of Greek, Hebrew, Syriac, or Arabic. "a Greek–Latin lexicon"

  —цитат от коментар 11 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ

  --------------

  Ах, колко е лоша тази Българска енциклопедия!
  Ако наистина сте бил живял в България и сте бил грамотен, вместо многословно да ни цитирате Уикито, като истина от последна инстанция, щяхте да знаете какво се има предвид в нашата страна когато се говори за Лексикон. Поне родителите Ви със сигурност щяха да знаят.
  Ако са били родени у нас, разбира се.
  —цитат от коментар 19 на nhh18551388


  Отзад напред😃

  -Баща ми е роден в Ксанти, 1915, бежанци, родата му е от Горно Броди😃 Майка ми е 7-8-9 поколение софиянка, предците и са от испанските евреи, минали през Измир (май) после Солун и после София. СчитаХ се за грамотен (до 23 г възраст живеех в София, завърших Киров и 3 г' в ИСИ, после "изчезнах"😃)

  Та пиша "считаХ" се за грамотен до тази статия. Какво е "лексикон" считаХ е знам доста добре, и съм го написал в коментар 162 в темата https://www.dnevnik.bg/analizi/2021/09/27/4257759_chengesarsko-mutrenskata_asambleia_ili_zashto_otrichat/ .

  Все пак освен на български общувам постоянно и пълноценно вече над 50 г' с доста хора и на още 4 езика (вече само 3) не зле , нещо невъзможно ако нямаш богат лексикон.

  А се обърнах към Гугъл и Енциклопедията защото в тази статия нари1ат "лексикон" нещо друго! Предположих че с времето думата "лексикон" е придобила И друго значение!! Е да ама не-НИКЪДЕ не срещнах дори и спомен че "лексикон" била тетрадчица за разменяне между съученици😃

  До коментар [#19] от "nhh18551388":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1725 Весело

  До коментар [#31] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Ми няма как да го намериш (лексикон) с това значение, ако не знаеш точно какво търсиш. § 22 ;)
  Баща ми е имал "споменник", а аз имах "лексикон", а то реално си е почти едно и също. В тази посока, имаше и момент, в който в края на образованието, в последния ден се пишеха послания и се даваха автографи върху ризата. После слагаш сакото (от униформата) и всичко си е точно...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Не съм много съгласна, че лексиконът е феномен от социализма. Баба ми, която е била ученичка доста преди този период също имаше лексикон от училище /пазеше си го/ и ми е разказвала, че всички са си попълвали.

 34. 34 Профил на ifv071006020
  ifv071006020
  Рейтинг: 22 Гневно

  Не разбирам смисъла на статията. Лексикон не съм имала , а и не беше популярно в нашето провинциално училище. Имахме прекрасни учители. Нямаше телевизия и интернет, но за това четяхме много. Поглъщахме всичко от библиотеките и купувахме. Бяхме запознати със цялата световна класика, коментирахме , обсъждахме и се смеехме. Приеха ни студенти без допълнителни уроци. От випуска ни 60% са с висше образование. Имахме среща преди 2г. - 50 г. от завършване на средното ни образование. Толкова се радвахме един на друг и толкова весело беше. Не знам защо някои писачи искат да ни отнемат това хубаво време за нас.

 35. 35 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#31] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Видях пост 162 и Ви цъкнах един плюс.

 36. 36 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 200 Неутрално

  Не са ни конфискували лексиконите, аз издавах даже стенвестник, нарекох го "Оса", преписвах статии от "Забавна география", една книга с интересни факти - примерно - кое име е най-разпространено в света.

  Фамилията е - Ковач, Смит, на всички езици преведено, това го преписах стенвестника, купувам си табак - голям картон и почва едно писане, лепене на изрезки от вестници, вицове.

  Е - не просъществува много дълго де.

  Съучениците много го харесваха, защото има давах интересни факти, най-дълбокото езеро, относно потъването на корабът "Ваза", всякакви.

 37. 37 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#28] от "znaya":

  а вие цигарки и убувки с токчета използувате ли?

 38. 38 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#31] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  моше, да исползваме случая да ти кажиме че имаме оважение и риспект към вас. оспехи занапреде!

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#21] от "blondofil":

  Еееее....и аз се сещам за едно написано в лексикона си.....
  " Когато вече си разбрал....защо фъстъците (в един джоб) винаги свършват по бързо от семките.....значи си на правия път в живота".....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#33] от "tarna":

  Не, разбира се.....
  Но според мен....и самата дума лексикон не беше правикна....
  Как се е появила, вече никой не знае....
  Лексикон е нещо друго.

  Bukalemun
 41. 41 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 919 Весело

  До коментар [#37] от "betona":

  ц и ц

  ПС
  Абе това Диана И. ще да е тук позната като автор Диана Иванова. 40 лескикона - поднесли са му ги разни фанатични лелки в годините, когато е обещавал все още някакви надежди и той взел че направил изследване. Сигурно са му го признали за голям докторат, че мигар трябва вече академик да го правят. Зер по акъл го е докарал вече до таз титла.

  Айде да не се изявавявам повече по темата, че пак ще кажат, "тая дребна злобна душица". Не, бе. Аз без злоба. Просто весело да става.

 42. 42 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#41] от "znaya":

  а кво имате напредвид с ц ц ц?

 43. 43 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 919 Весело

  До коментар [#42] от "betona":

  Двайно отрицание по двете точки на въпроса ви

 44. 44 Профил на tbr091055735
  tbr091055735
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Вече като не можеш да се пишеш партизанин, пишеш, че насилствено са ти отнели лексикона. Строевете се менят, хватките си остават същите.

 45. 45 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Пеевски,Доган,Методиев,Вълка и още епични келеши още чакат своя Гогол да ги обезсмърти.
  И явно още дълго ще чакат.Господинов не е висотата на задачата.
  А изброените са също и безценен литературен материал...

 46. 46 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  А лексиконите си бяха чесане на егото на няколко кифли.И въобще не може да се говори,че са били "реакция срещу" системата...
  Въобще въпросният г-н Господинов ловко слаломира между кървящите проблеми на българското съвремие...Които проблеми са чудна възможност за създаване на наистина значима творба...
  Което си е отврат...

 47. 47 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#14] от "Günther":

  не съм се засегнал, подразних се.
  тъпото дразни.

 48. 48 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#5] от "ju.li":

  Абсолютно вярно.

 49. 49 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#31] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Преди около половин век аз също не разбрах за какво става дума, когато една съученичка ме помоли да пиша в лексикона й. Не знаех и истинското значение на думата.

  Беше нещо като фейсбук, но само момичета се занимаваха с това. Въпроси и снимки на любими актьори, филми, книги и т.н. Но не в шаблона на фейсбук, а с индивидуален момически дизайн.

  Лексиконът беше начин по-срамежливите момичета да контактуват писмено с момчетата и да демонстрират дизайнерските си умения в една тетрадка.

  Мен най-много ме затрудняваше дежурният въпрос "Може ли да има приятелство между момиче и момче без любов?". Заради този въпрос, на който не разбирах точно смисъла, избягвах и се срамувах да пиша в лексиконите на момичетата.

  А това с конфискуването на лексиконите е ала-бала. Вярно е, че учителите се дразнеха, когато на чиновете в час имаше лексикони, но нищо повече.

 50. 50 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#43] от "znaya":

  ц ц ц , колко жалку. а барем книшки относително въпросните отваряте ли или визоалното наблюдение ви задуволява?

 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  Не съм много съгласна, че лексиконът е феномен от социализма. Баба ми, която е била ученичка доста преди този период също имаше лексикон от училище /пазеше си го/ и ми е разказвала, че всички са си попълвали.
  —цитат от коментар 33 на tarna


  Така е лексикони е имало и преди аз също съм попадал ма стари таква

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK